גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טראמפ חשף את תוכנית המאה: "ירושלים תהיה בלתי ניתנת לחלוקה. זה מאוד חשוב!"

טראמפ הציג את תוכנית המאה הכוללת את סיפוח בקעת הירדן והקמת בסיס למדינה פלסטינית ● נתניהו: "הודות להכרה היסטורית זו - ומכיוון שתוכניתך מייצרת את האיזון הנכון, הסכמתי לקבלה כבסיס למו"מ עם הפלסטינים להגעה להסכם שלום" ● גם גנץ הסכים לתוכנית כבסיס למו"מ ישיר עם הפלסטינים

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ורה"מ בנימין נתניהו / צילום: Joshua Roberts, רויטרס
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ורה"מ בנימין נתניהו / צילום: Joshua Roberts, רויטרס

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הציג את תוכניתו המדינית למזרח התיכון המכונה תוכנית המאה, יותר משלוש שנים לאחר שהחל בהכנתה. במסיבת עיתונאים בבית הלבן, כשלצידו ראש הממשלה בנימין נתניהודחק הנשיא האמריקאי בצדדים לקבלה. עיקריה: קביעת גבולות ביהודה ושומרון שלפיהם שטחי ההתנחלויות ועד כ-30% מהגדה יסופחו לישראל, והיתר יהיה הבסיס להקמתה של מדינה פלסטינית עצמאית ומפורזת, פירוק הארגונים הפלסטיניים, לרבות חמאס, מנשקם כולל ארסנל הטילים והרקטות, ולצד זה פרק כלכלי נדיב במיוחד שמטרתו מתן בסיס איתן למדינה המתהווה. הפרק הזה הוצג לפרטיו בוועידה שהתקיימה ביוני בבחריין, אירוע שהפלסטינים החרימו.

טראמפ אמר: "היום ישראל נוקטת צעד גדול לשלום. צעירים במזרח התיכון מקווים לעתיד מלא תקווה". הנשיא התייחס לגנץ בנוסף לראש הממשלה נתניהו: "אתמול פגשתי בנתניהו ובגנץ, האיש שעובד הכי חזק במשך מערכת הבחירות הארוכה ביותר להיות ראש הממשלה". נשיא ארה"ב התייחס לביקורו בישראל: "בביקור שלי הראשון בישראל כנשיא, נדהמתי ממה שהמדינה הקטנה הזו השיגה אל מול איומים קשים. בזמן ביקורי בישראל, פגשתי גם את אבו מאזן בבית לחם. נעצבתי מן הגורל שלהם, מגיעים להם חיים טובים יותר. הם נלכדו במעגל של אלימות ועוני וניצול על ידי קיצוניים".

טראמפ הסביר על התהליך שעבר עם הכנת תוכנית המאה: "התהליך היה מתיש וארוך עד לרגע זה. ביום ראשון העברתי לנתניהו את החזון שלי לשלום, שגשוג ועתיד טוב יותר. החזון שלי עבור השלום שונה מן ההצעות הקודמות. כל ההצעות הקודמות, היו לא מספיק מפורטות. ההצעה שלנו המפורטת ביותר אי פעם".

טראמפ הוסיף כי "נתניהו הודיע לי שהוא מקבל את התוכנית כבסיס למשא-ומתן ישיר עם הפלסטינים. והגנרל (גנץ, ט' ש') גם קיבל את זה". מדובר בצעד תקדימי של ישראל לפי הנשיא האמריקאי: "זו פעם ראשונה שישראל אישרה את השחרור של המפה, ואת הוויתורים שהיא מוכנה לעשות למען השלום. נתניהו, כל הכבוד לך, מדובר בצעד אמיץ שנטלת".

טראמפ אמר כי ירושלים תישאר שלמה וישראלית: "הבירה הישראלית ירושלים תהיה בלתי ניתנת לחלוקה. זה מאוד חשוב!". הוא הוסיף בנוגע לפיגועים בעבר: "לא נרשה לחזור לימים של התפוצצות אוטובוסים ופצצות בתוך מועדוני לילה".

בהתייחסות לפלסטינים אמר טראמפ: "זה רק סביר שאני צריך לעשות הרבה מאוד עבור הפלסטינים - אחרת זה לא יהיה הוגן. זו הזדמנות היסטורית להדיע למדינה עצמאית אולי ההזדמנות האחרונה שלהם לאחר 70 שנה". טראמפ הוסיף בהתייחסות לירושלים כי "המפה תכפיל את השטח הפלסטיני ותבטיח בירה במזרח ירושלים, ושם ארה"ב תפתח שגרירות. אף פלסטיני לא יגורש מביתו". עוד הוא אמר: "ישראל תעבוד עם מלך ירדן המדהים כדי לוודא שהסטטוס קוו על הר הבית נשמר".

הנשיא האמריקאי סיפר לעיתונאים והמדינאים על החזון שלו: "נביא השקעה עצומה של 50 מיליארד דולרים. הרבה מדינות ירצו להשתתף. יווצרו מיליון עבודות עבור הפלסטינים ושיעור העוני שלהם ירד. התל"ג שלהם יוכפל". עוד אמר על הפלסטינים: "הם יפסיקו להיות תלויים בעמותו צדקה וסיוע חוץ, הם יתמודדו בעצמם, כי הם אנשים מאוד מוכשרים. אנחנו מבקשים מן הפלסטינים להתמודד עם האתגר של קיום דו צדדי בשלום - זה אומר, התמודדות עם שחיתות, עצירת פעילות החמאס והג'יהאד, הפסקת ההסתה נגד ישראל ולעצור את הפיצוי הכספי לטרוריסטים".

"שלחתי מכתב לעבאס והסברתי שהטריטוריה תישאר לארבע שנים שבמהלכה ילמדו את התוכנית לקראת הקמת המדינה", אמר טראמפ בהתייחסות ישירה לאבו מאזן, "אמריקה והמון מדינות אחרות יסייעו לכך אם תרצה להגיע לשלום".

בתום דבריו הודה הנשיא במיוחד לנתניהו, לעומאן, בחריין ואיחוד האמיריות שפעלו כל כך הרבה כדי לסייע לתוכנית. "אין עסקה קשה יותר לעשות אבל אנחנו חייבים לקיימה - חייבים זאת לאנושות".

נתניהו מתקבל על ידי טראמפ בבית הלבן / צילום: קובי גדעון, לע"מ

ראש הממשלה בנימין נתניהו עלה לנאום מיד לאחר טראמפ. "זה יום היסטורי - המזכיר את יום העצמאות ב-1948, כאשר נשיא ארה"ב טרומן היה הראשון להכיר בישראל, אז נקבע עתיד מזהיר. אני מאמין כי בעתיד כולם יזכרו את היום הזה שבו אתה הכרת בריבונות ישראל על שטחים בחיוניים לביטחוננו ולמורשתנו".

נתניהו סיפר כיצד כל תוכניות השלום נכשלו בעבר: "ישראל מאז ומתמיד חיפשה את הדרך לשלום - אבל כל התוכניות כשלו כי לא מצאו את האיזון הנכון בין צרכי הביטחון של ישראל לשאיפות העצמאות של הפלסטינים. אבל אתה הנשיא הבנת שישראל חייבת לשמר את ריבונותה בבקעת הירדן והצרכים הביטחוניים הישראליים. אזורים שיאפשרו לישראל להגן על עצמה בעצמה. יותר מדי זמן, נחשבו אזורים נרחבים בישראל ובהם בירתה כלא חוקיים במרכאות, אתה הנשיא מחקת את התפיסה הזו". נתניהו הודה לטראמפ: "הודות לך אדוני הנשיא - מקומות אלה הוכרו על ידי ארה"ב כמקומות השייכים למדינה היהודית".

נתניהו אישר את דברי טראמפ בנוגע למשא-ומתן ישיר עם הרשות הפלסטינית: "הודות להכרה היסטורית זו - ומכיוון שתוכניתך מייצרת את האיזון הנכון, הסכמתי לקבלה כבסיס למשא-ומתן עם הפלסטינים להגעה להסכם שלום". ראש הממשלה הוסיף גם מחמאה גדולה לנשיא ארה"ב: "אתה הידיד הגדול ביותר שהיה לישראל אי פעם בבית הלבן".

נתניהו קבע כי "התוכנית תחייב את הפלסטינים הכיר בישראל כמדינה יהודית ובירתה ירושלים. היא גם קובעת את הירדן כגבולה המזרחי של ישראל. קובעת שבעיית הפליטים תיפטר מחוץ לישראל וירושלים תישאר מאוחדת ותחת ריבונות ישראלית". הוא הוסיף גם דברי הרגעה: "אף אחד לא ייעקר מביתו - פלסטינים או ישראלים. אנחנו רוצים שלפלסטינים יהיה עתיד בטוח ומדינה עתידית, זה עשוי לקחת זמן עד שיגיעו לכך ואולי אפילו זמן רב להתחלת התהליך,אבל אם יעשו כן, ישראל תהיה שם ותהיה מוכנה לדון בהסכם שלום מיד".

עוד אמר נתניהו: "ישראל תשמר את הדרך הזו לשלום. בשנים הקרובות לא תהיה בנייה בשטחים המיועדים לפלסטינים". יחד עם הקריאה לשלום ציין נתניהו כי "ישראל תממש את הריבונות בשלוש השנים הקרובות על השטחים שמיועדים לה בתוכנית, קרי ההתנחלויות לרבות בקעת הירדן".

לסיכום אמר ראש הממשלה: "יהיו קשיים רבים וביקורת אבל יש לנו פתגם האומר 'אם לא עכשיו אימתי ואם לא אנחנו אז מי'. ישראל לא תפספס את ההזדמנות. דונלד - ישראל בורכה בידידותך ומנהיגותך. אלוהים יברך את כולנו".

דונלד טראמפ ובנימין נתניהו / צילום: Joshua Roberts, רויטרס

נתניהו הנחה את לשכתו להכין הצעת החלטה להחלת החוק הישראלי על ההתנחלויות. ככל הנראה, הצעת החלטה נפרדת לבקעת הירדן וצפון ים המלח להחלה מלאה של ריבונות.

לאחר מסיבת העיתונאים, הנשיא טראמפ צייץ תמונה של מתווה תוכנית המאה עם כיתוב באנגלית, ערבית ועברית. "הגיע הזמן לשלום", כתב טראמפ.

מועצת יש"ע והאירגונים הפלסטינים התנגדו עוד הרבה לפני הפרסום

עוד בטרם פירסומה, עוררה התוכנית התנגדות רבה הן בישראל והן בצד הערבי/פלסטיני. בצהריים הודיע יו"ר מועצת יש"ע דוד אלחיאני כי בשל העובדה שהתוכנית כוללת הקמה של מדינה פלסטינית, מועצת יש"ע תתנגד לה במחיר ויתור על החלת הריבונות על שטחים ביהודה ושומרון לרבות בקעת הירדן, שאלחיאני הוא ראש המועצה שלה.

לדברי אלחיאני, "אנחנו מוטרדים מאוד. לא נוכל להסכים לתוכנית שתכלול הקמתה של מדינה פלסטינית שתהווה איום על מדינת ישראל וסכנה גדולה לעתיד. אנו מצהירים כי לא נאפשר הקמת מדינה פלסטינית גם במחיר של ויתור על ריבונות במרחבי יהודה, שומרון ובקעת הירדן. אנו דורשים מראש הממשלה השרים וחברי הכנסת לא לקבל הסכם הכולל בתוכו הקמת מדינה פלסטינית בכל אופן שהוא. אני נדהם שראש הממשלה שלי מסכים להקמת מדינה פלסטינית. זה איום קיומי למדינת ישראל. זה חיסול התיישבות ביהודה ושומרון. אני מוכן לוותר על הריבונות בבקעת הירדן בתמורה להתחייבות שלא תוקם מדינה פלסטינית. צריך לעצור את זה עכשיו".

גם בצד הפלסטיני מתארגנים לקרב נגד התוכנית, יו"ר הרשות אבו מאזן הודיע על כינוס חירום הערב (ג') עם בכירים פלסטינים ובהם ראשי ארגונים אחרים, לרבות חמאס. ראש הלשכה המדינית של חמאס, אסמעיל הניה, כבר שוחח בטלפון עם אבו מאזן, והשניים סיכמו לתאם מהלכים נגד עסקת המאה. עוד בין המשתתפים נאסר א-דין א-שער, שהיה סגנו של אסמעיל הניה בממשלת חמאס ב-2006. הניה המשמש כיום כמנהיג חמאס, קרא לכל ראשי הארגונים הפלסטיניים להיפגש בקהיר כדי להחליט יחדיו על המשך המאבק.

מפגינים ברמאללה נגד תוכנית המאה של דונלד טראמפ / צילום: Mohamad Torokman, רויטרס

אמש (ב'), לפי מקורות פלסטיניים קרא אבו מאזן לראשי ארגון פתח להוציא להפגנות את פעילי השאביבה, ארגון הנוער והצעירים של הפתח, והנחה את זרועות הביטחון שלא למנוע קיומן של הפגנות ולא להגיע לאזורי עימות עם צה"ל. היום (ג') פורסמה הכחשה לא רשמית להנחיה כזו, אבל הדברים ככל הנראה נאמרו. גורם ביטחוני ישראלי מסר ל"גלובס" כי לפלסטינים הועברו מסרים ולפיהם צה"ל ינקוט זהירות וסבלנות, אך לא יאפשר להפגנות כאלה להתקדם מעבר לשטחי הערים והיישובים הפלסטיניים.

בעולם הערבי יש מעט מאוד תגובות רשמיות ובתקשורת הערבית פרסומים על שיחות קדחתניות בין נשיא מצרים א-סיסי, הרואה את תוכנית טראמפ באופן חיובי, לבין המלך הירדני עבדאללה, בניסיון לשכנעו כי לא יביע התנגדות פומבית לתוכנית.

בשורה התחתונה, בעיניים ישראליות תוכנית טובה בהרבה מאלה שהוצעו בעבר על ידי ממשלים אמריקאים קודמים, וגם אם תשמש רק בסיס להתדיינות, משמעה שינוי מהותי בתפיסה האמריקאית של הסכסוך. עבור הרשות הפלסטינית זו מכה, שכן תוכניות העבר נתנו להם הרבה יותר. עם זאת, הגיבוי שהרשות מקבלים היום מהעולם הערבי מצומצם מאוד, ויותר מכך, גם הרחוב הפלסטיני ספק אם יתגייס למחאה המונית, הן בשל חוסר האמון ברשות עצמה הנתפשת כמושחתת והן בשל המצב הכלכלי הסביר פלוס והחשש שמחאה אלימה תפגע בכך.

עוד כתבות

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

צפרדע חץ / צילום: Shutterstock

יותר מתוחכם ויותר אכזרי: הצפרדע שחיסלה את נבלני הייתה פעם תקוותו של עולם המדע

הכותרות דיווחו כי בגופו של מנהיג האופוזיציה הרוסי נמצאו עקבות אפיבטידין – רעלן קטלני שמקורו בצפרדעי חץ זעירות מאקוודור ● בעבר מדענים קיוו שזו תהיה תרופת הפלא של המאה ה-21, אך גילו שהמרחק בין מינון מרפא לקטלני הוא זעיר באופן מסוכן

ד''ר ירון דניאלי / צילום: גבריאל בהרליה

"הרוכשים איראנים לשעבר, והיה חיבור": האקזיט של חברת המכשור הרפואי מישראל

חברת האבחון הישראלית Metasight נמכרה ב59 מיליון דולר עם אופצייה ל-90 מיליון דולר נוספים ● הרוכשת  גארדנט הלת' שהוקמה ע"י יזמים איראנים, תהפוך את מרכז הפיתוח של מטאסייט ברחובות לאתר שלה בישראל

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

תופי המלחמה באיראן: דיווח - משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק

דיווח: מדינות המפרץ נערכות לעימות צבאי באיראן ● עוד מדינה אירופית קוראת לאזרחיה לעזוב את איראן ● מטוסי קרב של חיל האוויר תקפו אמש מפקדות של ארגון הטרור חיזבאללה במרחב בעלבכ שבעומק לבנון - על פי דיווחים לבנוניים, בהפצצות נרשמו נפגעים רבים ● דובר צה"ל: "עוקבים אחרי ההתפתחויות וערים לשיח הציבורי על איראן" • המשחתת האמריקנית "מהן" מקבוצת התקיפה של פורד נכנסה לאזור ● עדכונים שוטפים

משרדי גוגל בארה''ב / צילום: ap, Jeff Chiu

מצבא איראן לחברת ענק: פרשת ריגול חמורה נחשפת

כתב אישום הוגש בסוף השבוע, נגד שלושה איראנים שחיו בעמק הסיליקון, עבדו בחברות ענק והדליפו על פי החשד סודות לאיראן ● התובעים טוענים כי שלושת הנאשמים ניצלו את תפקידיהם בחברות טכנולוגיה מובילות המפתחות מעבדי מחשב ניידים כדי להשיג מאות קבצים סודיים, כולל חומרים הקשורים לאבטחת מעבדים וקריפטוגרפיה

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

דיווחים בתקשורת הזרה ושיחות עם שורה של גורמים משרטטים את דמותו של המיליארדר ואיל התקשורת פטריק דרהי, שבנה אימפריה על הלוואות בעידן של כסף זול, מתמודד מול חובות של עשרות מיליארדים וכעת רוצה גם לרכוש את רשת 13

מבצע ההעברה. 263 פילים הוסעו במשאיות כ–400 ק''מ / צילום: ap, Thoko Chikondi

עשרות הרוגים וציד בלתי חוקי: מבצע להצלת פילים באפריקה הסתיים באסון

פרויקט שימור טבע על הגבול בין זמביה למלאווי השתבש קשות ● ניסיון להקל את צפיפות הפילים הביא לרמיסתם של עשרות אנשים למוות, להריסה של גידולים בשווי 4.5 מיליון דולר ולהתעוררותו של ציד בלתי חוקי ● כך ניצת אחד הסכסוכים הקטלניים בין בני אנוש לחיות בר באפריקה זה עשורים

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

"חרפה": וול סטריט ננעלה בירוק לאחר ביטול המכסים. ואיך הגיב טראמפ?

המדדים עלו אחרי ההחלטה הדרמטית של העליון לבטל את מכסי טראמפ - שהגיב: מתבייש בבית המשפט ובהחלטה, לא היה להם את האומץ לעשות מה שטוב למדינה ● קצב צמיחה מאכזב של 1.4% לכלכלה האמריקאית ברבעון הרביעי; הצפי המוקדם עמד על 3% ● מחירי הנפט נסחרו קרוב לשיא של שישה חודשים, בעקבות אזהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאיראן כי "דברים רעים באמת" יקרו אם לא יושג הסכם ● נעילה חיובית בבורסות אירופה

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

לא נסוג ולא התנצל. באד באני מופיע בסופרבול השבוע / צילום: Reuters, Imagn Images

הכינוי של הזמר באד באני ניתן לו לאחר אירוע שחווה. מהו?

איזה שחקן NBA הפך לאחר פרישתו להיסטוריון וסופר, בכמה נמכר השבוע קלף פוקימון נדיר, ואיזה שיר הלחין מתי כספי לסרט "חגיגה בסנוקר"? ● הטריוויה השבועית

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"