גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"מחירי הדירות יעלו, השקל ימשיך להתחזק": האסטרטג של מזרחי טפחות לא רואה מיתון באופק

מודי שפריר מעריך כי הצמיחה במשק תימשך השנה, אך בקצב מעט נמוך יותר ● בבנק צופים אפשרות של הורדת ריבית פעם אחת במהלך 2020, לרמה של 0.1%, ללא השפעות משמעותיות למהלך

מודי שפריר, האסטרטג הראשי של בנק מזרחי טפחות / צילום: Tracy מחברת Paul clarke
מודי שפריר, האסטרטג הראשי של בנק מזרחי טפחות / צילום: Tracy מחברת Paul clarke

המשק הישראלי מתנהל כבר שנה בערך עם ממשלת מעבר בתפקוד חלקי, ומצליח לשמור על צמיחה סבירה לצד רמת אבטלה נמוכה ואינפלציה נמוכה מאוד. שוק האג"ח, עם רוח גבית חזקה משוקי האג"ח בעולם, סיפק למשקיעים, לחוסכים לטווח ארוך וגם כמובן לחברות הנסחרות בבורסה, תשואות חלומיות בשנה האחרונה, מה שתמך כמובן בצמיחה. בראיון ל"גלובס" מעריך מודי שפריר, האסטרטג הראשי של בנק מזרחי טפחות, כי "זה שאין ממשלה זה באמת אחד הגורמים שיעיבו על קצב הצמיחה השנה. עם זאת, יש לא מעט גורמים חיוביים שתומכים בצמיחה. אנחנו מעריכים שהצמיחה השנה בישראל תסתכם בכ-3%.

"ב-2019 הייתה צמיחה של כ-3.3% כשמתוך זה הצריכה הציבורית תרמה כ-0.9% לצמיחה. ב-2020 תהיה פגיעה בצריכה הציבורית, בגלל שהתקציב הוא המשכי. מנגד, יש לא מעט גורמים תומכים בצמיחה כמו הצריכה הפרטית, מגמות הצמיחה בכלכלות המרכזיות בעולם או יצוא שירותי ההייטק שתלוי מאוד בביצועים של מדד נאסד"ק. כל עוד המגמה בנאסד"ק היא חיובית אז יצוא שירותי ההייטק שלנו צפוי להמשיך להתרחב. ויש עוד גורם טכני, שקוראים לו תחילת הזרמת הגז הטבעי ממאגר לוויתן. הלוויתן צפוי לתרום השנה כ-0.4% לקצב הצמיחה".

בשנה שעברה עמד הגירעון בתקציב הממשלה על 3.7% מהתוצר, כ-52 מיליארד שקל. הגירעון חרג בכ-12 מיליארד שקל מהיעד שסומן בתקציב (גירעון של 2.9% מהתוצר). שפריר מציע לא להזניח ולטפל בגירעון אבל גם לא מתרגש במיוחד מהעלייה בגירעון: "הגירעון שגדל ב-2019 לא השפיע על שוק האג"ח או על הריבית שישראל משלמת על גיוסי החוב שלה. אגב, יחס החוב תוצר בשנה שחלפה ירד מרמה של כ-61% לכ-60%".

מה הייתה הסיבה לכך?

"היו כמה גורמים שהשפיעו על זה, כמו הייסוף החד בשער השקל מול סל המטבעות ומול הדולר. גם האינפלציה המתונה יחסית תרמה לזה, כי חלק גדול מהחוב צמוד למדד. בנוסף, משרד האוצר קנה בחודשיים האחרונים של 2019 בחזרה די הרבה איגרות חוב כדי שיוכל לנהל את התקציב והגירעון טוב יותר ב-2020. אז אמנם הגירעון התרחב לרמה של 3.7% וצריך לא להקל בכך ראש ולטפל בזה, אבל המצב של ישראל טוב יחסית, בטח בהשוואה גלובלית".

כל עוד רמת הריבית כל כך נמוכה אפשר לטפל בגירעון בפריסה הרבה יותר רחבה. כלומר, להוריד אותו במשך כמה שנים בקצב איטי.

"אני מסכים לגמרי, וזה גם מה שיהיה כנראה. צריך להראות לסוכנויות הדירוג שאנחנו מטפלים בגירעון ויש אחריות פיסקאלית. לא צריך לחתוך 20-30 מיליארד שקל מהגירעון בשנה אחת אלא לקצץ כ-15 מיליארד שקל במשך כמה שנים".

האם בנק ישראל צפוי להוריד את הריבית לרמה שלילית בקרוב על רקע התחזקות השקל מול סל המטבעות?

"אנחנו מעריכים שייתכן והריבית תרד פעם אחת במהלך 2020, לרמה של 0.1%, אבל גם אם זה יקרה זה יהיה אירוע לא משמעותי ולא ממש ישפיע על שוק האג"ח בארץ. זה למעשה כבר מגולם במחירים", אומר בראיון ל"גלובס" מודי שפריר, האסטרטג הראשי של בנק מזרחי טפחות. "חשוב לציין גם שאנחנו לא חושבים שבנק ישראל צריך להוריד את הריבית לרמה שלילית, בעיקר מכיוון שמהלך כזה עלול לפגוע בפעילות במשק".

השקל היה המטבע השני הכי חזק בעולם ב-2019

בשנה שעברה חשבתם, וצדקתם, שמחירי הדירות יתייצבו ולאחר מכן יעלו. מה אתם חושבים כיום?

"היום כבר יותר בקונצנזוס לחשוב שמחירי הדירות יעלו השנה. יש כמה סיבות שתומכות בהמשך עלייה מתונה במחירי הדירות, בעיקר באזורי הביקוש במרכז הארץ. יש ירידה חדה בריבית הריאלית שתומכת כמובן בתשואה האלטרנטיבית מרכישת דירה".

בנוסף, אומר שפריר, "נרשמה ירידה חדה בריבית על משכנתאות בחודשים האחרונים לצד גידול מתמיד בביקושים ורמה לא מספקת של התחלות בנייה. גם האי ודאות הפוליטית תורמת לביקושים לדירות כך שקשה לראות איך מחירי הדירות לא ממשיכים לעלות, אם כי לדעתנו זה יהיה בצורה מתונה ולא חדה. כחלון כבר לא יהיה שר האוצר הבא וגם לא שר הבינוי והשיכון. יש גידול מתמיד בביקושים, האוכלוסייה גדלה בקצב של כ-2% בשנה".

מה ההמלצות שלכם להשקעה בשוק האג"ח?

"כיום אנחנו די ניטרליים, לא מעריכים עלייה או ירידת תשואות באג"ח הממשלתיות השקליות. אנחנו בהמלצה להיות שם במח"מ בינוני".

מה יכול לשנות את ההערכה שלכם?

"אם תהיה עליית תשואות בעולם למשל. אגב, ישראל הולכת להיכנס באפריל השנה למדד ה-WGBI העולמי. זה אג"ח עולמי, מדד שכמות כסף בהיקף של כ-2 טריליון דולר עוקב אחריו. אנחנו נהיה במשקל של כ-0.3% לערך ממנו. הצפי שלנו הוא שהכניסה למדד תוביל לזרימה של 3-5 מיליארד דולר להשקעה באג"ח שקליות בישראל. לזה צריך להוסיף את זה שהאג"ח בישראל עדיין נסחרות בתשואות חיוביות, והעקום פה עדיין תלול. יש יותר ויותר התעניינות בעולם בנוגע לאג"ח של ישראל, אז זה יכול להשפיע לחיוב על תשואות האג"ח השקליות השנה.

"בתחילת חודש יולי, כשהאינפלציה ל-12 חודשים אחורה עמדה על כ-1.5% אמרנו שהיו כל מיני אירועים חד פעמיים שהקפיצו את קצב האינפלציה והמלצנו אז למכור את האג"ח הצמודות. לאחר מכן ציפיות האינפלציה נחתכו בחדות, אז לפני כחודש שינינו את ההמלצה".

ציפיות האינפלציה לשנים הבאות

אז מה אתם ממליצים כעת?

"בגלל השינוי בסנטימנט בשוק והפכנו להיות ניטרליים, כלומר לשמור על מח"מ בינוני. בשבועיים האחרונים הציפיות האינפלציוניות קפצו שוב לכ-1.4% לשנה החל מהשנה השנייה וקדימה. אנחנו, בניגוד לשוק, לא חושבים שהאינפלציה תהיה כזאת בעיקר מכיוון שיש כוחות אנטי אינפלציוניים מאוד חזקים. אין סיבה ממשית שקצב האינפלציה בשנים הקרובות יעלה על 1% לשנה. אז כיום אנחנו חושבים, שוב, שבשוק ההון משלמים ביטוח גבוה מדי עבור האפשרות שקצב האינפלציה יעלה, ולכן כיום לדעתנו שוב כדאי למכור את צמודות המדד לטווחים בינוניים וארוכים. האג"ח השקליות עדיפות כיום להשקעה".

שוקי המניות בארה"ב ובעולם בכלל מגלמים צפי להתאוששות די מרשימה בכלכלה האמריקאית והעולמית בשנה-שנתיים הקרובות. מה אתם חושבים?

"הסייקל החיובי בכלכלה העולמית יכול להימשך עוד כמה שנים. כרגע לא רואים מיתון גלובלי באופק. אנחנו מעריכים שהריבית בארה"ב תישאר יציבה עוד הרבה זמן כי לפד אין סיבה ממשית לשנות את הריבית למעלה או למטה בקרוב. באירופה הריבית שלילית ברמה של 0.5% והשוק מתמחר שזה יישאר ככה עוד חמש שנים לפחות. אז כנראה שגם הריבית בישראל תישאר מאוד מאוד נמוכה להרבה זמן".

השקל ימשיך להתחזק בטווח הארוך

בתחילת 2019 העריכו במזרחי טפחות שהשקל יתחזק מול האירו והדולר, מה שאכן קרה. ב-2019 השקל היה המטבע השני הכי חזק בעולם, אחרי הרובל הרוסי, אם מודדים את שיעור ההתחזקות של המטבע מול המטבעות המרכזיים.

"השקל במגמת התחזקות די רציפה מול סל המטבעות", אומר שפריר, "לקראת 2019 הערכנו, לשמחתי, שהשקל יתחזק, וצדקנו. גם היום בעולם יש כמה מגמות שתומכות בהמשך התחזקות השקל. בין השאר מה שהוזכר קודם - יש המון כסף שנמצא בעולם של ריביות שליליות שמחפש איפה לקבל תשואה חיובית סבירה. וכל עוד הנאסד"ק חיובי, אז יש גם הרבה מאוד כסף שמחפש השקעות ריאליות טובות. תוסיף לזה את הצטרפות של ישראל למדד ה-WGBI ואת החשבון השוטף החיובי שצפוי להיות ברמה של 12-14 מיליארד דולר השנה בעקבות תחילת הפעילות של מאגר לוויתן, ואתה מקבל הרבה סיבות להמשך התחזקות השקל". 

עוד כתבות

עידן עופר / צילום: סיון פרג'

בדקנו: האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

בעלי חברת הספנות לשעבר החל לממש את החזקותיו במחירי השיא של 2022 ונהנה מתמורה כוללת של מעל 2 מיליארד דולר, בעיקר מדיבידנדים ● עופר יכול היה להרוויח יותר על יתרת המניות שמימש, אך גם כך הערך המצטבר שלו בצים גבוה מהמחיר בעסקה למכירתה

הסקר שמרעיד את דמשק: מה חושבים הסורים על ישראל?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: חברה־בת של סקוטיה בנק הקנדי חיסלה את כל ההחזקות שלה באלביט, האזרחים באיראן מתמודדים עם אבל לאומי וחרדה, ו־59% מהסורים סבורים כי שלום עם ישראל אפשרי • כותרות העיתונים בעולם

מניות הבנייה מזנקות / צילום: Shutterstock

המומחים לא מאמינים לנתוני הלמ"ס. אז למה מניות הבנייה זינקו, ומה יקרה למחירים?

בעקבות המדד הנמוך, המשקיעים בת"א מתמחרים הורדת ריבית בשבוע הבא, מה שמשפיע לחיוב על מניות הנדל"ן, שזינקו בחדות בבורסה ● רונן מנחם ממזרחי טפחות: "מדד המחירים לצרכן, שהפתיע למטה, מגביר את הסיכוי להורדת ריבית" ● יובל אייזנברג, מנכ"ל בית ההשקעות אם אס רוק: "נתוני הלמ"ס לעליות מחירים משובשים לחלוטין. להפך - רואים קבלנים קטנים שפושטים רגל"

כביש 90 לקריית שמונה / צילום: Shutterstock

תוכניות ענק, ביצוע חלקי: למה שיקום הצפון נגרר מהחלטה להחלטה

הממשלה הקצתה תקציב משמעותי לשיקום יישובי קו העימות בצפון, אך בפועל ההחלטות נגררות בין משרדים, מטות היישום לא מאוישים והתוכניות הרב־שנתיות עוד לא גובשו ● דוחות רשמיים מגלים קצב התקדמות איטי שספק אם בכוחו לשקם את האזור או להצמיח אותו

מחאה נגד מדיניות המשטרה / צילום: Reuters, Anadolu

תוכנית החומש לחברה הערבית נכנסה לשנתה האחרונה, ללא חלופה באופק

כשמספר הנרצחים בשיא חסר תקדים, תוכנית החומש לחברה הערבית תסתיים בסוף 2026 ● בשנים האחרונות היא התמודדה עם קיצוצים של מיליארדים, ובמקביל הממונה עליה התפטר לפני יותר מחצי שנה, וטרם מונה לו מחליף ● בינתיים הממשלה לא הציגה תוכנית חליפית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ', בוועדת הכספים, היום / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ’: קרקעות חקלאיות יוחרגו ממס הרכוש בחוק ההסדרים

שר האוצר הודיע כי יחריג קרקעות חקלאיות מהמס המוצע בחוק ההסדרים ● במסגרת ההצעה מוצע לקבוע מס רכוש בשיעור של 1.5% משוויה של קרקע ● חברי כנסת, קבלנים ונציגי העדה הדרוזית והחברה הערבית תקפו את ההצעה

חוות שרתים / אילוסטרציה: Shutterstock

שתי החברות שיקימו במשותף חוות שרתים בישראל בשל מהפכת ה-AI

במסגרת ההסכם בין חברת דוראל לאמפא, יקבלו דוראל זכות הצעה ראשונה להפוך לספק החשמל של כל חוות שרתים שהתאגיד המשותף יקים ● מבחינת שתי החברות מדובר ביוזמה מסוג חדש ביחס לפעילות הקיימת שלהן, והיעד הוא חוות שרתים פעילות עד סוף העשור הנוכחי

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

חשד למידע פנים במניה הלוהטת של ת״א: פשיטה על משרדי ארית

החוקרים הגיעו למשרדי החברה באור יהודה וחקרו מספר נושאי משרה ●  ארית דיווחה לבורסה כי בשלב זה אין חשדות נגד החברה עצמה ואין השפעה על הפעילות השוטפת של החברה או של חברת הבת רשף

אוניית משא של צים / צילום: ליאור פטל עבור צים

"עסקה רגישה, שיש לה שיקולים פוליטיים": מניית הפג־לויד צנחה בעקבות רכישת צים

התגובה המיידית בשווקים להכרזה כי החברה תרכוש את צים הייתה שלילית ● אנליסטים מיהרו להסביר בתקשורת הגרמנית כי ישנה מגמת קונסולידציה כעת בשוק התובלה הימית, וכי רכישות ומיזוגים הם רוח התקופה

סניף דלתא / צילום: יח''צ דלתא

מניית האופנה שצנחה וגררה איתה את שאר הענף

ההכנסות של רשת האופנה הישראלית דלתא מותגים אומנם עלו מעט ברבעון האחרון של 2025, אך הרווח הנקי נשחק ● מניות אופנה נוספת נפלו היום בבורסה

כנס שמים את הצפון במרכז

שמים את הצפון במרכז: איך אפשר לשקם את הכלכלה?

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית בשיתוף בנק לאומי ושטראוס, עוסק בנושא כלכלת הצפון: תעשייה, עסקים מקומיים, בנייה ותשתיות ● בכירים ברגולציה ובשוק לצד נציגי הקהילות המקומיות דנים בפתרונות האפשריים

שותפי קרן קינטיקה ואלכס מור מ־8VC / צילום: לינוי ברק קורין

"נקסט ויז'ן לרחפנים" - ההשקעה החדשה של מייסד פלנטיר בישראל

קרן 8VC של מייסד פלנטיר נכנסה כמשקיעה מוקדמת בסטארט־אפ לייטויז'ן, המפתח מצלמות לרחפנים ● קרן הדיפנס־טק קינטיקה השתתפה במהלך

מטוס Ryanair / צילום: ryanair

חברות התעופה שזיהו הזדמנות והסתערו על הקווים הרווחיים של ריינאייר

בקיץ הקרוב היצע הטיסות לאיטליה יגדל בזכות תחרות גוברת של חברות התעופה על היעדים ● החברות זיהו את הפוטנציאל, בין היתר בזכות היעדרה של ריינאייר, והחלו בהשתלטות על הקווים ליעדים שהפעילה בעבר ● וגם: חברת הלואו קוסט שתגביר את התחרות בטיסות לגרמניה

בית הדין הרבני / צילום: Shutterstock

אושר לקריאות שנייה ושלישית: בתי דין רבניים יוסמכו להיות בוררים בעניינים אזרחיים ללא אישור בית משפט

על פי ההצעה שהוגשה על ידי חברי כנסת מיהדות התורה, בתי דין דתיים יהיו בעלי סמכות לדון כבוררים לפני דין תורה בעניינים אזרחיים, אם הצדדים הסכימו לכך ● סמוטריץ': "קורא לדיינים: כנסת ישראל נותנת לכם הזדמנות להראות לעם ישראל דין תורה וצדק"

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

עורכי הדין שירוויחו מעסקת פאלו אלטו וסייברארק / צילום: Shutterstock

משרדי עורכי הדין שירוויחו מיליונים מהעסקה שמשנה את הבורסה

רישומה של פאלו אלטו למסחר בת"א מוביל גם את משרדי עורכי הדין שליוו את העסקה לגזור קופון משמעותי ● במיתר צפויים לגרוף סביב מיליון דולר, ומה במשרדים האחרים?

משרדי פאלו אלטו / צילום: Shutterstock

כפי שנחשף בגלובס: פאלו אלטו רוכשת את KOI הישראלית בכ-400 מיליון דולר

פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi), שגייסה קרוב ל-50 מיליון דולר בלבד מאז הקמתה ● סכום העסקה לא נמסר, אך הוא מוערך בכ-400 מיליון דולר

נתוני הלמ''ס / צילום: Shutterstock

בשוק וברשות ני"ע לא מאמינים יותר לנתוני הדיור של הלמ"ס

ברשות ני"ע מחמירים את חובות הדיווח של יזמיות המגורים הציבוריות, מחשש שהמחירים בפועל נמוכים יותר בשל המבצעים ● זאת, בעוד שהשבוע דיווחה הלמ"ס על חודש שני ברציפות של עליות במחירי הדירות ● רשות ני"ע: "צריך להבין שכל מבצעי הקבלן מגלמים ירידה במחיר האפקטיבי"

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

ניר ברקת יצא נגד הבורסה, והתנצל: "הוכיחה את עוצמתה"

שר הכלכלה טען כי "רק חברות נכות מנפיקות בישראל", וכי "חברות ההייטק המצליחות הולכות ישר לאמריקאים" ● בנוסף הוא קרא להנפיק את רפאל ואת התעשייה האווירית בארה"ב ולא בבורסה המקומית ● בהמשך ברקת פרסם הבהרה: "הבורסה הישראלית הוכיחה את עוצמתה ואת חסינותה; אני מצר על הניסוח הלא מוצלח"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות קלות; נמשכו הירידות במניות התוכנה

נאסד"ק עלה ב-0.1% ● צים זינקה לאחר שנחתמה באופן רשמי עסקת הרכישה מול ענקית הספנות הפג לויד ● איטורו זינקה בעקבות הדוחות הכספיים ● פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi) ● וורנר ברדרס מחדשת את המו"מ עם פרמאונט ●  אורמת חתמה על הסכם רכישת חשמל עם NV Energy, שיתמוך בפעילות של אלאפבית ● פאלו אלטו תדווח אחרי הנעילה