גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תוך עשור: פי 20 יותר הליכים משפטיים על "ניכור הורי"

מחקר חדש של מרכז המידע והמחקר של הכנסת קובע כי בעשור האחרון חלה עלייה דרמטית בפסקי דין שכללו שימוש במונח "ניכור הורי", שמתאר מצב שבו ילד מסרב לקשר עם אחד ההורים

ניכור הורי / אילוסטרציה: שאטרסטוק
ניכור הורי / אילוסטרציה: שאטרסטוק

הרגשתם שהמושג "ניכור הורי" התעורר לחיים בשנים האחרונות, והפך למרכזי יותר בשיח המשפטי והציבורי? לא טעיתם. מחקר חדש של מרכז המידע והמחקר של הכנסת, בנושא "מדיניות הטיפול במצבי ניכור הורי", מאשר את התחושות שלפיהן המונח "ניכור הורי" הפך לנוכח יותר בחיינו. מהמחקר עולה, כי בשנים האחרונות חלה עלייה ניכרת בשימוש במושג "ניכור הורי" בפסקי דין של בתי המשפט בישראל, בכלל הערכאות.

על פי המחקר, מדובר בקפיצה דרמטית של פי 20 תוך כעשור, משניים-שלושה פסקי דין בשנה - נכון ל-2008, לכמעט 40 פסקי דין בסוף 2019. ואלה רק הנתונים מפסקי הדין שפורסמו במאגרים המשפטיים. רבים מפסקי הדין של בתי המשפט לענייני משפחה נותרים חסויים ולא מתפרסמים במאגרים, כך שהמספר עלול להיות הרבה יותר גבוה מעשרות פסקי הדין שנמצאו.

מהמחקר עולה, כי בין השנים 1998 ל-2008, היו בממוצע 2.2 פסקי דין בשנה שבהם הוזכר המושג "ניכור הורי". בין השנים 2008 ל-2016 היו בממוצע 5.1 פסקי דין בשנה בהם הוזכר המושג. משנת 2017 חלה עליה תלולה במספר פסקי הדין שבהם הוזכר המושג ניכור הורי בפסיקה, כאשר בשנת 2017 היו 17 פסקי דין, בשנת 2018 20 פסקי דין וב-2019 - 38 פסקי דין שבהם הוזכר המושג.

בתוך כך, חלה עליה גם בפסקי הדין של בתי הדין הרבניים שבהם הוזכר המושג. בשנת 2011 היה האזכור הראשון של המנוח "ניכור הורי" בפסיקת הרבני, בשנת 2015 האזכור השני, בשנת 2017 היו שלושה אזכורים, בשנת 2018 היו שניים ובשנת 2019 היו חמישה אזכורים.

המחקר נערך לבקשת חברת הכנסת קרן ברק, והוא עוסק במדיניות הטיפול בניכור הורי, תוך בחינת ההגדרות והתפיסות השונות על ניכור הורי והגורמים לו, השלכות הניכור על הילדים, עקרונות באבחון ובטיפול ומדיניות ודרכי הטיפול בארץ ובעולם.  

ח"כ קרן ברק/ צילום:  יצחק הררי דוברות הכנסת

לדברי ברק, "לאחרונה תופעת 'הניכור ההורי' מקבלת בולטות בתחום דיני המשפחה בישראל. בלב התופעה ניצבת טובתם ורווחתם של ילדים. בשעה שמשרדי הממשלה נדרשים לגבש מדיניות בנושא ולאור העובדה שדרכי הטיפול אינן מוסכמות, ברורות ומובנות לקובעי המדיניות ובכלל, וכמי שדואגת רק לרווחת הילדים, וחושבת שכל שינוי הגדרות שנעשה חייב להיעשות רק אחרי בחינות עומק ותוצאות חד משמעיות מה ייטיב עם הילדים, החלטתי לפנות למרכז המחקר והמידע של הכנסת לקבל תמונת מצב עדכנית להתייחסות לתופעה ברחבי העולם, על מנת שנוכל להעמיק וללמוד מהידע המצטבר ולמזער את הפגיעה בילדים, אשר אליהם, על פי תפיסת עולמי, חייבים לגשת בזהירות ובחרדת קודש".

כך חדר המושג ניכור הורי לבתי המשפט למשפחה

חוסר הסכמה, בלבול וויכוח אקדמי

פרידה וגירושים של הורים משפיעים על כל בני המשפחה. אחת התופעות הקיימות במשפחות בעימות גבוה היא ניכור הורי - מצב בו ילד מסרב לקיים עם ההורה קשר שוטף או רופף עד כדי סירוב מלא. לרוב, הניכור הוא תוצר של הדינמיקה המשפחתית והסביבתית, אגב הגירושים.

המחקר מנסה להתמודד עם אחת השאלות המרכזיות שעולות בנוגע ל"ניכור הורי" והיא: מה זה בכלל ניכור הורי? האם מדובר רק במצב שבו הילד מוסת על ידי הורה אחד כנגד ההורה האחר נחשב לניכור הורי או גם מצב שבו הילד מתרחק מאחד ההורים מיוזמתו, וללא כל הסתה, נכנס להגדרה.

התשובה של המחקר לשאלה הזאת היא כי אין כיום הגדרה אחידה ומוסכמת של מושג הניכור ההורי. יש הטוענים כי מושג זה מתייחס רק למצב בו הניכור מצד הילד כלפי אחד ההורים מונחה ומכוון על-ידי ההורה השני ואין לו כל הצדקה אחרת, בעוד אחרים גורסים כי ייתכן מצב של ניכור מצד הילד כלפי אחד ההורים גם מסיבות שונות שקיים להן הסבר ומבלי שהדבר יהיה מונחה על-ידי ההורה השני.

"חוסר ההסכמה מוביל לבלבול בשימוש במושג זה ובמושגים נוספים שיש להם זיקה לנושא כגון קשיים בקשר, כישלון קשר וסרבנות קשר", נכתב במחקר וצוין, כי המחלוקת המושגית מחריפה בשל היותו של מושג הניכור ההורי כרוך בוויכוח אקדמי ומקצועי סביב ניסיונות להגדרתה של "תסמונת ניכור הורי", וכן בשל היותו של מושג זה כרוך בוויכוח ציבורי סביב היבטים שונים בתחום המשמורת ההורית.

מהמחקר עולה כי למרות חילוקי דעות בנוגע לדגשים לאבחון ולטיפול, ישנה הסכמה גורפת בין החוקרים והמטפלים בעולם, כי במצבי ניכור הורי חשוב מאוד להתערב מוקדם ובמהירות תוך בחינה מעמיקה האם קיימת אלימות מכל סוג שהיא במשפחה, והאם יש סיבות אחרות היכולות להסביר את הניכור. דרכי הטיפול המרכזיות בתופעת הניכור ההורי הן שילוב של היבטים טיפוליים והיבטים משפטיים, ובין היתר השתתפות בסדנאות להבנת השלכות הניכור על הילדים ויצירת שיתוף פעולה הורי, כמו גם קנסות על אי שמירה על הסדרי ראייה או שינויים בהסדרי הראייה.

עם זאת, קיימת מחלוקת חריפה באשר לשימוש בצעדי טיפול קיצוניים של העברת משמורת מלאה להורה המנכר או הוצאת הילד לסידור חוץ ביתי. צעדים שמטרתם, בידי המצדדים בגישה זו, ליצור הזדמנות לקשר והגנה על הילד הנתפס כחווה התעללות מצד ההורה המנכר, נתפסים בעיני המתנגדים כמסכנים את שלום הילד. זאת הן מחשש שישהה עם הורה מתעלל, הן מחשש מהטראומה של הילד לשהות עם מי שנתפס בעיניו כשלילי, הן מחשש מהנזק של הפרידה מהורה המהווה עוגן ויציבות אוהבת.

מהענישה בעולם: מאסר הורה מנכר

המחקר סקר את מדיניות הטיפול הממשלתי בניכור הורי באנגליה, ארה"ב, אוסטרליה וקנדה, וגילה כי אין מתודות טיפוליות ומדיניות ציבורית סדורה באף אחת מהמדינות שנסקרו. במקביל, נמצא כי באוסטרליה ובאנגליה, אם השופט מתרשם כי קיים ניכור קשה, השופט יכול להורות על החלפת משמורת בין ההורים כדי להגן על הילד מפני ההורה המנכר. בארגנטינה, בברזיל ובמקסיקו נחקק חוק האוסר על הורה או צד ג' למנוע או לגרום לכך שילד לא יהיה בקשר עם ההורה שאינו גר עמו. חוק זה מאפשר לתבוע הורים שגרמו לילדם לנכר את אחד מהוריהם ולצמצמם את המשמורת, הסדרי הראייה והביקורים.

ומה קורה בישראל? לאחרונה הוחל בבית המשפט לענייני משפחה בת"א נוהל לטיפול במצבי ניכור הורי, שעל פיו במצב שבו מוגשת בקשה לבית המשפט בגין אי קיום ביקורים אצל אחד ההורים, היא תועבר ל"שופט מוקד", אשר יקבע דיון בתוך עשרה ימים. בדיון יפנה שופט המוקד את המדיינים לגורם טיפולי (אם לצדדים יכולת כלכלית - יופנו לגורם פרטי, אם לא- ללשכת רווחה), אשר יתבקש להגיש חוות דעת, ולו חלקית, תוך 30 יום, וייקבע דיון תוך 35 ימים. בהמשך לדוח שיתקבל יקבע שופט המוקד את המתווה הטיפולי משפטי, כולל סנקציות על אי קיום ההחלטה. התיק יועבר לשופט מטפל אשר ימשיך בליווי המשפחה.

המתנגדים לנוהל זה טוענים כי הוא עומד בניגוד לעיקרון של "משפחה אחת-שופט אחד" וכי הניסיון להגיע לפתרון מהיר על ידי שופט שלא מכיר את מכלול הסכסוך המשפחתי, עלול להוביל לתוצאות קשות עבור ילדים ומעודד נקיטת צעדים קיצוניים כהוצאת הילד מביתו. עוד נטען, כי המודל אינו מתיר מקום למיצוי הליך טיפולי, כי יש לקבוע נוהל אחיד בכל בתי המשפט וכי לא נערכה בחינה לעומק של מודל זה.

במקביל, גובש לאחרונה מודל שונה במחוז המרכז של בתי המשפט. מטרת המודל להתמודד עם התופעה של פגיעה בקשר בין הורה לילדו באופן של מתן עדיפות לאיתור מוקדם של מקרים שבהם היא קיימת ומצריכה התערבות מיידית. המודל כולל מילוי שאלון בעניינים עובדתיים, כדי להביא את מלוא התמונה, בהקדם, בפני בית המשפט, כדי שניתן יהיה לקבוע סדר עדיפות נכון בשמיעת ההליכים השונים. בהתאם למודל, דרך פעולה זו נתונה לבחירת מגיש הבקשה בהליך.

לאחר שחוסר האחידות בין המחוזות השונים עוררה ביקורת רבה, הקימה נשיאת בית המשפט העליון פורום ארצי של סגני הנשיאים לענייני משפחה לטובת גיבוש נוהל כלל ארצי לטיפול בתיקי "ניכור הורי". מסקנות הפורום הוגשו לאחרונה לנשיאה והנוהל הסופי אמור להתפרסם בקרוב.

בינתיים, במודל שגובש במחוז מרכז התעוררו קשיים, והוחלט על הקפאתו, אך המודל של מחוז ת"א ממשיך לפעול עד להחלת הנוהל הארצי. 

עוד כתבות

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים