גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נתניהו: יוחל החוק הישראלי על כל היישובים הישראליים בגדה

בתדרוך לכתבים ישראליים בוושינגטון, רה"מ נתניהו ציין כמה נקודות בסיסיות שנגזרות מתוכנית המאה, אותה הציג הערב הנשיא טראמפ ● צה"ל וזרועות הביטחון יוסיפו לקיים שליטה ביטחונית - לא אזרחית - בכל השטחים שממערב לירדן ● אפשרות שיישובים במשולש יועברו לרשות הפלסטינית במסגרת חילופי שטחים

רה"מ בנימין נתניהו ונשיא ארה"ב דונלד טראמפ / צילום: רויטרס, Kevin Lamarque
רה"מ בנימין נתניהו ונשיא ארה"ב דונלד טראמפ / צילום: רויטרס, Kevin Lamarque

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, אמר הערב (ג'), בתדרוך לכתבים ישראליים בוושינגטון, כי תוכנית האמריקאית לשלום בין ישראל לפלסטינים היא "פריצת דרך היסטורית" לישראל, הזדמנות שנקרית פעם אחת במאה שנים ושנושאת עמה "הישגים כבירים" למדינה.

נתניהו לא הדגיש את אחד מפרקי ההתוכנית - הקמת מדינה פלסטינית "על תנאי", כלומר לאחר שהפלסטינים יקיימו שורת דרישות - אך התעכב על סוגיית המדינה הפלסטינית בהמשך דבריו. מסמך עמדות רשמי של הממשל האמריקאי, שמתמצת את "חזון טראמפ לשלום", קובע: "ישראל הסכימה להקפאת המצב הקיים בשטחים (land freeze) כדי להבטיח אפשרות (למימוש) פתרון של שתי מדינות".

נתניהו, שדיבר אחרי מסיבת העיתונאים בבית הלבן שבה הציג את התוכנית נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, ציין כמה נקודות בסיסיות שנגזרות מהתוכנית:

ישראל מקבלת מיידית החלה של החוק הישראלי על בקעת הירדן וצפון ים המלח. בכך ייקבע, לדברי ראש הממשלה, גבולה המזרחי של ישראל לנצח.

במקביל, יוחל החוק הישראלי על כל היישובים הישראליים בגדה. עם החלת החוק, הצהיר נתניהו, "דין איתמר יהיה כדין תל-אביב". התוכנית מעניקה לישראל מיידית החלה של החוק הישראלי על שטחים שעוטפים את כל היישובים בגדה, כלומר את עתודות הקרקע שלהם, שיוכלו לשמש בסיס לפיתוח עתידי.

ראש הממשלה הדגיש, כי צה"ל וזרועות הביטחון יוסיפו לקיים שליטה ביטחונית - לא אזרחית - בכל השטחים שממערב לירדן, לרבות בשטחים העוטפים את היישובים הישראליים וכבישי הגישה אליהם. ישראל תוסיף לשלוט בלבדית על כל נקודות מעברי הגבול. לפלסטינים לא יותר להקים נמל-תעופה, אך תינתן להם אופציה ליהנות משירותי רציפים יעודיים בנמלי חיפה ואשדוד, שיהיו בניהולם.

על פי מסמך העמדות האמריקאי הרשמי, תהיה לפלסטינים גם זכות להקים אזור קיט בחוף הצפוני של ים המלך ולהוסיף ולקיים פעילות חקלאית בבקעת הירדן. לדברי המסמך, מציעה תוכנית השלום פיתוח "קשרי תחבורה יעילים" שיקלו על תנועת אנשים ושינוע סחורות ברחבי המדינה הפלסטינית העתידית, לרבות הגדה המערבית ורצועת עזה.

ראש הממשלה ציין, שבמשך שנים הכריזה הקהילייה הבינלאומית, פעם אחר פעם, שהחלת החוק הישראלי מעבר לגבולות 1967 תחשוף את ישראל לסנקציות חמורות של מועצת הביטחון. תוכנית המאה מבטיחה, שזה לא יקרה. ראש הממשלה לא אמר זאת במפורש, אך המשמעות היא, שארה"ב מבטיחה למעשה שתטיל וטו על על החלטה פוטנציאלית כזו במועצת הביטחון.

נתניהו אמר, שהחלת החוק תתרחש בשתי פעימות: כבר ביום א' הקרוב הוא יביא לאישור הממשלה את החלת החוק הישראלי על בקעת הירדן וצפון ים המלח וכל היישובים באזורים אלה וביהודה ושומרון. לאחר מכן, בפעימה השניה, יושקו עבודת מטה ותהליך תיאום עם ארה"ב על החלת החוק הישראלי על שטחים נוספים מעבר לקו הירוק, לרבות שטחים "עוטפים" של ישובים קיימים, שתיחומם ייקבע בעבודת המטה.

מיד לאחר הפעימה הראשונה של החלת החוק הישראלי, יבוטל כליל הממשל הצבאי על היישובים הישראליים ביהודה ושומרון, בפעם הראשונה מאז מלחמת ששת הימים. בהסכמת ארה"ב, יוסרו כל ההגבלות על בניה ועבודות תשתית ביישובים אלה, הוא אמר. רוב המאחזים הבלתי חוקיים ייכללו בשטחים ישראלים. ולכן הם יישארו על כנם. לדברי ראש הממשלה, הוא בוחן את האפשרות להניח את החלת החוק הישראלי מעבר לקו הירוק על שולחן הכנסת, אך טרם קיבל החלטה על כך לפני התייעצויות, בין השאר עם היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט. (מנדלבליט, שנשאל אמש בישראל על מהלך כזה, אמר, כי הוא אינו שולל דבר, וכי כל האופציות ייבחנו.)

נתניהו גילה, כי כבר בשבוע שעבר הוא הורה לגופי הביטחון בישראל להיערך לקראת החלת החוק הישראלי על אזורים מעבר לקו הירוק. לא ביקשתי את אישורם, הוא הדגיש. גופי הביטחון משרתים את המדינה, לא להפך. פשוט ביקשתי מהם להתכונן לתוצאות פוטנציאליות של יישום התוכנית האמריקאית. במהלך כזה טמונים אתגרים וסיכונים. "גם כשנקטנו את הצעד של ירושלים נשמעו הערכות קודרות על תגובות פלסטיניות שליליות. זה לא קרה, אבל זה לא בלתי אפשרי שיהיו התפתחויות כאלה".

שנתיים לאחר שארה"ב הכירה בירושלים כבירת ישראל, מכירה עתה ארה"ב בריבונות ישראל על ירושלים כולה, המערבית והמזרחית גם יחד, אמר ראש הממשלה. "לכן, הרעיון שהגו חוגים מסוימים על חלוקת ירושלים - נגנז. רעיון החזרה לקווי 1967 - נגנז. רעיון זכות השיבה - נגנז. אפילו פליט פלסטיני אחד לא יורשה לחזור לשטח ישראל. למעשה, ישראל תוסיף לשלוט לעד בכל השטחים ממערב לירדן". יהיה אפשר להקים בירה פלסטינית פוטנציאלית באזר אבו דיס ושועפת.

במסיבת העיתונאים אמר דונלד טראמפ, כי ארה"ב תקים בגאווה שגרירות בבירה הפלסטינית. במסמך העמדות הרשמי של האמריקאים נאמר: "ירושלים תוסיף להיות מאוחדת ותוסיף להיות בירת ישראל, בעוד שבירת המדינה הפלסטינית תהיה אל קודס והיא תכלול שטחים ממזרח ירושלים".

נתניהו ציין, כי תוכנית השלום האמריקאית כוללת שינוי מהפכני בהשוואה לתוכניות שלום שקדמו לה: במקום שארה"ב תציב לישראל דרישות, היא תציב מעתה דרישות לפלסטינים כתנאי להתקדמות לקראת מטרה של מדינה פלסטינית.

בין הדרישות שהרשות הפלסטינית תיתבע לקיים לפני שישראל תעשה צעד כלשהו לקראת הקמתה של מדינה פלסטינית: לפרז את רצועת עזה ולפרק את חמאס מנשקו; להפסיק התשלומים למחבלים ולמשפחותיהם; לשים קץ לכל היזמות המשפטיות הפלסטיניות בבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג; להפסיק את ההסתה נגד ישראל; ואי הצטרפות למוסדות בינלאומיים ללא אור ירוק מישראל. התקשורת האמריקאית אמרה, שהאמריקאים מגישים לפלסטינים "מדינה על תנאי".

דרישות מודגשות נוספות של ארה"ב מהפלסטינים - הכרה בישראל כמדינה יהודית, לרבות היישובים הישראליים בגדה; הכרה בשליטה ישראלית בכל השטחים ממערב לירדן; הכרה בירושלים כבירת ישראל; ויתור מוחלט על זכות השיבה. "כדי להגיע להסדר עתידי, כל הדרישות האלה צריכות להתקיים", אמר נתניהו.

ראש הממשלה אמר, כי קיימת אפשרות לחילופי שטחים עם הפלסטינים בעתיד אם הם אכן יסכימו להיכנס למו"מ עם ישראל. בין השאר, תהיה ישראל מוכנה להחליף שטחים באזור המשולש / ואדי ערה וחולות חלוצה, תמורת שטחים בגדה. "כן, המשולש יכול להיות חלק מהרשות הפלסטינית", הכריז נתניהו. זו הפעם הראשונה שישראל תהיה מוכנה להחליף אזורים מאוכלסים בכפוף למשאל בקרב התושבים באזורים אלה.

בסך הכל - אמר נתניהו - צפוים הפלסטינים לקייים שלטון אזרחי על כ-70% מהגדה. במסמך העמדות הרשמי של ארה"ב מצוין, כי על פי מפת חזונו של טראמפ, יוכפל גודל השטחים שבידי הפלסטינים בהשוואה למצב הנוכחי.

עוד אמר ראש הממשלה, שישראל התחייבה לא לבנות או להרחיב התנחלויות באזור סי במשך ארבע שנים "לפחות".

בתשובה על שאלה האם הפלסטינים יהיו מוכנים לקבל דרישות כאלה אמר נתניהו: "אינני יודע". הוא ציטט אמרה שמיוחסת לאבא אבן: "הפלסטינים מעולם לא החמיצו הזדמנות להחמיץ הזדמנות". 

עוד כתבות

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

עד לפני יומיים ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

עליות בבורסת תל אביב; מניית נייס עולה ב-5%, ארית ב-4%

המניות הדואליות חוזרות בפערים קטנים ● הבוקר: ירידות באסיה, עליות קטנות בחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל מתחזק הבוקר ויורד מתחת ל-3.13 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● אמזון עקפה את וולמארט והפכה לחברה הגדולה בעולם לפי הכנסות ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי