גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נגיף הקורונה מרעיד את השווקים: "עלולות להיות השפעות מהותיות"

לאחר עליות חדות בשווקים עולה השאלה האם הגיע הזמן לממש רווחים, ללא קשר לדרמה שנרשמת כעת בצל התפרצות נגיף הקורונה

סוחר בבורסת ניו יורק / צילום: shutterstock
סוחר בבורסת ניו יורק / צילום: shutterstock

גל עליות שהחל בשנה הקודמת ונמשך לפתיחת השנה הנוכחית נקטע על רקע החששות מהתפשטות וירוס הקורונה בסין, והפחד שהחל בבורסות אסיה בשבוע שעבר מתגלגל לאירופה ולוול סטריט, שם הבורסות פותחות את שבוע המסחר בירידות חדות כאילו רק חיכו לטריגר שייספק תיקון קל לאחר העליות.

אבל החשש מהתפשטות נגיף הקורונה מסין לאירופה וארה"ב הביא לבהלה שלא ברור אם היא זמנית או כאן כדי להישאר. החיפוש אחר חוף מבטחים מפיל את התשואות על האג"ח האמריקאיות קרוב לשפל של 4 חודשים, הין מזנק והזהב קופץ לשיא של שישה שבועות. לצד זאת, מחיר הנפט צונח על רקע הצפי לירידה בביקושים נוכח צמצום הפעילות הכלכלית והחשש כי תירשם פגיעה בתוצר הסיני, ועמו פגיעה בביקושים, ועל הפאניקה אפשר ללמוד מהזינוק החד בגובה 25% במדד הפחד. 

לאחר עליות חדות בשווקים עולה השאלה האם הגיע הזמן לממש רווחים, ללא קשר לדרמה שנרשמת כעת בצל התפרצות נגיף הקורונה. את גל העליות שנרשם לאחרונה מייחסים לתמיכה של הבנק האמריקאי (FED) בשוק הריפו, כאשר בכל יום הוא מזרים מיליארדים כדי לספק נזילות למערכת הבנקאית ולא רק, אלא לריבית הנמוכה שמספקת קרקע נוחה לעליות. כל עוד הריבית נמוכה ואין אלטרנטיבה לכסף, ובמיוחד שהפד מספק תמיכה בגובה של מיליארדי דולרים בכל יום, קשה לראות את הסוף לעליות, על אף עליות בשיעור דו ספרתי בשנה חולפת בבורסות העולם.

ובכל זאת, החשש מפגיעה בסין, קטר הצמיחה העולמי, גורר ירידות של 2.5% במדדים המובילים, ועולה השאלה האם הירידות כאן כדי להתגלגל הלאה לטווח הארוך. מייקל וילסון, אסטרטג המניות בשוק האמריקאי של מורגן סטנלי, אומר כי מדובר בתחילתו של תיקון ראשון מאז אוקטובר, כאשר 'תיקון' מבחינתו נחשב לירידה של 10% מהשיא. עם זאת, לטענתו, מהלך הירידות בשווקים עשוי להיות מוגבל ולו בגלל שהפד הוכיח את נכונותו לספק נזילות לשווקים, לצד ריביות אולטרה-נמוכות, שעומדות כיום על טווח של 1.5% -1.75%. 

בשוק המקומי, כלכלי הראל מעריכים כי "כל עוד ארגון הבריאות העולמי לא הכריז על מצב חירום ואין סכנה גלובלית סביר שאי הוודאות תלווה אותנו בטווח הקצר בלבד. עם זאת, למי שבכל זאת חושש ומעוניין להיערך מראש לתסריטים מורכבים יותר, ניתן להיערך בחלק המנייתי בתיק ההשקעות בשני היבטים - האחד גיאוגרפי (מניות בישראל) והשני סקטוריאלי (ציוד רפואי)".

 

בהראל ממליצים להתמקד בשוק הישראלי לאור העובדה ששוק המניות הישראלי מצטיין בסטיית תקן נמוכה יותר בהשוואה לשווקים מפותחים אחרים ותמחור זול ביחס לעולם. "בתקופות של חששות לעלייה בתנודתיות השווקים הגיוני להגדיל חשיפה לישראל על חשבון שווקים אחרים", כותבים בהראל.

עוד כותבים כי אפשרות השקעה נוספת היא להגדיל חשיפה לתחומים שיש להם יתרונות במיוחד במצבים כמו אלה שנוצרו בעקבות התפרצות השפעת בסין. "חברות הציוד הרפואי הן דוגמה לסקטור מתאים לתקופה לא רק בשל המוצרים שמייצרות החברות (למשל ציוד לחדרי ניתוח, מסכות וכו') אלא גם בזכות העובדה שמדובר בחברות שנהנות מביקוש צומח ורגולציה מקלה. מעניין היא לראות כי בניגוד לירידות במדדים המובילים בארה"ב, סקטור הציוד הרפואי שמר בשבוע החולף על יציבות", כתבו בהראל. 

"איומים חולפים מבלי להשאיר השפעה"

לדברי אלכס ז'בזינסקי, הכלכלן הראשי של מיטב דש, "בדרך-כלל איומים מסוג זה חולפים מבלי להשאיר השפעה ממושכת על הכלכלה או השווקים. סביר להניח שגם הפעם כך זה יקרה. יחד עם זאת, צריכים בכל זאת לזכור שווירוס ה-SARS בתחילת שנות האלפיים השיל כאחוז מהצמיחה במשק הסיני. כמות הנוסעים בסין ירדה בעשרות אחוזים.

"נציין שההשפעה של הכלכלה הסינית על הכלכלה העולמית הייתה אז קטנה הרבה יותר מאשר היום והנוסעים הסינים היוו משקל נמוך מהתיירות העולמית. דבר חשוב לא פחות שה-SARS קרה לפני עידן הסמארטפון, פייסבוק, טוויטר וכו' שמאיצים התפשטות הידיעות, אמיתיות ושקריות, ומשפיעים על ההתנהגות הכלכלית של אנשים בעולם, מה שעלול להחמיר את הנזק", סייג ז'בזינסקי. 

"התנהגות המניות בתקופה האחרונה הייתה די חריגה אפילו במונחי העשור האחרון", המשיך ז'בזינסקי. "למרות התערבויות מאסיבית של הבנקים המרכזיים מאז המשבר, השווקים לא התנתקו יותר מדי מהמצב בכלכלה בעשור האחרון. השינוי בקצב הצמיחה בעולם תאם את השינוי בתשואות האג"ח של ממשלת ארה"ב והשינוי בתשואה השנתית של שוק המניות האמריקאי (S&P 500) והנתק של שוק המניות מהמצב הכלכלי בתקופה האחרונה היה די חריג".

ז'בזינסקי מציין בנוסף כי המתאם הסטטיסטי של שוק האג"ח, שמגלם קצב צמיחה מתון, עם הכלכלה היה בעשור האחרון כ-70% לעומת מתאם של 50% של שוק המניות שמגלם כעת שיפור חד בכלכלה. "ההתנתקות בין האינדיקאטורים הכלכליים לביצועים של שוק המניות מעלה סיכון למימוש בשווקים במיוחד נוכח העובדה שהסנטימנט 'השורי' של משקיעי המניות בארה"ב נמצא בשיא של השנה האחרונה. לעומת זאת, סקר של ג'י.פי מורגן בקרב המשקיעים המוסדיים מעלה שאחוז המשקיעים הנוטים לפוזיציית 'לונג' באג"ח הממשלתיות נמצא בשפל של השנה האחרונה. מצב זה מדגיש את הסיכון למימוש במניות ומסביר את הירידה החדה בתשואות האג"ח הממשלתיות בשבוע האחרון", כתב ז'בזינסקי.

לדברי דודי רזניק מלאומי שוקי הון, "בימים הקרובים נראה שהעצבנות בשווקים צפויה להיות גבוהה ולפיכך יש להתכונן למסחר עם תנודתיות גבוהה יחסית בעיקר, כאמור, לאחר התקופה הארוכה לאחרונה של רצף עליות. בסך הכול הפוטנציאל השלילי מבחינת כלכלת סין הינו משמעותי, אך התקווה שמדובר באירוע זמני וחולף ולאחר מכן סין, ושותפות הסחר יוכלו לסגור את הפער. כל עוד האירוע יוגדר כקצר מועד נראה שהשפעתו תהיה מוגבלת. והיה מדובר באירוע מתמשך, עלולות להיות לכך השפעות שליליות מהותיות בכל הקשור ליציבות פיננסית בסין והשווקים הפיננסיים הגלובליים".

עוד השבוע צפויים אירועים משמעותיים בשווקים, מלבד הודעת הריבית של הפד ביום רביעי הקרוב (21:00 שעון ישראל), ענקיות הטכנולוגיה אפל, אמזון ומיקרוסופט צפויות לפרסם דוחות רבעוניים, מה שעשוי לייצר תנודה בשווקים מפאת שווי השוק של החברות.

עוד כתבות

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: גיא סידי

קיצור הדוחות והארכת המועד לדיווחים מיידים: אלה השינויים המרכזיים שמתכננת רשות ני"ע

ספי זינגר, יו"ר רשות ניירות ערך, הכריז כי הרפורמה לגבי מבנה הדיווח של חברות ציבוריות תושלם עד סוף השנה הבאה ● השינוי המרכזי יהיה בדוח הדירקטוריון: "כיום הוא מזמין רשימת מכולת ארוכה. מהות הדוח תהיה פרק חד, ממוקד וקצר"

מתחם הנרקיס, בית שמש - הדמיה / צילום: קסם הדמיות

אושר פרויקט פינוי־בינוי מבין הגדולים בארץ: 3,500 יחידות דיור חדשות בבית שמש

הוועדה המחוזית לתכנון ובניה במחוז ירושלים אישרה את פרויקט הפינוי-בינוי הגדול ביותר בתולדות העיר בית שמש ● יוקמו כ־3,500 דירות חדשות, לצד מוסדות חינוך ותשתיות ציבוריות משודרגות ● המודל שאושר מאפשר לדיירים לעבור ישירות לדירות החדשות במגרש החלוץ, ללא מעבר ביניים

פרויקט המגורים Riverside של איה במנהטן. בעיגול: אמיר שריקי, בעל השליטה באיה / צילום: מצגת החברה

עם הלוואות בריבית של 17%: יזם הנדל"ן הישראלי מניו יורק שמגייס חוב בת"א

הנהירה לשוק החוב נמשכת: חברת הנדל"ן המניב איה ניו יורק שבשליטת אמיר שריקי, רוצה להנפיק אג"ח בכ–550 מיליון שקל בבורסה המקומית ● תמורת ההנפקה צפויה לשמש לפירעון חובות יקרים עבור שלושה נכסים, בהיקף של כ–140 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; ברודקום קפצה, לצד מניות שבבים נוספות

הנאסד"ק ירד בכ-0.1% ● IBM רוכשת חברת דאטה ב-11 מיליארד דולר ● תשואות האג"ח בארה"ב רשמו עליות לקראת החלטת הריבית ביום רביעי ● מנהל ההשקעות של ברקשייר האת'וויי עובר לג'יי.פי.מורגן ● מגנום, שפוצלה מיוניליבר החלה להיסחר הבוקר באירופה • טראמפ על עסקת נטפליקס - וורנר ברדרס: "זה בעייתי" • בלומברג: עליית הריבית הצפויה ביפן תרחיק משקיעים מנכסי סיכון

ארכיון / צילום: Shutterstock

כוננות לסופת "ביירון": צפי לכמויות גשמים גדולות והצפות

יחד עם כמות המשקעים צפויים להיות גם פרצי רוח של עד 80 קמ"ש ● בארגוני החירום מזהירים כי אין לחצות שיטפונות או אזורי הצפה בכביש, גם אם נראה שהדבר אפשרי, ולא לטייל באפיקי נחל ● בחברת החשמל תגברו את צוותי השטח

פיוניר / צילום: Shutterstock, Primakov

חברת פיוניר מפטרת כ-4% מהעובדים בישראל

מספר העובדים בישראל עומד על כאלף איש, והפיטורים יכללו עשרות עובדים ● המהלך מתרחש במקביל לשינוי ארגוני רחב שמעביר את החברה לעבר מבנה עבודה "רזה" בסגנון סטארט-אפ

הראל ויזל, בעלים ומנכ''ל קבוצת פוקס / צילום: כדיה לוי

הראל ויזל ואדם אדרי רכשו קרקע ב-140 מיליון שקל למרכז מסחרי בקדימה צורן

קבוצת משקיעים בראשות הראל ויזל ואדם אדרי רכשה קרקע ב-140 מיליון שקל למרכז מסחרי בקדימה צורן ● התוכנית לקרקע כוללת הקמת מרכז בילוי, פנאי ומסחר, משרדים ושירותים קהילתיים, בשטח בנוי של כ-30 אלף מ"ר ובהשקעה מוערכת של 600 מיליון שקל

וול סטריט / צילום: Shutterstock

הישראלית שנפלה ב־27% ויוצאת מהמדד היוקרתי הזה בוול סטריט

שינויים בוול סטריט: חברת טכנולוגיית השבבים סיוה תיפרד ממדד S&P SmallCap 600 ● בעוד כשבועיים צפויות שלוש מניות להיכנס למדד S&P 500, לאחר שזינקו מתחילת השנה

שמאי רז אברהם / צילום: רון כהן

שמאים מכריעים נגד ועדות מקומיות: מעכבות תשלומים עבורנו

מספר ועדות מקומיות מעכבות תשלומים לשמאים מכריעים, בנוגע להכרעות של היטלי השבחה, ובכך מעכבות את ההליך ופוגעות ביזמים ובאנשים פרטיים, כך לפי כמה משרדי שמאים • השמאי רז אברהם: "הוועדות המקומיות מתעשרות על חשבון הנישומים"

באירופה מעריכים: המועד שבו ישראל תתקוף באיראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: מקורות דיפלומטיים באירופה מעריכים שישראל תתקוף במהלך שנה הבאה באיראן, הכותרות בגרמניה עסקו בביקור הקנצלר בישראל, ולבנון מנסים לתכנן את היום אחרי סיום המנדט של יוניפי"ל ● כותרות העיתונים בעולם

עמוד חשמל / צילום: Shutterstock

החל מינואר: תעריף החשמל יעלה ב-1.5%

תעריף החשמל יעלה ב-1.5% - שיעור מתון ביחס לטווח שרשות החשמל הגדירה ● הספקים עדיין מחכים למסמכי ההרכב המדויק של תעריף החשמל, שישפיע על רווחיותם ● מעתה, תעריף החשמל ייקבע פעם בחצי שנה במקום פעם בשנה

עמוס לוזון / צילום: יוסי כהן

"מחיר המניה ברח להם, אז מצאנו פשרה": עמוס לוזון מגלה איך נראו מאחורי הקלעים של המו"מ עם מנורה מבטחים

עמוס לוזון הפך השקעה של 10 מיליון שקל למיליארד וכעת חברת הביטוח הפכה לבעלת עניין בקבוצת הנדל"ן שלו ● "לא רציתי להכניס משקיעים לפני שהחברה שווה 1.5 מיליארד שקל. איך שהגיע השווי הזה קיבלתי טלפון. מחיר המניה 'ברח' להם, אז עשינו פשרה"

תאונת דרכים / צילום: פביו טרופה

הכאוס יידחה: משרד התחבורה מאריך בשנה את הרישיון של שמאי הרכב

לאחר חשיפת גלובס, משרד התחבורה ממהר למנוע מצב שבו חברות הביטוח לא יכולות לשלם על תיקון רכבים, ולכן מוסכים לא יתקנו והציבור יתקע בלי כלי רכב לאחר תאונה ● עד כה, ניתנו לשמאים רישיונות רק לחמש שנים, וכעת אלו יהיו תקפים לשש שנים

בינה מלאכותית / צילום: צילום מסך מתוך הצ'אט

איפה מוצאת הבינה המלאכותית את התשובות לשאלות שלכם

מחקר בדק 150 אלף תשובות שסיפקו מערכות בינה מלאכותית, ומשרטט תמונה מפורטת של מקורות המידע שמהם שואבים הצ’אטים את התוכן שהם מציגים למשתמש ● למרבה ההפתעה, הממצאים מצביעים על כך שהמקורות הדומיננטיים אינם בהכרח מאגרי ידע מוסדיים או כלי תקשורת גדולים

גיא ברנשטיין, מנכ''ל מג'יק ופורמולה; ומוטי גוטמן, מנכ''ל מטריקס / צילום: יח''צ, עידן גרוסמן

מאז הודעת המיזוג: מניות מטריקס ומג'יק השאירו אבק למדד ת"א 125

בעלי המניות יצביעו השבוע על המיזוג שייצר חברת ענק בשווי 3.5 מיליארד דולר ● לידר: "השווי המצרפי ממקם את השתיים במקום השמיני בין חברות ה־IT הציבוריות בארה"ב, ובמקום השלישי באירופה"

מגרש רכבים / צילום: Shutterstock

ישראל עיכבה חידוש זיכיונות יבוא רכב, וסין דורשת הבהרות

סין פנתה רשמית לישראל בדרישה להבהרות אחרי שעיכוב בחידוש רישיונות יבוא, לרבות של מותגים בבעלות ממשלתית סינית, יצר חשש לפגיעה בפעילותם ● רשות התחרות בוחנת הגבלות נוספות על יבואנים גדולים, בעוד המתיחות בין המדינות כבר מתרחבת לזירת הביטחון

מקרון לצד נשיא סין שי ג'ינפינג, בביקור בבייג'ינג השבוע / צילום: ap, Adek Berry

"ההלם הסיני": אירופה מתמודדת עם חזית חדשה

המכסים של טראמפ דחפו את סין להסיט סחורה מאמריקה לאירופה, שהפכה לאחד מיעדי היצוא העיקריים שלה ● התוצאה: לחץ הולך ומעמיק על התעשייה האירופית ● בזמן שפריז דורשת מכסים וברלין חוששת מפגיעה ביצוא, סין רושמת לראשונה עודף סחר של יותר מטריליון דולר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

שעון החול לחתימה על הסיוע האמריקאי התהפך. היעד: בחירות האמצע לקונגרס

הקונגרס עומד לבחור מחדש את חבריו, וההחלטות על הסיוע עלולות להשתנות בהתאם ● במקביל, סעיף ההמרות, המאפשר להמיר חלק מהכסף לשקלים ולתמוך בתעשייה המקומית, מצטמצם במהירות ● בישראל מציעים פתרונות: לראות את ההסכם כ"שיתוף פעולה" ולא כ"סיוע"

אסדת הגז לוויתן / צילום: Lev Radin/Si

עסקת הענק עומדת לצאת לדרך: הושגו הסכמות על מתווה יצוא הגז למצרים

השותפות במאגר לוויתן ומשרד האנרגיה הגיעו לסיכום שיאפשר יצוא גז למצרים בתמורה ל-35 מיליארד דולר ● ראש הממשלה נתניהו צפוי לחתום על ההסכם ביממה הקרובה ● לגלובס נודע כי טראמפ ובכירים נוספים בממשל האמריקאי היו מעורבים בניסיונות להביא את ההסכם לאישור

אסף נגר / צילום: ניר שמיר

"להמליץ על מניות ביטחוניות ובנקים נשמע מוזר. אבל אנחנו אוהבים 3 חברות"

אסף נגר, מנהל תיק בנוסטרו של איילון ביטוח ופיננסים, רואה בשוק הישראלי תמונה חריגה: "בשנה הבאה לא יהיה משק בעולם המערבי שיתקרב אלינו בצמיחה" ● אבל התרחיש האופטימי הזה מייצר גם סיבות לדאגה: "אני מפחד נורא מהתחזקות השקל" ● וגם: המניות המומלצות