גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך ישתנה המיסוי ומה עם המשק הפלסטיני? כל התשובות לשאלות הכלכליות מאחורי תוכנית המאה

נשיא ארה"ב וראש ממשלת ישראל הציגו בבית הלבן את תוכנית המאה שאמורה לשים קץ לסכסוך הישראלי-פלסטיני • מה שנראה פשוט במסיבת העיתונאים, הופך למאתגר כאשר מפרקים את היוזמה לגורמים • כל מה שצריך לדעת על היתרונות והמכשולים של תוכנית השלום ההיסטורית

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ורה"מ בנימין נתניהו / צילום: רויטרס, Gripas-Yuri-ABACA
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ורה"מ בנימין נתניהו / צילום: רויטרס, Gripas-Yuri-ABACA

מתי אפשר ליישם את תוכנית המאה?

התוכנית מורכבת מפרקים שניתן ליישם אותם באופן מיידי ומחלקים ארוכי-טווח. המדינה הפלסטינית, למשל, אמורה לקום אחרי ארבע שנים של הסתגלות ומשא מתן בין הצדדים. הקמת המדינה מותנית בפירוק חמאס ושאר ארגוני הטרור מנשקם, לרבות ארסנל הטילים והרקטות שלהם וזו רשימה חלקית של הדרישות.

החלק הכלכלי של התוכנית הוצג בוועידה בבחריין בחודש יוני וגם הגורמים האופטימיים ביותר בסביבה מעריכים שייקח שנים לקדם אותו.
הפרק שקל יותר ליישם עוסק בהחלת החוק הישראלי על ההתנחלויות. כיום יש בשטחים ערבוב של מערכות חוקים שונות, לרבות עותומניות, והריבון הוא המושל הצבאי, כלומר אלוף פיקוד מרכז. כל חקיקה בישראל נזקקת לצו אלוף כדי שתהיה אפשרות להחיל אותה גם מעבר לקו הירוק. הדבר משפיע על חיי היום יום של המתנחלים, בעיקר על תוכניות בנייה שנזקקות לאישור המנהל האזרחי.

היישום של החלת החוק אפשרי, אפילו בהחלטת ממשלה בלבד, אך יש קולות בליכוד שקוראים להביא את ההחלטה לכנסת, בין השאר כדי להביך את כחול לבן וחברי הכנסת הימניים של המפלגה.

היועץ המשפטי, אביחי מנדלבליט, אמר כי "כשמדובר בממשלת מעבר, בוודאי שיש צורך בהקפדה על ריסון. ויחד עם זאת כשהממשלה תפנה ותבקש, עוד לא הגיעה בקשה, כשהיא תגיע נבחן את זה לפי הכללים. היו דברים מעולם, היו תהליכים מדיניים בממשלת מעבר. נבחן מה הדחיפות עכשיו ועל בסיס זה נקבל את ההחלטות. אני לא שולל כלום".

גם בעבר ממשלות קיבלו היתרים לקדם מהלכים מדיניים לפני מערכות בחירות. סביר שהחלטה כזו תיתקל בעתירות לבג"ץ. עבור ראש הממשלה בנימין נתניהו, המהלך חיוני במיוחד לקראת הבחירות כדי להראות שאין מדובר בדיבורים בלבד. נתניהו ירצה להראות הישג של ממש - אולי ההישג האחרון שלו בתפקיד, אבל ללא ספק הגדול ביותר.

במשרד ראש הממשלה כבר מוכנות הצעות החלטה לממשלה על החלת החוק הישראלי על כל ההתנחלויות, בשתי פעימות. האחת על בקעת הירדן וצפון ים המלח, והשנייה על שטח ההתנחלויות ביהודה ושומרון. מדובר בשטחי ההתנחלויות עצמן ולא באופן גורף בכל השטח שמיועד לסיפוח. בסך הכול מדובר בכ-150 ישובים וקרוב לחצי מיליון ישראלים מתנחלים.

נתניהו היה נחרץ כשדיבר על כך בזמן הצגת התוכנית וגם בתדרוך לעיתונאים. גם דוברו יונתן אוריך הודיע על כך בציוץ בטוויטר. במהלך הלילה חל שינוי, ג'ארד קושנר, חתנו של הנשיא טראמפ ואחד מכותבי התוכנית, אמר בראיון לכריסטיאן אמנפור ב-CNN כי להערכתו החלת הריבונות לא תתרחש בזמן הקרוב.

טראמפ בנאומו דיבר על ועדה ישראלית-אמריקאית שתעסוק בכך. סביר להניח שנתניהו יקבל תמיכה גם מהאמריקאים, ברגע שהסוגיה תגיע להצבעה. הוא יצטרך לנסח את החלת החוק כך שלא תיגע בישובים פלסטינים שנמצאים בתחומי הריבונות הישראלית המתוכננת, ולקבוע שהיא תחול רק על האזרחים הישראלים.

האם הערבים שמתגוררים ביהודה ושומרון יקבלו תעודות זהות כחולות?

בשטחים שאמורים להיות מסופחים לפי התוכנית גרים כמה עשרות אלפי פלסטינים, חלקם בישובים זמניים - בדואים או חקלאים נוודים בבקעת הירדן - וחלקם ביישובי קבע שסמוכים להתנחלויות, כמו בגוש עציון ואפרת.

התוכנית מדברת על החלת ריבונות בכמה שלבים. ישראל מתכוונת לממש פעימה ראשונית שמתייחסת רק לאזרחים הישראלים שבהתנחלויות קרי המתנחלים ולא הפלסטינים.

איך? ראשית ביהודה ושומרון החלת החוק הישראלי תהיה על שטחי ההתנחלויות עצמן ולא על כל מה שביניהן, ושנית החוק יחל על האזרחים הישראלים, כלומר ביטול השלטון הצבאי/אזרחי רק על המתנחלים.

במועצות האזוריות בקעת הירדן וצפון ים המלח המצב מורכב יותר, מאחר שהכוונה היא להחיל את הריבונות על כל השטח שבו גרים אלפי פלסטינים. בתוכנית יש סעיפים שעוסקים בהסדרת מעמדם של פלסטינים וישראלים שיישארו לגור תחת ריבונות הצד השני. ההצעה שתוגש לממשלה בשבוע הבא, תתייחס למעמד הפלסטינים בשטחים אלה, וככל הנראה תוציא אותם מהמשוואה.

האם תושבי השטחים שיסופחו יהיו זכאים לקבל שירותים מהמדינה?

לא בשלב הנוכחי. החלת החוק הישראלי תהיה על אזרחי ישראל תושבי השטחים ולא על הפלסטינים. בשלב מתקדם יותר הכוונה היא למצוא נוסחאות כגון אלה שחלות על תושבי מזרח ירושלים שמוגדרים תושבים וזכאים לביטוח לאומי, שירות רפואי וכו', אך הם מצביעים רק לעירייה ולא זכאים להצביע לכנסת.

מה זה יעשה לכלכלה הישראלית והפלסטינית?

בטווח הארוך, השקעות של עשרות מיליארדי דולרים, בעיקר בתשתיות ברשות הפלסטינית שבראשה עומד אבו מאזן, אמורות להפוך את האזור לנמר כלכלי ייחודי עם משאבי אנרגיה עצומים, כוח אדם איכותי לצד כוח עבודה זול, ומיקום במרכז העולם בין מזרח למערב.

אפשר להתייחס לדברים בציניות, אבל חלק מהמהלכים עשויים להבשיל, בעיקר בכל מה שנוגע להפשרה בין ישראל לבין מדינות ערב הסוניות, בדגש על מדינות המפרץ. ההיגיון הכלכלי והמדיני של התוכנית קובע כי כשהפלסטינים יבינו את הפוטנציאל האדיר, להפוך למדינה מתקדמת עם אורח חיים ברמה מערבית, הם יצטרפו. אומרים שההיגיון עדיין לא הגיע למזרח התיכון. התרחבות של אזורי תעשייה, מסחר ומיזמים אחרים, בשל החלת הריבונות, תביא ליצירת עשרת אלפי מקומות תעסוקה לפלסטינים.

הכלכלה הפלסטינית בדרך לעשור של שגשוג

מה יקרה למפעלים ביו"ש?

כבר כיום המפעלים בבעלות ישראלית פועלים בהתאם לחקיקה הישראלית, שבצווים של אלוף הפיקוד הועברה גם לשטחים. החלת הריבונות תעביר את סמכויות המנהל האזרחי בנושאים כמו אכיפת חוקי עבודה, רווחה, תקני איכות סביבה, פליטת מזהמים וכו', אל משרדי הממשלה הרלוונטיים. למנהל האזרחי מחלקות מקבילות למשרדי הממשלה, ואלה ככל הנראה יצומצמו.

האופטימיים מקווים שהחלת הריבונות תגדיל את ההשקעות במפעלים אלה, ואולי תסיר מהם את הדימוי השלילי בעולם.

למפעלים האלה יש יתרון: יכולת לגייס עובדים פלסטינים שנחשבים לכוח עבודה זול בהשוואה לעובדים שגרים בתחומי הקו הירוק.

החיסרון, חקיקה אירופית שמגבילה שיווק מוצרים מתוצרת מפעלים מחוץ לקו הירוק. זה כנראה לא ישתנה בקרוב.

מה לגבי היתרי בנייה?

עד כה משרד הביטחון היה אחראי על מתן היתרי הבנייה, ואלה ניתנו במשורה, אם בכלל. כעת תועבר הסמכות למשרדי הממשלה האזרחיים, ויוקמו ועדות תכנון ובנייה מחוזיות אזרחיות שאינן בשליטת קציני צה"ל והמנהל האזרחי.

החלת החוק הישראלי צפויה להגביר את הבנייה בשטח הישובים הקיימים, כבר בטווח הקרוב. בבקעת הירדן ובצפון ים המלח, שם הריבונות היא על כל שטחי המועצות, צפויה תנופה של ממש ואולי אף הקמת ישובים חדשים.

מה יקרה בתחום המיסוי?

שיטת המס בישראל היא פרסונלית ולכן מי שמוגדר כתושב ישראל, יחויב במס בישראל על כלל הכנסותיו, כולל אלה שהפיק בחו"ל. בפן הטריטוריאלי נקבע כי גם תושב חוץ שהפיק הכנסה בישראל - חייב במס.

יהודה, שומרון ורצועת עזה לא נחשבו עד כה לחלק ממדינת ישראל ומגבולותיה הטריטוריאליים. התושבים באזורים אלה לא נחשבו לכאורה לתושבי ישראל ולא היו אמורים לשלם מס. למה לכאורה? כי בפועל המדינה לא ויתרה על ההכנסות ממסים מישראלים שמתגוררים באזורים אלה וגם מהמפעלים באזור. לפקודת המס הוכנסו הגדרות ש"לכדו" גם את תושבי האזור בתוך רשת המס.

בפקודת מס הכנסה מופיעה הגדרה לאזורים אלה, שזכו לכינוי "האזור", ובמסגרתה נקבע כי הכנסות ורווחי כלל תושבי האזור חייבות במס על פי חוקי המדינה, כאילו היו תושבי ישראל. עוד נקבע, כי המפעלים והחברות ביהודה ושומרון כפופים לחוקי המס של המדינה, וכן זכאים ליהנות מהטבות המס המוענקות למפעלים, על פי חוקי עידוד השקעות הון.

"האזור" הוגדר כ"יהודה והשומרון וחבל עזה כולל השטחים הכלולים בתחום השיפוט הטריטוריאלי של הרשות הפלסטינית על פי ההסכם בדבר רצועת עזה ואזור יריחו שנחתם בקהיר בין ישראל לבין ארגון השחרור הפלסטיני".

המשמעות היא כי סיפוח של שטחי יהודה ושומרון לא ישנה את מדיניות המס שהייתה נהוגה עד כה. לכל היותר ההחלטה תייתר את הצורך בהגדרת "האזור", מאחר שתושבי יהודה ושומרון יהפכו לתושבי ישראל באופן פורמלי. 

עוד כתבות

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

לאחר התקיפה הישראלית באיראן: הדולר מזנק ל-3.82 שקלים

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי מאבד כ-2.5% ● הזינוק במחירי הנפט מתמתן: מחיר חבית ברנט עומד על 88 דולר ● מחיר הזהב בשיא של כל הזמנים

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

שאלות ותשובות: איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

לרכב הזה יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות