גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארז נץ עזב נוחות וכסף בשביל הרוקנרול

ארז נץ, כבר בן 62 ובלי קוקו, סוגר מעגל עם שלום חנוך כגיטריסט שלו, מופיע בעולם עם "אינפקטד משרום", ובארץ במופע שורשים, וגם מספיק להיות מורה לגיטרה נחשק

ארז נץ / צילום: כפיר זיו
ארז נץ / צילום: כפיר זיו

ארז נץ היה הגיטריסט הקבוע של שלום חנוך ועבר איתו חתיכת דרך, כולל במופע "מחכים למשיח", שהיה להיט היסטרי. הרומן המוזיקלי הזה נקטע כשחנוך התחיל לעבוד על המופע "רק בן אדם", פנה ל"נצי" כרגיל כדי שינגן איתו, אבל נץ כבר היה סגור לסיבוב עם ריטה ונאלץ לסרב. הציעו לחנוך לחפש גיטריסט מאמריקה, והוא הגיע לרוני פיטרסון ואחיו, שמאותו הרגע תפסו את מקומו הקבוע של נץ. לעיתים רחוקות הוקפץ כסוג של ממלא מקום, בפעם האחרונה לפני 19 שנים.

"זה מאוד החמיא לי אז", אומר נץ, מינוס הקוקו שהיה הסמל המסחרי שלו שנים, והרבה יותר מתון, מפרגן ומכיל. "בדיעבד, זה לא הרס לי אלא דווקא העלה את המחיר. האיגוד כעס על יבוא נגנים זרים על חשבון ישראלים. אם היו מביאים אמריקאים בלי לפנות אליי ולתת לי הצעה, הייתי מאוד נעלב. אבל הציעו, ולא יכולתי".

אחרי שרוני פיטרסון ז"ל נפטר במפתיע, חנוך ביקש מנץ לחזור להרכב. לפני חודש הם חזרו לעבוד ביחד, ונץ הרגיש שחזר הביתה: "זה היה הכי טבעי והכי שמח. זאת שפיות אמנותית, השירים הכי טובים שנכתבו עם האמן הכי משמעותי. תחשבי על אריק איינשטיין בלי השירים של שלום".

לא כעסת על פיטרסון שתפס לך את המקום?

"אני זה שפרגן לרוני לאורך השנים. המשקע היחיד שאני סוחב זה שרוני לא בחיים. זה כואב".

אז עכשיו הוא מופיע עם חנוך וסוגר מעגל של עשרות שנים, וחנוך מתארח מדי פעם במופע שלו "שלאחו", מסע מוזיקלי-ביוגרפי שמתחיל בנדודי משפחתו הבלקנית, דרך ישראל והרוקנרול של שנות ה-70 וה-80, ועד הופעותיו בעולם. "שלאחו" יעלה בהופעה חגיגית בפסטיבל הגיטרה הראשון שיתקיים באילת במשך שלושה ימים ב-13 בפברואר, ובנוסף לנץ, שיארח את חיים רומנו ואת שמוליק בודגוב, ישתתפו בו גם ברי סחרוף, יהודה קיסר, מיכה שטרית, שלמה יידוב, אבי סינגולדה, אלון אולארצ’יק ואהוד בנאי.

"היו אירועי גיטרות בעבר, לחלקם גם קראו פסטיבלים, אבל זאת הפעם הראשונה שמתקיים פסטיבל גיטרה רשמי. אני מביא לשם את 'שלאחו', שמו של ריקוד חתונה גרוזיני, שרץ כבר שנתיים והוא פסיפס מוזיקלי של סיפור הנדודים של סבא שלי, נצר למשפחת חכמוב, אנשי עסקים מאוד מכובדים ברוסיה, שחלקם עשו עסקים עם הצאר ניקולאי. אנחנו שייכים ל'נאש דידן' - קהילה של יהודים במשולש שבין איראן, טורקיה ואזרביג'אן ופירושה: 'האנשים שלנו'. הקהילה הוקמה אחרי גלות בבל ודיברה ארמית ונחשבת לקהילה היהודית העתיקה בעולם.

"מיקי גבריאלוב הוא נאש דידן, שמוליק בודגוב, משה לוי והמסעדן חיים כהן. יש לנו קבוצה של הנאש דידנים הרעבים ופעם בחודש אנחנו עושים ארוחה בחצר של יאיר ניצני, שגם אשתו דרורית היא בת הקהילה, עם המון בשר ותבשילים שמנים שמתאימים למזג האוויר הקר שבחבל הקווקז".

הוא כבר לא ילד, בן 62, גיל שבו רוב האמנים הישראלים מנסים לתחזק בכוח את הקריירה. לו היה מזל יוצא דופן. לפני 16 שנים הציעו לו עמית דובדבני וארז אייזן מ"אינפקטד משרום" - הרכב טראנס פסיכדלי וטכנו שנחשב ללהקה הישראלית המצליחה ביותר בעולם, להצטרף אליהם, ומאז הוא טס איתם להופעות. יש לו מעריצים אדוקים, כולל בונה הגיטרות הכי גדול בדרום אמריקה שבנה שלוש גיטרות על שמו, אחת מהן קיבל מתנה ושכח במלון, והשתיים האחרות נמכרו והכסף הועבר לילדי הפאבלות. גם באוקראינה יש ליין גיטרות על שמו.

"יום אחד ישבתי עם ברי סחרוף בחומוס בכרם התימנים והוא אומר לי, 'נצי, אתה הולך לקבל טלפון מטורף'. ברי ואני חברים שנים, היינו בבקו"ם יחד. חשבתי, מי זה יכול להיות. עשיתי את שלום חנוך, ריטה, גידי גוב, אפילו ארצי פנה אליי וכבר הייתי סגור על הופעות קדימה, והוא אומר לי 'אינפקטד משרום'. הם בדיוק עשו איתו את 'יום הולדת' והפכו את השיר ללהיט.

"'מה זה? די.ג'יי?', שאלתי. באמת שלא היה לי מושג במי מדובר, והוא צחק, זאת להקת הטראנס הכי חזקה בעולם. ובאמת, ארז אייזן התקשר אליי. תראי, אני מאוד נועז בקריירה שלי. לפני 30 שנים עזבתי את הכול לקריירת סולו, חשבו שהשתגעתי ומנהל הבנק אז לא אהב את זה. לקחתי במהלך השנים החלטות לא כלכליות, שמבחינה אמנותית השתלמו בסופו של דבר.

"דיברתי עם ארז, סגרנו תנאים והוא אמר לי, 'סע לבן יהודה לאסוף כרטיס, עוד יומיים טסים ליפן להופעה הכי גדולה בסצנה האלקטרונית'. ביקשו ממני להתכונן לשלושה שירים כאורח. כשהגענו לשם, הייתי בשוק. שלוש בבוקר, קרועים מעייפות, ודובדבני אומר לי 'בוא תראה את הבמה'. יצאנו ממלון הסקי בהרי הפוג'י ונכנסנו למסיבה, לפסטיבל שנחשב הוודסטוק שלהם. 15 אלף יפנים בטירוף, סגידה, הערצה לדי.ג'יי. כולם רוקדים בטירוף".

איך גיטריסט שבא מעולמות של רוקנרול, פופ וג’ז, מצליח להשתלב בטכנו וטראנס?

"אני בא מהעולם הקונצרטנטי. אנשים באים לשמוע, צופים ואולי קצת נעים במקום. הייתי בהלם. הרגשתי שחזרתי לרוקנרול ואני הכי רוקנרול בארץ. עזבתי את הנוחות והכסף בשביל הרוקנרול, כששאר האנשים שסביבי בחרו ללכת על בטוח. החיבור בינינו היה מטורף. בהופעה השנייה בנמל בחיפה הלך המחשב. 20 אלף איש. ארז ועמית בלחץ. אמרתי, יש לי גיטרה, אני אנגן. פתחתי, ניגנתי, שיתפתי את הקהל והם היו מאחורה. מאז, בכל הופעה אני עושה פתיח עם הגיטרה, לוליינות מוזיקלית, מתפרע".

אתה נמצא הרבה במטוסים.

"ל'אינפקטד' יש כמה מוצרים, לזה שאני שותף בו קוראים 'אינפקטד משרום לייב בנד', המוצר הכי יקר של הלהקה. יותר קל למכור הופעה עם די.ג'יי סט, כך שאני טס בממוצע לארבע הופעות בחודש. בחודש הבא יש לנו סיבוב הופעות בגרמניה. ויתרתי על סיבוב הופעות באוסטרליה כי עשיתי את זה חמש פעמים וחזרתי שבור. הם צעירים ממני בעשרים שנה וגם להם זה לא קל. שבע הופעות בשבועיים, שלוש טיסות ארוכות. הפעם שמרנו על בריאותי".

אז זאת עיקר הפרנסה?

"המופעים שלי מפרנסים אותי. יש לי הופעות סגורות עם להקה שמבקשים ממני לנגן להיטים גדולים, 'שלאחו', ו'אינפקטד', ואני המורה הכי מבוקש לגיטרה, ויש את ההופעות עם שלום חנוך. אני מלכלך על עצמי שאני לא גאון כלכלי ותמים באופי האמנותי שלי, 90% מההחלטות שלי היו מהלב ולא מהמוח. גם 'שלאחו' הוא החלטה לא כלכלית לכאורה, כי זה מופע שעשיתי מהלב. לך תביא 370 איש לזאפה ותתחיל לדבר איתם על הקווקז, איראן, טורקיה ואל.איי. זה לא משהו שמפתה קהל, ובכל זאת זה עובד. הרבה יותר קל למכור 'ארז נץ והלהיטים הגדולים'".

סוף־סוף אתה מקבל את ההכרה שמגיעה לך.

"אני מרגיש מתוגמל באהבה שאני מקבל מהקהל ומהיומן שתמיד היה מלא כי ליוויתי את כל האמנים הגדולים".

ובכל זאת, לא מיתגת את עצמך כמו סינגולדה למשל, שהפך שם גנרי לנגן גיטרה.

"סינגולדה מאוד אהוב ומופיע 10-15 פעמים בחודש עם האמן הכי מוכר בארץ, שלמה ארצי, אז ברור שהוא מוכר יותר ממני. אבל אני מרגיש את פירות החזרה שלי לשלום חנוך כי זה לשחק במגרש שבו כולם משחקים. שלמה ושלום זה בלומפילד. 'אינפקטד' זה הבלומפילד של בני 20 שלא מכירים את שלום. אני גאה בבחירות שעשיתי וכן, כשהייתי צריך כסף, ניגנתי להיטים".

גם אתה התפשרת כשהיית צריך, זו לא בושה.

"אבל זאת לא הייתה פשרה אלא דלקה. למשל, טריביוט ללד זפלין זאת לא פשרה. עשינו מלא כסף. בגיל 62 אני מתחיל מעגל. ביבי קינג עדיין הופיע בגיל 82, אז יש לי לאן לשאוף".

עוד כתבות

עשן בטהרן לאחר התקיפה המשולבת של ישראל וארה''ב / צילום: AP

"אנשים ברחוב מחייכים זה לזה": איך העם האיראני מגיב למלחמה

הפעולה הצבאית של ארה"ב וישראל עוררה בהלה למזון, מים ומחסה ● חלק מאזרחי איראן מודאגים, אך רובם התעודדו מן הדיווח על מותו של מנהיג המדינה: "אני בוכה משמחה. עוד דיקטטור איננו"

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

חלק ממאגרי הגז ומתקנים בבזן הושבתו, תחנות הכוח עוברות לדלק חירום

בהנחיית שר האנרגיה הופסקה זמנית הפקת גז מחלק מהמאגרים, ומשק החשמל נשען כעת על דלקי חירום ופחם ● בבזן צופים עלייה בפליטות בעקבות הדממת מתקנים ● היחידות הפחמיות בחדרה עשויות לפעול ללא מגבלת שעות במצב חירום

עלי חמניאי, מנהיג איראן / צילום: ap

40 שנות דיכוי וטרור: חמינאי חוסל

באיראן הודיעו רשמית כי המנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי, חוסל הבוקר במכת הפתיחה של מבצע "שאגת הארי" ● מדובר במהלך דרמטי שעלול לטלטל את מוקדי הכוח בטהרן ולשנות את מאזן ההרתעה האזורי לאחר יותר משלושה עשורים בהם חלש על השלטון

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כמה זמן לוקח לכטב"מים להגיע מאיראן לישראל וכמה לטיל בליסטי?

איראן הודיעה כי גל של עשרות כטב״מים נמצא בדרכו לישראל ● כמה זמן ייקח להם להגיע, מה ההבדל בין סוגי הטילים השונים ומה כולל מערך ההגנה האווירית של ישראל? ● גלובס עושה סדר

בניין שנפגע מטיל איראני בתל אביב / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המהנדס שטוען: "זו הסיבה שתל אביב הפכה למוקד פגיעות"

לדברי המהנדס ישראל דוד, הסכנה היא במיוחד לבניינים 60 עד 80 שנה, שנבנו "בלי מיגון ובלי חוסן קונסטרוקטיבי" ● וגם איפה הוא מעדיף להישאר בזמן אזעקה?

תושבים צופים בפטריית העשן כתוצאה מפיצוצים בטהרן, הבוקר / צילום: ap

פיצוצים וענני עשן: התמונות והסרטונים מאיראן

שורה של פיצוצים וענני עשן במספר מוקדים במרכז טהראן מדווחים בשעה האחרונה במדיה האיראנית ● בין היעדים שהותקפו לפי התקשורת במדינה: מגוריו של נשיא איראן, מטה המודיעין הראשי ובעיקר מערכות תקשורת והגנה אווירית ● אלו התיעודים

דפנה לוצקי / צילום: איל יצהר

העיתונאית דפנה לוצקי הלכה לעולמה

לוצקי כיהנה בשורה של תפקידים משמעותיים בעיתונות הכלכלית ● היא שימשה בין היתר כסגנית עורכת גלובס וכעורכת בכירה ב"דה מרקר" ובתאגיד השידור "כאן" ● היא נפטרה ממחלה קשה בגיל 51

קיבלתם סמס מפיקוד העורף? תיזהרו - מדובר בקישור זדוני

מערך הסייבר הלאומי מזהיר מהודעות SMS המתחזות לפיקוד העורף ומכילות קישורים זדוניים. הקישורים מפנים להורדת אפליקציות מזיקות שעלולות לאפשר גישה למידע אישי ● המערך ממליץ: לא ללחוץ על קישורים, לעדכן אפליקציות רק דרך Google Play ו-App Store, ולבדוק עדכונים רק בערוצים הרשמיים של פיקוד העורף ● במקרה של פעילות חשודה ניתן לפנות למוקד 119

בצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: מירי שמעונוביץ

שר האוצר: "עלות המלחמה עד כה נאמדת בכ-9 מיליארד שקל"

סטמוריץ' ציין כי הגירעון צפוי לעמוד על יותר מ-3.9%, גבוה מהיעד לשנה ● כמו כן, פונו עד כה מבתיהם 350 בני אדם ל-240 חדרים בבתי המלון, ועד שעות הבוקר הוגשו כבר 1,000 תביעות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ אסר שימוש בקלוד, אך הוא כיכב במתקפה על איראן

שעות לאחר שהנשיא הורה להפסיק את ההתקשרויות עם החברה ולהגדירה כסיכון בשרשרת האספקה, נעשה שימוש במודל קלוד בתקיפה באיראן ● במקביל חתמה OpenAI על הסכם חדש עם הפנטגון, בצל ביטול החוזים עם אנתרופיק

פלטפורמת ''פולימרקט'' / צילום: Shutterstock

עשרה סנט הפכו למיליון דולר: שישה חשבונות בפולימרקט ידעו בדיוק מתי להמר על מלחמה

חשבונות חדשים בפלטפורמת החיזוי פולימרקט רכשו חוזים במחיר של כעשרה סנט זמן קצר לפני הדיווחים הראשונים על פיצוצים בטהרן ● במקביל, היקף המסחר הכולל בחוזים שעסקו באפשרות של תקיפה חצה 529 מיליון דולר ועורר מחדש חששות לשימוש במידע פנים

נתב''ג / אילוסטרציה: עידו וכטל, ארקיע

נתקעתם בחו"ל? מתי ואיך תוכלו לחזור לישראל

המרחב האווירי סגור, ונתב"ג מושבת לפחות עד יום שלישי, ובינתיים כ־150 אלף ישראלים שוהים בחו"ל ואינם יכולים לשוב ארצה ● במשרד התחבורה נערכים למבצע דרך האבים מרכזיים באירופה, בארה"ב ובאסיה, ובמקביל נשקלת האפשרות לצו חירום שיצמצם זמנית את חובות חברות התעופה כלפי הנוסעים ● איך ייראה מבצע החילוץ, ומתי יתאפשר לטוס חזרה לישראל? ● גלובס עושה סדר

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר / צילום: ap, Kin Cheung

הבריטים מחוץ למלחמה: רה"מ קיבל ייעוץ שהיא מנוגדת לחוק הבינ"ל

הלייבור "גאים לא להיות מעורבים בתקיפה לא-חוקית", דווח בבריטניה, בעוד שר ההגנה אמר בראיון כי טילים שוגרו מאיראן לעבר קפריסין, אך לא בטוח שכוונו לאי ● ביקורת ב"טלגרף" השמרני: "המשטר האכזרי ביותר בעולם נמצא לפני קריסה - ולבריטניה אין שום חלק בכך"

עשן בטהרן לאחר תקיפה משובלת של ישראל וארה''ב / צילום: ap

200 מטוסי קרב, 500 מטרות ומאות חימושים: כך התבצעה התקיפה הגדולה בתולדות חיל האוויר

מאז פרוץ מבצע "שאגת הארי" בשעות הבוקר, מאות אתרים ומטרות ברחבי איראן הותקפו על ידי מטוסי חיל האוויר ● איך תוכנן המבצע ואילו מערכות נפגעו? ● גלובס עושה סדר

נמל התעופה בן גוריון ריק מנוסעים לאחר מבצע עם כלביא, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

לא יחזרו עד 7 במרץ לפחות: חברות התעופה הזרות שהתחילו לבטל טיסות

המרחב האווירי בישראל נסגר אמש בעקבות ההתפתחויות הביטחוניות, ונכון לעכשיו הסגירה מוגדרת עד יום שלישי ● עם זאת, חברות התעופה החלו להאריך את הביטולים מעבר למועד זה ● קבוצת לופטהנזה וחברת Wizz Air הודיעו כי טיסותיהן לישראל יושבתו עד 7.03 כולל

צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בלי מס רווחי יתר: האם משרד האוצר והבנקים בדרך להסכם פשרה

בזמן שוועדת הכספים ממשיכה לדון בתוכנית להטלת מס רוויח יתר קבוע על הבנקים, מאחורי הקלעים מתגבשת הצעת פשרה: היטל "חד פעמי" שיניב לקופת המדינה עד 1.4 מיליארד שקל ● ברקע, המערכה באיראן צפויה להגדיל את הגירעון ובאוצר צריכים מקורות למימון המבצע

קיר סטארמר בהצהרתו על המצב במזרח התיכון / צילום: ap, Jonathan Brady

יבשת חצויה: חילוקי הדעות באירופה ומי הוציאו הודעות גינוי נגד ישראל וארה"ב

אירופה ניצבת מול המלחמה באיראן ללא עמדה אחידה: חלק מהמדינות מגנות את טהרן, אחרות מבקרות את ישראל וארה"ב, ורובן קוראות להרגעת הרוחות ● בעוד האיחוד האירופי עצמו נדחק לשוליים ומסתפק בהצהרות זהירות על דיפלומטיה וחוק בינלאומי

מערכת ynet (ארכיון) / צילום: דור מלכה

יואב זיתון הוא איש התקשורת שנעצר בחשד שביצע מעשה סדום בקטין בן 15

זיתון, הכתב הצבאי של ynet, נעצר בשבוע שעבר ● מחקירת המשטרה התברר כי הוא הכיר את הקורבן באפליקציית היכרויות, וזה סיפר לו על גילו הצעיר ● הקטין סיפר למשטרה כי זיתון הפיל אותו על הקרקע ואנס אותו באלימות קשה

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המבצע באיראן יפגוש את השווקים: מה צפוי מחר במסחר?

המבצע הצבאי נגד איראן יעמוד במרכז תשומת לבם של המשקיעים ● הכלכלנים מעריכים: הבורסה תחווה תנודתיות בטווח הזמן הקצר, ותזכה לזריקת עידוד בטווח היותר ארוך ● המערכה מול איראן תופסת את וול סטריט בנקודה רגישה במיוחד ● וגם: תנועת הספינות במיצרי הורמוז נחתכה בחדות, ומה עלול לקרות למחיר הנפט? ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

עתליה שמלצר ז''ל, נשיאת קבוצת שלמה / צילום: עזרא לוי

עתליה שמלצר, בעלת השליטה בקבוצת שלמה, הלכה לעולמה

שמלצר כיהנה כנשיאת ובעלת השליטה של קבוצת שלמה, אחת מקבוצות האחזקות הפרטיות הבולטות והמשפיעות בישראל ● לאחר פטירתו של מייסד הקבוצה, שלמה שמלצר ז"ל, הובילה את הקבוצה והיוותה דמות מפתח בה