גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה: מחר מלחמה? הצחקתם אותנו - צה"ל לא מוכן למלחמה כי אין לו את רוח הניצחון

הבעיה חמורה שבעתיים כי מתרבים הסימנים שגם אם תהיה לצה"ל את רוח הניצחון – לא תהיה לו היכולת לנצח במלחמה הבאה

מטוס צה"ל בתרגיל המטכ"לי  / צילום: דובר צהל
מטוס צה"ל בתרגיל המטכ"לי / צילום: דובר צהל

"צה"ל לא רוצה לנצח כבר שנים. וזו בדיוק הבעיה. מה שצריך באמת להשתנות זה מצב התודעה הבסיסי שאני תולה אותו בתוצאות מלחמת יום הכיפורים. במלחמת יום כיפור עברו בצורה הכי טבעית מהגנה להתקפה למרות סדר כוחות קטן מהרגיל. היום בצה"ל אין רוח כזאת. זה מה שמטריד אותי".

את הדברים האלה לא אומר שר הביטחון נפתלי בנט, או קודמו לתפקיד אביגדור ליברמן. את הדברים האלה אמר רק בסוף השבוע האחרון לעיתון "הארץ", מי שהיה סגנו של הרמטכ"ל אייזנקוט, ח"כ יאיר גולן. הדברים שלו צריכים לגרום אי-נוחות לכל מי שכן יושב בנוחות. גולן מסביר בעצם שלצה"ל אין כיום את רוח הניצחון שהיתה לו לפני 50 שנה. אגב, אם תשאלו קצינים בכירים לשעבר, הם יגידו לכם שעוד מאז מלחמת לבנון הראשונה צה"ל איבד את הרצון לנצח. במילים אחרות - הבעיה אינה נמצאת בהכרח אצל דור "הסמארטפונים", אלא בתוך ומתוך צה"ל.

כשחייל מתגייס לאחת מיחידות צה"ל הלוחמות, צמד המילים הראשונות שמלמדים אותו בהגיעו לבסיס הטירונות הוא: "מחר מלחמה". לצערי, נדמה כי המושג הזה הפך בשנים האחרונות לסיסמה קלישאתית נדושה.

הבעיה מתנהלת בשתי רמות חשובות שכדאי להתעכב עליהן בכדי להבין מה קרה פה. הראשונה, הרמה הארגונית: האם צה"ל כארגון מוכן בכלל למלחמה? האם הימ"חים מלאים? האם כלי הרכב כשירים? האם יהיו מילואימניקים שייכנסו שוב ללחימה ארוכה בלי אפודים או ציוד מתאים? והאם צה"ל למד מטעויות קודמות והוציא מכשירות כלי הרכב המשוריינים שלא מתאימים ללחימה? מסמכים פנימיים בצה"ל שנחשפו רק לא מזמן מוכיחים כי כמעט ולא נלקחו צעדים בכיוון הזה ושאוגדות מילואים שלמות בצה"ל לא מוכנות טכנית ופרקטית למלחמה - ובל נשכח שצה"ל הוא צבא שמתבסס במלחמה רוב רובו על כוחות מילואים.

בנושא הזה ראוי להקשיב לאלוף במיל' יצחק בריק שהכין דוח מקיף בכל הקשור למוכנות צה"ל למלחמה ולתרבות הארגונית הלקויה שלו: "אין מי שמכיר את צבא היבשה היום טוב יותר ממני" הוא אומר כבר חודשים ארוכים, "הטראומה של 73' תהיה כלום לעומת המלחמה הבאה". המסקנה שלו נחרצת: צה"ל לא מוכן למלחמה. בעוד הרמטכ"ל לשעבר, אייזנקוט, לא היה מוכן להיפגש עם בריק ולהתייחס לדוח שלו עניינית - הרמטכ"ל הנוכחי, כוכבי, נפגש איתו כבר שלוש פעמים מאז כניסתו לתפקיד. כך גם השר בנט שלוקח את הדוח שלו ברצינות והחליט גם הוא להיפגש איתו לא פעם אחת.

הרמה השנייה, החשובה לא פחות, היא בכל הקשור לרוח הלחימה. האם לדרגים השונים בצה"ל יש את רוח הלחימה הדרושה בכדי להגיע לניצחון? האם בצה"ל ממשיכים לחנך את הקצינים הצעירים לחתירה לניצחון כערך עליון של הצבא? בנושא הזה כדאי להקשיב טוב לאלוף במיל' גולן ולקצינים בכירים נוספים ששירתו בשנים האחרונות בצה"ל. הם טוענים בתוקף שבקרב הלוחמים והמפקדים אין היום רוח כזו בכלל ושצה"ל לא רק שלא מטפח רוח זו בקרב קציניו, הוא מסרס ודוחק את הקצינים שרוח הלחימה עוד קיים בהם.

דוגמא טובה לכך בסוף 2018, בכנס פיקוד בכיר שנערך בדרום, אמר מח"ט 7 דאז, אל"מ רומן גופמן לרמטכ"ל לשעבר אייזנקוט: "הרמטכ"ל, רציתי ראשית להגיד לך שאנו מוכנים להילחם. יש בעיה אחת. אתם לא מפעילים אותנו". גופמן בחר להטיח את הביקורת מבלי להתבייש, על אף המעמד באולם מלא, בו יושבים קציני צה"ל הבכירים ביותר ובראשם הרמטכ"ל. הוא הוסיף: "לאורך זמן יש כאן דפוס מאוד בעייתי שמתפתח ובעיקרו להימנע מהפעלת כוחות היבשה . פעם אחר פעם למעשה אנו מספרים לאנשים שלנו שיש כלים יותר רלוונטיים...וזה בקצה משפיע על הרצון להילחם. מה שעושה אותנו למפקדים קרביים לאורך זמן זה חיכוך עם הצד השני. אחרת זה מצב של מוות קליני".

גופמן, היום תא"ל ומפקד עוצבת הבשן, אמר לאיזנקוט דבר פשוט: נכון להיום אנחנו מוכנים להילחם, רוצים לנצח. אבל בגלל שאתם שמים דגש על חיל האוויר ויחידות אחרות, אתם הורסים לנו את הלוחמים עם הנעליים בשטח, אתם מדכאים את הרצון שלהם להלחם ולנצח. בטווח הארוך לא נוכל להחזיק את לוחמי היבשה במתח גבוה.

גופמן בעצם תיאר את מה שעובר על צבא היבשה בשנים האחרונות. אין חיכוך עם אויב, ולכן אין גם הבנה מבצעית של מה זה להילחם מול אויב אמיתי, לא מול מטרות קרטון או תרגילי לוחמה בשטח בנוי, ריאלסטיים ככל שיהיו. המפקדים נשחקים בתרגילים. הלוחמים לא ראו אויב מימיהם וכך צבא היבשה הולך ומתנוון.

הצבא הישראלי מזמן עבר לצבא "עדיף מהאוויר". זאת ועוד, הדרג המדיני ובכירי צבא לשעבר מספרים לאזרחי ישראל וללוחמים שעדיף להימנע מפגיעה בחיי אדם, לא רק של האויב, אלא גם של לוחמי צה"ל בכל מחיר. לכן, במקום להיות צבא שחותר להכריע ולנצח, צה"ל נהיה צבא ששם לו למטרה להיות כמה שיותר הומני. ואם מה שיותר חשוב זה אתיקה צבאית, חיי אדם ומניעת פגיעה ב"בלתי מעורבים", אזי צבא היבשה הופך כמעט ללא רלוונטי. המחיר להחלטות הללו, עולה לנו כמובן ברוח הלחימה, אבל בסופו של דבר המחיר הכואב לא פחות הוא שחיקת ההרתעה הישראלית והיעילות המבצעית.

לכן האלוף גולן צודק בכל מילה. צה"ל לא מוכן למלחמה, כי אין לו את רוח הניצחון. ואם האלוף במיל' בריק צודק, אז גם אם תהיה לו רוח ניצחון - לא תהיה לו את היכולת לנצח את המלחמה הבאה. 

הכותבת היא סמנכ"לית פורום מזרח תיכון - ישראל

עוד כתבות

כרמיאל. זינוק ברכישת דירות חדשות / צילום: Shutterstock

בין הריסות מטולה לצמיחה בכרמיאל: מה קורה עם מחירי הדירות בצפון?

שוק הנדל"ן ליד הגבול הצפוני יכול לשמש כברומטר לחוסן: בעוד שבקריית שמונה ובכרמיאל נרשמת חזרה של משפרי דיור מקומיים, מטולה וצפת עדיין נאבקות בחורבן ובקיפאון ● ניתוח של נתוני 2025 מגלה היכן המחירים כבר החלו לטפס מחדש

תנובה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי: תנובה עשתה דין לעצמה והחזיקה בשטח שאינו בבעלותה

ביהמ"ש קבע כי תנובה אינה בעלת זכויות בשטח בבאר שבע שהחזיקה במשך עשרות שנים ● בנוסף נמתחה ביקורת על התנהלות החברה: איך תאגיד עתיר-משאבים, המלווה ביועצים משפטיים צמודים, שוכח לחתום על הסכם לקבלת מקרקעין?

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית

יערה זיו גביש, מיכל פינק, שריף ניגם ומירב בן שימול, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

מתוך 87 סטארט-אפים לפוד טק באצבע הגליל נותרו רק 3 פעילים

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס נראה כי מצב העסקים בצפון משתפר, אבל בשטח עדיין לא ניכרת התאוששות ● אלפי עסקים נסגרו, התיירות קרסה, וברשויות מזהירים שהסיוע "בפרוסות" ללא גורם מתכלל לא יחזיר אנשים ועבודה לאזור

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס בנימיני וגואטה, כאן ב', 11.02.26 / צילום: דוברות הכנסת

האם לאיראן יש טילים שמאיימים על ארה"ב?

הטווח המקסימלי של הטילים שבידי איראן רחוק מלהגיע לארה"ב, והוא יכול להגיע רק עד מזרח ודרום אירופה ● המשרוקית של גלובס

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, על פי הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

חיילי המילואים חזרו מהמלחמה וגילו שההגנות מפני פיטורים לא מספיקות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל–2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ–60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות קלות; נמשכו הירידות במניות התוכנה

נאסד"ק עלה ב-0.1% ● צים זינקה לאחר שנחתמה באופן רשמי עסקת הרכישה מול ענקית הספנות הפג לויד ● איטורו זינקה בעקבות הדוחות הכספיים ● פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi) ● וורנר ברדרס מחדשת את המו"מ עם פרמאונט ●  אורמת חתמה על הסכם רכישת חשמל עם NV Energy, שיתמוך בפעילות של אלאפבית ● פאלו אלטו תדווח אחרי הנעילה

אייזק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

כביש 90 לקריית שמונה / צילום: Shutterstock

תוכניות ענק, ביצוע חלקי: למה שיקום הצפון נגרר מהחלטה להחלטה

הממשלה הקצתה תקציב משמעותי לשיקום יישובי קו העימות בצפון, אך בפועל ההחלטות נגררות בין משרדים, מטות היישום לא מאוישים, והתוכניות הרב־שנתיות עוד לא גובשו ● דוחות רשמיים מגלים קצב התקדמות איטי, שספק אם בכוחו לשקם את האזור או להצמיח אותו

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

מטוס Ryanair / צילום: ryanair

החל מ-120 דולר: החברות שהסתערו על הקו הרווחי של החברה שנטשה את ישראל

בקיץ הקרוב היצע הטיסות לאיטליה יגדל בזכות תחרות גוברת של חברות התעופה על היעדים ● החברות זיהו את הפוטנציאל, בין היתר בזכות היעדרה של ריינאייר, והחלו בהשתלטות על הקווים ליעדים שהפעילה בעבר ● וגם: חברת הלואו קוסט שתגביר את התחרות בטיסות לגרמניה

אוניות מטען בנמל עקבה, ירדן / צילום: Shutterstock

עשרות מיליונים למשך 30 שנה: אבו דאבי מהמרת על נמל עקבה

חברת הנמלים AD Ports חתמה על הסכם תפעול ארוך טווח בנמל הירדני ● למרות הנחיתות מול נמלי הים התיכון והאיום הביטחוני, האמירתים מזהים פוטנציאל בעורק החיים הראשי של הממלכה

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא