גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הייצוג החסר לא פוסח על חברות התשתיות והאנרגיה: רק 28 מתוך 124 נשים בדירקטוריונים

מעקב "גלובס": שיעור הנשים בדירקטוריונים בחברות האנרגיה והתשתיות הישראליות עומד על כ-20% • הנתונים נמוכים גם בקרב החברות הנכללות ב"מדד מעלה", המעניק ניקוד על ייצוג נשים בעמדות בכירות • ב-5 חברות אנרגיה אין אפילו אישה אחת בדירקטוריון

נשים בדירקטוריון - חברות אנרגיה
נשים בדירקטוריון - חברות אנרגיה

עד כמה נרחבת התופעה של היעדר ייצוג של נשים בדירקטוריונים של ארגונים? בסוף השבוע הצגנו ב"גלובס" את הנתונים העגומים שמצביעים על היעדר נוכחות, לעתים כמעט מוחלטת, של נשים בין מקבלי ההחלטות בחברות הייטק מובילות בישראל.

אבל מדובר, כאמור, בבעיה חוצת מגזרים. מבדיקת "גלובס" עולה כי גם בתחום האנרגיה והתשתיות המצב בישראל רחוק מלהיות שוויוני.

הבדיקה נעשתה בקרב 18 חברות אנרגיה ותשתיות הפועלות בישראל, שבחרו להצטרף באופן וולונטרי ל"מדד מעלה" - הפועל לקידום נושאים של אחריות תאגידית ולפיתוח סטנדרטים של ניהול אחראי בישראל. במסגרת חברותן במדד, מקבלות החברות ניקוד על שיעור הנשים בהנהלתן או בדירקטוריון החברה.

מהנתונים עולה כי מתוך 124 חברי הדירקטוריון הנכללים בחברות ש"במדד מעלה", ישנן 28 נשים בלבד - שיעור של 22.5% בלבד. במילים אחרות - גם החברות שבחרו מרצונן החופשי להצטרף למדד המדרג אותן לפי פרמטרים של הוגנות, סביבתיות וגיוון אנושי, בוחרות להדיר נשים, או להסתפק ב"תמונה קבוצתית עם גברת".

מלבד חברה אחת, מקורות, שבה ארבעה מתוך שישה מקומות בדירקטוריון מאוישים על ידי נשים - אצל יתר החברות שיעור הנשים נמוך ואינו מייצג רוב, ובארבע מהחברות שבמדד - דור אלון, סימנס ישראל, י.ד דרך ארץ בע"מ ודרך ארץ הייווייז (1997) בע"מ - אין כלל נשים בדירקטוריון.

עם זאת, התמונה המשתקפת מחברות שלא בחרו לקחת חלק באותו מדד לא מציגה תמונה מעודדת יותר. לדוגמה: בסונול יש שמונה חברי דירקטוריון ואפס נשים; שפיר הנדסה מחזיקה דירקטורית אחת מתוך שמונה חברים, לאפריקה מגורים חברת דירקטוריון אחת מתוך שבעה חברים, בחברת אנג'יאן המפעילה את מאגר הגז כריש-תנין אין אישה בדירקטוריון בארץ, אך יש שתי נשים בדירקטוריון הבינלאומי. וכך הלאה.

הדרך לשוויון מלא עדיין רחוקה

"אחוז הנשים בדירקטוריונים הנכללים ב'מדד מעלה' כמעט שלא עלה מאז תחילת המדידה, ועומד על כ-25%. בדירוג של 2019 מדובר בסה"כ ב-127 דירקטוריות ביחס ל-343 דירקטורים גברים", אומר מומו מהדב, מנכ"ל ארגון מעלה. "החדשות הטובות הן שהדירוג הראה עלייה באחוז הנשים בהנהלה, שעומה על 30% ביחס ל-25% בשנה הקודמת".

חברות תשתיות ואנרגיה

לגבי העתיד אומר מהדב כי "בדירוג מעלה 2020 יתקבל ניקוד מלא על מגוון מגדרי בדירקטוריון רק כאשר שיעור הנשים יעמוד על 50% לפחות, ולמדד נוספו שאלות לגבי תוכניות ליצירת עתודה ניהולית נשית".

השוואה עולמית מעניינת לסקטורים הללו אפשר למצוא במדד 600 STOXX ERU, הבוחן מדדי ייצוג של חברות נסחרות בחלוקה לסקטורים באירופה. לפי המדד האירופי, בחברות משאבים וכימיקליים מהוות נשים 31% מבין חברי הדירקטוריון, ובחברות בנייה ונדל"ן 32%. כלומר, התמונה העולמית נראית שוויונית יותר בכל הקשור לייצוג של נשים בדירקטוריון - אבל גם מעבר לים הדרך לשוויון מלא עדיין רחוקה.

ייצוג שוויוני יותר בחברות הממשלתיות

בישראל לא קיימת חקיקה הקובעת מכסת ייצוג הולם לנשים בחברות פרטיות, אך המחוקק קבע בעבר חובות של ייצוג הולם לנשים בחברות הממשלתיות. ואכן, בחברות הממשלתיות - נתיבי ישראל, מקורות, נמל אשדוד ונמל חיפה - שיעור הייצוג של נשים הוא גבוה יותר.

אלו הן חברות שבהן ישנה יד מכוונת, היוצרת מגמה; כשישנם חוקים או הסדרים אחרים הקובעים מכסות ייצוג הולם לנשים בדירקטוריונים של חברות ציבוריות, הן מיישרות קו ומבססות את הדירקטוריון שלהן על שותפות מגדרית ולא על נטילת אחריות סמלית בלבד.
"בהקשר של החברות הממשלתיות - הקמת נבחרת הדירקטורים/יות, חובת הגיוון והעדר תגמול כספי משמעותי השפיעו משמעותית על הגיוון בחברות הממשלתיות, כפי שאפשר לראות בנמלים ובמקורות", מסבירה אלה אלקלעי, יושבת ראש שדולת הנשים ו-IBI קרנות נאמנות.

אלה אלקלעי,  יו"ר אי.בי.אי קרנות נאמנות  / צילום:  אילן בשור

"ספציפית, תחום האנרגיה והתשתיות הוא תחום שמרני שחדשנות איננה מהווה מרכיב משמעותי בהתפתחותו. אם רוצים שאנשים ימצו את הפוטנציאל שלהם ושחברות יוכלו לבחור את הטובות והטובים ביותר, צריך לוודא שיש גיוון.

המשמעות היא ממש לא להתפשר על איכות, להיפך - היות שנשים שמצליחות להגיע לתפקידים בכירים הן חייבות להיות מוכשרות ונחושות מגברים שהגיעו לתפקידים דומים".

הקשר בין שוויון מגדרי ותוצאות

 חקיקה בנוגע לייצוג שוויני לא קיימת בישראל. מחלקת המחקר של הלשכה המשפטית בכנסת ביצעה סקירה עולמית של התחום, ממנה עולה כי בחלק מהמדינות שחוקקו חובת ייצוג הולם לנשים בדירקטוריונים של חברות נסחרות, כמו נורבגיה, גרמניה וקליפורניה, הליך החקיקה נמשך שנים ועורר ויכוח ער בין המצדדים למתנגדים לחוק. ואמנם, שורת מחקרים שנעשו בתחום הוכיחו כי ההתערבות באמצעות חקיקה מייצרת יתרון לחברות עצמן, ולא רק באקט של שילוב הוגן. מחקר של MSCI research group מ-2017 שמצא שחברות אמריקאיות שהחלו את חמש השנים 2011-2016 עם לפחות שלוש נשים בדירקטוריון שלהן, דיווחו שההכנסות שלהן למניה היו גדולות ב-45% לעומת חברות שבדירקטוריונים שלהן לא היו נשים באותה התקופה.

מחקר נוסף שנערך על ידי קרדיט סוויס בין 2006-2012 והשווה בין כ-2,000 חברות בינלאומיות, מצא שנוכחות נשים בדירקטוריון הובילה לשיפור בביצועים המסחריים במספר ערכי מפתח, בכלל זה בביצועי המניות של החברה.

במקרה של חברות עם שווי שוק של יותר מ-10 מיליארד דולר, נוכחותן של נשים בדירקטוריון הובילה לשיפור בביצועי המניות ב-26% לעומת חברות שהדירקטוריון שלהן היה מורכב מגברים בלבד. עוד נמצא באותו מחקר כי חברות עם נשים בדירקטוריון התמודדו טוב יותר באופן משמעותי עם המשבר של שנת 2008, תפקדו טוב יותר בזמן מיתון, ושבממוצע הן נטו לקחת פחות סיכונים ולצבור פחות חוב.

מחקר מעניין נוסף מצא שנוכחות נשים בדירקטוריון מגדילה את הסיכויים שהחברה תיצור "עתיד בר קיימא", וזאת משום שחברות כאלה נוטות לנקוט בצעדים כמו הקמת מבנה תאגידי חזק יותר ורמה גבוהה יותר של שקיפות.

עוד כתבות

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

עד לפני יומיים ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר