גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה: פרשת בר רפאלי ותיאוריית הברבור שחור

תאוריית הברבור השחור מכנה אירועים מפתיעים "ברבורים שחורים", שעד גילוי קיומם היו בטוחים כולם שיש בעולם אך ורק ברבורים לבנים ● כך למשל עולם התקשורת מיהר לפרסם את תדהמתו לגבי ציפי רפאלי שתיקח על עצמה את עונש המאסר במקום בר רפאלי ● דעה

ציפי ובר רפאלי / צילום: אביב חופי
ציפי ובר רפאלי / צילום: אביב חופי

תאוריית הברבור השחור של הכלכלן נאסים ניקולס טאלב מכנה אירועים מפתיעים לגמרי "ברבורים שחורים", שעד גילוי קיומם היו בטוחים כולם שיש בעולם אך ורק ברבורים לבנים.

לטענתו של טאלב, אירוע מפתיע לגמרי, "ברבור שחור", הוא מאורע שיש לצפות שיקרה אחת לזמן מה, ושיש לו תוצאות משמעותיות שקשה מאוד לחזות.

כך למשל, עולם התקשורת מיהר לפרסם את תדהמתו לגבי ציפי רפאלי, שתיקח על עצמה את עונש המאסר של 18 חודשים במקום בר רפאלי.

רבות נכתב לגבי יחסי אם ובת, אך בהקשר של הבנות למשפחת רפאלי, ניתן היה לחזות בקשר מיוחד במינו לאורך כל השנים בהן בר מככבת בארץ ובעולם. פעמים התראיינה הבת באומרה שהיא סומכת על אמה בעיניים עצומות, כי מי ירצה בטובתה יותר מאשר אמה שלה? האמירה הזאת, כפי הנראה, מוכיחה את עצמה גם במקרה הזה, בו הבת תניח לאמה לשאת בעונשה, מתוך הוודאות המוחלטת כי רק בטובתה המוחלטת חפצה היא, יהיה המחיר אשר יהיה.

עם זאת, הביקורות חלוקות. האם מדובר באקט הרואי של רפאלי האם - או שמא בצעד מתבקש בשל העובדה שהיא זו שניהלה את המותג "בר רפאלי", ועליה לשאת באשמה מכורח ניהול העסק? 

התמיהה הציבורית מובנת. לאחר שנים של שמירה מקרוב ומרחוק על ענייני הבת, השיווקיים והכספיים, נראה כי ריצוי עונש באופן וולונטרי על-ידי האם, במקום בתה, אינה דבר של מה בכך. רבים יסכימו כי מדובר באקט כמעט אלטרואיסטי, עונש משמעותי, המשפיע על כל תחומי החיים והעתיד, שלא הרבה אימהות היו נושאות בו עבור ילדיהן. בתי המשפט מלמדים אותנו שמשפחות הן כר פורה לסכסוכים והתנהגויות אלטרואיסטיות אינן מובנות מאליהן בזירה המשפחתית.

בתחום דיני המשפחה ניתן לראות לרוב את המצבים ההופכיים, בהם בני משפחה מטילים אשמה זה על זה ומטיחים רפש זה בזה, מאיצים את התגלעותם של פערים ויוצרים ריחוק. זה קורה גם בין אימהות לבנותיהן. כך, במסגרת אחד המקרים ההופכיים שאירעו לאחרונה, תבעה אם מבתה להשיב אליה דירות שרשמה על שמה. בית המשפט בתל-אביב נאלץ להכריע במקרה זה, שבו האם העבירה לבעלות בתה ובמתנה 3 דירות מתוך 12 הדירות שברשותה. לאחר תקופה נוצר קרע בין האם והבת. האם החלה לנהוג באובססיביות (כך נכתב) כלפי הבת, והבת אף נאלצה לפנות לבית המשפט בבקשה לצו למניעת הטרדה מאיימת, כדי שהאם תפסיק להתחקות ולעקוב אחר צעדיה.

האם תבעה את השבת הבעלות בדירות בחזרה לידיה, תוך שטענה כי העבירה את הדירות על שמה של בתה אך ורק באופן פורמלי, והודתה (תוך לקיחת סיכון) כי שיקולי מס עמדו במרכז רישום הבעלות. בית המשפט דחה את תביעותיה של האם וקבע כי העברת הדירות בוצעה כמתנה גמורה שהושלמה מבחינה פורמלית ברישום.

זהו רק מקרה אחד מיני רבים, המלמדים על כך שהורים לא תמיד מוותרים על רכוש, הוויה אישית ובמקרה של ציפי רפאלי - על חופש ובריאות. ובית המשפט מצדו נוטה לחקור ולדרוש אחר האמת, בהתעלם מהפן הרגשי הקשה המאפיין סכסוכים במשפחה. ולכן, לדעתי, על אף הנכונות שמביעה האם לשאת באשמה ובעונש במקום הבת, יבחן בית המשפט לעומק ובאופן יסודי ביותר מה מקומה של האם בעבירות ועד כמה הנחתה או הובילה לביצוען, ורק אז יפסוק האם בכלל אפשרי, מהיבטים רבים ובעיקר מוסריים ותקדימיים, שאכן האם תישא בעונש הבת, או שמא הן תחלוקנה בנטל, ואז ימנע מהבת את מה שהורגלה לו כל השנים - את חיבוק האם.

סכסוכים רבים בין בני משפחה הם סביב כספים, ולעתים קרובות בתי המשפט נדרשים להכריע בגורל כספים שניתנו מהורים לילדיהם - האם מדובר בכספי הלוואה או כספי מתנה.

בפועל, בסכסוכים בין קרובי משפחה בדרגה ראשונה מתקיימת "חזקת המתנה", ונטל השכנוע כי אין המדובר במתנה אלא בהלוואה הוא כבד יותר מבחינה משפטית מהנטל הרגיל. ככל שבני המשפחה נוהגים למסמך את התנהלותם הכספית, כך יוכל בית המשפט ללמוד על הקשרים המשפחתיים ועל כוונת הצדדים. ולכן, בתי המשפט מצפים כי במקרה בו העניק הורה כספים כהלוואה לילדו, הרי שצריך להיערך הסכם הלוואה מסודר, ובאם לא, חזקה היא שהמדובר במתנה (ראה: עמ"ש 55624-07-12 ח'ס'נ' מ'מ' פורסם באתר נבו, פסק דינו של כבוד השופט שאול שוחט).

מכך ניתן להסיק כי ציפי רפאלי תוכל לשאת בעונש העבירות המיוחסות לבר אם אכן עבדה בעסק או אם הייתה קשורה באופן רשמי לחברות שנוהלו עבור בר רפאלי, ומכאן יוכל בית המשפט לקבל את העובדה שעליה לשאת באשמה לא רק בגלל קשרי אם ובת אלא בגלל קשרי העבודה. 

הכותבת היא מומחית בדיני משפחה וירושה

עוד כתבות

דיון בוועדת הכספים בנושא מתווה פיצויים בעקבות המלחמה / צילום: דני שם טוב-דוברות הכנסת

מתווה הפיצויים לעסקים על "שאגת הארי" אושר סופית בכנסת

מליאת הכנסת אישרה את מתווה הפיצויים לעסקים שנפגעו כלכלית, בעלות כוללת של כ-7 מיליארד שקל ● מחר (ג') תפתח רשות המסים את המערכת המקוונת להגשת בקשות מקדמה לעסקים ולעצמאים

היו''ר גיל שויד (משמאל) עם נדב צפריר, מנכ''ל צ'ק פוינט / צילום: מנש כהן

הערב הקשה של צ'ק פוינט: שויד איבד מאות מיליונים, אופציות העובדים נעלמו

אכזבה משורת ההכנסות ומהתחזית קדימה שלחה את מניית אבטחת הסייבר לצניחה שכמוה לא ידעה מעל שני עשורים ● ג'פריס: השינויים בארגון המכירות של צ'ק פוינט יצרו "בלבול ושיבוש"

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המוסדיים מכרו שיא של דולרים והקפיצו את השקל. כך עבד המנגנון

הגופים המוסדיים מצמצמים בהדרגה את החשיפה שלהם למט"ח ומוכרים סכום שיא של דולרים ● הדומיננטיות המוחלטת שלהם בשוק המקומי עושה את שלה ומהווה כוח מרכזי בהתחזקות השקל ● התעשיינים מצדם טוענים לפגיעה דרסטית בשורת הרווח ודורשים מהממשלה להתערב כל עוד בנק ישראל יושב על הגדר

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

ירידות בוול סטריט; מחיר הנפט מזנק אחרי התקיפות של איראן באמירויות

הדאו ג'ונס יורד בכ-0.8%, מדד ה-S&P500 מאבד מערכו כ-0.3% ● מחירי הנפט עולים, נפט מסוג ברנט נסחר סביב 114 דולר לחבית ● תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב עולות, על רקע החשש מפני התפרצות אינפלציונית ● מוקדם יותר, טראמפ הודיע כי יפעל לשחרורן של ספינות שנתקעו במצר הורמוז • בוול סטריט: שיא של כחמש שנים בשיעור החברות שהיכו את התחזית

מצר הורמוז / צילום: ap, Asghar Besharati

עם 15 אלף חיילים ו-100 מטוסים: טראמפ יוצא לקרב חדש מול איראן

נשיא ארה"ב הודיע כי יפעל באופן אקטיבי לשחרורן של ספינות שנתקעו במצר הורמוז ● בפיקוד המרכז האמריקאי טענו כי למבצע יש מטרות רחבות יותר, ותיארו כיצד הוא יתבצע

מייסד פורטיסימו, יובל כהן / צילום: שלומי יוסף

אקזיט ענק: פורטיסימו מוכרת מניות סוגת ב־430 מיליון שקל

קרן ההשקעות שמוביל יובל כהן תמכור למוסדיים 35% ממניות חברת המזון סוגת, בין היתר כדי להגדיל את החזקות הציבור, אך תמשיך להיות בעלת המניות הגדולה בחברה ● סוגת השלימה לפני פחות משנה הנפקה ראשונית בת"א, ומאז המניה עלתה ב־8%

ירוטי טילים מאיראן מעל המרכז / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המלחמה עם איראן חוזרת? המומחה שמסביר: שני התרחישים והאינטרס הישראלי

לדברי ד"ר יוסי מנשרוף, חוקר לעניייני איראן וחיזבאללה, הירי לאמירויות מלמד כי בטהרן למרות הכל עדיין מצויים בתודעת ניצחון ● האם זה אומר שהטילים שוב בדרך לישראל, ומה כדאי לטראמפ לעשות?

איש התקשורת שמעון אלקבץ / צילום: תמר מצפי

אלקבץ: "הצבא לא היה צבא ההגנה לישראל באותו בוקר של ה-7 באוקטובר"

איש התקשורת שמעון אלקבץ, חבר קיבוץ כפר עזה שאיבד את בתו סיון בטבח ה-7 באוקטובר, התארח בוועידת הדרום לעסקים של גלובס ושחזר את המעבר לכפר עזה ואת ההתמודדות המתמשכת עם האובדן ● בשיחה טעונה הוא דיבר על תחושת הכישלון בבוקר הטבח, קרא לחשבון נפש עמוק בצה"ל והזהיר מהשכחה ומהמשך האיומים מעבר לגדר

תמיר עזרזר, סגן נשיא בכיר לפיתוח שבבים, NVIDIA / צילום: שלומי יוסף

"באר שבע היא מעיין של חדשנות. יש לנו טכנולוגיות של אנבידיה שיש רק פה"

תמיר עזרזר, סגן נשיא בכיר לפיתוח שבבים באנבידיה, דיבר בוועידת הדרום לעסקים של גלובס על מרכז הפיתוח של החברה בבאר שבע ועל גיוסי העובדים בישראל ● באשר למשבר הג'וניורים בהייטק, עזרזר ציין: "לפני שנה היה ברקס בג'וניורים בתעשייה, אבל עכשיו מרגישים שזה משתחרר וחוזר עוד פעם למה שהיה לפני טרנד ה-AI"

איציק לארי, יו''ר מפעל הפיס, בוועידת הדרום לעסקים / צילום: שלומי יוסף

יו"ר מפעל הפיס איציק לארי: "התפקיד שלנו הוא לדאוג שרשויות חלשות יבצעו פרויקטים חשובים"

איציק לארי, יו"ר מפעל הפיס, דיבר בוועידת הדרום לעסקים וסיפר על חשיבות התמיכה של הפיס בשלטון המקומי: "אם יש שלטון מקומי חזק, התושב מיד מרגיש את זה, ולצערי גם להפך" ● בנוסף דיבר לארי על משחקי ההגרלות ואמר: "יש לנו אחריות מאוד גדולה, ולכן אנחנו מחילים על עצמנו כללים מאוד נוקשים"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: עדכן עד יום חמישי על מועד למינוי שופטים למחוזי ולשלום

ההחלטה התקבלה בעקבות הדיון שנערך אתמול בעתירת התנועה לאיכות השלטון בנושא ● שר המשפטים לוין סירב בשנה האחרונה לכנס את הוועדה לבחירת שופטים, ולאחרונה הודיע כי יכנס אותה לשם בחירת שופטים לערכאות משפחה, נוער ותעבורה - אך לא לצורך מינוי שופטים לבתי המשפט המחוזיים והשלום

אנטנה של סטארלינק. בעיגול: אילון מאסק / צילום: שאטרסטוק, AP- Matt Rourke

סטארלינק בדרך לרכבת ישראל? הפתרון של המדינה לבעיות הקליטה בדרכים

במשרד התחבורה מקדמים הכנסת תשתיות תקשורת לוויינית לרכבת, לטיסות פנים ולכבישים מרוחקים ● המהלך עשוי לשפר קליטה באזורים פתוחים אך לא פותר את הבעיה במנהרות ובקרונות

תחבורה ציבורית / צילום: Shutterstock

דירוג חברות התחבורה הציבורית: זו שבראש ואלה שבתחתית

סופרבוס במקום הראשון בפעם השנייה ברציפות ומקדימה את אגד שהובילה במשך שנים ● בתחתית: דן, חרף שיפור משמעותי שרשמה, ומטרופולין

אתר ''אלקטריק דיל'' / צילום: צילום מסך

אלקטריק דיל גרמה ללקוחות לרכוש מוצרים יקרים יותר - ותיקנס בכ-1.3 מיליון שקל

לפי ממצאי החקירה של הרשות להגנת הצרכן, לקוחות הזמינו מוצר דרך אתר אלקטריק דיל, אך לאחר הרכישה עודכנו כי הוא לא זמין במלאי – והוצעה להם במקומו חלופה יקרה יותר ● מי שסירב להצעה והתעקש לבטל את העסקה, נדרש לשלם דמי ביטול גבוהים מהמותר בחוק, לעתים בשיעור של 10% מהעסקה

נתיבי איילון / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד התחבורה מקדם: מיזוג בין חברת התחבורה של ירושלים לנתיבי איילון

לגלובס נודע כי המשרד רוצה למזג את נתיבי איילון עם תוכנית אב לתחבורה בירושלים (צתא”ל) במטרה להקים זרוע ביצוע לאומית אחת

חנות של רשת גיימסטופ / צילום: Shutterstock

מכוונת גבוה: כך מתכננת גיימסטופ להשתלט על Ebay ששווה פי 4 ממנה

רשת משחקי המחשב מציעה לרכוש את ענקית המסחר המקוון ב–56 מיליארד דולר, בעסקה שמחציתה תמומן במזומן (בעיקר חוב) ומחציתה במניות ● מנכ"ל גיימסטופ: "חושב להפוך את איביי למשהו ששווה מאות מיליארדי דולרים" ● אנליסטים מזהירים מהסיכונים בעסקה

אלונה שפר-קארו, מנכ''לית הסכמי הגג לפיתוח נתיבות, נגב מערבי / צילום: שלומי יוסף

אלונה שפר-קארו על המהפך בנתיבות: "מקימים מרכז רפואי עם הדסה, מרכז מדעי עם מכון ויצמן ומסלול להכשרת טייסים"

מנכ"לית הסכמי הגג לפיתוח נתיבות דיברה בוועידת הדרום לעסקים של גלובס, שנערכה בנתיבות, על ההתקדמות שעשתה בתחומי החינוך, הבריאות והנדל"ן, לצד שיתופי הפעולה עם חיל האוויר ועם מכון ויצמן ● שפר-קארו: "נתיבות תהיה הראשונה שתעשה התחדשות עירונית בקנה מידה גדול"

רוביק דנילוביץ', ראש עיריית באר שבע, בוועידת הדרום לעסקים / צילום: שלומי יוסף

ראש עיריית באר שבע רוביק דנילוביץ': "מדינת ישראל מקדשת את גוש דן ומייצרת קניבליזם בנגב"

רוביק דנילוביץ', ראש עיריית באר שבע, בוועידת הדרום לעסקים של גלובס: "כל הממשלות קבעו שהעוגן המרכזי יהיה גוש דן. מי אמר שהייטק צריך להיות באזור המרכז?" ● לדבריו, "המסלול האחד שאני מאמין בו הוא להפוך את הנגב לחלום הישראלי החדש"

ירון אלעד ואליק עציון / צילום: אפלא דרייב

שני יוצאי אלרון ונצ׳רס משיקים קרן סייבר חדשה בהיקף 100 מיליון דולר

ירון אלעד ואליק עציון עומדים מאחורי קרן אלפא דרייב, שכבר ביצעה חמש השקעות ותתמקד בעולמות הסייבר והבינה המלאכותית ● לקרן, בין היתר, הצטרפה לאומי פרטנרס כמשקיע עוגן

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בוועידת הדרום לעסקים / צילום: שלומי יוסף/תמר מצפי

אלונה בר און: "אנחנו כבר שנה שלישית בדרום, זו המשכיות וזה קשב"

מו"ל גלובס אלונה בר און בוועידת הדרום לעסקים של גלובס: "במציאות כיום קשה לגייס קשב תקשורתי, ולכן הוועידה הזו היא חשובה, וקיומה בשנה השלישית מייצרת גם המשכיות ולא רק הזדהות עם הדרום. על הקשב הזה שלנו נוסף הקשב של מקבלי ההחלטות שקוראים לשמחתנו את גלובס"