גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

180 מיליון שקל בחצי שנה: מה עומד מאחורי מבול המימושים של נחום ביתן, מה עושים הספקים, ואיך זה ייגמר?

קבוצת יינות ביתן דיווחה על מכירת שני סניפים מרכזיים לויקטורי המתחרה, ובכך ביצעה בתוך חצי שנה עסקאות למכירת סניפים ב–180 מיליון שקל ● הספקים מדווחים על פיגור, וביתן קרוב לסגירת קבלת הלוואת ענק מעדי צים בתמורה לשיעבודים ● ניתוח "גלובס"

סניף של יינות ביתן / צילום: שלומי יוסף, גלובס
סניף של יינות ביתן / צילום: שלומי יוסף, גלובס

נחום ביתן ממשיך למכור נכסים אסטרטגיים למתחרים על רקע מצוקת התזרים אליה נקלע, והמרוויחה הגדולה עד כה היא ויקטורי שבהובלת אייל רביד, אך היא בהחלט לא היחידה. בדיקת "גלובס" מגלה כי בתוך פחות מחצי שנה חתמה קבוצת יינות ביתן-מגה על ארבע עסקאות שבמסגרתן היא מוכרת 13 סניפים בשטח של יותר מ-20 אלף מ"ר ועם מכירות שנתיות שנאמדות בכ-600 מיליון שקל. בכפוף להשלמת העסקאות ביתן קיבל ועוד יקבל עבור הסניפים הללו סכומים שיצטברו לכ-180 מיליון שקל.

בנוסף, שלוש חנויות עברו למתחרות ושתיים הוסבו לאונליין, כך שמדובר ב-18 חנויות שנגרעו מהפריסה של הקבוצה מסוף 2018. בסך הכול, מרשת עם מחזור מכירות של הקבוצה שעמד על כ-5.5 מיליארד שקל ו-188 סניפים, לפי ראיון שנתן ביתן ל"גלובס" לפני כשנתיים, עומדת היום הרשת על כ-163 סניפים פעילים לצד פעילות אונליין. כלומר, מדובר על קיטון של 13% בפריסה הפיזית של הרשת, וירידה של יותר מ-11% במחזור המכירות שלה, לא כולל היקף המכירות בשלושת הסניפים שהועברו במסגרת חילופי חוזה.

מכירת הסניפים המואצת של ביתן בניסיון להשיג מזומנים

מכירת הסניפים המואצת הזו שהחלה בסוף ספטמבר האחרון נתפסת בשוק הקמעונאות וגם בשוק ההון כמהלך שנכפה על ביתן במטרה לגייס מזומנים במהירות, גם במחיר של מכירת סניפים טובים וחזקים שקורצים למתחריו. כלומר, על מנת לספק את צרכי המזומנים היום נראה כי ביתן נכון למכור חלק מהעתיד של הרשת.

המציאות הזו מתרחשת על רקע עזיבת מספר בעלי תפקידים וביניהם סמנכ"ל הכספים של הרשת - רו"ח איל וינברג - שסיים את דרכו בקבוצה לאחר תקופה של שנה וחצי בלבד. במקומו מונה לתפקיד דוד סבן, מי ששימש כסמנכ"ל הכספים של איקאה ישראל בשש השנים האחרונות.

קבוצת יינות ביתן מתמודדת בין היתר עם פיגורים בתשלומים לספקים ועם ירידה דו ספרתית נמוכה במכירות כפי שחשפנו לפני כחצי שנה. ואולם על פי מידע שהגיע לידי "גלובס", הפיגורים בתשלומים הגיעו לאחרונה לרף חדש שעומד על חודש ימים. במקביל, נודע כי ספקיות גדולות מקפידות לספק סחורה בהיקף לכיסוי הביטוחי שניתן להן, בעוד שספקיות קטנות יותר צמצמו אספקת סחורה לרשת בהיקף של עשרות בודדות של אחוזים ועד 50%.

עוד נודע, כי ועד העובדים של הרשת תומך בביתן באמצעות שורת צעדים מרחקי לכת מבחינתו, ביניהם "פיטורים של מאות עובדי קבלן", וביטול עבודה של שעות נוספות עבור העובדים הקבועים בהיקף שאמור לחסוך לקבוצה עלויות של כשני מיליון שקל בחודש.

עם זאת, גורם מעורה בסביבת החברה טען בשיחה עם ״גלובס״ כי "אין לחברה בעיית כיסוי, שכן הכיסוי הביטוחי ירד בהתאם למכירה של הסניפים״ וכי "אין משהו משמעותי בכיסוי שמפריע לאספקה השוטפת של הסחורות לסניפים". עוד הוסיף כי ״חלק מהירידה המדוברת נובעת מכך שישנם ספקים שלא יודעים לקרוא את המפה כמו שצריך. לפני מספר חודשים הרשת עשתה עדכון מגוונים שירדו כ-8000 מק"טים ברשת מה שהביא לירידה במחזור של ספקים מסוימים במכירות הספק, ולא במכירות הרשת".

במקביל לצעדים הללו, הקבוצה עושה מאמצים רבים כדי לגייס משקיע או שותף שיחלץ אותה ואת 8,000 עובדיה מן המציאות הנוכחית, במול עדי צים ומול קבוצה שמגבש מנכ"ל פז לשעבר, יונה פוגל.

שני סניפים חזקים עוברים לויקטורי

בתוך כך, דיווחה לבורסה רשת הקמעונאות המתחרה ויקטורי על חתימת הסכם לרכישת שניים מהסניפים החזקים ביותר של קבוצת יינות ביתן בתמורה לכ-35 מיליון שקל, שמעניקים לה דריסת רגל ראשונה הן בקניונים של קבוצת עזריאלי והן בעיר ירושלים. שטחם מסתכם בכ-4,000 מ"ר.

ויקטורי אמנם לא פרטה את היקף המכירות של הפעילות הנרכשת, אך לפי הערכות בענף מדובר שניים מתוך ארבעה סניפי מפתח של הקבוצה, כשמחזור המכירות הנוכחי מוערך בכ-160 מיליון שקל, ויש מי שמעריכים שעשוי להגיע אף ל-200 מיליון שקל.

העסקה הנוכחית מצטרפת בסך הכול לתשעה סניפים שביתן יעביר לידי ויקטורי (בכפוף להשלמת העסקה הנוכחית) בתוך שנה בלבד. שני סניפים של קבוצת יינות ביתן הועברו לויקטורי בהחלפת חוזה במהלך 2019 - שער העלייה בחיפה, וקניון עופר לב חדרה, מה שסיפק לרשת דריסת רגל ראשונה בקניון של קבוצת מליסרון. כמו כן, ארבעה סניפים כבר הועברו לידי ויקטורי והחלו לפעול במסגרת העסקה שהשלים בחודש שעבר - מבשרת, נתיבות, טירת הכרמל, ויבנה.

סניף נוסף שצפוי לעבור לויקטורי החודש בעיר רחובות, היווה חלק מהעסקה הקודמת אך הושלם רק כעת, כשסניפים אלה ששטחם הכולל מהווה 8,500 מ"ר מצטרפים כאמור לעסקה הנוכחית. עבור העסקה הקודמת שילמה ויקטורי סכום של 63 מיליון שקל, כך שבסך הכול תשלם ויקטורי לביתן 98 מיליון שקל עבור שבעה סניפים שנרכשו מידיו.

מבחינת ויקטורי, מדובר על תוספת מכירות של כ-360 מיליון שקל בשנה עבור שבעת הסניפים החדשים, זאת בנוסף לדריסת רגל בשש ערים חדשות שבהן לא הייתה קיימת נוכחות לחברה עד היום.

מצעד המרוויחים מהצרות של ביתן

אבל ויקטורי אינה המרוויחה היחידה מהמצוקה אליה נקלע ביתן. במקור, קבוצת פרשמרקט שבבעלות האחים שלומי ויוסי אמיר חתמה על עסקה לרכישת שבעה סניפים של מגה מידי ביתן בתמורה ל-110 מיליון שקל בשטח של 7,000 מ"ר ובמחזור מכירות שנתי של 240 מיליון שקל. ואולם העסקה הזו הצטמצמה בהמשך לשלושה סניפים בלבד, לאחר שהתגלעו פערים בנוגע ליתר הסניפים. כך שבפועל שילמה פרשמרקט לביתן סכום של 40 מיליון שקל בלבד עבור שטח של 2,600 מ"ר. מחזור המכירות השנתי של הסניפים הללו מסתכם ב-93 מיליון שקל והוא כולל את סניפי הרשת בשכונת בבלי בתל-אביב, שכונת מרום נווה ברמת גן ושכונת רבין בחולון.

גם יוחננוף ביקשה לנגוס בנתח מהפעילות באמצעות רכישה של שלוש חנויות בתמורה ל-40 מיליון שקל בשטח של 5,600 מ"ר. לחנויות הללו, בהרצליה, ברעננה ובמתחם האיירפורט סיטי, מחזור מכירות של 140 מיליון שקל. הצדדים חתמו על עסקה בסוף החודש שעבר אך מכירתם טרם הושלמה.

אלא שבכך לא מסתכמת החנויות שנגרעו מהפריסה של ביתן: חנות נוספת הועברה לידיה של רשת קינג סטור בתמורה לשני מיליון שקל במסגרת החלפת חוזה השכירות מולה. בנוסף, לאחרונה הסבה יינות ביתן שתי חנויות של הרשת ל"חנויות שחורות", כלומר כאלה שאינן משמשות לקוחות אלא מיועדות לליקוט עבור פעילות האונליין של הרשת, כמעין מחסן קדמי - סניף נוסף בעיר רחובות וסניף קריית אתא. 

עוד כתבות

אתר בנייה, ההשפעה של הרפורמות עדיין חלקית / צילום: Shutterstock

כך השפיעו הרפורמות הגדולות בתכנון ובבנייה על המצב בשטח

ארבע רפורמות גדולות שהיו אמורות להוביל לשינוי משמעותי בעולם התכנון והבנייה יצאו לדרך בסוף 2024 ● הן מחייבות הסתגלות מקצועית בענף ושינוי פרדיגמות מצד גורמים רבים, וההשפעה שלהן עדיין איטית

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלי אאורה / צילום: תמר מצפי

הכנסות אאורה זינקו ב-65% ברבעון. מה קרה למכירות הדירות?

אאורה מסכמת רבעון עם זינוק בהכנסות וברווחים, אך מכירות הדירות מתחילת השנה עדיין רחוקות מהיעד ● בחברה מקווים שמסלול הרכישה החדש, "דירה בביטחון", יסייע להגדיל את המכירות

הורדת הריבית והשפעתה על המשכנתא / צילום: Shutterstock, jaturonoofer

הריבית ירדה: איך זה ישפיע על החזרי המשכנתא?

הורדת הריבית ב-0.25% תביא לירידה של עשרות שקלים בלבד בחודש בהחזרי המשכנתאות, וכמעט שלא תקל על לווי המשכנתאות

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

האם שוק המניות האמריקאי יחזור לעלות, או שהריבאונד עדיין רחוק?

אחרי הירידות החדות שנרשמו בוול סטריט ביום חמישי האחרון, והעליות ביום שלמחרת, אנליסטים ששוחחו עם מרקטווץ' הסבירו כי התנודתיות כנראה כאן כדי להישאר ● לדברי אחד מהם: "המשקיעים רודפים אחרי רצפים של עליות, כיסי אוויר. זה שם את השוק על מסלול מאוד בלתי־יציב"

שר החקלאות אבי דיכטר / צילום: רפי קוץ

דיכטר אמר שהירקות הוזלו בחודשים האחרונים. המחירים דווקא זינקו

מחירי הירקות אכן ירדו בשנה האחרונה, אבל המגמה הזאת נעצרה ביולי ● מאז, הירקות התייקרו בשיעור דו־ספרתי ● המשרוקית של גלובס

הראל ויזל, בעלים ומנכ''ל קבוצת פוקס / צילום: כדיה לוי

שילב, מקבוצת פוקס, מגדילה אחזקות במיננה - וזה לא מקרי

שילב מגדילה את חלקה בחברת האופנה לילדים מיננה ורוכשת 23% נוספים תמורת 31.7 מיליון שקל ● הקאמרי משיק הצגה חדשה ● יוגב גרדוס זוכה במלגת בכר בבית הנשיא ● וגם: מינויים בכירים בזירת התקשורת והשיווק ● אירועים ומינויים

בית אבות עמל בשרון של הרשת עמל ומעבר / צילום: עפל גרופ, ויקיפדיה

הושלמה הנפקת רשת עמל ומעבר: אלו בעלי המניות שמכרו מניות ב-1.24 מיליארד שקל

עמל ומעבר השלימה את הנפקת המניות הראשונית שלה לציבור והיא תתחיל להיסחר בקרוב בבורסה תחת השם עמל הולדינגס ● הגופים שמכרו מניות הם קרן פימי של ישי דוידי, דליה קורקין, פועלים אקויטי ומגדל ביטוח ● מי שעומדת בראש הרשת ואחראית לצמיחתה, דליה קורקין, מכרה 10 מיליון מניות תמורת 185 מיליון שקל

קובי שגב, שותף בבית ההשקעות אקורד / צילום: דודי פרץ

אחרי הורדת הריבית: מנהל ההשקעות שממליץ על ההזדמנות הבאה

קובי שגב, שותף מנהל בבית ההשקעות אקורד, קלע כשהמליץ לפני שנה על מניות הבנקים, חברות ה–IT ומניות הגז והנפט ● עכשיו הוא מסביר למה הוא עובר ל"סטוק פיקינג", בעיקר בת"א 90 וה–SME 60, ומדוע הוא מעדיף בחו"ל את מדד ראסל 2000 על פני ה–S&P 500

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

למרות הריבאונד בוול סטריט: מגמת יציבות באירופה

מדד הדאקס יורד בכ-0.2% ● בורסות שנגחאי והונג קונג טיפסו בכ-0.8% ● התאוששות מרשימה בוול סטריט לאחר ימים של ירידות: הנאסד"ק סיכם את היום הטוב ביותר שלו מאז אמצע מאי ● הביטקוין התאושש מעט אתמול ומחירו נע סביב 87 אלף דולר ● מחירי הנפט יורדים

מטוס של וויזאייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

וויזאייר נסוגה: מעכבת את התוכנית שלה להקמת בסיס בישראל

במהלך שיחות בין החברה וגורמים בממשלה עלה חשש שהמודל הכלכלי שהיא פיתחה כבר לא רלוונטי ● ברקע נמצאת בקשת החברה ל"חופש תעופה שביעי", וניסיון להעביר את הבסיס לאילת

השר חיים כץ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

באופן רשמי: חיים כץ מונה לשר הבריאות והרווחה

חיים כץ מונה רשמית לשר הבריאות והרווחה, נוסף על תיקי התיירות והבינוי, ומחזיק כעת בארבעה תיקים

אפליקציית X / צילום: Shutterstock

תומכי טראמפ ו"עיתונאים מעזה": הפיצ'ר החדש ב-X שחושף חשבונות מזויפים

הפיצ'ר החדש יתמודד עם חשבונות מזויפים כשהמטרה המרכזית היא להציג את המידע על החשבון ובעיקר היכן הפרופיל מבוסס, כמה פעמים החשבון שינה את שם המשתמש שלו, מתי המשתמש הוריד את האפליקציה וכדומה ● בהמשך יעלה פיצ'ר שיציג אזהרה אם בחשבון ישתמשו ב-VPN כדי להסוות את המיקום, במטרה לבלום את מי שינסה לטשטש את המיקום של החשבון

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

בנק ישראל הוריד את הריבית - לראשונה מאז ינואר 2024

הוועדה המוניטרית החליטה להוריד את הריבית ברבע אחוז ל-4.25%, בהתאם לצפי ● זאת, לנוכח התמתנות האינפלציה, התחזקות השקל והירידה באי־הוודאות ובפרמיית הסיכון של ישראל ● עם זאת, המשך הורדות הריבית עדיין בסימן שאלה

לארי אליסון, יו''ר ומייסד אורקל / צילום: ap, Eric Risberg

כמעט 400 מיליארד דולר נמחקו מהשווי שלה. אבל האנליסטים צופים קאמבק פנומנלי

לפני רגע מניית התוכנה הייתה חמה בשוק, והפכה את לארי אליסון לאיש העשיר בעולם ● אבל אז המומנטום התהפך, היא מחקה את העליות והפכה לסמל של הדיון הכי סוער בוול סטריט ● ועדיין, רוב האנליסטים מעריכים: הקאמבק מעבר לפינה

אריק טראמפ / צילום: ap, Daniel Ceng

מפולת הקריפטו עלתה למשפחת טראמפ מיליארד דולר. הבן אריק: "זו הזדמנות"

לפי בלומברג, קריסת שוק הקריפטו חתכה את ההון של המשפחה ל-6.7 מיליארד דולר בחודשיים ● אבל אלו שהשקיעו בעסקי הקריפטו של המשפחה הפסידו הרבה יותר ● אריק, הבן של הנשיא שמוביל את פעילות הקריפטו, משדר שעסקים כרגיל, "מעולם לא הייתי שורי יותר לגבי שוק הקריפטו"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ’ וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

למרות ההתנגדות בקואליציה: נתניהו תומך ברפורמת החלב של סמוטריץ'

במשרד החקלאות כינו את התוכנית הזו "אובססיה", ארגוני הרפתנים תומכים בתכנון הריכוזי הקיים, וגם חלק ממפלגות הקואליציה והאופוזיציה מתנגדות ● אך כעת, הרפורמה בחלב של שר האוצר זוכה לתמיכתו של ראש הממשלה ● בינתיים, סמוטריץ' תוקף: "תנובה, טרה ושטראוס שופכים עכשיו מיליונים על מיליונים על מיליונים בקמפיין שקרי ודמגוגי נגדי"

אלי אדדי, מנכ''ל סלקום / צילום: ענבל מרמרי

חברת התקשורת שחוזרת לחלק דיבידנד - לראשונה אחרי 12 שנים

הרווח הנקי של סלקום זינק בכ-35% ברבעון, והחברה הודיעה שתחלק דיבידנד בסך 200 מיליון שקל ● הנהנית המרכזית מהדיבידנד תהיה בעלת השליטה קרן פורטיסימו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, shutterstock

פרויקט תמ"א 38 בת"א לא יצא לפועל, החברה הפסידה 2.6 מיליון שקל

חברת התחדשות עירונית מנסה למכור יזמות של תמ"א 38/2 ליזם אחר, מאחר והגיעה למסקנה שלא תוכל לממשו ● נכון לעכשיו, טרם נחתם הסכם למכירת היזמות, ולכן ביצעה החברה בדוחותיה הפרשה לירידת ערך בגובה מלוא הוצאותיה בפרויקט שהצטברו ל־2.6 מיליון שקל

חדשות הביומד / צילום: Shutterstock

החברה הישראלית שקיבלה אישור FDA למכשיר להערכת תפקוד המוח

מערכת ישראלית להערכת תפקוד המוח מקבלת אישור FDA ● טבע יוצאת בסדרת אתגרי חדשנות בהשקעה שנתית של עשרות מיליוני דולרים ● סטארט־אפ לעריכה גנטית מגייס 8 מיליון דולר ● בדיקת ההיריון ברוק של סליגנוסטיקס מגיעה למדפי הפארם בגרמניה ● וגם: חוקר מהדסה זוכה להכרה בינלאומית ● השבוע בביומד

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל צפוי להוריד את הריבית אחרי קרוב לשנתיים. לאן הולכים מכאן?

בשוק צופים בהסתברות כמעט מוחלטת שבנק ישראל יפחית בהחלטה הקרובה את הריבית בשיעור סולידי של 25 נקודות בסיס - לרמה של 4.25% ● הפעם האחרונה שבה הריבית ירדה בשיעור זהה הייתה בינואר 2024 ● עם זאת, מי שמצפה לרצף הפחתות ריבית עשוי להתבדות