גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם כחלון היה שר אוצר גרוע, או היחיד שראה את האזרחים באמת?

הבטחות הבחירות שלו - להוריד את מחיר הנדל"ן ולהילחם בבנקים לא ממש התגשמו, היחסים העכורים עם פקידי המשרד העיבו על הדרך והחברות עם הטייקון קובי מימון ריסקה את התדמית החברתית שביקש ליצור לעצמו ● האזינו לפודקאסט הצוללת

משה כחלון/ צילום:  איל יצהר
משה כחלון/ צילום: איל יצהר

ב-14 במאי 2015 נחת בלשכת שר האוצר איש אחד שהיה שונה מכל אלה שהיו שם לפניו. הוא נכנס לשם בקלילות, על שטיח אדום, עם 10 מנדטים בבחירות, מכתב חתום מנתניהו שמבטיח לו עצמאות מוחלטת כשר אוצר ורקורד מטאורי של שר התקשורת הראשון והיחיד שהצליח לכופף את חברות הסלולר. האיש הזה היה כמובן משה כחלון.

"תהיו כחלונים", אמר פעם נתניהו לשרי הממשלה, בימים ההם - כשכחלון עוד היה בליכוד והם היו חברים טובים. מאז זרמו מיליונים בתקציב, והיום הולך כחלון "לעשות לביתו", כמו שאוהבים להגיד על מי שעוזב את החיים הציבוריים. איך זה קרה למי שנחשב לאחת ההבטחות הכי גדולות של הפוליטיקה הישראלית? בשביל לענות על השאלה הזאת צריך לחזור להתחלה.

הילדות: לא נועד לגדולות

כחלון נולד בגבעת אולגה, למיסה וליהודה שגידלו בדוחק שבעה ילדים. המצוקה הכלכלית הביאה את ההורים לקבל הכרעה כואבת: להוציא את משה מבית הספר בכיתה ח' ולשלוח אותו לעבוד כמסגר בקיבוץ גן שמואל כדי ששני האחים הגדולים שלו, קובי ועמליה, ישלימו את הלימודים. כלומר, אפילו בתוך המשפחה הוא לא סומן כמי שאמור להצליח. אחר כך הוא התגייס לחיל החימוש והמשיך כאיש קבע, ואחרי השחרור פתח חנות ליבוא אביזרי רכב בחיפה.

ללימודים האקדמיים הגיע רק בגיל 37 (הוא בעל תואר ראשון במדעי המדינה ולימודים כלליים מאוניברסיטת חיפה, ואף סיים לימודי משפטים במכללה האקדמית נתניה), ואת הקריירה הפוליטית התחיל יחסית מאוחר, רק בגיל 41.

זה נכון שהוא לא היה שר האוצר המזרחי הראשון - וגם לא הראשון להגיע ממה שמכונה "ישראל השנייה". מאיר שטרית וסילבן שלום כבר היו שם לפניו. אבל כחלון כן היה שונה מהם: שטרית ושלום היו תלמידים מצטיינים שהתבלטו והבריקו מגיל צעיר, וכחלון, אם להודות על האמת, לא נועד לגדולות. איך כל זה עיצב את הקדנציה שלו כשר אוצר? צריך לזכור שבראש ובראשונה כחלון נחשב לאאוטסיידר. הוא לא כלכלן, לא דיבר את השפה, והרגיש הרבה פעמים כמו ילד חוץ שבא מעמדת נחיתות. מצד שני, זה גם היה הקלף שלו: שהוא לא חייב כלום לאף אחד.

איך תחושת האאוטסיידריות הזאת השפיעה עליו כשהוא נכנס לתפקיד כל כך דרמטי? נדמה שכחלון תרגם את זה לתודעה מעמדית עמוקה יותר מזו של קודמיו. חוויות הילדות שלו יצרו אצלו חלוקה בין חזקים וחלשים, עניים ועשירים, רעבים ושבעים. ובחלוקה הזאת אנשי האוצר, האנשים שכחלון אמור היה לעבוד איתם בצורה הכי הדוקה - שייכים למחנה השני. מבחינתו, הם אלה שיותר אכפת להם לשמור על הקופה הציבורית מאשר להקשיב למצוקות של העם; אלה שדואגים לחזקים ולמקושרים, כי יום אחד הם יעסיקו אותם. הוא אהב לומר ש"אם הייתי יכול, הייתי מחלק את כל הכסף באוצר לעניים".

החבר: נזק כפול בגלל קובי מימון

לצד התדמית הזאת אי אפשר להתעלם מהחברות הקרובה עם איש העסקים קובי מימון, בעל השליטה בישראמקו, השותפה הכי גדולה במאגר הגז "תמר". לפני הבחירות נשאל כחלון אם יילחם גם במונופול הגז, והשיב משהו בסגנון 'איזו שאלה', אבל מיד אחרי הבחירות הוא עשה סיבוב פרסה והודיע שהיועץ המשפטי של משרד האוצר אוסר עליו לעסוק בנושאים האלה בגלל קשריו האישיים עם מימון. זה נכון שאצל כחלון זה כבר הפך לשיטה לנסות ולהפיל על הפקידים את האחריות, אבל במקרה הזה הניסיון ממש לא צלח, וכול הסיפור הזה גרם לו נזק כפול ומאוד עמוק.

הוא התגלה כלא-אמין. פתאום התברר שלנער מאולגה יש קשרים עם בעלי הון גדולים שהוא מנסה להסתיר. התדמית של נציג שכבות העוני והמצוקה, מעין רובין הוד שכחלון כל-כך אוהב למכור, פשוט התרסקה. ולמרות שהוא התנצל על ההטעיה, זה כבר היה מאוחר מדי והוא איבד ציבור של מצביעים.

האסטרטגיה: "להתחלק עם הגנב"

בחזרה למשרד האוצר: בניגוד ליאיר לפיד, שהיה שר האוצר לפניו וגם לא אהב את מה שנקרא "שלטון נערי האוצר", כחלון לא ממש נלחם בהם. אל המשרד המסוכסך והמפולג הזה שבו כל ראש אגף הוא למעשה מנכ"ל, הגיע כחלון עם פילוסופיה אחרת לגמרי משל לפיד, והוא קיבל החלטה אסטרטגית: במקום לריב ולהתנצח עם פקידי האוצר - הוא יעבוד איתם בשיתוף פעולה. אגב, אותו כלל של שיתוף פעולה מנחה אותו לאורך כל הדרך. הוא נהג לומר ש"גנב, אל תנסה לתפוס אותו. לא תצליח לעולם לגרום לו להודות בגניבה. במקום זה תתחלק איתו". כלומר, גם עם אנשים שאתה לא בוטח בהם, כמו פקידי האוצר למשל, עדיף לפעול מולם בשיתוף פעולה במקום ללכת איתם עם הראש בקיר.

כך היה גם עם ראש אגף התקציבים הקודם, אמיר לוי. מערכת היחסים בין השניים החלה כשלוי, שבחושיו הבין שכחלון הולך להתמנות לשר האוצר, ביקש להיפגש עימו בבית קפה בחיפה. לוי סיפר לכחלון שהסיוט הכי גדול של אגף התקציבים הוא ביום רביעי, כשסוגרים את סדר היום של ישיבת הממשלה הקרובה שמתקיימת ביום ראשון. אז, בכל שבוע, היו מגלים באוצר שמכינים להם כל מיני החלטות שעולות המון כסף ומכניסות את המערכת לטירוף. 

"אמיר אומר לי: 'בכל יום רביעי מגיעה המעטפה, ואז יורד הגרזן בימי ראשון. תנסה להגביל את זה ל-50 מיליון'", סיפר כחלון בכנס של אגף התקציבים לפני כשלושה חודשים, והוסיף: "אמרתי לו 'למה שלא נגביל את זה לעשרה מיליון?', ואמיר ענה: 'לא תצליח'. אמרתי לו: 'בוא ננסה', והעברתי את זה בהסכם הקואליציוני" (התחייבות שהממשלה לא תאשר אף החלטה תקציבית ללא אישור שלו - ע"ב). במילים אחרות: כחלון הבטיח ללוי לשמור על מה שבאמת חשוב לאגף - שלא יפלו להם על הראש החלטות תקציביות מפתיעות, או שהגירעון התקציבי לא יעלה על 3% מהתוצר; ואף הבטיח לתמוך בתוכניות שהיו ה"בייבי של האגף", כמו למשל פיתוח המגזר הערבי.

בתמורה, לוי נתן לכחלון את הגב הרחב של אגף התקציבים לקידום המהלכים שהיו חשובים לו - כמו תוכנית "מחיר למשתכן" שעוררה ביקורת עצומה בקרב כלכלנים, בעיקר מהימין הכלכלי, אבל האגף התגייס לקדם אותה. גם הפחתות המסים של כחלון, שעוד נדבר עליהן, הרגיזו את בנק ישראל וכלכלנים עם השקפת עולם חברתית. אבל לוי היה שם בשביל כחלון, ולא היסס להתעמת אפילו עם הנגידה, צעד שנחשב לחלוטין לא מקובל ביחסים שבין הדרג המקצועי באוצר והבנק המרכזי.

נקודת המפנה: הפגישה הדרמטית במשטרה

בחצי הראשון של הכהונה של כחלון, היה נראה שהגישה הזו עובדת לו נהדר. בכל תקופת הכהונה של לוי אנשי האגף הדעתנים לא אמרו מילה רעה אחת על שר האוצר. לא אמרו מילה רעה אחת על שר האוצר. לוי הפגין נאמנות מוחלטת לכחלון, אפילו כשהאחרון זרק לפח את המלצות הוועדה להעלאת גיל הפרישה לנשים, שלוי בעצמו עמד בראשה.

אבל האידיליה הזאת לא החזיקה מעמד. ב-2018 עזב בן הברית את האוצר, ובמקומו הגיע שאול מרידור, שבעיני הנער מגבעת אולגה הוא הסמל המובהק של האליטה מרחביה. אם כחלון הוא אאוסטיידר, אז מרידור הוא לגמרי אינסיידר.

מהרגע הראשון היה ברור שמערכת היחסים הזאת לא תהיה אותו דבר. את נקודת השבר הגדולה ביותר מסמן המפגש שהתקיים ב-17 באוקטובר 2018 בתחנת משטרה בנתניה בין כחלון לבכירי המשטרה. אז סוכמה תוספת השכר לשוטרים, לסוהרים ולגמלאי כוחות הביטחון - תוספת שתעלה למדינה בשנים הקרובות כמעט 20 מיליארד שקל. לפגישה הזאת, באופן חסר תקדים, כחלון לא לוקח איתו אף נציג מקצועי ממשרד האוצר, ומותיר את הפקידים, שהתנגדו להסכם עד לרגע האחרון, המומים.

אם עד אז אגף התקציבים גנב סוסים יחד עם כחלון לפי מתווה אמיר לוי, מאז אותה פגישה בחיפה - זה נגמר. המחיר ששילם כחלון בעקבות כך היה יקר: בבת אחת נגמר ירח הדבש עם נערי האוצר המתוסכלים, והשמועות על החריגה ביעד הגירעון הענק החלו לדלוף בדיוק באותה התקופה. למעשה, כחלון הקריב את היחסים עם האוצר בשביל מערכת יחסים אחרת שהייתה יותר חשובה בעיניו - מערכת היחסים עם הציבור. הוא רצה להיטיב עם הציבור - והיה בטוח שהציבור יחזיר לו אהבה בקלפי. אבל זה לא קרה.

הבריתות שהתפרקו: ניסנקורן ואיזנקוט  

במקביל ללוי, כחלון תחזק שתי בריתות נוספות: האחת עם יו"ר ההסתדרות דאז, אבי ניסנקורן והשנייה עם הרמטכ"ל גדי איזנקוט. ניסנקורן נתן לכחלון שקט תעשייתי מוחלט, והסכים באופן תקדימי שתוספות שכר ישולמו באופן דיפרנציאלי, כלומר שהעובדים בעלי השכר הנמוך יקבלו תוספת שכר זהה בשקלים, אבל גדולה יותר באחוזים מזו שיקבלו עמיתיהם בעלי השכר הגבוה.

בתמורה נתן כחלון לניסנקורן שקט תעשייתי מצד האוצר - האוצר לא יזם שום מהלך חד-צדדי לייעול ורפורמה במגזר הציבורי. באגפי התקציבים והשכר באוצר הביטו בתסכול בתוספות השכר הנדיבות שקיבלו עובדי המגזר הציבורי בתקופת כחלון ללא שום תמורה אמיתית מצידם. אפשר לומר שמאז ימי מפא"י לא נהנתה ההסתדרות ממעמד חזק כל כך בבניין המשרדים ברחוב קפלן בירושלים.

לאיזנקוט נתן כחלון את מה שצה"ל תמיד רצה: תקציב רב-שנתי מובטח וסגור מראש והפסקה מוחלטת של התדרוכים נגד מערכת הביטחון. בתמורה, חסך הצבא מאיתנו את קמפיין ההפחדות המסורתי שהוא מארגן בכל פעם שיש דיוני תקציב, ולא שיתף פעולה עם שר הביטחון אביגדור ליברמן שכשזה דרש הגדלת תקציב הביטחון בניגוד להסכם עם האוצר.

שלוש השותפויות האלה של כחלון התפרקו בשלהי הקדנציה שלו.

הרפורמה שלא קרתה: הבנקים

למשרד האוצר הגיע כחלון כאמור אחרי רפורמה צרכנית אמיתית בסלולר שהשפיעה על כל צרכן בישראל, והציפיות היו גדולות. ערב הבחירות, התחייבה "כולנו" לבצע רפורמה מקיפה במערכת הבנקאית. בין היתר דובר על הפרדת קבוצות בנקאיות קיימות, עידוד כניסת שחקנים חדשים, רפורמה בפיקוח על הבנקים והפרדת חברות כרטיסי האשראי מהבנקים. כחלון אף הצהיר בעבר כי עזב את הליכוד "בגלל הנושאים החברתיים-כלכליים. אם הייתי יכול לטפל בכל הנושאים שאני מאמין בהם - צמצום פערים, משבר הדיור, יוקר המחיה - אין אף ראש מפלגה שמדבר על הדברים האלה. אין אחד. לא קם מנהיג אחד שאמר: אני אאבק בבנקים כי הבנקים מרוויחים הון עתק. כי הבנקים יכולים לזרוק בן אדם מהבית בשביל 10 אלפים שקל ולעשות לחבר שלהם תספורת ב-600 מיליון".

אבל מהר מאוד גילה כחלון שסלולר זה לא בנקים. שלייצר תחרות אמיתית בשוק הבנקאות הישראלית זו משימה קשה ומורכבת. כחלון אולי קיבל את הטיקט שכל כך רצה - והיה שר האוצר 'שלנו' בחמש השנים האחרונות - אבל הוא לא הצליח לעשות לבנקאות, אחד השווקים הכי פחות תחרותיים במשק, את מה שעשה לסלולר, וזאת גם אחת הביקורות המרכזיות נגדו.

זה נכון שהוא התגרה בבנק ישראל והתעמת עם הנגידה הקודמת קרנית פלוג; וזה נכון שהוא חייב את שני הבנקים הגדולים למכור את חברות כרטיסי האשראי שלהם; וכן גם עמד מאחורי הצעות חוק פרטיות שהגישו נגד הבנקים חברי כנסת מסיעת "כולנו". אבל, בשורה התחתונה, בתקופת כהונתו לא קם בנק חדש, כוחם של לאומי ופועלים נשמר והמחיר שהציבור משלם עבור השירותים הבנקאיים לא באמת ירד.

המדיניות: סוכריות לכולם

לצד הטיקט החברתי, לאורך כל הקדנציה שלו ביקש כחלון להסיר את הקללה שרבצה על שרי האוצר מאז נתניהו. האחרון, כשר אוצר בממשלת אריאל שרון ב-2003, הטיל גזירות קשות ואז מצא את עצמו במדבר הפוליטי עם 12 מנדטים בלבד לליכוד בבחירות 2006. אחרי זה שילמו מחיר גם שטייניץ ובעיקר לפיד - שהציבור לא שכח לו את העלאות המסים בתחילת הקדנציה. מאחורי הדאגה האמיתית של כחלון למצוקות של אנשים והרצון הכן לצמצם פערים בחברה, היה גם חישוב פוליטי קר - אם הוא ידאג לכולם זה ישתלם לו בקלפי.

הנה רשימה חלקית של הסוכריות שהוא חילק לציבור: עזר לצרכנים להילחם ביוקר המחיה כשהוריד מסים עקיפים כמו המע"מ; עזר לחיילי החובה בצה"ל כשהעלה להם את השכר; עזר (או ניסה לעזור) לזוגות צעירים שמחפשים דירה, כשהרחיק את המשקיעים משוק הנדל"ן עם העלאת מס הרכישה; עזר לאבות עובדים במשפחות צעירות כשנתן נקודות זיכוי במס הכנסה; שכירים שמרוויחים פחות משכר מינימום קיבלו ממנו מענקי עבודה; למען ערביי ישראל הוא העביר את החלטת ממשלה 922 שהגדילה את התקציבים למגזר ב-15 מיליארד שקל; על המעשנים הוא הגן בגופו ממש, כשסירב לאשר את העלאת מס על הטבק לגלגול עד שבית המשפט הכריח אותו לחתום; ואפילו את העשירים מהמאיון העליון הוא לא הזניח: במבצע מס מיוחד לבעלי שליטה בחברות פרטיות, הוא סידר לעשירים ביותר כאן הנחה של כמעט 4 מיליארד שקל, וגם הוריד את מס החברות שלוש פעמים, כולל הפחתה מיוחדת לחברות ההייטק.

ואי אפשר לשכוח כמובן את העזרה לרוכשי הדירות כשחילק קרקעות מדינה במיליארדים במסגרת תוכנית הדגל שלו "מחיר למשתכן", שעוררה עליו ביקורת רבה. ראשית בגלל העלות האדירה של התוכנית והעובדה שהופעלה באזורי ביקוש, שם הסבסוד של הקרקע יכול להגיע בקלות למיליון שקל לדירה. ובנוסף היו מי שטענו שהתוכנית דווקא מגדילה את הפערים כי רק מי שיש לו הון עצמי שמספיק לרכישת דירה יכול ליהנות ממנה.

הכלכלה: הציבור זוכר רק את הגירעון

 

כחלון משאיר אחריו גירעון שצפוי להעמיק-1

אבל אם מסכמים, אפשר להגיד שכחלון לא קיפח אף אחד - חילק לכולם מתנות והטבות. אבל הציבור שאמור היה לגמול לו על כל הטוב הזה - לא התייצב לצדו בזמן אמת. בבחירות אפריל 2019 הוא קיבל רק ארבעה מנדטים; במועד ב' הוא כבר לא רץ לבד וחזר לליכוד עם הזנב בין הרגליים - בניגוד לכל מה שאמר לאורך כל הדרך; ובמועד ג' הוא כבר בכלל לא ירוץ. מה השתבש? רפורמת הסלולר הפכה אותו לאביר האינטרס הציבורי, אבל כשר אוצר, למרות שחילק הטבות כמעט לכל מגזר, לא היה לו הישג אחד מהדהד ומאבק אחד משמעותי שהציבור זכר לו. נשאר רק הגירעון. ובאמת הגיע הזמן לדבר על הגירעון העצום שמשאיר מאחוריו כחלון.

הגירעון: מחיר הסוכריות 

נהוג לומר על כלכלנים כי הם רואים רק את טובת המשק והכלכלה, כלומר את המקרו ולא את בני האדם שעשויים להיפגע. מה שנקרא, המיקרו. אצל כחלון זה היה הפוך - הוא לא ראה מקרו, הוא ראה רק מיקרו כלכלה. מה שעניין אותו היה מחיר העגבנייה וכמה כסף נשאר בסוף לאזרח הקטן בבנק. הוא לא התעניין בנתוני הצמיחה, הפריון והגירעון. ונגידת בנק ישראל קרנית פלוג, למשל, לא אהבה את זה. היא התנגדה להפחתות המסים של האוצר, וכחלון, בתגובה די טיפוסית, אמר על זה: "כל מה שהיא אמרה לי לעשות - עשיתי הפוך".

במבט לאחור, הנגידה לא טעתה. בסוף 2018 נגמר לכחלון המזל כשהגירעון התקציבי פרץ את המסגרות וקבר אותו תחתיו. אבל על כך בהמשך.

בנושא אחד כחלון ופלוג דווקא כן היו באותה הדעה - הגדלת ההוצאה. פלוג וכלכלנים רבים אחרים סבורים שרמת ההוצאה הממשלתית על שירותים חברתיים בישראל נמוכה מדי, ובוודאי שנמוכה ביחס למה שמקובל במדינות המפותחות. מהבחינה הזו הייתה בין פלוג לכחלון סוג של שותפות, גם אם כל אחד בא אליה מכיוון אחר. אבל היה ביניהם הבדל אחד קריטי. פלוג חשבה שזה חוסר אחריות להגדיל את ההוצאות מבלי להגדיל בצד השני גם את ההכנסות, והדרך היחידה שהיא הכירה להגדלת ההכנסות היא העלאת מסים. כחלון מנגד לקח מנתניהו את האמונה שמסים הם התגלמות הרע. הוא טען שחייבים דווקא להוריד מסים, כי כך הכלכלה תצמח מהר יותר ובסופו של דבר גם יהיו יותר הכנסות ממסים. 

זה הצליח במשך שנה-שנתיים, ואז פתאום התברר שנוצר חור ענק בתקציב. אגב, המדיניות הזאת של חלוקת סוכריות לא רק יצרה גירעון ענק בסך 52 מיליארד שקל, אלא גם העניקה לו את כינוי הגנאי "סנטה קלאוס" שכמה מהעיתונאים הכלכליים הדביקו לו.

השורה התחתונה: החמצה גדולה 

בשורה התחתונה, האם כחלון הצליח? האם מצבנו הכלכלי יותר טוב, או פחות טוב? אם מנתחים את המציאות מזווית מקרו-כלכלית מגלים כי מצב הכלכלה בימי כחלון היה לא רע. המשק צמח, האבטלה ירדה, השכר עלה, האי-שוויון צומצם, האינפלציה הנמוכה והשקל החזק דאגו לשמור את בעיית יוקר המחיה על אש קטנה. גם עליית מחירי הדירות כמעט שנעצרה. אבל במבט היסטורי, סביר להניח שכהונת כחלון תיזכר כהחמצה גדולה, ולא רק בגלל הגירעון הענק שהשאיר ליורשיו. כמו שאמר לאחרונה נגיד בנק ישראל אמיר ירון: "את הגג מתקנים בקיץ - לפני שמתחילה עונת הגשמים". כלומר, שאת הרפורמות, ואולי גם את הגזירות, צריך לעשות דווקא כשהכול טוב.

אצל שר האוצר כחלון, כך נראה, היה קיץ כל השנה. במשך ארבע שנים תמימות הכלכלה פרחה, אף משבר פיננסי עולמי או ביטחוני-אזורי לא הפריע - זה היה זמן מושלם לתיקונים, למהלכים שיחזקו את הכלכלה הישראלית בטווח הארוך: העלאת גיל הפרישה לנשים, התייעלות במגזר הציבורי, עידוד השתלבות ערבים וחרדים בשוק העבודה - אבל את כל אלה כחלון לא עשה - ומצד שני הוא עשה לא מעט.

הוא לא היה שר האוצר הכי גרוע שהיה לנו, אבל בטח שלא המצטיין שבהם. אבל יותר מציונים, אולי יש פה מסר לאנשים כמו ניר ברקת שחומדים את תיק האוצר. בטווח הארוך כדאי לשר אוצר לחשוב על האינטרס הלאומי ולא על האינטרסים הצרים של כל קבוצות הלחץ. יכול להיות שזה יעלה לך בתקופת גלות במדבר פוליטי. אבל אם משווים ל'מר כלכלה', ראש הממשלה נתניהו, בסוף הציבור הישראלי זוכר דווקא את שרי האוצר שידעו לומר 'אין לי' ולהיות האיש הרע כשצריך. 

עוד כתבות

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק