גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך ישבשו המילניאלס והטכנולוגיה אפילו את שוק הנדל"ן

חוסר הוודאות הכלכלי, שינוי דפוסי התעסוקה, טכנולוגיות חדשות וחילופי הדורות משפיעים כולם על תמונת הנדל"ן בארה"ב ובקנדה ב-2020 והלאה ● עשרה טרנדים מסקרנים שעולים מהדוח שפרסמה פירמת PWC העולמית

אוסטין, טקסס. צפוי גידול באוכלוסייה / צילום: shutterstock, שאטרסטוק
אוסטין, טקסס. צפוי גידול באוכלוסייה / צילום: shutterstock, שאטרסטוק

מה יהיו השווקים הטובים ביותר לקנות בהם נדל"ן בשנה הבאה? איך תשפיע העלייה במחירי חומרי הגלם על ההיצע? פירמת הייעוץ העולמית PWC מפרסמת בפעם ה-41 דוח בשם Emerging Trends in Real Estate, הבוחן את המגמות בשוק הנדל"ן בארה"ב ובקנדה ב-2020 והלאה. הדוח מבוסס על סקרים שעורכת הפירמה באמצעות השלוחות שלה ברחבי המדינה בקרב יזמים, מנהלי חברות, מנהלי קרנות, יועצים, ועוד - 750 ראיונות אישיים ועוד 1,500 שענו על שאלונים.

הטרנדים ל-2020 הוצגו בהרחבה בכנס ה-11 להשקעות בנדל"ן ישראל-ארה"ב, שנערך בשבוע שעבר ביוזמת פירמת עורכי הדין Goulston & Storss וחברת ההשקעות Eastdil Secured. מתוך המחקר, "גלובס" בוחר כמה טרנדים מעניינים וחשובים במיוחד.

זאב גוורץ  / צילום: דרור סיתהכל

1. סימנים מדאיגים: משקי הבית "על הקצה"

ההיפוך של עקומת התשואה שהתרחש והעמיק במחצית הראשונה של 2019 עומד בראש רשימת סימני האזהרה. התחלות הבנייה ירדו, והירידה של 6.6% משנה לשנה בהיתרי בנייה למגורים מסמנת עוד תקופה של היחלשות בהמשך. מכירות הרכב חלשות - דבר שיש לו השלכות על הכלכלה ועל סקטור הייצור ב-2020.

מרכז חלוקת מזון. 41% ממשקי הבית בארה"ב לא עומדים בהוצאה בלתי צפויה של 400 דולר   / צילום: Brendan McDermid, רויטרס

אפשר ללמוד משהו גם מהשבתת הממשל בארה"ב, שהייתה מעין ניסוי לא מתוכנן. מאות אלפי עובדים קיבלו את שכרם באיחור בגלל ההשבתה, ונאלצו לפנות לעמותות סיוע כדי לקבל מזון ולעמוד בתשלומי המשכנתה או שכר הדירה. אפשר ללמוד מ"הניסוי" הזה, ש-41% ממשקי הבית בארה"ב נאבקים כשנופלת עליהם הוצאה פתאומית, בהיקף של 400 דולר בלבד. לדעת PWC, המידה שבה משקי הבית האלה נמצאים "על הקצה" מוערכת בחסר במודלים מאקרו כלכליים. אם מביאים בחשבון גם את העובדה שקצב הצמיחה בארה"ב הואט ל-2.1% ברבעון השני של 2019, ב-PWC מייעצים "להיות זהירים בטווח הקצר".

2. הבעלות על בתים: קנייה הפכה למסובכת

שיעור הבעלות על בתים ודירות ירד מכ-69% לפני עשור לטווח של 63%-64% כיום. השיעור הנמוך הזה היה "הרצפה" של הבעלות על דירות מאז שנות ה-60. יש הרואים בכך סימן לחזרה ל"עסקים כרגיל", בעיקר בגלל עליות המחירים של בתים פרטיים בשבע-שמונה השנים האחרונות. אבל השיפור במחירים עד כה עקף את העלייה בהכנסות משקי הבית, כך שהיכולת שלהם לקנות נכסים הגיעה לנקודת מבחן, אפילו בשווקים הזולים יותר. יש מדינות שבהן הפער בין ההכנסה החציונית למחיר בית חציוני - הולך ומתרחב. בערים יקרות כמו וושינגטון הבירה, בוסטון, לוס אנג'לס, סן פרנסיסקו וסן חוזה, היכולת לקנות בית הפכה לעניין מסובך לא רק למשקי בית בעלי הכנסות נמוכות. חסר בהן "מעמד ביניים" בהיצע הדירות, וכך למשל גם בסן דייגו ובג'קסונוויל, בקליבלנד ובדטרויט.

3. המעסיקים משקיעים: דואגים למגורי העובדים

יש מעסיקים גדולים שהחליטו לקחת את העניינים לידיים כדי להבטיח שלעובדים יהיה מקום מגורים. בצעד שזכה להרבה סיקור תקשורתי, הודיעה מיקרוסופט כי תשקיע חצי מיליארד דולר במשך שלוש שנים בפיתוח דיור באזור פיוג'ט סאונד במדינת וושינגטון, זאת עקב גידול של 21% במספר המשרות בעשור, על רקע מלאי דירות שגדל ב-13% בלבד, והוביל לעלייה חדה במחירי הבתים ושכ"ד. התוכנית של החברה כוללת בניית בתים לבעלי הכנסה נמוכה ולבעלי הכנסה ממוצעת, ותוכנית לדרי רחוב. ב-PWC מציינים שהערים רדמונד, קירקלנד ובלוויו דוחפות לאסטרטגיה של שיתוף פעולה עם החברות הפרטיות, אבל בסיאטל יש לכך התנגדות מצד הקהילות המקומיות.

4. מגנים על השוכרים: חוקים לפיקוח על שכ"ד

במצב שבו כמחצית מהשוכרים בארה"ב - כ-21 מיליון משקי בית - מוציאים על שכר הדירה יותר מ-30% מהכנסתם, יש מחוקקים שרוצים להכניס פיקוח על שכר הדירה. זה המצב באורגון, שהעבירה חוק לפיקוח בתחילת 2019. מדינת ניו יורק הרחיבה את החוקים הללו השנה, בדיוק כשעמדו לפקוע (בניו יורק יש אפילו מפלגה ששמה הוא The Rent Is Too Damn High). גם בקליפורניה היו דיונים בעניין.

5. ברוקלין הבאה: פרברים עם עירוניות

יש ערים גדולות שיש להן פרברים שהפכו לערים בפני עצמם, בהן שיקגו, ניו יורק וסן פרנסיסקו - ועכשיו אחרות באות בעקבותיהן. ב-PWC מכנים את האזורים הללו Hipsturbia - פרברים עם אופי היפסטרי. ברוקלין היא הדוגמה המובנת מאליה, והאזורים החדשים יותר מסוג זה הם יונקרס (מקום שמוכר לנו מהמחזה "אבודים ביונקרס" של ניל סיימון) וניו רושל מצפון למנהטן, וכן הובוקן, מייפלווד וסאמיט בניו ג'רזי. כל הקהילות הללו מתאפיינות בתחבורה מצוינת, הליכתיות טובה ושפע של מסחר, מסעדות ומתקני ספורט.

שכונת ברוקלין בניו יורק / צילום: shutterstock

אזורים כאלו מתפתחים לעתים קרובות ליד אוניברסיטאות: אוניברסיטת נורתווסטרן משחקת תפקיד כזה באוונסטון שבאילינוי, אוניברסיטת אריזונה בטמפה - ומושכים אליהם את המילניאלס.

6. מלאי הדירות: הבייבי בומרס נשארים בבית

אחד הנחקרים שהשתתף במחקר של PWC הוא חוקר נדל"ן, שמזכיר שהמבוגרים בקרב הבייבי בומרס הם בני 72 בסך הכול (יש גם מעט בני 74), ומכיוון שאנשים אינם עוברים לדיור מוגן או לבית אבות עד גיל 78 או 80, יעברו עוד שש עד שמונה שנים עד שתתחיל הנהירה הגדולה שלהם לפתרונות דיור לקשישים. "מה זה אומר על שנות ה-2020?", הוא תוהה. הבייבי בומרס האחרונים יגיעו לגיל 80 רק ב-2044, כך שיש עוד זמן שבו רובם חיים בבתיהם ואינם מפנים אותם. מרואיינים בחברה גדולה לביטוח חיים אמרו שמי שירוויח מהמצב הזה הם מרכזי הערים, הפרברים בעלי האופי העירוני, ובכלל מגזר ההשכרה של דירות בבניינים.

7. השקעות אחראיות: טרנד שיישאר לשנים

המחויבות לעקרונות חברתיים, סביבתיים ואחריותיים בפעילות של חברות תקפה גם בנדל"ן. 55% מהמילניאלס העידו שהם מביאים עקרונות כאלה בחשבון כשהם משקיעים בעצמם - הרבה יותר מאשר בני דור ה-X, אשר רק 25% מהם העידו כך על עצמם. זה אומר שטרנד ה-ESG (ראשי תבות של Environmental, Eocial, Governance) רק ילך ויתגבר. קרן ריט שמשקיעה במשרדים הנפיקה "אג"ח ירוקות" בהיקף מיליארד דולר בשלהי 2018, ועוד 850 מיליון דולר באמצע 2019. האג"ח הירוקות שלה מכוונות להשקעה בקיימות, בעיקר בפרויקטים של התייעלות אנרגטית, תחבורה ירוקה, ניהול מים ועוד. בכיר בקרן אמר ל-PWC: "עקרונות ESG יותר ויותר חשובים ללקוחות שלנו, לעובדים, לבעלי המניות ולקהילות שאנחנו פעילים בהן".

8. משבר האקלים: להיערך לפגעי הטבע

על רקע ההצפות בישראל, השריפות באוסטרליה ובקליפורניה, וההוריקנים שפגעו בדרום ארה"ב, צריך לחשוב על השפעות האקלים על הנדל"ן. זאב גוורץ, שותף בפירמת Goulston & Storrs, אמר בכנס בשבוע בעניין זה: "לשינויים האקולוגיים יש השפעה משמעותית. אנחנו רואים כניסה של תוכניות מורחבות למניעת הצפה וצמצום נזקים - מתכננים בניינים כך שהמערכות המרכזיות יהיו בקומות הגבוהות ולא ייפגעו, מקימים מחסומים שאמורים לסייע במקרים של הצפות. בעלי הנכסים צריכים לעשות יותר ביטוחים. יש לזה משמעות כלכלית וצריך להביא את זה בחשבון, זה רלוונטי להרבה מאוד בניינים ואזורים, לכל מה שקרוב לים.

מפגינים למען שינוי במדיניות האקלים במומביי / צילום: Francis Mascarenhas, רויטרס

"מבחינת אנרגיה, אנחנו רואים יותר רגולציות והתערבות, יכול להיות שכבעל דירה או בניין תצטרך להחליף את האורות בבניין, את מערכות החימום והקירור, אולי תצטרך לשתול עצים שיסייעו בהצללה".

9. הטכנולוגיה משבשת: הנדל"ן לא ייראה אותו דבר

ענף הנדל"ן נחשב למאמץ איטי של טכנולוגיות, אבל אנחנו שומעים שוב ושוב על טכנולוגיות משבשות חדשות בענף. המסחר המקוון כבר התחיל לפגוע בחנויות הפיזיות, והבלוקצ'יין עתיד לשנות כליל את תעשיות השירותים והבנקאות ואינטליגנציה מלאכותית תחליף מהר ממה שאנחנו חושבים מיליוני מקומות עבודה.

מה שעוד צפוי להשתנות הם חלק מסוגי הנדל"ן שאנחנו מכירים. חלק ייעלמו, ואחרים יתפסו את מקומם.

ב-PWC מזכירים שבתחילת המילניום, אף אחד לא חשב שיהיה ביקוש גבוה לנכסים תעשייתיים גדולים בתוך הערים, שיכולים לשמש מרכזים לוגיסטיים ומרכזי חלוקה למה שמכונה המייל האחרון עד בית הלקוח.

10. השווקים המובילים: גיוון גיאוגרפי ודמוגרפי

בעשר הערים המובילות יש ייצוג נרחב לשווקים בגודל בינוני: אוסטין, ראליי/דורהאם, נשוויל, שרלוט ואורלנדו, לכולן אוכלוסייה שבין 1.9 מיליון ל-2.6 מיליון בני אדם - ובכולן צפוי גידול באוכלוסייה. עשר הערים המובילות מושכות השקעות בקביעות. מ-2016 ועד 2018 קיבלו השווקים הללו ביחד 25.8% מסך ההשקעות הכללי, ובמחצית הראשונה של 2019 הן שמרו על הקצב עם 26% של ההשקעות.

אוסטין עלתה מהמקום השישי בשנה שעברה למקום הראשון בתחזיות הנדל"ן בכל הסגמנטים. "היא מתאפיינת בכוח אדם איכותי, מחויבות לעסקים, וסגנון חיים ייחודי". מצד שני, פקקי התנועה הם בעיה מתמשכת, ומחירי הדירות עולים.

באוסטין גידול האוכלוסייה צפוי להיות התלול ביותר מבין 80 שווקים שנבדקו על ידי PWC. יש בה בנייה אינטנסיבית וקו הרקיע מתמלא פרויקטים חדשים. אפל בונה בצפון העיר קמפוס בהשקעה של מיליארד דולר. באוניברסיטת טקסס נפתח בית ספר דל לרפואה, ונמל התעופה עומד לעבור הרחבה.

כל הערים בדרום ארה"ב, בהן שרלוט, נשוויל, ראליי/דורהאם, אורלנדו ואטלנטה, נבחרו בגלל דמוגרפיה, מתודלקת במוניטין האזורי של אווירה ידידותית לעסקים, עלויות נמוכות ומסים נמוכים - והן עתידות למשוך מהגרים מערים שהמיסוי בהן גבוה יותר. 

עוד כתבות

עיראק / צילום: Associated Press, JEROME DELAY

הפצצה בבסיס המיליציות הפרו-איראניות בעיראק

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

 

אחרי שבוע על המדף: בכמה נמכרה וילת יוקרה בהוד השרון?

בשכונת הדר בהוד השרון נמכרה וילת יוקרה בשטח בנוי של 280 מ"ר לאחר שעמדה כשבוע בלבד על המדף, תמורת 11 מיליון שקל ● "שוק היוקרה במצב קשה כרגע - הקונים מאוד בררנים כי יש להם היצע גדול" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

דיקלה כהן שיינפלד, ראשת הסגל של נשיא המדינה / צילום: קובי גדעון, לע''מ

מהילדות בבית שמש והלימודים בפנימייה דתית, לפגישות עם הנשיא ביידן

אחרי אחד הנאומים של יצחק הרצוג, אי שם ב־2010, ניגשה אליו דיקלה כהן שיינפלד  וביקשה להתנדב אצלו ● גם היא לא האמינה ששנים אחר כך היא תקבל שיחת טלפון שתהפוך אותה לראשת הסגל של נשיא המדינה:"ברגעים היסטוריים, אני שואלת את עצמי איך הצלחתי להגיע לזה. בפעם הראשונה שלי בבית הלבן, הייתי צריכה לסגור פה פעור"

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה