גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מועצת ברנר נגד תדיראן: "הגישו נגדנו תביעת הפחדה קלאסית"

חברת הסוללות תבעה את המועצה, את העומד בראשה ובכירים בוועדה המרחבית, בטענה כי הם מסכלים את הקמתו של מפעל סוללות בהשקעת עתק ● כעת טוענים הנתבעים כי זו דרך "לאותת" להם להימנע מחובתם הציבורית

לא הרחק מצומת ביל"ו הסואן ניצבת קרקע ריקה שהתוכניות העתידיות לגביה הפכו לקרב האשמות אישיות ולתביעת עתק. מצד אחד ניצבת חברת תדיראן שמבקשת להקים במקום מפעל חדש לייצור סוללות, ומנגד המועצה האזורית ברנר, שבשטחה נמצא השטח; ראש המועצה, דורון שידלוב; ובכירים בוועדת התכנון המרחבית שורקות.

בספטמבר האחרון הגישה חברת הסוללות תביעת ענק בסך 20 מיליון שקל נגד המועצה האזורית ברנר, נגד שידלוב, נגד מהנדסת הוועדה המרחבית לתכנון ובנייה שורקות, אנה קוגן, ונגד יו"ר הוועדה, משה קזולה. טענת החברה היא שהנתבעים מסכלים את תוכניתם להקים במקום מפעל חדש.

אלא שכעת טוענת המועצה בכתב ההגנה שהגישה כי מדובר ב"תביעת הפחדה קלאסית אשר אינה אלא ניסיון נואל 'לאותת' לעובדי ציבור ולרשויות ציבוריות 'להתיישר' עם דרישות התובעת ובכך להימנע מלבצע את מלאכתן בהתאם לדין".

מפעל בהשקעה כוללת של 350 מיליון שקל

שורשי המחלוקת נעוצים בעסקת מקרקעין מ-2016 שבה רכשה תדיראן מגרש ריק תמורת 101 מיליון שקל. את השטח קנתה תדיראן במטרה להקים עליו מפעל סוללות חדש, שיחליף את המפעל הנוכחי שלה, בהשקעה של רבע מיליארד שקל נוספים.

למרות הזמן הרב שעבר מאז רכישת הקרקע, המפעל לא קם, וזאת, לטענת תדיראן, בשל "התנהלות מקוממת ובלתי נתפסת של הנתבעים אשר פוגעת באופן אנוש בזכויותיה וגורמת לה נזקים כבדים ביותר. כל זאת בשל אופן טיפולם הנפשע בהליכים התכנוניים הקשורים בהקמת מפעל חדש".

לפי החברה, בתחילת 2017 הם פנו לוועדה המקומית בבקשה לקבל מידע תכנוני לצורך הגשת בקשה להיתר בנייה בשטח. "משהתברר לתושבי האזור כי המפעל שמתוכנן לקום במגרש הוא מפעל הסוללות של תדיראן, החלה להתארגן מחאה נגד הקמת המפעל, מחאה שהוזנה כולה מחוסר ידע וחוסר הבנה של התהליכים במפעל", נכתב בכתב התביעה.

שם גם מתואר ראש המועצה שידלוב כמי ש"נסחף" לצד המחאה, וזאת "משיקולים אלקטורליים ופופוליסטיים", וכי עמדתו סיכלה את הקמת המפעל. בחברה צירפו התבטאות של שידלוב שנלקחה לדבריהם מדיון שהתקיים בוועדת הערר המחוזית מרכז בינואר 2018, כשאמר: "כשתדיראן היו אצלי, אמרתי להם, 'לא ברוכים הבאים'. אני אעשה הכול במסגרת החוק, ומפעל הסוללות לא יקום כאן".

עוד נטען כי במהלך 2017 פנו אנשי המועצה לוועדה המחוזית לתכנון ובנייה מרכז "מאחורי גבה של תדיראן - בעלת המקרקעין - וטענו כי יש לעדכן את הוראות התוכניות התקפות במקרקעין המדוברים. כן הם ביקשו כי עד לאישור תוכנית כאמור הוועדה המחוזית תפרסם תנאים מגבילים שימנעו הוצאת היתרי בנייה", נכתב בכתב התביעה.

כן נטען כי לאחר שבוועדה המחוזית לא קיבלו את הבקשה, מועצת ברנר יזמה "תוכנית חדשה רזה למקרקעין", כדי לקדם הליך תכנוני אחר. עוד לטענתם, כחלק מתוכנית אחרת, רחבת-היקף, שמייעדת שטח של מאות דונמים לפארק תעסוקה שיוקם מצפון לשטח שבבעלות תדיראן, נקבע כי ייבנה "אזור תיירות ונופש" בסמוך למפעל המתוכנן. לטענת תדיראן, מדובר בניסיון ל"לסכל את עמידת המפעל במבחני 'מרחק הפרדה'" (אמת-מידה סביבתית המודדת מרחק של מפעל המשתמש בחומרים מסוכנים מאזורי שהייה אינטנסיביים של תושבים, ג"ל).

"לא ברור אילו בדיקות נעשו לפני הרכישה"

בכתב ההגנה מסבירים במועצה כי כוונתם הייתה לקדם באזור, שנים קודם לכן, "מתחם מסחרי, ומעליו משרדים וחניונים, ומתחם לוגיסטי, ומעליו משרדים וחניונים, באופן שניתן יהיה לנצל את מלוא הזכויות".

בנוסף, המועצה מעלה תהייה בדבר הבדיקות שהחברה טוענת שביצעה טרם רכישת המגרש. "לא ברור אילו 'בירורים מקיפים' נערכו, שעה שרק חצי שנה לאחר רכישת המקרקעין נאותה התובעת לפנות לוועדה המקומית בבקשה לקבל דף מידע תכנוני".

לצד המחלוקת בעניין אופיו של האזור, נשאלת השאלה האם בית המשפט הוא אכן המקום לברר סוגיות מעין אלה. זאת שלא בדרך המוכרת של מוסדות התכנון, ובהם ועדות הערר.

בימים האחרונים פנה שידלוב לבית המשפט בבקשה לקבל חסינות לפי פקודת הנזיקין. בין היתר הוא כתב כי "הוספת ראש המועצה לרשימת נתבעים לא נעשתה כי קיימת לתובעת עילת תביעה אישית כנגדו, אלא כי מטרתה היא ניסיון פסול להטיל עליו מורא ולהפעיל עליו מכבש לחצים בצורת 20 מיליון שקל כדי לגרום לו להתעלם מדעתו האישית ו/או מחובתו הציבורית".

גם מהנדסת הוועדה המרחבית ויו"ר הוועדה הגישו בנפרד משידלוב בקשה לחסינות מהתביעה. השניים, שאינם כפופים למועצה, מציגים זווית לא מחמיאה לתדיראן. "כשהתובעת רכשה את המקרקעין, הם לא היו ב'וואקום' תכנוני. היה על התובעת להשתלב בתוכניות, בהליכים ובמגמות התכנוניות שהיו קיימות במקרקעין. דבר זה נמסר לתובעת אף טרם רכישת המקרקעין... התובעת בחרה להפעיל מכבש לחצים על גורמי התכנון, אשר תביעה זו היא חלק מהם, אשר כל מטרתה להלך אימים על גורמי התכנון ולהניף את 'חרב' התביעה מעל צווארם באופן אישי", נכתב.

נכון להיום בית המשפט טרם קיבל החלטה בנוגע לבקשות החסינות. את תדיראן מייצגים עורכי הדין הלה פלג וגלעד יניב ממשרד אגמון ושות' רוזנברג הכהן ושות'. את מועצת ברנר מייצגים עורכי הדין יואב רזין ושי צפוני ממשרד נשיץ, ברנדס, אמיר ושות'. 

חסינות לנושאי משרה: "תביעה אישית אינה דרך המלך"

עו"ד עפר שפיר, מומחה במשפט מוניציפלי ומינהלי, אומר כי הגשת תביעה אישית נגד נושאי משרה אינה "דרך המלך", ומסביר כי "נהוג לתבוע את האישיות המשפטית שכלפיה יש טענות, ובמקרה הזו המועצה היא סוג של תאגיד. זה חלק מהרעיון של ההתאגדות. לדוגמה, אם יש החלטה שגויה לשיטתו של מישהו בחיוב ארנונה, אז לא הולכים לתבוע את מנהל הארנונה אלא את הרשות המקומית. מתי מרימים מסך? במקרים שבהם אפשר לראות שבהתנהלותו של נושא המשרה מתקיימת חריגה מאוד בוטה מהסמכויות, למשל כשיש יריבות אישית או שיקול פוליטי. סעיף 7א לפקודה נועד בדיוק למטרה של בקשה לחסינות שאיננה אוטומטית".

בתי המשפט בוחנים כל מקרה לגופו, מסביר עו"ד שפיר, שמוסיף כי "רוב-רובן של התביעות אינן מוגשות נגד נושאי משרה. זה החריג ולא הכלל, אם כי לא מדובר בחריג נדיר. חשוב לומר שחלק מהמקרים מוצדקים, ובאחרים המטרה היא להפעיל לחץ על נושאי משרה. כשאדם נתבע אישית, הוא נלחץ ויכול ללחוץ לפשרות - זו טקטיקה שמעת לעת נוקטים תובעים". 

עוד כתבות

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בוול סטריט; נטפליס יורדת בכ-7%

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● ירידות בבורסות אירופה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר