גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התשואות בגמל ובהשתלמות ב-2019: מי הגופים שכיכבו בצמרת, ומיהו האפיק היחיד שהפסיד?

סכום מצרפי עצום של כ-1.32 טריליון שקל מכספי הציבור נוהל ב-2019 על ידי קופות הגמל, קרנות ההשתלמות, קרנות הפנסיה החדשות המקיפות ופוליסות החיסכון הפנסיוני ● קרנות ההשתלמות המשיכו ליהנות מצמיחה מואצת, ושוק הגמל נהנה מתחייה מחודשת לאחר שנים של התייבשות

יוסי לוי, גילעד אלטשולר, איציק שנידובסקי / צילומים: ענבל מרמרי ואיל יצהר
יוסי לוי, גילעד אלטשולר, איציק שנידובסקי / צילומים: ענבל מרמרי ואיל יצהר

בסוף 2019 ניהלו קופות הגמל, קרנות ההשתלמות, קרנות הפנסיה החדשות המקיפות ופוליסות החיסכון הפנסיוני, שמושקע בשוק ההון, סכום מצרפי של כ-1.32 טריליון שקל. מדובר בסכום אדיר, שאמור לספק את כרית הביטחון הסוציאלית "האמיתית" של הציבור הישראלי - בעיקר לגיל הפרישה, ומעבר לקצבאות הנמוכות שמשלם המוסד לביטוח לאומי.

סכומים אלה נכללים במה שנקרא "הפנסיה הצוברת", שבמסגרתה הציבור מפריש מדי חודש כספים לחיסכון שנצבר עבורו, ושמקבל מגוון הטבות מס. השם האמור מסגיר את המאפיין הכי חשוב של החיסכון הזה - הצבירה - והוא מכוון לכך שהחוסך מפקיד כספים מדי תקופה, כשבעתיד הוא יקבל קצבה חודשית או סכום חד-פעמי, שייגזר מהסכום שייצבר עבורו. אותו סכום שייצבר מהווה סכימה של ההפקדות ושל התשואה המושגת בגינן לאורך השנים, ולכן לתשואות שמשיגים גופי הניהול יש חשיבות אדירה עבור החוסך.

מבחינה זו הסתיימה 2019 עם עליות שערים חריגות לטובה בשלל מדדי שוק הון בארץ ובעולם, ולכן בסוף השנה התברר כי 2019 היתה המשך ישיר לרוב השנים שקדמו לה, וגם תמונת מראה ל-2018, שהסתיימה בנפילות שערים. לעובדה זו תרומה חיובית לצבירה הסוציאלית של הציבור אצל גופי החיסכון לטווח ארוך.

לרשימת תשואות קופות הגמל לתגמולים - לחצו כאן

התשואות אינן מבטיחות דבר לעתיד

עם זאת, התשואה הענפית החיובית הטובה מייצגת את הממוצע בענף, כשב-2019 היו כמה גופים שנסקו הרבה מעבר לממוצע, בשלל אפיקי הגמל וההשתלמות, ומתוכם יש כמה מנצחים מובהקים ששולטים בצמרת דירוגי התשואות: בתי ההשקעות אלטשולר שחם (שניצח גם במרבית הדירוגים בשוק הפנסיה החדשה), אנליסט וגם ילין לפידות, שחולקים ביניהם את ההובלה בשורה ארוכה של סוגי קופות וקבוצות גילאים שונות. לצדם בולטים לחיוב גם קופות וקרנות של אקסלנס-הפניקס ושל כלל ביטוח.

לרשימת תשואות קופות הגמל להשקעה - לחצו כאן

ואולם, תשואת העבר מעידה על איכות ניהול ההשקעות של הגופים המנהלים השונים בראיית עבר, והיא לא מבטיחה דבר לגבי העתיד. בהסתכלות זו, מה שחשוב זה האלוקציה של כל גוף וגוף (כלומר, אופן הקצאת המקורות לאפיקי ואזורי ההשקעה השונים), ומה שיתפתח בשוקי ההון בהמשך הדרך.

כך או כך, בתחילת 2020 מחזיקות קופות הגמל, קרנות ההשתלמות, קרנות הפנסיה החדשות המקיפות וחברות הביטוח עבור הציבור הרחב כ-101.5 מיליארד שקל במזומנים, בשווי מזומנים ובפקדונות (כ-9.7% מהתיק הצובר כולו), בעוד שההחזקה במניות ובקרנות נאמנות מסתכמת בכ-361.4 מיליארד שקל (כ-27.4% מהתיק). לצד זאת, כ-24.4% מהתיק הצובר האמור, כ-321.6 מיליארד שקל, מושקעים בחוב של תאגידים עסקיים - דרך אג"ח סחירות ולא-סחירות ודרך הלוואות פרטיות (בדומה לאשראי הבנקאי).

ההגמוניה עברה מפסגות לאלטשולר שחם

נכון לסוף 2019 הסתכם שוק הגמל וההשתלמות בכ-533 מיליארד שקל, לאחר שחווה בשנים האחרונות עדנה של ממש. זה קורה בשל הצמיחה המואצת בקרנות ההשתלמות, הודות לכך ששוק הגמל לתגמולים חווה בשנים האחרונות תחייה מחדש לאחר שנים של התייבשות, וגם בשל הצטרפותם שני סוגים חדשים של קופות גמל חדשות, שצומחות מחודש לחודש: קופות הגמל להשקעה, שדומות לפוליסות החיסכון לפרט שמוכרות חברות הביטוח, וקופות הגמל להשקעה חיסכון לכל ילד וילדה, שנהנות מתשלום קבוע מצד המדינה.

לא זאת בלבד, בשנים האחרונות חווה שוק הגמל וההשתלמות שינויים מבניים עצומים, שבמסגרתם ההגמוניה בשוק עברה מגוף אחד (פסגות) לאחר (אלטשולר שחם), כשגופים אחרים נוסקים על חשבון אחרים (כמו ילין לפידות) או מאיימים לנסוק על רקע תוצאות טובות שרשמו באחרונה ובפעילויות אחרות שלהם (כמו מור). הדבר מהווה שיאו של שינוי מבני, שהתחיל עוד באמצע העשור שעבר. עד אז נשלט שוק הגמל וההשתלמות על ידי המערכת הבנקאית, ומאז השליטה בו עברה ידיים התבזרה בין קבוצות הביטוח ובתי ההשקעות, כשהאחרונים תופסים בו נתח גדל והולך.

הצמיחה והשינויים בשוק זה קורים בשל שני דברים עיקריים: פעילות נכונה מול המפיצים (בעיקר סוכני הביטוח) והשאת תשואות טובות לאורך זמן. למעשה, ההצלחה העקבית בתשואות של קופות הגמל וקרנות ההשתלמות הגיעה בשנה החולפת לבורסה בתל אביב, כשהמשקיעים המחישו בכמה הזדמנויות שונות את חשיבות המוניטין של ניהול ההשקעות לשווי של החברות הפועלות בתחום, וזאת על רקע ציפיות לתשואה טובה גם בעתיד.

תשואות קרנות ההשתלמות

למה אנו מתכוונים? ב-2019 הונפקו לציבור מניות אלטשולר שחם גמל ופנסיה, כשמאז החברה לא עוצרת - והמשקיעים בה נותנים לה שווי שעד כה קיבלו רק קבוצות הביטוח הגדולות. לצדה יש גם את מניות מור בית השקעות, שנכנס בשנה שעברה לתחום ניהול קופות הגמל וההשתלמות, לאחר שנים מוצלחות מאוד בתחום ניהול קרנות הנאמנות, וכן מניות אטראו - שמחזיקה במחצית ממניות בית ההשקעות ילין לפידות, המצליח גם הוא.

פתיחה שנה חיובית למניות בתי ההשקעות

נתחיל מהאחרון: ילין לפידות נמנה עם מובילי השוק באופן עקבי, עם הצטיינות בתשואות, והדבר בא לידי ביטוי בשנה החולפת במניית אטראו, שזינקה ב-146% ב-12 החודשים האחרונים. גם מניית אלטשולר שחם גמל ופנסיה, שאמנם פתחה את השנה הנוכחית ברגל ימין בצורה סולידית יחסית (עם עלייה של "רק" כ-18% מתחילת 2020), אבל גם השלימה קפיצה של כ-95% מאז שהתחילה להיסחר ביולי 2019. ערכה הנוכחי משקף לאלטשולר שחם גמל ופנסיה שווי שוק מרשים של כ-2.4 מיליארד שקל.

וכך אנו מגיעים למי שעדיין לא מהווה שחקן משמעותי בגמל ובהשתלמות, אבל יכול לכבוש לעצמו נתח, אם ישחזר את מה שעשו אלטשולר שחם וילין לפידות: בית ההשקעות מור, שרכש פעילות גמל קטנטנה, צירף אליו שותף בעל מוניטין בניהול השקעות, ועתה לראשונה מציג תשואות לשנה שלמה. לפי שעה, הקופות של מור עדיין קטנטנות ומנהלות עשרות בודדות של מיליוני שקלים בכל מסלול, אבל התשואות שרשמו ב-2019 היו מצוינות ועלו על רף של 20% בהשתלמות ובגמל - הכי גבוה בשוק (בין השאר, בגלל ניצול יתרונות לקוטן).

על רקע זה, עד כה השנה הנוכחית מאירה פנים למניית מור, שבתוך כשלושה שבועות זינקה בכ-45% והתמקמה כאחת מעשר המניות בעלות הביצועים הטובים ביותר עד כה בבורסה לשנה הנוכחית. עם גל העליות האחרון משלימה מור קפיצה של כ-145% מאז שהתחילה להיסחר בסוף יולי 2017. מחיר המניה הנוכחי משקף למור שווי של כ-580 מיליון שקל. אגב, מניית אנליסט עלתה ב-27% ב-12 החודשים האחרונים.

לרשימת התשואות במסלולי החיסכון לכל ילד - לחץ כאן

ולסיום, רק אפיק אחד הציג ב-2019 תשואה שלילית למרות העליות החדות בשווקים: מסלולי השריעה בחיסכון לכל ילד (שריעה - מערכת החוק המוסלמי). מדובר במסלולים הכפופים לכללי הדת המוסלמית, והם מנהלים סכומים זניחים, שסבלו מירידות של 0.5%-0.8% בשנה של עליות בשיעור דו-ספרתי בשוק כולו. 

עוד כתבות

איזו בשורה יקבלו בקרוב 700 אלף עובדי המגזר הציבורי?

מה הם היעדים המבוקשים לרילוקיישן מצד ישראלים עשירים, ומדוע הנגיד הותיר את הריבית על כנה? ● חושבים שאתם בקיאים בכל מה שקרה השבוע בכלכלה בארץ ובעולם? בואו לבחון את הידע שלכם ● החידון הכלכלי של גלובס

ג'ק דורסי, מייסד טוויטר וסקוור / צילום: Shutterstock, Frederic Legrand - COMEO

היזם שמפטר 4,000 עובדים ביום אחד. מה הוא יודע שאנחנו לא

גל פיטורים נוסף; ג'ק דורסי, ממייסדי טוויטר ומנכ"ל חברת התשלומים האמריקאית בלוק, הודיע בדואר אלקטרוני לבעלי המניות שלו כי החברה תקצץ קרוב למחצית מעובדיה ● בלוק, שנסחרת בבורסת ניו יורק לפי שווי שוק של 33 מיליארד דולר, ייצרה רווח נקי של כחצי מיליארד דולר ברבעון השלישי של השנה שעברה ● המנייה זינקה במסחר המאוחר בכ- 24%

נתב''ג / צילום: Shutterstock

המרחב האווירי נסגר: מה לעשות אם יש לכם טיסה בקרוב?

בעקבות מתקפת המנע באיראן המרחב האווירי של ישראל נסגר ל-48 שעות ● נעצרו המראות ונחיתות ● נוסעים ישראלים שנתקעו בחו"ל מתבקשים ליצור קשר עם חברות התעופה שלהם

פיטר פלצ'יק / צילום: פאקו לוזאנו

"התמסחרתי? אין לי בעיה עם זה": פיטר פלצ'יק לא מתנצל על זה שהוא עושה כסף

לצד קריירת הספורט המרשימה, פיטר פלצ'יק דאג לפתח קריירה מסחרית, לשמש כפרזנטור של מותגים חזקים ואפילו להשתתף ברוקדים עם כוכבים ● בראיון לפודקאסט "מגרש עסקי" הוא מספר איך נראים החיים הכלכליים של ספורטאי אולימפי בישראל, ומשחזר את הרגע המיוחד עם המאמן שלו אורן סמדג'ה ● והיעד הבא? "אני בשלבים של הבאת מותג בלוקצ'יין לארץ. בעוד עשור אהיה עמוק בעולם העסקי"

ד''ר אנג'לה עירוני / צילום: דוברות אסותא / עופר חג'יוב

המיילדת שהפכה למנהלת בית חולים והפרשה שהסעירה את המדינה

"לאחר שאח שלי עבר תאונת פגע וברח, שאילצה אותו לעבור ניתוח ראש מסובך, נולד החלום שלי להיות אחות בטיפול נמרץ נוירוכירורגי. לא היה מקום בתל השומר, אז התחלתי בגינקולוגיה" ● שיחה קצרה עם ד"ר אנג'לה עירוני, מנהלת בית החולים אסותא ראשון לציון והמרכז הרפואי אסותא רעננה

תור לקוםות בסניף של טיב טעם, הבוקר / צילום: באדיבות עובדי טיב טעם

הבהלה לנייר טואלט: התנפלות על רשתות השיווק. אלה המוצרים המבוקשים

בעקבות התקיפה באיראן והאזעקות הבוקר, נרשמה עלייה של מאות אחוזים בתנועת הלקוחות ברשתות הפתוחות בשבת עם זינוק בביקושים למים, שימורים ונייר טואלט ● ברשתות מדגישים כי אין מחסור וכי המלאים מלאים, בעוד שירותי המשלוחים המהירים הושבתו בהתאם להנחיות פיקוד העורף

אנשים במקלט בשל מתקפת טילים מאיראן / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום במשק: מי רשאי להיעדר מהעבודה והאם מקבלים שכר

בעקבות המתקפה באיראן הוכרז מצב מיוחד בעורף. באילו נסיבות מותר להישאר בבית, האם המעסיק רשאי לפטר עובד שלא הגיע, והאם ממשיכים לקבל שכר – כולל במפעלים המוגדרים "חיוניים"? ● גלובס עושה סדר

הר תנופה. יש גם סחלבים / צילום: יובל אינהורן

כלניות בשלושה צבעים וסחלב במופע נדיר: מסלולי הפריחה שלא הכרתם

בימים שבהם נדמה שעל כל כלנית צצים עשרה מדריכים שיסבירו לכם איך להגיע אליה באפס מאמץ, הכנו לכם שלוש המלצות לטיולי פריחה דווקא למיטיבי הלכת

נמל התעופה בן גוריון ריק מנוסעים לאחר מבצע עם כלביא, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

לא יחזרו עד ה-7 במרץ לפחות: חברות התעופה הזרות שהתחילו לבטל טיסות

המרחב האווירי בישראל נסגר בעקבות פתיחת מתקפת המנע וההתפתחויות הביטחוניות, ונכון לעכשיו הסגירה מוגדרת עד יום שני ● עם זאת, חברות התעופה כבר מתחילות להאריך את הביטולים מעבר למועד זה ● קבוצת לופטהנזה וחברת Wizz Air הודיעו כי טיסותיהן לישראל יושבתו עד 7.03 כולל

אנשים מנסים לתפוס מחסה בעקבות פיצוץ, טהרן הבוקר. ניו יורק טיימס מדגיש כי התקיפה התבצעה בשעת העומס / צילום: Reuters

דיווחים על מבצע שתוכנן חודשים ופינוי חמינאי: כך מתפתח הסיקור העולמי

כלי תקשורת מובילים בארה"ב מדווחים על תקיפות אמריקאיות ישירות, ועל ריכוז כוחות חסר תקדים באזור, הגדול מאז 2003 ● באירופה שונה המסגור הראשוני כדי לכלול את וושינגטון כשותפה מלאה למהלך, וכן דווח כי המנהיג העליון חמינאי הובל למקום בטוח מחוץ לבירה ● הניו יורק טיימס מציין כי התקיפות התרחשו בשעה שמיליונים בדרכם למקומות עבודה ולבתי ספר, וב-CNN מתמקדים גם בהשלכות הכלכליות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה במגמה מעורבת; המניה שזינקה ב-88% מתחילת השנה

ת"א 35 ננעל בעלייה של 0.6%, ת"א 90 ירד ב-0.6% ומדד הבנקים עלה ב-1.4% ● הדולר מתחזק על רקע המתיחות בגזרת איראן ● מניית מגה אור בלטה בעליות והשלימה זינוק של 88% מתחילת השנה ● ואיך סיכמו המדדים את חודש פברואר?

מה עשה החיסכון בפברואר? / צילום: Shutterstock

הירידות במניות העיבו, אבל החודש חיובי: מה עשה החיסכון שלכם בפברואר?

למרות הירידות בבורסה בימים האחרונים, חודש פברואר צפוי להסתיים עם תשואה חיובית בקופות הגמל וקרנות ההשתלמות ● לפי תחזית מיטב, התשואה הממוצעת ברוטו של קופות הגמל וקרנות ההשתלמות תהיה בפברואר 0.5% ובחודשיים הראשונים של השנה 2.6%

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: Reuters, Anadolu

למה טראמפ העדיף לתקוף דווקא בתזמון הזה?

בחינת התנהלותו של נשיא ארה״ב מצביעה על נטייה ברורה להכריז על צעדים נפיצים כשהבורסה סגורה ● מה עומד מאחורי ״אפקט סוף השבוע״ וכך תהנה ממנו הפעם גם ישראל

סם אלטמן, מייסד ומנכ''ל OpenAI / צילום: Shutterstock

OpenAI שוברת שיאים: גייסה 110 מיליארד דולר לפי שווי של 730 מיליארד

אמזון, אנבידיה וסופטבנק הובילו את הסבב הפרטי הגדול בהיסטוריה ● המהלך ממצב אותה כחברת הטכנולוגיה הפרטית בעלת השווי הגבוה בעולם ● במקביל נחתמה שותפות ענן אסטרטגית בהיקף עתק והחברה מציבה יעד של מאות מיליארדי דולרים בהוצאות מחשוב עד סוף העשור

מייקל ברי

מייקל ברי מזהיר: זוהי "מלכודת המיליארדים" של אנבידיה

למרות תחזית חזקה להמשך, מניית אנבידיה נופלת במסחר בוול סטריט ● מייקל ברי: הסיכון שלה גדל, אנבידיה עלולה להיתקע עם התחייבויות ענק ל-TSMC ועם מלאי שאין לו קונה - מצב שעלול לרסק את שולי הרווח שלה

נתב''ג / אילוסטרציה: עידו וכטל, ארקיע

נתקעתם בחו"ל? מתי ואיך תוכלו לחזור לישראל

המרחב האווירי סגור ונתב״ג מושבת לפחות עד יום שני, ובינתיים כ־150 אלף ישראלים שוהים בחו"ל ואינם יכולים לשוב ארצה ● במשרד התחבורה נערכים למבצע דרך האבים מרכזיים באירופה, ארה״ב ואסיה, ובמקביל נשקלת האפשרות לצו חירום שיצמצם זמנית את חובות חברות התעופה כלפי הנוסעים ● איך יראה מבצע החילוץ ומתי יתאפשר לטוס חזרה לישראל? ● גלובס עושה סדר

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

בני סבטי: "האיראנים הרבה יותר חצופים, נועזים ומאיימים ביחס לשנה שעברה"

הטרמינולוגה האיראנית כנגד ארה"ב החריפה בשבועות האחרונים, וזאת למרות מלחמת 12 הימים בה הופצצו ונפגעו אתרים אסטרטגיים ברחבי המדינה ע"י ממשל טראמפ וישראל ● "ההבדל הגדול בין מבצע עם כלביא לימים אלו, הם הפגנות ההמונים כנגד המשטר בה נטבחו עשרות אלפי מפגינים", מציין בני סבטי, מומחה לענייני איראן

בלי נופים, טיולים ואטרקציות: ברוכים הבאים לחופשות השינה / צילום: Shutterstock

עם 16 שעות שינה ובלי אטרקציות: הכירו את טרנד החופשות החדש

סוכריות גומי עם שמן קנאביס, כריות שזוכרות את מבנה הראש וגם מיטות שמנתחות את איכות השינה ● קבוצה הולכת וגדלה של נופשים חיפשה פתרון לעייפות - ופיתחה טרנד שהיא מכנה sleepcation ● תעשיית האירוח מציעה ועוד ועוד שדרוגים, אבל מומחים מזהירים: "זה אינו פתרון משמעותי לחוסר"

עלי חמינאי / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

הפלת המשטר באיראן? כדאי קודם לדעת איך הוא בכלל בנוי

המנהיג העליון והנשיא על הכוונת הישראלית-אמריקאית, אבל איראן בנתה משטר עם מבנה הרבה יותר מסובך • המשרוקית של גלובס מסבירה: כך מורכב שלטון האייתוללות

עומאן / צילום: Shutterstock

המדינה היחידה במפרץ שנותרה חסינה מאיראן

בעוד שערב הסעודית, בחריין ואיחוד האמירויות הותקפו בשעות האחרונות על ידי משטר האייתולות, עומאן – המתווכת המרכזית בשיחות בין טהרן לוושינגטון – נותרה חסינה ● האם המלחמה הנוכחית מסייעת לה?