גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יש מי שנהנה מהבחירות: סקר TGI מצביע על עלייה בשיעור החשיפה לעיתונים

לפי סקר TGI לשנת 2019, לראשונה מזה ארבע שנים נרשמת עלייה בחשיפה לעיתונות ● העלייה ניכרת גם בעיתוני אמצע השבוע וגם במוספי סוף השבוע ● גם העיתונים הכלכליים מציינים שנה טובה ● ברדיו: 103FM מתחזקת, וגלגלצ מתרסקת

עיתונים בישראל / צילום: תמר מצפי
עיתונים בישראל / צילום: תמר מצפי

שנה פוליטית סוערת, שלוש מערכות בחירות וחקירות ראש הממשלה נותנות את אותותיהן בצריכת מדיה מוגברת, וכפועל יוצא מכך - כנראה - לראשונה מזה ארבע שנים נרשמת עלייה בחשיפה לעיתונות. העלייה ניכרת בצריכת העיתונות לכל אורך הקו, גם בעיתוני אמצע השבוע וגם במוספי סוף השבוע.

מנתוני סקר TGI שמתפרסמים היום (ה') עולה כי שיעור קריאת העיתונים היומיים במי חול עלתה מ-44.3% ב-2018 ל-46.5% ב-2019. העליה בשיעורי קריאת העיתונים בסופי השבוע גבוהה אפילו יותר: מ-49.2% ב-2018 ל-52.0% ב-2019.

גם "ישראל היום" וגם "ידיעות אחרונות" מצליחים לגדול באופן מובהק בשיעורי החשיפה. החשיפה ל"ישראל היום" גדלה ב-5.5% במונחים שנתיים, והחשיפה ל"ידיעות אחרונות" גדלה ב-4.7%.

מי שרושם גידול משמעותי בשיעורי החשיפה הוא "מעריב הבוקר", שרושם עלייה של 9.8%, מ-4.1% ל-4.5%. "הארץ", שחילק החודש בונוס לעובדיו, הוא העיתון היומי שרושם את העלייה המשמעותית ביותר בהיקפי החשיפה: גידול של 16.7% מ-4.2% ל-4.9%.

עלייה נרשמת גם בחשיפה לעיתונים בסוף השבוע. החשיפה ל"ישראל היום" עלתה ב-2.6%, מ-30.2% ל-31%. "ידיעות אחרונות" רושם גידול גבוה של 3.7%, מ-29.6% ל-30.7%. "הארץ" רושם גידול משמעותי של 6.4%, מ-4.7% ל-5%.

עם זאת, מעניין לראות שהגידול של "הארץ" באמצע השבוע גבוה משמעותית מזה שרושם עיתון סוף השבוע. הגיליון של "מעריב" בסוף השבוע הוא שרושם את הגידול הגבוה ביותר מבחינת החשיפה: גידול של 9.6%, מ-5.2% ל-5.7%. 

נתוני סקר TGI

בגזרה הכלכלית: אורות ירוקים

גם העיתונים הכלכליים מציינים שנה טובה: רגע לפני עליית חומות התשלום, גיליון "גלובס" של אמצע השבוע עלה ב-9.1%, מ-4.1% ל-4.5%. במוסף סוף השבוע נרשמת עלייה משמעותית יותר של 14.8%, מ-2.7% ל-3.1%. עם זאת, בהסתכלות שנתית רושם העיתון ירידה בחשיפה של 9% - בגלל חציון ראשון פחות מוצלח.

"דה מרקר" רושם עלייה בחשיפה של 10.2% מ-4.9% ל-5.4%, אולם במבט שנתי מדובר בעלייה של 2% בלבד. "כלכליסט" עלה בחשיפה החצי-שנתית ב-12.5% מ-10.4% ל-11.7%. בחשיפה השנתית רושם העיתון עלייה של 12%, והוא בעצם העיתון הכלכלי שצמח הכי הרבה בחשיפה השנתית.

בניתוח המגמה של סך קריאת העיתונים לאורך ארבע השנים האחרונות, ניתן לראות עצירה בירידת החשיפה הכוללת והיפוך מגמה ב-2019. 

בגזרת הרדיו: תחנות האקטואליה מתחזקות

בבחינת שיעורי ההאזנה לרדיו לא נרשם שינוי משמעותי מבחינת כמות המאזינים, אך בעוד שתחנות השידור של תאגיד "כאן" מתחזקות, הרי שתחנות הרדיו האזוריות וגלי צה"ל נחלשות. החשיפה השנתית לתחנות השידור של "כאן" עלו ב-5.9%, בעוד שההאזנה לרדיו האזורי ירדה באחוז, ותחנות גלגלצ ירדו ב-3.3%.

מעניין לראות שאת הירידה המשמעותית ביותר של גלי צה"ל רושמת תחנת גלגלצ, עם ירידה שנתית מ-33.6% ל-29.1%. לעומתם, המתחרים ב"כאן ג'" רושמים עלייה נאה של 15.3% בחשיפה השנתית. עם זאת, נראה כי השקת "סופשבוע געגוע" איננה משחקת לטובת "כאן ג'", ובהשוואה של חצי שנה מול חצי שנה נרשמת ירידה של 6.8% בשיעורי ההאזנה.

מערכת הבחירות הלא נגמרת משחקת לטובתם של תחנות הרדיו שמשדרות אקטואליה. שיעורי ההאזנה להן גבוהים באופן משמעותי מכל תחנת רדיו אחרת. רשת ב' עלתה בשנתי ב-5.5%, מ-19.8% ל-20.9%. גלי צה"ל רושמת עלייה שנתית מעט יותר גבוהה של 5.8%, מ-20.8% ל-22%.

בתחנות הרדיו האזוריות רושמת תחנת 103FM התחזקות משמעותית של 8.1% בשיעורי ההאזנה השנתיים, מ-8.6% ל-9.3%. עם זאת, אקו 99FM היא התחנה המושמעת ביותר עם 9.4%, זאת למרות שבהסתכלות שנתית היא חוותה ירידה גדולה של 7.9% בשיעורי ההאזנה, מ-10.2% ל-9.4%. 

שינוי מגמה? לא בטוח 

באופן פרדוקסלי ובסתירה לתפיסה של חלק מהגורמים במערכת הפוליטית, לפיה הקהל כבר קהה ואדיש להתפתחויות, העניין המוגבר בצריכת אקטואליה - שבאה לידי ביטוי בעלייה בחשיפה לעיתונות ובשיעור ההאזנה לתוכניות אקטואליה ברדיו - מבהיר כי המצב הפוך. הקהל אינו אדיש; הוא כנראה מבולבל, או לפחות מחפש מקורות שיגוונו ויוסיפו לו מידע - ומכאן העלייה בצריכה של כל מדיה שמעניקה רוחב.

קל להכתיר את העלייה המסוימת שנרשמה ב-2019 - ובעיקר במחצית השנייה של השנה - כשינוי מגמה, אבל נדמה כי הכרזה כזאת היא אופטימית מדי. הסיטואציה שישראל מתנהלת בה בחודשים האחרונים מבחינה פוליטית (גם במה שנוגע לבחירות וגם בנוגע לחקירות ראש הממשלה) היא חריגה. בשלב כלשהו המצב אמור להתברר, ויש לקוות שזה יהיה אחרי הבחירות הקרובות (אם כי לפי מה שמנבאים הסקרים, יש סיכוי לא רע שהעיתונות תקבל זמן נוסף להרוויח ממנו, אם אכן יתממשו החששות, וישראל תמצא את עצמה בפני סיבוב בחירות רביעי).

כך או כך, המצב הפוליטי הוא הזדמנות לעיתונות הכתובה להציג את הערך המוסף שהיא יכולה לתת לקורא בתוך אוטוסטרדת המידע שהוא חשוף אליה, ולבדל אותה בתוך שלל סוגי המדיה האחרים. האם זה ישרוד את הימים לאחר שהחיים ישובו לשפיות פוליטית? לפחות ממה שמראים הנתונים, דרמה גדולה כזאת לא צפויה להתרחש.

עוד כתבות

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בבורסת ת"א; מניית אמות משילה 4%, ישרוטל 3%

ת"א 35 יורד ב-0.2% ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

ישי דוידי / צילום: כדיה לוי

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם