גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

180 מיליון שקל בחצי שנה: מה עומד מאחורי מבול המימושים של נחום ביתן, מה עושים הספקים, ואיך זה ייגמר?

קבוצת יינות ביתן דיווחה על מכירת שני סניפים מרכזיים לויקטורי המתחרה, ובכך ביצעה בתוך חצי שנה עסקאות למכירת סניפים ב–180 מיליון שקל ● הספקים מדווחים על פיגור, וביתן קרוב לסגירת קבלת הלוואת ענק מעדי צים בתמורה לשיעבודים ● ניתוח "גלובס"

סניף של יינות ביתן / צילום: שלומי יוסף, גלובס
סניף של יינות ביתן / צילום: שלומי יוסף, גלובס

נחום ביתן ממשיך למכור נכסים אסטרטגיים למתחרים על רקע מצוקת התזרים אליה נקלע, והמרוויחה הגדולה עד כה היא ויקטורי שבהובלת אייל רביד, אך היא בהחלט לא היחידה. בדיקת "גלובס" מגלה כי בתוך פחות מחצי שנה חתמה קבוצת יינות ביתן-מגה על ארבע עסקאות שבמסגרתן היא מוכרת 13 סניפים בשטח של יותר מ-20 אלף מ"ר ועם מכירות שנתיות שנאמדות בכ-600 מיליון שקל. בכפוף להשלמת העסקאות ביתן קיבל ועוד יקבל עבור הסניפים הללו סכומים שיצטברו לכ-180 מיליון שקל.

בנוסף, שלוש חנויות עברו למתחרות ושתיים הוסבו לאונליין, כך שמדובר ב-18 חנויות שנגרעו מהפריסה של הקבוצה מסוף 2018. בסך הכול, מרשת עם מחזור מכירות של הקבוצה שעמד על כ-5.5 מיליארד שקל ו-188 סניפים, לפי ראיון שנתן ביתן ל"גלובס" לפני כשנתיים, עומדת היום הרשת על כ-163 סניפים פעילים לצד פעילות אונליין. כלומר, מדובר על קיטון של 13% בפריסה הפיזית של הרשת, וירידה של יותר מ-11% במחזור המכירות שלה, לא כולל היקף המכירות בשלושת הסניפים שהועברו במסגרת חילופי חוזה.

מכירת הסניפים המואצת של ביתן בניסיון להשיג מזומנים

מכירת הסניפים המואצת הזו שהחלה בסוף ספטמבר האחרון נתפסת בשוק הקמעונאות וגם בשוק ההון כמהלך שנכפה על ביתן במטרה לגייס מזומנים במהירות, גם במחיר של מכירת סניפים טובים וחזקים שקורצים למתחריו. כלומר, על מנת לספק את צרכי המזומנים היום נראה כי ביתן נכון למכור חלק מהעתיד של הרשת.

המציאות הזו מתרחשת על רקע עזיבת מספר בעלי תפקידים וביניהם סמנכ"ל הכספים של הרשת - רו"ח איל וינברג - שסיים את דרכו בקבוצה לאחר תקופה של שנה וחצי בלבד. במקומו מונה לתפקיד דוד סבן, מי ששימש כסמנכ"ל הכספים של איקאה ישראל בשש השנים האחרונות.

קבוצת יינות ביתן מתמודדת בין היתר עם פיגורים בתשלומים לספקים ועם ירידה דו ספרתית נמוכה במכירות כפי שחשפנו לפני כחצי שנה. ואולם על פי מידע שהגיע לידי "גלובס", הפיגורים בתשלומים הגיעו לאחרונה לרף חדש שעומד על חודש ימים. במקביל, נודע כי ספקיות גדולות מקפידות לספק סחורה בהיקף לכיסוי הביטוחי שניתן להן, בעוד שספקיות קטנות יותר צמצמו אספקת סחורה לרשת בהיקף של עשרות בודדות של אחוזים ועד 50%.

עוד נודע, כי ועד העובדים של הרשת תומך בביתן באמצעות שורת צעדים מרחקי לכת מבחינתו, ביניהם "פיטורים של מאות עובדי קבלן", וביטול עבודה של שעות נוספות עבור העובדים הקבועים בהיקף שאמור לחסוך לקבוצה עלויות של כשני מיליון שקל בחודש.

עם זאת, גורם מעורה בסביבת החברה טען בשיחה עם ״גלובס״ כי "אין לחברה בעיית כיסוי, שכן הכיסוי הביטוחי ירד בהתאם למכירה של הסניפים״ וכי "אין משהו משמעותי בכיסוי שמפריע לאספקה השוטפת של הסחורות לסניפים". עוד הוסיף כי ״חלק מהירידה המדוברת נובעת מכך שישנם ספקים שלא יודעים לקרוא את המפה כמו שצריך. לפני מספר חודשים הרשת עשתה עדכון מגוונים שירדו כ-8000 מק"טים ברשת מה שהביא לירידה במחזור של ספקים מסוימים במכירות הספק, ולא במכירות הרשת".

במקביל לצעדים הללו, הקבוצה עושה מאמצים רבים כדי לגייס משקיע או שותף שיחלץ אותה ואת 8,000 עובדיה מן המציאות הנוכחית, במול עדי צים ומול קבוצה שמגבש מנכ"ל פז לשעבר, יונה פוגל.

שני סניפים חזקים עוברים לויקטורי

בתוך כך, דיווחה לבורסה רשת הקמעונאות המתחרה ויקטורי על חתימת הסכם לרכישת שניים מהסניפים החזקים ביותר של קבוצת יינות ביתן בתמורה לכ-35 מיליון שקל, שמעניקים לה דריסת רגל ראשונה הן בקניונים של קבוצת עזריאלי והן בעיר ירושלים. שטחם מסתכם בכ-4,000 מ"ר.

ויקטורי אמנם לא פרטה את היקף המכירות של הפעילות הנרכשת, אך לפי הערכות בענף מדובר שניים מתוך ארבעה סניפי מפתח של הקבוצה, כשמחזור המכירות הנוכחי מוערך בכ-160 מיליון שקל, ויש מי שמעריכים שעשוי להגיע אף ל-200 מיליון שקל.

העסקה הנוכחית מצטרפת בסך הכול לתשעה סניפים שביתן יעביר לידי ויקטורי (בכפוף להשלמת העסקה הנוכחית) בתוך שנה בלבד. שני סניפים של קבוצת יינות ביתן הועברו לויקטורי בהחלפת חוזה במהלך 2019 - שער העלייה בחיפה, וקניון עופר לב חדרה, מה שסיפק לרשת דריסת רגל ראשונה בקניון של קבוצת מליסרון. כמו כן, ארבעה סניפים כבר הועברו לידי ויקטורי והחלו לפעול במסגרת העסקה שהשלים בחודש שעבר - מבשרת, נתיבות, טירת הכרמל, ויבנה.

סניף נוסף שצפוי לעבור לויקטורי החודש בעיר רחובות, היווה חלק מהעסקה הקודמת אך הושלם רק כעת, כשסניפים אלה ששטחם הכולל מהווה 8,500 מ"ר מצטרפים כאמור לעסקה הנוכחית. עבור העסקה הקודמת שילמה ויקטורי סכום של 63 מיליון שקל, כך שבסך הכול תשלם ויקטורי לביתן 98 מיליון שקל עבור שבעה סניפים שנרכשו מידיו.

מבחינת ויקטורי, מדובר על תוספת מכירות של כ-360 מיליון שקל בשנה עבור שבעת הסניפים החדשים, זאת בנוסף לדריסת רגל בשש ערים חדשות שבהן לא הייתה קיימת נוכחות לחברה עד היום.

מצעד המרוויחים מהצרות של ביתן

אבל ויקטורי אינה המרוויחה היחידה מהמצוקה אליה נקלע ביתן. במקור, קבוצת פרשמרקט שבבעלות האחים שלומי ויוסי אמיר חתמה על עסקה לרכישת שבעה סניפים של מגה מידי ביתן בתמורה ל-110 מיליון שקל בשטח של 7,000 מ"ר ובמחזור מכירות שנתי של 240 מיליון שקל. ואולם העסקה הזו הצטמצמה בהמשך לשלושה סניפים בלבד, לאחר שהתגלעו פערים בנוגע ליתר הסניפים. כך שבפועל שילמה פרשמרקט לביתן סכום של 40 מיליון שקל בלבד עבור שטח של 2,600 מ"ר. מחזור המכירות השנתי של הסניפים הללו מסתכם ב-93 מיליון שקל והוא כולל את סניפי הרשת בשכונת בבלי בתל-אביב, שכונת מרום נווה ברמת גן ושכונת רבין בחולון.

גם יוחננוף ביקשה לנגוס בנתח מהפעילות באמצעות רכישה של שלוש חנויות בתמורה ל-40 מיליון שקל בשטח של 5,600 מ"ר. לחנויות הללו, בהרצליה, ברעננה ובמתחם האיירפורט סיטי, מחזור מכירות של 140 מיליון שקל. הצדדים חתמו על עסקה בסוף החודש שעבר אך מכירתם טרם הושלמה.

אלא שבכך לא מסתכמת החנויות שנגרעו מהפריסה של ביתן: חנות נוספת הועברה לידיה של רשת קינג סטור בתמורה לשני מיליון שקל במסגרת החלפת חוזה השכירות מולה. בנוסף, לאחרונה הסבה יינות ביתן שתי חנויות של הרשת ל"חנויות שחורות", כלומר כאלה שאינן משמשות לקוחות אלא מיועדות לליקוט עבור פעילות האונליין של הרשת, כמעין מחסן קדמי - סניף נוסף בעיר רחובות וסניף קריית אתא. 

עוד כתבות

יו'' אגד אמיר לוי / צילום: שלומי יוסף

יו"ר אגד אמיר לוי על הנפקה אפשרית: "זו חברה קלאסית לשוק ההון"

אמיר  לוי התארח בוועידת ישראל לעסקים של גלובס וקרא למנות בדחיפות ממונה חדש לאגף התקציבים, להימנע מתוספות מוגזמות לתקציב הביטחון - ורמז כי אגד במסלול להנפקה, אחרי השבחתה: "אנחנו מחזקים את הממשל התאגידי" ● על משבר התחבורה בישראל: "צריך לשטוף את המדינה עם נתיבי תחבורה ציבורית ולצאת במכרז אגרות הגודש"

הישראליות בוול סטריט / צילום: באדיבות נאייקס, אלן צצקין, נאבן

הישראלית שצנחה במעל 20% בעקבות הדוחות, וזו שהתאוששה מהשפל

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך סוף השבוע ● פלטפורמת בניית האתרים Wix נפלה בכ-24% מאז שפרסמה את דוחותיה, על רקע ירידה שנרשמה בשולי הרווח ● מנגד, נאייקס קפצה בשיעור דו־ספרתי לאחר הדוחות ● נאבן התאוששה מעט, לאחר שנפלה במעל 40% מאז הנפקתה בחודש שעבר

יאן לקון. זכה בפרס טיורינג הנחשב / צילום: Reuters, Ron Sachs - CNP

40 שנה הוא צדק לגבי הבינה המלאכותית. עכשיו הוא חושב שכולם טועים

יאן לקון המציא רכיבי בסיס רבים של ה-AI המודרני ● כעת האיש החריג במטא משוכנע שרוב השחקנים בתחום מסונוורים ממודלי שפה גדולים כמו ChatGPT ושבתוך חמש שנים לכל היותר, הם יעלמו: "אף אדם שפוי לא ישתמש בהם יותר"

אל''מ במיל' ניצן אלון בוועידת ישראל / צילום: כדיה לוי

"שנתיים של סערת רגשות": האלוף ניצן אלון מדבר לראשונה על מפקדת השבויים והנעדרים

ראש מפקדת השבויים והנעדרים סיפר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס על מאמצי שחרור החטופים בשנתיים האחרונות, המתיחות מול הדרג המדיני והתוכניות שלו להתחלה החדשה באזרחות ● "למדינת ישראל יש אחריות לתקן את מה שאפשר. אנחנו נמצאים בתחילתו של ריפוי ושיקום שממנו אפשר לצמוח"

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

האם שוק המניות האמריקאי יחזור לעלות, או שהריבאונד עדיין רחוק?

אחרי הירידות החדות שנרשמו בוול סטריט ביום חמישי האחרון, והעליות ביום שלמחרת, אנליסטים ששוחחו עם מרקטווץ' הסבירו כי התנודתיות כנראה כאן כדי להישאר ● לדברי אחד מהם: "המשקיעים רודפים אחרי רצפים של עליות, כיסי אוויר. זה שם את השוק על מסלול מאוד בלתי־יציב"

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל צפוי להוריד את הריבית אחרי קרוב לשנתיים. לאן הולכים מכאן?

בשוק צופים בהסתברות כמעט מוחלטת שבנק ישראל יפחית בהחלטה הקרובה את הריבית בשיעור סולידי של 25 נקודות בסיס - לרמה של 4.25% ● הפעם האחרונה שבה הריבית ירדה בשיעור זהה הייתה בינואר 2024 ● עם זאת, מי שמצפה לרצף הפחתות ריבית עשוי להתבדות

אולם התצוגה החדש של טסלה בקריית אתא / צילום: יח''צ טסלה

הנתונים מגלים: הישראלים קונים פחות מכוניות חשמליות

הרכב החשמלי הוא הסגמנט החסכוני והירוק בשוק, אך ב־2025 נרשמה ירידה במכירות שלו ● הסיבות: שחיקת הטבות מיסוי והפופולריות של רכבי הפלאג־אין, בעיקר עבור ציי רכב ● למרות המגמה, בטסלה מרחיבים את ההשקעות בישראל, ורק לאחרונה חנכו אולם מכירות חדש בתל אביב ומרכז בקריית אתא

חזי חאלאויה בוועידת ישראל לעסקים / צילום: כדיה לוי

יו"ר נמלי ישראל: "ישראל צריכה להיות שער לאירופה. אסור לפספס את ההזדמנות"

חזי חאלאויה דיבר בועידת ישראל לעסקים של גלובס על ההזדמנות הטמונה במסדרון הכלכלי IMEC בין הודו לאירופה, שישראל טרם הצטרפה אליו ● "מדובר במצפן גיאו־אסטרטגי. אם נקבל את ההחלטות הנכונות, זו תהיה זכייה לדורות. ואם לא נקבל את ההחלטות הנכונות, זו תהיה בכייה לדורות"

ענת לוין, ליאת חזות ולימור בקר בוועידת ישראל לעסקים / צילום: שלומי יוסף

מה יקרה לכסף שלכם ב-2026? שלוש מנהלות השקעות בכירות עונות

פאנל המנכ"ליות הבכירות בוועידת ישראל לעסקים של גלובס סימן את 2026 כשנה של הכרעות ● לימור בקר מהמילטון ליין צופה שחלק גדול מהצמיחה העתידית בכלל לא יקרה בבורסה - אלא בחברות הפרטיות ● ענת לוין מבלקרוק סבורה שבקרוב נבין באילו מחברות הבינה המלאכותית הסיכון עולה על כדאיות ההשקעה ● וליאת חזות מהפועלים אקוויטי חושבת שדווקא העובדה שהרבה רוכשים ישבו על הגדר בשוק המגורים מייצרת הזדמנות

ינון קרייז, מנכ''ל ויו''ר ענקית הצעצועים מאטל, בערב הפתיחה של ועידת ישראל לעסקים / צילום: תמר מצפי

מנכ"ל ענקית הצעצועים מאטל: "התחלנו להסתכל על אנשים שקונים את המוצרים שלנו כמעריצים ולא כצרכנים"

ינון קרייז, מנכ"ל ויו"ר ענקית הצעצועים מאטל, השתתף בערב הפתיחה של ועידת ישראל לעסקים של גלובס ● הוא התייחס להצטרפותו לחברה ב-2018, לאחר שהתחלפו 3 מנכ"לים ברציפות, דיבר על השינוי האסטרטגי שהביא לחברה ועל הצלחת הסרט "ברבי" ● "מאטל מתוארת בתסריט כחברה הכי גרועה בקורפורייט האמריקאי, והתפקיד שלי כמנכ"ל החברה מגולם כשוביניסט - וזה עבד"

מימין: אסף זגריזק, יודפת אפק-ארזי, ינקי קוינט ורועי כחלון בוועידת ישראל לעסקים 2025 / צילום: כדיה לוי

רועי כחלון: "עובדים מסביב לשעון על הנפקת התעשייה האווירית"

במסגרת פאנל "תשתיות לישראל" בוועידת ישראל לעסקים של גלובס, מנהל רמ"י ינקי קוינט אמר כי "מחירי הדירות יכולים להגיע לרמה שזוג צעיר יוכל לרכוש דירה בעלות סבירה" ● יו"ר נת"ע, יודפת אפק-ארזי: "פרויקט המטרו זה גיים צ'יינג'ר עשורים קדימה"

גיא פרופר, מנכ''ל סוגת / איור: גיל ג'יבלי

המנכ"ל שגדל בבית שבו הומצאה הבמבה ומוביל עכשיו הנפקה חדשה בשוק המזון

שורה של רכישות אסטרטגיות הפכו את סוגת לאחת מחברות המזון המובילות במשק ● כעת פועלת קרן פורטיסימו להנפיק את החברה, שמנהל גיא פרופר, לפי שווי של 900 מיליון שקל ● סוגת, שהפכה למרכזית במכירת מוצרי מזון בסיסיים, מציגה יציבות בהכנסות לצד קפיצה ברווח

גיל שויד בוועידת ישראל לעסקים / צילום: שלומי יוסף

האזהרה של גיל שויד: "שוק הסייבר מנותק"

בצל התמחור הגבוה של חברות סייבר והעניין מצד ענקיות הטכנולוגיה, יו"ר צ'ק פוינט גיל שויד מספר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס, על האתגרים שמספקת הבינה המלאכותית לתחום, ועונה לשאלה האם הוא מתכנן לשוב לקדמת הבמה ● "בשנת 2001 הייתה בועה בעקבות מהפכת האינטרנט, אבל 20 שנה אחרי האינטרנט עדיין חי ובועט"

יבגני דיברוב בוועידת ישראל / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל ארמיס: "יש לנו יש עוד עבודה קשה כדי להגיע להנפקה"

דיברוב הציב בועידת ישראל לעסקים של גלובס את היעד של החברה להנפקה: "600 או 700 מיליון דולר בהכנסות" ● לשאלה אם מהפכת ה־AI תוביל לצמצום מקומות העבודה בחברה, השיב: "היא תהפוך את הארגון ליותר יעיל"

מימין: אסף זגריזק, שאול שניידר ועמית לנג בוועידת ישראל לעסקים 2025 / צילום: רפי קוץ

יו"ר נמל אשדוד שאול שניידר: "אני לא מתנגד להנפקה"

שניידר אמר את הדברים בשיחה בנושא התשתיות הקריטיות של ישראל בוועידת ישראל לעסקים של גלובס ● מנכ"ל מקורות עמית לנג: "יש לישראל פוטנציאל להיות ספקית מים לסוריה וכך ליצור מארג גאו-פוליטי"

אלונה בר און בוועידת ישראל לעסקים 2025 / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: "גלובס, כמו הכלכלה הישראלית, הוא סיפור של חוסן מול האתגרים"

מו"ל גלובס אלונה בר און דיברה בוועידת ישראל לעסקים של גלובס על ימיו הראשונים של העיתון ב-1983 זמן קצר לאחר קריסת הבורסה, על האתגרים במציאות שמשתנה ללא הרף ועל ההתמקדות בסיקור מקצועי ואמין ● "הכלכלה הישראלית חשובה לנו מאוד, וזו גם התמה של גלובס", אמרה

ידין ענתבי בוועידת ישראל / צילום: רפי קוץ

מנכ"ל בנק הפועלים: "המערכת הבנקאית איבדה את הצעירים הסוחרים בשוק ההון. הגיע הזמן ליזום ולהחזיר אותם אלינו"

מנכ"ל הפועלים ידין ענתבי הזהיר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס כי המיסוי שהטילה הממשלה אינו פוגע בבנקים אלא בחוסכים ובקרנות הפנסיה וההשתלמות, וטוען שהרווחיות הגבוהה הייתה אמורה לחזור לציבור ● בנוסף הציג ענתבי צעדים חדשים של הבנק שנועדו להחזיר צעירים למסחר בשוק ההון

נדב חנין, סמנכ''ל שיווק וחדשנות באל על, בוועידת ישראל / צילום: כדיה לוי

סמנכ"ל אל על: "יש אנומליה בין ביקוש והיצע בעולם התעופה"

נדב חנין, סמנכ"ל השיווק והדיגיטל של אל על, הסביר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס כי מחסור עולמי במטוסים ובמנועים ● על הביקורת שהופנתה נגד החברה במהלך המלחמה: "שעות הטיסה שלנו טובות יותר, הצוותים כחול־לבן - ויש לזה ערך" ● על הקמת בסיס פעילות מקומי לוויזאייר אמר כי כללי הרגולציה השונים יוצרים אי־שוויון

רכב ותחבורה / צילום: יח''צ

התערוכה בגואנגג'ואו החלה: הדגמים הסיניים והמערביים שעשויים להיות להיטים מקומיים

יצרני הרכב מציגים השבוע קצב התפתחות המהיר ואת התרחבותם לפלחי שוק מרכזיים בתערוכה בגואנגג’ואו, סין ● במרכז הבמה: דגמים חשמליים והיברידיים חדשים המכוונים גם לשוק בישראל ובאירופה, בעלי טכנולוגיות חדישות ובמחירים תחרותיים ● השבוע בענף הרכב 

פרופ' רוני גמזו, יו''ר מגדל אחזקות, בוועידת ישראל לעסקים 2025 / צילום: שלומי יוסף

פרופ' רוני גמזו: "תמיד ארגיש החמצה שלא הייתי מנכ"ל הכללית"

יו"ר מגדל אחזקות, מנכ"ל בית החולים איכילוב בעבר, אמר עוד בוועידת ישראל לעסקים של גלובס: "הפער בין שיבא לאיכילוב הוא רק בכותרות; ברמת הרופאים והרפואה לא רק שאין פער - איכילוב מוביל"