גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארוחת הערב הבריאה של מקימת חוג הידידים של מרכז פרס לשלום וחדשנות

יונה ברטל, מי שעבדה לצדו של פרס 22 שנה וישבה במאות ארוחות פרוטוקול מוקפדות, מארחת את החברות לארוחת ערב בריאותית, אחרי שכבר גייסה אותן לטובת המרכז: "כל אחת במגרש שלה עושה תיקון עולם"

יונה ברטל / צילום: רמי זרנגר , גלובס
יונה ברטל / צילום: רמי זרנגר , גלובס

"אופטימיים ופסימיים מתים אותו דבר, אבל חיים אחרת". המשפט הזה של הנשיא לשעבר שמעון פרס ז"ל ישוב ויעלה במהלך הפגישות עם יונה ברטל, מי שעבדה לצדו במשך 22 שנה, והקימה לאחרונה את חוג ידידי מרכז פרס לשלום. ביחד עם אפרת דובדבני, מנכ"לית המרכז, הן דואגות להעמיק את היסודות של החזון האופטימי ולהעלות אותו על פסי הקידמה והטכנולוגיה. "לפני ארבע שנים הונחה אבן הפינה למרכז פרס לחדשנות - המקום שבו מוצגים ההישגים וההמצאות הישראליים, מהטפטפות ועד הדיסק און קי".

ברטל מונעת בטורבו. רק תנו לה לדבר על מורשת פרס, על הפעילות של המרכז, על האנשים המשובחים שמצטרפים למסע להנחלת המורשת. נפגשנו בביתה ברעננה, לארוחת ערב שערכה לנשים הקרובות לליבה.

בכניסה לבית תלוי קולאז' תמונות שלה עם הנשיא לשעבר, הנה היא מחובקת עם קלינטון, מרכינה ראש מול האפיפיור, לוחצת יד לנשיא לשעבר אובמה. השולחן ערוך באלגנטיות של מי שישבה במאות ארוחות פרוטוקול מוקפדות. על כל צלחת הונח שקיק מטבעות שוקולד עם תווית פלסטיק שהודפסה על ידי הבן של ברטל, בכל זאת הצדעה לחדשנות טכנולוגית.

"פרס מיצב את הנשיאות הכי גבוה", אומרת ברטל, "הייתי איתו 24/7 ולקחתי על עצמי את כל המעטפת, הניהול היומיומי. העפתי את הנוהג הקלוקל לאכול בורקסים, ובטרקלין תמיד היו פירות חתוכים, אגוזים ותמרים. זה היה כל כך מוצלח שביבי הציע לאמץ את זה גם לישיבות הממשלה - וגם שם העפתי להם את כל המשקאות המוגזים והפיתות לטובת מים, יוגורט, פירות".

ופרס היה ממושמע? עם אפס חטאים?
"הוא היה מודע. הוא היה נשקל בכל בוקר, ברגע שהעלה במשקל, הוא דילג על ארוחה".

לפני שלוש שנים, לאחר מותו של פרס, החליטה להקים אגודת ידידים שתקדם את פעילות המרכז כנושא דגל החדשנות. "חדשנות לבדה יכולה ליפול לידיים הלא נכונות ולהיות הרת אסון. זה חייב להיות ביחד עם ערכים. בשנים שעבדתי לצדו יצרתי נטוורק גלובלי, עם שדרה רחבה של חברים, וכשפניתי אליהם בעניין האגודה - כולם התגייסו מיד". את מרכז החדשנות היפהפה תכנן האדריכל מסימיליאנו פוקסס האיטלקי ביחד עם האדריכל יואב מסר הישראלי. חמש קומות בגבעת עלייה ביפו, מול הים.

היא גייסה לשורותיה את הצמרת העסקית, סגול, פדרמן, אקירוב, אנג'ל ועוד רבים. לפני חודשיים הקימה את הסניף הבריטי: "אני מאמינה שבשנה הקרובה נפתח סניף גם בצפון אמריקה".

ברטל, קטנה וקוקטית, מטופחת ונמרצת, מקפידה על הדברים הקטנים ומיומנת בכישורים חברתיים מתקדמים, משהו שאתה לומד אחרי שנים של התחככות בסגל דיפלומטי. היא מציגה את האורחות, מציצה לתנור, דואגת ששירי בתה והכלה עדן (שנשואה לבנה דור) ימזגו פרוסקו מבעבע, שולפת מהמדף את הספר האחרון של האורחת גליה לפידות. מכאן היא מראה לי ברכה שכתב לה פרס, משתיקה את המוזיקה בפקודה לאלכסה, ובחן רב מדלגת בין כולן, מחמיאה ומתעניינת.

כל האורחות שכינסה ברטל חברות בכמה עמותות, תורמות ומקדמות אג'נדות חברתיות. באלגנטיות הן מתחמקות משאלות על כסף, ומעדיפות לדבר על המפגשים עם ישראל השנייה, על שינויים קטנים שהן מצליחות לחולל בעמותות שהן שותפות בהן. כולן מודות שליונה לא אומרים 'לא', ולכן התגייסו לאגודת הידידים. מתיישבות בחופשיות: הפסלת מיכל פורר ויו"ר אגודת הידידים של תיאטרון הקאמרי; הניה נור מחברת הפרסום והשילוט, עתליה שמלצר (בעלי קבוצת שלמה סיקסט שמעסיקה כיום למעלה מ-5,000 עובדים); הפסיכולוגית השיקומית דליה נאמן (לאחרונה הצליחה להוביל להתמחות סטאז'ר עם שיתוק מוחין); המשוררת גליה לפידות, בת שבע בובליל (מבעלי רשת קלאב הוטל); יעל ביבי, יועצת התקשורת; ואפרת דובדבני, מנכ"לית מרכז פרס לשלום ("אנחנו אחיות בדם").

"מעולם לא חשפתי את ביתי בפני התקשורת", פותחת ברטל בפתוס, "אבל כולכן כאו חברות ושותפות לדרך. כל אחת במגרש שלה עושה תיקון עולם, ואני מאמינה שביחד נוכל ליצור פה מקום מדהים. אגודת ידידים זה לא מפגש של קפה ומאפה".

מה את בעצם מצפה מהן?
"לקדם רעיונות. אין כמו מראה עיניים. אנחנו תחת מתקפת BDS וכל מי שמגיע למרכז ורואה את חזון הסטארט-אפ ניישן של פרס, מושפע מזה. כל משתתפי האירוויזיון היו במרכז, אחרי שניסו להניא אותם מלהגיע לתחרות בארץ. אבל הם באו, וראו שהמציאות אחרת. אני מאמינה בחוגי ידידים, בלעדיהם לא הייתה תרבות בארץ. הם מגייסים כסף ולבבות כדי לקדם דברים טובים".

הביוגרפיה של ברטל שזורה בשליש האחרון של חייו של פרס - כנשיא וכמדינאי שלא נח לרגע. הטמפרמנט הזה דבק בה. "כולם ביקשו לפגוש אותו, האפיפיור זימן אותו לשיחה על הרעב בעולם, מסי הגיע לשחק כדורגל עם ילדים פלסטינאים ויהודים, וגם הנסיך וויליאם, ליוויתי אותו לפגישות חשאיות בכל העולם".

תפריט דל בשומן ונתרן

מרקיות קטנות עם מרק פטריות סמיך, להלן הנזיד, מחממות את הלב. ברטל, משל הייתה דיאטנית מוסמכת, מעודדת אותנו: התפריט היום דל בשומן, דל בנתרן, בריא וחלבי, עם הרבה תבלינים טריים, שפע ויטמינים, אבץ ומינרלים חיוניים. תשכחי מפחמימות ריקות, אני מהרהרת, ומהר מאוד מגלה שאפשר ליהנות בלי. התפריט (במסגרת) נראה כמו טייק אוף על אייל שני. המנות הראשונות עולות על השולחן, הכול מדוד ומזמין אכילה מרוסנת. הקפרזה הקלאסית של עגבניות־מוצרלה־בזיליקום מקבלת פיתוח חדשני עם זילופי שמן כמהין ארומתי, ולצדו סלטים בריאים, טריים ופטריוטיים, יבול מקומי.

מנות עיקריות: דג ים בתנור, דלעת ערמונים ממולאת באורז ופטריות, מנה מצוינת במיוחד ממתכון של הבת שירי, מנה עדינה של בצלים ממולאים בדגנים ועשבי תיבול, לחמניית כוסמין קלילה.

הקינוחים כבר מוגשים בסגנון חופשי, צלחת פורחת של פרוסות אננס טרי, שלא יחסר אבץ, עם זילוף אלכוהולי של קוניאק רמי מרטן, ושבבי מרציפן דקיקים שהיד מנקרת בהם בחוסר נימוס שעוד יכול לעורר משבר דיפלומטי. יופי של מנה. הטראפלס הנפלאים של הכלה עדן המהנדסת, שיש בהם טחינה ומאובקים בקקאו, נחטפים, ולכולן בקושי נשאר מקום לעוגת הגבינה.

מתכונים

ערמוני עדן

מרכיבים
5 דלעות ערמונים קטנות ועגולות
למלית: סלסלת פטריות יער טריות / 2 שיני שום / 100 גרם ערמונים קלופים קלויים / כוס וחצי אורז בסמטי / 2 כפות רוטב סויה / כף דבש / כפית שטוחה מלח / קורט פלפל לבן / שמן זית כתית מעודן

אופן ההכנה
חוצים את הדלעות ומנקים את הגרעינים עם כף בעדינות. מתיזים עליהן שמן זית ואופים בתנור מחומם לֿֿ-200 מעלות, 35 דקות. קוצצים את הפטריות.

מכינים את האורז עם כל התבלינים ו-2.5 כוסות מים רותחים. מקפיצים את הפטריות עם מעט שמן זית ובצל ומוסיפים לאורז.
כשהתערובת מתקררת מעט, ממלאים הדלעות ומכניסים לתנור לעוד 10 דקות.

דלעת ערמונים ממולאת / צילום: רמי זרנגר, גלובס

סלט מתנה

מרכיבים 
ראש כרוב קצוץ / קופסה של גרעיני רימון / 5 כפות גרעיני חמניה / מיץ מ-2 קלמנטינות / מלח גס / פלפל לבן.

אופן ההכנה
מערבבים את כל המרכיבים, מכניסים למקרר לחצי שעה. מגישים.

סלט מתנה / צילום: רמי זרנגר , גלובס

ביסקוטי בריאות

מרכיבים
350 גרם קמח / 1 כפית אבקת אפייה / 1/2 כפית סודה לשתייה / 1/2 כפית מלח דק / 3 ביצים L / 200 גרם סוכר לבן / 2 שקיות סוכר וניל / 2 כפות ליקר / 100 גרם חמוציות / 100 גרם פקאנים / 100 גרם אגוזי לוז

אופן ההכנה
מחממים תנור ל-170 מעלות. מנפים יחד את החומרים היבשים לקערה. בקערה שנייה טורפים את הביצים עם סוכר, סוכר וניל וליקר. יוצקים את הנוזלים לקערה עם החומרים היבשים ומערבבים לקבלת בצק דביק. מערבבים פנימה את האגוזים והשקדים.
בידיים רטובות יוצרים 2 נקניקים באורך כ-30 ס"מ. מניחים על תבנית מרופדת בנייר אפייה ואופים 30 דקות, או עד שהכיכרות זהובות ויציבות למגע. מצננים לגמרי. אל תדלגו על שלב הצינון - אחרת הכיכרות יתפוררו ויהיו קשות מאוד לפריסה. אפשר אפילו לחכות ליום המחרת כדי להמשיך את ההכנה.

פורסים בסכין לחם לפרוסות דקות ומניחים על רשת. מחזירים לאפייה נוספת לייבוש, בחום של 140 מעלות למשך 25 דקות, עד שהפרוסות יבשות לגמרי.

מצננים לחלוטין ומגישים עם כוס קפה ליד, לטבילה.

טראפלס חיזוק

מרכיבים
2 חפיסות שוקולד מריר 85% / כוס טחינה גולמית / כף דבש

אופן ההכנה
ממיסים את השוקולד במיקרו בפולסים של 30 שניות. מערבבים היטב עם הטחינה והדבש. מעבירים את התערובת לתבנית מרופדת או לתבנית סיליקון פרליני שוקולד, ומקפיאים לפחות לשעתיים.

מפזרים מעל קקאו בנדיבות.

ביסקוטי, תמרים ממולאים וטראפלס חיזוק / צילום: רמי זרנגר, גלובס

עוד כתבות

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בכיר אמריקני: לא נאפשר לנתניהו להרוס את המוניטין של טראמפ בנוגע להסכם בעזה

טראמפ על חיסול ראאד סעד: אנחנו בודקים אם ישראל הפרה את הפסקת האש ● בישראל עוקבים בדאגה אחר עסקאות החמקנים שמקדמות מדינות במזרח התיכון מול הממשל האמריקני וחוששים מפגיעה ביתרון האיכותי של חיל האוויר ●  טראמפ: מדינות נוספות מצטרפות לכוח הייצוב הבין-לאומי בעזה ● דיווחים שוטפים

זירת הפיגוע בסידני, אוסטרליה / צילום: ap

דיווח: המחבל השני שהשתתף בטבח בסידני - אזרח לבנוני ממוצא פלסטיני

משרד החוץ הצרפתי פרסם את שמו של דן אלקיים, תושב צרפת, שנרצח בפיגוע באוסטרליה ● בישראל בודקים אם הפיגוע ההמוני יצא לפועל בהכוונה של איראן או ארגון טרור ● משרד החוץ האיראני פרסם "גינוי" וטען כי "טרור והרג בני אדם בכל מקום בו בוצעו נדחים ומגונים"

שיעורי האינפלציה / צילום: Shutterstock

מה צפוי היום בנתוני האינפלציה בישראל?

הכלכלנים מביעים אופטימיות לגבי המשך התמתנות האינפלציה במדד המחירים לצרכן של חודש נובמבר ● לדבריהם, המדד צפוי לרדת ב־0.4% עד 0.55%, והאינפלציה השנתית צפויה להישאר על רמה של כ־2.5% או אף לרדת קלות

מימין: אייסו קאנט, מייסד פולסייד וג'ייסון ורנר, מייסד פולסייד / איור: גיל ג'יבלי

חברת ה־AI ששווה מיליארדים מגיעה לישראל ופוזלת למערכת הביטחון

חד־הקרן האמריקאי פולסייד, שמפתח מנוע פיתוח תוכנה אוטונומי המתחרה בג'מיני, רוצה לגייס את המהנדסים מישראל ● הוא כבר חתם עם כמה מענקיות הביטחון בארה"ב, כולל משרד ההגנה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מניות הטכנולוגיה נפלו, ברודקום איבדה 5.5%

מדד הנאסד"ק ירד בכ-0.6% ● מניות הטכנולוגיה הגדולות איבדו גובה ● הזהב נסחר לזמן קצר בשיא חדש של כל הזמנים ● מחירי הנפט סביב שפל של ארבע שנים ● הביטקוין צנח לרמה של 86 אלף דולר ● "רוטציה סקטוריאלית גדולה" - בתי ההשקעות בארה"ב מסמנים את ההזדמנות הבאה בוול סטריט

שיעורי האינפלציה / צילום: Shutterstock

קצב האינפלציה בנובמבר - 2.4%; מחירי הדירות ירדו חודש שמיני ברצף

האינפלציה ירדה בחודש נובמבר ב-0.5%, בהתאם לצפי ● הסעיפים הבולטים בהם נרשמו ירידות: סעיף הטיסות, סעיף ירקות ופירות טריים וסעיף תרבות ובידור ● מנגד, סעיף המזון רשם עלייה של 0.4% ● יניב פגוט, סמנכ"ל המסחר של הבורסה לני"ע: "סביבה נוחה לבנק המרכזי להפחית את הריבית במשק כבר ב-5 בינואר"

שואב אבק רומבה / צילום: גלובס TV

יצרנית שואבי האבק Roomba הכריזה על פשיטת רגל, אך מנסה להרגיע חששות מפני "השבתת" המכשירים

במהלך הצגת תוכנית השיקום של החברה, iRobot הודיעה כי Picea, קבלן הייצור הראשי שלה, יקבל 100% מהבעלות בחברה - מהלך שלדברי iRobot יאפשר לה להמשיך לפעול ● לדברי החברה, שירות הלקוחות והאפליקציה לא ייפגעו למרות תהליך השיקום

בשאר אל אסד / צילום: ap, Baz Ratner

"כבר לא רלוונטי לפוטין": פרטים חדשים על החיים של אסד במוסקבה

כשנה לאחר נפילת משטרו של הדיקטטור, ה"גרדיאן" הבריטי מספק פרטים חדשים והצצה נדירה לחיי משפחת אסד ● "מנהלים חיים מבודדים ושקטים של יוקרה במוסקבה ובאיחוד האמירויות"

הבורסה בהונג קונג / צילום: Shutterstock, Daniel Fung

בעקבות הירידות בוול סטריט: בורסות אסיה נופלות

בורסת הונג קונג נופלת בכ-1.6% ● וול סטריט ננעלה בירידות אתמול, כאשר המשקיעים המשיכו לצאת ממניות הטכנולוגיה - הבוקר החוזים העתידיים אדומים ● שחקניות ה-AI המרכזיות ברודקום ואורקל סיימו את היום בירידות של כ-5.5% וכ-3%, בהתאמה ● מחירי הנפט בשפל של כארבע שנים ● מחיר הזהב עלה אתמול לשיא חדש של כל הזמנים

בנייה חדשה / צילום: Shutterstock

מעל 83 אלף דירות על המדף: מה כדאי לדעת על הנתון החריג של שוק הנדל"ן?

נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מצביעים על כך שמלאי הדירות הלא מכורות בישראל הכפיל עצמו בתוך חמש שנים ועומד על שיא היסטורי ● תל אביב מובילה ברשימה, ואחריה ירושלים ובת ים ● מהן הסיבות, ואיפה ייקח 7 שנים להיפטר מהמלאי

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

מהחוק לגנזך: איך נחלשו ההבטחות למילואימניקים על צמצום שירות ב-2026

גוברות ההערכות שמשרתי המילואים יעברו ב-2026 שנה נוספת של היעדרויות ממושכות מהבית והעבודה - זאת למרות הבטחות הממשלה להקלה בעומס השירות, בעקבות המציאות החדשה שלאחר המלחמה

מלך ירדן עבדאללה השני / צילום: ap, Gonzalo Fuentes

שיא היסטורי בחוב הציבורי: הכלכלה הירדנית תחת לחץ הולך וגובר

ברקע מלחמת "חרבות ברזל", מתקפות החות'ים והאטה מבנית ממושכת, החוב הירדני מטפס לשיא כל הזמנים ● שוק עבודה חלש וגלי פליטים מציבים את עמאן בפני מבחן יציבות כלכלי-פוליטי

בית המשפט העליון / צילום: יוסי זמיר

שני פסקי דין סותרים והשאלה בדרך לעליון: מי יממן תביעות ייצוגיות?

שני פסקי דין הפוכים בנוגע לאפשרות מימון תביעה ייצוגית ע"י קרן פרטית ניתנו לאחרונה, והסוגיה תוכרע בעליון ● הראשון קבע כי קרן הפועלת למטרת רווח תנהל את ההליך לא תמיד לטובת התובע, ואילו לפי השני איסור מימון הוא מחסום לתביעות שמצריכות משאבים כלכליים

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

המשקיעים בוול סטריט מתרחקים מענקיות הטכנולוגיה - וזו החלופה

סימני הספקנות סביב תחום ה-AI הולכים ומתרבים, ובתי ההשקעות הגדולים אומרים ללקוחות שלהם להוריד את החשיפה לענקיות הטכנולוגיה ● לדידם, ההזדמנויות הן בתחומים שאינם תחת הפנס ● "המשקיעים כבר לא ירדפו רק אחרי מיקרוסופט ואמזון - ההשקעה הולכת ומתרחבת לשאר השוק"

תחנת הכוח הפרטית דוראד, זרוע פעילות האנרגיה של קבוצת לוזון / צילום: יגאל גורן

אדלטק משכה את התביעה: הוסר החסם להקמת תחנת הכוח שבסכסוך

קבוצת אדלטק משכה את תביעתה נגד ההרחבת תחנת הכוח דוראד באשקלון - כך הודיעו השותפים האחרים ובראשם קבוצת לוזון ● אם דוראד אכן תורחב, הדבר ימנע הקמה של תחנת כוח אחרת - זאת לאור מגבלה של רשות החשמל

בית החולים הדסה / צילום: אביבה גנצר

"המודל של בית החולים לא עובד": איך הדסה שוב נקלע למשבר?

נציגי בית החולים צפויים להיפגש השבוע עם אנשי האוצר ומשרד הבריאות כדי לפתור את המשבר התזרימי של הדסה, שכבר הוביל להכרזת סכסוך עבודה ● הדרישות של ההנהלה, הטענות של האוצר וההצעה של בכיר לשעבר בהדסה שאף צד לא רוצה לקבל

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ אחרי חיסול ראאד סעד: אנחנו בודקים אם ישראל הפרה את הפסקת האש בעזה

בית הדין הפלילי הבין-לאומי בהאג דחה את הערעור שהגישה מדינת ישראל על צווי המעצר שהוצאו נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון לשעבר יואב גלנט ● ה-FBI סיכל פיגועי תופת בארה"ב בערב השנה החדשה; חמשת העצורים - פרו-פלסטינים ● שנה לאחר נפילת משטר אסד ובצל המכות שספג המחנה הפרו-איראני בזירות השונות, נחשף קרע עמוק בתוך "ציר ההתנגדות" ● עדכונים שוטפים

מערכת PULS של חברת אלביט / צילום: אלביט מערכות

משגרים ללא רקטות אמריקאיות: הצעד של ממשל טראמפ נגד אלביט

עפ"י דיווח של אתר דיפנס אקספרס, ארה"ב לא מאשרת למדינות אירופה להשתמש ברקטות וטילים אמריקאים במשגרים של אלביט ● הסיבה לצעד החריג היא חשש ל"דליפות טכנולוגיות", אך במשרד ההגנה הגרמני מציינים כי ניתן לטפל בחשש הזה בעזרת עדכוני תוכנה

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

יזנקו ביותר מ-20% - שתי המניות הישראליות שקיבלו המלצה חיובית

יום המסחר צפוי להיפתח במגמה שלילית ● הבורסה המקומית ירדה אתמול, כשברקע מתיחות בין ישראל לארה"ב לאחר חיסול בכיר חמאס ברצועת עזה בסוף השבוע ● גם וול סטריט סיימה את היום באדום, כאשר המשקיעים המשיכו לסגת ממניות הטכנולוגיה ● האם מדד המחירים שפורסם אתמול בישראל מקרב הורדת ריבית? ● וגם: שתי מניות השבבים הישראליות שזכו להמלצה מג'פריס ● גלובס עושה סדר לקראת יום המסחר

אילוסטרציה: Shutterstock

חברות הביטוח בראש, ומי בתחתית? בדקו מה עשו החסכונות שלכם בנובמבר

חברות הביטוח הן המנצחות הגדולות בתשואות של חודש נובמבר, מנורה מבטחים וכלל מובילות גם מתחילת השנה ● בתחתית: הגופים שחשופים לחו"ל - אלטשולר שחם וילין לפידות ● הסיבה היא זינוק של יותר מ-4% בשוק המקומי לעומת יציבות בארה"ב ● ומה קורה בינתיים בדצמבר?