גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"מחירי הדירות יעלו, השקל ימשיך להתחזק": האסטרטג של מזרחי טפחות לא רואה מיתון באופק

מודי שפריר מעריך כי הצמיחה במשק תימשך השנה, אך בקצב מעט נמוך יותר ● בבנק צופים אפשרות של הורדת ריבית פעם אחת במהלך 2020, לרמה של 0.1%, ללא השפעות משמעותיות למהלך

מודי שפריר, האסטרטג הראשי של בנק מזרחי טפחות / צילום: Tracy מחברת Paul clarke
מודי שפריר, האסטרטג הראשי של בנק מזרחי טפחות / צילום: Tracy מחברת Paul clarke

המשק הישראלי מתנהל כבר שנה בערך עם ממשלת מעבר בתפקוד חלקי, ומצליח לשמור על צמיחה סבירה לצד רמת אבטלה נמוכה ואינפלציה נמוכה מאוד. שוק האג"ח, עם רוח גבית חזקה משוקי האג"ח בעולם, סיפק למשקיעים, לחוסכים לטווח ארוך וגם כמובן לחברות הנסחרות בבורסה, תשואות חלומיות בשנה האחרונה, מה שתמך כמובן בצמיחה. בראיון ל"גלובס" מעריך מודי שפריר, האסטרטג הראשי של בנק מזרחי טפחות, כי "זה שאין ממשלה זה באמת אחד הגורמים שיעיבו על קצב הצמיחה השנה. עם זאת, יש לא מעט גורמים חיוביים שתומכים בצמיחה. אנחנו מעריכים שהצמיחה השנה בישראל תסתכם בכ-3%.

"ב-2019 הייתה צמיחה של כ-3.3% כשמתוך זה הצריכה הציבורית תרמה כ-0.9% לצמיחה. ב-2020 תהיה פגיעה בצריכה הציבורית, בגלל שהתקציב הוא המשכי. מנגד, יש לא מעט גורמים תומכים בצמיחה כמו הצריכה הפרטית, מגמות הצמיחה בכלכלות המרכזיות בעולם או יצוא שירותי ההייטק שתלוי מאוד בביצועים של מדד נאסד"ק. כל עוד המגמה בנאסד"ק היא חיובית אז יצוא שירותי ההייטק שלנו צפוי להמשיך להתרחב. ויש עוד גורם טכני, שקוראים לו תחילת הזרמת הגז הטבעי ממאגר לוויתן. הלוויתן צפוי לתרום השנה כ-0.4% לקצב הצמיחה".

בשנה שעברה עמד הגירעון בתקציב הממשלה על 3.7% מהתוצר, כ-52 מיליארד שקל. הגירעון חרג בכ-12 מיליארד שקל מהיעד שסומן בתקציב (גירעון של 2.9% מהתוצר). שפריר מציע לא להזניח ולטפל בגירעון אבל גם לא מתרגש במיוחד מהעלייה בגירעון: "הגירעון שגדל ב-2019 לא השפיע על שוק האג"ח או על הריבית שישראל משלמת על גיוסי החוב שלה. אגב, יחס החוב תוצר בשנה שחלפה ירד מרמה של כ-61% לכ-60%".

מה הייתה הסיבה לכך?

"היו כמה גורמים שהשפיעו על זה, כמו הייסוף החד בשער השקל מול סל המטבעות ומול הדולר. גם האינפלציה המתונה יחסית תרמה לזה, כי חלק גדול מהחוב צמוד למדד. בנוסף, משרד האוצר קנה בחודשיים האחרונים של 2019 בחזרה די הרבה איגרות חוב כדי שיוכל לנהל את התקציב והגירעון טוב יותר ב-2020. אז אמנם הגירעון התרחב לרמה של 3.7% וצריך לא להקל בכך ראש ולטפל בזה, אבל המצב של ישראל טוב יחסית, בטח בהשוואה גלובלית".

כל עוד רמת הריבית כל כך נמוכה אפשר לטפל בגירעון בפריסה הרבה יותר רחבה. כלומר, להוריד אותו במשך כמה שנים בקצב איטי.

"אני מסכים לגמרי, וזה גם מה שיהיה כנראה. צריך להראות לסוכנויות הדירוג שאנחנו מטפלים בגירעון ויש אחריות פיסקאלית. לא צריך לחתוך 20-30 מיליארד שקל מהגירעון בשנה אחת אלא לקצץ כ-15 מיליארד שקל במשך כמה שנים".

האם בנק ישראל צפוי להוריד את הריבית לרמה שלילית בקרוב על רקע התחזקות השקל מול סל המטבעות?

"אנחנו מעריכים שייתכן והריבית תרד פעם אחת במהלך 2020, לרמה של 0.1%, אבל גם אם זה יקרה זה יהיה אירוע לא משמעותי ולא ממש ישפיע על שוק האג"ח בארץ. זה למעשה כבר מגולם במחירים", אומר בראיון ל"גלובס" מודי שפריר, האסטרטג הראשי של בנק מזרחי טפחות. "חשוב לציין גם שאנחנו לא חושבים שבנק ישראל צריך להוריד את הריבית לרמה שלילית, בעיקר מכיוון שמהלך כזה עלול לפגוע בפעילות במשק".

השקל היה המטבע השני הכי חזק בעולם ב-2019

בשנה שעברה חשבתם, וצדקתם, שמחירי הדירות יתייצבו ולאחר מכן יעלו. מה אתם חושבים כיום?

"היום כבר יותר בקונצנזוס לחשוב שמחירי הדירות יעלו השנה. יש כמה סיבות שתומכות בהמשך עלייה מתונה במחירי הדירות, בעיקר באזורי הביקוש במרכז הארץ. יש ירידה חדה בריבית הריאלית שתומכת כמובן בתשואה האלטרנטיבית מרכישת דירה".

בנוסף, אומר שפריר, "נרשמה ירידה חדה בריבית על משכנתאות בחודשים האחרונים לצד גידול מתמיד בביקושים ורמה לא מספקת של התחלות בנייה. גם האי ודאות הפוליטית תורמת לביקושים לדירות כך שקשה לראות איך מחירי הדירות לא ממשיכים לעלות, אם כי לדעתנו זה יהיה בצורה מתונה ולא חדה. כחלון כבר לא יהיה שר האוצר הבא וגם לא שר הבינוי והשיכון. יש גידול מתמיד בביקושים, האוכלוסייה גדלה בקצב של כ-2% בשנה".

מה ההמלצות שלכם להשקעה בשוק האג"ח?

"כיום אנחנו די ניטרליים, לא מעריכים עלייה או ירידת תשואות באג"ח הממשלתיות השקליות. אנחנו בהמלצה להיות שם במח"מ בינוני".

מה יכול לשנות את ההערכה שלכם?

"אם תהיה עליית תשואות בעולם למשל. אגב, ישראל הולכת להיכנס באפריל השנה למדד ה-WGBI העולמי. זה אג"ח עולמי, מדד שכמות כסף בהיקף של כ-2 טריליון דולר עוקב אחריו. אנחנו נהיה במשקל של כ-0.3% לערך ממנו. הצפי שלנו הוא שהכניסה למדד תוביל לזרימה של 3-5 מיליארד דולר להשקעה באג"ח שקליות בישראל. לזה צריך להוסיף את זה שהאג"ח בישראל עדיין נסחרות בתשואות חיוביות, והעקום פה עדיין תלול. יש יותר ויותר התעניינות בעולם בנוגע לאג"ח של ישראל, אז זה יכול להשפיע לחיוב על תשואות האג"ח השקליות השנה.

"בתחילת חודש יולי, כשהאינפלציה ל-12 חודשים אחורה עמדה על כ-1.5% אמרנו שהיו כל מיני אירועים חד פעמיים שהקפיצו את קצב האינפלציה והמלצנו אז למכור את האג"ח הצמודות. לאחר מכן ציפיות האינפלציה נחתכו בחדות, אז לפני כחודש שינינו את ההמלצה".

ציפיות האינפלציה לשנים הבאות

אז מה אתם ממליצים כעת?

"בגלל השינוי בסנטימנט בשוק והפכנו להיות ניטרליים, כלומר לשמור על מח"מ בינוני. בשבועיים האחרונים הציפיות האינפלציוניות קפצו שוב לכ-1.4% לשנה החל מהשנה השנייה וקדימה. אנחנו, בניגוד לשוק, לא חושבים שהאינפלציה תהיה כזאת בעיקר מכיוון שיש כוחות אנטי אינפלציוניים מאוד חזקים. אין סיבה ממשית שקצב האינפלציה בשנים הקרובות יעלה על 1% לשנה. אז כיום אנחנו חושבים, שוב, שבשוק ההון משלמים ביטוח גבוה מדי עבור האפשרות שקצב האינפלציה יעלה, ולכן כיום לדעתנו שוב כדאי למכור את צמודות המדד לטווחים בינוניים וארוכים. האג"ח השקליות עדיפות כיום להשקעה".

שוקי המניות בארה"ב ובעולם בכלל מגלמים צפי להתאוששות די מרשימה בכלכלה האמריקאית והעולמית בשנה-שנתיים הקרובות. מה אתם חושבים?

"הסייקל החיובי בכלכלה העולמית יכול להימשך עוד כמה שנים. כרגע לא רואים מיתון גלובלי באופק. אנחנו מעריכים שהריבית בארה"ב תישאר יציבה עוד הרבה זמן כי לפד אין סיבה ממשית לשנות את הריבית למעלה או למטה בקרוב. באירופה הריבית שלילית ברמה של 0.5% והשוק מתמחר שזה יישאר ככה עוד חמש שנים לפחות. אז כנראה שגם הריבית בישראל תישאר מאוד מאוד נמוכה להרבה זמן".

השקל ימשיך להתחזק בטווח הארוך

בתחילת 2019 העריכו במזרחי טפחות שהשקל יתחזק מול האירו והדולר, מה שאכן קרה. ב-2019 השקל היה המטבע השני הכי חזק בעולם, אחרי הרובל הרוסי, אם מודדים את שיעור ההתחזקות של המטבע מול המטבעות המרכזיים.

"השקל במגמת התחזקות די רציפה מול סל המטבעות", אומר שפריר, "לקראת 2019 הערכנו, לשמחתי, שהשקל יתחזק, וצדקנו. גם היום בעולם יש כמה מגמות שתומכות בהמשך התחזקות השקל. בין השאר מה שהוזכר קודם - יש המון כסף שנמצא בעולם של ריביות שליליות שמחפש איפה לקבל תשואה חיובית סבירה. וכל עוד הנאסד"ק חיובי, אז יש גם הרבה מאוד כסף שמחפש השקעות ריאליות טובות. תוסיף לזה את הצטרפות של ישראל למדד ה-WGBI ואת החשבון השוטף החיובי שצפוי להיות ברמה של 12-14 מיליארד דולר השנה בעקבות תחילת הפעילות של מאגר לוויתן, ואתה מקבל הרבה סיבות להמשך התחזקות השקל". 

עוד כתבות

שי באב''ד, מנכ''ל קבוצת שטראוס / צילום: אבי רוקח

שטראוס מציגה זינוק ברווח, תעניק למנכ"ל הטבה של 12 מיליון שקל

חברת המזון מציגה עלייה במכירות וקפיצה ברווח הרבעוני, בעיקר עקב עדכון מחירי המכירה בחו"ל ● האופציות למנכ"ל שי באב"ד יעמידו את התגמול השנתי שלו על 9.3 מיליון שקל

שלומי ויוסי אמיר, בעלי השליטה ברשת שופרסל / צילום: יונתן בלום

דוחות שופרסל: המכירות בחנויות זהות נפלו בחדות

הכנסות רשת המזון הסתכמו ב-3.7 מיליארד שקל ברבעון השלישי, ירידה של 9% בתוך שנה ● הרווח הנקי של שופרסל ירד ברבעון השלישי ב-36% ל-168 מיליון שקל, אך בנטרול מכירת ההחזקה בפייבוקס ברבעון המקביל אשתקד, הרווח הנקי עלה בכ-4.5%

רייצ'ל ריבס, שרת האוצר של בריטניה / צילום: ap, Kin Cheung

מבוכה בבריטניה: התקציב דלף לאינטרנט שעה לפני "הנאום הגורלי" של שרת האוצר

התקציב הבריטי לשנה הבאה פורסם בטעות באתר ממשלתי שעה לפני נאום שרת האוצר רייצ’ל ריבס - והקדים לחשוף העלאות מס נרחבות והערכות פיסקליות רגישות ● ההדלפה טלטלה את השווקים לרגע, אך התשואות והליש”ט התאוששו במהרה, בעוד הממשלה מנסה להסביר את התקלה המביכה ולשדר אחריות תקציבית

ראש הממשלה לשעבר נפתלי בנט פרסום ברשת איקס, 28.10.25 / צילום: רפי קוץ

בנט וקיש מתווכחים על לימודי המתמטיקה. מי צודק?


הנתונים על לימודי המתמטיקה לא מבשרים טובות, ושני שרי חינוך מנסים להתנער מהאשמה • בנט טען שקיש ביטל את הרפורמה שלו, קיש הכחיש זאת בתוקף. איפה עוברת האמת? ● המשרוקית של גלובס

מגדל השעון ביפו. המערערת חויבה בהוצאות המשפט / צילום: Shutterstock

האם מכירת מניות בחברה שהחזיקה בניין להשכרה מזכה בתשלום מס שבח מופחת?

בעקבות סכסוך שהוכרע בעליון חויבה חברה למכור את חלקה בחברה אחרת שהחזיקה בניין אחד להשכרה ביפו ● המוכרים ביקשו לשלם מס שבח מופחת לפי החוק לעידוד השקעות הון, אך מנהל מיסוי מקרקעין חשב אחרת ● מה קבעה ועדת הערר?

מגדל הספירלה של עזריאלי / צילום: KPF

כ־600 מיליון שקל בתוך פחות משנתיים: שווי מגדל הספירלה של עזריאלי ממשיך לעלות

למרות שהשלמת בנייתו מתוכננת רק בשנת 2028, כבר כיום שווה המגדל הרביעי במתחם עזריאלי יותר מ־2.5 מיליארד שקל ● ב"חזית" המגורים: מדוע צמח המרמן מכרה יותר דירות ב־2025, אך ההכנסות נחתכו בחצי?

עופר ינאי, בעלי נופר אנרג'י / צילום: נועם גלאי

עופר ינאי מבצר שליטה בנופר באמצעות לאומי פרטנרס

ינאי יעביר את מניותיו בנופר לחברה משותפת, שלתוכה תזרים לאומי פרטנרס כחצי מיליארד שקל בהון וחוב לטובת רכישת מניות נוספות ● בחודש האחרון מניית החברה סובלת ממומנטום שלילי ואיבדה כ-11%

בני זוג חויבו להחזיר מיליונים למאהב / צילום: Shutterstock

המאהב דרש מאישה ובעלה להשיב לו מיליוני שקלים. מה קבע בית המשפט?

לאחרונה דן בית משפט בתביעה חריגה, במסגרתה אדם תבע את המאהבת שלו ואת בעלה ודרש מהם להשיב לו כספים שהעביר להם לאורך השנים בהם ניהל עימה רומן ● בית המשפט בחן האם מדובר בהלוואות עסקיות או במתנות שניתנו כחלק ממערכת היחסים - מה נפסק?

משרדי אלי לילי באינדיאנפוליס / צילום: Shutterstock

"שוק משעמם שהחל לבעוט": האם חברות הפארמה הן ענקיות הטכנולוגיה הבאות?

אלי לילי עשתה היסטוריה בתעשיית הפארמה כשנכנסה בסוף השבוע האחרון למועדון הטריליון, רכובה על הצלחתן המסחררת של התרופות נגד השמנה ● מה זה אומר על שוק הפארמה והאם מהפכת ה־AI תפתח את המועדון לחברות תרופות נוספות?

מטוס של וויזאייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

מנכ"ל וויזאייר נחת בישראל. הצדדים יצליחו לגשר על הפערים?

מנכ"ל חברת התעופה ההונגרית הגיע לישראל וצפוי להיפגש עם שרת התחבורה מירי רגב ● ברקע, התוכנית להקמת בסיס בישראל, והפערים המשמעותיים שנפערו ● הצדדים יצליחו לרדת מהעץ?

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

ירידות בתל אביב; שופרסל צונחת במעל 8%, דוראל קופצת

מדד ת"א 35 יורד בכ-0.4% ● וול סטריט סיכמה אתמול יום רביעי רצוף של עליות, אם כי לא ברור כמה זמן המגמה תימשך ● אנבידיה עלתה במסחר אתמול, ואלפאבית ירדה, אך עדיין לא רחוקה מרף שווי השוק של 4 טריליון דולר ● וגם: האנליסט שצופה לאורקל אפסייד של 90%

מוסך דן ברמת החייל / צילום: איל יצהר

הפרויקט השאפתני של דן בצפון ת"א מסתבך בגלל מחלוקת על 20 דירות

עיריית ת"א דרשה לקבל 20 דירות בפרויקט המיועד לקום במקום חניון האוטובוסים ברמת החייל, אך ועדת הערר המחוזית התנגדה ● בעירייה יגישו עתירה: "מדובר בשטחים השייכים לציבור"

חיילי מילואים בחוף עזה / צילום: Associated Press, Ariel Schalit

רגע לפני מועד התשלום, מאות קצינים עלולים לאבד מענק של אלפי שקלים

כחלק ממתווה הסיוע למשרתי המילואים, הממשלה הבטיחה לפני כחצי שנה מענקים מיוחדים למפקדים לוחמים עבור שירותם במלחמה ● המענקים, בגובה של עד 20 אלף שקל אמורים לעבור ללוחמים ב-1 בדצמבר, אולם כעת מתברר שעשרות עד מאות מפקדים נשמטו מהרשימה למרות זכאותם ● היום יתכנסו נציגי משרד האוצר ומערכת הביטחון בניסיון לפתור את הסוגייה

עוצר הוטל על מעון הנשיא / צילום: ap, Mark Schiefelbein

שני אנשי המשמר הלאומי נורו מחוץ לבית הלבן, עוצר הוטל על מעון הנשיא

יריות בוושינגטון: חשוד אחד נעצר אחרי שפתח באש לעבר אנשי המשמר הלאומי • שני הנפגעים הובהלו לבתי חולים, אחד מהם במצב קריטי • היורה הוא אזרח אפגניסטן בן 29, שנכנס לארה"ב ב-2021, ולפי דיווח ב-CNN לא משתף פעולה בחקירה • הנשיא טראמפ נמצא בביתו שבפלורידה ושיתף ברשת החברתית שלו: "החיה שירתה באנשי המשמר הלאומי - תשלם על זה מחיר כבד"

רחפן הנושא מצלמה של נקסט ויז'ן / צילום: נקסט ויז'ן

המדד הביטחוני החדש בבורסת ת"א לא מצליח להתרומם, ואיפה בכל זאת יש הזדמנות?

פחות מחודש מאז שהושק בקול תרועה, המדד הביטחוני של ת"א מציג ירידות של כמעט 5% ● המו"מ להסכם בין אוקראינה לרוסיה, וסיום המלחמה בעזה, מעיבים לאחרונה על ביצועי המניות שכיכבו בשלוש השנים האחרונות ● האם בבורסה הצטרפו לחגיגה מאוחר מדי?

פרופיל בעלי העסקים בישראל מתבהר / צילום: Shutterstock

שנה לרפורמה שמקילה על עוסקים זעירים: 80% טרם ניצלו את ההטבות

לפי נתוני רשות המסים רוב העסקים הזעירים הם בבעלות צעירים בני 35 ומטה, המרוויחים פחות מ־6,000 שקל בחודש ● עד כה נרשמו קצת יותר מ־100 אלף מהזכאים, רבים מהם מתחת לסף המס ● המהלך הביא לעלייה במספר המדווחים בזכות ההקלות והנגישות שהרפורמה מאפשרת

פרויקט לשכירות ארוכת טווח בירושלים. הריבית טרפה את הקלפים / הדמיה: YAM3D

ירידה של יותר מ-90% מהשיא: מחירי הקרקעות לשכירות בירושלים בצניחה

מכרז לשכירות ארוכת טווח ששווק לאחרונה בהצלחה בעיר הבירה ממחיש עד כמה גדולה הירידה מאז השיא של 2021־2022 ● אם באמצע 2022 מחיר ממוצע של קרקע ליח"ד הגיע לכמעט מיליון שקל, היום הוא ברף נמוך מ־100 אלף שקל

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

רבעון טוב לקרן קיסטון והמיזוג שהקפיץ את הרווח של להב

גלובס מביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● מימוש האופציה באגד יצר לקיסטון רווח חד פעמי של 98 מיליון שקל ● להב אל.אר: מיזוג בתחום האנרגיה הירוקה סייע לזינוק דרמטי של 300% ברווח הנקי

מגדל ביונד של תדהר ויוניון / הדמיה: סטודיו 84

למרות שחתם על חוזה שכירות: משרד עוה"ד פישר לא יעבור למגדל ביונד

משרד עורכי הדין פישר-בכר-חן החליט לוותר על המעבר ולהישאר במגדל עזריאלי טאון ● רמ"י והרצליה חתמו על הסכם גג, במסגרתו יושקעו בעיר יותר מ-5.5 מיליארד שקל ● רק עם 60% הסכמה: זו רפורמת ההתחדשות העירונית שמקודמת בחוק ההסדרים ● וגם: שתי תוכניות לשכונות ענק עשו צעדים משמעותיים ● חדשות השבוע בנדל"ן

אילוסטרציה: Shutterstock

שני עורכי דין חשודים בתרמית של מאות מיליונים. כך עבדה השיטה

פרקליטות המדינה הגישה כתבי אישום חמורים נגד חמישה נאשמים, בהם שני עורכי־דין ומהנדס, בטענה כי פעלו במשך שנים לשיווק קרקעות ציבוריות באזור סכנין תוך זיוף מסמכים, הצגת מצגי שווא והלבנת הון בהיקף של כ־200 מיליון שקל ● יחד עם כתבי האישום הוגשה בקשה לתפיסת רכוש בשווי כ־55 מיליון שקל