גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רווח תפעולי? ל-Gett יש דרך מעניינת להסתכל על המציאות

חברת Gett (גט) הודיעה שהיא עברה לרווחיות תפעולית, אבל מה מסתתר באותיות הקטנות?

לוגו GETT גט טקסי
לוגו GETT גט טקסי

חברת Gett (גט) הודיעה היום (ה') שהיא עברה לרווחיות תפעולית, אבל מה מסתתר באותיות הקטנות? החברה הודיעה על כך שהגיעה ל"רווחיות מבחינה אופרטיבית", בזכות צמיחה בכל היחידות העסקיות שלה. אך בהמשך ההודעה נכתב כי מדובר על תוצאות החברה לחודש דצמבר 2019 בלבד, וכי מדובר ב-"EBIDTA המאוחד של כל המדינות, בסך 0.3 מיליון דולרים (לא כולל R&D)". אם המשפט הזה מבלבל אתכם, יש לכך סיבה טובה: גט עושה שימוש במונחים מקובלים כמו רווח תפעולי ו-EBIDTA, בדרכים שאינן מקובלות.

נטרול של הוצאות מחקר ופיתוח - בהודעה באנגלית משתמשת גט במונח EBIDTA (רווח לפני הוצאות ריבית, מיסים, פחת והפחתות חשבונאיות). זהו מונח שמקובל להשתמש בו בדוחות שנתיים ורבעוניים, אך גט בוחרת לדווח על ה " רווחיות התפעולית " שלה רק לחודש אחד. בשיחות עם " גלובס ", נציגי גט השתמשו בהגדרה " רווח תפעולי ", שזהו מונח חשבונאי ומשקף יותר, מכיוון שהוא לא מנטרל את כל ההוצאות לעיל (במילים פשוטות, רווח תפעולי הוא הכנסות פחות עלויות המוצר, הוצאות מחקר ופיתוח, הוצאות שיווק ומכירות והוצאות על הנהלה וכלליות). כך או כך, בשני הנתונים הללו לא מקובל לנטרל הוצאות מחקר ופיתוח, בעיקר כשמדובר בחברות טכנולוגיה, אשר פעילות מחקר ופיתוח הן חלק מהוצאותיהן השוטפות .

אם בכותרת של הודעתה לתקשורת גט הודיעה שהגיע לרווחיות תפעולית, בהמשך היא מסבירה כי לא מדובר ברווח תפעולי פשוטו כמשמעו, אלא במאזן חיובי של 300 אלף דולר בסעיף חשבונאי שהיא מכנה "all countries EBIDTA". הדרך בה גט מחשבת את הסעיף הזה היא חישוב של הרווחים השוטפים שלה בנפרד מכל פעילות עיסקית בטריטוריות בהן היא עובדת, וסכימה שלהם. הפעילות העסקית כוללת: שירותי נסיעות, שירותי משלוחים, ושירותי שאטלים עסקיים. אלא שגט לא מחסירה את הוצאות המחקר והפיתוח מהחישוב שלה, ובכל זאת בוחרת להודיע שהגיעה לרווחיות תפעולית. האם אפשר לנטרל הוצאות מחקר ופיתוח? כנראה שלא. בכל זמן נתון צריך לשפר את האלגוריתם וחוויית המשתמש, ולוודא שהמתחרות לא משאירות אותה מאחור .

ומה מקובל בתחום? חברת אובר, המתחרה בגט, מציגה את הנתונים הפיננסיים שלה באופן דומה. במצגת שהפיצה אובר למשקיעים, בה היא מבצעת חישוב דומה לזה של גטו מחלקת את פעילותה לתחומים השונים: אובר Eats, שירותי הסעות שיתופיות, קארפולינג וכן הלאה. בדומה לגט, גם אובר נוהגת לנטרל הוצאות שונות מהחישוב, אלא שבניגוד לגט, אובר ממשיכה הלאה ומחסרת מהסכום הזה את הוצאותיה על מחקר ופיתוח כדי להגיע ל -Adjusted EBIDTA שלה .

הסיבה לרווחיות בדצמבר - סגירת ג'ונו - לפי גרף שפרסמה גט יחד עם הודעתה, המאזן התפעולי שלה, לפני עלויות המו"פ, היה הפסדי במיליוני דולרים בשנים הקודמות. כך, בדצמבר 2018 הפסידה החברה הפסד תעולי ללא הוצאות מו"פ של 3.5 מיליון דולר, ב-2017 הפסידה 9.5 מיליון דולר, ובדצמבר 2016 הפסידה 13.5 מיליון דולר. המעבר מהפסדים של מיליארדים למאזן חיובי לפני חישוב הוצאות המו"פ, כנראה קשור בסגירת ג'ונו, עליה הודיעה החברה בנובמבר האחרון.

גט רכשה את ג'ונו ב-2017 תמורת 200 מיליון דולר, והעבירה את כל פעילותה בניו יורק לפעול תחת המותג. לפי דיווחים בתקשורת בארה"ב, ג'ונו הייתה הפסדית ולאורך 2019 גט חיפשה לה קונה. במקביל לסגירת ג'ונו, גט הודיעה על שיתוף-פעולה עם ליפט בניו יורק. שיתוף-הפעולה צפוי להיכנס לתוקף השנה, והוא צפוי לאפשר ללקוחות העסקיים של גט להזמין נסיעה שיתופית של ליפט מתוך האפליקציה של גט, דרך החשבון העסקי שלהם. בחברה הסבירו אז כי מטרת המהלך היא לתמוך בהנפקה שהחברה מתכננת ברבעון הראשון של 2020, אותה דחתה מהתכנון המקורי שנקבע לדצמבר 2019. זאת, באמצעות ויתור על פעילות שלא הייתה רווחית, והתמקדות אסטרטגית בפנייה ללקוחות עסקיים במטרה להגיע לרווחיות .

גט הוקמה ב-2010 על-ידי רועי מור ודייב וייסר והחלה את פעילותה על בסיס אפליקציה לשירות הזמנת מוניות ושליחויות דרך הטלפון. עם הזמן התרחבה וכיום גט פועלת בישראל, ברוסיה, בבריטניה ובארה"ב, ולה למעלה מ-15 אלף לקוחות עסקיים. לאורך השנים, גט התמודדה עם תחרות קשה מצד חברות שיתוף נסיעות מול שירות הזמנת המוניות שלה. לכן, בשנים האחרונות היא נכנסה לתחומים נוספים שבהם התחרות מצומצמת יותר: התמקדות בלקוחות עסקיים ושירותים נלווים דוגמת שירות השליחויות שלה.

עוד כתבות

פרופ' דפנה קולר / צילום: Scott R. Kline for insitro

פרופ' דפנה קולר, מחלוצות ה־AI: במערכות החינוך ממשיכים ללמד עובדות במקום איך לפתור בעיות

לפני 15 שנה כמעט עשתה פרופ' דפנה קולר מהפכה בגישה ללימודים כשהקימה את קורסרה, ועכשיו היא פועלת במרץ לקידום המהפכה הבאה - שינוי עולם התרופות מהיסוד, בעזרת בינה מלאכותית ● השבוע רכשה אינסיטרו, החברה שהקימה, סטארט־אפ ישראלי כדי לסייע לה במשימה ● בראיון בלעדי לגלובס היא מסבירה למה היא נלהבת כל כך מ־AI ומגלה איזו יכולת הכי חשובה כדי לשרוד בעולם העבודה העתידי

ההצעה של אב־גד / צילום: יח''צ

הטרייד־אין של אב-גד חוסך עשרות אלפי שקלים ובעיקר כאב ראש

החברה מציעה לרוכשים למכור עבורם את הדירה הישנה בהפחתה של 6% מהמחיר שיקבע שמאי, ב־14 פרויקטים שהיא משווקת כיום בארץ • למשפרי דיור ההצעה יכולה לחסוך בעיות בתקופה קשה בשוק היד השנייה ● מאחורי המבצעים, מדור חדש

העליות בבורסה דחפו לשיא בכספים המנוהלים של הישראלים / אילוסטרציה: Shutterstock

העליות בבורסה דחפו לשיא בכספים המנוהלים של הישראלים: 4 טריליון שקל

בכך הוכפלו כספי החוסכים בפנסיה ובגמל בתוך פחות מ-7 שנים ● החזרה הביתה: היקף החשיפה של המוסדיים לחו"ל ירד ל-22.6%, לאחר שכבר עמד על כמעט 27%

חוק מס רכוש המחודש / צילום: Shutterstock

התיקון סותר את תכליתו המוצהרת: כשלים מהותיים בחוק מס רכוש המחודש

אף שהכוונה העומדת בבסיס החקיקה ראויה, ניתוח מעמיק של נוסח החוק המוצע חושף כשלים מהותיים העלולים לייצר עיוותים, ולהכביד שלא לצורך על ציבור רחב של בעלי קרקעות

בין הסכסוך עם הפד לרוחות מלחמה מול איראן: תיק ההשקעות בעידן טראמפ 2.0

בימים האחרונים קידם נשיא ארה"ב בתזזיתיות מהלכים חריגים מול הפד ובשוקי האשראי, הדיור והנפט ● לכל אלו השפעה על אופק ההשקעה בדולר, בחברות פיננסים ואנרגיה, ביחס לאינפלציה ולאג"ח ממשלת ארה"ב ● איך כל זה צפוי להתבטא בניהול התיק ב–2026

הממונה על התחרות מיכל כהן ושר הכלכלה ניר ברקת / צילום: כדיה לוי, אוליביה פיטוסי - ''הארץ''

בג"ץ יקיים דיון נוסף בהליך להדחת הממונה על התחרות

נשיא העליון עמית קיבל את בקשת היועמ"שית ונציב שירות המדינה לקיים דיון נוסף בפסק הדין מיולי האחרון, שאישר לכנס את ועדת המינויים כדי לדון בבקשתו של שר הכלכלה ברקת להדיח את מיכל כהן ● עמית: "השלכות רחבות על הליכי הפסקת כהונתם של נושאי משרה בכירים בשירות הציבורי"

מפעל ענקית השבבים הטייוואנית TSMC / צילום: Shutterstock

יצרנית השבבים הגדולה בעולם עקפה את התחזיות. ומה היא צופה להמשך?

TSMC עקפה את תחזיות האנליסטים ברבעון הרביעי ומציגה המשך צמיחה מהירה, וזאת על רקע הביקוש לשבבים מתקדמים לשרתי בינה מלאכותית

צילומים: AP/Jacquelyn Martin, Denes Erdos, רויטרס

סקר ענק קובע: זו המדינה שמחליפה את ארה"ב כמעצמה העולמית

סקר בקרב 21 מדינות מלמד כי סין בדרך להפוך למעצמה החזקה בעולם בגלל המדיניות של טראמפ ● נשיא דרום קוריאה לשעבר עשוי לעמוד בפני גזר דין מוות ● והמנהיג הוותיק ביותר באיחוד האירופי שעשוי לחטוף מכה בבחירות הקרובות ● זום גלובלי, מדור חדש 

סזאר / צילום: דר טייב

אחרי 20 שנה - המסעדה הזו מצליחה להמציא את עצמה מחדש

בסזאר שברחובות תמצאו לצד מנות "באנקר" בלתי מנוצחות - שניצל, המבורגר, פירה, סלט קיסר – גם מנות שמדברות קולינריה עכשווית

הובלת דשנים, כיל חיפה / צילום: יח''צ כיל

יצואני הדשנים חוששים: עד כמה אירופה תכיר במס הפחמן הישראלי?

ישראל הקדימה וקבעה מס פחמן לקראת כניסתו לתוקף של מס חדש שיחול על סחורות מיובאות באירופה לפי הפליטות שנוצרו בייצורן ● אך האיחוד טרם הכריע אם יכיר במס המקומי, ויצואני הדשנים עלולים לשלם פעמיים

גם זה קרה פה / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות, איל יצהר

שמחון מציג: עוד תוכניות להרעפת מזומנים על הציבור

בכנסת אי אפשר לסיים משפט ● מה אומר המדד שאוהבים לסקר ● ומה עקום בתוכנית המשכנתאות החדשה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מגדל משה אביב / צילום: Shutterstock

פרדוקס אביב: מליסרון קנתה חברה ותיקה ומפוארת, אבל מה עם מכירות?

שנה לאחר רכישת השליטה ב"אביב", מליסרון מגלה שהיסטוריה מפוארת לא מבטיחה מכירות ● בעוד החברה מציגה צבר דירות תיאורטי וקצב מכירות נמוך מהמתחרות, המוכרים, האחים אביב, מסתערים על מכרזי ענק בשטח ● האם ענקית הקניונים רכשה מנוע צמיחה או רק זיכרון יקר?

צ'לסה רנגר והתמונה המג'ונרטת שלה. רשמה עלייה של 914% בחשיפות / צילום: צילום מסך לינקדאין

זינוק של 700% בטראפיק: המהלך שעשו נשים שלא מצאו עבודה בלינקדאין

טרנד מתפשט בלינקדאין הציג תופעה מדאיגה: נשים ששינו את המגדר בפרופיל דיווחו על זינוק של עד 700% בטראפיק ● ברשת החברתית דוחים את הטענות להטיה של האלגוריתם, ומומחיות בתחום טוענות כי מדובר בלא יותר ממראה לאפליה של החברה ● האם הפתרון הוא לאמץ את המשחק הגברי או דווקא לשחות נגד הזרם?

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: באדיבות אנבידיה

המשקיע שבטוח: זו החברה שתעקוף את אנבידיה בשווי שוק

היזם והסוחר המפורסם טום סוסנוף טוען כי "אנבידיה היא השקעה משעממת שתאבד את התואר הנכסף לגוגל" ● אבל הוא די לבד - למעט מייקל ברי, יש קונסנזוס בקרב אנליסטים מובילים בוול סטריט שמניית החברה תספק אפסייד משמעותי ב־2026 ואף תעבור שווי שוק של 6 טריליון דולר ● בבלומברג מציינים את הסיכונים והמהמורות שבדרך ● וגם: אנבידיה היא החברה הכי זולה בין "שבע המופלאות", בנק אוף אמריקה: "זו הזדמנות"

לוחם בכוחות המשטרה האיראניים, טהרן / צילום: Reuters, Stringer/WANA

השבר האיראני: מומחים משרטטים את התרחישים האפשריים

כלכלה מרוסקת, אינפלציה של 50% ואיום תקיפה אמריקאי מוחשי: איראן ניצבת בפני הצומת הגורלי בתולדותיה ● בעוד המטבע המקומי צולל והמחאות ברחובות מחריפות, מומחים מזהירים כי נפילת המשטר עשויה לטלטל את המזרח התיכון כולו ● האם אנחנו בדרך ל"אביב ערבי" שני ולדמוקרטיה פרסית, או שהעולם יתעורר לוואקום שלטוני מסוכן?

אמיר השמטפור / צילום: shore&wave

המולטי-מיליונר האיראני שרוצה לפתח תרופה לסרטן בישראל

אמיר השמטפור הוא משקיע יוצא איראן שעשה את הונו מהשבחת חברות ביוטק בארה"ב ● עכשיו הוא מגיע לישראל עם NeOnc, שמפתחת תרופה לסרטן המוח הניתנת דרך האף ● בראיון הוא מספר על פגישתו עם נתניהו, הזיכרונות מארץ הולדתו והאמונה ששתי המדינות ינהיגו יחד את המזרח התיכון

צילום: Shutterstock

פרשת יוטרייד: האנליסט הנאשם בהונאת משקיעים הוסגר לישראל

רואי קוזין, בכיר בחברת האלגו-טריידינג יוטרייד, שגייסה במרמה כ-77 מיליון שקל מכ-600 לקוחות, הוסגר ממקסיקו לישראל ● קוזין שימש כאנליסט ראשי בחברה בין השנים 2012 ל-2015, תחת ניהולו של אביב טלמור, שנידון לחמש שנות מאסר במגרת הפרשה

רזא פהלווי, בנו של השאה האחרון / צילום: ap, Thomas Padilla

יורש העצר רוצה לחזור לשלוט באיראן. אלה החסמים שעומדים בדרכו

46 שנים אחרי שאיבדה את השלטון, שושלת פהלווי מנסה לחזור להנהיג את איראן ● יורש העצר נפגש עם ויטקוף, מבטיח הכרה בישראל ומביע נכונות לוותר על הגרעין ● אבל המומחים מזהירים: הדרך שלו לתפוס את המושכות תהיה לא פשוטה

HAVAL H6 של GWM / צילום: יח''צ

קאמבק אירופי ל-GWM: שבעה דגמים חדשים ותחרות מול טוסון

GWM מתכננת חזרה לאירופה ולישראל עם מחירים אגרסיביים והנעות מגוונות ● דגמי קרוס־אובר חדשים מרחיבים את ההיצע בטווח 115–230 אלף שקל ● וגם: המעבר לחשמל בצי הממשלתי עדיין מדשדש ● השבוע בענף הרכב

ירושלים / צילום: Shutterstock

המחירים חזרו לעלות? זה הנתון שיותר מדאיג בשוק הדיור

מחירי הדירות רשמו בחודשים אוקטובר-נובמבר עלייה של 0.7%, לאחר שמונה חודשים רצופים של ירידות ● אך הנתונים היותר מדאיגים מגיעים דווקא משוק השכירות: מדד הדיור רשם בחודש דצמבר עלייה של קרוב לאחוז - השיעור הגבוה ביותר מכל מדדי דצמבר ב-15 השנים האחרונות