גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביכורי שדה חוזרת לבורסה: הסכנות וההזדמנויות בהנפקה

הניסיון של האחים שבע, בעלי ביכורי שדה, בתחום הסחר בתוצרת חקלאית עדיין לא הופך אותם למנהלים אולטימטיביים לרשת קמעונאית ארצית ● אבל אם הם יצליחו במשימה, תהיה זו בוננזה גדולה עבור המשקיעים

משאית של חברת ביכורי השדה / צילום: איל יצהר
משאית של חברת ביכורי השדה / צילום: איל יצהר

בגלגולה הבורסאי הקודם, בין השנים 2007-2012, היתה ביכורי שדה חברת רכש, שיווק והפצה של תוצרת חקלאית בלבד. בגלגולה השני (החברה הגישה באחרונה טיוטת תשקיף להנפקת מניות), ביכורי שדה היא חברה שיש לה רגל אחת שרירית ורווחית, הפעילה ברכש, שיווק והפצה של תוצרת חקלאית, ולצדה צמד רגליים דקיקות, צעירות וצומחות, בדמות הרשת הקמעונאית ופעילות האשראי החוץ-בנקאי.

בכל האמור בפעילותה המרכזית והמוכרת של שיווק פירות וירקות, החברה גדלה והתפתחה בשנים האחרונות, וכיום היא מחזיקה בנתח שוק ארצי של 15%. ביכורי שדה נתפשת כיישות עסקית אגרסיבית ומפולפלת בעולם מבוזר של חקלאים הנאבקים לשרוד, ולפיכך רבים מהם נאלצים להסכים לתנאי סחר נוקשים כדי להמשיך להתגלגל ולייצר לעצמם תזרים מזומנים וגם ודאות עסקית.

מדובר בתחום פעילות תחרותי מאוד, שבו נהנית ביכורי שדה מיתרון לגודל ביחס למשווקים קטנים. לחברה מגוון לקוחות, המפוזר היטב בין השוק הקמעונאי והשוק המוסדי - פיזור המאפשר לה גמישות ברכש אל מול החקלאים ומתן מענה אפקטיבי ללקוחות.

הקטינה חשיפה לרשת יינות ביתן 

הנגישות של ביכורי שדה לחקלאות מקומית, לצד יכולתה לאזן את ההיצע באמצעות חקלאות מיובאת, מהווה אף היא יתרון מהותי. היכולות הלוגיסטיות המשמעותיות של החברה, המתבססת על מרכז לוגיסטי חדיש ביישוב תימורים, המוערך בשווי של 175 מיליון שקל, לצד צי של 124 משאיות חלוקה, 1,500 נקודות חלוקה והיכרות אינטימית עם השוק, הם נכסים לא מבוטלים. על כל אלה מבוססת הפעילות העסקית של החברה בעולם שבו החדירה של ירקות ופירות לתפריט מצויה במגמת צמיחה, ומחיר הסחורה החקלאית הוא עדיין משתנה ההחלטה המרכזי בהחלטת הרכש של הלקוח.

עם  זאת, אין להתעלם מהעובדה שהצמיחה המהירה של החברה בשנה החולפת היא בעיקרה פועל יוצא של חזרת רשת המזון יינות ביתן-מגה לרכוש את התוצרת החקלאית שלה מביכורי שדה, לאחר שלפני כמה שנים קיבלה החלטה הפוכה. מדובר בלקוח שהיה אחראי ב-2019 לכרבע ממכירות התוצרת החקלאית של ביכורי שדה ול-85% מהצמיחה בהכנסות ביחס לתקופה המקבילה.

על פי פרסומים בתקשורת מהתקופה האחרונה, מצבה של רשת יינות ביתן-מגה, שנמצאת בבעלות נחום ביתן, הורע - והיא נפרדת מנכסים לא מעטים וממנהלים בכירים, מציגה נסיגה בפדיון, נאבקת בחובות כבדים ומחפשת אחר משקיע. בתשקיף ההנפקה דיווחה ביכורי שדה על הקטנת חשיפה בחודשים האחרונים ליינות ביתן, הן משיקולי ביטוח הסחורה והן בשל מכירת פעילויות של יינות ביתן.

במציאות זו, ההסתברות לפגיעה בשורת המכירות והרווח של ביכורי שדה כפועל יוצא מהידרדרות בעסקיה של יינות ביתן גבוהה - ולפיכך, יש להביא זאת בחשבון בתמחור המניה של ביכורי שדה.

מהפך בתוצאות רשת שוק העיר

הרגל השנייה של הפעילות העסקית בביכורי שדה היא הרשת הקמעונאית הצעירה שאותה היא מפתחת - רשת שוק העיר, שבה היא מחזיקה 80% מהמניות. הרשת מונה שמונה סניפים המשתרעים על פני 11 אלף מ"ר בלבד, והיא עתידה לפתוח סניף תשיעי בעיר רמלה באפריל הקרוב. היא גם מפעילה אתר סחר מקוון, המצוי בחיתוליו.

ביכורי שדה רכשו את רשת שוק העיר הכושלת בסוף 2016, ועל פי דוחות הרבעון השלישי של 2019, השכילה לבצע בה מהפך נאה בתוצאות העסקיות ולהעבירה מהפסדים כבדים לשיעור רווח תפעולי של 2% ורווח נקי רבעוני צנוע של פחות ממיליון שקל.

ואולם, למרות השיפור הניכר, מדובר ברשת קטנה ושברירית, המוכרת בקצב שנתי של כ-400 מיליון שקל בלבד. בביכורי שדה חותרים להגדיל את פעילותה של רשת שוק העיר באופן מאסיבי באמצעות משא ומתן על רכישת 10 סניפים של יינות ביתן בתמורה ל-70 מיליון שקל, ומקביל היא במשא ומתן לרכישת ארבעה סניפים נוספים.

הקריסה של רשת מגה, ולאחריה ההתפוררות ההדרגתית של רשת יינות ביתן, ייצרו תיאבון אצל השחקנים הקטנים והבינוניים בשוק לגדול באמצעות "קטיף דובדבנים" של סניפים המצויים על המדף. התוכנית העסקית ברורה, ויש שיאמרו "סקסית": בוא נצבור מאסה קריטית של פעילות קמעונאית, ונגיע במהירות יחסית להיקף מכירות של 1 מיליארד שקל, נייצב את שיעורי הרווח התפעולי על הממוצע הענפי של 3%-3.5% בתוך שנים מועטות - ונקבל מכפיל רווח נקי נדיב על פעילות זו, העומד על כ-22 בממוצע למתחרים הציבוריים. הבונוס יהיה הגדלת מכירת התוצרת החקלאית, המהווה כ-20% מן המכר - והנה, קיבלנו באותו מחיר גידור טבעי על היחלשות לקוח מרכזי וגם סינרגיה עסקית מבוססת אינטגרציה אנכית, שעליה לומדים בכל בית ספר למינהל עסקים.

אלא שהניסיון בענף הקמעונאות מלמד כי ניהול רשת מוצלחת, ארצית ורווחית לאורך זמן, אינו משימה קלה כמו כתיבת תוכנית עסקית. היא הפילה בעבר, ותפיל גם בעתיד, חללים עסקיים לא מעטים, שכן התחרות קשה, העלויות גבוהות ושיעורי הרווחיות צנועים.

הניסיון של האחים שבע, בעלי ביכורי שדה, בתחום הסחר בתוצרת חקלאית עדיין לא הופך אותם למנהלים אולטימטיביים לרשת קמעונאית ארצית, אבל אם הם אכן יצליחו במשימה, תהיה זו בוננזה גדולה עבור המשקיעים.

תנפיק פעילות אשראי חוץ-בנקאי

הרגל הדקיקה השנייה של ביכורי שדה היא פעילות האשראי החוץ-בנקאי, שהתחילה במתכונתה הנוכחית ב-2017, ובה החברה עתידה להחזיק לאחר ההנפקה 45.9% מהמניות. לחברה תיק אשראי חוץ-בנקאי צומח בהיקף של 130 מיליון שקל, ולאחר ההנפקה היא תוכל להצטייד בכסף זול ולנכות באמצעותו המחאות בהיקף כספי גדול.

תחום האשראי החוץ-בנקאי בבורסת תל אביב הוא תחום חם יחסית, הזוכה למכפילי רווח דו-ספרתיים נדיבים, המשקפים את הצמיחה המהירה, שכן ההזדמנות העסקית שהוא טומן בחובו ברורה - ומנגד, מדובר בתחום הדורש מקצועיות רבה, שאין להקל בה ראש.

הפעילות המימונית בהיקפיה הקיימים ניפקה לביכורי שדה רווח רבעוני של כ-1 מיליון שקל - כלומר, קצב רווחיות שנתי של 4 מיליון שקל. בהינתן מכפיל הרווח הנקי הממוצע הנדיב, העומד על כ-16, שבו נסחרות חברות המימון החוץ-בנקאי, התמריץ להגדיל את הפעילות באופן ניכר ברור. ואולם, הגדלת תיק האשראי באופן לא מבוקר עשויה, בהינתן האטה כלכלית, להסב נזקים כספיים חמורים למלווה.

להבנתי, גם בגלגול השני שלה כחברה ציבורית, ביכורי שדה היא קודם כל חברת רכש, שיווק והפצה של תוצרת חקלאית מובילה, ואילו ההרפתקאות האסטרטגיות שלה בתחומי הקמעונאות והמימון החוץ-בנקאי הן עדיין בוסריות - ולפיכך, מוקדם לדעת כיצד ישפיעו על האופק הכלכלי של החברה המאוחדת. 

הכותב הוא יועץ כלכלי, דירקטור וחבר ועדות השקעה בגופים מוסדיים. כותב המאמר ו/או החברה עשויים להחזיק או לסחור בני"ע המצוינים בכתוב. האמור בכתבה אינו מהווה תחליף לשיווק השקעות ו/או ייעוץ השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

עוד כתבות

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

ישי דוידי / צילום: כדיה לוי

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

תקיפות של חיל האוויר הישראלי בתימן (ארכיון) / צילום: ap

"פצצות עוצמתיות": צה"ל תקף תשתיות טרור של החות'ים בתימן

"מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק