גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  ליידי גלובס

מאחסנים אוכל בקופסאות וקונים צעצועים מסין לילדים? כך חשיפה לפלסטיק עלולה לגרום לסרטן

השמנה, בעיות פריון, ירידה באיי.קיו ו-ADHD ● יותר ויותר מחקרים מעידים על ההשפעה ההרסנית שיש לחשיפה שלנו לפלסטיק, אבל הרגולציה בתחום עוד בחיתוליה, וגם תחליפים ראויים אין

פלסטיק / אינפוגרפיק: שאטרסטוק
פלסטיק / אינפוגרפיק: שאטרסטוק

כשאנחנו מאחסנים אוכל בקופסאות, מורחים קרמים על הפנים, מרכיבים משקפיים, משתמשים בצינורות להשקיית הגינה או קונים צעצועים לילדים שלנו מסין, אנחנו לרגע לא מדמיינים את הפוטנציאל ההרסני שיש להם עלינו. כל אלה, במידה זו אחרת, מכילים פלסטיק - החומר שמהתל במערכת האנדוקרינית שלנו. מחקרים מצביעים על הקשר שבין חשיפה לפלסטיק לשינויים בביטוי הגנטי, שעשויים להשפיע גם על הדורות הבאים. חומרים המצויים בפלסטיק מקושרים גם לירידה באיי.קיו, להפרעות קשב וריכוז ולסרטן.

וזה לא נגמר בזה. אנחנו נחשפים לפלסטיק גם בשימוש במפות שולחן, חומרי ניקוי, תכשירי שיער ואריזות מזון. החומרים הללו חודרים לגופנו דרך נשימה, מגע ובליעה, ומשפיעים עליו בדרכים שונות. ד"ר אלי שטרן, יו"ר הוועדה המייעצת של האגודה למלחמה בסרטן טוען, כי לחומרים השונים הנפרדים מהפלסטיק וחודרים לגופנו יש איברי מטרה שונים, וכל אחד מהם מסכן איבר מטרה אחר כשהוא מגיע אליו. כך, באמצעות יצירת רדיקלים חופשיים בתוך התא, חשיפה לפלסטיק עלולה לגרום לסרטן.

ד"ר שטרן קובע עוד כי כוסות הפלסטיק ובקבוקי השתייה שמשמשים אותנו יכולים להכיל ספירן, חומר החשוד כמסרטן, שזולג מהכלי לתוך הנוזל לאחר שהכלי מתחמם. החשד הוא שספירן קשור למחלות ממאירות בוושט, בלבלב ובמערכת הדם.

חומר שחודר את השליה

כימיקלים שמקורם בפלסטיק עלולים לעכב או להגביר פעילות של הורמונים מסוימים, וכך לתרום להשמנה ולהתבגרות מוקדמת בקרב בנות, וכן להשפיע לרעה על הביצועים הקוגניטיביים ועל הפריון. שני חומרים שנחקרו ונמצאו אחראים למגוון גדול של בעיות פריון הם ביספינול A, המשמש להגמשה של פלסטיק, ופתלטים, שמשמשים להקשחה ולשקיפות שלו. גם לחומרים אלה פוטנציאל להתנתק מהמולקולה של הפלסטיק בקלות, במיוחד בזמן חימום, ולחדור לגופנו דרך מגע, נשימה או בליעה. בסקרי ניטור שבוצעו בישראל ובעולם נמצאו ריכוזים שונים של השניים כמעט בכל הנבדקים. פרופ' רונית מכטינגר, מומחית בגינקולוגיה מבית החולים שיבא ומאוניברסיטת תל אביב, חוקרת בשנים האחרונות את ההשפעה של סוגי הפלסטיק על הפריון ועל נשים הרות. לדבריה, ביספינול A מחקה את פעילות ההורמון הנשי אסטרוגן, והפתלטים מעכבים את ההורמון הזכרי טסטוסטרון. באופן הזה מזיקים השניים לפוריותם של נשים וגברים. "במחקר שערכנו בשנים האחרונות על נשים שעברו טיפולי פוריות בשיבא, גילינו שמנשים שנחשפו לרמות גבוהות של פתלטים וביספינול A - נשאבו פחות ביציות, ובפרט פחות ביציות בשלות, שהן אלה שאנחנו צריכים כדי להפרות", היא מספרת. "היו להן פחות הפריות ופחות עוברים באיכות טובה ביחס לנשים שנחשפו לרמות נמוכות יותר של החומרים האלה".

במקרה של היריון קיים, החומרים הללו יכולים לחדור את השליה ולהשפיע דרך מנגנון האפי-גנטיקה גם על העובר המתפתח. המשמעות של שינויים אפי-גנטיים היא שביספינול A ופתלטים אמנם לא פוגעים ברצף הדנ"א של הגנים עצמם, אבל עלולים לגרום לשינוי בתפקוד של החומר הגנטי. "כדי להמחיש את זה אפשר לדמיין את ציורי הפופ-ארט של אנדי וורהול, שבהם נראית מרלין מונרו בכל מיני צבעים. זאת אותה מונרו בציורים, אבל היא לא נראית אותו הדבר".

איך ההשפעה על המנגנון האפי-גנטי באה לידי ביטוי בעוברים?
"ההשערה היא שחשיפה של האם לרמות גבוהות של פתלטים יכולה להביא ליצירת מומים בעובר. אחד מהם הוא קריפטוארכידיזם, כזה שמתפתח בעוברים זכרים ומשמעותו שהאשכים לא יורדים לשק האשכים לפני הלידה כמקובל. מום נוסף מתבטא בשינוי המיקום של פתח השופכה. במחקרים נמצאה עלייה בשכיחות המום הזה בקרב אנשים שנחשפו לרמות גבוהות של פלסטיק.

"במקרה של עובריות ממין נקבה המצב אפילו יותר בעייתי, כי הביציות נוצרות כבר כשהעוברית בבטן אמה, כך שההשפעה היא לא רק על העוברית עצמה, אלא גם על העובריות העתידיות שלה".

"פלסטיק יכול להכיל ספירן, שזולג מתוך הכלי כשהוא מתחמם ומקושר לסרטן בלבלב ובוושט"

הורים רזים, ילד שמן

הנזקים שגורם הפלסטיק המפעפע לגופנו באים לידי ביטוי גם בפתולוגיות נוספות. "נמצא קשר בין רמות גבוהות של פתלטים וביספינול ובין התבגרות מינית מוקדמת, מחלות לב, סוכרת (בעיקר מסוג 2, שמתפתחת בגיל מבוגר), בעיות בתפקוד של בלוטת התריס ואפילו השמנה. מחקרים מצאו קשר בין חשיפה לביספינול A לבין השמנת יתר משמעותית. ילדים יותר חשופים להשפעות של חומרים בעייתיים מהסביבה מאשר מבוגרים", אומרת מכטינגר.

פרופ' קרן תורגמן, אנדוקרינולוגית מהמרכז הרפואי איכילוב, מסבירה שלילדים יש יותר שנים לחיות ולפתח את המחלות והתופעות שמקורן בחשיפה, שרק הולכת ומתעצמת. "זה יכול להסביר את העובדה שיש אנשים מבוגרים רזים שילדיהם שמנים. אי אפשר לייחס את ההשמנה של העת הנוכחית רק להיעדר פעילות גופנית ואכילת יתר. ב-30 השנים האחרונות היה שינוי דרמטי בהשמנת היתר באוכלוסייה האמריקאית, למשל, אבל גם לפני שלושה עשורים היו מקדונלד'ס ו-100 ערוצי טלוויזיה. השינוי באורח החיים לא היה כל כך קיצוני, לכן נכנס לפה המשתנה הסביבתי".

לדברי פרופ' תורגמן, החומרים המופרשים מהפלסטיק משפיעים על ההרכב של חיידקי המעי שלנו. היום אנו יודעים כי הרכב החיידקים בגופנו משליך על תהליכים רבים המתרחשים בו, כולל דפוסי השמנה. "ידוע שהרכב חיידקי מעי של אנשים שמנים שונה מזה של אנשים רזים. בניסוי שנעשה בעכברים נמצא שכשמעבירים חיידקים של עכבר שמן לעכבר רזה - הרזה משמין. אם כך, יכול להיות שמעבר לאפקט הישיר של הפלסטיק על רקמת השומן שלנו, יש לו השפעה על החיידקים במערכת העיכול".

פרופ' תורגמן גם מעידה על תופעה מובהקת שלפיה חשיפה גבוהה לפלסטיק מאיצה התבגרות מינית בקרב בנות. "כיוון שלחומרים יש אפקט דמוי הורמונים, הם משפיעים על הגוף באופן ישיר, ומרמים את מנגנוני הבקרה שלו. בהשוואה בין שתי אוכלוסיית בנות שהתבגרו בגילאים שונים ניתן לראות כי החשיפה לחומרים המשבשים הייתה גבוהה יותר אצל אלה שהתבגרו מוקדם יותר. גם מגמת הירידה של גיל הווסת תואמת את עליית החשיפה שלנו לחומרים האלה".

פגיעה באיי.קיו

חומרים המצויים בפלסטיק משפיעים גם על הביצועים הקוגניטיביים שלנו דרך המנגנון ההורמונלי. פרופ' רונית קלדרון-מרגלית מאוניברסיטה העברית, שחוקרת בימים אלה את ההשפעה של פתלטים על האיי.קיו של ילדים וכן על אוטיזם, טוענת כי הפגיעה הקוגניטיבית מתרחשת כבר בשלב ההיריון. לדבריה, מחקר אמריקאי בילדים בני 7, שהשווה בין כאלה שאימהותיהם נחשפו לפלסטיק במינונים גבוהים בהיריון לבין ילדים לאימהות שנחשפו אליו במינונים נמוכים, מצא הפרש של עד שבע נקודות איי.קיו בין הקבוצות. מחקר נוסף מצא עיכוב מוטורי בילדים וילדות בני 3 שנחשפו לחומרים האלה במהלך ההיריון.

ואם כל זה לא מספיק, הרי שהחוקרים סבורים כי קיים קשר ישיר בין פלסטיק ובין הפרעת קשב וריכוז. ממחקר נורבגי שהתפרסם לאחרונה עולה קורלציה בין חשיפה גבוהה של האם לפתלטים במהלך ההיריון לבין ADHD. אמנם המחקר בתחום עדיין לא מבוסס דיו לספק ודאות מוחלטת לקשר בין הפלסטיק ובין ירידה ביכולות הקוגניטיביות שלנו, אבל בהחלט צריך לאותת לנו לנהוג משנה זהירות.

לאחסן ולחמם בזכוכית

אז האם יש גם חדשות טובות לגבי נזקי הפלסטיק? מעט. החדשות הטובות הן שהמודעות להם בישראל הולכת וגדלה ואף ישנם ניצני רגולציה לאופן השימוש בחומרים האלה. יש איסור מוחלט על ביספינול A, למשל, בבקבוקי תינוקות, והפתלטים מצויים בביקורת מתמדת של משרד הבריאות. אלא שהרגולציה חלה על מוצרים, פחות על אריזות, וגם שם מסתתרים חומרים בעייתיים, ואין דרך להחיל אותה על רכישות באינטרנט, בעיקר של מוצרים מאתרי קניות פופולריים מהמזרח. יתרה מכך, עדיין לא ניתן לסמוך על התחליפים, שחלקם כבר הוכחו כמזיקים לא פחות, ואף יותר.

"כיוון שהמודעות הציבורית לביספינול A ולפתלטים ולהשלכות שלהם הייתה גבוהה, פותחו להם תחליפים בתעשייה, השכיחים שבהם הם ביספינול F ו-S", אומרת פרופ' מכטינגר, "אלא שמחקרי מעבדה מעידים שהשפעתם על ביציות מזיקה אפילו יותר מזו של ביספינול A".
אז מה נשאר לנו לעשות בינתיים? להדיר את הפלסטיק משגרת יומנו עד כמה שאפשר. להימנע מביספינול A ומפתלטים ומכלים שמסומנים במספרים 3 ו-7, להימנע מתכשירים שמכילים חומרי ריח ומייצבים המסומנים ב-fragrance. לחמם אוכל במיקרו רק בכלי זכוכית, ולא להכניס פלסטיק למדיח.

עוד כתבות

אילוסטרציה: UNSPLASH

איך לתכנן פרישה שבאמת תתאים לחיים שלכם

הסכום שיעמוד לרשותכם בפרישה תלוי פחות בשוק המניות ויותר בכם

משרד גורניצקי. הראשון להציע קרנות לעורכי הדין / צילום: פרטי

גורנציקי וש. הורוביץ בפנים: ההטבה החדשה שמקבלים עורכי הדין

אף שמדובר בהטבת המס הגדולה ביותר לשכירים, במשך שנים קרנות השתלמות היו מחוץ לתחום בעולם עריכת הדין ● כעת התחרות הגוברת על הטאלנטים והצעירים מאלצת את הפירמות הגדולות לשבור את המסורת ● ואילו פירמות שינו כיוון?

ניתוח חברה: ברן / צילום: איל יצהר

פי 3 על הכסף לבעלים החדש: מאחורי המהפך של ברן

קבוצת ברן לא מסתפקת בלהיות גוף מוביל בישראל בתכנון וניהול פרויקטים, ושמה את עיקר יהבה על חוזים באירופה ובאפריקה ● לצד יישום מודל מימון שמקטין לה חשיפה למינוף, ומאפשר רווחיות תפעולית גבוהה, היא מתמודדת עם אתגרים מקומיים ● האם יספיק לה ההון לכך ● ניתוח חברה, מדור חדש

נגמרו המאווררים בחנויות, בריטניה / צילום: Reuters, Rasid Necati Aslim

גל החום שובר שיאים. למה האירופאים מעדיפים לא להתקין מזגנים למרות הכול

דירות הפכו למלכודת חום, מסילות רכבת נפגעו, המאווררים אזלו מהחנויות ותושבי אירופה מחפשים פתרונות יצירתיים להתמודד עם הטמפרטורות שוברות השיאים ● בברלין הפעילו מכת"זית לקירור התושבים, ותוכנית החירום של ממשלת צרפת

מאגר לוויתן / צילום: אלבטרוס

אושר ניהול ייצוגית נגד ניו-מד וקבוצת דלק: לא פרסמו מידע מהותי למשקיעים

לפי הבקשה, ניו-מד אנרג'י (דלק קידוחים בשמה הקודם) הסתירה מהמשקיעים בשנת 2019 מידע מהותי בקשר לתיקון הסכם שהפחית את כמות הגז אותו התחייבה לרכוש ממנה חברת דולפינס המצרית, שהייתה אז אחד מלקוחותיה הגדולים ● ביהמ"ש: הדיווח היווה "גילוי של חצי-אמת" ולכן הטעה את המשקיעים

היזם מאור שלמה / צילום: באדיבות המצולם

ילד הפלא של וויקס משיק מודל שפה חדש

לאחר שהפכה למנוע הצמיחה העיקרי של Wix, משיקה Base44 מודל שפה, שאמור לשחרר אותה מתלות בצדדים שלישיים, ולחסוך בעלויות לה ולמשתמשים

נתן צבי, קרן מנור אוורגרין / צילום: אייל אפרתי

חברת הסיעוד המשפחתית שעשתה אקזיט של 180 מיליון שקל

בשבוע שעבר רכשה קרן מנור אוורגרין 50% מחברת הסיעוד המשפחתית נתן, בהשקעה של 200 מיליון שקל, והצטרפה לשורה של גופים פיננסיים שהשקיעו בתחום המתנהל הרחק מאור הזרקורים ● ומה בכל זאת מעיב על פעילותן של החברות בתחום, שמגלגל סכומי עתק

הריסות מרעידת האדמה בוונצואלה / צילום: ap, Ariana Cubillos

המחיר הכבד שתשלם ונצואלה כדי להשתקם מאסון הטבע

רעידת האדמה בסוף השבוע תעלה לונצואלה עשרות מילארדי דולרים ברגע קריטי במיוחד ● המדינה עמדה בפני התאוששות כלכלית, עם שינוי המשטר והסרת סנקציות על הנפט

אורית שלום בג / צילום: שי פרנקו

סכסוך בצמרת חצי חינם: בתו של זקי שלום תובעת את שותפיה

השותפות ארוכת השנים שמאחורי אימפריית חצי חינם מגיעה לבית המשפט: אורית שלום בג טוענת לקיפוח, ניהול בלתי תקין והסתרת מידע בחברת הנדל”ן קופרלי ושלום השקעות ● במוקד גם טענות על חובות של מאות מיליוני שקלים, מחלוקות סביב מינוי מנכ”ל ואירוע אלים בין הצדדים

לארי אליסון / צילום: ap, Evan Vucci

השבוע הכי גרוע מזה 25 שנה: מדוע הענישה וול סטריט את מניית אורקל?

מניית ענקית הטכנולוגיה איבדה כ־19% בשבוע והשלימה צניחה של כ־55% מהשיא ● בזמן שאורקל נהנית מביקוש חסר תקדים לתשתיות בינה מלאכותית ומצבר הזמנות של מאות מיליארדים, משקיעים חוששים ממחיר המרוץ ל־AI ● ומדוע רוב האנליסטים ממליצים על המניה?

ח''כ גלית דיסטל אטבריאן, נועה בירן דדון, ושר התקשורת שלמה קרעי / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

ספרינט לפני פיזור הכנסת: האם רפורמת השידורים של קרעי תעבור בחקיקה?

הכאוס הפרלמנטרי בוועדת התקשורת, בראשות ח"כ גלית דיסטל אטבריאן, הוא תמונת מראה מדויקת למצבו של השוק כולו: מתוח, יצרי ורווי בחוסר ודאות סביב חוק התקשורת החדש ● מי המרוויחים, מי המפסידים והאם לחוק יש סיכוי להיחקק לפני פיזור הכנסת

המנהיג העליון של איראן מוג'תבא חמינאי ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: AP

משרד החוץ האיראני: "לא נקיים בימים הקרובים שום פגישות משא ומתן עם הצד האמריקאי"

דובר משרד החוץ האיראני: "לא נקיים בימים הקרובים שום פגישות משא ומתן, בשום דרג, עם הצד האמריקאי ● זאת לאחר שנשיא ארה"ב טראמפ אמר כי הפגישה תתקיים, וטען כי איראן היא שביקשה לקיים את השיחות ● נשיא איראן פזשכיאן: "אם הצד האמריקאי דבק במזכר ההבנות, נמלא גם את התחייבויותינו"● סגן שר החוץ האיראני: מומחים איראנים ועומאנים יחלו בשיחות בימים הקרובים בעניין נתיבי הסחר בהורמוז ● עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: Shutterstock

התייעצתם עם AI לפני שפניתם לעו"ד? בקרוב אולי תצטרכו לחשוף את השיחה

אחרי שביהמ"ש בניו יורק חייב לגלות שיחות שניהל נאשם בהונאת משקיעים עם Claude, ביהמ"ש בטקסס קבע כי דווקא חל חיסיון על התייעצות עם ChatGPT בסכסוך מסחרי ● המחלוקת עשויה להגיע בקרוב לישראל, והמומחים מזהירים כי השאלות לצ'אט הן חשופות

הדמיה של בית החולים החדש של אסותא בראשון לציון / הדמיה: יח''צ אסותא

יש תאריך: בית החולים אסותא ראשון לציון ייפתח בתחילת 2027

בית החולים החדש של אסותא בראשון לציון צפוי להיפתח בתחילת 2027, לאחר השקעה של כחצי מיליארד שקל ● וגם: משרד הפרסום יהושע TBWA זכה בתקציב הפרסום של BAT, ו-1,800 משתתפים מ-40 מדינות הגיעו לכנס הביומד MIXiii בירושלים ● אירועים ומינויים

נתב''ג / צילום: Shutterstock

יוצאים מבסיסי חיל האוויר: יחידת בקרה ראשית תוקם בנתב"ג

איחוד מערכי הבקרה האווירית בנתב"ג צפוי להגדיל משמעותית את מספר ההמראות והנחיתות, אך לא יפתור את מגבלת הקיבולת ארוכת־הטווח ● לפי תחזיות רשות שדות התעופה, עד שנת 2040 צפוי נתב"ג להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, העומדת על כ־40 מיליון נוסעים בשנה

קניון הזהב / הדמיה: ולדי קובליוב

משפחת גינדי מוכרת את חלקה בקניון הזהב למגדל ב-840 מיליון שקל

חברת הביטוח מגדל רוכשת את חלקה של משפחת גינדי (25%) בקניון הזהב בראשל"צ, בעסקה שמוערכת בכ-840 מיליון שקל ● לפני כשנה פורסם כי מגדל חתמה על הסכם למכירת 51% מהקניון לידי קבוצת מליסרון תמורת 818 מיליון שקל

ג'יי די ואנס ומרקו רוביו / צילום: AP - Jacquelyn Martin, אבי אוחיון-לע''מ

רוביו מול ואנס: המאבק על נשיאות 2028 התחיל במזרח התיכון

שני בכירים בממשל טראמפ, מרקו רוביו וג'יי די ואנס, מחזיקים בתפיסות מנוגדות לתפקידה של ארה"ב בסדר הגלובלי ● מאחורי אי ההסכמות נמצא המרוץ לשליטה במפלגה ביום שאחרי טראמפ ● והנשיא? הוא יתמוך במי שיביא לו הישגים

פריגו / צילום: Shutterstock, Piotr Swat

הקריסה במניית פריגו לאחר שנמחקה מת"א: למוסדיים נחסך הפסד כבד

כ-4.5 שנים לאחר שנמחקה מהמסחר בבורסה המקומית ונפרדה מעסקיה בישראל, התדרדרה חברת התרופות, ולאחרונה אף הדיחה את המנכ"ל ● פסגות: "הקריסה הייתה תהליך ארוך והדרגתי"

מבקר המדינה מתניהו אנגלמן / צילום: דוברות מבקר המדינה

בג"ץ קבע: מבקר המדינה חרג מסמכותו בחקירת ה-7 באוקטובר

בית המשפט העליון קיבל פה אחד את עתירות התנועה לאיכות השלטון והסנגוריה הצבאית, וקבע כי מבקר המדינה אינו מוסמך לבחון סוגיות מובהקות של מדיניות ואסטרטגיה בתחומי החוץ והביטחון ● בהתאם לכך נאסר עליו להמשיך בארבעה מהליכי הביקורת שיזם סביב אירועי ה-7 באוקטובר, בעוד שבארבעה אחרים יוכל להמשיך בכפוף למתן זכות טיעון מלאה למבוקרים

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת יום המסחר

ת"א נהנתה מעליות נאות, אך ברגע האחרון המגמה התהפכה ● וול סטריט התאוששה אתמול, הנאסד"ק זינק ב-2.1%, הדאו ג'ונס חצה לראשונה את רף ה-52,000 נקודות ● השקל התחזק קלות מול הדולר ● הנפט מטפס קלות חרף אדישות השווקים ללחימה במזרח התיכון ● כמה הפסידו מחזיקי האג"ח של SpaceX מאז הגיוס ● וגם: גל רווחי ה-AI דוחף את הבנקים הגדולים לסמן שיאים חדשים בוול סטריט ● עדכונים שוטפים באתר גלובס