גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביהמ"ש: "הורות טובה אינה נחלתו של מגדר מסוים, לא נשים ולא גברים"

הדברים הללו, שכתב שופט ביהמ"ש למשפחה ליאור ברינגר, עשויות להשפיע על אלפי תיקים הנידונים בימים אלה, כי הן אומרות בבירור את מה שנשמע מובן מאליו: צמד המילים "הורה טוב" אינו שווה למילה "אמא"; זה יכול להיות גם "אבא" או או כל הרכב הורי אחר - כל עוד טובת הילד בראש סדר העדיפויות

גירושים / צילום: Shutterstock, א.ס.א.פ קריאייטיב
גירושים / צילום: Shutterstock, א.ס.א.פ קריאייטיב

"נקודת המוצא בסוגיה הנדונה (משמורת וזמני שהות עם הילדים, א' ל"ו) היא שוויון מגדרי. בכדי להיות הורה אין צורך לקבל רישיון מאף אחד ולא רשות מבית המשפט או מכל אדם אחר. הורות טובה אינה נחלתו של מגדר מסוים, לא של נשים, לא של גברים, לא להט"ב ולא שום מגדר אחר. נקודת המוצא היא שהוריו של הילד ראויים וטובים להיות הורים, אלא אם הוכח אחרת".

הדברים הללו, שנכתבו בהחלטת שופט בית המשפט לענייני משפחה ליאור ברינגר, עשויות להשפיע על אלפי תיקים הנידונים בימים אלה בבתי המשפט. למה? כי הן אומרות בצורה ברורה את מה שנשמע מובן מאליו, עד שנכנסים לאולמות בית המשפט לענייני משפחה: צמד המילים "הורה טוב" אינו שווה למילה "אמא". זה יכול להיות גם "אבא" או "אבא ואבא" או "אמא ואמא" או כל הרכב הורי אחר שקיים - כל עוד טובת הילד נמצאת בראש סדר העדיפויות של אותו הורה.

זה לא אומר שלא יהיו מקרים שבהם ייקבע על-ידי בית המשפט כי טובת הילדים להיות עם האם, וייקבעו זמני שהות מצומצמים לאב, אך מההחלטה עולה כי אבות לא "ינושלו" מזכויותיהם ההוריות.

בהחלטה שכל מהותה "שוויון", דחה השופט ברינגר בקשה של אם להמתין לתסקיר שירותי הרווחה לפני שייקבעו זמני השהות הזמניים בין אב לבן הקטין, הכוללים לינה אצל האב; וכן את טענותיה על כך שלאב, שעזב את הבית המשותף, אין מקום "נוח" לשכן את הבן, שכן הוא מתגורר אצל הוריו מאז הפרידה.

בדרך מבהיר השופט באופן ברור כי אין הורה אחד שטוב לילדים, וכי כסף אינו המתכון לאושרו של ילד. "הורות טובה לא נמדדת במספר החדרים בבית ולא במיטה בה ישן הילד. ניתן לגדל ילדים רבים בדירה קטנה בצניעות, אפילו בדלות, ולחנכם לערכים טובים, למעשים טובים, להישגיות ולכל מעלה טובה אחרת, ללא קשר לאמצעים הכלכליים שבידי ההורים", כתב השופט בהחלטה.

ההחלטה ניתנה בעניינם של הורים לקטין בן כ-6 שנים, שנקלעו לסכסוך גירושים חריף, שהוגדר על-ידי בית המשפט כ"סכסוך בעצימות גבוהה". עד לפרוץ הסכסוך התגוררה המשפחה יחד בדירה שהייתה בבעלות הגבר מלפני הנישואים ורשומה על שמו בלבד, אך לאחר שמגורי הצדדים יחד באותה דירה הפכו בלתי נסבלים, עזב האב את הדירה, והאישה נשארה לגור בה.

זמן קצר לאחר מכן הגיש האב תביעה למשמורת משותפת, ובמסגרתה נקבעו על-ידי השופט זמני שהות של הקטין עם ההורים, לפיהם האב יאסוף את הקטין מהמוסד החינוכי עם תום הלימודים בימים ראשון וחמישי וישיבו למוסד החינוכי למחרת בבוקר, ובנוסף הקטין ישהה עם כל אחד מהוריו לסירוגין בכל סוף שבוע, כאשר ביום שישי יאסוף האב את הקטין מהמוסד החינוכי עם תום הלימודים וישיבו למוסד החינוכי ביום ראשון בבוקר.

אושרו של הקטין לא תלוי בדירות פאר

ההחלטה לא נשאה חן בעיני האם (וכלשון השופט: "הנתבעת הזדעקה זעקה מרה"), שהגישה מיד, באמצעות עו"ד דני שרמן, בקשה בהולה לעיון מחדש בהחלטה, וטענה, בין היתר, כי לא ניתן לקבוע זמני שהות לפני שיינתן תסקיר בתיק או חוות-דעת מקצועית אחרת. שלושה ימים לאחר הגשת בקשה זו, הגישה האם בקשה בהולה נוספת לביטול ההחלטה.

כשקוראים את תיאור טענות האם בהחלטה הדוחה את בקשתה, קשה להתעלם מהנימה הצינית בה משתמש השופט. כך כותב השופט כי האם תיארה בפני בית המשפט "תמונה קטסטרופלית לפיה עומד להתרחש אסון חלילה כתוצאה מהחלטתי הנוראית. טענתה כבדת-המשקל של האם היא שהאב לקח את הקטין רחמנא ליצלן והלינו בבית הוריו, סבו וסבתו של הקטין. לא רק זאת, אלא שהאב עשה מעשה נורא וישן עם הקטין באותה מיטה. מוסיפה הנתבעת ומתארת את התמונה הנוראה, לפיה למחרת הלילה בו ישן הקטין עם האב, הוא איחר להביאו לבית הספר. לדבריה, הילד בכה כל הלילה ורצה לישון במיטתו שלו".

האב, באמצעות עו"ד יהודית מייזלס, פירט בתגובתו כי שכר דירה ברחוב סמוך לדירה בה גרה האם, במרחק שתי דקות ממנה, אלא שהדירה תעבור לחזקתו עוד מספר ימים, ועד אז הוא לן בבית הוריו בעיר אחרת. עוד השיב האב כי בבית הוריו יש חדר פנוי לקטין, אלא שהוא ביקש לישון עמו במיטה אותו לילה, והאב נעתר לכך.

האב אף צירף לתשובתו הודעת טקסט ששלחה אליו האם ביום בו ניתנה החלטת זמני השהות, ובה כתבה לו: "מניחה שאתה מאושר מהחלטת בית המשפט, בכל אופן שישי/סופ"ש הזה אתה איתו כי אני עובדת, וזה הסידור שלי... שישי ראשון כל חודש, תהנה". זאת, למרות שבהחלטה בעניין זמני השהות נקבע כי הקטין ישהה עם אמו באותו סוף שבוע. השופט התייחס לכך וציין כי הודעתה של האם סותרת את טענותיה בבקשותיה הבהולות לבית המשפט.

השופט ציין עוד כי לקח לתשומת-ליבו שדווקא האם היא זו שמעוניינת בשלום-בית, לדבריה, ואף פנתה וקיבלה מבית הדין הרבני החלטה למדור ספציפי (קביעה כי תוכל להישאר להתגורר בדירת האב), והיא מעוניינת שהאב "הנורא" ישוב להתגורר איתה ועם הקטין באותה דירה.

השופט הוסיף וקבע כי לא מצא פסול בהתנהגותו של האב, על-פי טענות האם. "אין שום פסול בכך שהאב ילון בבית הוריו ויארח שם את הקטין. מדובר בתקופת ביניים קשה, שהיא תוצר של פירוק התא המשפחתי. אושרו של הקטין לא נובע ממגורים בדירה מפוארת מרובת-חדרים, ואיני רואה שום מניעה לכך שהקטין יישן עם האב בבית הוריו".

עוד ציין השופט כי אין גם שום פסול בכך שהקטין הרך בשנים ישן עם האב במיטתו לילה אחד. "צריך לזכור שפירוק התא המשפחתי הוא אירוע רגשי קשה מאוד לכל המעורבים בו; להורים ולקטין ותפקידם של ההורים להקטין את המשבר ככל האפשר ולחסוך מהקטין כאבים מיותרים".

תסקיר עו"ס: בעוד חצי שנה

באשר לטענת האם כי אין להחליט על זמני שהות טרם יתקבל תסקיר עו"ס, ציין השופט כי תסקיר מתקבל בבית המשפט בדרך-כלל אחרי חצי שנה מהבקשה "לפחות", ולפיכך טענתה של האם כי אין לקבוע זמני שהות של הקטין עם האב, או לפחות לא כאלה הכוללים לינה, עד שיתקבל תסקיר - אינה מקובלת לאור השוויון המגדרי הראי לגישתו.

עוד הוסיף השופט כי במרבית התסקירים שראה קיימת הסכמה של הגורמים המקצועיים כי הימשכות הסכסוך בין ההורים היא הגורם המרכזי לנזקים הנגרמים להם. "מהתסקירים הרבים שראיתי בתיקים השונים, לפחות מאות אם לא אלפים, עולה כחוט השני מסקנה מקצועית אחת של העובדים הסוציאליים והפסיכולוגים העוסקים בתחום: כאשר שני ההורים נורמטיביים ואינם פועלים באופן קיצוני, עדיין נגרמת לילדיהם פגיעה קשה מאוד המשאירה בהם צלקות עמוקות כתוצאה מעצם הסכסוך בין ההורים... הפתרון האופטימלי עבור הקטינים (לדעתי גם עבור ההורים) הוא להרגיע ולהנמיך את להבות האש ולסיים את הסכסוך מהר ככל האפשר. ככל שהסכסוך מתמשך, כך גדל הנזק שנגרם לקטין. פעמים רבות קשה להורים להפנים שעצם קיומו של הסכסוך הוא שגורם את הנזק הגדול לילדיהם".

השופט הוסיף עוד כי "סכסוך הגירושים מוגדר על-ידי אנשי המקצוע כמשבר הקשה ביותר בחייו של אדם, קשה יותר מאבל על מותו של אדם קרוב", ולדבריו, במקרה הנוכחי הוא התרשם כי האם אינה משלימה עם רצונו של האב בגירושים, וכי התנהלותה עלולה לגרום לקטין נזק רגשי בלתי הפיך. "עליה להפנים כי הקטין אינו חלק מהסכסוך בינה לבין התובע, והמסר שעל כל אחד מההורים להעביר לקטין הוא שההורה האחר אוהב אותו, מסור לו ודואג לכל צרכיו, ולפיכך על כל אחד מההורים להביע שמחה על כך שההורה האחר מעוניין בקיומם של זמני שהות נרחבים".

בנסיבות, השופט התרשם כי התנהלותה של האם "נגועה בחוסר תום-לב ואינה ראויה", ולפיכך חייב אותה בהוצאות בסך 5,000 שקל לטובת האב.

החלטתו הנחרצת של השופט ברינגר לא סיימה את סאגת חלוקת זמני השהות הזמניים בין ההורים. האם הגישה באופן מיידי לבית המשפט המחוזי בקשת רשות ערעור וביקשה לעיכוב ביצוע ההחלטה - אך גם במחוזי לא התקבלו טענותיה. שופט בית המשפט המחוזי שאול שוחט דחה את הבקשה וקבע כי סיכויי הערעור אינם גבוהים, בין היתר מאחר שהחלטת שופט בית המשפט לענייני משפחה מנומקת וחוקית, ואין כל חובה להמתין לתסקיר עו"ס בטרם מתן החלטה על זמני השהות. השופט שוחט ציין עוד כי "לא מן הנמנע כי ערכאה דיונית אחרת הייתה קובעת הסדרי שהות אחרים, ייתכן שאף מצומצמים יותר", אך בכך אין די כדי להתערב בהחלטה.

עוד הוסיף השופט שוחט כי לאור העובדה שאף אחד מהצדדים לא הכחיש שהחיים יחד בבית המגורים המשותף הפכו לבלתי נסבלים, אין לראות בעזיבת האב את הבית מקור לשלילת זכויותיו, וכך גם לא את העובדה שהאם הייתה המטפלת העיקרית בקטין עד לפרידה. "עזיבת האב את הדירה אינה יכולה להצטייר כצעד שלילי שאינו לטובת הקטין. התרפקות המבקשת על העבר המשותף ועל אותו סטטוס-קוו שהתקיים לטענתה עד לפירוד, מששימשה היא כמטפלת העיקרית בקטין, אינה משנה יותר מדי, משאת המצב שהיה קיים עובר לפירוד לא ניתן להשיב. עובר לפירוד לא התקיימו לינות של הקטין עם המשיב בלבד, מהטעם הפשוט שהמשפחה התגוררה תחת אותה קורת-גג. 

"גם אם זמן האיכות שבילה המשיב בפועל עם הקטין היה קטן יותר מהסדרי השהות הזמניים שנקבעו - מדובר היה בהתנהלות המשפחה ובסדרי העדיפויות של הצדדים. אלה השתנו עם הפירוד", כתב השופט.

עוד הוסיף השופט כי האב אינו זר לקטין, וגם אם בילה עמו זמן איכות באופן נמוך משמעותית מהאם - מדובר בבילוי שנעשה מדי יום ביומו, דבר שאינו מתאפשר עוד משהצדדים הפרידו את מגוריהם.

עוד כתבות

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמודה: ישראל לא לחצה מספיק על חמאס ולכן אין עסקת חטופים

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

בורסת טוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אסיה; גוגל טסה במסחר המאוחר

ניקיי מטפס ב-1.1%, מדד שנחאי מוסיף לערכו 0.8%, מדד שנזן מתחזק ב-1.5%, הנג סנג קופץ ב-2.1% ומדד קוספי מתקדם ב-1.2% ● גם החוזים העתידיים על מדדי ארה"ב נסחרים בעליות ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם