גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מאחסנים אוכל בקופסאות וקונים צעצועים מסין לילדים? כך חשיפה לפלסטיק עלולה לגרום לסרטן

השמנה, בעיות פריון, ירידה באיי.קיו ו-ADHD ● יותר ויותר מחקרים מעידים על ההשפעה ההרסנית שיש לחשיפה שלנו לפלסטיק, אבל הרגולציה בתחום עוד בחיתוליה, וגם תחליפים ראויים אין

פלסטיק / אינפוגרפיק: שאטרסטוק
פלסטיק / אינפוגרפיק: שאטרסטוק

כשאנחנו מאחסנים אוכל בקופסאות, מורחים קרמים על הפנים, מרכיבים משקפיים, משתמשים בצינורות להשקיית הגינה או קונים צעצועים לילדים שלנו מסין, אנחנו לרגע לא מדמיינים את הפוטנציאל ההרסני שיש להם עלינו. כל אלה, במידה זו אחרת, מכילים פלסטיק - החומר שמהתל במערכת האנדוקרינית שלנו. מחקרים מצביעים על הקשר שבין חשיפה לפלסטיק לשינויים בביטוי הגנטי, שעשויים להשפיע גם על הדורות הבאים. חומרים המצויים בפלסטיק מקושרים גם לירידה באיי.קיו, להפרעות קשב וריכוז ולסרטן.

וזה לא נגמר בזה. אנחנו נחשפים לפלסטיק גם בשימוש במפות שולחן, חומרי ניקוי, תכשירי שיער ואריזות מזון. החומרים הללו חודרים לגופנו דרך נשימה, מגע ובליעה, ומשפיעים עליו בדרכים שונות. ד"ר אלי שטרן, יו"ר הוועדה המייעצת של האגודה למלחמה בסרטן טוען, כי לחומרים השונים הנפרדים מהפלסטיק וחודרים לגופנו יש איברי מטרה שונים, וכל אחד מהם מסכן איבר מטרה אחר כשהוא מגיע אליו. כך, באמצעות יצירת רדיקלים חופשיים בתוך התא, חשיפה לפלסטיק עלולה לגרום לסרטן.

ד"ר שטרן קובע עוד כי כוסות הפלסטיק ובקבוקי השתייה שמשמשים אותנו יכולים להכיל ספירן, חומר החשוד כמסרטן, שזולג מהכלי לתוך הנוזל לאחר שהכלי מתחמם. החשד הוא שספירן קשור למחלות ממאירות בוושט, בלבלב ובמערכת הדם.

חומר שחודר את השליה

כימיקלים שמקורם בפלסטיק עלולים לעכב או להגביר פעילות של הורמונים מסוימים, וכך לתרום להשמנה ולהתבגרות מוקדמת בקרב בנות, וכן להשפיע לרעה על הביצועים הקוגניטיביים ועל הפריון. שני חומרים שנחקרו ונמצאו אחראים למגוון גדול של בעיות פריון הם ביספינול A, המשמש להגמשה של פלסטיק, ופתלטים, שמשמשים להקשחה ולשקיפות שלו. גם לחומרים אלה פוטנציאל להתנתק מהמולקולה של הפלסטיק בקלות, במיוחד בזמן חימום, ולחדור לגופנו דרך מגע, נשימה או בליעה. בסקרי ניטור שבוצעו בישראל ובעולם נמצאו ריכוזים שונים של השניים כמעט בכל הנבדקים. פרופ' רונית מכטינגר, מומחית בגינקולוגיה מבית החולים שיבא ומאוניברסיטת תל אביב, חוקרת בשנים האחרונות את ההשפעה של סוגי הפלסטיק על הפריון ועל נשים הרות. לדבריה, ביספינול A מחקה את פעילות ההורמון הנשי אסטרוגן, והפתלטים מעכבים את ההורמון הזכרי טסטוסטרון. באופן הזה מזיקים השניים לפוריותם של נשים וגברים. "במחקר שערכנו בשנים האחרונות על נשים שעברו טיפולי פוריות בשיבא, גילינו שמנשים שנחשפו לרמות גבוהות של פתלטים וביספינול A - נשאבו פחות ביציות, ובפרט פחות ביציות בשלות, שהן אלה שאנחנו צריכים כדי להפרות", היא מספרת. "היו להן פחות הפריות ופחות עוברים באיכות טובה ביחס לנשים שנחשפו לרמות נמוכות יותר של החומרים האלה".

במקרה של היריון קיים, החומרים הללו יכולים לחדור את השליה ולהשפיע דרך מנגנון האפי-גנטיקה גם על העובר המתפתח. המשמעות של שינויים אפי-גנטיים היא שביספינול A ופתלטים אמנם לא פוגעים ברצף הדנ"א של הגנים עצמם, אבל עלולים לגרום לשינוי בתפקוד של החומר הגנטי. "כדי להמחיש את זה אפשר לדמיין את ציורי הפופ-ארט של אנדי וורהול, שבהם נראית מרלין מונרו בכל מיני צבעים. זאת אותה מונרו בציורים, אבל היא לא נראית אותו הדבר".

איך ההשפעה על המנגנון האפי-גנטי באה לידי ביטוי בעוברים?
"ההשערה היא שחשיפה של האם לרמות גבוהות של פתלטים יכולה להביא ליצירת מומים בעובר. אחד מהם הוא קריפטוארכידיזם, כזה שמתפתח בעוברים זכרים ומשמעותו שהאשכים לא יורדים לשק האשכים לפני הלידה כמקובל. מום נוסף מתבטא בשינוי המיקום של פתח השופכה. במחקרים נמצאה עלייה בשכיחות המום הזה בקרב אנשים שנחשפו לרמות גבוהות של פלסטיק.

"במקרה של עובריות ממין נקבה המצב אפילו יותר בעייתי, כי הביציות נוצרות כבר כשהעוברית בבטן אמה, כך שההשפעה היא לא רק על העוברית עצמה, אלא גם על העובריות העתידיות שלה".

"פלסטיק יכול להכיל ספירן, שזולג מתוך הכלי כשהוא מתחמם ומקושר לסרטן בלבלב ובוושט"

הורים רזים, ילד שמן

הנזקים שגורם הפלסטיק המפעפע לגופנו באים לידי ביטוי גם בפתולוגיות נוספות. "נמצא קשר בין רמות גבוהות של פתלטים וביספינול ובין התבגרות מינית מוקדמת, מחלות לב, סוכרת (בעיקר מסוג 2, שמתפתחת בגיל מבוגר), בעיות בתפקוד של בלוטת התריס ואפילו השמנה. מחקרים מצאו קשר בין חשיפה לביספינול A לבין השמנת יתר משמעותית. ילדים יותר חשופים להשפעות של חומרים בעייתיים מהסביבה מאשר מבוגרים", אומרת מכטינגר.

פרופ' קרן תורגמן, אנדוקרינולוגית מהמרכז הרפואי איכילוב, מסבירה שלילדים יש יותר שנים לחיות ולפתח את המחלות והתופעות שמקורן בחשיפה, שרק הולכת ומתעצמת. "זה יכול להסביר את העובדה שיש אנשים מבוגרים רזים שילדיהם שמנים. אי אפשר לייחס את ההשמנה של העת הנוכחית רק להיעדר פעילות גופנית ואכילת יתר. ב-30 השנים האחרונות היה שינוי דרמטי בהשמנת היתר באוכלוסייה האמריקאית, למשל, אבל גם לפני שלושה עשורים היו מקדונלד'ס ו-100 ערוצי טלוויזיה. השינוי באורח החיים לא היה כל כך קיצוני, לכן נכנס לפה המשתנה הסביבתי".

לדברי פרופ' תורגמן, החומרים המופרשים מהפלסטיק משפיעים על ההרכב של חיידקי המעי שלנו. היום אנו יודעים כי הרכב החיידקים בגופנו משליך על תהליכים רבים המתרחשים בו, כולל דפוסי השמנה. "ידוע שהרכב חיידקי מעי של אנשים שמנים שונה מזה של אנשים רזים. בניסוי שנעשה בעכברים נמצא שכשמעבירים חיידקים של עכבר שמן לעכבר רזה - הרזה משמין. אם כך, יכול להיות שמעבר לאפקט הישיר של הפלסטיק על רקמת השומן שלנו, יש לו השפעה על החיידקים במערכת העיכול".

פרופ' תורגמן גם מעידה על תופעה מובהקת שלפיה חשיפה גבוהה לפלסטיק מאיצה התבגרות מינית בקרב בנות. "כיוון שלחומרים יש אפקט דמוי הורמונים, הם משפיעים על הגוף באופן ישיר, ומרמים את מנגנוני הבקרה שלו. בהשוואה בין שתי אוכלוסיית בנות שהתבגרו בגילאים שונים ניתן לראות כי החשיפה לחומרים המשבשים הייתה גבוהה יותר אצל אלה שהתבגרו מוקדם יותר. גם מגמת הירידה של גיל הווסת תואמת את עליית החשיפה שלנו לחומרים האלה".

פגיעה באיי.קיו

חומרים המצויים בפלסטיק משפיעים גם על הביצועים הקוגניטיביים שלנו דרך המנגנון ההורמונלי. פרופ' רונית קלדרון-מרגלית מאוניברסיטה העברית, שחוקרת בימים אלה את ההשפעה של פתלטים על האיי.קיו של ילדים וכן על אוטיזם, טוענת כי הפגיעה הקוגניטיבית מתרחשת כבר בשלב ההיריון. לדבריה, מחקר אמריקאי בילדים בני 7, שהשווה בין כאלה שאימהותיהם נחשפו לפלסטיק במינונים גבוהים בהיריון לבין ילדים לאימהות שנחשפו אליו במינונים נמוכים, מצא הפרש של עד שבע נקודות איי.קיו בין הקבוצות. מחקר נוסף מצא עיכוב מוטורי בילדים וילדות בני 3 שנחשפו לחומרים האלה במהלך ההיריון.

ואם כל זה לא מספיק, הרי שהחוקרים סבורים כי קיים קשר ישיר בין פלסטיק ובין הפרעת קשב וריכוז. ממחקר נורבגי שהתפרסם לאחרונה עולה קורלציה בין חשיפה גבוהה של האם לפתלטים במהלך ההיריון לבין ADHD. אמנם המחקר בתחום עדיין לא מבוסס דיו לספק ודאות מוחלטת לקשר בין הפלסטיק ובין ירידה ביכולות הקוגניטיביות שלנו, אבל בהחלט צריך לאותת לנו לנהוג משנה זהירות.

לאחסן ולחמם בזכוכית

אז האם יש גם חדשות טובות לגבי נזקי הפלסטיק? מעט. החדשות הטובות הן שהמודעות להם בישראל הולכת וגדלה ואף ישנם ניצני רגולציה לאופן השימוש בחומרים האלה. יש איסור מוחלט על ביספינול A, למשל, בבקבוקי תינוקות, והפתלטים מצויים בביקורת מתמדת של משרד הבריאות. אלא שהרגולציה חלה על מוצרים, פחות על אריזות, וגם שם מסתתרים חומרים בעייתיים, ואין דרך להחיל אותה על רכישות באינטרנט, בעיקר של מוצרים מאתרי קניות פופולריים מהמזרח. יתרה מכך, עדיין לא ניתן לסמוך על התחליפים, שחלקם כבר הוכחו כמזיקים לא פחות, ואף יותר.

"כיוון שהמודעות הציבורית לביספינול A ולפתלטים ולהשלכות שלהם הייתה גבוהה, פותחו להם תחליפים בתעשייה, השכיחים שבהם הם ביספינול F ו-S", אומרת פרופ' מכטינגר, "אלא שמחקרי מעבדה מעידים שהשפעתם על ביציות מזיקה אפילו יותר מזו של ביספינול A".
אז מה נשאר לנו לעשות בינתיים? להדיר את הפלסטיק משגרת יומנו עד כמה שאפשר. להימנע מביספינול A ומפתלטים ומכלים שמסומנים במספרים 3 ו-7, להימנע מתכשירים שמכילים חומרי ריח ומייצבים המסומנים ב-fragrance. לחמם אוכל במיקרו רק בכלי זכוכית, ולא להכניס פלסטיק למדיח.

עוד כתבות

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את חיל האוויר האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בחיל האוויר האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

בית המשפט העליון / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

"חייבים הסכם ממון": טלטלה בעקבות התקדים לגבי נכסים מלפני הנישואים

אחרי שבית המשפט העליון קבע כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים, מומחיות לדיני משפחה מזהות שינוי דרמטי ● בעוד שחלקן סבורות כי מדובר בפריצת דרך לטובת שוויון במשפחה, אחרות מתריעות כי "אין יותר חסינות" לשום נכס

מייסדי אימג'ין. מימין לשמאל: יהונתן צלח, דין ביתן, שחר פורת והמדענית הראשית ד''ר נורית פז-יעקב / צילום: כפיר זיו

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר

הון שחור / צילום: דוברות המשטרה

ועדת השרים אישרה את החוק נגד ארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים

התוכנית החדשה תעניק לחשב הכללי במשרד האוצר סמכות לפסול ספקים ממכרזים ציבוריים על בסיס מידע משטרתי ● המנגנון החדש יחול על תחומים שבהם זוהתה מעורבות משמעותית של גורמי פשיעה, ותוקם ועדה מקצועית בראשות בכיר מאגף החשכ"ל שתגבש המלצות לפסילת ספקים ספציפיים

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

חברת הבינה המלאכותית של אילון מאסק מגייסת 10 מיליארד דולר בחוב ובהון עצמי

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● החוק כבר תוקן לפני מספר חודשים כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

יציבות בבורסות אירופה; טסלה נופלת ב-5% במסחר המוקדם בעקבות עימות מחודש בין טראמפ למאסק

הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

סטיב וויטקוף, השליח האמריקאי למזרח התיכון / צילום: ap, Evelyn Hockstein

גורם המעורה במו"מ: תיתכן פריצת דרך לעסקה מול חמאס בזמן הקרוב

איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

חנות של רשת סבון / צילום: יח''צ-דן לב

קבוצת גולף נמצאת במגעים מתקדמים לרכישת מרבית הפעילות של רשת סבון

גולף דיווחה כי היא מעוניינת לרכוש את פעילות ההפצה, הפעלת החנויות ואתר האינטרנט של סבון ● במקביל, סבון עדכנה כי היא נמצאת בשלב מתקדם של מו"מ למכירת מפעל הייצור שלה הממוקם בקריית גת ● אם המפעל לא יימכר, הוא מתוכנן להיסגר בעוד שנה

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

עמית בדיון על מינוי ראש השב"כ: נתניהו טוען שמדובר במסע ציד נגדו אישית. איך זה לא ניגוד עניינים?

בג"ץ דן בשתי עתירות: האחת מבקשת לאפשר לנתניהו להשלים את מינוי האלוף זיני לראש השב"כ - בניגוד לעמדת היועמ"שית שקבעה כי הוא בניגוד עניינים; והשנייה מבקשת למנות ועדה בלתי תלויה לאיתור מועמדים ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

ועדת חוץ וביטחון / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

דרמה פוליטית: גדי איזנקוט פורש מהמחנה הממלכתי ויתפטר מהכנסת

איזנקוט אמר בשיחות סגורות כי "הפריימריז כפי שהתגבשו במחנה הממלכתי לא מאפשרים התמודדות אמיתית, ואינם מבטאים עקרונות דמוקרטיזציה שנדרשים בראייתי למפלגת שלטון" • בתחילת החודש, סיעת המחנה הממלכתי קיימה ישיבה שבסופה הוחלט כי ייערכו בחירות לראשות המפלגה

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

עליות בבורסת תל אביב; מדד הביטוח מזנק ב-3%

חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל יציב הבוקר, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

בינה מלאכותית ציבורית בסין / צילום: Shutterstock

מודל AI חדש הושק היום. מה תהיה ההשפעה שלו על התחום החם בוול סטריט?

חברת באידו הסינית הכריזה על הפיכת מודל השפה של לקוד פתוח, שניתן להשתמש בו באופן עצמאי ובחינם ● מדובר על בשורה מרעישה בתחום הבינה המלאכותית, אך יש מי שלא ממהר להתרגש: "קוד פתוח אינו בהכרח שקול לשקיפות מלאה", מסבירים אנליסטים