גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה: כריך של רִיק

מה בין יום השואה ליום הפרטיות מלבד סמיכות מקרית על לוח השנה? ● דעה

צילום: יונתן בלום
צילום: יונתן בלום

א. אני מסתכל ביומן, מכוון את התצוגה לפריסה שבועית; נכון לעכשיו השבוע הקרוב נראה סטנדרטי, דומה לרוב השבועות האחרונים. אם השבוע הקרוב יצליח לקפוץ מלוח השנה ולגנוב לי את הארנק ואיכשהו ייתפס על-ידי המשטרה, לא בטוח שאדע להצביע עליו במסדר זיהוי אם יעמוד בין שבועות אחרים, נגיד את זה ככה. לא רוצה להישמע אנטי, אבל הם כולם נראים לי אותו דבר.

אבל אז אני מבחין שבכל זאת יש משהו שונה בשבוע הזה, שני סימונים כחולים על לוח השנה: ביום שני השבוע יחול יום השואה הבינלאומי. ביום שלישי יחול יום הגנת הפרטיות הבינלאומי. אין שום קשר? אין מה להשוות? זה מה שאתם חושבים, ואולי אתם צודקים. ובכל זאת.

תאריכים הם כמו כוכבים בשמי לוח השנה. כשאנחנו זוכרים להרים מבט אל שמי הלילה, אורג המבט שלנו הקשרים בין הנקודות המאירות קרוב זו לזו, אנחנו מחברים אותן, נותנים בהן סימנים וצרים מהן צורות, דובים ועגלות, למרות שבין הכוכבים מפרידים מרחקים בלתי נתפסים של טריליוני קילומטרים ומיליארדי שנים והם שונים זה מזה כמו אתם ואני. ממרחק, כולנו נראים אותו דבר.

ככה זה, לפעמים, עם תאריכים, וליתר דיוק תאריכים ששמם מתחיל ב"יום ה-". עם הזמן הם מתקבצים אחד ליד השני תחת כנפי הקלנדר למרות שאין ביניהם קשר או היררכיה, ומפרידות ביניהם שנים ונסיבות ונראטיבים ומה לא. ובכל זאת, אני מוריד מבט אל לוח השנה כמו שאנשים אחרים מרימים מבט אל השמיים, אורג הקשרים, מנסה לתת בתאריכים סימנים ולצור מהם צורות.

כריך של ריק / איור:  תמיר שפר

מה בין יום השואה ליום הפרטיות מלבד סמיכות מקרית על לוח השנה? אם מסתכלים על שני הימים האלה מהצד, הם נראים כשייכים לא רק לעידנים אחרים, אלא למינים נפרדים לגמרי של אנשים שחיו בגלקסיות רחוקות זו מזו בהבדל של מיליוני שנות אור. בין אדם שעבר את אושוויץ לאדם שעובר על הגדרות הפרטיות של גוגל פעורים יקומים וצירי זמן מקבילים שלעולם לא יפגשו, ובכל זאת - סוף כל ינואר מקבץ אותם יחד על לוח השנה.

המחשבה ששני הדברים האלה - השואה והפגיעה בפרטיות באינטרנט - התרחשו כמעט במקביל, בפרספקטיבה היסטורית, היא כמעט בלתי נסבלת. רק המחשבה על זה שיש אנשים בינינו שהספיקו לעבור במחזור חיים אחד גם את אושוויץ וגם את אינסטגרם יכולה לסובב לבנאדם את הראש במהירות של 300 מיליארד סיבובים לדקה. איך זה יכול לקרות בכלל?

ובכל זאת, זה קורה. ואפילו לא באמת קורה, סתם סימון ביומן. יש משהו נהדר בעובדה שהבלתי אפשרי הוא עניין יומיומי. איזו תקופה נהדרת להיות בה בחיים: 75 שנים אחרי מלחמת העולם השנייה על כל מוראותיה, ושני סטודנטים, ספרדי וניו זילנדי, הניחו שתי פרוסות לחם לבן משני צדי הגלובוס ויצרו את כריך כדור הארץ, הממולא ב-12,724 קילומטרים של כל מה שהיה וכל מה שיש.

ב. 12,724 קילומטרים זה כלום בשבילי, כן? כי היקום מתפשט בקצב מוערך של 263 אלף קילומטרים לשעה, מהירות שמכפילה את עצמה בכל שלושה מיליון שנות אור. מדובר בחישוב שיכול לפוצץ מחשבון לרסיסים. איך זה קורה בעצם? אחד הסיבות העיקריות היא שהרִיק מתפשט במהירות ביקום, דוחף את החומר ממנו והלאה.

איפה הרִיק הזה? בכל מקום ביקום. לא רחוק מהגלקסיה שלנו נמצא הרִיק המקומי (The Local Void) שמשתרע לאורך 150 מיליון שנות אור, ובתיאבונו לעוד ועוד רִיק הוא הודף ממנו את הגלקסיה שלנו במהירות של מיליון קילומטר לשעה. אותו דבר קורה בכל מקום ביקום כל הזמן, בדיוק כמו שהמפץ הגדול התרחש בכל מקום ביקום באותו זמן, אבל הפוך - מפץ של כלום. ועם כל הכבוד לחומר, כל הזמן יש יותר ויותר רִיק.

מדענים אפילו הצליחו למפות את הרִיק המקומי - מחשבה מסעירה כשלעצמה - ולקבוע שלא רק שיש יותר ויותר רִיק ביקום, אלא שגם הרִיק הולך ונהיה יותר ויותר ריק. נורא קשה להסביר את זה, אבל נורא קל להבין; בתוך מי לא נפער פעם רִיק שאיים לגדול ולגדול ולבלוע הכול?

אחד התרגומים היפים למילה Void זה בֹהוּ, ההוא שבא עם התוהו - מי לא מכיר את שני החבר’ה האלה. הם היו פה קודם ויהיו פה אחר כך. הם כל הזמן בכל מקום, רק מחכים להזדמנות ובדיוק כמו האור גם הם מתפרצים מכל חרך שמאפשר להם. השיר אומר שאת האור אתה יכול לראות במקומות הכי משונים, אבל אני אומר שאת זה כל אחד יכול.

בוא נראה אותך פוגש את התוהו והבוהו, את הריק ואת המהומה, במקומות הכי רגילים - כמו לדוגמה בסמיכות המשונה בלוח השנה בין יום הזיכרון לשואה ליום ההגנה על הפרטיות ברשת שמזכירה לי את ציורי הכוכבים בשמיים. יש הרבה מאוד דרכים להסתכל על העולם, ורק מיעוט מבוטל מהן משעממות.

מה אני אומר, בקיצור, שכריך כדור הארץ זה קלי קלות. אם הסטודנטים האלה באמת רוצים להרשים אותי, שיכינו כריך של רִיק מקומי.

ג. כשמדברים על מרחקים, אין לאדם הרבה מה להציע מול היקום, אבל כשמדברים על מהירויות זה כבר סיפור אחר לגמרי. לא סתם נקבתי קודם במספר של 300 מיליארד סיבובים לדקה. השבוע הצליחו מדענים לסובב חלקיק סיליקון במהירות המטורללת הזאת שיכולה להתרחש רק במקום - או יותר נכון במצב - אחד בלבד: נכון, אנחנו חוזרים אל הרִיק, ידידנו הוותיק.

רק לשם השוואה, הגוף שמסתובב הכי מהר בטבע הוא פולסר, כוכב נייטרונים שנוצר מסופרנובה של כוכב מסיבי ופולט כמויות אדירות של קרינה אלקטרומגנטית. הוא מסתובב במהירות של 43 אלף סל"ד בסך הכול. אם המחשבון שלי לא היה מתפוצץ לרסיסים קודם, כשניסיתי לחשב את מהירות התפשטות היקום, הוא היה מתפוצץ עכשיו. כל מקדחה של רופא שיניים מסתובבת במהירות גבוהה פי 20 מהעצם הכי מהיר ביקום.

אגב סל"ד, השבוע שמחתי לקרוא שהקבלן עודד שריקי, חובב מכוניות יוקרה כך מסתבר, רכש בוגאטי שירון במחיר של כ-30 מיליון שקל (!). מפלצת אמיתית שמגיעה למקסימום של 6,750 סל"ד. מכונית של פורמולה 1 תגיע ל-15 אלף סל"ד - שליש מהמהירות הגבוהה ביותר ביקום! מה עוד האדם הזה מתכנן לעשות (לא שריקי, האדם בכלל)? לאן הוא ממהר כל-כך? התשובה ברורה: אנחנו יצורים קטנים שחיים מעט וכועסים על הנצח. אנחנו רוצים שהוא יזכור אותנו אבל יודעים שהוא ישכח. אם להסתובב במהירות של 300 מיליארד סל"ד זה מה שיגרום לו לשים אלינו לב, אז זה מה שיהיה.

ד. אולי צדקתם ואין שום קשר בין שני הסימונים הכחולים על לוח השנה השבוע, יום השואה הבינלאומי ויום הגנת הפרטיות הבינלאומי. אבל מה שיש ביניהם חזק הרבה יותר מכל קשר - זה הפער שקשה לתפוס בין האדם של היום לאדם של לפני 75 שנה. אז בואו נחגוג את הפער הזה. כי אולי אנחנו עושים דברים משונים כמו להסתובב מהר מדי ולשים פרוסות לחם משני צדי כדור הארץ, אבל בסך הכול, עדיף עכשיו.

עוד כתבות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי