גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחראית מדיניות פייסבוק בישראל: "לא רוצה להיות במאבק מול הרגולטור"

ג'ורדנה קטלר אמרה את הדברים בתדרוך מיוחד לעיתונאים לקראת בחירות 2020 ● עוד אמרה קטלר: "אנחנו מכבדים את החוק המקומי. מקווה שבעתיד תהיה רגולציה שתגיד לנו מה לעשות" ● תדרוך דומה ערכה אתמול פייסבוק גם עבור נציגי המפלגות

ג'ורדנה קטלר, אחראית מדיניות פייסבוק בישראל / צילום: שלומי יוסף, גלובס
ג'ורדנה קטלר, אחראית מדיניות פייסבוק בישראל / צילום: שלומי יוסף, גלובס

כיצד נערכת פייסבוק למערכת הבחירות הבאה לכנסת שתתקיים במרץ? באילו אמצעים היא נוקטת כדי להבטיח שהפלטפורמה שלה לא תנוצל לרעה בכלל, ובמהלך קמפיין הבחירות בפרט? וגם, מה טיב היחסים שלה עם הרשויות בישראל? בתדרוך שקיימה החברה לעיתונאים לקראת מערכת הבחירות הקרובה לכנסת, פירטה החברה את הפעולות שהיא נוקטת כדי להבטיח התנהלות תקינה של מערכת הבחירות, בדגש על הקמפיינים הפוליטיים בפלטפורמה.

ג׳ורדנה קטלר, מנהלת מדיניות ציבורית בפייסבוק בישראל מאז 2016, התייחסה במפגש בהרחבה ליחסים שמנהלת ענקית המדיה החברתית עם המדינה ועם המערכת הפוליטית בישראל. פייסבוק, על פי קטלר, נכנסת לחלל שמשאירה אחריה המדינה. הסיבה, הסבירה קטלר, שפייסבוק מייצרת את הרגולציה בעצמה, היא "כי אין קווים, במיוחד בישראל, כשאין ממשלה".

לדבריה, "עד שיהיה משהו מקומי, אנחנו חייבים לייצר משהו עולמי". קטלר הדגישה עם זאת כי היא "לא רוצה להיות במאבק מול הרגולטור", ואף הצהירה מפורשות כי היא "מקווה שבעתיד תהיה רגולציה שתגיד לנו מה לעשות".

זו לא הייתה הפעם הראשנה שקטלר דיברה בזכות רגולציה. כבר בכנס של המכון למחקרי ביטחון לאומי INSS שהתקיים בנובמבר, דחתה קטלר את הטענה שפייסבוק חוששת מרגולציה. "אין דבר רחוק מהאמת", אמרה קטלר, מאשר הטענה בעיתונות לפיה "פייסבוק מפוחדת מכך שרגולטורים יטפלו בשאלות הנוגעות לתפקיד האינטרנט בפרסום פוליטי". קטלר אמרה אז כי החקיקה חשובה בהגנה על דמוקרטיה ובחירות, אך הזהירה כי "אין משמעות הדבר שנשב בחיבוק ידיים ונחכה שהרגולטורים ינסחו את ההגדרות הללו עבורנו".

רגולציה על פייסבוק הייתה יכולה לעסוק למשל בחיוב הענקית להחזיק מערך שרות לקוחות בעל פרופורציה לתפקיד החשוב שמהווה הרשת החברתית בחיים החברתיים, הפוליטיים והעסקיים. הממשקים המעטים של החברה עם הציבור זוכים לביקורת רבה, בין השאר על היעדר מענה אנושי, או על היעדר נימוקים מספקים על צעדים כמו הסרת תכנים או חסימה שהיא נוקטת כלפי פרסומים או משתמשים.

עם זאת, טענה קטלר בשיחה עם "גלובס", כי "אף גוף ממשלתי לא יכול לומר שאין נגישות". לדבריה, היא "זמינה לכל פוליטיקאי, מהעירייה, הכנסת או וועדת הבחירות". בתשובה לשאלה כיצד גורמים שזקוקים למענה מהחברה יכולים לדעת מה הכתובת לכל אחד מסוגי השאלות, האם יש כתובת אחת או שיש כמה כתובות, השיבה קטלר כי "לכל דבר יש מישהו שמנהל אותו, אך אינני יכולה לפרט כיצד בדיוק מתנהל הקשר עם כל אחד מהגופים". עם זאת הדגישה - "חשוב לי שקשר זה יהיה שווה מול כולם".

כלים חדשים, אך לא בבחירות הקרובות

פייסבוק הציגה במפגש כלי שקיפות שכבר הוכרזו, כמו מערכת המעקב אחר קמפיינים של מודעות פוליטיות "Facebook Ad Library". מערכת זו מספקת מידע על המודעות והתקציבים של המודעות הפוליטיות שמתפרסמות בפייסבוק, כמו קהל היעד למודעה, כמות החשיפות שלה והתקציב שהושקע בה.

עבור עיתונאים ואנשי אקדמיה יצרה פייסבוק כלי נוסף שמאפשר חקירה עמוקה יותר של המודעות. אלא שהשימוש בכלי, Facebook Ad Library API שמו, מצריך ידע טכני ולכן לא נגיש לקהל הרחב. כלי זה מאפשר לבצע פילוחים מורכבים יותר כמו למשל ריכוז וסיכום כלל הוצאות הפרסום של עמוד מסוים, או אפשרות לערוך בדיקות מורכבות יחסית, כמו למשל השוואה בין שיעור ההוצאה על פרסום שביצע עמוד מסוים במועד ב' של הבחירות לעומת מועד א'. לדברי אלול ריפמן, מצוות שותפיות ממשלתיות ופוליטיות, "ככל שיעבור הזמן, התובנות שניתן יהיה להפיק באמצעות מערכת זו צפויות להיות יותר משמעותיות".

סוזאן קוגלי, מנהלת בצוות מדיניות מוצר הגלובלי / צילום: שלומי יוסף, גלובס

במפגש הוצגו גם כמה כלים שפייסבוק תשיק בקרוב, אך יחלו להיות זמינים רק לאחר הבחירות הקרובות לכנסת. כך למשל, תתווסף למשתמש אפשרות להגדיר כי הוא מעוניין בחשיפה מופחתת לתכנים פוליטיים; תתווסף אפשרות לראות את מכלול המודעות הפוליטיות המשויכות לקמפיין מסוים, במקום כל מודעה בנפרד, כפי שהמצב כיום; פייסבוק תוסיף אינדיקציה לגודל קהל היעד של קמפיין פרסומי - דהיינו מספר האנשים שמנהלי הקמפיין ביקשו לחשוף את המודעה בפניהם; וגם, תוסיף אינדיקציה לגוף העסקי שמנהל בפועל את הקמפיין, כמו למשל סוכנות הפרסום שמפרסת את המודעה עבור הגוף הפוליטי.

פייסבוק הציגה גם שינויים באופן שבו היא מאפשרת לעמודים להשתמש במערכת משלוח ההודעות האוטומטיות לעוקבים - הצ'אט בוטים. החל מ-4 במרץ 2020, למשל תוגבל היכולת של עמוד לשלוח הודעת פולו-אפ לגולש באמצעות הצ'אט בוט. כיום מותר לעמוד לשלוח הודעה לגולש שהיתה לו אינטראקציה כלשהי עם העמוד או תכניו, במשך 24 שעות מרגע האינטראקציה, ולאחר מכן פעם אחת נוספת, לאחר תום ה-24 שעות. אפשרות זו למשלוח הודעה נוספת תבוטל, הסבירה סוזאן קוגלי, מנהלת בצוות מדיניות מוצר הגלובלי.

תופעות רשת נוספות שזכו לשינוי הטיפול בהם, הוצגו על ידי ג'סיקה זוקר, חברה בצוות מיסאינפורמציה הגלובלי של פייסבוק. זוקר הזכירה את המדיניות החדשה של פייסבוק בנוגע לקטעי הווידאו המכונים דיפ-פייק, שבהם מוצגים אישים האומרים כביכול דברים שלא נאמרו על ידם. החל מתחילת השנה, על רקע מערכת הבחירות הקרבות לנשיאות ארה"ב, המדיניות החדשה של פייסבוק היא להסיר תכנים מסוג זה לחלוטין.

מסירים את ה"דיפ פייק"

על פי זוקר, מידע שגוי על עצם ההליך הטכני של השתתפות בבחירות - כמו מיקום הקלפיות ושעות פעילותן - יזכה להסרה מיידית. בנוסף, יוסרו תכנים שיש בפרסומם משום סכנה להתפרצות אלימה, כפי שלדברי זוקר אירע במיאנמר לפני כמה שבועות. בפעילות זו פייסבוק נעזרת לדבריה בארגוני זכויות אדם מקומיים, שמסייעים לחברה בהבנת ההקשר, הקונטקסט, של הדברים.

לדברי זוקר, פייסבוק שינתה גישה לתכנים שגויים, שהוגדרו כשגויים על ידי אחד מגופי בדיקת העובדות איתם משתפת פייסבוק פעולה, כמו המשרוקית של גלובס. החל מדצמבר 2019 המשתמש יכול להמשיך ולצפות בתוכן המסומן כשגוי, לאחר שצפה באזהרה על כך, ולאחר שבחר להקליק על התוכן פעם נוספת, במודע.

כמו כן, מי שירצו לשתף תכנים אלה, ייאלץ לעבור קודם לכן דרך מסך שמיידע אותו על כך שהם נבדקו ונמצאו שגויים, ולהחליט אם הם רוצים לשתפם בכל זאת. אם לאחר פרסום הפוסט השגוי יצטברו עוד דיווחים שמצביעים על כך שהפרסום שגוי, מפרסם הפוסט יקבל על כך בנוסף גם אתראות (נוטיפיקציות).

זוקר הזכירה גם את מדיניות פייסבוק להפחית חשיפה לתכנים בעייתיים שאינם נוגדים את כלליה, ה"סטנדרטים הקהילתיים". במקרים אלה התכנים לא יצונזרו, אך הם לא יופיעו בראש הפיד של הגולשים, וזאת, לדבריה, "בכדי להפחית את מספר האנשים שבאים איתם במגע".

גילוי מלא: מאז פברואר 2019 פועלת המשרוקית של גלובס בשיתוף פעולה עם פייסבוק, כחלק מהמאבק של פייסבוק בהפצת חדשות כזב ומידע שגוי בפיד. במסגרת שיתוף הפעולה בודקת המשרוקית של גלובס מידע שנוטר וסומן על ידי גולשים כחדשות מזויפות. שיתוף הפעולה נוצר כחלק ממהלך כולל של פייסבוק המתבצע בשיתוף פעולה עם עשרות ארגונים לבדיקת עובדות בעולם שהוסמכו ואושרו בתקן הרשת הבינלאומית של ארגוני בדיקת העובדות - IFCN , והוא כולל תגמול.

עוד כתבות

חותמים על העסקה. מימין: ארי קלמן, מנכ''ל מנורה, רוני נתנזון, מייסד מנורה ERN, וערן גריפל, יו''ר מנורה מבטחים / צילום: עידן שיסטר

עם 460 מיליון שקל בכיס: רוני נתנזון נפרד מהחברה שהקים לפני 25 שנה

מנורה חתמה על הסכם לרכישת יתרת המניות בחברת האשראי החוץ בנקאי ERN תמורת 230 מיליון שקל ● נתנזון, היו"ר והמייסד משלים אקזיט מוצלח

שי אהרונוביץ' ואסף רפפורט / צילום: יוסי זמיר, איל יצהר

האקזיט הישראלי הגדול בהיסטוריה: מחלוקת על מיליארדים בין רשות המסים לוויז

קרוב לשנה לאישור עסקת הענק, לגלובס נודע כי מחלוקת בין רשות המסים לוויז באשר לתשלום המס על הקניין הרוחני של האחרונה מערימה קשיים ● בעוד שוויז טוענת שהקניין הרוחני שלה ממוקם בארה"ב, ועל כן תשלום המס עליו בישראל הוא מופחת, הרשות סבורה ההפך ● על הפרק: כמה מיליארדי דולרים

בכיר בסמסונג מציג בכנס את מהפכת ה-AI של החברה / צילום: סמסונג

תערוכת CES: בינה מלאכותית בכל דבר, רובוטים לכל מטרה והתחומים שנפגעו

מעל 4,000 חברות הציגו חידושים טכנולוגיים בתערוכת הטכנולוגיה הגדולה בעולם, CES, ובין אלה בלטו הרובוטים ההומינואידים (דמויי אדם) שמסוגלים לקפל כביסה או לשחק בלאק ג'ק ● שימושי ה–AI הביתיים ובחיי היומיום במגמת עלייה, והרכבים האוטונומיים משתכללים

יהלי רוטנברג, החשב הכללי במשרד האוצר / צילום: כדיה לוי

החשב הכללי מגיב לראשונה לסערת העברות הכספים לחינוך החרדי: "מציאות מערכתית"

יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד הטיח במשרד האוצר כי מדובר ב"פרקטיקה עבריינית" וקומם את החשב הכללי יהלי רוטנברג, שהגיב לו במכתב שהגיע לידי גלובס ● "הצגת פרקטיקה מערכתית מוכרת כ״מעילה״ או כ״מפעל עברייני״ אינה רק שגויה, היא מסוכנת. היא מטשטשת את ההבחנה בין מחלוקת לגיטימית על מדיניות ותקצוב לבין הטחת האשמות חמורות בדרג מקצועי"

מטוסי אל על / צילום: עידו וכטל

ביהמ"ש דחה את התובענה הייצוגית נגד אל על: "לא ניצלה את מעמדה כמונופול"

בסיום הליך שנמשך כמעט שמונה שנים, דחה ביהמ"ש בקשה לאישור תובענה ייצוגית שהוגשה נגד אל על, במסגרתה נטען כי החברה גבתה מחירים בלתי הוגנים לכרטיסי טיסה בקו תל אביב-מומבאי

מימין: פרופ' אמנון שעשוע, מייסד שותף של AI21; פרופ' יואב שוהם, מנכ''ל שותף ומייסד שותף; ואורי גושן, מנכ''ל שותף ומייסד שותף / צילום: עומר הכהן

AI21: "מכחישים משא ומתן על רכישה על ידי אנבידיה"

למרות דבריהם של המייסדים פרופ' אמנון שעשוע והמנכ"ל אורי גושן על "משא ומתן עם אנבידיה", בחברה מכחישים כל דיונים על רכישה אפשרית ● בשבועיים האחרונים שמרו ב-AI21 על שתיקה, אז מה קרה דווקא עכשיו?

תחנת טוטו / צילום: שלומי יוסף

הציבור שילם, הטוטו גזר קופון: שנת שיא למועצה להסדר ההימורים

בטוטו רשמו בשנת 2025 עלייה של כ-5% ברווח והכנסותיו הסתכמו ביותר מ-4 מיליארד שקל ● ההערכה היא שבשנה הבאה השיא יישבר פעם נוספת, הודות למונדיאל שייערך בקיץ

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Carlos Barria

יו"ר הפד חשף: "נפתחה נגדי חקירה פלילית"; החוזים על וול סטריט יורדים

בסרטון שפרסם ברשת X, חשף ג׳רום פאוול כי משרד המשפטים האמריקאי החל בחקירה פלילית נגדו ● הסיבה הרשמית: העדות שמסר בקונגרס על שיפוץ מטה הפד ● יו"ר הפד האשים כי הסיבה האמיתית היא שלא יישר קו עם הנשיא בנוגע לריבית: "צעד חסר תקדים" ● ואיך הגיבו בשווקים?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

אפל בחרה בג'מיני, והשווי של גוגל מזנק לראשונה מעל 4 טריליון דולר

אפל הודיעה כי היא צפויה לשתף פעולה עם גוגל ולהישען על מודל ה-AI שלה, ג'מיני, במסגרת פיתוח מוצרי הבינה המלאכותית שלה, ביניהם העוזרת הקולית סירי ● בתחילת נובמבר, דווח בבלומברג כי העסקה תהיה בהיקף של כמיליארד דולר בשנה

הפגנת תמיכה במחאה האיראנית במדריד / צילום: Reuters

המעורבות של מאסק והגיבוי הטורקי המפתיע: הגורמים שעשויים להכריע לאן תלך המחאה באיראן

עם 52% אינפלציה, יותר מ-2,000 נרצחים וניתוק מוחלט של התקשורת, משטר האייתוללות נלחם על חייו ● בזמן שטראמפ מאיים לתקוף ומאסק מסייע בהפצת התמונות בעולם, אנקרה מתייצבת במפתיע לצד חמינאי ● האם הפעם זה ייגמר אחרת מגל המחאה הקודם?

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

חד קרן חדש בסייבר: טורק מגייסת לפי שווי של 1.2 מיליארד דולר

חברת הסייבר מתל אביב מגייסת 140 מיליון דולר לפי שווי של 1.2 מיליארד דולר בהובלת קרן ההון סיכון האמריקאית מרלין ונצ'רס

בחינות ההסמכה של לשכת עורכי הדין / צילום: רוני שיצר

67% עברו את בחינות לשכת עורכי הדין בפעם הראשונה. מי האוניברסיטה המובילה?

בחינות ההסמכה של לשכת עורכי הדין הסתיימו עם ממוצע הצלחה של כ-52.3% בקרב הניגשים ● המכללה למנהל התמקמה במקום גבוה ומאיפה המתמחים בעלי הסיכויים הטובים ביותר להצלחה?

עו''ד עמית בכר וח''כ יריב לוין / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

לשכת עוה"ד לבג"ץ: לוין מחרים אותנו במינוי נאמנים בהליכי חדלות פירעון

לאחרונה גילו בלשכה עורכי הדין, כי שר המשפטים יריב לוין, פרסם את שמות החברים בוועדות מבלי לכלול בהן את נציגי הלשכה וכי הוועדות אמנם מתכנסות בלעדיהם ● זאת, כך טוענים בלשכה, למרות שראש לשכת עורכי הדין, עמית בכר, העביר ללוין את שמותיהם של שני נציגי הלשכה לוועדות, ובניגוד לחוק

אילוסטרציה: Shutterstock / צילום: Shutterstock

האם יש בועה? 440 מיליארד דולר שעלולים להיראות כמו הימור

ענקיות הטכנולוגיה צפויות להשקיע השנה מאות מיליארדים בתשתיות AI ● אך האם השוק נמצא בבועה? אלו התשובות של קתי וודס, ג'יימי דיימון ועוד כמה מהבכירים בוול סטריט ● בבנק אוף אמריקה מזהירים שלא לברוח מהשוק, עדיף לגדר דרך רכישת מניות ערך זולות יחסית ● ומה אפשר ללמוד מהיסטוריית הבועות

מושגים לאזרחות מיודעת. מענק איזון / צילום: Shutterstock

הממשלה רוצה לשנות את הקצאת הכספים לרשויות המקומיות. מה המשמעות?

אחרי שנים של מענקים לרשויות המקומיות, כעת הממשלה מתכננת רפורמה • מה עומד מאחורי המענקים האלה, ואיזה שינוי אמור להתבצע? • המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים 

בניין WIX. בעיגול: הנשיא ניר זהר / צילום: איל יצהר, שלומי יוסף

סערת וויקס: מודל העבודה מהבית עומד למבחן

ההחלטה הדרמטית של וויקס מסמנת מפנה אפשרי בשוק המעסיקים, כשיש מי שצופים שחברות נוספות יאמצו את המודל כדי לשקם את הפרודוקטיביות והתרבות הארגונית ● מנגד, מומחים מזהירים כי מדובר בפגיעה באיכות החיים של העובדים, שתקשה על גיוס טאלנטים ועלולה להוביל לגל עזיבות ● מה קורה בשאר חברות ההייטק בארץ?

רועי ורמוס, מבעלי קרן נוקד קפיטל / צילום: שלומי יוסף

העסקה של רועי ורמוס וחגי בדש: נוקד תרכוש את מלוא הבעלות בבית השקעות פורטה

נוקד קפיטל, מנהלת קרנות הגידור הגדולה בישראל, רכשה עוד 52% מבית ההשקעות פורטה בעסקת החלפת מניות

עבאס עראקצ'י שר החוץ של איראן / צילום: ap, Vahid Salemi

שר החוץ האיראני פנה לשליח הבית הלבן וויטקוף כדי לדון במחאות במדינה

הנשיא האמריקני חשף כי בשבת איראן פנתה לארה"ב והציעה לנהל מו"מ ● כמו כן, טראמפ איים על איראן: אם היא תתקוף בסיסים אמריקניים באזור אנחנו נכה בהם חזק יותר משהם מתארים לעצמם ● דיווח בלבנון על אופנוע שהותקף מהאוויר באזור צור ● עדכונים שוטפים

יצחק תשובה ועידן וולס / צילום: גדעון לוין ורון קדמי

מאלברטה לת"א: חברת הקידוחים הקנדית של קבוצת דלק מגיעה לבורסה

חצי שנה אחרי שהקבוצה של יצחק תשובה הפכה לבעלת המניות הגדולה בה, מקדמת חברת הנפט והגז אינפליי מהלך לגיוס חוב ורישום מניותיה בבורסה בת"א, במקביל לבורסת בטורונטו ● הערכות: היקף גיוס האג"ח צפוי לעמוד על כ-300 מיליון שקל

צורי דבוש / צילום: מורג ביטון

הצטרפות בדקה ה־90 ועתירה לביהמ"ש: המרוץ על התאחדות התעשיינים

בסוף החודש יתקיימו הבחירות להתאחדות התעשיינים - ומניצחון בטוח של מתמודד יחיד הפכו לעימות משפטי עם העתירה לשינוי שיטת ההצבעה ● ברקע: המאבק בממשלה על היטל ההיצף