גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה: תוכנית המאה והעשור הזהותי - ימין ושמאל בין מלחמת קודש וחול

תוכנית המאה של טראמפ מחזירה לכאורה את הסכסוך הישראלי-פלסטיני ללב בחירות 2020, אשר יתנהלו בין ימין דתי-לאומי למרכז-שמאל ישראלי-דמוקרטי ● הציר המדיני-ביטחוני נשאב לתוך השיח הזהותי על דמות הארץ הזו ועתיד אזרחיה

ראש הממשלה בנימין נתניהו ונשיא ארה"ב דונלד טראמפ / צילום: קובי גדעון, לע"מ
ראש הממשלה בנימין נתניהו ונשיא ארה"ב דונלד טראמפ / צילום: קובי גדעון, לע"מ

תוכנית המאה של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ סוגרת עשור בפוליטיקה הישראלית בו הסכסוך הישראלי-פלסטיני לא היה כלל חלק מהדיון הציבורי. הקונצנזוס בישראל בציר המדיני-ביטחוני נתקבע סביב אמירתו של ראש הממשלה לשעבר אהוד ברק: "אין פרטנר".

ההבדל היחיד בין ימין ומרכז-שמאל בציר המדיני-ביטחוני היה שהימין דבק באסטרטגיה לפיה אין פרטנר, ולכן אין מה לדבר עם הפלסטינים אלא לקבוע עובדות התיישבותיות בשטח; והמרכז-שמאל טען כי אין פרטנר, אך יש לעשות מאמץ לחזור למשא-ומתן עם הפלסטינים, מדינות ערב המתונות והקהילה הבינלאומית. היחיד שניסה להשאיר את הציר המדיני-ביטחוני פתוח בדיון הפוליטי היה בנימין נתניהו - אך בנושא איראן, הגרעין והאסלאם הרדיקלי, ניסיון שלא צלח.

כך, הקלישאה שבחירות בישראל מוכרעות על בסיס ימין-שמאל מדיני התבדתה ממערכת בחירות אחת אחרי השנייה בעשור האחרון: בחירות 2013 נסובו על המחאה החברתית ועל דמות "העם" שדורש צדק חברתי - העם היהודי מול העם הישראלי - והולידה את "ברית האחים" בין נפתלי בנט ליאיר לפיד. בבחירות 2015 הערבים (לא) נהרו לקלפיות כחלק מדה-לגיטימציה של השמאל כלא-פטריוטי בהקשר התנגדותו לחוק הלאום. מערכת הבחירות באפריל 2019 התחוללה על טיעון ה"דיפ סטייט" ומשפטי נתניהו. אביגדור ליברמן סגר את הגולל על קלישאת הציר המדיני-ביטחוני כשגרר את כל המפה המפלגתית בבחירות בספטמבר 2019 לדון בשאלת מדינת הלכה מול מדינה ליברלית: בחירות בישראל מתנהלות בעשור האחרון בין ימין, הדוגל במדינה יהודית (במובן הדתי-לאומי) - ובין מרכז-שמאל, המדגיש מדינה ישראלית-דמוקרטית.

תוכנית המאה של טראמפ מחזירה לכאורה את הסכסוך הישראלי-פלסטיני ללב בחירות מרץ 2020. יש בה הכול: משתי מדינות לשני עמים (אחר-כך) ועד סיפוח מלא-מלא (עכשיו). כיצד היא מעצבת מחדש את הימין-שמאל הישראלי, והאם זהו שיח מדיני-ביטחוני או שאוב מהקרב על הזהות הקולקטיבית של ישראל?

השחקנים המפלגתיים מיהרו לתפוס את מקומותיהם במגרש הפוליטי-מדיני: איילת שקד דרשה החלת ריבונות מיידית בבקעה וביהודה ושומרון תוך שלילה מוחלטת של הקמה או הכרה במדינה פלסטינית, ונפתלי בנט החרה-החזיק אחריה - סיפוח מיידי של כל ההתנחלויות עוד לפני הבחירות תוך הקמת צוות יישום להחלה. בצלאל סמוטריץ' כתב: "ההכרה האמריקאית בדבר הזכות התנ"כית וההיסטורית של העם היהודי על ארץ ישראל כולה היא התגשמות שלב משמעותי בדברי הנביאים. עם לא יכול להיות כובש בארצו", תוך שהוא מדגיש המשך התנגדות לכל סוג של ריבונות ערבית, "לא היום ולא בעתיד, לא במפורש ולא במשתמע. במובן הזה אנחנו לא מקבלים את התוכנית האמריקאית".

יו"ר ש"ס אריה דרעי מיהר לברך את טראמפ ולצטטו: "ארץ ישראל הובטחה לעם ישראל על-ידי אלוקים". כלומר, עמדת ממשלת המעבר של נתניהו היא חד-משמעית החלת ריבונות מיידית על כל ההתנחלויות והיישובים היהודיים בבקעה וביהודה ושומרון כחלק מקיום הבטחה אלוהית לעם על ארצו, תוך שלילת כל הכרה - סימבולית ומעשית - במדינה פלסטינית או בריבונות שאינה יהודית.

מנגד, יו"ר כחול לבן בני גנץ כתב אחרי שיחתו עם טראמפ כי "תוכנית השלום של הנשיא היא אבן-דרך משמעותית והיסטורית. מיד לאחר הבחירות אפעל ליישומה בממשלת קבע ותוך תיאום עם מדינות האזור. בשיחה דיברנו גם על חשיבות השיח מול הפלסטינים, מדינות האזור ומלך ירדן". כלומר - הסדר קבע רק במשא-ומתן עם הפלסטינים, ירדן ומדינות ערב, ואחרי הבחירות.

איציק שמולי מהעבודה-גשר-מרצ טען כי תוכנית טראמפ תביא לא לשלום אלא לסיפוח חד-צדדי, ואמר כי "ההיתר המיידי לספח מאיין את ההכרה החשובה בתוכנית שתי המדינות" ולמעשה מוביל למדינה אחת לשני עמים.

גם תמר זנדברג ממרצ גרסה כי סיפוח חד-צדדי יוביל למדינה אחת, ולכן יש לפתוח מיידית במשא-ומתן ישיר עם הפלסטינים. שלושתם הדגישו כי ראש ממשלת מעבר ללא מנדט מהציבור לא יכול להוביל מהלכים דרמטיים, וקראו לחכות לאחר הבחירות. אחמד טיבי ואיימן עודה מהרשימה המשותפת התקוממו נגד הכוונה המשתמעת לשלול אזרחות ישראלית מערביי ישראל במשולש, וקראו לתוכנית של טראמפ "תוכנית גזענית לאפרטהייד". 

נדמה כי הציר המדיני-ביטחוני שב לתחייה: הימין, בשיח יהודי-משיחי ודתי-לאומי, מצדד בסיפוח מיידי של כל ההתנחלויות ויישובי הבקעה, ומוקיע את ההכרה במדינה פלסטינית בכל שטח כלשהו של ארץ ישראל בין הירדן והים, והמרכז-שמאל מתנגד למהלכים חד-צדדיים ללא משא-ומתן ישיר עם הפלסטינים, ומזהיר כי יש כאן אימוץ לא של שתי מדינות לשני עמים - אלא של מדינה אחת, בין הירדן והים, שמבחינה דמוגרפית או לא תהיה יהודית (ללא רוב) או לא תהיה דמוקרטית (ללא אזרחות לאזרחים ערבים).

ונתניהו? האם אין כאן חזרה לנאום בר-אילן? הכרה בשתי מדינות לשני עמים? נתניהו שומע את פעמי ההיסטוריה ואת הדי הקראת כתב האישום בבית המשפט, וכונס למרכז - מסכים למשא-ומתן עם הפלסטינים (בהסתמך על התנגדותם הברורה לכך) ומאמץ את עמדת אריאל שרון ואהוד ברק לפניו: צעדים חד-צדדיים. הפעם - לסיפוח מיידי של כל היישובים ביהודה ושומרון. מורשת של מנהיג העם היהודי.

האם זוהי עמדנה מדינית-ביטחונית? קריטי להקשיב לשיח שמתוכו מדברים טראמפ ונתניהו. טראמפ מתחיל בביקורו הראשון מחוץ לארה"ב כנשיא - ביקורו בארץ ישראל הקדושה. לפיו ארץ ישראל (לא מדינת ישראל) היא "בית עתיק, מקום קדוש של תפילה הנוצר הבטחה לעם היהודי כי ההיסטוריה בשעתה האפלה ביותר לעולם לא תחזור על עצמה". נתניהו מתאר את יהודה ושומרון כ"מקומות החרוטים בדפי התנ"ך, החקוקים בסלע קיומה של הציביליזציה המשותפת". שניהם מדברים מתוך שיח דתי יהודו-נוצרי.

תוכנית טראמפ-נתניהו היא תוכנית של שני מנהיגים ניאו-שמרניים, המעגנים בשיח דתי את הקשר בין עם וארצו כמתת אל. השיח המדיני-ביטחוני נשאב לתוך שיח דתי-לאומי: הישג אדיר לנתניהו ולשותפיו הטבעיים. ריאל פוליטיק, ואפילו ריאל סטייט פוליטיק, אין כאן.

בחירות 2020 יתנהלו בין ימין דתי-לאומי למרכז-שמאל ישראלי-דמוקרטי. הציר המדיני-ביטחוני נשאב לתוך השיח הזהותי על דמות הארץ הזו - ועתיד אזרחיה. 

הכותבת היא מומחית לחקר אידאולוגיות ומשבר הדמוקרטיה הישראלי במחלקה למדע המדינה האוניברסיטה העברית בירושלים

*** גילוי מלא: הכותבת היא בת זוגו של דני זקן אשר כותב ב"גלובס" 

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות