גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שוק ההון והשקעות

התשואות בגמל ובהשתלמות ב-2019: מי הגופים שכיכבו בצמרת, ומיהו האפיק היחיד שהפסיד?

סכום מצרפי עצום של כ-1.32 טריליון שקל מכספי הציבור נוהל ב-2019 על ידי קופות הגמל, קרנות ההשתלמות, קרנות הפנסיה החדשות המקיפות ופוליסות החיסכון הפנסיוני ● קרנות ההשתלמות המשיכו ליהנות מצמיחה מואצת, ושוק הגמל נהנה מתחייה מחודשת לאחר שנים של התייבשות

יוסי לוי, גילעד אלטשולר, איציק שנידובסקי / צילומים: ענבל מרמרי ואיל יצהר
יוסי לוי, גילעד אלטשולר, איציק שנידובסקי / צילומים: ענבל מרמרי ואיל יצהר

בסוף 2019 ניהלו קופות הגמל, קרנות ההשתלמות, קרנות הפנסיה החדשות המקיפות ופוליסות החיסכון הפנסיוני, שמושקע בשוק ההון, סכום מצרפי של כ-1.32 טריליון שקל. מדובר בסכום אדיר, שאמור לספק את כרית הביטחון הסוציאלית "האמיתית" של הציבור הישראלי - בעיקר לגיל הפרישה, ומעבר לקצבאות הנמוכות שמשלם המוסד לביטוח לאומי.

סכומים אלה נכללים במה שנקרא "הפנסיה הצוברת", שבמסגרתה הציבור מפריש מדי חודש כספים לחיסכון שנצבר עבורו, ושמקבל מגוון הטבות מס. השם האמור מסגיר את המאפיין הכי חשוב של החיסכון הזה - הצבירה - והוא מכוון לכך שהחוסך מפקיד כספים מדי תקופה, כשבעתיד הוא יקבל קצבה חודשית או סכום חד-פעמי, שייגזר מהסכום שייצבר עבורו. אותו סכום שייצבר מהווה סכימה של ההפקדות ושל התשואה המושגת בגינן לאורך השנים, ולכן לתשואות שמשיגים גופי הניהול יש חשיבות אדירה עבור החוסך.

מבחינה זו הסתיימה 2019 עם עליות שערים חריגות לטובה בשלל מדדי שוק הון בארץ ובעולם, ולכן בסוף השנה התברר כי 2019 היתה המשך ישיר לרוב השנים שקדמו לה, וגם תמונת מראה ל-2018, שהסתיימה בנפילות שערים. לעובדה זו תרומה חיובית לצבירה הסוציאלית של הציבור אצל גופי החיסכון לטווח ארוך.

לרשימת תשואות קופות הגמל לתגמולים - לחצו כאן

התשואות אינן מבטיחות דבר לעתיד

עם זאת, התשואה הענפית החיובית הטובה מייצגת את הממוצע בענף, כשב-2019 היו כמה גופים שנסקו הרבה מעבר לממוצע, בשלל אפיקי הגמל וההשתלמות, ומתוכם יש כמה מנצחים מובהקים ששולטים בצמרת דירוגי התשואות: בתי ההשקעות אלטשולר שחם (שניצח גם במרבית הדירוגים בשוק הפנסיה החדשה), אנליסט וגם ילין לפידות, שחולקים ביניהם את ההובלה בשורה ארוכה של סוגי קופות וקבוצות גילאים שונות. לצדם בולטים לחיוב גם קופות וקרנות של אקסלנס-הפניקס ושל כלל ביטוח.

לרשימת תשואות קופות הגמל להשקעה - לחצו כאן

ואולם, תשואת העבר מעידה על איכות ניהול ההשקעות של הגופים המנהלים השונים בראיית עבר, והיא לא מבטיחה דבר לגבי העתיד. בהסתכלות זו, מה שחשוב זה האלוקציה של כל גוף וגוף (כלומר, אופן הקצאת המקורות לאפיקי ואזורי ההשקעה השונים), ומה שיתפתח בשוקי ההון בהמשך הדרך.

כך או כך, בתחילת 2020 מחזיקות קופות הגמל, קרנות ההשתלמות, קרנות הפנסיה החדשות המקיפות וחברות הביטוח עבור הציבור הרחב כ-101.5 מיליארד שקל במזומנים, בשווי מזומנים ובפקדונות (כ-9.7% מהתיק הצובר כולו), בעוד שההחזקה במניות ובקרנות נאמנות מסתכמת בכ-361.4 מיליארד שקל (כ-27.4% מהתיק). לצד זאת, כ-24.4% מהתיק הצובר האמור, כ-321.6 מיליארד שקל, מושקעים בחוב של תאגידים עסקיים - דרך אג"ח סחירות ולא-סחירות ודרך הלוואות פרטיות (בדומה לאשראי הבנקאי).

ההגמוניה עברה מפסגות לאלטשולר שחם

נכון לסוף 2019 הסתכם שוק הגמל וההשתלמות בכ-533 מיליארד שקל, לאחר שחווה בשנים האחרונות עדנה של ממש. זה קורה בשל הצמיחה המואצת בקרנות ההשתלמות, הודות לכך ששוק הגמל לתגמולים חווה בשנים האחרונות תחייה מחדש לאחר שנים של התייבשות, וגם בשל הצטרפותם שני סוגים חדשים של קופות גמל חדשות, שצומחות מחודש לחודש: קופות הגמל להשקעה, שדומות לפוליסות החיסכון לפרט שמוכרות חברות הביטוח, וקופות הגמל להשקעה חיסכון לכל ילד וילדה, שנהנות מתשלום קבוע מצד המדינה.

לא זאת בלבד, בשנים האחרונות חווה שוק הגמל וההשתלמות שינויים מבניים עצומים, שבמסגרתם ההגמוניה בשוק עברה מגוף אחד (פסגות) לאחר (אלטשולר שחם), כשגופים אחרים נוסקים על חשבון אחרים (כמו ילין לפידות) או מאיימים לנסוק על רקע תוצאות טובות שרשמו באחרונה ובפעילויות אחרות שלהם (כמו מור). הדבר מהווה שיאו של שינוי מבני, שהתחיל עוד באמצע העשור שעבר. עד אז נשלט שוק הגמל וההשתלמות על ידי המערכת הבנקאית, ומאז השליטה בו עברה ידיים התבזרה בין קבוצות הביטוח ובתי ההשקעות, כשהאחרונים תופסים בו נתח גדל והולך.

הצמיחה והשינויים בשוק זה קורים בשל שני דברים עיקריים: פעילות נכונה מול המפיצים (בעיקר סוכני הביטוח) והשאת תשואות טובות לאורך זמן. למעשה, ההצלחה העקבית בתשואות של קופות הגמל וקרנות ההשתלמות הגיעה בשנה החולפת לבורסה בתל אביב, כשהמשקיעים המחישו בכמה הזדמנויות שונות את חשיבות המוניטין של ניהול ההשקעות לשווי של החברות הפועלות בתחום, וזאת על רקע ציפיות לתשואה טובה גם בעתיד.

תשואות קרנות ההשתלמות

למה אנו מתכוונים? ב-2019 הונפקו לציבור מניות אלטשולר שחם גמל ופנסיה, כשמאז החברה לא עוצרת - והמשקיעים בה נותנים לה שווי שעד כה קיבלו רק קבוצות הביטוח הגדולות. לצדה יש גם את מניות מור בית השקעות, שנכנס בשנה שעברה לתחום ניהול קופות הגמל וההשתלמות, לאחר שנים מוצלחות מאוד בתחום ניהול קרנות הנאמנות, וכן מניות אטראו - שמחזיקה במחצית ממניות בית ההשקעות ילין לפידות, המצליח גם הוא.

פתיחה שנה חיובית למניות בתי ההשקעות

נתחיל מהאחרון: ילין לפידות נמנה עם מובילי השוק באופן עקבי, עם הצטיינות בתשואות, והדבר בא לידי ביטוי בשנה החולפת במניית אטראו, שזינקה ב-146% ב-12 החודשים האחרונים. גם מניית אלטשולר שחם גמל ופנסיה, שאמנם פתחה את השנה הנוכחית ברגל ימין בצורה סולידית יחסית (עם עלייה של "רק" כ-18% מתחילת 2020), אבל גם השלימה קפיצה של כ-95% מאז שהתחילה להיסחר ביולי 2019. ערכה הנוכחי משקף לאלטשולר שחם גמל ופנסיה שווי שוק מרשים של כ-2.4 מיליארד שקל.

וכך אנו מגיעים למי שעדיין לא מהווה שחקן משמעותי בגמל ובהשתלמות, אבל יכול לכבוש לעצמו נתח, אם ישחזר את מה שעשו אלטשולר שחם וילין לפידות: בית ההשקעות מור, שרכש פעילות גמל קטנטנה, צירף אליו שותף בעל מוניטין בניהול השקעות, ועתה לראשונה מציג תשואות לשנה שלמה. לפי שעה, הקופות של מור עדיין קטנטנות ומנהלות עשרות בודדות של מיליוני שקלים בכל מסלול, אבל התשואות שרשמו ב-2019 היו מצוינות ועלו על רף של 20% בהשתלמות ובגמל - הכי גבוה בשוק (בין השאר, בגלל ניצול יתרונות לקוטן).

על רקע זה, עד כה השנה הנוכחית מאירה פנים למניית מור, שבתוך כשלושה שבועות זינקה בכ-45% והתמקמה כאחת מעשר המניות בעלות הביצועים הטובים ביותר עד כה בבורסה לשנה הנוכחית. עם גל העליות האחרון משלימה מור קפיצה של כ-145% מאז שהתחילה להיסחר בסוף יולי 2017. מחיר המניה הנוכחי משקף למור שווי של כ-580 מיליון שקל. אגב, מניית אנליסט עלתה ב-27% ב-12 החודשים האחרונים.

לרשימת התשואות במסלולי החיסכון לכל ילד - לחץ כאן

ולסיום, רק אפיק אחד הציג ב-2019 תשואה שלילית למרות העליות החדות בשווקים: מסלולי השריעה בחיסכון לכל ילד (שריעה - מערכת החוק המוסלמי). מדובר במסלולים הכפופים לכללי הדת המוסלמית, והם מנהלים סכומים זניחים, שסבלו מירידות של 0.5%-0.8% בשנה של עליות בשיעור דו-ספרתי בשוק כולו. 

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

ת"א ננעלה בירידות; אלטשולר שחם זינקה ב-15%, אנרג'יאן ב-9%

מדד ת"א 90 ירד ב-0.8%, יום שלישי רצוף של ירידה ● מניית אלטשולר שחם זינקה בעקבות השמועות על אפשרות למכירת בית ההשקעות ● דיסקונט מבקש לבטל את עסקת המכירה של כאל ● גולדמן סאקס: מחירי הנפט עלולים לזנק ל-120 דולר לחבית ● בנק אוף אמריקה משנה כיוון: מעדיף את הין ומזהיר מהיחלשות המטבע האמריקאי

צחי ארצי, ראש מערך הבנייה והנדל''ן, בנק לאומי / צילום: כדיה לוי

נאוי גרופ ממנה מנכ"ל מלאומי במקום בעל השליטה דורי נאוי

צחי ארצי, בכיר בלאומי, ימונה למנכ"ל החדש; דורי נאוי יעבור לתפקיד סגן יו"ר פעיל ● רו"ח אתי בננו תמונה לסמנכ"לית הכספים, לצד שינויים נוספים בדירקטוריון ● המהלך מגיע לאחר צמיחה משמעותית בפעילות

עידן מועלם, ראש הרשות לתחבורה ציבורית / צילום: תמר מצפי

"תהליך הונאה שיטתי": המאבק בין משרד התחבורה למפעילות התחב"צ מחריף

15 חברות תחבורה ציבורית טוענות שהוטלו עליהן קנסות בניגוד להסכמים ותובעות ממשרד התחבורה 34.6 מיליון שקל ● משרד התחבורה טוען כי בידיו ראיות להונאה שיטתית מצד המפעילות ● מספר המקרים שבהם אוטובוסים לא עצרו בתחנות עלה משמעותית

המנהלים והמנהלות הטובים 2026

המנהלים והמנהלות הטובים לשנת 2026

לראשונה בגלובס: 30 מנכ"לים ומנכ"ליות מקרב תל אביב 125 נבחרו על פי מתודולוגיה שנבנתה בשיתוף קוגנום ייעוץ כלכלי, בהתבסס על דירוג של כ־70 אנליסטים ומנהלי השקעות וביצועי המניה ● אז מי המנהל שהזניק את המניה ב־600%, בני הזוג שסוגרים עסקאות של מיליארדים עם ענקיות הטק ובעל השליטה שמגלה: "עד ההנפקה הייתי עני" ● פרויקט מיוחד

אייפון 17 / צילום: יח''צ

לאחר השקת אייפון 18: האם מחיר הדגם הקודם צונח, ומה התזמון המשתלם לרכישה?

אפל השיקה אמש את סדרת האייפונים החדשה שלה ● מה באמת קורה בעת הגעתו של דור חדש למדפים - האם מחירו של הדור הקודם אכן צונח, באיזו מהירות נוהרים הרוכשים לדגם החדש, ומתי הכי משתלם לפתוח את הארנק? ● קבוצת זאפ ניתחה עבור גלובס את הנתונים משלושת אירועי ההשקה האחרונים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

הירידות בחוזים בוול סטריט מחריפות ומחירי הנפט מזנקים

לקראת פרסום מדד המחירים מחר, וול סטריט מאבדת גובה אחרי נתוני מדד המחירים ליצרן ● תשואות האג"ח בארה"ב בשיא מ-2007 ● ה-ECB העלה את הריבית ל-2.5% והתשואות באירופה מזנקות • הנפט לא עוצר ומטפס ל-105 דולר לחבית

בורסת תל אביב / אילוסטרציה: Shutterstock

השנה העברית הסתיימה עם תשואות פנומנליות בת"א. מי המדד שהוביל?

הבורסה בתל אביב מסכמת שנה עברית נוספת של חוסן, במהלכה עקפה את מרבית המדדים המובילים ברחבי העולם - זאת, על אף אתגרים ביטחוניים וגאופוליטיים גדולים, ובראשם המלחמה נגד איראן ● שוק ההנפקות התחמם, שוק החוב הפגין איתנות מרשימה ביחס ליתר העולם, ואילו מדדים ענפיים ומניות כיכבו?

חיילים בצבא יפן במהלך תרגיל / צילום: Reuters, IMAGO/Kento Nara

משלחות רכש מיפן מחפשות נשק ישראלי. תחום מועדף: הגנה אווירית

בטוקיו מתעניינים בין השאר בלייזר, תותחים וכלי שיט בלתי מאויישים ● לגלובס נודע שבכירים בתעשיות הביטחוניות היפניות הגבירו פעילותם בארץ ● בכיר ישראלי: "בקרוב נראה פריצת דרך"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט חתמה יום שלישי רצוף של ירידות; הנפט טיפס מעל 100 דולר

הדאו ג'ונס ירד בכ-0.8% ● משרד האוצר האמריקאי הודיע כי ירכוש בחזרה אג"ח בהיקף של 6 מיליארד דולר - תשואות האג"ח טיפסו לגבהים חדשים ● מחיר נפט מסוג ברנט טיפס מעל 100 דולר לראשונה מאז יולי, וגולדמן זאקס מזהיר: הנפט עלול לזנק מעל 120 דולר לחבית ● טראמפ הצהיר: "מחירי הנפט והדלק יירדו רק אחרי בחירות האמצע" ● פאלו אלטו נכנסת למועדון 100 הגדולות בוול סטריט

אוון רנוב, מנכ״ל מייסד, ליסיה בכר-מנוח, מנהלת שותפה ואריק בנטוב, מייסד ומנהל שותף, קבוצת אריאלי / צילום: עומר הכהן

הסכסוך שהסלים והאיום של הפניקס: מה קורה באלרון ומיהי קבוצת אראילי

קבוצת אריאלי, שרכשה את השליטה באלרון בעזרת הלוואה של 90 מיליון שקל מהפניקס, מתקשה לעמוד בתנאי ההחזר עקב צניחת המניה ● כעת, הפניקס עשויה לממש את מניות אלרון ששועבדו כבטוחות, ויש כבר מתעניינים ברכישתן ● במקביל, סכסוך חריף שפרץ בין יו"ר אלרון ליסיה בכר-מנוח לבין מייסדי אריאלי סביב פתרון המשבר, גלש לאיומים והגיע עד לתלונה במשטרה

אבי לוי, מנכ''ל קבוצת דיסקונט / צילום: רמי זרנגר

על סף פיצוץ: דיסקונט בצעד נואש להצלת העסקה למכירת כאל

הבנק המחזיק בחברת כרטיסי האשראי, מבקש מבנק ישראל לנקוט צעדים שיאפשרו לו להשלים את עסקת המכירה לקבוצת יוניון-הראל, או לסגת מהמהלך

אייפון מתקפל

אפל חשפה אייפון מתקפל: מסך בגודל שמזכיר אייפד, במכשיר שנכנס לכיס

אפל קיימה הערב את אירוע ההשקה השנתי שלה, ובמוקד השיקה את ה-iPhone Duo, הסמארטפון המתקפל הראשון שלה, לצד דגמי הפרו החדשים • כמה עולים המכשירים החדשים ומה עוד השיקה אפל הערב?

המוזיאון הבריטי / צילום: Shutterstock

נותן חסות לתערוכה באנגליה מסתבך בנוגע להשקעות ביטחוניות בישראל

איראן פותחת חזית חדשה במפרץ: החות'ים והמיליציות בעיראק משתפים פעולה נגד סעודיה ● "השפל הנמוך ביותר זה עשרות שנים": המשבר בין ישראל לבריטניה מחריף ● המיליארדר שמימן את תערוכת הדגל של המוזיאון הבריטי והקשרים שלו לתעשייה הביטחונית בישראל • גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל

יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן, וראש ממשלת פקיסטן שהבז שריף לאחר החתימה על הסכם ההגנה בספטמבר / צילום: ap

השפעות המצור החות'י: יצוא הנפט של סעודיה בשפל של עשור

ערב הסעודית קיוותה שברית הגנה חדשה עם טורקיה ופקיסטן תסייע לה להתמודד עם האיום החות'י ● בשטח, הלחץ בבאב אל־מנדב ממשיך, מסלול הסחר לאסיה מתארך, ומנהיגת העולם הסוני לא מצליחה לאושש את קצב ייצוא הנפט שלה

ברק רוזן וצחי ארבוב / צילום: איל יצהר, אלכס פרגמנט

כפי שנחשף בגלובס: השלמת עסקת ישראל קנדה ואקרו תידחה

השלמת העסקה צפויה עד סוף חודש אוקטובר, במקום עד סוף ספטמבר ● חצי מהתשלום במזומן, 310 מיליון שקל, לבעלי השליטה באקרו יידחה בעד 14 חודשים ● במקביל התשלום לבעלי המניות מהציבור לא יידחה ● מבחינתה של ישראל קנדה מדובר בשיפור תנאי העסקה

אנדי ברנהאם, ראש ממשלת בריטניה / צילום: ap, Kin Cheung

העיתון הגדול בארה"ב מגנה את בריטניה: "פתחה במתקפה על ישראל"

כותרות העיתונים בעולם: וול סטריט ג'ורנל פרסם מאמר מערכת נגד הטלת הסנקציות על ישראל, היקף יצוא הנפט הסעודי בשפל של 13 שנה והבחירות בשבדיה שיכריעו את היחס לישראל ● גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל 

תערוכת MSPO שנה שעברה / צילום: מתוך מצגת האירוע

צרפת לא רוצה? היעד החדש של החברות הביטחוניות באירופה

הזינוק הדרמטי בהוצאות הפנטגון הגיע לשיאים חדשים ● לא פחות מ־21 חברות ביטחוניות ישראליות מציגות השבוע בתערוכה גדולה בפולין ● דוח שפרסמה לאחרונה מזכירות ההגנה האמריקאית ממחיש את המשמעויות של רכישת ה-F-35 על ידי סינגפור ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הסכמה לקבצי עוגיות / צילום: צילום מסך

מטיב טעם ועד מגדל: המסמך העמום שהצית גל תביעות נגד החברות הגדולות במשק

מסמך שפרסמה הרשות להגנת הפרטיות, שנועד להסביר מתי ואיך מותר לאסוף מידע על גולשים באמצעות שימוש ב"עוגיות" (Cookies) בעת כניסה לאתרים, הפך לבסיס לשורת תביעות נגד חברות גדולות במשק ● כעת, בענף עריכת הדין מזהירים כי גילוי הדעת החדש יוביל לנטל כלכלי כבד על עסקים

יצחק בונן / צילום: צילום עצמי

מגיל 13 עבד והכניס משכורת לכספת. היום מעל חצי מהתיק שלו ב-S&P 500

יצחק בונן עובד מגיל צעיר מאוד, ואת הכסף מניקיון צימרים החל אחרי הצבא להשקיע במניות ומדדים ● עם מה שלמד בשוק ההון, הוא כבר מזהה בעצמו הזדמנויות באירועים גיאופוליטיים ● התיק שלו ברווח של כ–80 אלף שקל, אבל הוא "מזיז סכומים כל הזמן"

נמל הדרום / צילום: דוברות ההסתדרות

שיפור שכר והטבות רווחה: הסכם קיבוצי חדש בענף הנמלים

ההסכם, שנחתם בין ההסתדרות, הנהלת נמל הדרום ונציגות העובדים, יחול על כ־400 עובדים וכולל שיפור בשכר ובתנאי ההעסקה, הרחבת הטבות הרווחה ומודל תגמול חדש המבוסס על תפוקה והכשרה מקצועית ● זהו ההסכם הקיבוצי הראשון בנמל מאז השלמת תקופת ההקמה וההרצה ב־2021