גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עם חילוקי דעות פנימיים ותקציב נמוך: כך נראה הגוף שנלחם בענקיות הטכנולוגיה

מקנס של 5 מיליארד דולר לפייסבוק ועד לניסיון להבין איפה אמזון מנצלת את כוחה: בחזית המאבק בענקיות הטכנולוגיה נמצאת ה–FTC, נציבות הסחר הפדרלית בארה"ב ● עליית הנושא לסדר היום הציבורי ויו"ר דומיננטי הובילו לביקורת פנימית וחיצונית כלפיה ולניסיון לנגוס בסמכויותיה

ג'ו סימונס, יו"ר ה-FTC / צילום: רויטרס
ג'ו סימונס, יו"ר ה-FTC / צילום: רויטרס

בין מלחמת הסחר של ארה"ב וסין לקמפיין הבחירות לנשיאות מתנהל קרב נוסף וחשוב לא פחות: הקרב על הרגולציה של ענקיות הטכנולוגיה. נושאים של הגבלים עסקיים, פרטיות ואבטחת מידע ופיקוח על תכנים פוליטיים תופסים בשנה האחרונה את קדמת הבמה. נציגי חברות הטכנולוגיה הגדולות מרבים להתראיין וכך גם הפוליטיקאים הרפובליקנים והדמוקרטים בארה"ב. כולם מדקלמים מסרים שנועדו לרכוש את אמון קהל הבוחרים או המשתמשים ולהראות להם שהם עובדים בשבילם.

מי שמנהלים את מאבק הכוחות הזה מאחורי הקלעים, מהצד של הרגולטור, הם פקידי ממשל טראמפ, ובראשם אנשי נציבות הסחר הפדרלית (ה-FTC). ג'ו סימונס, המכהן כיו"ר הנציבות זה שנה וחצי, שם בראש סדר העדיפויות שלו את המאבק בענקיות הטכנולוגיה.

סימונס הוא מינוי של טראמפ, כחלק ממהלך של מינוי בכירי ממשל שביצע מעט אחרי שהתחיל לכהן כנשיא. הוא אומנם הגיע ל-FTC מהשוק הפרטי, שם היה שותף במשרד עורכי דין, אך בעברו שימש כיו"ר משותף של קבוצת ההגבלים העסקיים של ה-FTC. במסגרת תפקידו הראשון בנציבות היה שותף בפיתוח הכללים המנחים למהי הפרה של חוק התחרות שאומצו על ידי ה-FTC ומשמשים אותה עד היום.

לפני שנה הוביל סימונס הקמה של "כוח משימה מיוחד" לחקירות בתחום הטכנולוגיה בשם TED -Technology enforcement division. היחידה אחראית על חקירות של חשדות להפרת חוקי התחרות בתעשיית הטכנולוגיה ועל אכיפתם. במהלך השנה שחלפה מאז הקמת כוח המשימה, הנציבות פתחה למעלה מתריסר חקירות נגד חברות טכנולוגיה, וכיום מנהלת 14 חקירות פעילות. בנוסף, ה-FTC היא בעלת הסמכות לפעול נגד הפרות של פרטיות ואבטחת מידע.

ה-FTC לא חושפת את פרטי החקירות, על מנת שלא לחבל בהתנהלותן, אך דיווחים בתקשורת בארה"ב שפכו אור על חלק מחקירותיה. לפי דיווח ב"בלומברג" מדצמבר האחרון, אחת החקירות המתנהלות כיום היא נגד אמזון והיא עוסקת בשליטתה בשוק הענן. לפי גרטנר, אמזון מחזיקה ב-48% מהשוק, ומיקרוסופט ב-16% נכון ל-2019. פעילות הענן של אמזון (AWS) אומנם מהווה רק 12.5% מהכנסות אמזון, אך היא אחראית לרווח של החברה ומסבסדת את פעילות הקמעונאות המפסידה.

ג'ף בזוס / צילום:  Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב

גם פייסבוק נמצאת תחת חקירה פעילה של ה-FTC, כפי שחשפה החברה ביולי האחרון. החקירה עוסקת ככל הנראה ברכישות ווטסאפ ואינסטגרם. בימים אלו החברה פועלת לאיחוד של התשתיות של האפליקציות, כשבחברה מסבירים כי המטרה היא לאפשר תקשורת מאובטחת יותר. עם זאת, פוליטיקאים בארה"ב מאיימים להוציא צו מניעה, בטענה כי המהלך נועד למנוע מהרגולטור לפרק את החברה.

חקירות של רכישות ומיזוגים שאושרו בעבר על ידי הנציבות הן פעילות יוצאת דופן, שמדגימה את המדיניות הלוחמנית של סימונס. ההוראה לבחון רכישות עבר נחשבת לשנויה במחלוקת, ואף כונתה "מטורפת" על ידי נציב מסחר לשעבר.

בראיון ל"בלומברג" באוגוסט האחרון, סימונס הגן על ההחלטה ואמר שפירוק חברה הוא צעד מאתגר, אך ייתכן שמדובר בצעד נכון כדי להחזיר את התחרות לסקטור הטכנולוגי. "זה לא פתרון אידיאלי, אבל אם נהיה חייבים, נעשה את זה", אמר. בינתיים, אמזון, פייסבוק וגוגל נחקרו כולן בשל מיזוגים ורכישות שאושרו בעבר.

אי הסכמות בתוך הסוכנות

בחודש שעבר זכינו להצצה נדירה לשיח הפנימי בסוכנות, עם שני פאנלים שהתקיימו בתערוכת ה-CES בלאס וגאס. אחד מהם היה נאום של יו"ר הנציבות, והשני - פאנל של שאלות ותשובות עם שתיים מעובדותיה. בנאומו, סימונס חזר על הצהרותיו הרגילות בנוגע לחשיבותה של הנציבות, להישגיה האחרונים ולצורך שלה בתקציבים נוספים. בפאנל שנערך מאוחר יותר התקיים דיון שחשף אי הסכמות בתוך הנציבות, שנחלקת לשני מחנות הדוגלים במדיניות שונה.

"אנחנו יכולים רק להרוויח מלהסתכל על העבודה שלנו בעבר ולשאול אם החלטנו את ההחלטה הנכונה, לא רק כדי לבצע מהלכים עדכניים עכשיו, אלא גם כדי לבדוק את איכות התחזיות שלנו", אמרה רבקה סלוטר, אחת מנציגות הסוכנות בפאנל, התומכת במדיניות המחמירה של סימונס. "החלטות בתחום ההגבלים העסקיים מבוססות על תחזיות, כמו ההנחה ששחקן שלישי יכנס לשוק. אם הנחות אלו התבררו בדיעבד כלא נכונות, הן יכולות ללמד אותנו להיות מדויקים יותר בתחזיות העתידיות שלנו. זה נכון לא רק בתחום הטכנולוגי, אלא גם בתחומי הבריאות, למשל עם מיזוגים של בתי חולים".

לעומתה, עובדת נוספת של הנציבות, כריסטין ווילסון, הביעה עמדה הפוכה בכל הנוגע לבחינה מחודשת של מיזוגים ורכישות: "אנחנו לא רוצים להסתכל רק על הפגיעה מעסקאות אלא גם על היתרונות שלהן, ואני רוצה לראות אותנו עושים הערכות שלוקחות בחשבון את שני הצדדים באופן יותר מאוזן".

ווילסון אף הדהדה חלקים מהביקורת המופנית כלפי הנציבות מבחוץ: "אני מאמינה שכל פעולה שניקח בנוגע לפירוק של חברה לא צריכה להגיע רק כי החברה היא גדולה ומצליחה, אלא על בסיס הליך אכיפה שכולל את כל השלבים הנחוצים והקבועים בחוק. יש שאומרים שאנחנו צריכים להפעיל רגולציה על ענקיות הטכנולוגיה כמו שעשינו עם חברות המסילות והמטוסים, ואכן יש כמה קווים מקבילים, כמו התאמת מחירים שנעשתה בה שימוש גם אז וגם היום. אולם היום אפשר לראות שהתחרות בין חברות הטכנולוגיה דווקא משתלמת לצרכנים".

בתגובה לדבריה של ווילסון, אמרה סלוטר כי "בכל הקשור לפירוק חברות הטכנולוגיה הגדולות, צריך לבחון מה החוקים מאפשרים ומורים לנו לעשות. ההצעות לפירוק לא מבוססות על אמירות כמו ‘אנחנו לא אוהבים את החברות הללו כי הן גדולות ומצליחות', אלא על דאגות הקשורות לנזק שנגרם לצרכנים בגלל הכוח הרב של החברות הללו בשוק", והוסיפה: "החוקים לא מאפשרים לנו להגיד ‘אנחנו לא אוהבים אתכם', להניף שרביט ולפרק את חברות הטכנולוגיה הגדולות במטה קסם. הם דורשים מאיתנו לחפש ולפעול נגד הפרות של חוקי התחרות".

מי יהיה אחראי על תחום הפרטיות?

מלבד ההתמודדות עם קולות מנוגדים מבפנים, ישנם גם איומים מבחוץ על סמכותה של הנציבות. פרשת קיימברידג' אנליטיקה, שפרצה לפני כשנתיים, כבר שככה מעט, אך נושא הפרטיות מקבל בחודשים האחרונים חשיבות מחודשת. נכון להיום, בהיעדר מדיניות פרטיות פדרלית ברורה, ה-FTC הוא זה שמתמודד עם סוגיות פרטיות, כל אחת לגופה, מול ענקיות הטכנולוגיה. אך לאחר גיבוש חוקי הפרטיות של מדינת קליפורניה, שתי הצעות לתקנות פרטיות פדרליות חדשות נמצאות כיום על שולחן בית הנבחרים האמריקאי. מלבד השינוי בלשון בחוק, ההצעה שתתקבל יכולה גם לשנות את האופן שבו תתבצע אכיפה.

נבחרי הציבור הרפובליקנים והדמוקרטים, ואפילו הנשיא האמריקאי דונלד טראמפ, מסכימים כולם כי חקיקה כזו נדרשת, אך לא מסכימים על פרטיה. אי ההסכמה המשמעותית ביותר סביב זכותו של האינדיבידואל לנקוט בפעולה משפטית נגד חברה שהוא מאמין שהפרה את זכותו לפרטיות. הדמוקרטים כוללים את הזכות הזו בהצעתם, ואילו הרפובליקנים לא. נקודת מחלוקת נוספת היא, האם החוק החדש יחליף את חוקי הפרטיות הקיימים במדינות השונות, או יהווה תוספת אליהם.

נושא נוסף שעל הפרק הוא זהות הגוף שיהיה אחראי על אכיפת החקיקה החדשה. כיום נציבות הסחר היא שפועלת בנושאי פרטיות באמצעות החוק הקיים. מרבית חברי הקונגרס מאמינים שיש לשמור על סמכותה של נציבות הסחר בכל הנוגע לאכיפת חוקי הפרטות החדשים, ואף לחזק אותה. אחת מההצעות שהוגשו אף כוללת הצעה להגדלת התקציב של הנציבות ולהקמה של זרוע פרטיות יעודית בתוכה. עם זאת, הצעה אחרת שעומדת על הפרק מבקשת להקים רשות פרטיות פדרלית שתקבל לידיה את האחריות לניהול חקירות בנושאי הפרות פרטיות.

חברות הקונגרס אנה אשו וזואי לופרגן מקליפורניה הגישו הצעת חוק בשם "חוק הפרטיות המקוונת". ההצעה מבקשת להקים סוכנות פרטיות פדרלית חדשה, שתתוקצב היטב ותעסיק כ-1,600 אנשים, ותחזיק בסמכות להטיל קנסות על מפירי פרטיות. ההצעה מגיעה מגובה בטענה שהגנה על פרטיות המשתמשים אינה התפקיד המרכזי של ה-FTC ולכן גם לא בעדיפות הראשונה עבורה. "דפוסי הפרות הפרטיות הם כל כך רחבים, עד שהסמכות שבידי הסוכנויות הקיימות אינה מספיקה", אמר רלף נאדר, פעיל מוכר בנושאי זכויות הצרכן בארה"ב, בראיון ל"ניו יורק טיימס" שהתקיים לפני הגשת ההצעה. כיום, ה-FTC מעסיקה 40 עובדים בלבד הממונים על תחומי הגנת הפרטיות ואבטחת מידע, מתוך 1,130 עובדיה.

בנאום שנשא סימונס ב-CES הוא התייחס לטענות הללו ואמר כי הוא סבור שהקמת רשות כזו תהיה "טעות גדולה". בנאומו הדהדו חששותיו מכך שהקמת נציבות פרטיות חדשה תנגוס בסמכויותיה של נציבות הסחר. סימונס קרא שלא להקים רשות חדשה, אלא לעדכן את חוק הסחר שעל בסיסו פועלת הרשות, באופן שיכלול גם מחוייבות לפרטיות צרכנים, ויקנה לה סמכות גדולה יותר. מטרתו היא הרחבת סמכויות ה-FTC, תקציבה ומצבת העובדים שלה, כך שתוכל להפוך לגוף המרכזי שמפעיל רגולציה על ענקיות הטכנולוגיה. בנוסף, חוקי פרטיות עדכניים יוכלו לאפשר לנציבות להגיש כתבי אישום פליליים כלפי האחראים להפרות פרטיות.

כבר בשימוע שנערך במאי האחרון מול ועדת האנרגיה והסחר של הקונגרס סימונס הצטרף לקריאות לחקיקה פדרלית חדשה בתחום הפרטיות. "אל תעשו את זה, אל תתנו לנו יותר סמכות. תנו לנו רשות חקיקה עם מטרה", הוא אמר. סימונס אולי ביקש מבית הנבחרים פחות סמכות, אך בין השורות, הצטרפותו לקריאות לחקיקת פרטיות נועדו לשמור ואף להרחיב את סמכויות ה-FTC.

סימונס וה-FTC הפכו להיות תומכים נלהבים של חקיקה בתחום הפרטיות, דווקא בתגובה לביקורת על חוסר הסמכות שלהם בכל הנוגע להפרות פרטיות. זה מהלך שמזכיר את הטקטיקה של מארק צוקרברג עצמו: כאשר הוא נמצא במצב בו הרגולציה עשויה להתקדם לכיוונים שיחלישו אותה, במקום להתנגד אליה - להצטרף לתומכים ברגולציה. מתוך הנחה שהרגולציה תתקדם איתם או בלעדיהם, צוקרברג, וגם סימונס, מקווים לתפוס עמדה מרכזית בשיח שיעצב את כחם העתידי ולהשפיע עליו לטובה.

מארק צוקרברג/ צילום: רויטרס  ERIN-SCOTT

חלק גדול מהחקירות שפתחה הנציבות בשנה האחרונה הן בתחומי פרטיות המידע, וכך גם ההישג המשמעותי ביותר שלה: הסדר חסר תקדים בהיקפו עם פייסבוק, בנוגע לפרטיות מידע בפרשת קיימברידג' אנליטיקה. במסגרת ההסדר, הסכימה פייסבוק לשלם קנס של 5 מיליארד דולר, קרוב לפי 20 מהקנס הגדול ביותר שהוטל בסוגיות פרטיות עד כה. ההסדר ממתין בימים אלה לאישור שופט, והוא בעל חשיבות רבה עבור ה-FTC במיצובה כחוד החנית של הגנת הפרטיות. בלי ההישג הזה, היא עשויה לאבד את מעמדה כגורם המועדף להובלת תחום הפרטיות ברמה הפדרלית.

תוספת תקציבית של 3 מיליון דולר בלבד

בנוסף לעדכון החקיקה, נציגי הנציבות הבהירו כי היא זקוקה גם לתקציבים נוספים. ב-2019 תעמד קציב ה-FTC על כ-309 מיליון דולר. סימונס ביקש תוספת של 40 מיליון דולר לתקציב לשנת 2020, אך ממשל טראמפ אישר תוספת של פחות מ-3 מיליון דולר.

מכיוון שישנה הסכמה על הצורך להחמיר רגולציה הן בקרב הרפובליקנים והן הדמוקרטים, הנציבות נמצאת תחת לחצים פוליטיים להגביר את האכיפה שלה הן בתחומי ההגבלים העסקיים והן בתחום הפרטיות. "אנחנו צריכים יותר משאבים כדי לעשות את העבודה שלנו. יש לנו תקציב של כ-300 מיליון דולר בלבד, ובתחילת ממשל רייגן היו לנו כ-50 אחוז יותר אנשי צוות משיש לנו היום. זה משוגע, ואין סיכוי שאנחנו יכולים לעשות את כל מה שאנחנו צריכים לעשות עם התקציב הזה", אמרה סלוטר. אמירותיה נועדו לגבות פנייה שהגיש סימונס לקונגרס, שבה ביקש לקבל את תוספת התקציב שטראמפ לא אישר, במטרה להעסיק 160 אנשי צוות נוספים בתחום הפרטיות.

"מלבד תקציב, אני סבורה שנוכל להרוויח גם מקבלת סמכות גדולה יותר, ואני חושבת שחוקי פרטיות יאפשרו לנו לקבוע כללים ברורים עבור החברות בכל הקשור לשימוש שלהם בנתונים של צרכנים, ולקבוע הפרות ברורות וענישה משמעותית בכל הקשור לחוקי הפרטיות", היא הוסיפה. 

עוד כתבות

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?