גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה: הידיעה הכה חשובה שלא מכה גלים

להזדקנותה המואצת של סין יהיו השלכות כלכליות וגיאופוליטיות חשובות מאד על כל העולם ● דעה

שוק רחוב, סין / צילום: רויטרס, thomas peter
שוק רחוב, סין / צילום: רויטרס, thomas peter

לאחרונה התפרסמה ידיעה חשובה ביותר, בעלת השלכות כבדות משקל ברמה יוצאת דופן. אך איש מהפרשנים כמעט ולא התייחס אליה. אך בואו נתחיל מהתחלה.

תמיד עניינה אותי מהי אותה "ידיעה מעולם האבדון" כפי שאני מכנה אותה, מהי אותה כותרת שתופץ במהירות הבזק ברחבי האינטרנט, תנפץ באחת את גלי האופוריה והתקווה, תעורר גלי פאניקה ותגרום קריסה והתכה מהירה של השווקים הפיננסיים ברחבי העולם, והכל תוך כמה ימים או תוך מספר שבועות ותעמיד את כולנו מול מציאות קודרת ועולם חדש וממש לא מופלא.

זה לא מדע בדיוני. בימי חיינו הייתה ידיעה אחת כזו שגרמה למשבר פיננסי כה גדול שכמעט חיסל את העולם כפי שאנו מכירים אותו. רוב הבוגרים בעולם המפותח לפחות (אנשים שיש להם כסף להפסיד...) יודעים שמדובר במשבר 2008. נקודת השבר הייתה כאשר התפשטה הידיעה שהממשל הפדרלי בארה"ב החליט שלא לגבות פיננסית את בנק ההשקעות האמריקאי הענק ליהמן ברדרס וזה הודיע ב-14 לספטמבר 2008 שהוא פושט רגל.

רק בדיעבד נודע לנו עד כמה היינו קרובים לעברי פי פחת, עומדים על קצות צוק מעל תהום וכפסע בינינו לבין הנפילה מטה. מבלי להתייחס להחלטה עצמה ומדוע היא נעשתה, תוצאותיה היו גלי פחד שנבעו מההבנה, באותה עת, של כל אותם סוחרי מטבעות, מניות, אג"ח ונגזרים פיננסיים אחרים למיניהם ולצורותיהם השונות והמשונות, שאולי אין מבוגר אחראי בממשל האמריקאי ואולי אין הון מספק בארה"ב או אפילו בעולם כולו כדי למנוע התרסקות פיננסית גלובאלית.

גלי הפחד גרמו להתכה ולקריסה של כל שוק שניתן לחשוב עליו (מלבד הזהב וטרז'ריס של ממשלת ארה"ב) ולחשש עולמי אמיתי ליציבותם של הבנקים. ואכן בנקים החלו לקרוס וחברות ביטוח שביטחו אותם החלו לקרוס אף הן.

יצאנו מהאירוע הזה בעור שינינו והעתיד היה יכול בקלות רבה לנוע לכיוון הרבה יותר קודר.

האם ידיעה כזו חייבת לבוא כתוצאה מאירוע פיננסי? ממש לא!

ב-2008 הייתי המומחה הישראלי היחיד שהזהיר מפני קריסת בנקי ההשקעות בארה"ב. רבים ראו באזהרה הזו סוג של טירוף. אחרי שזה קרה שאלו אותי איך ידעתי? אז זהו שלא באמת ידעתי. התבססתי על הסתברויות וכשהכפלתי אותן במידת נזק גבוהה באופן בלתי רגיל נוצר מדד סיכון גבוה באופן בלתי רגיל ולכן החלטתי להזהיר. אזהרה זו התפרסמה, יש לציין, ככותרת ראשית באחד העיתונים היומיים בישראל, אך איש לא התרגש.

האם אנחנו עומדים בפני משבר דוגמת 2008? ההסתברויות לכך נמוכות לדעתי אך בהחלט לא אפסיות. יכולה להיות בהחלט נסיגה משמעותית בשווקים אך לא משבר גדול. מדוע?

הסיכונים יגיעו מכיוונים אחרים

אני מאמין שהפעם אנו במשחק מסוג אחר, כי יש כל כך הרבה משקיעים שפוחדים וזוכרים היטב את 2008. יש כה הרבה רגולטורים ומקבלי החלטות שעורם עדיין צורב. הבנקים נדרשים כיום להחזיק יחסי הלימות הון גבוהים בהרבה ונערכו להם הרבה מבחני לחץ. חשוב מכך, יש לנו הבנה טובה יחסית של מה יכול להתקלקל ולכן נערכים מראש כדי לתקן כל בעיה פיננסית לפני שתחמיר ממש.

דוגמה מוחשית לכך היא ההזרמה של נזילות גדולה מאד שהפד האמריקאי מספק מזה חודשים לבנקים בשוק הריפו Repo והחלטתו לשקול לעשות זאת אפילו עבור בנקים קטנים יחסית וקרנות גידור גדולות. כיום שוק הריפו בארה"ב נשלט למעשה ע"י ארבעה בנקים ענקיים, אלו שכונו בעבר "גדולים מכדי ליפול". הם שוב גדולים מכדי ליפול וזו בעיה בפני עצמה. הם גם רגישים מאד למסחר שלהם בשוק הריפו המשני עם קרנות גידור ובנקים קטנים יותר. לא אכנס להסברים. הנושא מורכב. אך החשיבה הזו של הפד Fed מעודדת בכל הקשור לאדיקות ולדקדקנות שבה גורמי הממשל האמריקאי מתייחסים כיום לסיכונים פיננסים שמצויים עוד באיבם.

יש לכך גם השלכות בלתי רצויות - עזרה ל"חתולים שמנים" (קרנות הגידור) לאגור עוד שומנים ולהעשיר את העשירים עוד יותר על חשבון משלם המיסים האמריקאי. זו בעיה בפני עצמה.

ממה אני יותר חושש כיום?

בלגן פוליטי בארה"ב דוגמת עלייתו של החצי קומוניסט ברני סנדרס בארה"ב כמועמד הדמוקרטי ובעיקר האפשרות שהוא גם יזכה בנשיאות. אני גם חושש מבלאגן גיאופוליטי בדמות מלחמה בין מדינות מסוימות שתערער את הסחר העולמי. למשל מלחמה בין סין ליפן או בין סין לטאיוואן שתצריך התערבות אמריקאית. לעולם אין לזלזל במשטר הסיני ובמוכנות שלו "להקריב".

זו הדמוגרפיה טמבל

בטווח ארוך יותר אני חושש בעיקר מסכנה שלא נוכל להימנע ממנה והיא מתממשת. מדובר במגמות הדמוגרפיות ופגיעתן בצמיחה הכלכלית. האוכלוסייה העולמית מזדקנת, תופעה שלא פוסחת אפילו על רוב מדינות העולם השלישי (מעניינת בעיניים ישראליות העובדה ששיעורי הילודה באיראן מהנמוכים בעולם ואוכלוסייתה מזדקנת במהירות. זה מבשר להם רעות גם בלי סנקציות).

אני למשל מזמן כבר לא מחזיק מהאיחוד האירופי כגוש שמסוגל לעזור לקדם ולהצמיח את הכלכלה העולמית. האוכלוסייה האירופאית זקנה מדי עם גיל חציוני של 44, כאשר הגיל החציוני של האנשים שמובילים את הקטר של הרכבת האירופאית - הגרמנים, מתקרב ל-49. לכן חשיבותה של אירופה מצויה בירידה. גלי המהגרים אליה לא יעזרו. הם יביאו להערכתי לאירופאים יותר נזק מתועלת.

האו"ם אומר שבשנת 2035, במדינות המפותחות, ה-OECD, יהיו 54 אנשים בגילאי 65 ומעלה על כל מאה אנשים בגיל העבודה! אנחנו ב- 2020, כמעט חצי הדרך לשם.

אפילו סין מצויה בבעיה עצומה מכיוון שהיא סובלת מהיותה "פירמידה גילאית הפוכה" - בעקבות ההחלטה שהתקבלה ב-1979 לאפשר לידה של ילד אחד בלבד למשפחה. כמות הילדים הצעירים הצטמצמה בהדרגה. הגיל החציוני בסין הוא 37, קצת מתחת למדינות המפותחות (42), אך מקרב המדינות המתפתחות היא מצויה במצב הבעייתי ביותר. חמור מכך, הגיל החציוני בסין עולה מהר יותר מאשר בכל מדינה בעולם וזה יפגע חזק בצמיחה הכלכלית שלהם (ולא שחסרות לסינים בעיות כלכליות קשות אחרות).

ידיעה מעולם האבדון

שלטונות סין הבינו את הבעיה הדרמטית ועשו מעשה. מאז 2016 מותר ללדת שני ילדים. אך לחלוטין בניגוד למצופה, התפרסם לאחרונה ששיעורי הילודה שם ממשיכים לצנוח והאוכלוסייה התחילה להתכווץ בפעם הראשונה מאז עליית הקומוניזם ב-1949.

זוהי סוג של "ידיעה מעולם האבדון" מבחינת הסינים אך רוב הפרשנים פספסו אותה. אולי כי השלכותיה אינן מיידיות אלא כה ארוכות טווח שזה לא ממש משנה לנו כיום. אך זו ידיעה דרמטית ולדעתי היא אומרת למעשה שסין לא בדרך להשתלט על העולם, כפי שכה רבים כתבו במהלך השנים אלא בדרך להפוך בעתיד דווקא לענק זקן שיתקשה להחזיק את עצמו. אני מבסס דעתי זו על המקרה היפני. זה בדיוק מה שקרה ליפנים. עד תחילת שנות ה-90 הם היו האומה הצומחת המשפיעה והמנצחת ומאז הם מתדרדרים. מדוע? הסיבה העיקרית היא הזדקנות האוכלוסייה שם.

כל זה רחוק אך בסופו של יום הדמוגרפיה היא הכוח הכלכלי החזק ביותר. סין מחזיקה בכ-15% מהתוצר העולמי, והיא מדינת החץ של העולם המתפתח. להזדקנותה המואצת יהיו השלכות כלכליות וגיאופוליטיות חשובות מאד על כל העולם. 

הכותב הוא יו"ר חיסונים פיננסים ומחבר משותף של הספר "ישראל סיפור הצלחה"

עוד כתבות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר