גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתחב"צ בשבת עד היפרדות מכלי חד"פ: כך מנסות הרשויות המקומיות לנצל את הכאוס שמשתק את פעילות הכנסת

המשבר הפוליטי מאלץ את הרשויות המקומיות למלא את מקומה של הממשלה ומאפשר להן לקבוע עובדות בשטח • חיים ביבס, יו"ר השלטון המקומי: "בכל מקום שבו המדינה לא תטפל, הרשויות ייכנסו לזה כי אין להן ברירה"

ראש עיריית תל אביב רון חולדאי בהשקת מערך ההסעים "נעים בסופ"ש" / צילום: איל יצהר, גלובס
ראש עיריית תל אביב רון חולדאי בהשקת מערך ההסעים "נעים בסופ"ש" / צילום: איל יצהר, גלובס

המתח בין השלטון המרכזי לבין שלטון המקומי איננו חדש, ולא מייחד את תקופת הבחירות הארוכה. בעת שבה השרים מנסים לגזור רווח פוליטי, וראשי הרשויות מרגישים שאין להם עם מי לעבוד או למי לתת דין וחשבון , הם מקדמים יוזמות מקומיות שייתכן כי לא היו יכולות להיות מיושמות בקלות בימי שגרה. מבחינתם, התקופה האחרונה מוכיחה כי בשלה השעה להרחיב את הסמכויות של ראשי הערים ולהעביר אליהם תחומי אחריות מההמשלה.

"זו שנה שבה אין ממשלה ומשרדי הממשלה לא מתפקדים. השלטון המקומי הוכיח שהוא בעצם הזרוע הביצועית האמיתית של תושבי מדינת ישראל. השנה הזאת הוכיחה לא רק שאנחנו הכי יציבים, אלא שצריך להעביר כמה שיותר סמכויות ותקציבים לרשויות, כי בסופו של דבר אנחנו עושים את זה טוב מהם. אנחנו מפתחים תשתיות, בונים שכונות ועושים את הכול, רק שהמדינה לא תפריע. התשתיות תקועות איפה שהמדינה מבצעת אותן ואין אנשים שיידחפו את הפרויקטים האלו", אומר חיים ביבס, ראש עיריית מודיעין, שרומז לכנסת הבאה להרחיב את סמכויות העיריות על חשבון השלטון המרכזי.

תשתיות ותחבורה: מטפלים בסוגיית הקורקינטים

קורקינטים בתל אביב / צילום: שלומי יוסף

השלטון המרכזי אחראי על תחום התשתיות ומנצל את עמדת הכוח הזו כמנוף מול ראשי הערים. גורם באחת העיריות מספר ל"גלובס" על ההתנהלות בימי שגרה ואומר: "יש עיריות מבוססות שמחזיקות צוותי תחבורה מהשורה הראשונה בארץ, שאפילו משרד התחבורה לא יכול להרשות לעצמו להחזיק. למרות זאת, הן תלויים במשרד התחבורה לכל דבר קטן".

בתקופת בחירות השר המכהן יכול לקדם מדיניות מסוימת והשר שיחליף אותו עשוי לבטל אותה. ראשי הערים כלואים בתוך האי וודאות הזאת, אבל השיתוק הזה מייצר להם גם הזדמנויות.

ראש עיריית רעננה, חיים ברוידא, מסרב בתוקף לקדם נתיב תחבורה ציבורית בעירו. דוגמה אחרת היא ראש עיריית תל אביב, רון חולדאי, שמאיים לשבש את פרויקט המסילה הרביעית באיילון. כאשר ראש עיר מחליט לעלות על בריקדות בתקופת בחירות, לשר הרלוונטי קשה להתייצב מולו.

כאשר הזעם הציבורי נגד רוכבי הקורקינטים התגבר ואין ממשלה שתעסוק בנושא, החליטו בעיריית תל אביב לטפל בנושא ולהסדיר את נושא הקורקינטים השיתופיים. במצב הדברים הנוכחי, כשהכנסת בקושי מתפקדת, כל עירייה יכולה לקבוע בעצמה את הכללים.

דוגמה אחרת מספרת סיפור שונה: בתקופת הבחירות המתמשכת, הפקידים הממשלתיים נהנים מכוח רב, אולי רב מדי. בהוד השרון, למשל, מקדמים את תוכנית 'נוף הירקון' מאז 2016. באין שר, הפקידות מקדמת את המדיניות ומבצעת אותה - למרות שזה לא בתחום סמכותה, ולכן העירייה מתכננת לפנות לבג"ץ בנושא. 

דת ומדינה: משיקים תחבורה ציבורית בשבת

המיזם "נעים בסופ"ש"  / צילום: בר לביא, גלובס

בנושאי דת ומדינה, לעיריות אין כל סמכויות. למרות זאת, ראשי ערים בגוש דן ניצלו את הסיטואציה הפוליטית כדי להשיק תחבורה ציבורית בסופי השבוע, שירות שזכה לביקושים ערים ולתגובות נלהבות.

ראשי הערים עצמם יודעים שאילו הייתה בנמצא ממשלה חזקה, מתפקדת ויציבה - היא הייתה מוצאת דרך לטרפד את המהלך.

חוק המרכולים הוא דוגמה הפוכה. בעולם, השלטון המרכזי לא מורה לערים באירופה לא לפתוח מרכולים בימי ראשון. הקהילה המקומית, יחד עם העירייה, מחליטה האם להציע שירותים שונים ביום ראשון ובאיזה היקף. מדובר בהחלטה מקומית, שמבוססת על האופי הקהילתי.

בפרשת המרכולים, כשעיריית תל אביב הגישה חוק מתוקן ומאוזן, אריה דרעי כשר הפנים דחה את בקשתה. העירייה לקחה אותו לבג"ץ וניצחה. רגע לאחר מכן, דרעי שמוסמך לאשר פתיחת מרכולים, הגביל בחוק את הסמכות של עצמו למקרים של פיקוח נפש. העיריות הבאות בתור שביקשו להעביר חוק דומה לזה של תל אביב, נותרו מול דלת סגורה.
"ביום שפתחו את הסוגיה הזו של חוק המרכולים, נכנסו למקום שאסור להיכנס אליו", אומר חיים ביבס, ראש עיריית מודיעין ויו"ר השלטון המקומי.

לדבריו, "משרד התחבורה מזמן היה צריך למצוא פתרון לתחבורה ציבורית בשבת. האיזון הכי טוב הוא לתת את הסמכויות לרשות המקומית. אם מישהו חושב שהוא ינסה לתקוע את זה - שיידע שאין ואקום בשום תחום. בכל מקום שבו המדינה לא תטפל, הרשויות ייכנסו לזה כי אין להן ברירה". 

חינוך: נפרדים מכלים חד-פעמיים

כלים רב פעמיים בגן בתל אביב / צילום: באדיבות עיריית תל אביב-יפו

משחק הכיסאות בין שרי הממשלה הזמנית הוביל לכך שהרב רפי פרץ מונה לתפקיד שר החינוך. ההתבטאויות של פרץ, בין השאר נגד קהילת הלהט"ב, הצליחו לעורר סערה וקוממו ציבורים גדולים.

לא מעט ראשי ערים בישראל יצאו נגד הדברים. חלקם שוחחו בכיתות עם התלמידים. מקרה פרץ הוא הזדמנות עבור ראשי הערים להוכיח שהעיר היא לא רק המקום בו אנחנו ישנים, והעירייה היא הרבה יותר מאשר גוף שמפנה אשפה. מדובר בקהילה המקומית שלנו, שיש לה ערכים משלה, שלעיתים הם שונים מאלה של קובעי המדיניות ברמה הארצית.
ראשי רשויות מקצוות שונים של הקשת הפוליטית מצאו את עצמם זה לצד זה, ללא קשר לעמדה הפוליטית.

דוגמה נוספת לפרויקט חינוכי שנפל בין הכיסאות היא "בית הספר של החגים". מדובר בקייטנות במהלך חגי ישראל. בין שלוש מערכות בחירות למריבות בין משרד החינוך והאוצר, המדינה הפסיקה לתקצב את הפרויקט ושלחה את ראשי הערים לעמוד מול התושבים הזועמים. עיריות חזקות שיכולות להרשות לעצמן לממן את הפרויקט - מממנות. עיריות שסובלות ממצוקה כספית, לא מסוגלות.

דוגמה אחרת היא דווקא להצלחה מקומית במקום שבו יש ואקום שלטוני. בחודשים האחרונים הודיעו יותר מ-14 עיריות, בהן רמת גן, הוד השרון, תל אביב, ערד, ראשון לציון, אשקלון וכפר סבא שהן מפסיקות את השימוש בכלים חד-פעמיים במערכות החינוך בעיר. ראשי הערים החליטו לא לחכות לחקיקה, שאולי לא תעבור לעולם, אלא לקבוע עובדות בשטח. 

נדל"ן ושלטון מקומי מסיימים את חייה של תמ"א 38 | אריק מירובסקי

בניינים צמודים בר"ג שנבנו במסגרת תמ"א 38 / צילום: גיא ליברמן, גלובס

"הטענה, שאנחנו הממשלה האמיתית, כבר לא מצחיקה, כי ככל שעובר הזמן היא הופכת ליותר ויותר נכונה", אמר לאחרונה בכיר במשרד המשפטים בשיחה סגורה. לדבריו הסמכויות המוגבלות של ממשלת מעבר, הביאו למצב ששלל בעיות נערמות במשרד היועץ המשפטי לממשלה - ללא פתרון.

דוגמה בולטת לכך ראינו בשנה החולפת בכל הקשור לעתידה של תמ"א 38. התוכנית לחיזוק מבנים מפני רעידות אדמה נהנתה לאורך כל השנים מתמיכה ממשלתית, בעוד שבשלטון המקומי רטנו. בין היתר טענו ראשי ערים כי היא עוקפת את סמכויות התכנון שלהן, מחבלת בתכנון העירוני הכולל, ומעמיסה על התשתיות המקומיות. מרגע שהממשלה חדלה מלתפקד, התחזקו קולות הביקורת נגדה. השיא הגיע מר"ג, שבה ראש העיר, כרמל שאמה הכהן, ביקש להפסיק חד צדדית את קיומה. המתווה נפסל בבימ"ש, אבל המהלך צבר תאוצה, בדחיפת מינהל התכנון, ובנובמבר האחרון הוחלט על הפסקתה בתוך שלוש שנים. לאורך כל אותו זמן לא נשמע קולה של הממשלה.

בתקופה האחרונה ראשי ערים הודיעו כי לא יכבדו את הסכמי הגג עליהם חתמו עם הממשלה, וזאת לאור בעיות כלכליות אליהן נקלעו כתוצאה מריבוי הבנייה בשטחם.

בימים כתיקונם שר ממונה היה פותר את המחלוקות במהירות. אלא שאלה לא זמנים רגילים והפקידים עושים ככל יכולתם כדי לתת אקמול להפגת הכאבים. אלא שכך לא פותרים בעיות, והן ממתינות לפתרון ממשלתי.

עוד כתבות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

לפי ה-ABC, על היחידות ש"הפרו זכויות אדם" לא יוטלו סנקציות כמו אי העברת נשק אמריקני ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● כל העדכונים

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

הוא עורך דין צמרת, היא תעשיינית מצליחה, עכשיו השותפות ביניהם נחשפת

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?