גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה: פרשת בר רפאלי ותיאוריית הברבור שחור

תאוריית הברבור השחור מכנה אירועים מפתיעים "ברבורים שחורים", שעד גילוי קיומם היו בטוחים כולם שיש בעולם אך ורק ברבורים לבנים ● כך למשל עולם התקשורת מיהר לפרסם את תדהמתו לגבי ציפי רפאלי שתיקח על עצמה את עונש המאסר במקום בר רפאלי ● דעה

ציפי ובר רפאלי / צילום: אביב חופי
ציפי ובר רפאלי / צילום: אביב חופי

תאוריית הברבור השחור של הכלכלן נאסים ניקולס טאלב מכנה אירועים מפתיעים לגמרי "ברבורים שחורים", שעד גילוי קיומם היו בטוחים כולם שיש בעולם אך ורק ברבורים לבנים.

לטענתו של טאלב, אירוע מפתיע לגמרי, "ברבור שחור", הוא מאורע שיש לצפות שיקרה אחת לזמן מה, ושיש לו תוצאות משמעותיות שקשה מאוד לחזות.

כך למשל, עולם התקשורת מיהר לפרסם את תדהמתו לגבי ציפי רפאלי, שתיקח על עצמה את עונש המאסר של 18 חודשים במקום בר רפאלי.

רבות נכתב לגבי יחסי אם ובת, אך בהקשר של הבנות למשפחת רפאלי, ניתן היה לחזות בקשר מיוחד במינו לאורך כל השנים בהן בר מככבת בארץ ובעולם. פעמים התראיינה הבת באומרה שהיא סומכת על אמה בעיניים עצומות, כי מי ירצה בטובתה יותר מאשר אמה שלה? האמירה הזאת, כפי הנראה, מוכיחה את עצמה גם במקרה הזה, בו הבת תניח לאמה לשאת בעונשה, מתוך הוודאות המוחלטת כי רק בטובתה המוחלטת חפצה היא, יהיה המחיר אשר יהיה.

עם זאת, הביקורות חלוקות. האם מדובר באקט הרואי של רפאלי האם - או שמא בצעד מתבקש בשל העובדה שהיא זו שניהלה את המותג "בר רפאלי", ועליה לשאת באשמה מכורח ניהול העסק? 

התמיהה הציבורית מובנת. לאחר שנים של שמירה מקרוב ומרחוק על ענייני הבת, השיווקיים והכספיים, נראה כי ריצוי עונש באופן וולונטרי על-ידי האם, במקום בתה, אינה דבר של מה בכך. רבים יסכימו כי מדובר באקט כמעט אלטרואיסטי, עונש משמעותי, המשפיע על כל תחומי החיים והעתיד, שלא הרבה אימהות היו נושאות בו עבור ילדיהן. בתי המשפט מלמדים אותנו שמשפחות הן כר פורה לסכסוכים והתנהגויות אלטרואיסטיות אינן מובנות מאליהן בזירה המשפחתית.

בתחום דיני המשפחה ניתן לראות לרוב את המצבים ההופכיים, בהם בני משפחה מטילים אשמה זה על זה ומטיחים רפש זה בזה, מאיצים את התגלעותם של פערים ויוצרים ריחוק. זה קורה גם בין אימהות לבנותיהן. כך, במסגרת אחד המקרים ההופכיים שאירעו לאחרונה, תבעה אם מבתה להשיב אליה דירות שרשמה על שמה. בית המשפט בתל-אביב נאלץ להכריע במקרה זה, שבו האם העבירה לבעלות בתה ובמתנה 3 דירות מתוך 12 הדירות שברשותה. לאחר תקופה נוצר קרע בין האם והבת. האם החלה לנהוג באובססיביות (כך נכתב) כלפי הבת, והבת אף נאלצה לפנות לבית המשפט בבקשה לצו למניעת הטרדה מאיימת, כדי שהאם תפסיק להתחקות ולעקוב אחר צעדיה.

האם תבעה את השבת הבעלות בדירות בחזרה לידיה, תוך שטענה כי העבירה את הדירות על שמה של בתה אך ורק באופן פורמלי, והודתה (תוך לקיחת סיכון) כי שיקולי מס עמדו במרכז רישום הבעלות. בית המשפט דחה את תביעותיה של האם וקבע כי העברת הדירות בוצעה כמתנה גמורה שהושלמה מבחינה פורמלית ברישום.

זהו רק מקרה אחד מיני רבים, המלמדים על כך שהורים לא תמיד מוותרים על רכוש, הוויה אישית ובמקרה של ציפי רפאלי - על חופש ובריאות. ובית המשפט מצדו נוטה לחקור ולדרוש אחר האמת, בהתעלם מהפן הרגשי הקשה המאפיין סכסוכים במשפחה. ולכן, לדעתי, על אף הנכונות שמביעה האם לשאת באשמה ובעונש במקום הבת, יבחן בית המשפט לעומק ובאופן יסודי ביותר מה מקומה של האם בעבירות ועד כמה הנחתה או הובילה לביצוען, ורק אז יפסוק האם בכלל אפשרי, מהיבטים רבים ובעיקר מוסריים ותקדימיים, שאכן האם תישא בעונש הבת, או שמא הן תחלוקנה בנטל, ואז ימנע מהבת את מה שהורגלה לו כל השנים - את חיבוק האם.

סכסוכים רבים בין בני משפחה הם סביב כספים, ולעתים קרובות בתי המשפט נדרשים להכריע בגורל כספים שניתנו מהורים לילדיהם - האם מדובר בכספי הלוואה או כספי מתנה.

בפועל, בסכסוכים בין קרובי משפחה בדרגה ראשונה מתקיימת "חזקת המתנה", ונטל השכנוע כי אין המדובר במתנה אלא בהלוואה הוא כבד יותר מבחינה משפטית מהנטל הרגיל. ככל שבני המשפחה נוהגים למסמך את התנהלותם הכספית, כך יוכל בית המשפט ללמוד על הקשרים המשפחתיים ועל כוונת הצדדים. ולכן, בתי המשפט מצפים כי במקרה בו העניק הורה כספים כהלוואה לילדו, הרי שצריך להיערך הסכם הלוואה מסודר, ובאם לא, חזקה היא שהמדובר במתנה (ראה: עמ"ש 55624-07-12 ח'ס'נ' מ'מ' פורסם באתר נבו, פסק דינו של כבוד השופט שאול שוחט).

מכך ניתן להסיק כי ציפי רפאלי תוכל לשאת בעונש העבירות המיוחסות לבר אם אכן עבדה בעסק או אם הייתה קשורה באופן רשמי לחברות שנוהלו עבור בר רפאלי, ומכאן יוכל בית המשפט לקבל את העובדה שעליה לשאת באשמה לא רק בגלל קשרי אם ובת אלא בגלל קשרי העבודה. 

הכותבת היא מומחית בדיני משפחה וירושה

עוד כתבות

מימין: איל ברוש, אביב רווח, עומר מילר / צילום: אקליפס מדיה

אביב רווח חושף את אדפטיב6: גייסה 44 מיליון דולר לשוק הענן הרותח

היזמים הסדרתיים אביב רווח ואיל ברוש חוזרים עם חברה חדשה, שנועדה הפעם לתחומי תשתיות הענן והבינה המלאכותית: אדפטיב6, שגייסה עד היום 44 מיליון דולר בשני סבבים ● בחברה טוענים כי המערכת שלהם מסוגלת לחסוך בין 15% ל-35% מסך הוצאות הענן

מיקי רביב, מנכ''ל כאף ישראל / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל כאף ישראל: "יש גורמים שיהיו מעוניינים לממן את הפרויקט לחיבור המסילה במפרץ עם ישראל"

מיקי רביב, מנכ"ל כאף ישראל, סיפר בכנס תשתיות לעתיד של גלובס כי החברה פועלת בסעודיה ובאמירויות והיא בהחלט רואה היתכנות להשלמת רשת הרכבות המפרצית ● "רק 200 קילומטר בירדן מפרידים בינינו לרשת הרכבות המפרצית"

גלעד בר אדון, מנכ''ל מוריה / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מוריה: "ירושלים תהפוך לעיר הראשונה בישראל עם רשת של רכבות קלות"

גלעד בר אדון, מנכ"ל מוריה - החברה לפיתוח ירושלים, התייחס בכנס תשתיות לעתיד של גלובס למהפכת תשתיות התחבורה שעוברת עיר הבירה בימים אלו ●  "רואים היום תוכניות של מגדלים בני 30–40 קומות ליד הרכבת הקלה – דבר שלא היה מעולם בירושלים"

משרדי ענקית ציוד השבבים ASML / צילום: ap, Peter Dejong

עקפה תחזיות ומפטרת: מה היה בדוחות ענקית השבבים?

ASML דיווחה על צמיחה של כ-29% בהכנסות לעומת הרבעון הקודם, ועקפה את צפי האנליסטים בשורה העליונה והתחתונה ● ההזמנות החדשות שהתקבלו ברבעון הרביעי עקפו בפער גדול את תחזיות האנליסטים ● חברת השבבים דיווחה גם על פיטורים של כ-1,700 עובדים בהולנד ובארה"ב ● המניה קופצת בקרוב ל-7% בבורסה באמסטרדם

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

מבוכה באמזון: מייל פנימי שנשלח בטעות חשף את גל הפיטורים הקרוב

אמזון חשפה בטעות את הקיצוצים המתוכננים בחטיבת הענן במייל שנשלח הלילה לעובדי החברה ● גל הפיטורים הנוכחי, שצפוי לכלול כ-14,000 עד 16,000 עובדים, אכן מתחיל השבוע, אולם המייל הקדים את ההודעות האישיות שהיו אמורות להמסר לעובדים שיושפעו מהמלך

שמוליק ארבל, המשנה למנכ''ל בנק הפועלים והממונה על החטיבה העסקית, בכנס תשתיות לעתיד / צילום: שלומי יוסף

המשנה למנכ"ל בנק הפועלים: "נדרשת הכפלת ההשקעה בתשתיות בעשור הקרוב"

שמוליק ארבל, המשנה למנכ"ל בנק הפועלים והממונה על החטיבה העסקית, ציין בכנס תשתיות לעתיד של גלובס כי מלאי התשתיות בישראל נמוך ביחס למדינות מפותחות, וכי הגידול המהיר באוכלוסייה מחייב האצה בהשקעות

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס תשתיות לעתיד / צילום: שלומי יוסף

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "על רקע קריסת העיתונות שראינו ב-BBC, התפקיד שלנו בגלובס רק מתחדד"

כנס תשתיות לעתיד של גלובס נפתח עם דבריה של מו"ל גלובס, אלונה בר און, שדיברה על ירידת האמון בתקשורת בישראל ובעולם, אך אמרה שזה לא קורה בטעות, אלא בגלל התנהלות לקויה של כלי התקשורת ● "לתפיסתנו יש להביא תוכן עובדתי, בדוק, רלוונטי ומונגש - ובהקשרו"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה בת"א ננעלה בירידות; מדדי הבנקים והבנייה נפלו בכ-2%

מדד ת"א 35  יורד ב-0.8% ● הדולר נסחר סביב 3.09 שקלים ● טבע נתנה תחזית מאכזבת להכנסותיה ורווחיה ב-2026 ● מיקרוסופט, מטא וטסלה יפרסמו היום דוחות, הפד יודיע על החלטת הריבית בארה"ב ● וגם: בבנק הפועלים מסמנים ארבע מניות דיפנס אירופיות מומלצות

אילוסטרציה: Shutterstock

200 מיליארד שקל בעשור: האם ישראל ערוכה למיזמי התשתית הגדולים בתולדותיה

פרויקט המטרו השאפתני, המסילות המהירות והמכרזים הביטחוניים החסויים מתנקזים כולם לעשור אחד קריטי ● בין חזון למציאות בשטח ניצבות בעיות קריטיות: מאין יגייסו 16 אלף עובדים, הנטל התקציבי על קופה, מחסור במהנדסים ועוד ● לקראת כנס התשתיות של גלובס: הצצה לפרויקטים שישנו את המדינה

אברהם נובוגרוצקי / צילום: תמר מצפי

ברוב גדול: זה נשיא התאחדות התעשיינים החדש

אברהם (נובו) נובוגרוצקי זכה ב-523 קולות מול המועמד צורי דבוש שקיבל רק 219 קולות ● הוא יחליף את רון תומר שכיהן בתפקיד בשש השנים האחרונות

משרדי וויקס בתל אביב / צילום: איל יצהר

התגובה האגרסיבית של Wix לירידה במניה: תוכנית רכישה עצמית של מניות בסך עד 2 מיליארד דולר

במחיר הנוכחי של המניה, מדובר על רכישה של עד כ-40% מהון המניות של החברה ● מניית Wix איבדה מעל מחצית משוויה במהלך שנת 2025 ומתחילת השנה הנוכחית היא נחלשה בעוד 15.3% ● המניה מזנקת היום בוול סטריט

נשיא ומנכ''ל חברת טבע, ריצ'רד פרנסיס / צילום: אלעד מלכה

טבע מציגה שנה שלישית של צמיחה, אז למה המשקיעים מאוכזבים?

ענקית התרופות דיווחה על הכנסות של 17.3 מיליארד דולר, המשקפות צמיחה שנתית של כ-4% ● עם זאת, תחזית ההכנסות שלה לשנת 2026 נמוכה מקונצנזוס האנליסטים ● המניה יורדת בכ-3% במסחר המוקדם בוול סטריט

השופט יצחק עמית בכנס ההסמכה לעריכת דין

השופט יצחק עמית בכנס עורכי הדין החדשים: "מערכת המשפט תחת מתקפה של ממש"

את הדברים הנוקבים אמר השופט עמית בטקס ההסמכה לעריכת דין שהתקיים הערב (ה') בירושלים ● "אם מי שנמצא בעמדת כוח או השפעה מרשה לעצמו להתעלם מהכרעה שיפוטית שאינה לרוחו, מדוע שאזרח מן היישוב יראה עצמו מחויב לה?"

תכנית המתאר לצפון מערב העיר ת''א / 3700 - אבן גבירול / הדמיה: יח''צ

בשורת התשתיות מחלחלת גם לנדל"ן: תוכניות הענק שמתקדמות לאישור סופי

הקפיצה הצפויה בשימוש בתחבורה ציבורית, בעקבות מהפכת המטרו והרכבות הקלות, צפויה לקדם גם פיתוח נדל"ני מואץ במתחמי ענק חדשים בלב גוש דן ● לקראת כנס התשתיות, בדקנו אילו תוכניות נמצאות בשלבי תכנון מתקדמים, מה הן מציעות, ואיך הן ישנו את סביבתן?

סין סימנה את המוסד כמטרה - וזו הסיבה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מדינות המפרץ מתנגדות לתקיפה באיראן, סין עוזרת לטהרן לסכל את פעילות המוסד בשטחה, ובמגזין פורן פוליסי טוענים שמועצת השלום של טראמפ תפגע בחלשים • כותרות העיתונים בעולם

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

הפד הותיר את הריבית בארה"ב ללא שינוי

פאוול לא השיב על שאלות עיתונאים בנוגע לעתידו בבנק המרכזי ולמתקפות מצד טראמפ ● בהודעת הפד לא ניתנה הנחיה לגבי הצעדים הבאים, בשווקים מעריכים שהפד ימתין לפחות עד יוני לפני שינוי נוסף בריבית ● הנגידים סטיבן מירן וכריסטופר וולר שמונו ע"י טראמפ, הצביעו נגד ההחלטה ● “הייתה תמיכה רחבה בוועדה בהחלטה היום”, אמר פאוול, "הבנק בעמדה טובה לבחון את הנתונים מפגישה לפגישה"

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

יועצו של חמינאי: כל תקיפה של ארה"ב תיענה בתגובה לת"א

עלי שמח'אני, יועצו הבכיר של המנהיג העליון של איראן: "כל פעולה צבאית מצד ארה"ב מכל מקור ובכל רמה - תיחשב לפתיחת מלחמה" ● האיחוד האירופי צפוי להגדיר את משמרות המהפכה כארגון טרור ● טראמפ: "יש צי גדול בדרך לאיראן, מקווה שהם יחתמו על עסקה" ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "אנחנו ערוכים לעימות ארוך-טווח" ● שר החוץ האיראני: "אם ארה"ב רוצה לנהל מו"מ, היא צריכים לשים בצד את האיומים ● עדכונים שוטפים

פיטורי בינה מלאכותית וגיוסי עובדים / צילום: Shutterstock

פיטורי בינה מלאכותית? המעסיקים בכלל חושבים אחרת

סקר מעסיקים של רשות החדשנות מעלה כי בשנת 2025 לא נרשמה פגיעה מהותית בהיקף המשרות בענף ההייטק, כאשר רק 13% מהחברות שביצעו פיטורים קשרו זאת להטמעת כלי בינה מלאכותית

מארק צוקרברג, מנכ''ל מטא / צילום: ap, Nic Coury

מטא עקפה את הציפיות ברבעון; עולה במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו כ-60 מיליארד דולר והרווח עמד על 8.88 דולר למניה, מעל הצפי

משה בן זקן, מנכ''ל משרד התחבורה והבטיחות בדרכים / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל משרד התחבורה: "לוויזאייר יש תיאבון והם רוצים להביא כמה שיותר מטוסים. מאמין שייכנסו עוד חברות"

מנכ"ל משרד התחבורה, משה בן זקן התייחס בכנס תשתיות לעתיד של גלובס לתוכניות להקים בסיס וויזאייר בנתב"ג ולאפשרות לכניסת אובר לפעילות בישראל ● "אני מאמין שוויז זו רק הסנונית הראשונה וייכנסו עוד חברות. המטרה שלנו היא לראות את המחירים צונחים" ● "היוזמה להבאת אובר לארץ מתקדמת בקצב שלא היה אף פעם"