גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשנות: תוכנית המאה היא בדיוק הפרק שלו קיווה נתניהו בספרי ההיסטוריה

ראש הממשלה בנימין נתניהו, עם הממשל הידידותי והנוח ביותר לישראל אי-פעם, עם נשיא שרק מוסיף לבקשות המגיעות מירושלים, הצליח לשנות את התפיסה האמריקאית ועימה הבינלאומית שלפיה קווי 67 הם קווי המדינה הפלסטינית בשינויים קלים ● פרשנות

רה"מ בנימין נתניהו ונשיא ארה"ב דונלד טראמפ / צילום: קובי גדעון, לע"מ
רה"מ בנימין נתניהו ונשיא ארה"ב דונלד טראמפ / צילום: קובי גדעון, לע"מ

תוכנית המאה של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ איננה תוכנית על הנייר. היא לא מתווה קלינטון ולא מסמך בוש וגם לא ניירות קארי-אובמה. היא תוכנית מעשית מאוד שאת החלק הראשון של יישומה, החלת הריבונות הישראלית על הבקעה, צפון ים המלח והתנחלויות יו"ש, נראה ככל הנראה כבר בשבוע הבא.

ראש הממשלה בנימין נתניהו, עם הממשל הידידותי והנוח ביותר לישראל אי-פעם, עם נשיא שרק מוסיף לבקשות המגיעות מירושלים, הצליח לשנות את התפיסה האמריקאית ועימה הבינלאומית שלפיה קווי 67 הם קווי המדינה הפלסטינית בשינויים קלים. טראמפ קיבל למעשה את המציאות בשטח של כמעט חצי מיליון ישראלים החיים בישובים מעבר לקו הירוק, ולא רק מעשית. הנימוקים שלו לכך הם הכרה בזכותה ההיסטורית והדתית של ישראל ושל העם היהודי על יהודה ושומרון, וכן הנימוק הביטחוני. על בסיס השינויים הללו שורטטה המפה החדשה, הקובעת את עיקרון אי-פינוי ההתנחלויות הקיימות, לא כולל המאחזים הלא חוקיים, כן כולל אלה המבודדות ויש כ-15 כאלה. מנגד, המפה מגדרת את השטח הישראלי במצב הנתון וכל שאר השטח, יותר מ-70% מהגדה, יהיה הבסיס למדינה פלסטינית עתידית.

עם הבחירות הקרבות, נתניהו יאיץ את המהלכים להחלת החוק הישראלי על כל ההתנחלויות, כולל בקעת הירדן, ולמורת רוחה של הממלכה ההאשמית. מעבר להיבט של תעמולת הבחירות, עבור נתניהו העשוי להיפרד מכס ראש הממשלה בחודשים הקרובים, זה הצעד, המהלך שמכניס אותו להיסטוריה.

כאן נכנס החלק הקשה ליישום - קשה עד בלתי אפשרי, התנאים להקמת המדינה הפלסטינית העתידית בתוך ארבע שנים. בדיוק הנימוק שנתניהו מכר עמו את התוכנית לימין העמוק, הרי הפלסטינים לא יעמדו בתנאים, ממה יש לפחד. התנאים שקובעת התוכנית להקמת המדינה כוללים בין השאר את פירוק כלל הארגונים הפלסטינים מנשקם לרבות ארסנל הטילים והרקטות שבידי חמאס, הג'יהאד האסלמי ושאר הארגונים ברצועה. בכיר פלסטיני אמר לי בימים האחרונים בחצי חיוך, על הסעיף הזה אני חותם בשתי ידיים. הרשות הייתה שמחה לעשות כן, אבל חמאס לא יתפרק מנשקו ללא קרב, ולקרב כזה הרשות לא מוכנה. היא הייתה שמחה אם ישראל הייתה עושה זאת בשבילה אבל בשנים האחרונות ירושלים דוגלת יותר בריסון והסדרה מול חמאס מאשר בפתיחת מלחמה כוללת נגדו.

בנוסף, הרשות תצטרך להכיר בישראל כמדינת היהודית, להפסיק מימון משפחות מחבלים ועוד.

הפלסטינים ניצבים כעת בפני אחד מהמשברים הגדולים ביותר בתולדותיה של הרשות. אבו מאזן המנהיג המזדקן שכמעט ויתר כבר על כיסאו, לא מוכן שבקדנציה שלו הפלסטינים יוותרו על חלומות כמו ירושלים וזכות השיבה. בשיחה פנימית השבוע כינה את טראמפ כלב בן כלב, ובנאום אחרי הצגת התוכנית אמר כי היא תושלך לפח האשפה של ההיסטוריה. הוא עמד על ירושלים כמוקש העיקרי, טראמפ ניסה לרכך אותו באמצעות הגדרת השכונות הפלסטיניות שמצפון וממזרח לעיר כ"מזרח ירושלים". הבירה הפלסטינית ששם תוצב השגרירות האמריקאית, אבל הפלסטינים רוצים שליטה ולו בחלק מהעיר העתיקה. הוא גייס לעזרתו את שנואי נפשו אנשי החמאס ושוחח עם אסמעיל הניה ראש הלשכה המדינית של חמאס לתיאום עמדות. כן קרא לקיום הפגנות והורה לזרועות הבטחון שלא לרסנן. אלא שההערכה הביטחונית הישראלית וגם התחושות מהשטח הן שהמחאה הזו לא תהפוך להמונית. לא תהיה אינתיפאדה שלישית.

יש לכך כמה סיבות ובהן חוסר האמון בהנהגה הפלסטינית הנתפסת בחלקה כמושחתת, אבל העיקרית שבהן היא המצב הכלכלי. כאן ב"גלובס" סיקרנו בשנתיים האחרונות את ההתקדמות הכלכלית הפלסטינית הנובעת בעיקרה מהסקטור הפרטי, מעליה ברמת החינוך וההכשרה ומהקשר המתרחב עם ישראל. רמת החיים בוודאי בהשוואה לרצועת עזה בעליה מתמדת, והפלסטיני בגדה יהסס מאוד לצאת למחאה שפירושה עשוי להיות הידרדרות למצב של אחיו ברצועה.

ומבחינת אבו מאזן המצב חמור גם בחוץ. אם יסתכל ימינה ושמאלה, הוא ימצא את עצמו כמעט לבד. העולם הערבי כבר מזמן לא מוכן לתמוך באופן עיוור בעמדה הפלסטינית שירדה מסדר היום שלו. מדינת מפתח ראשונה היא מצרים, שהעומד בראש א-סיסי שותף לתוכנית מיומה הראשון ,ומקיים קשרים הדוקים עם נתניהו ועם טראמפ אודותיה. אותו מעניין הנתח הכלכלי שלה, האמור לסייע למהפכה הכלכלית העוברת על מצרים, בין השאר הודות לתגליות הגז הגדולות בשטחה הימי. בתחום הזה השותפות עם ישראל הדוקה, וברקע התוכניות לצינור גז משותף לאירופה.

א-סיסי הפעיל את כל כובד משקלו על המלך עבדאללה מירדן, לבל יתנגד באופן נחרץ לתוכנית, על אף סיפוח בקעת הירדן. ההודעה הפושרת של שר החוץ הירדני איימן ספדי אתמול מראה שא-סיסי הצליח. ירדן תמחה באופן קצת יותר חריף עם החלת הריבונות בבקעה, ואולי בצעד דיפלומטי כזה או אחר אבל לא הרבה יותר. היא תלויה ביטחונית בארה"ב וישראל, וכלכלית במדינות המפרץ. ואלה בחלקן הן התומכות הנלהבות ביותר של התוכנית.

אמש בבית הלבן היו שלושה שגרירים מעומאן, בחריין (שגם אירחה את כנס הפרק הכלכלי של התוכנית) ואיחוד האמירויות. הן מעוניינות בקשרים עם ישראל, שיביאו להידוק הקשרים עם ארה"ב, גם על חשבון חלק מהשאיפות הפלסטיניות. אבל תפקידן העיקרי הוא להיות בלוני הניסוי של סעודיה. זו מדברת בשני קולות. שר החוץ והמלך חוזרים כל העת על הדבקות בעקרונות התוכנית הסעודית ומביעים תמיכה בפלסטינים. מנגד יורש העצר בין סלמאן מקדם את צעדי הנורמליזציה עם ישראל, שלחלקם התוודענו השבוע עם מתן ההיתר לישראלים לבקר בסעודיה למטרות עסקיות. ליורש העצר חזון ארוך טווח להביא את סעודיה ממדינת גמלים החיה רק מבארות הנפט, למדינה מתקדמת עם מגוון מקורות הכנסה ותעסוקה. המהפיכה במעמד האשה, הקמת התעשיות החדשות ועוד רפורמות ענק מסתדרות יפה עם הפשרה ביחסים עם ישראל.

הפרק הכלכלי בתוכנית האמריקאית מעניק מקום של כבוד למפרציות ולסעודיה בראשן והצימוק, קו יבשתי לים התיכון שייתר את הצורך להקיף באוניות ובמיכליות את כל חצי האי ערב בדרך אל תעלת סואץ ולים התיכון.

הרובד הבטחוני חשוב כאן במיוחד. לישראל קשרים בטחוניים הדוקים עם כמה ממדינות המפרץ, בטכנולוגיה, בידע ובחילופי מודיעין. האוייב המשותף איראן, הביא את הצורך והרקע להידוק היחסים הזה, והעניין הפלסטיני נראה מרוחק ושולי.

אין זה אומר שבשל כך הפלסטינים יכנעו, ועל פניו ללא הנהגה פורצת דרך ואמיצה שאינה נראית באופק, אין סיכוי לקידום התוכנית. אבל ללא הגיבוי הערבי הסוני למאבק פלסטיני, הפגנות המחאה בשטחים ונאומי תוכחה באום יהיו כל התגובה הפלסטינית.

גם לאחר הסיפוח תימשך שגרת החיים, 130 אלף פלסטינים ויותר ימשיכו לעבוד בישראל ובהתנחלויות ויפרנסו יותר ממחצית אוכלוסיית הגדה. בית לחם תקבל מאות אלפי תיירים בשנה והמסעדות ברמאללה ימשיכו לשגשג. אם ישראל תשכיל לזרז ולפתח עוד יותר את הכלכלה הפלסטינית העצמאית, קרי לעודד העסקת מהנדסי הי-טק פלסטינים בחברות ישראליות, תפתח עוד מפעלים ואזורי תעשיה שבהם יוכלו פלסטינים לעבוד, תאפשר יצוא נרחב של התוצרת החקלאית הפלסטינית ועוד, הכלכלה תמשיך לנצח.

מדינה פלסטינית ככל הנראה לא תקום עד שיוכרע חמאס, ותוכנית המאה לא תיושם במלואה, אבל להנהגה הפלסטינית אין את היכולת להתנגד לה באופן מעשי.

עוד כתבות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"