גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נגיף הקורונה מתפשט ומנפץ לרסיסים את הצמיחה הסינית בתיירות. מי עוד ישלם את המחיר?

הנזק הכספי עקב בלימת התיירות הנכנסת והיוצאת מסין מסמל את תחילת המשבר הבא בענף, כזה שממדיו עלולים להיות עצומים ● החשש הנוסף הוא מאפקט הפרפר: אובדן הכנסות גם מהתעשיות הסובבות אותה

מחכים ביציאה משדה התעופה בסין / צילום: GEMUNU AMARASINGHE, AP
מחכים ביציאה משדה התעופה בסין / צילום: GEMUNU AMARASINGHE, AP

אוניות הקרוזים שרק בשנה שעברה הסיטו את מסלולן לכיוון סין כבר מחשבות מסלול מחדש, התעופה העולמית מדירה את מטוסיה מסין, והתיירות היא אחד הענפים שיספגו את המכה הקשה בעקבות מגפת הקורונה ועננת חוסר הוודאות שאופפת אותה.

סין היא יצואנית של כ-160 מיליון תיירים בשנה, והיא אחראית על כ-12% מכלל התיירות העולמית. אם לא די בכך, התיירים הסינים נחשבים ל"משתלמים ביותר" עבור המדינות בהן הם מבקרים: ההוצאה שלהם הסתכמה ב-2018 בכ-270 מיליארד דולר - כמעט פי שניים מהיקף ההוצאה של התיירים האמריקאים שבמשך שנים כיכבו בראש טבלת ההוצאות של תיירים. 

התנופה הסינית מככבת בכל כנסי התיירות והתעופה ונחשבת למנוע הצמיחה העיקרי של התעשיות הללו - אל מול טרנד הפחתת הטיסות משיקולים אקולוגים, מסתכלים קודקודי הענף בערגה על טרנד התיירות ועל המספרים העצומים שמספקת סין. השנה, כך העריכו בתקשורת הסינית, צפוי מספר מחזיקי הדרכונים ברפובליקה הסינית, העומד על כ-9% מכללי האוכלוסייה, להכפיל את עצמו ל-240 מיליון. ענף התיירות העולמי חיכה לכך בקוצר-רוח - אלא שכעת הרוח יוצאת מהמפרשים. התנופה התיירותית שצמחה בקצב של 5%-6% בשנה עשויה להיעצר, והמדינות שסין מהווה עבורן מקור הכנסה עצום ישלמו גם הן את המחיר.

במקביל, סין עצמה מתרוקנת מתיירים: 143 מיליון תיירים ביקרו בסין ב-2019 (כך על-פי הערכות, נתונים סופיים לשנה זו עדיין אין) - עלייה של 1% לעומת 2018, כשהם השאירו בסין סכום של כ-130 מיליארד דולר. רובם הגיעו ממדינות האזור.

המספרים הגדולים של הנזק הכספי עם בלימת התיירות הנכנסת והיוצאת מסין מסמלים את תחילת המשבר הבא בענף, כזה שאת ממדיו קשה לאמוד בשלב זה.

"ב-20 שנה האחרונות נפתחה סין לתיירות יוצאת. מפחות מאחוז אחד, זינק הנתח הכלכלי העולמי של סין ל-20% במונחים של הוצאה כספית", אומר ד"ר ערן כתר, מרצה בכיר במחלקה לניהול תיירות ומלונאות במכללה האקדמית כנרת ומחבר ספרים בנושא משברים בענף התיירות.

לדבריו, "ראינו משברים שנבעו מאירועי טרור שבשנים האחרונות הפכו להיות חלק מהחיים, כמו אירוע הדקירה בלונדון השבוע. זה קורה בהרבה מקומות בעולם, והתיירות למדה להבליג על זה. אירועים של בריאות מתנהגים אחרת. בדומה למגפה הבריאותית, על המגפה התיירותית שבאה בעקבותיה אנחנו יודעים להגיד היכן היא מתחילה, אבל אנחנו לא יודעים היכן זה ייעצר. במקרה של סין זה כמו שמכונית נוסעת במהירות של 100 קמ"ש, ומרימים את בלם היד בבת-אחת.

"בחנתי עשרות משברי תיירות בעולם, ואני יכול להגיד שגם כשהמשבר הזה יסתיים, וגם כשיימצא חיסון, ויבוטל מצב החירום, לתיירות ייקח זמן עד שהיא תתאושש. תיירי הפנאי לא ימהרו לחזור לסין. החשש הוא מפגיעה גם במדינות אחרות - השבוע שמענו על מקרה של מוות ראשון בפיליפינים, ואם חלילה זה יגיע לעוד מקומות, גם שם נראה בלימה בתיירות. גם אחרי שהמגפה הזו תחלוף, התאוששות יכולה לקחת שבועות ובחלק מהמקומות גם חודשים".

אפקט הפרפר הסיני

מדינות אסיה הסמוכות חוות מכה קשה

הפגיעה בעולמות התיירות מתרחשת בשני צדי המטבע - בתיירות הנכנסת לסין ובתיירות שסין מייצאת לעולם. היעדים העיקריים עבור הסיניים הן מדינות אסיה הסמוכות, והן חוות מכה קשה. "רבע מהתיירות לתאילנד היא סינית", אומר כתר. "האי קוסמוי עומד ריק. התאילנדים דיווחו על ירידה של 80% בתיירות הנכנסת מסין. מי שנהנה מהתיירים הסינים חשוף הרבה יותר לפגיעה. עבור מדינות אסיה בעיקר מדובר במכה כלכלית מאוד קשה, ביפן שליש מהתיירות מקורה בסין, ובדרום קוריאה הנתח של התיירות מסין גדול מזה.

"בכל יום שבו העוצר של התיירים הסינים ממשיך, זה אובדן של עשרות מיליוני דולרים. תייר סיני מוציא בממוצע 2,000 דולר בשהות. אלה מיליארדי דולרים בשנה. מעבר לאובדן ההכנסות המיידי, יש אובדן הכנסות פוטנציאלי למדינות האחרות בעקבות קצב התפתחות המגפה. אובדן ההכנסות משפיע לא רק על תעשיית התיירות הישירה אלא גם על התעשיות הסובבות אותה: אלה לא רק מלונאים אלא גם נהגי מוניות, מכבסות וגם החקלאי בצפון תאילנד שמגדל בננות שמהן עושים שייק לתיירים".

בישראל ביקרו 156 אלף תיירים מסין ב-2019, זאת מתוך 4.55 מיליון התיירים שהגיעו לכאן באותה שנה. "מדובר בשיעור קטן, אלא שאי-אפשר להקל בו ראש", אומר ד"ר אלכס פבזנר, מנהל המרכז לחקר התקשורת הסינית במסלול האקדמי במכללה למינהל. "זה מספר שצמח מהר. ברקע שממשלת סין הסירה את אזהרות המסע מישראל, ראינו זינוק. והפוטנציאל הוא עצום".

גם פבזנר התייחס להוצאה הממוצעת הגבוהה של התיירים הסינים, אותם הוא מגדיר "הכי בזבזנים בעולם. כפועל יוצא של עליית מעמד הביניים. זו תופעה שמתדלקת את הכלכלה העולמית בכל הרמות. הם אוכלים יותר, צורכים יותר, נוסעים לחו"ל וקונים. 3/4 מהתיירים הסינים יצאו בפעם הראשונה למדינות אסיה ובפעם השנייה והשלישית למדינות אירופה. רוסיה כבר סגרה את מערכת הרכבות בגבולות שלה עם סין, והפאניקה עצומה".

בישראל: ירידה של 70% בהזמנות 

ואכן, גל הביטולים לא מפתיע גם מכיוון התיירים הישראלים, כשהוא יוצא מגבולות סין. באתר גוליבר מזהים ירידה של 70% בהזמנות לסין ושל 45% בהזמנות להונג קונג, סינגפור וטייוואן. בפלטפורמת ההזמנות העסקית לבתי מלון Arbitrip מזהים ביטולי נסיעות באזור המזרח, והמשבר מתחיל לתת אותותיו גם ביעדים במערב.

הביטולים הרבים באים לידי ביטוי בצניחה במחירי הלינה. נתוני Arbitrip משקפים ירידה של 45% במחירי מלונות בדירוג 4 ו-5 כוכבים בבייג'ינג בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. בהונג קונג נרשמה ירידה של 31%, ובטוקיו ובסידני נרשמה ירידה של כ-15%.

"מדינות היעד של התיירים הסינים כבר מתחילות לחשוב על הסטת הפוקוס למדינות אחרות", מוסיף ד"ר כתר. "במשרד התיירות של תאילנד, למשל, מסתכלים על מדינות יעד פוטנציאליות להגדלת התיירות כמשובר בעיקר בתיירות מוסלמית, מאינדונזיה ממלזיה וממדינות ערב".

עו"ד עדי ויצהנדלר, בעלת חברת ייעוץ אסטרטגי לעסקים עם סין, מספרת כי לצד הארכת חופשת ראש השנה הסינית עד ל-10 בפברואר, אזורים שלמים במדינה משותקים. "עוד בהתחלה ממשלת סין סגרה אתרי תיירות דוגמת החומה הסינית או פארק דיסני; בשנחאי שהיא מרכז תיירות ועסקים יש פעילות מצומצמת; ובמחוז גאונגדונג, המחוז הכי עשיר בסין, הפעילות נעצרה באופן רשמי. ארגון התיירות העולמי העריך כי התיירות היוצאת מסין תגדל מכ-160 מיליון תיירים כיום ל-200 מיליון ב-2020. ענף התיירות באופן טבעי נפגע באופן ישיר מהמצב. הממשלה הסינית פועלת למיגור המגפה ובשיתוף עם גורמים בינלאומיים והעם הסיני, המגלה סולידריות חברתית גבוהה, מנסה להשתלט על המחלה. ככל שהמגפה תמוגר מהר יותר, כך ניתן לצפות שענפים שאינם נפגעים באופן ישיר לא ייפגעו, ושכלכלת סין וכן כלכלת העולם יתייצבו". 

עוד כתבות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● "לעובדים היה קשה לתפקד דווקא כשהבינה המלאכותית התפוצצה"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באסיה; הניקיי צולל ב-2%

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות