גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

180 מיליון שקל בחצי שנה: מה עומד מאחורי מבול המימושים של נחום ביתן, מה עושים הספקים, ואיך זה ייגמר?

קבוצת יינות ביתן דיווחה על מכירת שני סניפים מרכזיים לויקטורי המתחרה, ובכך ביצעה בתוך חצי שנה עסקאות למכירת סניפים ב–180 מיליון שקל ● הספקים מדווחים על פיגור, וביתן קרוב לסגירת קבלת הלוואת ענק מעדי צים בתמורה לשיעבודים ● ניתוח "גלובס"

סניף של יינות ביתן / צילום: שלומי יוסף, גלובס
סניף של יינות ביתן / צילום: שלומי יוסף, גלובס

נחום ביתן ממשיך למכור נכסים אסטרטגיים למתחרים על רקע מצוקת התזרים אליה נקלע, והמרוויחה הגדולה עד כה היא ויקטורי שבהובלת אייל רביד, אך היא בהחלט לא היחידה. בדיקת "גלובס" מגלה כי בתוך פחות מחצי שנה חתמה קבוצת יינות ביתן-מגה על ארבע עסקאות שבמסגרתן היא מוכרת 13 סניפים בשטח של יותר מ-20 אלף מ"ר ועם מכירות שנתיות שנאמדות בכ-600 מיליון שקל. בכפוף להשלמת העסקאות ביתן קיבל ועוד יקבל עבור הסניפים הללו סכומים שיצטברו לכ-180 מיליון שקל.

בנוסף, שלוש חנויות עברו למתחרות ושתיים הוסבו לאונליין, כך שמדובר ב-18 חנויות שנגרעו מהפריסה של הקבוצה מסוף 2018. בסך הכול, מרשת עם מחזור מכירות של הקבוצה שעמד על כ-5.5 מיליארד שקל ו-188 סניפים, לפי ראיון שנתן ביתן ל"גלובס" לפני כשנתיים, עומדת היום הרשת על כ-163 סניפים פעילים לצד פעילות אונליין. כלומר, מדובר על קיטון של 13% בפריסה הפיזית של הרשת, וירידה של יותר מ-11% במחזור המכירות שלה, לא כולל היקף המכירות בשלושת הסניפים שהועברו במסגרת חילופי חוזה.

מכירת הסניפים המואצת של ביתן בניסיון להשיג מזומנים

מכירת הסניפים המואצת הזו שהחלה בסוף ספטמבר האחרון נתפסת בשוק הקמעונאות וגם בשוק ההון כמהלך שנכפה על ביתן במטרה לגייס מזומנים במהירות, גם במחיר של מכירת סניפים טובים וחזקים שקורצים למתחריו. כלומר, על מנת לספק את צרכי המזומנים היום נראה כי ביתן נכון למכור חלק מהעתיד של הרשת.

המציאות הזו מתרחשת על רקע עזיבת מספר בעלי תפקידים וביניהם סמנכ"ל הכספים של הרשת - רו"ח איל וינברג - שסיים את דרכו בקבוצה לאחר תקופה של שנה וחצי בלבד. במקומו מונה לתפקיד דוד סבן, מי ששימש כסמנכ"ל הכספים של איקאה ישראל בשש השנים האחרונות.

קבוצת יינות ביתן מתמודדת בין היתר עם פיגורים בתשלומים לספקים ועם ירידה דו ספרתית נמוכה במכירות כפי שחשפנו לפני כחצי שנה. ואולם על פי מידע שהגיע לידי "גלובס", הפיגורים בתשלומים הגיעו לאחרונה לרף חדש שעומד על חודש ימים. במקביל, נודע כי ספקיות גדולות מקפידות לספק סחורה בהיקף לכיסוי הביטוחי שניתן להן, בעוד שספקיות קטנות יותר צמצמו אספקת סחורה לרשת בהיקף של עשרות בודדות של אחוזים ועד 50%.

עוד נודע, כי ועד העובדים של הרשת תומך בביתן באמצעות שורת צעדים מרחקי לכת מבחינתו, ביניהם "פיטורים של מאות עובדי קבלן", וביטול עבודה של שעות נוספות עבור העובדים הקבועים בהיקף שאמור לחסוך לקבוצה עלויות של כשני מיליון שקל בחודש.

עם זאת, גורם מעורה בסביבת החברה טען בשיחה עם ״גלובס״ כי "אין לחברה בעיית כיסוי, שכן הכיסוי הביטוחי ירד בהתאם למכירה של הסניפים״ וכי "אין משהו משמעותי בכיסוי שמפריע לאספקה השוטפת של הסחורות לסניפים". עוד הוסיף כי ״חלק מהירידה המדוברת נובעת מכך שישנם ספקים שלא יודעים לקרוא את המפה כמו שצריך. לפני מספר חודשים הרשת עשתה עדכון מגוונים שירדו כ-8000 מק"טים ברשת מה שהביא לירידה במחזור של ספקים מסוימים במכירות הספק, ולא במכירות הרשת".

במקביל לצעדים הללו, הקבוצה עושה מאמצים רבים כדי לגייס משקיע או שותף שיחלץ אותה ואת 8,000 עובדיה מן המציאות הנוכחית, במול עדי צים ומול קבוצה שמגבש מנכ"ל פז לשעבר, יונה פוגל.

שני סניפים חזקים עוברים לויקטורי

בתוך כך, דיווחה לבורסה רשת הקמעונאות המתחרה ויקטורי על חתימת הסכם לרכישת שניים מהסניפים החזקים ביותר של קבוצת יינות ביתן בתמורה לכ-35 מיליון שקל, שמעניקים לה דריסת רגל ראשונה הן בקניונים של קבוצת עזריאלי והן בעיר ירושלים. שטחם מסתכם בכ-4,000 מ"ר.

ויקטורי אמנם לא פרטה את היקף המכירות של הפעילות הנרכשת, אך לפי הערכות בענף מדובר שניים מתוך ארבעה סניפי מפתח של הקבוצה, כשמחזור המכירות הנוכחי מוערך בכ-160 מיליון שקל, ויש מי שמעריכים שעשוי להגיע אף ל-200 מיליון שקל.

העסקה הנוכחית מצטרפת בסך הכול לתשעה סניפים שביתן יעביר לידי ויקטורי (בכפוף להשלמת העסקה הנוכחית) בתוך שנה בלבד. שני סניפים של קבוצת יינות ביתן הועברו לויקטורי בהחלפת חוזה במהלך 2019 - שער העלייה בחיפה, וקניון עופר לב חדרה, מה שסיפק לרשת דריסת רגל ראשונה בקניון של קבוצת מליסרון. כמו כן, ארבעה סניפים כבר הועברו לידי ויקטורי והחלו לפעול במסגרת העסקה שהשלים בחודש שעבר - מבשרת, נתיבות, טירת הכרמל, ויבנה.

סניף נוסף שצפוי לעבור לויקטורי החודש בעיר רחובות, היווה חלק מהעסקה הקודמת אך הושלם רק כעת, כשסניפים אלה ששטחם הכולל מהווה 8,500 מ"ר מצטרפים כאמור לעסקה הנוכחית. עבור העסקה הקודמת שילמה ויקטורי סכום של 63 מיליון שקל, כך שבסך הכול תשלם ויקטורי לביתן 98 מיליון שקל עבור שבעה סניפים שנרכשו מידיו.

מבחינת ויקטורי, מדובר על תוספת מכירות של כ-360 מיליון שקל בשנה עבור שבעת הסניפים החדשים, זאת בנוסף לדריסת רגל בשש ערים חדשות שבהן לא הייתה קיימת נוכחות לחברה עד היום.

מצעד המרוויחים מהצרות של ביתן

אבל ויקטורי אינה המרוויחה היחידה מהמצוקה אליה נקלע ביתן. במקור, קבוצת פרשמרקט שבבעלות האחים שלומי ויוסי אמיר חתמה על עסקה לרכישת שבעה סניפים של מגה מידי ביתן בתמורה ל-110 מיליון שקל בשטח של 7,000 מ"ר ובמחזור מכירות שנתי של 240 מיליון שקל. ואולם העסקה הזו הצטמצמה בהמשך לשלושה סניפים בלבד, לאחר שהתגלעו פערים בנוגע ליתר הסניפים. כך שבפועל שילמה פרשמרקט לביתן סכום של 40 מיליון שקל בלבד עבור שטח של 2,600 מ"ר. מחזור המכירות השנתי של הסניפים הללו מסתכם ב-93 מיליון שקל והוא כולל את סניפי הרשת בשכונת בבלי בתל-אביב, שכונת מרום נווה ברמת גן ושכונת רבין בחולון.

גם יוחננוף ביקשה לנגוס בנתח מהפעילות באמצעות רכישה של שלוש חנויות בתמורה ל-40 מיליון שקל בשטח של 5,600 מ"ר. לחנויות הללו, בהרצליה, ברעננה ובמתחם האיירפורט סיטי, מחזור מכירות של 140 מיליון שקל. הצדדים חתמו על עסקה בסוף החודש שעבר אך מכירתם טרם הושלמה.

אלא שבכך לא מסתכמת החנויות שנגרעו מהפריסה של ביתן: חנות נוספת הועברה לידיה של רשת קינג סטור בתמורה לשני מיליון שקל במסגרת החלפת חוזה השכירות מולה. בנוסף, לאחרונה הסבה יינות ביתן שתי חנויות של הרשת ל"חנויות שחורות", כלומר כאלה שאינן משמשות לקוחות אלא מיועדות לליקוט עבור פעילות האונליין של הרשת, כמעין מחסן קדמי - סניף נוסף בעיר רחובות וסניף קריית אתא. 

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

וול סטריט ננעלה שוב בירידות; אנבידיה ירדה במעל 2%, אמזון ב-4%

וול סטריט ביום רביעי רצוף של ירידות ● הרוטציה ממניות הטכנולוגיה אל המניות הקטנות נמשכת ● מנכ"ל גוגל: "אם הבועה תתפוצץ, אף חברה לא תישאר חסינה" ● לא רק מניות, גם איגרות חוב של חברות טכנולוגיה בירידה ● לראשונה זה 7 חודשים, הביטקוין ירד מתחת ל-90 אלף דולר לפני שהתאושש, מייקל סיילור ממשיך לרכוש את המטבע ● ישראליות: נייס נפלה לאחר הדוחות, סיוה בעקבות הנפקת מניות

קארין קלר־סוטר, נשיאת שוויץ ודונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson, Julia Nikhinson

הדיפלומטיה של מטילי הזהב שהביאה לשווייץ הסכם סחר עם טראמפ

מכסים משתקים על שווייץ יופחתו לאחר מאמץ דיפלומטי שנתפר במיוחד עבור נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, כולל מטילי זהב חרוטים ושעון שולחני של רולקס ● "בעלי עסקים מדברים באותה השפה כמו טראמפ, ולכן היה חשוב שהם ייכנסו לתמונה"

השקל מול הדולר / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר קופץ מול השקל. למה זה קורה?

מתחילת השנה התחזק השקל ב–10.4%, וביותר מ–2% בחודש האחרון ● אך הורדת הריבית הצפוייה, הירידות בוול סטריט והתאוששות הדולר בעולם, מאיימות על המשך המגמה ● דיסקונט: בתרחיש ביטחוני-גיאופוליטי אופטימי, השקל עשוי אף לרדת מתחת ל-3 שקלים

הנפקת פלייטיקה בנאסד''ק. המגעים עם רוביו הסתיימו / צילום: יח''צ

קשיי צמיחה: הסיבה לפיטוריהם הצפויים של מאות עובדי פלייטיקה

לצד רווחיות ודיבידנדים, חברת הגיימינג בדרך לסבב פיטורים שני בתוך שנה, הפעם גדול במיוחד ● משחקי הליבה שלה שוחקים את ההכנסות, הצמיחה מדשדשת והמניה נסחרת בשפל לעומת ההנפקה ב־2021

סוחר בקומת המסחר בבורסת ניו יורק / צילום: ap, Richard Drew

"תיקון מתרחש בשווקים": אנליסטים מעריכים שירידות נוספות בדרך

מדדי ה-S&P 500 והנאסד"ק נפלו מתחת לממוצע הנע של 50 יום שלהם - מה שעלול להצביע על כך שירידות נוספות בדרך ● אנליסטים מעריכים שה-S&P 500 יירד בסך הכל 5%-10% משיאו, ושהנאסד"ק ייפול ב-8% ● חלק מהאנליסטים מאמינים כי התיקון כבר כאן: "אם זה לא היה ברור עד כה, שיהיה ברור כעת: תיקון מתרחש בשוק המניות"

בית הדין הרבני / צילום: Shutterstock

אושר בכנסת: בית דין רבני יוכל לדון במזונות ילדים גם ללא הסכמת שני ההורים

החוק, שאושר במסגרת הסכמות עם המפלגות החרדיות, עוקף את פסיקת בג"ץ שאסרה על בתי הדין הרבניים לדון במזונות קטינים אלא אם שני ההורים הסכימו לכך

הדמיה של תוכנית ''קרן הקריה'' / צילום: רשות מקרקעי ישראל

11 שנים לאחר שמשרד הביטחון פינה את השטח: מכרז "קרן הקריה" יוצא לדרך

המכרז, המשתרע על שטח של כעשרה דונמים, מאפשר בנייה של 741 יח"ד ושטחי מסחר, במגדלים בני 50 קומות ויותר ● במשרד הביטחון מציינים כי המכרז פורסם "לציון היערכות לפינוי השטח"

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

"המשקיעים לקחו קשה את התחזית": מה הוביל לצניחה במניית נייס

מניית הטכנולוגיה השלימה ירידה של יותר מ־40% בשנה האחרונה לאחר שסיפקה יעדי צמיחה שכוללים השקעות שיפגעו ברווחיה ● אופנהיימר: "המשקיעים לא אוהבים ירידה בשיעורי רווחיות והיעדר מנוף תפעולי, המעלים חשש מתחרות"

בית רומנו הקיים / צילום: משה צור אדריכלים

הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה ת"א: 3 קומות יתוספו לבית רומנו שיהפוך למבנה ציבורי

הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה תל אביב החליטה כי הזכויות בבית רומנו יועברו מחברת YBOX נדל"ן לעירייה ● בתוך כך, המבנה ההיסטורי יהפוך למבנה בעל אופי ושימושים ציבוריים ● בתמורה, תקבל החברה זכויות למגורים בהיקף של עשרות אלפי מ"ר במקומות שונים בעיר

משה לארי / צילום: מזרחי טפחות

מזרחי טפחות: רווח של 1.5 מיליארד שקל – מחציתו יחולק כדיבידנד

מדובר בעלייה של 4% ביחס לרבעון המקביל אשתקד, כאשר הבנק מציג תשואה גבוהה על ההון של 17.6% ● בניגוד לבנקי לאומי והבינלאומי, שהגיעו לשיעור חלוקה של 75% מהרווח הנקי - מזרחי טפחות, בדומה לדיסקונט, בוחר לחלק מחצית מהרווח הנקי כדיבידנד

שתי המדינות שסיפקו לישראל 70% מהנפט במהלך המלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: ישראל נתפסה במלחמת "חרבות ברזל" כמבודדת, אבל בפועל 25 מדינות נרתמו למכור לה נפט במשך שנתיים; הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית מאסה בהתנהלות איראן; והאיום החות'י בים האדום ממשיך לתת את אותותיו על התקשורת הבינלאומית ● כותרות העיתונים בעולם 

קיר סטארמר, ראש ממשלת בריטניה / צילום: Reuters, Zhanna Manukyan

בגלל "אואזיס": בריטניה תאסור בחוק ספסרות מקוונת בכרטיסים

פלטפורמות כמו Viagogo לא יוכלו למכור יותר כרטיסים במחיר העולה על מחיר הקנייה שלהם ● מניית החברה צנחה במסחר בארה"ב ● החוק תקף לאירועים חיים, כולל משחקי ספורט

דוגמאות למודעות ובהן התחזות לאנשי מפתח למטרת הונאה / צילום: צילום מסך

"המניות יעלו ב-300%": גל ההונאות הפיננסיות מתפשט במודעות גוגל

פרסומות המתחזות לאישים בכירים במטרה לבצע הונאה שטפו תחילה את הרשתות החברתיות, וכעת מופיעות ביעד חדש ● גוגל: "השקענו רבות במערכות לשיפור האיתור והאכיפה"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ראש צוות השרים לסמכויות ועדת החקירה לאירועי ה-7 באוקטובר: יריב לוין

בצוות יהיו חברים גם השרים בן גביר, סמוטריץ', סטרוק, אלקין, דיכטר, גמליאל, אליהו ושיקלי ● הצוות אמור לקבוע את סמכויות ועדת החקירה שמתכננת הממשלה להקים במקום ועדה ממלכתית, ולהחליט אילו נושאים ייכללו במנדט שלה

קניות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock, Natee Photo

ביום הרווקים הסיני, האונליין ניצח את החנויות הפיזיות בהיקף הרכישות

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על עלייה של יותר מ-20% ברכישות בענפים הבולטים ב-11 בנובמבר

המשרוקית מסבירה. ועדות חקירה / צילום: יעקב סער - לע''מ

זן חדש של ועדות חקירה? החלטת ממשלה לא תספיק

הממשלה החליטה: ועדת חקירה - אבל לא ממלכתית. אז מה כן, ומה צריך לקרות כדי שזה באמת ייצא לפועל? ● המשרוקית של גלובס

בית הדין הרבני / צילום: Shutterstock

הכנסת הרחיבה את סמכויות בתי הדין הרבניים בתחום המזונות. מה המשמעות?

רק בפברואר האחרון בג"ץ קבע כי בתי הדין הרבניים אינם מוסמכים לדון במזונות ילדים ללא הסכמת שני ההורים ● האם הוא צפוי להתערב כעת בחקיקה של הכנסת שעקפה את פסיקתו, ומה היה המצב המשפטי עד עכשיו? ● גלובס עושה סדר

ראש ממשלת יפן סנאה טאקאיצ'י / צילום: ap, Eugene Hoshiko

"הצוואר חייב להיכרת": המתיחות בין המעצמות הגדולות במזרח עולה מדרגה

המתיחות בין יפן לסין מתגברת לאחר דברי ראש ממשלת יפן על אפשרות תגובה צבאית במקרה של תקיפה סינית על טייוואן ● לצד חילופי אזהרות מסע והזנקת מטוסי קרב, המשבר כבר פוגע בתיירות, בתעופה ובשווקים - ומעמיד את יציבות הכלכלה האזורית בסימן שאלה

גיוס עובדים / צילום: Shutterstock, tsyhun

מחקר חדש של דיל: 75% מהחברות בישראל מצמצמות גיוסי ג'וניורים

המחקר, המבוסס על סקר רחב־היקף שנערך בקרב אלפי מעסיקים מ־17 מדינות, מצביע על צמצום חד ביכולת ההשתלבות בשוק העבודה עבור מי שנמצאים בתחילת דרכם - כאשר ישראל מובילים את המגמה העולמית

הסלון האווירי בדובאי / צילום: Altaf Qadri

רוסיה מציגה בדובאי: העתק של מל"ט מתוצרת התעשייה האווירית

בסלון האווירי בדובאי, שמתקיים בימים אלו, רוסיה מציגה לראווה גרסת יצוא של מל"ט מתוצרת התעשייה האווירית, אליו קיבלה רישיון בעבר ● שיתוף הפעולה בין תע"א לרוסיה נקטע כבר לפני עשור, אך זה לא מפריע לרוסים לייצר העתק במפעל אזרחי תחת שם שונה