גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התשואות בגמל ובהשתלמות ב-2019: מי הגופים שכיכבו בצמרת, ומיהו האפיק היחיד שהפסיד?

סכום מצרפי עצום של כ-1.32 טריליון שקל מכספי הציבור נוהל ב-2019 על ידי קופות הגמל, קרנות ההשתלמות, קרנות הפנסיה החדשות המקיפות ופוליסות החיסכון הפנסיוני ● קרנות ההשתלמות המשיכו ליהנות מצמיחה מואצת, ושוק הגמל נהנה מתחייה מחודשת לאחר שנים של התייבשות

יוסי לוי, גילעד אלטשולר, איציק שנידובסקי / צילומים: ענבל מרמרי ואיל יצהר
יוסי לוי, גילעד אלטשולר, איציק שנידובסקי / צילומים: ענבל מרמרי ואיל יצהר

בסוף 2019 ניהלו קופות הגמל, קרנות ההשתלמות, קרנות הפנסיה החדשות המקיפות ופוליסות החיסכון הפנסיוני, שמושקע בשוק ההון, סכום מצרפי של כ-1.32 טריליון שקל. מדובר בסכום אדיר, שאמור לספק את כרית הביטחון הסוציאלית "האמיתית" של הציבור הישראלי - בעיקר לגיל הפרישה, ומעבר לקצבאות הנמוכות שמשלם המוסד לביטוח לאומי.

סכומים אלה נכללים במה שנקרא "הפנסיה הצוברת", שבמסגרתה הציבור מפריש מדי חודש כספים לחיסכון שנצבר עבורו, ושמקבל מגוון הטבות מס. השם האמור מסגיר את המאפיין הכי חשוב של החיסכון הזה - הצבירה - והוא מכוון לכך שהחוסך מפקיד כספים מדי תקופה, כשבעתיד הוא יקבל קצבה חודשית או סכום חד-פעמי, שייגזר מהסכום שייצבר עבורו. אותו סכום שייצבר מהווה סכימה של ההפקדות ושל התשואה המושגת בגינן לאורך השנים, ולכן לתשואות שמשיגים גופי הניהול יש חשיבות אדירה עבור החוסך.

מבחינה זו הסתיימה 2019 עם עליות שערים חריגות לטובה בשלל מדדי שוק הון בארץ ובעולם, ולכן בסוף השנה התברר כי 2019 היתה המשך ישיר לרוב השנים שקדמו לה, וגם תמונת מראה ל-2018, שהסתיימה בנפילות שערים. לעובדה זו תרומה חיובית לצבירה הסוציאלית של הציבור אצל גופי החיסכון לטווח ארוך.

לרשימת תשואות קופות הגמל לתגמולים - לחצו כאן

התשואות אינן מבטיחות דבר לעתיד

עם זאת, התשואה הענפית החיובית הטובה מייצגת את הממוצע בענף, כשב-2019 היו כמה גופים שנסקו הרבה מעבר לממוצע, בשלל אפיקי הגמל וההשתלמות, ומתוכם יש כמה מנצחים מובהקים ששולטים בצמרת דירוגי התשואות: בתי ההשקעות אלטשולר שחם (שניצח גם במרבית הדירוגים בשוק הפנסיה החדשה), אנליסט וגם ילין לפידות, שחולקים ביניהם את ההובלה בשורה ארוכה של סוגי קופות וקבוצות גילאים שונות. לצדם בולטים לחיוב גם קופות וקרנות של אקסלנס-הפניקס ושל כלל ביטוח.

לרשימת תשואות קופות הגמל להשקעה - לחצו כאן

ואולם, תשואת העבר מעידה על איכות ניהול ההשקעות של הגופים המנהלים השונים בראיית עבר, והיא לא מבטיחה דבר לגבי העתיד. בהסתכלות זו, מה שחשוב זה האלוקציה של כל גוף וגוף (כלומר, אופן הקצאת המקורות לאפיקי ואזורי ההשקעה השונים), ומה שיתפתח בשוקי ההון בהמשך הדרך.

כך או כך, בתחילת 2020 מחזיקות קופות הגמל, קרנות ההשתלמות, קרנות הפנסיה החדשות המקיפות וחברות הביטוח עבור הציבור הרחב כ-101.5 מיליארד שקל במזומנים, בשווי מזומנים ובפקדונות (כ-9.7% מהתיק הצובר כולו), בעוד שההחזקה במניות ובקרנות נאמנות מסתכמת בכ-361.4 מיליארד שקל (כ-27.4% מהתיק). לצד זאת, כ-24.4% מהתיק הצובר האמור, כ-321.6 מיליארד שקל, מושקעים בחוב של תאגידים עסקיים - דרך אג"ח סחירות ולא-סחירות ודרך הלוואות פרטיות (בדומה לאשראי הבנקאי).

ההגמוניה עברה מפסגות לאלטשולר שחם

נכון לסוף 2019 הסתכם שוק הגמל וההשתלמות בכ-533 מיליארד שקל, לאחר שחווה בשנים האחרונות עדנה של ממש. זה קורה בשל הצמיחה המואצת בקרנות ההשתלמות, הודות לכך ששוק הגמל לתגמולים חווה בשנים האחרונות תחייה מחדש לאחר שנים של התייבשות, וגם בשל הצטרפותם שני סוגים חדשים של קופות גמל חדשות, שצומחות מחודש לחודש: קופות הגמל להשקעה, שדומות לפוליסות החיסכון לפרט שמוכרות חברות הביטוח, וקופות הגמל להשקעה חיסכון לכל ילד וילדה, שנהנות מתשלום קבוע מצד המדינה.

לא זאת בלבד, בשנים האחרונות חווה שוק הגמל וההשתלמות שינויים מבניים עצומים, שבמסגרתם ההגמוניה בשוק עברה מגוף אחד (פסגות) לאחר (אלטשולר שחם), כשגופים אחרים נוסקים על חשבון אחרים (כמו ילין לפידות) או מאיימים לנסוק על רקע תוצאות טובות שרשמו באחרונה ובפעילויות אחרות שלהם (כמו מור). הדבר מהווה שיאו של שינוי מבני, שהתחיל עוד באמצע העשור שעבר. עד אז נשלט שוק הגמל וההשתלמות על ידי המערכת הבנקאית, ומאז השליטה בו עברה ידיים התבזרה בין קבוצות הביטוח ובתי ההשקעות, כשהאחרונים תופסים בו נתח גדל והולך.

הצמיחה והשינויים בשוק זה קורים בשל שני דברים עיקריים: פעילות נכונה מול המפיצים (בעיקר סוכני הביטוח) והשאת תשואות טובות לאורך זמן. למעשה, ההצלחה העקבית בתשואות של קופות הגמל וקרנות ההשתלמות הגיעה בשנה החולפת לבורסה בתל אביב, כשהמשקיעים המחישו בכמה הזדמנויות שונות את חשיבות המוניטין של ניהול ההשקעות לשווי של החברות הפועלות בתחום, וזאת על רקע ציפיות לתשואה טובה גם בעתיד.

תשואות קרנות ההשתלמות

למה אנו מתכוונים? ב-2019 הונפקו לציבור מניות אלטשולר שחם גמל ופנסיה, כשמאז החברה לא עוצרת - והמשקיעים בה נותנים לה שווי שעד כה קיבלו רק קבוצות הביטוח הגדולות. לצדה יש גם את מניות מור בית השקעות, שנכנס בשנה שעברה לתחום ניהול קופות הגמל וההשתלמות, לאחר שנים מוצלחות מאוד בתחום ניהול קרנות הנאמנות, וכן מניות אטראו - שמחזיקה במחצית ממניות בית ההשקעות ילין לפידות, המצליח גם הוא.

פתיחה שנה חיובית למניות בתי ההשקעות

נתחיל מהאחרון: ילין לפידות נמנה עם מובילי השוק באופן עקבי, עם הצטיינות בתשואות, והדבר בא לידי ביטוי בשנה החולפת במניית אטראו, שזינקה ב-146% ב-12 החודשים האחרונים. גם מניית אלטשולר שחם גמל ופנסיה, שאמנם פתחה את השנה הנוכחית ברגל ימין בצורה סולידית יחסית (עם עלייה של "רק" כ-18% מתחילת 2020), אבל גם השלימה קפיצה של כ-95% מאז שהתחילה להיסחר ביולי 2019. ערכה הנוכחי משקף לאלטשולר שחם גמל ופנסיה שווי שוק מרשים של כ-2.4 מיליארד שקל.

וכך אנו מגיעים למי שעדיין לא מהווה שחקן משמעותי בגמל ובהשתלמות, אבל יכול לכבוש לעצמו נתח, אם ישחזר את מה שעשו אלטשולר שחם וילין לפידות: בית ההשקעות מור, שרכש פעילות גמל קטנטנה, צירף אליו שותף בעל מוניטין בניהול השקעות, ועתה לראשונה מציג תשואות לשנה שלמה. לפי שעה, הקופות של מור עדיין קטנטנות ומנהלות עשרות בודדות של מיליוני שקלים בכל מסלול, אבל התשואות שרשמו ב-2019 היו מצוינות ועלו על רף של 20% בהשתלמות ובגמל - הכי גבוה בשוק (בין השאר, בגלל ניצול יתרונות לקוטן).

על רקע זה, עד כה השנה הנוכחית מאירה פנים למניית מור, שבתוך כשלושה שבועות זינקה בכ-45% והתמקמה כאחת מעשר המניות בעלות הביצועים הטובים ביותר עד כה בבורסה לשנה הנוכחית. עם גל העליות האחרון משלימה מור קפיצה של כ-145% מאז שהתחילה להיסחר בסוף יולי 2017. מחיר המניה הנוכחי משקף למור שווי של כ-580 מיליון שקל. אגב, מניית אנליסט עלתה ב-27% ב-12 החודשים האחרונים.

לרשימת התשואות במסלולי החיסכון לכל ילד - לחץ כאן

ולסיום, רק אפיק אחד הציג ב-2019 תשואה שלילית למרות העליות החדות בשווקים: מסלולי השריעה בחיסכון לכל ילד (שריעה - מערכת החוק המוסלמי). מדובר במסלולים הכפופים לכללי הדת המוסלמית, והם מנהלים סכומים זניחים, שסבלו מירידות של 0.5%-0.8% בשנה של עליות בשיעור דו-ספרתי בשוק כולו. 

עוד כתבות

בנימינה גבעת עדה / צילום: דוברות המועצה

מועצת בנימינה־גבעת עדה מזהירה: "תוכנית המתאר תייצר גירעון מצטבר של עשרות מיליונים"

התוכנית מגיעה לסבב שמיעת ההתנגדויות השני - עם יותר מ־1,400 התנגדויות שהוגשו לה, ובראשן זו של המועצה: "התוכנית מכפילה את יעד האוכלוסייה, בלי מנגנון כלכלי תומך" ראש המועצה: "לא מתנגדים לצמיחה, אלא לצמיחה לא מאוזנת"

בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

פיצוי של עד 3,000 שקל בשנה: המהלך החדש של בנק לאומי

הבנק מבטיח החזר של עד 3,000 שקל ללקוחות שתיק ההשקעות שלהם יציג תשואה שלילית ב־2026 ● ההטבה פתוחה למצטרפים חדשים וללקוחות קיימים שמרחיבים את היקף ההשקעה שלהם

פרטיות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

ייצוגית נגד מימון ישיר בגין הפרת פרטיות: "הכול מהכול חשוף לטיקטוק"

לפי הבקשה לתביעה הייצוגית, קוד פיקסל שחברת מימון ישיר הטמיעה באתר שלה אוסף מידע של גולשים ומעבירו לטיקטוק - וזאת ללא ידיעתם וללא הסכמתם להעברת המידע ● ההערכה היא שזו הסנונית הראשונה בגל התביעות שצפוי לאחר כניסתו לתוקף של תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות

פרויקט ''תלפיות החדשה'' בירושלים / צילום: יח''צ

תושב חוץ רכש 7 דירות בירושלים. כמה הוא שילם?

הדירות נקנו בפרויקט "תלפיות החדשה" וכולן בנות 4 חדרים ● המחיר הממוצע של דירה בעסקה הגיע ל־3.86 מיליון והמחיר למ"ר הגיע לכ־38.5 אלף שקל ● הפרויקט מוקם על סמך תוכנית מ־2014, שכוללת פארק פנימי גדול, שדרה מסחרית ושטחים משותפים

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

שדות סולאריים של דוראל בארה''ב / צילום: באדיבות דוראל

מניות האנרגיה הלוהטות של ת"א קפצו פי 3 בזכות הימור על השוק האמריקאי

חברות האנרגיה אנלייט, או.פי.סי ודוראל הוסיפו בשנה האחרונה מאות אחוזים לשוויין, על רקע פעילותן המתרחבת בארה"ב ● השלוש הפכו לחביבות המשקיעים בזכות רוח גבית לה הן זוכות מהביקוש האדיר לחשמל בארה"ב, בעיקר עבור חוות שרתים למהפכת ה–AI

קלוד קוד / צילום: Shutterstock

כוננות שיא בסייבר הישראלי: האם הכלי החדש של קלוד יטרוף את הקלפים בענף

השקת כלי איתור החולשות של אנתרופיק טלטלה את השווקים והפילה את מניות הסייבר הגדולות בוול סטריט ● בזמן שהמשקיעים חוששים מאיום קיומי, בתעשייה המקומית טוענים כי הבהלה מוקדמת: "חברות הסייבר לא מוכרות לארגונים רק טכנולוגיה, הן מוכרות אחריות ואמון"

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

"לא מחפש הרפתקאות וסיכונים": מי הוא צביקה לביא מחקירת מידע הפנים בארית

מנכ"ל בית ההשקעות לביא את לביא, שנחקר על ידי רשות ני"ע, הוא בנו של אחד מראשוני שוק ההון בישראל, שחילץ את לקוחותיו במשבר ויסות הבנקים ● אנשי שוק שמכירים את לביא מתקשים להאמין לחשדות: "זה לא בחור צעיר שבא לעשות מכה של כמה מאות אלפי שקלים"

אייל שרצקי וניר שרצקי, סקוט ראסל ושלומי בן חיים / צילום: מורג ביטן, נייס, ג'ייפרוג

הישראלית שצללה בעקבות כלי AI חדש, וזו שהמריאה אחרי הדוחות

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● כלי חדש של חברת ה-AI אנתרופיק טלטל את חברות הסייבר - וג'יי פרוג צללה בכ-25% ● מנגד, נייס זינקה בכ-20%, אחרי שתוצאותיה הכספיות עקפו את תחזיות האנליסטים ● ואיתוראן עלתה לשיא של כל הזמנים

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים, וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

סאלח דבאח / צילום: שלומי יוסף

"עד עכשיו נלחמנו על הבית. הגיע הזמן לדבאח מעבר לים"

המלחמה שרוקנה את הצפון והקשתה על העובדים להישאר, הסערה ברשת שהביאה אותו לבית המשפט, הקושי להתפתח בנדל"ן אל מול המתחרות והתוכניות להתרחב למדינות המפרץ ● סאלח דבאח, מנכ"ל רשת הקמעונאות המשפחתית שמגלגלת יותר ממיליארד שקל בשנה, בראיון מיוחד

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצורכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "לא יהיה מצב שצים החדשה לא תעמוד בדרישות של מדינת ישראל"

אילוסטרציה: איל יצהר

כתב תביעה נגד ויז'ן אנד ביונד: "פעלו תחת דפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת והסתרת מידע מהותי"

החברה המשקיעה בנדל"ן בארה"ב, נתבעה על ידי 126 משקיעים על סכום של כ-29 מיליון שקל ● בכתב התביעה עולה טענה "לדפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת, רשלנות והסתרת מידע מהותי" ● עוה"ד המייצג את החברה מסר כי:"טרם התקבל כתב התביעה וכאשר הוא יתקבל נוכל להתייחס, ככל שנדרש"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

מהפך: ההסתברות להורדת ריבית צנחה באחת. זו הסיבה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית מחר ● בתחילת השבוע שעבר ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"לחסל את חמינאי עכשיו": המסרים מבית המלוכה הסעודי

ההזדמנות האחרונה לאיראן: "כדי שזה יקרה - רוצים מהם טיוטה בתוך 48 שעות" ● מחאות מצומצמות יותר, אך העולם נושא עיניים: גל ההפגנות החדש באיראן ● הסנאטור גרהאם: בסביבת טראמפ מייעצים לו שלא לתקוף באיראן ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● עדכונים שוטפים

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

יו''ר עוצמה יהודית והשר לביטחון לאומי איתמר בן גביר במליאת הכנסת / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

לטובת בן גביר: הקואליציה תקדם מחדש איסור על בג"ץ להתערב בכהונת שרים

ועדת הכנסת צפויה להקים הבוקר (ב') מחדש את הוועדה המיוחדת להכנת "חוק דרעי 2", שיאפשר למנות שרים הנאשמים בפלילים ויימנע התערבות בג"ץ במינויים ● היועמ"שית התנגדה בעבר להצעת החוק

אתר בנייה במרכז הארץ. ''כשהשוק מאט, יש ליזמים תמריץ לתת הנחות והטבות'' / צילום: Shutterstock

28 דירות בחודש בפרויקט אחד ביהוד: מה גובה ההנחה שקיבלה קבוצת הרוכשים

ההאטה בביקושים וההיצע הגדול של דירות על המדף מאיצים את תופעת ה"פרי־פריסייל": יזמים מסכימים להנחות של 5%-15% בתמורה לוודאות תזרימית ומכירה מרוכזת של עשרות יחידות דיור בפרק זמן קצר ● למי זה מתאים, ומה הסיכונים?

שלטי מבצעי קבלן / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מחירי הדירות בתל אביב זינקו? הנתונים שבלמ"ס לא הביאו בחשבון

האם מחירי הנדל"ן בת"א באמת עולים או שזו תוצאה של "בליץ" הטבות סוף שנה? ● הכלכלן הראשי בהפניקס מסביר: כך מבצעי המימון האגרסיביים של הקבלנים מנפחים את המחירים - על הנייר

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

המדינה שהציגה מערכת לייזר חדשה, חלשה בהרבה מזו של ישראל

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות