גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביכורי שדה חוזרת לבורסה: הסכנות וההזדמנויות בהנפקה

הניסיון של האחים שבע, בעלי ביכורי שדה, בתחום הסחר בתוצרת חקלאית עדיין לא הופך אותם למנהלים אולטימטיביים לרשת קמעונאית ארצית ● אבל אם הם יצליחו במשימה, תהיה זו בוננזה גדולה עבור המשקיעים

משאית של חברת ביכורי השדה / צילום: איל יצהר
משאית של חברת ביכורי השדה / צילום: איל יצהר

בגלגולה הבורסאי הקודם, בין השנים 2007-2012, היתה ביכורי שדה חברת רכש, שיווק והפצה של תוצרת חקלאית בלבד. בגלגולה השני (החברה הגישה באחרונה טיוטת תשקיף להנפקת מניות), ביכורי שדה היא חברה שיש לה רגל אחת שרירית ורווחית, הפעילה ברכש, שיווק והפצה של תוצרת חקלאית, ולצדה צמד רגליים דקיקות, צעירות וצומחות, בדמות הרשת הקמעונאית ופעילות האשראי החוץ-בנקאי.

בכל האמור בפעילותה המרכזית והמוכרת של שיווק פירות וירקות, החברה גדלה והתפתחה בשנים האחרונות, וכיום היא מחזיקה בנתח שוק ארצי של 15%. ביכורי שדה נתפשת כיישות עסקית אגרסיבית ומפולפלת בעולם מבוזר של חקלאים הנאבקים לשרוד, ולפיכך רבים מהם נאלצים להסכים לתנאי סחר נוקשים כדי להמשיך להתגלגל ולייצר לעצמם תזרים מזומנים וגם ודאות עסקית.

מדובר בתחום פעילות תחרותי מאוד, שבו נהנית ביכורי שדה מיתרון לגודל ביחס למשווקים קטנים. לחברה מגוון לקוחות, המפוזר היטב בין השוק הקמעונאי והשוק המוסדי - פיזור המאפשר לה גמישות ברכש אל מול החקלאים ומתן מענה אפקטיבי ללקוחות.

הקטינה חשיפה לרשת יינות ביתן 

הנגישות של ביכורי שדה לחקלאות מקומית, לצד יכולתה לאזן את ההיצע באמצעות חקלאות מיובאת, מהווה אף היא יתרון מהותי. היכולות הלוגיסטיות המשמעותיות של החברה, המתבססת על מרכז לוגיסטי חדיש ביישוב תימורים, המוערך בשווי של 175 מיליון שקל, לצד צי של 124 משאיות חלוקה, 1,500 נקודות חלוקה והיכרות אינטימית עם השוק, הם נכסים לא מבוטלים. על כל אלה מבוססת הפעילות העסקית של החברה בעולם שבו החדירה של ירקות ופירות לתפריט מצויה במגמת צמיחה, ומחיר הסחורה החקלאית הוא עדיין משתנה ההחלטה המרכזי בהחלטת הרכש של הלקוח.

עם  זאת, אין להתעלם מהעובדה שהצמיחה המהירה של החברה בשנה החולפת היא בעיקרה פועל יוצא של חזרת רשת המזון יינות ביתן-מגה לרכוש את התוצרת החקלאית שלה מביכורי שדה, לאחר שלפני כמה שנים קיבלה החלטה הפוכה. מדובר בלקוח שהיה אחראי ב-2019 לכרבע ממכירות התוצרת החקלאית של ביכורי שדה ול-85% מהצמיחה בהכנסות ביחס לתקופה המקבילה.

על פי פרסומים בתקשורת מהתקופה האחרונה, מצבה של רשת יינות ביתן-מגה, שנמצאת בבעלות נחום ביתן, הורע - והיא נפרדת מנכסים לא מעטים וממנהלים בכירים, מציגה נסיגה בפדיון, נאבקת בחובות כבדים ומחפשת אחר משקיע. בתשקיף ההנפקה דיווחה ביכורי שדה על הקטנת חשיפה בחודשים האחרונים ליינות ביתן, הן משיקולי ביטוח הסחורה והן בשל מכירת פעילויות של יינות ביתן.

במציאות זו, ההסתברות לפגיעה בשורת המכירות והרווח של ביכורי שדה כפועל יוצא מהידרדרות בעסקיה של יינות ביתן גבוהה - ולפיכך, יש להביא זאת בחשבון בתמחור המניה של ביכורי שדה.

מהפך בתוצאות רשת שוק העיר

הרגל השנייה של הפעילות העסקית בביכורי שדה היא הרשת הקמעונאית הצעירה שאותה היא מפתחת - רשת שוק העיר, שבה היא מחזיקה 80% מהמניות. הרשת מונה שמונה סניפים המשתרעים על פני 11 אלף מ"ר בלבד, והיא עתידה לפתוח סניף תשיעי בעיר רמלה באפריל הקרוב. היא גם מפעילה אתר סחר מקוון, המצוי בחיתוליו.

ביכורי שדה רכשו את רשת שוק העיר הכושלת בסוף 2016, ועל פי דוחות הרבעון השלישי של 2019, השכילה לבצע בה מהפך נאה בתוצאות העסקיות ולהעבירה מהפסדים כבדים לשיעור רווח תפעולי של 2% ורווח נקי רבעוני צנוע של פחות ממיליון שקל.

ואולם, למרות השיפור הניכר, מדובר ברשת קטנה ושברירית, המוכרת בקצב שנתי של כ-400 מיליון שקל בלבד. בביכורי שדה חותרים להגדיל את פעילותה של רשת שוק העיר באופן מאסיבי באמצעות משא ומתן על רכישת 10 סניפים של יינות ביתן בתמורה ל-70 מיליון שקל, ומקביל היא במשא ומתן לרכישת ארבעה סניפים נוספים.

הקריסה של רשת מגה, ולאחריה ההתפוררות ההדרגתית של רשת יינות ביתן, ייצרו תיאבון אצל השחקנים הקטנים והבינוניים בשוק לגדול באמצעות "קטיף דובדבנים" של סניפים המצויים על המדף. התוכנית העסקית ברורה, ויש שיאמרו "סקסית": בוא נצבור מאסה קריטית של פעילות קמעונאית, ונגיע במהירות יחסית להיקף מכירות של 1 מיליארד שקל, נייצב את שיעורי הרווח התפעולי על הממוצע הענפי של 3%-3.5% בתוך שנים מועטות - ונקבל מכפיל רווח נקי נדיב על פעילות זו, העומד על כ-22 בממוצע למתחרים הציבוריים. הבונוס יהיה הגדלת מכירת התוצרת החקלאית, המהווה כ-20% מן המכר - והנה, קיבלנו באותו מחיר גידור טבעי על היחלשות לקוח מרכזי וגם סינרגיה עסקית מבוססת אינטגרציה אנכית, שעליה לומדים בכל בית ספר למינהל עסקים.

אלא שהניסיון בענף הקמעונאות מלמד כי ניהול רשת מוצלחת, ארצית ורווחית לאורך זמן, אינו משימה קלה כמו כתיבת תוכנית עסקית. היא הפילה בעבר, ותפיל גם בעתיד, חללים עסקיים לא מעטים, שכן התחרות קשה, העלויות גבוהות ושיעורי הרווחיות צנועים.

הניסיון של האחים שבע, בעלי ביכורי שדה, בתחום הסחר בתוצרת חקלאית עדיין לא הופך אותם למנהלים אולטימטיביים לרשת קמעונאית ארצית, אבל אם הם אכן יצליחו במשימה, תהיה זו בוננזה גדולה עבור המשקיעים.

תנפיק פעילות אשראי חוץ-בנקאי

הרגל הדקיקה השנייה של ביכורי שדה היא פעילות האשראי החוץ-בנקאי, שהתחילה במתכונתה הנוכחית ב-2017, ובה החברה עתידה להחזיק לאחר ההנפקה 45.9% מהמניות. לחברה תיק אשראי חוץ-בנקאי צומח בהיקף של 130 מיליון שקל, ולאחר ההנפקה היא תוכל להצטייד בכסף זול ולנכות באמצעותו המחאות בהיקף כספי גדול.

תחום האשראי החוץ-בנקאי בבורסת תל אביב הוא תחום חם יחסית, הזוכה למכפילי רווח דו-ספרתיים נדיבים, המשקפים את הצמיחה המהירה, שכן ההזדמנות העסקית שהוא טומן בחובו ברורה - ומנגד, מדובר בתחום הדורש מקצועיות רבה, שאין להקל בה ראש.

הפעילות המימונית בהיקפיה הקיימים ניפקה לביכורי שדה רווח רבעוני של כ-1 מיליון שקל - כלומר, קצב רווחיות שנתי של 4 מיליון שקל. בהינתן מכפיל הרווח הנקי הממוצע הנדיב, העומד על כ-16, שבו נסחרות חברות המימון החוץ-בנקאי, התמריץ להגדיל את הפעילות באופן ניכר ברור. ואולם, הגדלת תיק האשראי באופן לא מבוקר עשויה, בהינתן האטה כלכלית, להסב נזקים כספיים חמורים למלווה.

להבנתי, גם בגלגול השני שלה כחברה ציבורית, ביכורי שדה היא קודם כל חברת רכש, שיווק והפצה של תוצרת חקלאית מובילה, ואילו ההרפתקאות האסטרטגיות שלה בתחומי הקמעונאות והמימון החוץ-בנקאי הן עדיין בוסריות - ולפיכך, מוקדם לדעת כיצד ישפיעו על האופק הכלכלי של החברה המאוחדת. 

הכותב הוא יועץ כלכלי, דירקטור וחבר ועדות השקעה בגופים מוסדיים. כותב המאמר ו/או החברה עשויים להחזיק או לסחור בני"ע המצוינים בכתוב. האמור בכתבה אינו מהווה תחליף לשיווק השקעות ו/או ייעוץ השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

עוד כתבות

רשת 13. בעיגול: ניר זוהר, נשיא וויקס / צילום: שאטרסטוק, כדיה לוי

הקבוצה לרכישת רשת 13 מתרחבת: נשיא וויקס ניר זוהר במגעים להצטרפות

נשיא וויקס ניר זוהר עשוי לחבור ליוזמת מייסדי וויז לרכישת רשת 13, אליה כבר הצטרפה יזמית ההייטק מרב בהט ● הקבוצה מתכננת להשקיע כ־100 מיליון דולר בשיקום הערוץ

הטנק הפופולרי ביותר בעולם. טנק לאופרד הגרמני / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

להתנתק מהתלות בארה"ב: האם אירופה תצליח להקים תעשיית נשק עצמאית

על רקע התוקפנות הרוסית והחשש מנסיגה אמריקאית, אירופה משקיעה סכומי עתק בהקמת תעשיית נשק עצמאית, פותחת מפעלים ומכפילה ייצור ● אולם בתחומים הקריטיים ביותר, מחלל ועד הגנה אווירית, היא עדיין רחוקה מלעמוד לבד ● האם היבשת תצליח להתחמש מחדש?

המומחה שטוען: הסבב הבא עם איראן יהיה גדול יותר מאי-פעם

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: כתב העת האמריקאי הפורן אפיירס טוען שהדרך היחידה להצליח לפרק את חמאס מנשקו היא ע"י "קבלנים צבאיים פרטיים", הסבב הבא של ישראל מול איראן עלול להיות ארוך וקשה יותר, וההיסטוריון הבריטי היהודי שמפציר בעולם לבחון את האנטישמיות לפני שתהפוך ל"קטסטרופה" • כותרות העיתונים בעולם

המבורגר של GDB / צילום: אנטולי מיכאלוב, ליאל סנד

"תשואה שמתקרבת ל-10% בשנה": איך הפכו המסעדות של ת"א לסחורה הכי חמה בשוק

שורת עסקאות בתחום המסעדות, הכוללת השקעה של גופים מוסדיים לפי שווי של עשרות ומאות מיליוני שקלים, עומדת בניגוד מוחלט לסגירה של מרבית בתי העסק בתחום במהלך השנים ● גורמים בתחום מדברים על יתרונות לגודל, על מיתוג ועל התוכניות להנפקה: "כבר לא סיפור של אוכל טוב ושירות נחמד - אלא של מודל עסקי שניתן לשכפל"

אילוסטרציה: Shutterstock, SeventyFour

60 אלף שקל לעורך דין: הרפורמה בסיעוד שמלחיצה את הלוביסטים

האוצר מבקש להגביל את חברות מיצוי הזכויות הגובות עשרות אלפי שקלים, אך ברקע גוברים הלחצים לפצל את החוק ● המועצה לצרכנות חושפת: "ניצול של חולים והחתמות אגרסיביות"

רן גואילי ז''ל

אחרי 843 ימים: רן גואילי אותר - אין יותר חטופים בעזה

לאחר 843 ימים הושב החטוף האחרון רן גואילי ז"ל - בכך הושבו כלל החטופים משטח רצועת עזה ● בכיר אמריקאי: מעבר רפיח צפוי להיפתח לקראת סוף השבוע ● צה"ל תקף תשתיות צבאיות של חיזבאללה במספר מרחבים בלבנון ● דריכות שיא לתקיפה אפשרית באיראן ● עדכונים שוטפים

מימין לשמאל: צפריר יואלי, שחר גרשון ונדב טנא / צילום: תמונה פרטית

לאחר שמכרו מניות במאות מיליונים: מנהלי נופר מסתערים על חוות השרתים

נדב טנא ושחר גרשון, שפרשו אשתקד במפתיע מניהול נופר של עופר ינאי, חוזרים לבורסה עם חברה שמתכננת לספק אנרגיה לחוות שרתים בארה"ב ושבה שותפים גם בכירים לשעבר בחברת אנלייט: "שוק האנרגיה והתשתיות הדיגיטליות בארה"ב נמצא בנקודת מפנה היסטורית"

עמירם שחר, מנכ''ל אפווינד ומייסד שותף / צילום: Upwind

הופכת לחד־קרן: אפווינד גייסה 250 מיליון דולר לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר

אפווינד פועלת בתחום אבטחת הענן - שוק שנחשב כיום לקטגוריה הצומחת ביותר בעולם הסייבר ● עמירם שחר, מנכ"ל ומייסד שותף: "בקצב הנוכחי אנחנו צפויים להכפיל את גודל החברה במהלך השנה וחצי הקרובות"

סניף של רשת מגה ספורט / צילום: יח''צ

עשרות לקוחות חשבו שהם קונים ברשת הספורט וגילו שמדובר בהונאה

עמודים מזויפים המתחזים למגה ספורט פועלים בטיקטוק ובפייסבוק ומציעים הנחות חריגות על נעלי ספורט ● הרשת פנתה למשטרה, למטא ולטיקטוק בעקבות מאות פניות מלקוחות שפרטי האשראי שלהם נמסרו והזמנותיהם לא סופקו

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

ועדת החקירה בפרשת הצוללות מצאה: ליקויים ברכש במיליארדים והחלטות שסיכנו את ביטחון המדינה

ועדת החקירה הממלכתית לפרשת הצוללות וכלי השיט, בראשות נשיא העליון לשעבר אשר גרוניס, מצאה "ליקויים מערכתיים היורדים לשורשם של תהליכי בניין הכוח וקבלת ההחלטות ברכש ביטחוני, בעלות של מיליארדי שקלים, ובתהליכים ביטחוניים-מדיניים רגישים אחרים" ● על המוקד: המל"ל, חיל הים, משרד הביטחון והקבינט המדיני-ביטחוני

ההפגנה על מצב החברה הערבית בארץ בסכנין / צילום: Reuters, Ammar Awad

האלימות בערים הערביות שוברת שיאים, והתושבים עוזבים. לאן הם עוברים?

האלימות גואה, תופעת הפרוטקשן משתוללת, ורוב תיקי הרצח נשארים לא מפוענחים ● התוצאה: יותר ויותר תושבים עוזבים את הערים הערביות - אבל לאן הם עוברים? ● המשרוקית של גלובס עם המספרים מאחורי המחאה בחברה הערבית

ישראל תחכיר 16 אלף דונם לארה''ב להקמת עיר טכנולוגית / אילוסטרציה: Shutterstock

מזכר הבנות חושף את התוכנית האמריקאית לנגב. על הפרק: הקמת כור גרעיני

ישראל וארה"ב הגיעו להבנות סביב הקמת מרכז לייצור שבבים ובינה מלאכותית בדרום הארץ, תחת ניהול אמריקאי ישיר ● על פי מסמך שהגיע לידי גלובס, ישראל תעניק לאמריקאים חוזה חכירה לקרקע ל־99 שנה, ועל השולחן עלתה גם אפשרות להקמת כור גרעיני באתר

אמנון שעשוע, מייסד ומנכ''ל מובילאיי / צילום: מובילאיי

נותנת עודף מ-10 דולר: מדוע צללה מניית מובילאיי לשפל של כל הזמנים

חברת האוטוטק שמוביל אמנון שעשוע פרסמה תחזית מאכזבת, ונפלה לשווי של 8 מיליארד דולר - פחות ממחצית השווי בהנפקה ● אמנון שעשוע: "פותחים את שנת 2026 עם מומנטום חזק"

אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש: הבית נרשם על שם הבת משיקולי מס - אך שייך לאם

ביהמ"ש לענייני משפחה קבע כי בית מגורים שנרשם פורמלית על שם הבת בתקופת נישואיה, שייך למעשה לאם שמימנה את רכישתו ושיפוצו במלואם - ולכן לבעלה לשעבר של הבת אין כל זכות בנכס ● האם הסבירה כי רשמה את בתה כבעלת הנכס כדי לשלם מס רכישה מופחת; ביהמ"ש עמד על הבעייתיות שבכך, אך קבע כי הדבר לא משליך על התוצאה

היטל השבחה / איור: Shutterstock

העליון: פטור מהיטל השבחה בשכונות שיקום - גם בעת מכירת דירה בפרויקט התחדשות עירונית

הרכב של שלושה שופטים דחה את מרבית טענות עיריית תל אביב־יפו, ואת חוות־דעת היועצת המשפטית לממשלה, וקבע כי כל עוד לא מדובר בבנייה חדשה – הפטור מהיטל השבחה תקף גם במכר ● השופט גרוסקופף אף קבע "עקרונות ליישום הוראת הפטור"

ירידת שער הדולר/ין על גבי מסך בטוקיו, יום ג' / צילום: Reuters, Kotaro Numata

7 טריליון דולר במוקד: שוק החוב היפני בטלטלה, ומציף חשש מגלי הדף בעולם

שוק החוב היפני חווה קפיצה יומית חריגה במיוחד בתשואות, ועל פי ההערכות הטלטלה במדינה רחוקה מסיום ● בשווקים חוששים שהתשואות הגבוהות הן "הנורמלי החדש", וכי התוצאה תהיה תנודות חזקות גם בכלכלות הגדולות האחרות - מניו יורק ועד לונדון וברלין ● אלו הסיבות

קניון אם הדרך / צילום: בר - אל

קניון M הדרך עומד שוב למכירה, וזאת הסיבה

חברת אוסטרליה ישראל של האחים ניומן ושלומי עקריש העמידה למכירה את החזקותיה בקניון M הדרך ובנכס מסחרי נוסף בעפולה ● עפ"י ההערכות, המכירה נובעת מרצון לנקות את החברה לקראת מיזוג אפשרי עם אספן וכן לצורך מימון רכישת מניות השליטה בחברת הנדל"ן

מאיר שמיר / צילום: כדיה לוי

קבוצה הכוללת את מאיר שמיר מתמודדת על רכישת חברת האסתטיקה הרפואית אינמוד

חברת האסתטיקה הרפואית, שייסד משה מזרחי עומדת למכירה תמורת כמיליארד דולר, איבדה 85% מהשווי בשיא ● מלבד שמיר, שחבר למנהלי אינמוד ומשקיעים נוספים בניסיון רכישה, מתמודדת על רכישת אינמוד גם קרן השקעות מדרום קוריאה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בשל דרישת חברי הכנסת החרדים: ההצבעה על תקציב המדינה תידחה ליום רביעי

בשבוע שעבר האוצר הניח את הצעת תקציב המדינה לשנת 2026 על שולחן הכנסת תחת חוסר ודאות לגבי הסיכויים להעברתו, וזאת על רקע המחלוקת בקואליציה על חוק הגיוס ● התקציב צריך לעבור את תהליך החקיקה במלואו עד 31 במרץ - אחרת הכנסת תתפזר, וישראל תצא לבחירות

מכוניות בנמל בסין / צילום: Shutterstock

המותגים הסיניים מסתערים על עסקי הליבה של ב.מ.וו ומרצדס

עם זינוק של 99% במסירות באירופה ב–2025 ושבירת שיאים היסטוריים, תעשיית הרכב הסינית מתחרה גם מול מכוניות היוקרה ביבשת ● בזמן שיבואנים ישראלים בונים על "אקזיט" באירופה, מותגי הענק מיפן ומקוריאה מאבדים אחיזה, וגם בשוק היוקרה האירופי נאבקים על הטריטוריה