גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה: שיטת מינוי השופטים אינה בעייתית, אלא הפיקוח הרופף

במקום בו קיים מפגש בין יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר הנחשד בשחיתות עם פוליטיקאים המחזיקים בדעות המסכנות את הדמוקרטיה – הליך בחירת השופטים נראה כדבר שעלול להתממש לכדי איום על מערכת המשפט והדמוקרטיה

הוועדה לבחירת שופטים / צילום: רפי קוץ
הוועדה לבחירת שופטים / צילום: רפי קוץ

הרצח שביצע גיבור הספר "הזר" של אלבר קאמי, פקיד בשם מרסו, לא הטריד את השופט, כפי שהטרידו חוסר האמונה שלו באלוהים והעובדה שלא הזיל דמעה בלוויה של אמו. תגובותיו המוזרות של מרסו, תשובותיו הלאקוניות, האותנטיות שלו ואמונותיו (או חוסר אמונתו), קראו תיגר על הסדר החברתי כפי שתפש אותו השופט והציבור הצרפתי, ומשכך נשפט מרסו לעונש מוות בתלייה.

שופטים הם בני אדם, יצירי כפיה של החברה בה הם חיים. יש להם תפיסות עולם, דעות ואמונות סובייקטיביות. הם אפילו בעלי דעות פוליטיות ואג'נדות חברתיות. הללו מהווים חלק בלתי נפרד מהאישיות שלהם ומשפיעים באופן טבוע על הדרך בה הם מכריעים בקונפליקטים.

לעתים ישנה ציפייה כי מערכת המשפט והחברים בה יפעלו כישויות נשגבות, שאינן מושפעות מדעות סובייקטיביות או פוליטיות. הצדק נתפס בעיני הציבור, מחד, כתחום שאמור להיות טהור, ללא רבב, כמעט מדעי. שופטי בית המשפט העליון מואשמים על-ידי הממשלה בשיתוף-פעולה עם אידאולוגיה שמאלנית ובשפיטה של נושאים שהם פוליטיים במהותם ("עתידו" של ראש הממשלה למשל); ואילו השמאל מאשים לא פעם את שופטי בית המשפט העליון בייצוג האינטרסים האידאולוגיים של רשויות הביטחון והממשל (כגון אי-התערבות בהריסת בתי מחבלים או איחוד משפחות).

כך או כך, לא משנה כיצד יכריע בית המשפט, ההכרעה בעניינים טעונים תהיה סובייקטיבית, לעתים פוליטית, ובוודאי שמושפעת מתפיסת עולמו של היושב בדין.

חברי הוועדה לבחירת שופטים אף הם יצורים חברתיים: שלושה שופטים (נשיאת בית המשפט העליון ושני שופטי בית המשפט העליון), שני שרים (אחד מהם שר המשפטים), שני חברי כנסת ושני חברים בלשכת עורכי הדין.

שיטת בחירתם של השופטים בישראל הושפעה מהשיטה הנוהגת בצרפת. מטרתה, בין השאר, להבטיח איזון בין עצמאות הרשות השופטת לבין ממלכתיותה ומחויבותה לערכי השלטון. השופטים נבחרים תוך השגת הסכמה בין רשויות השלטון השונות, במטרה שבסופו של דבר יביאו ל"שיקוף חברתי" ברשות השופטת - כלומר, לכך שבית המשפט ישקף את הקולות בשונים בחברה הישראלית.

לנוכח עובדות פשוטות אלה, לא ברור על מה ולמה הזעזוע שאנו עדים לו לאחרונה, משיטת מינויים של השופטים בישראל. קולות אלה התגברו במהלך השנה האחרונה עת נחשפה הברית בין שרת המשפטים לשעבר, איילת שקד, לבין לשכת עורכי הדין והיו"ר היוצא שלה, עו"ד אפי נוה, שנועדה לשנות את מאזן הכוחות ששרר בוועדה לבחירת שופטים במשך שנים ארוכות, ובו היו אלה שופטי בית המשפט העליון שקבעו באופן הגמוני מי יתמנה לכס המשפט (כאשר לשכת עורכי הדין תומכת בהם).

כאילו לנוכח שינוי מרכז כוח הכבידה של הוועדה לבחירת שופטים, הזדעזעו אמות הסיפים, והליך בחירת השופטים חולל ועורבב עם שיקולים פוליטיים זרים. כל זאת בשעה שמלכתחילה אמורה הוועדה להיות מושפעת משיקולים פוליטיים, על-מנת להגשים את היעד שהרשות השופטת תשקף לא רק עמדות אובייקטיביות מקצועיות אלא גם את הלכי הרוח בחברה הישראלית.

באותו הקשר, ניתן להעלות את השאלה אם יש פסול בכך שנשיא בית המשפט המחוזי בתל-אביב, השופט איתן אורנשטיין, ביקש את תמיכתו של יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר, אפי נוה, לצורך קידומו לתפקיד נשיא בית המשפט, בשעה שהשופט אורנשטיין מתחייב מצדו לקדם אינטרסים מקצועיים החשובים ללשכת עורכי הדין - הפועלת לייצוג האינטרסים של ציבור עורכי הדין המופיע באופן יומיומי בבתי המשפט ואף של ציבור המתדיינים. ייתכן כי אם לא היה נקשר שמו של נוה בפרשות פליליות, לרבות מין תמורת מינוי, לא היה בשיתוף-הפעולה האמור עם השופט כדי לעורר אנטגוניזם וביקורת ציבורית.

אין ספק כי פרשת אפי נוה הכתימה באופן חסר תקדים את מערכת המשפט, כך שכל קשר פוליטי, גם אם לגיטימי ורצוי, עלול להצטייר כמעשה נבלה ופגיעה בשלטון החוק והפרדת הרשויות.

לא בטוח ששיטת מינוי השופטים וקידומם היא בעייתית, אלא הפיקוח הרופף - כך לפחות נראה לכאורה ובדיעבד - על פעילותם של העומדים בראש המנגנונים הללו או החזקתם של שרת המשפטים לשעבר (והשר הנוכחי) בתפיסות לא דמוקרטיות - שבאו לידי ביטוי, בין השאר, בתשדיר בחירות שיש בו יותר מכדי לרמז על השפעות פשיסטיות או אמירותיה של שקד שלפיהן הציבור הישראלי נהפך ל"שבוי של בית המשפט העליון", ולפיכך יש להטיל על שר המשפטים את מלאכת בחירת השופטים ולפזר את הוועדה לבחירת שופטים. באותו הקשר ניתן לציין את קריאותיו של שר המשפטים המכהן אמיר אוחנה שלא לכבד פסקי דין של בית המשפט העליון.

במקום בו קיים מפגש בין יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר הנחשד בשחיתות עם פוליטיקאים המחזיקים בדעות המסכנות את הדמוקרטיה - הליך בחירת השופטים נראה כדבר שעלול להתממש לכדי איום על מערכת המשפט והדמוקרטיה. 

הכותב הוא עורך דין ומגשר, מומחה בליטיגציה מסחרית ומשפט חוקתי, שותף במשרד איתן מהולל שדות

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock

יותר מ־20 שנה לא הייתה פריצת דרך בטיפול בכאב כרוני. האם זה עומד להשתנות?

תרופה אחת שנמצאת בניסויים קליניים מתקדמים כבר הוכרזה כזן חדש לגמרי של משכך כאבים ● האם היא תעשה לשוק הכאב הכרוני מה שעשו תרופות ההרזיה לשוק הטיפול בהשמנה? ומה הסיכוי שהבשורה האמיתית תגיע דווקא מישראל? ● מומחים לכאב מספרים על המוצרים החדשים שבדרך וגם מה יכול לעזור בלי לקחת תרופות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

טראמפ הודיע רשמית: זה יהיה יו"ר הפד הבא

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הודיע רשמית גי קווין וורש, חבר פד לשעבר שהפך במרוצת השנים לאחד ממבקריו המרכזיים, יהיה יו"ר הפד הבא ● יחליף את ג'רום פאוול שיסיים את תפקידו במאי

צינוק העינויים הסודי של אגדת הוול סטריט / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

מה שהתגלה בצינוק של הכוכב מוול סטריט אף אחד לא יכול היה לדמיין

הווארד רובין נודע לשמצה ככוכב שוק ההון האמריקאי בשנות ה־80, שאהב לקחת סיכונים וגם הפסיד רבע מיליארד דולר למריל לינץ' ● אלא שאיש לא ציפה למה שנחשף בפנטהאוז שלו במנהטן: מנגנון משומן של התעללות מינית קשה בנשים, חלקן דוגמניות, שגייסה עבורו שותפה תמורת מיליונים ● כעת הוא עשוי להישלח למאסר עולם

רחוב רבי עקיבא בבני ברק / צילום: Shutterstock

גן ילדים בבני ברק שביהמ"ש הורה לפנותו ממשיך לפעול ונאבק נגד תשלום שכירות

כמה שופטים קבעו בשורה של החלטות כי על הגן שהוקם על חלק מגג שבבעלות פרטית להתפנות, ובינתיים לשלם דמי שכירות - אך החברות המפעילות את הגן סירבו להתפנות ● מפעילי הגן: "מדובר בהחלטות טכניות, אנחנו פועלים בהתאם לפסקי הדין"

איור: Shutterstock

עורך הדין שהפך את התביעות הייצוגיות לפס ייצור של שכר טרחה

עמותת "היבה" הוקמה כדי לסייע למשפחות במצוקה, אך בית המשפט העליון קבע כי נעשה בה "שימוש פיקטיבי" לתביעות ייצוגיות של עו"ד מוחמד ספורי ● כעת מתנהלת נגדו קובלנה משמעתית של ועדת האתיקה ● מודל הפעולה: הגשת עשרות הליכים, הסתלקות שיטתית מוסכמת וקבלת שכר טרחה - בלי דיון מהותי ובלי פיצוי לציבור ● ספורי בתגובה: "אין שחר לטענות, זה ניסיון ניגוח"

התקנת פאנלים סולאריים בבית מגורים / צילום: Shutterstock

בדרך ל-2040: כך ייראה פיילוט הקולטים הסולאריים בבאר שבע

המטרה של פרויקט "שכונת אנרגיה חכמה" הוא לדמות את מדינת ישראל בשנת 2040, כשחלק ניכר מייצור החשמל יגיע מגגות סולאריים ● לשם כך, התושבים מקבלים הנחה, הדרכה וגם סיוע במימון

מפעלי ים המלח / צילום: Shutterstock

בג"ץ: ICL תשלם קנס של 16 מיליון על מחסור בסולר לחירום, פחות מהקנס המקורי

הקנס מהווה תקדים חשוב עבור רשות החשמל, ששואפת להרתיע מפני אי החזקת סולר לחירום, ששימש רק היום בתקלה במספר אסדות גז ● לאחר פשרה, איי.סי.אל תשלם קנס, אך הופחתו ממנו 18%

דני בריקמן / צילום: בן יצחקי

הוא שירת 11 שנה ביחידה מסווגת וסירב להפוך לאל"מ. היום יש לו חברת סייבר

בגיל 8 הוא כבר שיווק מוצרי תוכנה, את הבגרות במתמטיקה סיים בכיתה י', ובצבא הוא שירת 11 שנה - אך סירב להמשיך לאל"מ ● חברת הסייבר שהקים עם השחרור מכניסה היום עשרות מיליוני דולרים, אבל הוא בכלל חולם להקים בית ספר למוזיקה: "רוצה להוריד את המחסומים" ● שיחה קצרה עם דני בריקמן, מנכ"ל Oasis Security

הספארי ברמת גן / צילום: Shutterstock

לפחות 3 מיליארד שקל רווח: מי דוחף לפינוי הספארי ברמת גן?

הסיכום לגבי הזזת הספארי ממקומו היה פזיז: ראש העיר רמת גן לא יידע את המועצה, מינהל התכנון כלל לא היה שותף, וברמ"י אין מי שיאשר את התוכנית ● עוד הוכחה שכשהקרקע לוהטת, שווה להפריח בלונים

מעבר רפיח / צילום: ap, Sam Mednick

לראשונה מ-7.10: מעבר רפיח ייפתח לתנועה ב-2 הכיוונים

מהדיווחים על פיצוצים מסתוריים - ועד המגעים להתקדמות במו"מ: הסופ"ש המתוח באיראן, והדריכות בישראל ● חמאס מגנה את המשך התקיפות של צה"ל ברצועה וטוען כי ישראל נושאת באחריות לאי-הגעה לפתרון בסוגיית המחבלים שנצורים ברפיח ● עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: shutterstock

פתיחת שנה חזקה במיוחד למסלולי המניות בשוק החיסכון; ב-S&P 500 נרשמה תשואה שלילית

ינואר צפוי להיות מוצלח במיוחד לחוסכים בגמל ובפנסיה במסלול הכללי והמנייתי ● אך אלה שהשקיעו במדד S&P 500 צפויות להציג תשואה שלילית בשל חולשת הדולר מול השקל

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

הגורמים מאחורי הצניחה של הדולר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

קרנות הנאמנות הממונפות הן השקעת אקסטרים: מי השיגה תשואה של 870% ומה קרה למי שהימר נגד השוק ● מנהל ההשקעות שמסמן מניות בארה"ב, ישראל וגרמניה ●  האינטרס של דונלד טראמפ מאחורי הדולר החלש, והמפסידים הגדולים ● וגם: המניות האירופיות שעשויות לנצוץ השנה

נכס יוקרתי בסביון / צילום: מרים חג'ג'

"תמחור שמרני": 17.5 מיליון שקל עבור נכס יוקרתי בסביון

הנכס כולל שני מבנים עם רמת גימור גבוהה הכוללת חיפוי של אבן ירושלמית ייחודית ● "הרוכשים הם תושבי חוץ - מה שמדגיש את המשך העניין הבינלאומי בנכסי פרימיום בישראל, גם בתקופה שבה הפעילות בשוק מצומצמת", אמר המתווך ● וכמה זה יקר ביחס להרצליה פיתוח?

 

מה מביא לירידות בשוק הקריפטו? / צילום: Shutterstock

111 מיליארד דולר נמחקו ביממה: מה עומד מאחורי הירידות החדות בקריפטו?

הביטקוין צנח מתחת ל-80 אלף דולר, הרמה הנמוכה שלו מאז אפריל ● גם יתר המטבעות רושמים ירידות חדות ● בין הסיבות: נזילות נמוכה ואכזבה מכך שהתחום לא מתפקד כ"מקלט בטוח" כמו בעבר

ירון קסטנבאום, מנכ''ל  קרן תשתיות ישראל / צילום: איל לייבל

האקזיט של קרן תש"י בזפירוס: הרוויחה 700 מיליון שקל ממכירתה לדוראל

דוראל תשלם מיליארד שקל על המניות של זפירוס שהיא רוכשת, לפי מחיר של 27.75 שקל למניית זפירוס ● זפירוס, תהווה רגל אירופאית חדשה לדוראל שעיקר פעילותה כיום הוא בישראל ובארה"ב

מיכאל קלמן, מנכ''ל מנורה מבטחים ביטוח / צילום: נטי לוי

חברת הביטוח מנורה שילמה שכר גבוה לבכירים - ולא תיהנה מקיזוז המס

בית המשפט דחה את ערעור מנורה ושומרה וקבע כי שכר בכירים מעבר לתקרה של 2.5 מיליון שקל אינו מוכר לצורכי מס ● נקבע כי בקיזוז הפסדים יש להביא בחשבון גם החזרי מס צפויים, ולא רק את המס ששולם בפועל

פינוי פסולת. מסתמכים על הטמנה / צילום: גלעד קוולרצ'יק

הקטסטרופה כבר כאן: משבר התשתיות שאפילו הפקקים מתגמדים לידו

יש מצב לא רע שאוטוטו לא יהיה לנו לאן לפנות את הזבל ● המשבר בניהול משק הפסולת מאיים על היציבות התברואתית, הכלכלית והסביבתית של המרחב הציבורי כולו, אבל מי רוצה לטפל בסירחון הזה בחצר האחורית שלו

האינפלציה שוחקת את הכסף שבעו''ש. אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock

כך "מתאדה" הכסף שלכם בעו"ש: "הסיכון האמיתי הוא מזומן ולא מניות"

1.5 טריליון שקל מכספי הציבור מונחים בחשבונות עו"ש ובפיקדונות ● בשוק מסבירים כי "להשאיר את הכסף בבנק" היא החלטה על הפסד בטווח הארוך, ומייעצים כיצד לשמור על ערכו ואף להרוויח ● מתן שטרית, הפניקס: "הסיכון המרכזי למשקי הבית הוא לאבד כוח קנייה"

לסחור בשוק ההון מהבית / צילום: GEMINI-AI

"התחלתי לפני 16 שנה, והיום יש לי בית פרטי בהרצליה": האנשים שמתפרנסים ממסחר במניות

הם עזבו משרות אטרקטיביות כדי לשבת בבית ולתת לשוק ההון לעבוד בשבילם ● עכשיו הם יכולים להשקיע במשפחה ובתחביבים ובעיקר לנהל את הזמן של עצמם: "זה החופש האמיתי" ● העליות בבורסה אולי מסבירות את ההייפ, אבל מומחים מזהירים: "רבים מהם יישאר בלי כסף במפולת הבאה"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

מדוע הודיע טראמפ שלא יגיע לסופרבול 2026?

כיצד הפך פופקורן לחטיף הרשמי של בתי הקולנוע, מתי ביטלה סין את מדיניות הילד היחיד, ומה פירוש שם המועצה המקומית דיר אל־אסד? ● הטריוויה השבועית