גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"ממשלת מעבר של שנה וחצי הורגת את הרשויות המקומיות"

מהלכים בין הטיפות: ראשי הרשויות מתמודדים עם תקופה שבה אין כללים ברורים ואין שיטת עבודה מסודרת ● ראש עיריית ערד: "כשאין לנו כסף לשלם על קייטנות בזמן החגים, ואנחנו נאלצים לבטל שירותים - אף תושב לא יתעניין בביבי או בגנץ - הם יבואו אליי"

חיים ביבס, ראש עיריית מודיעין ויו"ר השלטון המקומי / צילום: איל יצהר
חיים ביבס, ראש עיריית מודיעין ויו"ר השלטון המקומי / צילום: איל יצהר

עסוקים בקמפיין הבחירות - לתוך שרשרת של אירועי בחירות וקמפיינים, נקלעות בכל כורחן גם הרשויות המקומיות. הן הנדרשות לתת מענה לתושבים בסוגיות רבות, אך תלויות בשלטון המרכזי במרבית התחומים, וחלקן תלויות כלכלית כמעט לחלוטין בהעברת תקציבים ממשלתית. "שנה וחצי ממשלת מעבר הורגת את מרבית הרשויות המקומיות בישראל. ביוני 2020 ערים שתלויות במענקי איזון יקרסו כלכלית כי אין תקציב מדינה והוראות שעה לא מיושמות. כשאין לנו כסף לשלם על קייטנות חגים, ואנחנו נאלצים לבטל שירותים - אף תושב יתעניין בביבי/ גנץ/ לפיד, הם יבואו אליי. הבעיה תהיה מול ראש הרשות", אומר לגלובס ראש עיריית ערד, ניסן בן חמו, שעירו נתמכת במענקי איזון ממשלתיים.

לא רק ראשי רשויות הנתמכות במענקי איזון מהלכים בין הטיפות. ראשי ערים בכל הארץ מתמודדים עם מצב שבו הם עצמם צריכים לייצר מערך של 'עסקים כרגיל', בתקופה שבה אין כללים ברורים ואין שיטת עבודה מסודרת. והתוצאה? בין קיפאון לאיש הישר בעיניו יעשה, אם יצליח. "אין היום קובעי מדיניות שעוסקים בתפקידם. כולם עוסקים בבחירות או בקריירה הבאה שלהם. התיאור הנכון של המצב הוא ג'ונגל שהחוקים בו לא מאוד ברורים, מה שמקשה על יצירת תוכניות ארוכות טווח ויישום תוכניות קיימות", אומר לנו ראש עיר מתוסכל ממרכז הארץ, שנדרש לספק לתושביו תשובות על סוגיות פרוייקטי תשתית, סוגיות בתחום החינוך ועוד.

חיים ביבס, ראש עיריית מודיעין ויו"ר השלטון המקומי, מתריע כי הרשויות יאלצו להתמודד עם אי הבהירות עוד זמן רב, וטוען כי פקידי הממשלה מנצלים את המצב הנוכחי לטובתם, בלא סמכות. "תקציב יגיע לכנסת אולי באוגוסט לסבב ראשון ובמקרה הטוב בנובמבר הוא יעבור. היום יש ניצול ציני של המצב על ידי התקציב הכללי, ולא מחלקים את התקציב כנדרש. אם לא יינתן פתרון למצוקת הרשויות המקומיות בזמן בחירות בהקדם האפשרי, נצטרך לעצור הכל. אנחנו, ראשי הערים, לא בבחירות. אנחנו השלטון היציב ביותר בישראל שממשיך להתקיים ונושא על גבו את כל ארצו, כולל המשחקים של הממשלה והחשב הכללי. אבל זה יכול להימשך עוד הרבה זמן.

"אנחנו עומדים מול שוקת שבורה, ואומרים לנו: תתחילו לפטר אנשים"

וכשאין תקציב, השלטון המרכזי שולח את ביבס וראשי הרשויות לפגוע בשירותים וגם לפטר עובדים. "יש רשויות שמסוגלות לסחוב על עצמן את התקופה הזו, ויש רשויות שקורסות תחת הנטל. אנחנו עומדים מול שוקת שבורה, ואומרים לנו: תתחילו לפטר אנשים", הוא מספר. "מנכ"ל משרד הרווחה מוציא מכתב ואומר שהוא מקצץ 25% בטיפול במסגרות יום לבעלי מוגבלויות, טיפול בנוער בסיכון ועוד מגוון מוקדים, זה כוח אדם שצריך לשלוח הביתה, עוד לפני שמדברים על ההשלכות של הקיצוץ הזה כלפי התושבים. זה ניצול ציני של המצב על ידי החשב הכללי, שעושה מה שהוא רוצה ותוקע מדינה שלמה. אחרי שיהיה תקציב, כדי לחזור למצב הקיים, יצטרכו להוציא פי שניים תקציב יותר ממה שהיום הם חוסכים לעצמם. יש מחסור של אלפי כיתות לימוד, אין הרשאות להתחייב, ותחילת שנת הלימודים הבאה בסכנה. אם יהיו חסרות כיתות לימוד, אנחנו נצטרך לשכן כיתות בקרוואנים, וככה המדינה תראה בשנת 2020 בזמן שברחבי העולם משכללים כיתות. זה אבסורד וזו בושה וחרפה. אם לתלמיד לא תהיה מחר כיתת לימוד - זה כי משרד האוצר נכשל".

אמיר כוכבי הוא ראש עיר חדש שנכנס לתפקידו רגע לפני שהמערכת הפוליטית נכנסה לסחרור; כמו ראשי עיריות רבים, גם הוא נבחר זמן קצר לפני הבחירות הארציות, והושלך לתוך תקופת קיפאון ארוכה. "נוח לשלטון המרכזי לזרוק אחריות על המקומי בלי לתת לו כלים להתמודד, והתופעה הזו מחמירה בתקופת חוסר וודאות של בחירות. כמחצית מראשי הרשויות בארץ התחלפו ואין להם ממשלה לעבוד מולה. זה משמעותי במיוחד לנבחרים החדשים בגלל הצורך והרצון להניע שינוי כיוון מקומי ותוכניות חדשות", אומר כוכבי, ראש עיריית הוד השרון. "לתושבים יש היום ציפיות אחרות מבעבר מהרשות שלהם. הם מרגישים שיקבלו יותר מענה מראש הרשות, גם אם מדובר בדברים שבהגדרה אינם בתחום אחריותו - מבתי ספר דרך תחבורה ציבורית בשבת ועד תוכניות לאומיות של בינוי, תשתיות ועוד".

ולמרות הקיפאון, כעת, כשהפוליטיקאים מנסים לגזור רווח פוליטי מיידי, הם יכולים להשתמש בראשי הערים, ויש מי שמסוגל לנצל את המצב, לדברי כוכבי. "בתקופת בחירות מתמשכת ותזזיתית בה השרים מחליפים תפקידים בתדירות גבוהה, סדר העדיפויות נעשה פוליטי מתמיד ואף סקטוריאלי לחלוטין. כשממנים שר לחודשיים-שלושה, הוא בא לעשות מה שטוב עבורו לבחירות ועבור המגזר שהוא מייצג", אומר כוכבי. "זו כאילו הזדמנות, אבל זה מייצר מערך קבלת החלטות בעייתי ומערכת יחסים נצלנית - סחטנית בין השלטון המקומי למרכזי מה שפוגע בסדר העדיפויות התקציבי של המדינה וביכולת התכנון לטווח ארוך. לאורך זמן כולנו מפסידים מזה".

שיעבירו תקציב וימשיכו לריב

האם יש פתרון אד-הוק למצב הנוכחי? ביבס מפציר בחברי הכנסת לאחד כוחות כדי להעביר תקציב כבר עכשיו, ולא לאלץ את הרשויות להמשיך להמתין בחוסר וודאות הגובה מחיר מכלל תושבי המדינה. "הפוליטיקאים יכולים להמשיך לריב על האגו שלהם עוד שנים, זה לא מפריע לנו, אבל הם צריכים לגלות בגרות ולהתכנס כדי להעביר תקציב, כדי שאנחנו נוכל להמשיך לעבור ולספק שירות לתושבים. אחר כך נסדר להם גן ילדים אם הם רוצים באחת הערים. כמו שהכנסת יודעת לקום ולהעביר חסינות או את סיפוח הבקעה, בכל הכבוד - שיעבירו תקציב למדינה ואחרי זה ימשיכו לריב. אם אנחנו ניפגע, אנחנו נעשה הכל כדי לשמור על הרשויות, גם במחיר של לפגוע בהם ולשלוח אותם הביתה. אנחנו יכולים להחליט שאנחנו משביתים את המדינה. אולי רק ככה הם יבינו. המצב שבו אנחנו צריכים לעשות שרירים, הוא הגרוע ביותר. אם יעבירו לנו סמכות ואחריות ולא יפריעו לנו, אנחנו נהיה במקום אחר".

מבחינת ביבס וראשי הערים האחרים, יש פתרון פשוט ומתבקש - העברת סמכויות מהשלטון המרכזי לראשי הערים: "זו שנה שבה אין ממשלה ומשרדי הממשלה לא מתפקדים, והשלטון המקומי הוכיח שהוא בעצם הזרוע הביצועית האמיתית של תושבי מדינת ישראל. השנה הזאת הוכיחה לא רק שאנחנו הכי יציבים, אלא שצריך להעביר כמה שיותר סמכויות ותקציבים לרשויות, כי בסופו של דבר אנחנו עושים את זה טוב מהם". ביבס אולי מסמן את המטרה של ראשי הערים לכנסת הבאה: מאבק על מקומם ועל יכולתם לנהל את עירם באופן עצמאי יותר, ודאי בעתות אי יציבות פוליטית. "אנחנו מפתחים תשתיות, בונים שכונות ועושים את הכל, רק שהמדינה לא תפריע. התשתיות תקועות איפה שהמדינה מבצעת אותן ואין אנשים שיידחפו את הפרויקטים האלו. יש פרויקטים שנמרחים שנים, ושבמדינה אחרת היו מסיימים אותם מזמן. הנזק והתשלום בהמשך יהיו גדולים", הוא מוסיף.

כשהחבל הדק מאיים להיקרע

המתח בין השלטון המרכזי לשלטון המקומי איננו חדש, ולא מייחד את תקופת הבחירות הארוכה. אך בעת שבה השרים מנסים לגזור רווח פוליטי, וראשי הרשויות מרגישים שאין להם עם מי לעבוד או למי לתת דין וחשבון לטווח הארוך כאשר לא ברור כיצד תראה הממשלה הבאה, היחסים מתערערים יותר. אולי צריך לחזור רגע אחורה, כדי להבין את יחסי הכוחות המקומיים; שורשי חוק פקודת העיריות נטועים בעבר הרחוק, כאשר השלטון הבריטי נדרש לשלוט בקולוניות השונות תחתיו. ואמנם, גם לאחר שאותה פקודה עברה נוסח חדש, היא עדיין תקפה ברוחה - הממשלה היא הנציב העליון, והסמכויות של השלטון המקומי צרות מאד.

האם ישראל חריגה ביחס למגמה העולמית, והאם יחסי הכוחות בין הצדדים עשויים להשתנות בקרוב? "באופן כללי יש מערכת יחסים די משונה בין השלטון המרכזי למקומי בישראל. בעולם המגמה היא להקנות יותר אוטונומיה לשלטון המקומי בכדי להוביל מהלכים שהתושבים מעוניינים בהם. בארץ, המגמה הכללית היא ריכוזית. הממשלה מפעילה סמכות אבל יש לה אפס אחריות; היא לא משלמת מחיר פוליטי על מה שקורה בערים, כאשר ראשי ערים יכולים לחטוף מהציבור על מה שהשלטון המרכזי עושה בערים שלהם", אומר ד"ר מעוז רוזנטל, המרכז הבינתחומי הרצליה. "אבל בשנה האחרונה, הכוח של השלטון המרכזי הפך להיות מוגבל. כדי להפעיל כוח בפוליטיקה - את צריכה שיהיה לך את הכוח לאיים בסנקציות. ברגע שלא ברור מי שר הפנים ומה סמכויותיו בממשלת מעבר, אז הכוח מוגבל. אין לשלטון שום מנוף לחץ אפקטיבי על הרשויות המקומיות כי אין יכולת לייצר איום מתמשך. אם השלטון המקומי היה יודע ששר הפנים או שר החינוך יהיו שרים עכשיו שנים קדימה, הם היו מתנהלים אחרת".

עוד כתבות

לוח הטיסות בנתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברת תעופה נוספת החליטה לעכב את החזרה לישראל

רוב חברות התעופה החזירו את פעילותן לישראל מאז מתקפת הכטב"מים האיראנית, אך עדיין יש כמה חברות שבוחרות להשהות את חזרתן ● איזי ג'ט השהתה את פעילותה עד סוף העונה, אייר קנדה ואייר אינדיה האריכו את תוקף השהיית הטיסות לישראל. כעת יונייטד איירליינס מצטרפת אליהן

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צוללות בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי הפסח: שופרסל שלחה לכמאה עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

החוק שיאשר לסנן את הבוס אחרי העבודה / אילוסטרציה: גלובס, חומרים: Shutterstock

החוק שיאסור על הבוס להתקשר לעובד אחרי שעות העבודה והסיכוי שיגיע גם לישראל

שוק העבודה בעולם ממשיך להתאים את עצמו לצרכיהם של דור המילניום וה–Z: הקנדים יעגנו בחוק התקציב את "הזכות להתנתק" ● גם מדינות אחרות מקדמות מהלכים שמגדירים מתי נגמר יום עבודה ומתי מותר לפנות לעובדים ● האם יש סיכוי לחקיקה דומה גם בישראל?

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מירי של טנק צה''ל / צילום: דובר צה''ל

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מאש צה"ל

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי שנפלו בקרב במרכז הרצועה נהרגו מירי דו צדדי של טנק שחרג מגבולות הגזרה שלו ● חברי הקואליציה מפעילים לחץ כבד על ראש הממשלה נתניהו בקריאה להתנגד לעסקה לשחרור החטופים ● מחבל בעל אזרחות טורקית דקר ופצע קל לוחם מג"ב בירושלים • המגעים לעסקה: ישראל עדיין ממתינה לתשובת חמאס; ארה"ב, מצרים וקטאר יפעלו להבטחת תנאיה • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים" • כל העדכונים 

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית / צילום: רפי קוץ

האם מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ישראל בגלל המצב הגיאופוליטי?

שר האוצר טוען שהורדת דירוג האשראי נובעת מגאופוליטיקה. זו אחת הסיבות ● המשרוקית של גלובס

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס