גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

180 מיליון שקל בחצי שנה: מה עומד מאחורי מבול המימושים של נחום ביתן, מה עושים הספקים, ואיך זה ייגמר?

קבוצת יינות ביתן דיווחה על מכירת שני סניפים מרכזיים לויקטורי המתחרה, ובכך ביצעה בתוך חצי שנה עסקאות למכירת סניפים ב–180 מיליון שקל ● הספקים מדווחים על פיגור, וביתן קרוב לסגירת קבלת הלוואת ענק מעדי צים בתמורה לשיעבודים ● ניתוח "גלובס"

סניף של יינות ביתן / צילום: שלומי יוסף, גלובס
סניף של יינות ביתן / צילום: שלומי יוסף, גלובס

נחום ביתן ממשיך למכור נכסים אסטרטגיים למתחרים על רקע מצוקת התזרים אליה נקלע, והמרוויחה הגדולה עד כה היא ויקטורי שבהובלת אייל רביד, אך היא בהחלט לא היחידה. בדיקת "גלובס" מגלה כי בתוך פחות מחצי שנה חתמה קבוצת יינות ביתן-מגה על ארבע עסקאות שבמסגרתן היא מוכרת 13 סניפים בשטח של יותר מ-20 אלף מ"ר ועם מכירות שנתיות שנאמדות בכ-600 מיליון שקל. בכפוף להשלמת העסקאות ביתן קיבל ועוד יקבל עבור הסניפים הללו סכומים שיצטברו לכ-180 מיליון שקל.

בנוסף, שלוש חנויות עברו למתחרות ושתיים הוסבו לאונליין, כך שמדובר ב-18 חנויות שנגרעו מהפריסה של הקבוצה מסוף 2018. בסך הכול, מרשת עם מחזור מכירות של הקבוצה שעמד על כ-5.5 מיליארד שקל ו-188 סניפים, לפי ראיון שנתן ביתן ל"גלובס" לפני כשנתיים, עומדת היום הרשת על כ-163 סניפים פעילים לצד פעילות אונליין. כלומר, מדובר על קיטון של 13% בפריסה הפיזית של הרשת, וירידה של יותר מ-11% במחזור המכירות שלה, לא כולל היקף המכירות בשלושת הסניפים שהועברו במסגרת חילופי חוזה.

מכירת הסניפים המואצת של ביתן בניסיון להשיג מזומנים

מכירת הסניפים המואצת הזו שהחלה בסוף ספטמבר האחרון נתפסת בשוק הקמעונאות וגם בשוק ההון כמהלך שנכפה על ביתן במטרה לגייס מזומנים במהירות, גם במחיר של מכירת סניפים טובים וחזקים שקורצים למתחריו. כלומר, על מנת לספק את צרכי המזומנים היום נראה כי ביתן נכון למכור חלק מהעתיד של הרשת.

המציאות הזו מתרחשת על רקע עזיבת מספר בעלי תפקידים וביניהם סמנכ"ל הכספים של הרשת - רו"ח איל וינברג - שסיים את דרכו בקבוצה לאחר תקופה של שנה וחצי בלבד. במקומו מונה לתפקיד דוד סבן, מי ששימש כסמנכ"ל הכספים של איקאה ישראל בשש השנים האחרונות.

קבוצת יינות ביתן מתמודדת בין היתר עם פיגורים בתשלומים לספקים ועם ירידה דו ספרתית נמוכה במכירות כפי שחשפנו לפני כחצי שנה. ואולם על פי מידע שהגיע לידי "גלובס", הפיגורים בתשלומים הגיעו לאחרונה לרף חדש שעומד על חודש ימים. במקביל, נודע כי ספקיות גדולות מקפידות לספק סחורה בהיקף לכיסוי הביטוחי שניתן להן, בעוד שספקיות קטנות יותר צמצמו אספקת סחורה לרשת בהיקף של עשרות בודדות של אחוזים ועד 50%.

עוד נודע, כי ועד העובדים של הרשת תומך בביתן באמצעות שורת צעדים מרחקי לכת מבחינתו, ביניהם "פיטורים של מאות עובדי קבלן", וביטול עבודה של שעות נוספות עבור העובדים הקבועים בהיקף שאמור לחסוך לקבוצה עלויות של כשני מיליון שקל בחודש.

עם זאת, גורם מעורה בסביבת החברה טען בשיחה עם ״גלובס״ כי "אין לחברה בעיית כיסוי, שכן הכיסוי הביטוחי ירד בהתאם למכירה של הסניפים״ וכי "אין משהו משמעותי בכיסוי שמפריע לאספקה השוטפת של הסחורות לסניפים". עוד הוסיף כי ״חלק מהירידה המדוברת נובעת מכך שישנם ספקים שלא יודעים לקרוא את המפה כמו שצריך. לפני מספר חודשים הרשת עשתה עדכון מגוונים שירדו כ-8000 מק"טים ברשת מה שהביא לירידה במחזור של ספקים מסוימים במכירות הספק, ולא במכירות הרשת".

במקביל לצעדים הללו, הקבוצה עושה מאמצים רבים כדי לגייס משקיע או שותף שיחלץ אותה ואת 8,000 עובדיה מן המציאות הנוכחית, במול עדי צים ומול קבוצה שמגבש מנכ"ל פז לשעבר, יונה פוגל.

שני סניפים חזקים עוברים לויקטורי

בתוך כך, דיווחה לבורסה רשת הקמעונאות המתחרה ויקטורי על חתימת הסכם לרכישת שניים מהסניפים החזקים ביותר של קבוצת יינות ביתן בתמורה לכ-35 מיליון שקל, שמעניקים לה דריסת רגל ראשונה הן בקניונים של קבוצת עזריאלי והן בעיר ירושלים. שטחם מסתכם בכ-4,000 מ"ר.

ויקטורי אמנם לא פרטה את היקף המכירות של הפעילות הנרכשת, אך לפי הערכות בענף מדובר שניים מתוך ארבעה סניפי מפתח של הקבוצה, כשמחזור המכירות הנוכחי מוערך בכ-160 מיליון שקל, ויש מי שמעריכים שעשוי להגיע אף ל-200 מיליון שקל.

העסקה הנוכחית מצטרפת בסך הכול לתשעה סניפים שביתן יעביר לידי ויקטורי (בכפוף להשלמת העסקה הנוכחית) בתוך שנה בלבד. שני סניפים של קבוצת יינות ביתן הועברו לויקטורי בהחלפת חוזה במהלך 2019 - שער העלייה בחיפה, וקניון עופר לב חדרה, מה שסיפק לרשת דריסת רגל ראשונה בקניון של קבוצת מליסרון. כמו כן, ארבעה סניפים כבר הועברו לידי ויקטורי והחלו לפעול במסגרת העסקה שהשלים בחודש שעבר - מבשרת, נתיבות, טירת הכרמל, ויבנה.

סניף נוסף שצפוי לעבור לויקטורי החודש בעיר רחובות, היווה חלק מהעסקה הקודמת אך הושלם רק כעת, כשסניפים אלה ששטחם הכולל מהווה 8,500 מ"ר מצטרפים כאמור לעסקה הנוכחית. עבור העסקה הקודמת שילמה ויקטורי סכום של 63 מיליון שקל, כך שבסך הכול תשלם ויקטורי לביתן 98 מיליון שקל עבור שבעה סניפים שנרכשו מידיו.

מבחינת ויקטורי, מדובר על תוספת מכירות של כ-360 מיליון שקל בשנה עבור שבעת הסניפים החדשים, זאת בנוסף לדריסת רגל בשש ערים חדשות שבהן לא הייתה קיימת נוכחות לחברה עד היום.

מצעד המרוויחים מהצרות של ביתן

אבל ויקטורי אינה המרוויחה היחידה מהמצוקה אליה נקלע ביתן. במקור, קבוצת פרשמרקט שבבעלות האחים שלומי ויוסי אמיר חתמה על עסקה לרכישת שבעה סניפים של מגה מידי ביתן בתמורה ל-110 מיליון שקל בשטח של 7,000 מ"ר ובמחזור מכירות שנתי של 240 מיליון שקל. ואולם העסקה הזו הצטמצמה בהמשך לשלושה סניפים בלבד, לאחר שהתגלעו פערים בנוגע ליתר הסניפים. כך שבפועל שילמה פרשמרקט לביתן סכום של 40 מיליון שקל בלבד עבור שטח של 2,600 מ"ר. מחזור המכירות השנתי של הסניפים הללו מסתכם ב-93 מיליון שקל והוא כולל את סניפי הרשת בשכונת בבלי בתל-אביב, שכונת מרום נווה ברמת גן ושכונת רבין בחולון.

גם יוחננוף ביקשה לנגוס בנתח מהפעילות באמצעות רכישה של שלוש חנויות בתמורה ל-40 מיליון שקל בשטח של 5,600 מ"ר. לחנויות הללו, בהרצליה, ברעננה ובמתחם האיירפורט סיטי, מחזור מכירות של 140 מיליון שקל. הצדדים חתמו על עסקה בסוף החודש שעבר אך מכירתם טרם הושלמה.

אלא שבכך לא מסתכמת החנויות שנגרעו מהפריסה של ביתן: חנות נוספת הועברה לידיה של רשת קינג סטור בתמורה לשני מיליון שקל במסגרת החלפת חוזה השכירות מולה. בנוסף, לאחרונה הסבה יינות ביתן שתי חנויות של הרשת ל"חנויות שחורות", כלומר כאלה שאינן משמשות לקוחות אלא מיועדות לליקוט עבור פעילות האונליין של הרשת, כמעין מחסן קדמי - סניף נוסף בעיר רחובות וסניף קריית אתא. 

עוד כתבות

נתב''ג. יותר ישראלים עוזבים מאשר חוזרים / צילום: Shutterstock

משבר זמני? ירידה בקצב גידול האוכלוסייה, שעדיין הגבוה במערב

לפי הלמ"ס ומחקרי מרכז טאוב, שיעור הגידול הכולל באוכלוסייה היה נמוך מהרגיל, בעיקר בשל הגירה החוצה ● במקביל, התחזיות מנבאות ירידה בפריון בשנים הבאות. כיצד הדבר ישפיע על המשק?

מה עומד מאחורי נסיקתו / צילום: Shutterstock

מסתנוורים מהזינוק במתכת הכסף? הביאו בחשבון שמדובר אולי בספקולציה פראית

מבין שלושה אפיקי השקעה אלטרנטיביים למניות - שכוללים גם את הזהב והביטקוין, הכסף הוא זה שנצץ בשנה החולפת ● השאלה מה עומד מאחורי נסיקתו החזירה אותי 46 שנים אחורה, למקרה של האחים האנט ● הזהב "כרגיל" לא איכזב את המשקיעים, ומי דווקא כן?

באר שבע / צילום: Shutterstock

אלף דירות יחכו: מכרזי הנדל"ן בבאר שבע נכשלים אחד אחרי השני

בזמן שהשכנות נתיבות ואופקים נהנות מהטבות מס ומבנייה מסיבית, בירת הנגב מציגה את הרבעון החלש ביותר במכירות מאז 2018 ● מכרזי הענק לצמודי קרקע נסגרים ללא מציעים, התחלות הבנייה בצניחה, והתושבים נוטשים לטובת החיסכון הכלכלי מעבר לכביש ● בשכונה אחת המשבר החריף בולט במיוחד

רחוב ביאליק בת''א, חלק מהתוכנית / צילום: Shutterstock

בניגוד לרצון העירייה: תוכנית רובעים 5 ו-6 בת"א תופקד אצל הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה

ועדת המישנה להתחדשות עירונית החליטה על המשך קידום תוכנית רובעים 5 ו-6 בת"א במסגרת הוועדה המחוזית ● הדבר נעשה בניגוד לרצונה המקורי של העירייה שהתוכנית תופקד בידי הוועדה המקומית ● כעת, ע"פ גורמים בתחום, התוכנית שמטרתה לקבוע הוראות לבנייה חדשה ולשמור על אופי המרקם הקיים, נכנסת לתקופה קריטית במיוחד

וורן באפט. יישאר כיו''ר ובעל השליטה / צילום: Shutterstock

אחרי 60 שנה ו–5,000,000% תשואה: החותם ותמרורי האזהרה שמשאיר באפט

סופו של עידן - הגיע יומו האחרון של וורן באפט כמנכ"ל ברקשייר האת’וויי, כנראה החברה הנערצת ביותר בארה"ב ● מה יזכרו מתקופתו הסוערת, לאן ינווט מחליפו, גרג אייבל, את קונגלומרט ההשקעות, ולמה תשמש קופת המזומנים האדירה שנצברה בקנאות

מערכת הבריאות הציבורית עומדת בפני אתגרים חדשים / צילום: Shutterstock

המדדים נחשפים: כך נראית איכות הטיפול בבתי החולים בישראל

משרד הבריאות מפרסם לראשונה את תוצאות העמידה ביעדים שהציב לבתי החולים במסגרת תוכניות לאומיות שונות ● מהטיפול בקשישים ובריאות הנפש ועד תפקוד חדרי המיון, יחידות הפריה חוץ-גופית וההיערכות לאיומי סייבר

שליחים של וולט / צילום: פביו טרופה

סיכום שנה בוולט: כמה ישראלים מזמינים אוכל על בסיס קבוע?

לפי סקר שערכה וולט על הרגלי צריכת האונליין של הישראלים, 30% מזמינים אוכל על בסיס קבוע ● 72% בודקים חוות-דעת לפני כל רכישה, 56% משווים מחירים באתרים נוספים ● ומה אנחנו מזמינים הכי הרבה?

עוגיות של המותג הפרטי של רמי לוי לצד עוגיות של ספקיות מזון חיצוניות / צילום: טלי בוגדנובסקי

המותג הפרטי אולי מוזיל את הסל – אבל מייקר את המותגים

מחקר חדש של רשות התחרות מגלה: בעוד שהמחיר הממוצע לצרכן של סל המוצרים אכן נוטה לרדת עם כניסת מותג פרטי - מחירי המוצרים הממותגים עצמם דווקא עולים ● למה זה קורה?

ענקיות הפיננסים העולמיות / עיצוב: אלישע נדב

בגולדמן זאקס מעריכים: אלו השווקים שיצמחו הכי הרבה

בבלקרוק מעריכים כי השקעת ההון האדירה בתשתיות AI ב־2026 תשפיע על הכלכלה כולה ● בגולדמן זאקס צופים האצה בצמיחה העולמית אך מזהירים מסיכונים מכיוון שוק התעסוקה האמריקאי ● ובבנק אוף אמריקה מסמנים פוטנציאל במגזרי האנרגיה והביטחון ● התחזיות של ענקיות הפיננסים ל־2026, פרויקט מיוחד 

עורכי דין / איור: גיל ג'יבלי

כל עורך דין שלישי "שותף": מה מתכננים במשרדים הגדולים ל־2026?

הפירמות הגדולות בשוק עריכת הדין מודיעות בתקופה זו של השנה על מספר שותפים חדשים ● הפעם את הרשימה מוביל הרצוג עם 19 שותפים ● בש. הורוביץ רוב המינויים הם של נשים ● בשוק מסבירים: "המינויים משמשים לשימור עובדים, מיתוג וכעתודה הניהולית של המשרד"

טהרן, דצמבר 2025 / צילום: ap, Vahid Salemi

הרוג ופצועים בשרפת מפקדה איראנית בהפגנות

המבנה עלה בלהבות, 13 לוחמי בסיג' ושוטרים נפצעו בידי המפגינים ● גורם ישראלי בכיר על המחאות: "אנחנו מזהים אירוע פנימי דרמטי באיראן. עוד מוקדם לדעת את השלכותיו" ● דיווחים שוטפים

רוכשי דירה שביטלו חוזה מ-2020 יקבלו החזר לפי ערכה היום / איור: Shutterstock

מועד התשלום או מועד הביטול? לפי איזה ערך יחושב החזר על עסקה שבוטלה

בית המשפט המחוזי בתל אביב קבע לאחרונה כי רוכשי דירה שביטלו חוזה שנחתם ב־2020, זכאים לקבל החזר לפי ערכה כיום ● אלה הסיבות

חנויות סגורות בעקבות מחאות על צניחת ערך המטבע, בבזאר הגדול של טהרן / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

אינפלציה דוהרת ומטבע קורס: האם המשבר הכלכלי באיראן יכריע את המשטר

קריסת הריאל וקצב אינפלציה שנתי של 52.6% הביאו להפגנות באיראן, בהשתתפות הסוחרים ● במשטר מתכוננים להעלאת שכר ולהורדת גובה מס ההכנסה כדי להתמודד עם הנזקים הכלכליים

מחשוב קוואנטי כבר לא רק קוריוז מדעי;  אלי לילי צפויה להכריז על ניסוי בגלולה נגד השמנה; טראמפ הגיע להסכמים עם חברות התרופות / צילום: AP

הכסף שהתחיל לזרום והניסויים שכולם מחכים להם: לאן ילך שוק הביומד ב־2026?

תעשיית הביומד העולמית התחילה השנה להתאושש ממשבר מתמשך, וגם בישראל משקיעים שחיכו להפסקת האש התחילו להזרים כסף ● מוקדם לפתוח שמפניות, אומרים בכירי התחום, אבל מציירים תמונה אופטימית אפשרית ל־2026 ● אילו חברות ייהנו מההתעניינות המחודשת והאם מחשוב קוואנטי יהיה הגיים צ'יינג'ר הבא?

העיר ריאד, בירת ערב הסעודית / צילום: Shutterstock

מיזם האנרגיה הענק שמקדמות מצרים וסעודיה בהשקעת 1.8 מיליארד דולר

בזמן שהחזון האמריקאי לחיבור הודו ואירופה מדשדש, ריאד וקהיר מחברות את רשתות החשמל שלהן ● המיזם מאפשר למדינות לנצל את פערי הביקוש העונתיים ולהחליף עודפי חשמל

ח''כ גלית דיסטל אטבריאן יו''ר ועדת התקשורת, נועה בירן דדון מנהלת הוועדה, ואלעד מקדסי מנכ''ל משרד התקשורת / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

כאוס, פגמים ודהירה קדימה: תמונת מצב מוועדת התקשורת החדשה

שבע פעמים התכנסה ועדת חוק השידורים שיצאה החודש לדרך, והבעיות נערמות: פגמים מהותיים בתהליך, מתקפה על פקידים, מטרות לא ברורות לחוק, והיעדר החלטות מהותיות

בניין להב 433 / צילום: גלובס

פרשת ההסתדרות: המשטרה פשטה על משרדי מנורה, בכירים נחקרו באזהרה

לפי הודעת מנורה, החוקרים הגיעו הבוקר וביקשו מסמכים במסגרת פרשת השחיתות בהסתדרות ● שלושה מבכירי חברת הביטוח נחקרו באזהרה ושוחררו בתנאים מגבילים ● המשטרה: "החקירה היא בחשד לביצוע עבירות מתחום השחיתות הציבורית"

נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap, Vahid Salemi

הרוג ופצועים בשרפת מפקדה איראנית בהפגנות

המבנה באיראן עלה בלהבות, 13 לוחמי בסיג' ושוטרים נפצעו בידי המפגינים ● טראמפ ונתניהו סיכמו: מעבר רפיח ייפתח עם שובו של רה"מ מארה"ב ● הרמטכ"ל אייל זמיר בפיקוד הדרום: "הנחישות שלנו לפרז את חמאס מנשקו היא מלאה" ● נתניהו באירוע בבית כנסת במיאמי פונה להוריו של רן גואילי: "אנחנו עובדים על החזרתו ממש עכשיו" ● במערכת הביטחון מוכנים גם לאפשרות שהמשטר יפעל נגד ישראל ● עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: Shutterstock

ישנים מעט, נוטלים תרופות הרגעה ומעשנים יותר: סקר חדש ממפה את הרגלי הבריאות של הישראלים

הציבור מרגיש בריא יותר - אבל גם חרד יותר: סקר שערכה קופת החולים מכבי בדק את תפיסת הבריאות של הישראלים ● מה זמן השינה של הישראלי הממוצע, כמה השתמשו בזריקות הרזיה, ובאיזו מידה אנשים סומכים על המלצות רפואיות מהבינה המלאכותית?

האנוי / צילום: Shutterstock

עשרות טיסות חדשות: השינויים שצפויים לחתוך את המחירים למזרח הרחוק

התעוררות הקווים למזרח והגדלת התדירויות יוצרות לחץ כלפי מטה על מחירי הטיסות ● בעוד אתיחאד הופכת את אבו־דאבי לשער מרכזי לאסיה - במקום עומאן שסגרה את המרחב האווירי - ארקיע וישראייר שוברות את הבלעדיות בקווים ישירים לתאילנד ווייטנאם