גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רשות ני"ע יוזמת: חברות שהנפיקו אג"ח בחו"ל ייסחרו גם בתל אביב

56 חברות זרות נסחרות בת"א ברישום הכפול, ומניותיהן אחראיות ללא פחות מ-30% ממחזורי המסחר המקרטעים של הבורסה המקומית ● שוק הנפקות האג"ח, לעומת זאת, משגשג, וברשות ני"ע מעוניינים לנצל זאת ולאפשר כעת לחברות זרות לרשום כאן רק את האג"ח שלהן, ולדווח לפי כללי הבורסה הזרה

רון קליין, המחלקה הבינ"ל ברשות ני"ע, ומוטי ימין, לשעבר יועץ לראש הרשות / צילומים: דוברות הרשות, איל טואג; עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי
רון קליין, המחלקה הבינ"ל ברשות ני"ע, ומוטי ימין, לשעבר יועץ לראש הרשות / צילומים: דוברות הרשות, איל טואג; עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי

הרישום הכפול - ההסדר שמאפשר לחברות שנסחרות בבורסות זרות להיסחר גם בבורסה בת"א (על בסיס הדיווחים שלהן לפי הדין הזר שחל עליהן) - יחגוג בקרוב 20 שנה לקיומו. אך אם בתחילת הדרך הוא נועד בעיקר למשוך חברות ישראליות שנסחרות בוול סטריט להירשם למסחר מקביל גם בבורסה המקומית, היום הוא נרחב יותר, והוא אף צפוי להתרחב עוד יותר בעתיד.

למעשה, ברשות ניירות ערך מתייחסים לנושא הרישום הכפול כאל אחד ממנועי הצמיחה המרכזיים בפיתוח שוק ההון בישראל. מספר מהלכים שבוצעו בשנים האחרונות ומבוצעים כיום צפויים להרחיב את תחולתו של הרישום הכפול, והשאיפה היא שבהתאם, גם להגדיל את היקפי המסחר הדועכים בבורסה המקומית. נזכיר כי בשנת 2019 עמד המחזור היומי הממוצע במניות בת"א על 1.28 מיליארד שקל - ירידה של כ-10% ביחס לממוצע היומי בשנתיים הקודמות.

מבחינת שוק ההון המקומי, גדל בשנים האחרונות מספר הבורסות הרלוונטיות לרישום הכפול. בין היתר נחתם לראשונה הסכם רישום כפול הדדי, שבמסגרתו חברות מקומיות יוכלו להיסחר בבורסת סינגפור ולדווח לפי הדין הישראלי, וכן נפתחה האפשרות של רישום כפול של קרנות ריט זרות בבורסה המקומית.

נכון להיום,בבורסה בת"א נסחרות 56 חברות דואליות (חברות שנסחרות במסגרת הרישום הכפול), כמחצית מהן נכללות במדד ת"א-125. החברות הדואליות מהוות כ-30% ממחזורי המסחר, עדות לחשיבות שלהן לבורסה המקומית. כ-40% מהמסחר באותן מניות מתבצע בבורסה בת"א. 

איך מביאים עוד חברות זרות?

ל"גלובס" נודע כי ברשות ני"ע בוחנים בימים אלה גם אפשרות חדשה, והיא של רישום כפול בישראל של איגרות חוב, כלומר, שחברות שיש להן אג"ח שנסחרות בבורסות מסוימות, יוכלו לרשום את האג"ח האלה למסחר בבורסה בת"א, ולדווח לפי הדין שחל עליהן בבורסה הזרה. אפשרות כזאת מהווה פוטנציאל מעניין להגדלת מספר החברות הנסחרות בבורסה באחוזת בית.

"בעידן של שינויים גלובליים, הרישום הכפול הוא אחד ממנועי הצמיחה המרכזיים של שוק ההון", אומר עו"ד רון קליין, מנהל מערך הפיתוח העסקי במחלקה הבינלאומית ברשות ניירות ערך. קליין אומר כי מדובר בחלק מהתהליכים שמטרתם להפוך את שוק ההון הישראלי ליותר גלובלי, לצד מהלכים כמו קידום תקן שנוגע לדוחות כספיים, קידום חברות ישראליות למדדים בינלאומיים ועוד.

קליין מזכיר שהרישום הכפול החל בשנת 2000 עם בורסות ניו יורק ונאסד"ק, וב-2005 הצטרפה גם הבורסה של לונדון; "לאחר מכן הייתה סטגנציה של כ-13 שנה, ואז נוספו טורונטו, סינגפור והונג קונג", אומר קליין. עם זאת, ולמרות שכבר למעלה משנה פתוחה האפשרות לחברות להירשם במסגרת הרישום הכפול בבורסות טורונטו, הונג קונג וסינגפור, עוד לא ראינו חברות שעשו שימוש באפשרות זו. ברשות ניירות ערך לא מודאגים ומעריכים שלוקח לשוק זמן "לעכל" את הבשורה. כיום יש בפייפליין חברות שמתעניינות ובוחנות את האפשרות, וההערכה היא שבחודשים הקרובים נראה את זה מתחיל לקרות.

כפי שפורסם ב"גלובס", גם הבורסה האוסטרלית מבקשת להצטרף להסדר הרישום הכפול, וברשות ניירות ערך בוחנים זאת. קליין מציין שתהליך האישור אינו פשוט, משום שלרשות כרגולטור יש אחריות לוודא שהדיווחים לפי הרגולציה הזרה מספקים עבור המשקיעים הישראלים. במקביל, כמו שסינגפור מכירה ברגולציה הישראלית ומאפשרת לחברות להיסחר בה על בסיס דיווחים אלה, מתקיימים תהליכים עם מדינות נוספות, במטרה שיהיו עוד בורסות שיאפשרו זאת.

לגבי פתיחת השוק לקרנות ריט, קליין אומר כי "זיהינו ביקוש בישראל למכשיר. אוהבים פה נדל"ן. יצרנו תיקון לתקנון הבורסה, שפתח את שוק הרישום הכפול לקרנות ריט, ויש כיום פייפליין של קרנות שמבקשות להנפיק כאן הון למשקיעים הישראלים". עניין נוסף שנבחן ברשות הוא לאפשר רישום כפול גם ל-ETF (קרנות חוץ נסחרות). במקביל, ישנה גם הצעת תיקון לחוק ניירות ערך, שתאפשר לחברות להיות דואליות גם אם יש להן יותר מסוג מניות אחד (עניין מוכר בחברות טכנולוגיה בארה"ב, שבהן יש מניה מסוג A ומניה מסוג B), כשלדברי קליין, לצורך זה ממתינים לחקיקה בכנסת הבאה.

עניין נוסף שקליין מציין הוא שברשות משקיעים מאמצים ומשאבים על מנת להקל על הרישום הכפול, בהיותו מנוע צמיחה לשוק. בין היתר, הרשות מבקשת לקדם עם משרד המשפטים בחינה של התחולה של הוראות חוק החברות על חברות דואליות, כדי להתאים את המצב ל-2020, כהגדרתו.

אחד הדברים שיותר קלים לחברות דואליות הוא להימחק ממסחר בת"א, וראינו לא מעט חברות שעשו זאת בשנים האחרונות.

קליין: "נכון שיותר קל להימחק ממסחר, אבל זה דווקא חלק מהאטרקטיביות של הרישום הכפול: זאת לא חתונה קתולית, ולחברה אין מה להפסיד כך שהיא יכולה לומר 'אני אנסה ומקסימום אצא'. בסך הכול, מספר החברות הדואליות הולך וגדל, ובין אלו שנמחקו, הרבה נמחקו כתוצאה מרכישות או מסיבות פרטניות".

לא צריך מניות - תביאו את האג"ח

כאמור, אחת האפשרויות שנבחנות היא לאפשר רישום כפול לאג"ח. בניגוד למצב בשוק המניות, בבורסה המקומית שוק האג"ח הקונצרני משגשג, ויעידו על כך גיוסי חוב חברות של מעל 60 מיליארד שקל בשנה החולפת. כבר היום, חברה דואלית שיש לה גם מניות וגם אג"ח בבורסה הזרה, שרוצה לרשום אג"ח לרישום כפול בת"א - יכולה לעשות זאת.

עו"ד מוטי ימין, ראש מחלקת שוק הון במשרד ארדינסט, בן נתן, טולידאנו ושות', אשר כיהן בעבר כמנהל מחלקת תאגידים ברשות ניירות ערך וכיועץ הבכיר ליו"ר הרשות, אומר שישנה התפתחות נוספת, שלדבריו מעידה על חשיבה פתוחה יותר של רשות ניירות ערך לנושא, והיא הסכמת הרשות לאפשר רישום אג"ח אם לחברה יש מניות באחת הבורסות המוכרות לצורכי רישום כפול - גם אם המניות של אותה חברה אינן רשומות למסחר בארץ (ובלבד שהאג"ח נסחרות בבורסה הרלוונטית).

"עד היום, חברה שרצתה להנפיק אג"ח הייתה צריכה בד בבד לרשום מניות כאן. החידוש הוא שאג"ח שרשומות בבורסה זרה יכולות להירשם גם בישראל", אומר ימין. לדבריו, "זהו חידוש משמעותי, כי למרבית החברות הרלוונטיות יש מניות שרשומות למסחר. מבחינה זו, החלטת הרשות מכסה פלח שוק מאוד משמעותי.

"הרשות בוחנת את השאלה, האם חברה שאג"ח שלה רשומות למסחר באחת הבורסות המוכרות לצורך הסדר הרישום הכפול, יכולה לרשום דואלית בישראל את האג"ח האמריקאית שלה, ובד בבד לעשות הנפקת אג"ח בישראל מבלי שמניותיה רשומות למסחר באיזושהי בורסה", מסביר ימין.

הוא סבור שישנם שלושה תנאים מקדמיים שצריכים להתקיים לפני שהרשות תאשר מהלך כזה: "הראשון הוא שהחברה כפופה לאותם חובות גילוי ודיווח, כשם שחלים על חברה שהנפיקה לציבור מניות. השני הוא קיומו של פיקוח רגולטורי נאות לגבי חברות אג"ח זרות, שדומה במהותו לפיקוח שהרגולטור הזר מקיים לחברות מניות זרות. השלישי הוא משמעת שוק אפקטיבית - הכוונה היא למעורבות של בעלי אג"ח באמצעות הפעלת הליכים משפטיים כדי להגן על זכויותיהם אם החברה לא עמדה בחובות הגילוי והדיווח, כשם שאנו מכירים מחברות מניות".

בנוסף לשלושת התנאים המקדמיים, ימין מוסיף תנאי נוסף שרלוונטי בחברות אג"ח, והוא שהממשל התאגידי בחברה הרלוונטית מקדם רמה נאותה של התנהלות, באופן שמבטיח שמירה על עניינם של מחזיקי אג"ח בישראל.

"רישום כפול של אג"ח זה עוד דבר שאנחנו מסתכלים עליו", מאשר קליין. "לחברה שיש מניות נסחרות זה כבר היום אפשרי, ואנחנו בוחנים את רגולציית האג"ח, כל מקרה לגופו. לגבי רישום כפול של אג"ח לחברות אג"ח, זה בשלבי בחינה, ויש לנו יש אחריות לוודא שמה שנסחר פה מספק ברמת הרגולציה להגנת ציבור המשקיעים הישראלי". קליין מדגיש כי ייתכן שגם ברשות מרוצים מהרגולציה בשוק מניות מסוים, לא בטוח שמצב הרגולציה באג"ח דומה, לכן יש לבדוק מחדש כל שוק". עם זאת הוא מוסיף כי "אין ספק שכניסה של אג"ח בינלאומי של חברות בינלאומיות גדולות יכול לסייע לפיתוח שוק האג"ח.

"אם משרטטים על פני ציר הזמן בשנתיים האחרונות את הפעולות שנעשות על-ידי הרשות", מסכם ימין, "בהחלט רואים מגמה של הרחבת יכולת השימוש בכלי הזה של הרישום הכפול". 

עוד כתבות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר