גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טראמפ חשף את תוכנית המאה: "ירושלים תהיה בלתי ניתנת לחלוקה. זה מאוד חשוב!"

טראמפ הציג את תוכנית המאה הכוללת את סיפוח בקעת הירדן והקמת בסיס למדינה פלסטינית ● נתניהו: "הודות להכרה היסטורית זו - ומכיוון שתוכניתך מייצרת את האיזון הנכון, הסכמתי לקבלה כבסיס למו"מ עם הפלסטינים להגעה להסכם שלום" ● גם גנץ הסכים לתוכנית כבסיס למו"מ ישיר עם הפלסטינים

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ורה"מ בנימין נתניהו / צילום: Joshua Roberts, רויטרס
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ורה"מ בנימין נתניהו / צילום: Joshua Roberts, רויטרס

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הציג את תוכניתו המדינית למזרח התיכון המכונה תוכנית המאה, יותר משלוש שנים לאחר שהחל בהכנתה. במסיבת עיתונאים בבית הלבן, כשלצידו ראש הממשלה בנימין נתניהודחק הנשיא האמריקאי בצדדים לקבלה. עיקריה: קביעת גבולות ביהודה ושומרון שלפיהם שטחי ההתנחלויות ועד כ-30% מהגדה יסופחו לישראל, והיתר יהיה הבסיס להקמתה של מדינה פלסטינית עצמאית ומפורזת, פירוק הארגונים הפלסטיניים, לרבות חמאס, מנשקם כולל ארסנל הטילים והרקטות, ולצד זה פרק כלכלי נדיב במיוחד שמטרתו מתן בסיס איתן למדינה המתהווה. הפרק הזה הוצג לפרטיו בוועידה שהתקיימה ביוני בבחריין, אירוע שהפלסטינים החרימו.

טראמפ אמר: "היום ישראל נוקטת צעד גדול לשלום. צעירים במזרח התיכון מקווים לעתיד מלא תקווה". הנשיא התייחס לגנץ בנוסף לראש הממשלה נתניהו: "אתמול פגשתי בנתניהו ובגנץ, האיש שעובד הכי חזק במשך מערכת הבחירות הארוכה ביותר להיות ראש הממשלה". נשיא ארה"ב התייחס לביקורו בישראל: "בביקור שלי הראשון בישראל כנשיא, נדהמתי ממה שהמדינה הקטנה הזו השיגה אל מול איומים קשים. בזמן ביקורי בישראל, פגשתי גם את אבו מאזן בבית לחם. נעצבתי מן הגורל שלהם, מגיעים להם חיים טובים יותר. הם נלכדו במעגל של אלימות ועוני וניצול על ידי קיצוניים".

טראמפ הסביר על התהליך שעבר עם הכנת תוכנית המאה: "התהליך היה מתיש וארוך עד לרגע זה. ביום ראשון העברתי לנתניהו את החזון שלי לשלום, שגשוג ועתיד טוב יותר. החזון שלי עבור השלום שונה מן ההצעות הקודמות. כל ההצעות הקודמות, היו לא מספיק מפורטות. ההצעה שלנו המפורטת ביותר אי פעם".

טראמפ הוסיף כי "נתניהו הודיע לי שהוא מקבל את התוכנית כבסיס למשא-ומתן ישיר עם הפלסטינים. והגנרל (גנץ, ט' ש') גם קיבל את זה". מדובר בצעד תקדימי של ישראל לפי הנשיא האמריקאי: "זו פעם ראשונה שישראל אישרה את השחרור של המפה, ואת הוויתורים שהיא מוכנה לעשות למען השלום. נתניהו, כל הכבוד לך, מדובר בצעד אמיץ שנטלת".

טראמפ אמר כי ירושלים תישאר שלמה וישראלית: "הבירה הישראלית ירושלים תהיה בלתי ניתנת לחלוקה. זה מאוד חשוב!". הוא הוסיף בנוגע לפיגועים בעבר: "לא נרשה לחזור לימים של התפוצצות אוטובוסים ופצצות בתוך מועדוני לילה".

בהתייחסות לפלסטינים אמר טראמפ: "זה רק סביר שאני צריך לעשות הרבה מאוד עבור הפלסטינים - אחרת זה לא יהיה הוגן. זו הזדמנות היסטורית להדיע למדינה עצמאית אולי ההזדמנות האחרונה שלהם לאחר 70 שנה". טראמפ הוסיף בהתייחסות לירושלים כי "המפה תכפיל את השטח הפלסטיני ותבטיח בירה במזרח ירושלים, ושם ארה"ב תפתח שגרירות. אף פלסטיני לא יגורש מביתו". עוד הוא אמר: "ישראל תעבוד עם מלך ירדן המדהים כדי לוודא שהסטטוס קוו על הר הבית נשמר".

הנשיא האמריקאי סיפר לעיתונאים והמדינאים על החזון שלו: "נביא השקעה עצומה של 50 מיליארד דולרים. הרבה מדינות ירצו להשתתף. יווצרו מיליון עבודות עבור הפלסטינים ושיעור העוני שלהם ירד. התל"ג שלהם יוכפל". עוד אמר על הפלסטינים: "הם יפסיקו להיות תלויים בעמותו צדקה וסיוע חוץ, הם יתמודדו בעצמם, כי הם אנשים מאוד מוכשרים. אנחנו מבקשים מן הפלסטינים להתמודד עם האתגר של קיום דו צדדי בשלום - זה אומר, התמודדות עם שחיתות, עצירת פעילות החמאס והג'יהאד, הפסקת ההסתה נגד ישראל ולעצור את הפיצוי הכספי לטרוריסטים".

"שלחתי מכתב לעבאס והסברתי שהטריטוריה תישאר לארבע שנים שבמהלכה ילמדו את התוכנית לקראת הקמת המדינה", אמר טראמפ בהתייחסות ישירה לאבו מאזן, "אמריקה והמון מדינות אחרות יסייעו לכך אם תרצה להגיע לשלום".

בתום דבריו הודה הנשיא במיוחד לנתניהו, לעומאן, בחריין ואיחוד האמיריות שפעלו כל כך הרבה כדי לסייע לתוכנית. "אין עסקה קשה יותר לעשות אבל אנחנו חייבים לקיימה - חייבים זאת לאנושות".

נתניהו מתקבל על ידי טראמפ בבית הלבן / צילום: קובי גדעון, לע"מ

ראש הממשלה בנימין נתניהו עלה לנאום מיד לאחר טראמפ. "זה יום היסטורי - המזכיר את יום העצמאות ב-1948, כאשר נשיא ארה"ב טרומן היה הראשון להכיר בישראל, אז נקבע עתיד מזהיר. אני מאמין כי בעתיד כולם יזכרו את היום הזה שבו אתה הכרת בריבונות ישראל על שטחים בחיוניים לביטחוננו ולמורשתנו".

נתניהו סיפר כיצד כל תוכניות השלום נכשלו בעבר: "ישראל מאז ומתמיד חיפשה את הדרך לשלום - אבל כל התוכניות כשלו כי לא מצאו את האיזון הנכון בין צרכי הביטחון של ישראל לשאיפות העצמאות של הפלסטינים. אבל אתה הנשיא הבנת שישראל חייבת לשמר את ריבונותה בבקעת הירדן והצרכים הביטחוניים הישראליים. אזורים שיאפשרו לישראל להגן על עצמה בעצמה. יותר מדי זמן, נחשבו אזורים נרחבים בישראל ובהם בירתה כלא חוקיים במרכאות, אתה הנשיא מחקת את התפיסה הזו". נתניהו הודה לטראמפ: "הודות לך אדוני הנשיא - מקומות אלה הוכרו על ידי ארה"ב כמקומות השייכים למדינה היהודית".

נתניהו אישר את דברי טראמפ בנוגע למשא-ומתן ישיר עם הרשות הפלסטינית: "הודות להכרה היסטורית זו - ומכיוון שתוכניתך מייצרת את האיזון הנכון, הסכמתי לקבלה כבסיס למשא-ומתן עם הפלסטינים להגעה להסכם שלום". ראש הממשלה הוסיף גם מחמאה גדולה לנשיא ארה"ב: "אתה הידיד הגדול ביותר שהיה לישראל אי פעם בבית הלבן".

נתניהו קבע כי "התוכנית תחייב את הפלסטינים הכיר בישראל כמדינה יהודית ובירתה ירושלים. היא גם קובעת את הירדן כגבולה המזרחי של ישראל. קובעת שבעיית הפליטים תיפטר מחוץ לישראל וירושלים תישאר מאוחדת ותחת ריבונות ישראלית". הוא הוסיף גם דברי הרגעה: "אף אחד לא ייעקר מביתו - פלסטינים או ישראלים. אנחנו רוצים שלפלסטינים יהיה עתיד בטוח ומדינה עתידית, זה עשוי לקחת זמן עד שיגיעו לכך ואולי אפילו זמן רב להתחלת התהליך,אבל אם יעשו כן, ישראל תהיה שם ותהיה מוכנה לדון בהסכם שלום מיד".

עוד אמר נתניהו: "ישראל תשמר את הדרך הזו לשלום. בשנים הקרובות לא תהיה בנייה בשטחים המיועדים לפלסטינים". יחד עם הקריאה לשלום ציין נתניהו כי "ישראל תממש את הריבונות בשלוש השנים הקרובות על השטחים שמיועדים לה בתוכנית, קרי ההתנחלויות לרבות בקעת הירדן".

לסיכום אמר ראש הממשלה: "יהיו קשיים רבים וביקורת אבל יש לנו פתגם האומר 'אם לא עכשיו אימתי ואם לא אנחנו אז מי'. ישראל לא תפספס את ההזדמנות. דונלד - ישראל בורכה בידידותך ומנהיגותך. אלוהים יברך את כולנו".

דונלד טראמפ ובנימין נתניהו / צילום: Joshua Roberts, רויטרס

נתניהו הנחה את לשכתו להכין הצעת החלטה להחלת החוק הישראלי על ההתנחלויות. ככל הנראה, הצעת החלטה נפרדת לבקעת הירדן וצפון ים המלח להחלה מלאה של ריבונות.

לאחר מסיבת העיתונאים, הנשיא טראמפ צייץ תמונה של מתווה תוכנית המאה עם כיתוב באנגלית, ערבית ועברית. "הגיע הזמן לשלום", כתב טראמפ.

מועצת יש"ע והאירגונים הפלסטינים התנגדו עוד הרבה לפני הפרסום

עוד בטרם פירסומה, עוררה התוכנית התנגדות רבה הן בישראל והן בצד הערבי/פלסטיני. בצהריים הודיע יו"ר מועצת יש"ע דוד אלחיאני כי בשל העובדה שהתוכנית כוללת הקמה של מדינה פלסטינית, מועצת יש"ע תתנגד לה במחיר ויתור על החלת הריבונות על שטחים ביהודה ושומרון לרבות בקעת הירדן, שאלחיאני הוא ראש המועצה שלה.

לדברי אלחיאני, "אנחנו מוטרדים מאוד. לא נוכל להסכים לתוכנית שתכלול הקמתה של מדינה פלסטינית שתהווה איום על מדינת ישראל וסכנה גדולה לעתיד. אנו מצהירים כי לא נאפשר הקמת מדינה פלסטינית גם במחיר של ויתור על ריבונות במרחבי יהודה, שומרון ובקעת הירדן. אנו דורשים מראש הממשלה השרים וחברי הכנסת לא לקבל הסכם הכולל בתוכו הקמת מדינה פלסטינית בכל אופן שהוא. אני נדהם שראש הממשלה שלי מסכים להקמת מדינה פלסטינית. זה איום קיומי למדינת ישראל. זה חיסול התיישבות ביהודה ושומרון. אני מוכן לוותר על הריבונות בבקעת הירדן בתמורה להתחייבות שלא תוקם מדינה פלסטינית. צריך לעצור את זה עכשיו".

גם בצד הפלסטיני מתארגנים לקרב נגד התוכנית, יו"ר הרשות אבו מאזן הודיע על כינוס חירום הערב (ג') עם בכירים פלסטינים ובהם ראשי ארגונים אחרים, לרבות חמאס. ראש הלשכה המדינית של חמאס, אסמעיל הניה, כבר שוחח בטלפון עם אבו מאזן, והשניים סיכמו לתאם מהלכים נגד עסקת המאה. עוד בין המשתתפים נאסר א-דין א-שער, שהיה סגנו של אסמעיל הניה בממשלת חמאס ב-2006. הניה המשמש כיום כמנהיג חמאס, קרא לכל ראשי הארגונים הפלסטיניים להיפגש בקהיר כדי להחליט יחדיו על המשך המאבק.

מפגינים ברמאללה נגד תוכנית המאה של דונלד טראמפ / צילום: Mohamad Torokman, רויטרס

אמש (ב'), לפי מקורות פלסטיניים קרא אבו מאזן לראשי ארגון פתח להוציא להפגנות את פעילי השאביבה, ארגון הנוער והצעירים של הפתח, והנחה את זרועות הביטחון שלא למנוע קיומן של הפגנות ולא להגיע לאזורי עימות עם צה"ל. היום (ג') פורסמה הכחשה לא רשמית להנחיה כזו, אבל הדברים ככל הנראה נאמרו. גורם ביטחוני ישראלי מסר ל"גלובס" כי לפלסטינים הועברו מסרים ולפיהם צה"ל ינקוט זהירות וסבלנות, אך לא יאפשר להפגנות כאלה להתקדם מעבר לשטחי הערים והיישובים הפלסטיניים.

בעולם הערבי יש מעט מאוד תגובות רשמיות ובתקשורת הערבית פרסומים על שיחות קדחתניות בין נשיא מצרים א-סיסי, הרואה את תוכנית טראמפ באופן חיובי, לבין המלך הירדני עבדאללה, בניסיון לשכנעו כי לא יביע התנגדות פומבית לתוכנית.

בשורה התחתונה, בעיניים ישראליות תוכנית טובה בהרבה מאלה שהוצעו בעבר על ידי ממשלים אמריקאים קודמים, וגם אם תשמש רק בסיס להתדיינות, משמעה שינוי מהותי בתפיסה האמריקאית של הסכסוך. עבור הרשות הפלסטינית זו מכה, שכן תוכניות העבר נתנו להם הרבה יותר. עם זאת, הגיבוי שהרשות מקבלים היום מהעולם הערבי מצומצם מאוד, ויותר מכך, גם הרחוב הפלסטיני ספק אם יתגייס למחאה המונית, הן בשל חוסר האמון ברשות עצמה הנתפשת כמושחתת והן בשל המצב הכלכלי הסביר פלוס והחשש שמחאה אלימה תפגע בכך.

עוד כתבות

עוני / צילום: תמר מצפי

דוח העוני: בישראל שני מיליון עניים; עלייה בשיעור הילדים מתוכם

לפי הביטוח הלאומי שיעור העוני בישראל שומר על יציבות בשנים האחרונות למרות העלייה בקו העוני ● ערן וינטרוב, מנכ"ל ארגון לתת: "עדיין לא באות לידי ביטוי במלואן השלכות המלחמה ויוקר המחיה המשקפות מצב חמור הרבה יותר בשטח"

דוחא, קטאר / צילום: ap, Alex Brandon

המדינה המפתיעה שהחליטה לנקום באיראן על מתקפת טילים

UVISION הישראלית ממשיכה להגיע להישגים משמעותיים בשוק האמריקאי ● היעדרות איראנית חריגה מתערוכה ביטחונית יוקרתית בדוחא על רקע המתיחות האזורית ● חשיפת רחפנים וטכנולוגיות חדשות מצד רוסיה והשקעות עתק של סין ביכולות קוונטיות צבאיות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

ענת אגמון. ''קשה מאוד להרוויח'' / צילום: כדיה לוי

ממאסטר שף ועד ההתאהבות בכרם: ראיון עם ענת אגמון

ענת אגמון חלמה להיות מהאימהות המייסדות של הקולינריה המקומית, חלום שנדחק הצידה עד שהלכה ל"מאסטר שף" ● בראיון לגלובס היא מספרת על חוויית ההשתתפות ("השתדלתי להיות בשליטה") על קשיי המסעדנים ("חיים כהן נסע לחפש עובדים בתאילנד") ועל הריפוי: "אתה לא באמת יכול להיות בסטרס אם אתה מנקה הר של טימין"

מנכ''ל אפל, טים קוק / צילום: ap, Godofredo A. Vásquez

אפל מכה את התחזיות ומציגה מכירות שיא של מכשירי האייפון

הכנסות החברה היו 143.8 מיליארד דולר והרווח היה 2.84 דולר למניה, מעל לצפי ● הציגה תוצאות חזקות במיוחד בסין, כולל טייוואן והונג קונג שזינקו באזור ב-38% ● הכנסות אפל ממכירות האייפון הגיעו לשיא כל הזמנים של 85.3 מיליארד דולר ברבעון, הרבה מעל תחזיות האנליסטים ● המניה עולה במסחר המאוחר

צלפית מיחידת הלוחמות הכורדיות בסוריה / צילום: Reuters, Thomas Noonan / Hans Lucas

נפט, בגידה אמריקאית וצמות גזורות: מאחורי קריסת המובלעת הכורדית בסוריה

לאחר עשור של שותפות, ארה"ב מאמצת את התפיסה כי תפקיד הכורדים בסוריה הסתיים ומאפשרת לטורקיה ולבעלי בריתה להשתלט על מזרח הפרת ● המשמעות: מעבר רובן של עתודות הנפט הסורי לידי משטר חסות של ארדואן, וחיסול יחידות הלוחמות שהכניעו את דאעש

נשיא חברת טבע העולמית, ריצ'רד פרנסיס / צילום: סיון פרג'

מניות בעשרות מיליוני דולרים: התגמול לבכירי טבע על הקפיצה הגדולה

מניית טבע קפצה בקרוב ל-60% בשנה החולפת ובכירי החברה זוכים לתגמול על הביצועים החזקים ● חמישה בכירים יזכו לתגמול בסך 68 מיליון דולר

שמעון גולדברג, בעל השליטה בסלייס ועמית גל, הממונה על שוק ההון / איור: גיל ג'יבלי

סלייס: ביהמ"ש דחה את עתירת גולדברג נגד הזרמת 71 מיליון שקל

הממונה על שוק ההון דרש מבעל השליטה בחברת הגמל להזרים את הסכום לצורך כיסוי הגרעון והשלמת ההון העצמי ● גולדברג התנגד, אך ביהמ"ש דחה את טענותיו. באי כוחו של גולדברג: "פסק הדין כולל קביעות שגויות"

אילוסטרציה: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא זינקה בכ-10%, מיקרוסופט נפלה ב-9%

נעילה מעורבת באירופה, בורסת פרנקפורט נפלה במעל 2% ● הדולר מתאושש מעט ● מחירי הנפט מזנקים, על רקע דיווחים על תקיפה אמריקאית אפשרית באיראן ● הפדרל ריזרב השאיר את ריבית ארה"ב ללא שינוי, ולא סיפק רמזים לגבי ההמשך ● אפל תדווח היום את תוצאותיה הכספיות לאחר נעילת המסחר

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר שירה עפרון / צילום: דיאן בולדווין - ראנד

החוקרת שמסבירה: איך מתכוננים האמריקאים לשלב ב' בעזה ולתקיפה באיראן?

שיחה עם ד"ר שירה עפרון, ראש קתדרת ישראל והמזרח התיכון במכון ראנד ● על הניסיון הבינלאומי לייצב את עזה, המכשולים והסכנות שבדרך

מוזגת בבית קפה בברלין. רוב העבודות החלקיות הן במגזר השירותים / צילום: Reuters, IMAGO/photothek.de

גרמניה נגד הטרנד: "לא נצליח לשגשג עם שבוע עבודה של ארבעה ימים"

הקנצלר פרידריך מרץ יוצא למלחמה בטרנד ה"איזון–בין–חיים–לעבודה" ובמודל התעסוקה החלקי שהפך לסימן ההיכר של הכלכלה הגרמנית ● עם שוק עבודה קשיח, אוכלוסייה מזדקנת וגירעון אקטוארי בפנסיות, בברלין דורשים מהאזרחים: "מי שיכול לעבוד יותר - חייב לעבוד יותר"

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

נכסי אנרגיה ונמל אסטרטגי: האזורים שבהם התחוללו הפיצוצים באיראן

הפיצוצים באהוואז ובבנדר עבאס אירעו באזורים אסטרטגיים במיוחד - משדות הנפט הגדולים של איראן ועד לנמל המרכזי במיצר הורמוז ● בטהרן מנסים להציג את האירועים כ"תקלות", אך הרגישות של המוקדים שנפגעו מעוררת תהיות בזירה הבינלאומית

אילוסטרציה: shutterstock

פתיחת שנה חזקה במיוחד למסלולי המניות בשוק החיסכון; ב-S&P 500 נרשמה תשואה שלילית

ינואר צפוי להיות מוצלח במיוחד לחוסכים בגמל ובפנסיה במסלול הכללי והמנייתי ● אך אלה שהשקיעו במדד S&P 500 צפויות להציג תשואה שלילית בשל חולשת הדולר מול השקל

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בת"א; המניות הביטחוניות נפלו, מניות הביטוח והבנקים עלו

המניות הדואליות עלו ● הירידות במניות החברות הבטחוניות נמשכו ● השקל נחלש הבוקר, 3.09 שקלים ● ירידות בחוזים בניו יורק ● אפל וסנדיסק עקפו את הצפי בדוחות, האחרונה מזנקת ב-20% במסחר המוקדם ● מטא זינקה אתמול ב-8%, בג'פריס אומרים שזאת רק ההתחלה ונותנים לה מחיר יעד של 1,000 דולר

טסלה מודל 3 RWD לונג ריינג' / צילום: יח''צ

טסלה 3 החדשה: טווח הנסיעה השתפר, ומה לגבי המחיר?

טסלה מודל 3 המחודש מציג טווח מרשים, קפיצה באיכות הייצור והתנהגות שלא תבייש מכונית ספורט ● שמרנות בהנדסת האנוש והאבזור פוגעת בתחרותיות שלו

בכמה נמכרה דירת 4 חדרים שזקוקה לשיפוץ במודיעין / צילום: הילה דגן

"עדיין שוק של קונים": בכמה נמכרה דירת 4 חדרים שזקוקה לשיפוץ במודיעין?

דירת 4 חדרים בשטח של 87 מ"ר עם מרפסת נמכרה תמורת 2.39 מיליון, לאחר שמחיר השיווק עמד על 2.79 ● "מרגישים שינוי בעקבות ירידת הריבית. יש יותר פניות וגם נסגרות יותר עסקאות", אומרת זכיינית רימקס יוניק ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

אתר בנייה בישראל / צילום: שלומי יוסף

אף אחד לא רוצה ללכלך את הידיים: הכשל שמותיר את ענפי הבנייה והתעשייה עם מחסור בעובדים

העדפת השכלה אקדמית על פני הכשרה מקצועית, לצד צמיחת ההייטק והיעדר עובדים פלסטינים בעקבות המלחמה, יצרו מחסור חריג בעובדי כפיים בישראל ● גם כשהמעסיקים בשטח מציעים שכר יותר גבוה ותנאים משופרים, הבעיה נותרת ללא שינוי ● בכירים במשק מזהירים: "כל עוד לא יהיה שינוי עמוק יותר, המחסור יהפוך לבעיה אסטרטגית לכלכלה"

אסדת הגז לוויתן / צילום: Lev Radin/Si

החשמל בנוהל חירום: מאגרי לוויתן ואנרג'יאן הושבתו בזמן שתמר בתחזוקה

בלוויתן מדובר בחיישן תקול, ובאנרג'יאן מקור התקלה עוד לא ברור ● כמה שעות אחרי תחילת התקלה, בלוויתן מדווחים על סיומה

אילוסטרציה: Shutterstock

יותר מ־20 שנה לא הייתה פריצת דרך בטיפול בכאב כרוני. האם זה עומד להשתנות?

תרופה אחת שנמצאת בניסויים קליניים מתקדמים כבר הוכרזה כזן חדש לגמרי של משכך כאבים ● האם היא תעשה לשוק הכאב הכרוני מה שעשו תרופות ההרזיה לשוק הטיפול בהשמנה? ומה הסיכוי שהבשורה האמיתית תגיע דווקא מישראל? ● מומחים לכאב מספרים על המוצרים החדשים שבדרך וגם מה יכול לעזור בלי לקחת תרופות

המבורגר בסדנא 8 / צילום: שחף סעדון

עם פסקול נוסטלגי: הבר הקטן בקיבוץ שמגיש המבורגר מבשר מקומי

פודטראק בלב כרם על שביל ישראל, ארוחה אתיופית מסורתית, סדנה של אמן יפני, חנות של 15 קיבוצניקיות ובר שמארח תערוכות מתחלפות ● שש תחנות מומלצות בחוף הכרמל ● חגית אברון תופרת יום

פינוי פסולת. מסתמכים על הטמנה / צילום: גלעד קוולרצ'יק

הקטסטרופה כבר כאן: משבר התשתיות שאפילו הפקקים מתגמדים לידו

יש מצב לא רע שאוטוטו לא יהיה לנו לאן לפנות את הזבל ● המשבר בניהול משק הפסולת מאיים על היציבות התברואתית, הכלכלית והסביבתית של המרחב הציבורי כולו, אבל מי רוצה לטפל בסירחון הזה בחצר האחורית שלו