גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה פגע בשווקים? "העניין הכי מטריד בסיפור של הווירוס הוא שאנחנו לא יודעים עליו כלום"

הבהלה שככה? לאחר יומיים של ירידות חדות, הבורסה עברה בשעות הצהריים לנטייה חיובית ● רפי גוזלן, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות אי.בי.אי: "אנחנו אחרי 2019 שהסתיימה בצורה חיובית מאוד, ו-2020 שנפתחה במגמה דומה, כך שווירוס הקורונה הוא גם תירוץ טוב למימוש"

נוסעת ברכבת התחתית בביג'ינג / צילום: Aly Song, רויטרס
נוסעת ברכבת התחתית בביג'ינג / צילום: Aly Song, רויטרס

רק לפני שבוע הגיעה הבורסה בתל אביב לרמת שיא חדשה, בתמיכת המגמה החיובית המאפיינת את שוקי העולם כבר תקופה ארוכה. לאחר שאת 2019 סיכמו המדדים המובילים בשוק ההון המקומי כאחת השנים המוצלחות מבחינת התשואות שהניבה למשקיעים, תחילתה של השנה הנוכחית הצביעה על המשך הכיוון החיובי.

אלא שהחששות הגוברים מהשלכות שליליות אפשריות של התפשטות וירוס הקורונה המסתורי שהתגלה בסין, שינו באופן חד את הסנטימנט בשוקי ההון בעולם, והובילו לירידות חדות שלא פסחו על הבורסה המקומית, שתוך יומיים איבדה כ-2.5%.

היום התנהל המסחר - נכון לשעות הצהריים - עם שינויים קלים במדדים המובילים ואף עליות קלות, וזאת בעיקר בהמתנה לקריאת כיוון מהשוק האמריקאי, ובתקווה לחדשות בגזרת הווירוס שיסייעו לנסות להבין עד כמה דרמטית עלולה להיות השפעתו על הכלכלה הגלובלית.

מדד הטכנולוגיה עדיין חיובי מאוד ב-2020

בסיכום ביניים מתחילת השבוע בולטים לשלילה מדדי הנפט והגז והטכנולוגיה, שאיבדו כ-4.5%-5%, לצד ירידות של כ-3.5%-4% במדדי ת"א 90, ביטוח ונדל"ן. ירידות אלה קיזזו את מרבית העליות שהציגו המדדים מתחילת השנה, כך שהתשואה בת"א 35 ו-125 מתחילת השנה מסתכמת בכ-1%, הירידות במדד נפט וגז מצטברות ל-11% ובמדד הביטוח מתקרבות ל-5%, כשמנגד בולט מדד הטכנולוגיה עם עלייה של כ-8% מתחילתה של 2020.

בגזרת החוב, שלושת מדדי האג"ח הקונצרניים הבולטים נחלשו מתחילת השבוע כמעט ב-0.5% ואילו באפיק הממשלתי נרשמה מגמה מעורבת. היום המסחר באג"ח הקונצרניות התאפיין במגמה שלילית מתונה, וכיוון דומה נרשם גם באפיק החוב הממשלתי. החוזים העתידיים על המדדים המובילים בארה"ב הצביעו על כיוון חיובי לקראת פתיחת המסחר שם, אחרי יומיים של ירידות חדות, שהצטברו לכ-2%-3%.

אנליסטים בחו"ל מעריכים כי לכל הפחות, השפעות התפרצות הווירוס יבואו לידי ביטוי שלילי על פעילות הכלכלה הסינית, מה שעלול להקשות על יצירת מומנטום חיובי חדש בשווקים ולהגביר את התנודתיות. אמנם בשלב הנוכחי ההערכות בשוק, גם בישראל, כי השפעות השלכותיו של התפשטות הווירוס בעולם יהיו מוגבלות בהיקפן, אולם מנגד הפעילים מתקשים להעריך את משך והיקף ההשפעה הפוטנציאלי.

דודי רזניק, אסטרטג ריביות בלאומי שוקי הון, אמר היום כי "בשלב הנוכחי התגובה בשווקים היא לא דרמטית, אלא סבירה, במיוחד משום שהבורסות נמצאות אחרי כמה חודשים של עליות רצופות". לדבריו, "העניין הכי מטריד בסיפור של הווירוס הוא שאנחנו לא יודעים עליו כלום. אבל השווקים עובדים בהתאם למצב הכלכלה, ואם הפעילות הכלכלית לא תיפגע, אז השווקים לא ייפגעו. אבל במקרה בו התפשטות הווירוס תוביל להאטה בכלכלה ותגרום להפתעות, נראה את ההשפעות לכך בהמשך".

במבט קדימה הוסיף רזניק כי "סביר להניח שבימים הקרובים נראה מסחר עצבני ותנודתי, וככל שנקבל יותר מידע בנושא הווירוס ונראה מה ההשפעות האפשריות שלו, כך יושפע הטון בשווקים".

רזניק הדגיש כי "מלבד הווירוס מתרחשים אירועים משמעותיים נוספים, ומחר השווקים יהיו קשורים להודעת הריבית בארה"ב, ולמסרים שיגיעו ממנה. אנחנו גם בתחילת עונת הדוחות הכספיים של החברות בארה"ב, שעד עכשיו הם בסך הכול טובים, כך שיש למשקיעים עוד נושאים לעקוב אחריהם.

בשורה התחתונה רזניק ציין כי "אנחנו נמצאים בעולם של ריביות נמוכות, תשואות אג"ח שלא מהוות אלטרנטיבה וללא איום מצד האינפלציה, ובעולם כזה שוק המניות עדיין נראה אטרקטיבי".

רפי גוזלן, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות אי.בי.אי, הוסיף בעניין ההשפעות האפשריות של וירוס הקורונה, כי "תמיד יש סיכוי שאנחנו עומדים בפני משהו שלא הכרנו, וזו הסיבה שהשווקים מתנהלים כפי שהם. לשווקים נכנס גורם שאינו כלכלי נטו, ועם פוטנציאל לנזק גדול, הגם שהיו מקרים דומים בעבר שהסתכמו בנזק מוגבל ולא מעבר לכך. צריך לזכור שאנחנו אחרי 2019 שהסתיימה בצורה חיובית מאוד, ו-2020 שנפתחה במגמה דומה, כך שזה גם תירוץ טוב למימוש".

במבט קדימה גוזלן סבור כי "עד שלא נראה התייצבות בקצב הגידול ומספר הנדבקים, השווקים ימשיכו להיות תחת לחץ, בשל החשש לאפקט חזק מהשפעות הווירוס. בנקודה בה ייראה שמושגת התייצבות בהתפשטות הווירוס, השווקים יחזרו מהר מאוד להתנהלות החיוביות שלהם".

לדבריו, "לפי הדיווחים בתקשורת, סין נראית כרגע די משותקת, ואם המצב יימשך ככה, והמצב לא ישתנה תוך חודש-חודשיים, תהיה לכך השפעה בהמשך".

עוד הוסיף גוזלן כי "באופן מנוגד למה שמתרחש כרגע בשווקים, לפני התפרצות הווירוס השווקים הראו סימני שיפור, עם הבשלת הסכם הסחר בין ארה"ב לבין סין ונתוני התעשייה בגרמניה. אבל השפעות הווירוס יכולות לדחות את השיפור הזה".

עוד כתבות

שדות סולאריים של דוראל בארה''ב / צילום: באדיבות דוראל

מניות האנרגיה הלוהטות של ת"א קפצו פי 3 בזכות הימור על השוק האמריקאי

חברות האנרגיה אנלייט, או.פי.סי ודוראל הוסיפו בשנה האחרונה מאות אחוזים לשוויין, על רקע פעילותן המתרחבת בארה"ב ● השלוש הפכו לחביבות המשקיעים בזכות רוח גבית לה הן זוכות מהביקוש האדיר לחשמל בארה"ב, בעיקר עבור חוות שרתים למהפכת ה–AI

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק עושה זאת שוב: כלי ה-AI החדש שהפיל את מניות הסייבר

ההשקה של "קלוד קוד סקיוריטי" עוררה חשש מפגיעה בענף והובילה לירידות חדות במניות קראודסטרייק, קלאודפלייר וזיסקלר ● גם הישראליות התרסקו, ביניהן סנטינל וואן וג'יי פרוג ● כעת, בשוק חלוקים אם מדובר באיום ממשי או בירידה חדה מדי ביחס להיקף המהלך

כותרות העיתונים בעולם

תרחיש האימה של טראמפ: התגובה האיראנית שעוצרת מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: תקיפה באיראן לא תהיה קלה לביצוע כמו המבצע האמריקאי בונצאולה, השאלות הפתוחות שנשארו לטראמפ, ואיך עשויה להיראות המלחמה מול איראן? • כותרות העיתונים בעולם

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

אחרי ביטול המכסים של הנשיא טראמפ: הסיבה שבישראל מרוצים

גורמים בממשלה מסרו לגלובס כי פסיקת ביהמ"ש העליון בארה"ב, שפסלה את מרבית המכסים הגלובליים, משפרת משמעותית את עמדת המיקוח של ישראל במו"מ על הסכם הסחר ● בינתיים, היצואנים בארץ דווקא מביעים חשש שהיתרון היחסי של ישראל ייפגע, לאחר שטראמפ הכריז על מכס גלובלי אחיד של 15%

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"לחסל את חמינאי עכשיו": המסרים מבית המלוכה הסעודי

ההזדמנות האחרונה לאיראן: "כדי שזה יקרה - רוצים מהם טיוטה בתוך 48 שעות" ● מחאות מצומצמות יותר, אך העולם נושא עיניים: גל ההפגנות החדש באיראן ● הסנאטור גרהאם: בסביבת טראמפ מייעצים לו שלא לתקוף באיראן ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

יו''ר עוצמה יהודית והשר לביטחון לאומי איתמר בן גביר במליאת הכנסת / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

לטובת בן גביר: הקואליציה תקדם מחדש איסור על בג"ץ להתערב בכהונת שרים

ועדת הכנסת צפויה להקים הבוקר (ב') מחדש את הוועדה המיוחדת להכנת "חוק דרעי 2", שיאפשר למנות שרים הנאשמים בפלילים ויימנע התערבות בג"ץ במינויים ● היועמ"שית התנגדה בעבר להצעת החוק

בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

פיצוי של עד 3,000 שקל בשנה: המהלך החדש של בנק לאומי

הבנק מבטיח החזר של עד 3,000 שקל ללקוחות שתיק ההשקעות שלהם יציג תשואה שלילית ב־2026 ● ההטבה פתוחה למצטרפים חדשים וללקוחות קיימים שמרחיבים את היקף ההשקעה שלהם

בנימינה גבעת עדה / צילום: דוברות המועצה

מועצת בנימינה־גבעת עדה מזהירה: "תוכנית המתאר תייצר גירעון מצטבר של עשרות מיליונים"

התוכנית מגיעה לסבב שמיעת ההתנגדויות השני - עם יותר מ־1,400 התנגדויות שהוגשו לה, ובראשן זו של המועצה: "התוכנית מכפילה את יעד האוכלוסייה, בלי מנגנון כלכלי תומך" ראש המועצה: "לא מתנגדים לצמיחה, אלא לצמיחה לא מאוזנת"

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצורכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "לא יהיה מצב שצים החדשה לא תעמוד בדרישות של מדינת ישראל"

יקי דוניץ / צילום: ויקיפדיה

"פגיעה במפעל חיים ובמוניטין": יקי דוניץ תובע 100 מיליון שקל מקרן JTLV

חודש וחצי אחרי שחיסלה את החזקתה ביזמית הנדל"ן דוניץ, קרן ההשקעות נתבעת בידי היו"ר לשעבר, שטוען כי עמדה לו זכות סירוב ראשונה, וכי המכירה הסבה לו נזק כבד ● JTLV :"הקרן תדרוש לפצותה בגין הנזקים שייגרמו לה כתוצאה מתביעת סרק זו"

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

שלטי מבצעי קבלן / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מחירי הדירות בתל אביב זינקו? הנתונים שבלמ"ס לא הביאו בחשבון

האם מחירי הנדל"ן בת"א באמת עולים או שזו תוצאה של "בליץ" הטבות סוף שנה? ● הכלכלן הראשי בהפניקס מסביר: כך מבצעי המימון האגרסיביים של הקבלנים מנפחים את המחירים - על הנייר

אייל שרצקי וניר שרצקי, סקוט ראסל ושלומי בן חיים / צילום: מורג ביטן, נייס, ג'ייפרוג

הישראלית שצללה בעקבות כלי AI חדש, וזו שהמריאה אחרי הדוחות

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● כלי חדש של חברת ה-AI אנתרופיק טלטל את חברות הסייבר - וג'יי פרוג צללה בכ-25% ● מנגד, נייס זינקה בכ-20%, אחרי שתוצאותיה הכספיות עקפו את תחזיות האנליסטים ● ואיתוראן עלתה לשיא של כל הזמנים

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011 נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● עורך הדין המייצג את מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש כי הדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו"

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

אתר בנייה במרכז הארץ. ''כשהשוק מאט, יש ליזמים תמריץ לתת הנחות והטבות'' / צילום: Shutterstock

28 דירות בחודש בפרויקט אחד ביהוד: מה גובה ההנחה שקיבלה קבוצת הרוכשים

ההאטה בביקושים וההיצע הגדול של דירות על המדף מאיצים את תופעת ה"פרי־פריסייל": יזמים מסכימים להנחות של 5%-15% בתמורה לוודאות תזרימית ומכירה מרוכזת של עשרות יחידות דיור בפרק זמן קצר ● למי זה מתאים, ומה הסיכונים?

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: שלומי יוסף

תושב הצפון שמגלה: מדוע לכפר גלעדי חזרו כל התושבים בעוד שלקריית שמונה חזרו רק מחצית

במסגרת הסיור הכלכלי לבאי כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הוצגו מתחם סטארט־אפים חדש, מרכז קולינרי בהשקעה של 100 מיליון שקל והתרחבות אקדמית - בניסיון  לעצור את בריחת החברות והתושבים מהאזור