גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביכורי שדה חוזרת לבורסה: הסכנות וההזדמנויות בהנפקה

הניסיון של האחים שבע, בעלי ביכורי שדה, בתחום הסחר בתוצרת חקלאית עדיין לא הופך אותם למנהלים אולטימטיביים לרשת קמעונאית ארצית ● אבל אם הם יצליחו במשימה, תהיה זו בוננזה גדולה עבור המשקיעים

משאית של חברת ביכורי השדה / צילום: איל יצהר
משאית של חברת ביכורי השדה / צילום: איל יצהר

בגלגולה הבורסאי הקודם, בין השנים 2007-2012, היתה ביכורי שדה חברת רכש, שיווק והפצה של תוצרת חקלאית בלבד. בגלגולה השני (החברה הגישה באחרונה טיוטת תשקיף להנפקת מניות), ביכורי שדה היא חברה שיש לה רגל אחת שרירית ורווחית, הפעילה ברכש, שיווק והפצה של תוצרת חקלאית, ולצדה צמד רגליים דקיקות, צעירות וצומחות, בדמות הרשת הקמעונאית ופעילות האשראי החוץ-בנקאי.

בכל האמור בפעילותה המרכזית והמוכרת של שיווק פירות וירקות, החברה גדלה והתפתחה בשנים האחרונות, וכיום היא מחזיקה בנתח שוק ארצי של 15%. ביכורי שדה נתפשת כיישות עסקית אגרסיבית ומפולפלת בעולם מבוזר של חקלאים הנאבקים לשרוד, ולפיכך רבים מהם נאלצים להסכים לתנאי סחר נוקשים כדי להמשיך להתגלגל ולייצר לעצמם תזרים מזומנים וגם ודאות עסקית.

מדובר בתחום פעילות תחרותי מאוד, שבו נהנית ביכורי שדה מיתרון לגודל ביחס למשווקים קטנים. לחברה מגוון לקוחות, המפוזר היטב בין השוק הקמעונאי והשוק המוסדי - פיזור המאפשר לה גמישות ברכש אל מול החקלאים ומתן מענה אפקטיבי ללקוחות.

הקטינה חשיפה לרשת יינות ביתן 

הנגישות של ביכורי שדה לחקלאות מקומית, לצד יכולתה לאזן את ההיצע באמצעות חקלאות מיובאת, מהווה אף היא יתרון מהותי. היכולות הלוגיסטיות המשמעותיות של החברה, המתבססת על מרכז לוגיסטי חדיש ביישוב תימורים, המוערך בשווי של 175 מיליון שקל, לצד צי של 124 משאיות חלוקה, 1,500 נקודות חלוקה והיכרות אינטימית עם השוק, הם נכסים לא מבוטלים. על כל אלה מבוססת הפעילות העסקית של החברה בעולם שבו החדירה של ירקות ופירות לתפריט מצויה במגמת צמיחה, ומחיר הסחורה החקלאית הוא עדיין משתנה ההחלטה המרכזי בהחלטת הרכש של הלקוח.

עם  זאת, אין להתעלם מהעובדה שהצמיחה המהירה של החברה בשנה החולפת היא בעיקרה פועל יוצא של חזרת רשת המזון יינות ביתן-מגה לרכוש את התוצרת החקלאית שלה מביכורי שדה, לאחר שלפני כמה שנים קיבלה החלטה הפוכה. מדובר בלקוח שהיה אחראי ב-2019 לכרבע ממכירות התוצרת החקלאית של ביכורי שדה ול-85% מהצמיחה בהכנסות ביחס לתקופה המקבילה.

על פי פרסומים בתקשורת מהתקופה האחרונה, מצבה של רשת יינות ביתן-מגה, שנמצאת בבעלות נחום ביתן, הורע - והיא נפרדת מנכסים לא מעטים וממנהלים בכירים, מציגה נסיגה בפדיון, נאבקת בחובות כבדים ומחפשת אחר משקיע. בתשקיף ההנפקה דיווחה ביכורי שדה על הקטנת חשיפה בחודשים האחרונים ליינות ביתן, הן משיקולי ביטוח הסחורה והן בשל מכירת פעילויות של יינות ביתן.

במציאות זו, ההסתברות לפגיעה בשורת המכירות והרווח של ביכורי שדה כפועל יוצא מהידרדרות בעסקיה של יינות ביתן גבוהה - ולפיכך, יש להביא זאת בחשבון בתמחור המניה של ביכורי שדה.

מהפך בתוצאות רשת שוק העיר

הרגל השנייה של הפעילות העסקית בביכורי שדה היא הרשת הקמעונאית הצעירה שאותה היא מפתחת - רשת שוק העיר, שבה היא מחזיקה 80% מהמניות. הרשת מונה שמונה סניפים המשתרעים על פני 11 אלף מ"ר בלבד, והיא עתידה לפתוח סניף תשיעי בעיר רמלה באפריל הקרוב. היא גם מפעילה אתר סחר מקוון, המצוי בחיתוליו.

ביכורי שדה רכשו את רשת שוק העיר הכושלת בסוף 2016, ועל פי דוחות הרבעון השלישי של 2019, השכילה לבצע בה מהפך נאה בתוצאות העסקיות ולהעבירה מהפסדים כבדים לשיעור רווח תפעולי של 2% ורווח נקי רבעוני צנוע של פחות ממיליון שקל.

ואולם, למרות השיפור הניכר, מדובר ברשת קטנה ושברירית, המוכרת בקצב שנתי של כ-400 מיליון שקל בלבד. בביכורי שדה חותרים להגדיל את פעילותה של רשת שוק העיר באופן מאסיבי באמצעות משא ומתן על רכישת 10 סניפים של יינות ביתן בתמורה ל-70 מיליון שקל, ומקביל היא במשא ומתן לרכישת ארבעה סניפים נוספים.

הקריסה של רשת מגה, ולאחריה ההתפוררות ההדרגתית של רשת יינות ביתן, ייצרו תיאבון אצל השחקנים הקטנים והבינוניים בשוק לגדול באמצעות "קטיף דובדבנים" של סניפים המצויים על המדף. התוכנית העסקית ברורה, ויש שיאמרו "סקסית": בוא נצבור מאסה קריטית של פעילות קמעונאית, ונגיע במהירות יחסית להיקף מכירות של 1 מיליארד שקל, נייצב את שיעורי הרווח התפעולי על הממוצע הענפי של 3%-3.5% בתוך שנים מועטות - ונקבל מכפיל רווח נקי נדיב על פעילות זו, העומד על כ-22 בממוצע למתחרים הציבוריים. הבונוס יהיה הגדלת מכירת התוצרת החקלאית, המהווה כ-20% מן המכר - והנה, קיבלנו באותו מחיר גידור טבעי על היחלשות לקוח מרכזי וגם סינרגיה עסקית מבוססת אינטגרציה אנכית, שעליה לומדים בכל בית ספר למינהל עסקים.

אלא שהניסיון בענף הקמעונאות מלמד כי ניהול רשת מוצלחת, ארצית ורווחית לאורך זמן, אינו משימה קלה כמו כתיבת תוכנית עסקית. היא הפילה בעבר, ותפיל גם בעתיד, חללים עסקיים לא מעטים, שכן התחרות קשה, העלויות גבוהות ושיעורי הרווחיות צנועים.

הניסיון של האחים שבע, בעלי ביכורי שדה, בתחום הסחר בתוצרת חקלאית עדיין לא הופך אותם למנהלים אולטימטיביים לרשת קמעונאית ארצית, אבל אם הם אכן יצליחו במשימה, תהיה זו בוננזה גדולה עבור המשקיעים.

תנפיק פעילות אשראי חוץ-בנקאי

הרגל הדקיקה השנייה של ביכורי שדה היא פעילות האשראי החוץ-בנקאי, שהתחילה במתכונתה הנוכחית ב-2017, ובה החברה עתידה להחזיק לאחר ההנפקה 45.9% מהמניות. לחברה תיק אשראי חוץ-בנקאי צומח בהיקף של 130 מיליון שקל, ולאחר ההנפקה היא תוכל להצטייד בכסף זול ולנכות באמצעותו המחאות בהיקף כספי גדול.

תחום האשראי החוץ-בנקאי בבורסת תל אביב הוא תחום חם יחסית, הזוכה למכפילי רווח דו-ספרתיים נדיבים, המשקפים את הצמיחה המהירה, שכן ההזדמנות העסקית שהוא טומן בחובו ברורה - ומנגד, מדובר בתחום הדורש מקצועיות רבה, שאין להקל בה ראש.

הפעילות המימונית בהיקפיה הקיימים ניפקה לביכורי שדה רווח רבעוני של כ-1 מיליון שקל - כלומר, קצב רווחיות שנתי של 4 מיליון שקל. בהינתן מכפיל הרווח הנקי הממוצע הנדיב, העומד על כ-16, שבו נסחרות חברות המימון החוץ-בנקאי, התמריץ להגדיל את הפעילות באופן ניכר ברור. ואולם, הגדלת תיק האשראי באופן לא מבוקר עשויה, בהינתן האטה כלכלית, להסב נזקים כספיים חמורים למלווה.

להבנתי, גם בגלגול השני שלה כחברה ציבורית, ביכורי שדה היא קודם כל חברת רכש, שיווק והפצה של תוצרת חקלאית מובילה, ואילו ההרפתקאות האסטרטגיות שלה בתחומי הקמעונאות והמימון החוץ-בנקאי הן עדיין בוסריות - ולפיכך, מוקדם לדעת כיצד ישפיעו על האופק הכלכלי של החברה המאוחדת. 

הכותב הוא יועץ כלכלי, דירקטור וחבר ועדות השקעה בגופים מוסדיים. כותב המאמר ו/או החברה עשויים להחזיק או לסחור בני"ע המצוינים בכתוב. האמור בכתבה אינו מהווה תחליף לשיווק השקעות ו/או ייעוץ השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

עוד כתבות

חוקרים במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, אוניברסיטת בן גוריון / צילום: דני מכליס

באיזה אזור בארץ סובלים הכי הרבה מסטרס? התשובה אצל חיידקי הביוב

במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, מהפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה באוניברסיטת בן גוריון, חוקרים איך אפשר לנצל חיידקים כדי למנוע מפגעים בריאותיים וסביבתיים ● מניבוי אזורי מצוקה בעיר ועד מניעת חורים בשיניים ואפשרות לפתח אנטיביוטיקה מהים

איל וולדמן וג'נסן הואנג / צילום: איל יצהר, רויטרס

מיקנעם לקליפורניה: המספרים המדהימים של אנבידיה בישראל נחשפים

ענקית השבבים שוב הצליחה להכות את תחזיות השוק, ובדרך גם חשפה פרטים חדשים על הפעילות בישראל ● מספר העובדים גדל, היקף המס המשולם האמיר, ומעל הכול בלטה פעילות חטיבת התקשורת שמבוססת על רכישת מלאנוקס שהציגה שיעור צמיחה של 263%

שמן זית / צילום: דרור מרמור

מהפך: המוצר שמחירו צנח ב-35% - והסיבות

בזמן שסל הקניות הישראלי מתייקר כמעט בכל קטגוריה, מחיר שמן הזית יורד בעקביות בזכות הקטנת המכסים ● למרות עונת מסיק מקומית דלה ומחסורים, התחרות אילצה את היצרניות הגדולות להוריד מחירים ● כדי לאפשר זאת, המדינה סבסדה את החקלאים ב־30 מיליון שקל

טהרן, איראן / צילום: ap, Vahid Salemi

"צאו באופן מיידי": שורת מדינות במסר לאזרחיהן במזרח התיכון

גרמניה, הודו, קוריאה הדרומית, אוסטרליה ומדינות נוספות הוציאו בזו אחר זו אזהרות רשמיות לאזרחיהן לעזוב את איראן מיידית ● ראש ממשלת פולין: "כולנו יודעים מה הכוונה"

צ'רי מוטורס / צילום: דניאל דהרי

רישיון היבוא של קרסו למותג הדגל שלו צפוי לקבל אישור, אבל רק לשנה אחת

ברשות התחרות סבורים שחידוש הזיכיון של צ’רי בידי קרסו מוטורס אינו צפוי לפגוע בתחרות בשוק הרכב - אך ממליצים להגביל את האישור לשנה בלבד, כחלק מבחינה רחבה של ריכוזיות בענף ● ההמלצה מגיעה בזמן שחברות אחרות, בהם GAC וטלקאר, קיבלו הארכות קצרות של שלושה חודשים בלבד, ובצל הזינוק החד במכירות צ’רי, שהפכו למנוע הרווח המרכזי של קרסו

כותרות העיתונים בעולם

בלי לירות ירייה אחת: האסטרטגיה הסינית במלחמה המסתמנת באיראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איך מסקרים בעולם את ביקור ראש ממשלת הודו בישראל, מה סין יכולה להפסיד אם איראן תיפול, וטראמפ עלול לחזור על הטעות של בוש במלחמת עיראק • כותרות העיתונים בעולם

ג'נסן הואנג / צילום: ap, Lee Jin-man

מנכ"ל אנבידיה יבקר בישראל לקראת יום העצמאות

לגלובס נודע כי ג'נסן הואנג, מנכ"ל אנבידיה, צפוי להגיע לישראל בסוף חודש אפריל על רקע התרחבות פעילות החברה בארץ

מייקל ברי

מייקל ברי מזהיר: זוהי "מלכודת המיליארדים" של אנבידיה

למרות תחזית חזקה להמשך, מניית אנבידיה נופלת במסחר בוול סטריט ● מייקל ברי, הסיכון שלה גדל: אנבידיה עלולה להיתקע עם התחייבויות ענק ל-TSMC ועם מלאי שאין לו קונה - מצב שעלול לרסק את שולי הרווח שלה

המבורגר שרימפס / צילום: חיים יוסף

לא טרנדית ולא מתחנפת: מסעדה שהיא עדיין אחת הטובות בת"א

המסעדה שייסד אוראל קמחי לפני 13 שנה מציעה אוכל גבוה או פשוט, בצלחות פיין דיינינג או שאוכלים עם הידיים – העיקר שתתענגו

טל דיליאן / איור: גיל ג'יבלי

פרשת הריגול שטלטלה את אירופה: שמונה שנות מאסר למייסד הישראלי

ארבעה בכירים בחברת הסייבר ההתקפי אינטלקסה, ביניהם שני ישראלים, הורשעו בפגיעה בפרטיות ובהאזנות סתר ● כעת, גזר הדין מעוכב עד להכרעה בערעור ומסמן תקדים בינלאומי נגד יצרנית רוגלה

פיטר פלצ'יק / צילום: פאקו לוזאנו

"התמסחרתי? אין לי בעיה עם זה": פיטר פלצ'יק לא מתנצל על זה שהוא עושה כסף

לצד קריירת הספורט המרשימה, פיטר פלצ'יק דאג לפתח קריירה מסחרית, לשמש כפרזנטור של מותגים חזקים ואפילו להשתתף ברוקדים עם כוכבים ● בראיון לפודקאסט "מגרש עסקי" הוא מספר איך נראים החיים הכלכליים של ספורטאי אולימפי בישראל, ומשחזר את הרגע המיוחד עם המאמן שלו אורן סמדג'ה ● והיעד הבא? "אני בשלבים של הבאת מותג בלוקצ'יין לארץ. בעוד עשור אהיה עמוק בעולם העסקי"

משה סעדה, הליכוד. פרסום ברשתות החברתיות, 24.02.26 / צילום:  דני שם טוב, דוברות הכנסת

מי יחקור את השוטרים? כך הגיעה מח"ש לפרקליטות, וזאת משמעות ההוצאה ממנה

המאבק על הכפיפות של המחלקה לחקירות שוטרים עולה מדרגה - והמשפטנים מזהירים מפני הפיכת המחלקה ל"כלי בידי השלטון" ● אבל למה מלכתחילה מח"ש הגיעה דווקא לפרקליטות המדינה, והאם זה הסדר שיש כמותו בעולם?

מתוך קמפיין בנק לאומי

לאומי עורר זעם ברשת - אבל במדד אחד זה השתלם לו

הפרסומת החדשה של בנק לאומי נמצאת כבר בשבוע הראשון לעלייתה לאוויר במקום הראשון בזכירות והשני באהדה, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת האהובה ביותר זה השבוע החמישי שייכת לבנק הפועלים

תחנת דלק / צילום: Shutterstock

מיום שבת בערב: מחיר הדלק מטפס מעל ל-7 שקלים

מחיר הדלק יעלה ב־14 אגורות בחודש מרץ ויעמוד על 7.02 שקלים ● הסיבה: "המתיחות הביטחונית והגאו־פוליטית הובילה לעלייה במחיר הבנזין הבינלאומי"

פרויקט של קטה בפתח תקווה / הדמיה: VIEWPOINT

כמה שוות ההטבות בשוק הדיור לעמיתי חבר?

מבצע של חברת קטה גרופ למילואימניקים בפתח תקווה מבטיח ארנונה לחמש שנים, ומבצע של חבר בשלושה פרויקטים שונים מציע הנחות עמוקות יותר, של כ־15% ממחיר הדירה ● מאחורי המבצעים

אילוסטרציה: Shutterstock

הותר לפרסום: חברה ביטחונית ישראלית עומדת בלב פרשת עבירות מס ועבירות כלכליות

החקירה, שנפתחה בשנת 2021, התנהלה ע"י רשות המסים ומשטרת ישראל תחת צו איסור פרסום גורף ● אתמול התיר ביהמ"ש לפרסם את עצם קיום החקירה, ואולם פרטי הפרשה המלאים, החשדות, שם החברה ושמות החשודים עדיין אסורים בפרסום

מלון בכר האוס בתל אביב / צילום: אסף פינצ'וק

רשת פתאל ממתגת את מלונות הבוטיק תחת COLORS, עם הפנים לחו"ל

פתאל ממתגת את מלונות הבוטיק שלה תחת השם COLORS ● "המהלך מבטא אמירה דו-משמעית - גם על המגוון האנושי של האורחים וגם צבע חדש לפתאל, שעוסקת בעיקר במותגי נופש", אומרת סמנכ"לית השיווק ● ומה מתכננים ברשת המלונות בהמשך?

וינרוט, האחים גרטנר והשופט איתן אורנשטיין / צילום: יונתן בלום, איל יצהר

ביהמ"ש קבע: העיזבון של וינרוט ישלם מאות מיליונים. ומה יעלה בגורל היורשים?

לאחר שנים ארוכות של התדיינות, בית המשפט המחוזי בירושלים אישר את פסק הבוררות וחייב את יורשי עו"ד ד"ר יעקב וינרוט לשלם מעזבונם לאחים משה ומנדי גרטנר ● עם זאת, האחים גרטנר דרשו סכום גבוה מהעיזבון, והנושא יעבור, שוב, להכרעת הבורר

מטוס הקרב הטורקי KAAN / צילום: Reuters, Anadolu

מטוס העתיד של ארדואן, הרוכשת המפתיעה וההתנגדות האמריקאית

על רקע האמברגו וההרחקות מתערוכות באירופה, התעשיות הביטחוניות הישראליות מגבירות מאמצים באמריקה הלטינית - ופרגוואי מסתמנת כלקוחה חדשה למערכות של התעשייה האווירית ואלתא ● במקביל, רפאל מקימה מפעל מנועים רקטיים בארה"ב, מפרולייט משיקה סמן לייזר חדש, וטראמפ מפעיל לחץ נגד עסקת מטוסים טורקית לסעודיה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בירידות; מדד הבנקים נפל ב-3%

ת"א 35 ירד ב-1.5% ● מניית מזרחי טפחות נפלה לאחר הדוחות וגוררת עמה את יתר הבנקים ● מניית אנרג'יקס נפלה גם היא בעקבות דוחות חלשים, אשר מקרינים על יתר החברות בסקטור ● חברת הנדל"ן תדהר בדרך להנפקה בבורסה בת"א