גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה: שיטת מינוי השופטים אינה בעייתית, אלא הפיקוח הרופף

במקום בו קיים מפגש בין יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר הנחשד בשחיתות עם פוליטיקאים המחזיקים בדעות המסכנות את הדמוקרטיה – הליך בחירת השופטים נראה כדבר שעלול להתממש לכדי איום על מערכת המשפט והדמוקרטיה

הוועדה לבחירת שופטים / צילום: רפי קוץ
הוועדה לבחירת שופטים / צילום: רפי קוץ

הרצח שביצע גיבור הספר "הזר" של אלבר קאמי, פקיד בשם מרסו, לא הטריד את השופט, כפי שהטרידו חוסר האמונה שלו באלוהים והעובדה שלא הזיל דמעה בלוויה של אמו. תגובותיו המוזרות של מרסו, תשובותיו הלאקוניות, האותנטיות שלו ואמונותיו (או חוסר אמונתו), קראו תיגר על הסדר החברתי כפי שתפש אותו השופט והציבור הצרפתי, ומשכך נשפט מרסו לעונש מוות בתלייה.

שופטים הם בני אדם, יצירי כפיה של החברה בה הם חיים. יש להם תפיסות עולם, דעות ואמונות סובייקטיביות. הם אפילו בעלי דעות פוליטיות ואג'נדות חברתיות. הללו מהווים חלק בלתי נפרד מהאישיות שלהם ומשפיעים באופן טבוע על הדרך בה הם מכריעים בקונפליקטים.

לעתים ישנה ציפייה כי מערכת המשפט והחברים בה יפעלו כישויות נשגבות, שאינן מושפעות מדעות סובייקטיביות או פוליטיות. הצדק נתפס בעיני הציבור, מחד, כתחום שאמור להיות טהור, ללא רבב, כמעט מדעי. שופטי בית המשפט העליון מואשמים על-ידי הממשלה בשיתוף-פעולה עם אידאולוגיה שמאלנית ובשפיטה של נושאים שהם פוליטיים במהותם ("עתידו" של ראש הממשלה למשל); ואילו השמאל מאשים לא פעם את שופטי בית המשפט העליון בייצוג האינטרסים האידאולוגיים של רשויות הביטחון והממשל (כגון אי-התערבות בהריסת בתי מחבלים או איחוד משפחות).

כך או כך, לא משנה כיצד יכריע בית המשפט, ההכרעה בעניינים טעונים תהיה סובייקטיבית, לעתים פוליטית, ובוודאי שמושפעת מתפיסת עולמו של היושב בדין.

חברי הוועדה לבחירת שופטים אף הם יצורים חברתיים: שלושה שופטים (נשיאת בית המשפט העליון ושני שופטי בית המשפט העליון), שני שרים (אחד מהם שר המשפטים), שני חברי כנסת ושני חברים בלשכת עורכי הדין.

שיטת בחירתם של השופטים בישראל הושפעה מהשיטה הנוהגת בצרפת. מטרתה, בין השאר, להבטיח איזון בין עצמאות הרשות השופטת לבין ממלכתיותה ומחויבותה לערכי השלטון. השופטים נבחרים תוך השגת הסכמה בין רשויות השלטון השונות, במטרה שבסופו של דבר יביאו ל"שיקוף חברתי" ברשות השופטת - כלומר, לכך שבית המשפט ישקף את הקולות בשונים בחברה הישראלית.

לנוכח עובדות פשוטות אלה, לא ברור על מה ולמה הזעזוע שאנו עדים לו לאחרונה, משיטת מינויים של השופטים בישראל. קולות אלה התגברו במהלך השנה האחרונה עת נחשפה הברית בין שרת המשפטים לשעבר, איילת שקד, לבין לשכת עורכי הדין והיו"ר היוצא שלה, עו"ד אפי נוה, שנועדה לשנות את מאזן הכוחות ששרר בוועדה לבחירת שופטים במשך שנים ארוכות, ובו היו אלה שופטי בית המשפט העליון שקבעו באופן הגמוני מי יתמנה לכס המשפט (כאשר לשכת עורכי הדין תומכת בהם).

כאילו לנוכח שינוי מרכז כוח הכבידה של הוועדה לבחירת שופטים, הזדעזעו אמות הסיפים, והליך בחירת השופטים חולל ועורבב עם שיקולים פוליטיים זרים. כל זאת בשעה שמלכתחילה אמורה הוועדה להיות מושפעת משיקולים פוליטיים, על-מנת להגשים את היעד שהרשות השופטת תשקף לא רק עמדות אובייקטיביות מקצועיות אלא גם את הלכי הרוח בחברה הישראלית.

באותו הקשר, ניתן להעלות את השאלה אם יש פסול בכך שנשיא בית המשפט המחוזי בתל-אביב, השופט איתן אורנשטיין, ביקש את תמיכתו של יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר, אפי נוה, לצורך קידומו לתפקיד נשיא בית המשפט, בשעה שהשופט אורנשטיין מתחייב מצדו לקדם אינטרסים מקצועיים החשובים ללשכת עורכי הדין - הפועלת לייצוג האינטרסים של ציבור עורכי הדין המופיע באופן יומיומי בבתי המשפט ואף של ציבור המתדיינים. ייתכן כי אם לא היה נקשר שמו של נוה בפרשות פליליות, לרבות מין תמורת מינוי, לא היה בשיתוף-הפעולה האמור עם השופט כדי לעורר אנטגוניזם וביקורת ציבורית.

אין ספק כי פרשת אפי נוה הכתימה באופן חסר תקדים את מערכת המשפט, כך שכל קשר פוליטי, גם אם לגיטימי ורצוי, עלול להצטייר כמעשה נבלה ופגיעה בשלטון החוק והפרדת הרשויות.

לא בטוח ששיטת מינוי השופטים וקידומם היא בעייתית, אלא הפיקוח הרופף - כך לפחות נראה לכאורה ובדיעבד - על פעילותם של העומדים בראש המנגנונים הללו או החזקתם של שרת המשפטים לשעבר (והשר הנוכחי) בתפיסות לא דמוקרטיות - שבאו לידי ביטוי, בין השאר, בתשדיר בחירות שיש בו יותר מכדי לרמז על השפעות פשיסטיות או אמירותיה של שקד שלפיהן הציבור הישראלי נהפך ל"שבוי של בית המשפט העליון", ולפיכך יש להטיל על שר המשפטים את מלאכת בחירת השופטים ולפזר את הוועדה לבחירת שופטים. באותו הקשר ניתן לציין את קריאותיו של שר המשפטים המכהן אמיר אוחנה שלא לכבד פסקי דין של בית המשפט העליון.

במקום בו קיים מפגש בין יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר הנחשד בשחיתות עם פוליטיקאים המחזיקים בדעות המסכנות את הדמוקרטיה - הליך בחירת השופטים נראה כדבר שעלול להתממש לכדי איום על מערכת המשפט והדמוקרטיה. 

הכותב הוא עורך דין ומגשר, מומחה בליטיגציה מסחרית ומשפט חוקתי, שותף במשרד איתן מהולל שדות

עוד כתבות

מטה חברת נובו נורדיסק בדנמרק / צילום: Shutterstock

לא יעילה לאלצהיימר: התרופה של נובו נורדיסק אכזבה את המשקיעים

הרכיב הפעיל בתרופה אוזמפיק של נובו נורדיסק לא הצליח להראות יעילות בניסוי לטיפול במחלת האלצהיימר ● למרות שהיא הודיעה מלכתחילה למשקיעים כי מדובר בהימור, מניית החברת צוללת במסחר בדנמרק, ובמסחר המוקדם בוול סטריט

מרכז ביג אילת / צילום: ביג מרכזי קניות

צמיחה של 16%, לא רק בישראל: הרבעון החזק של קבוצת ביג

קבוצת ביג פרסמה דוחות לרבעון השלישי והציגה גידול בהכנסות וברוב הפרמטרים ● בתשעת החודשים הראשונים של השנה ההכנסות צמחו בסך הכל בכ-18% וגם הרווח מאמיר ● "זהו רבעון שיא בתוצאות, אבל אנחנו מאוד רחוקים מהשיא", אומר המנכ"ל חי גאליס

מתנת הניחומים לישראל על אספקת F-35 לסעודיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארגונים פרו־פלסטינים ממשיכים לרדוף ספקיות אמצעי לחימה של ישראל, ערב הסעודיה תקבל מטוסי F-35 פחות מתקדמים מאלו של ישראל, ואיראן פונה לצעד חדש במאבק התודעה נגד ישראל: הקמת ערוץ טלוויזיה בעברית ● כותרות העיתונים בעולם

הורדת הריבית והשפעתה על המשכנתא / צילום: Shutterstock, jaturonoofer

הריבית ירדה: איך זה ישפיע על החזרי המשכנתא?

הורדת הריבית ב-0.25% תביא לירידה של עשרות שקלים בלבד בחודש בהחזרי המשכנתאות, וכמעט שלא תקל על לווי המשכנתאות

יעוץ משכנתאות (אילוסטרציה) / צילום: Shutterstock

מבחני הסמכה וקנסות: המהלך שינסה להיאבק בפרצות בתחום ייעוץ המשכנתאות

כיום פועלים כ־2,700 יועצים בענף, ללא פיקוח או נהלים מוסדרים ● להצעה עוד דרך ארוכה, אך היא מקרבת את השינוי המיוחל - ותאפשר אכיפה "נשכנית" יותר ● האם תצליח למנוע שרלטנות?

גדעון תדמור, מייסד ויו''ר נאוויטס / צילום: דניאל קמינסקי

לאחר הזינוק בשווי: נאוויטס מקפיצה את התגמול למנכ"ל לעד 7.3 מיליון שקל

במסגרת המהלך, שזקוק לאישור אסיפת בעלי המניות, יעלה שכרו הבסיסי של קורנהאוזר, העומד בראש השותפות בארבע השנים האחרונות, ב-50% ל-150 אלף שקל בחודש ● הבקשה מגיעה לנוכח הזינוק המתמשך במחיר יחידות ההשתתפות של נאוויטס, על רקע תחילת הפקת הנפט בפרויקט שננדואה במפרץ אמריקה

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

האם שוק המניות האמריקאי יחזור לעלות, או שהריבאונד עדיין רחוק?

אחרי הירידות החדות שנרשמו בוול סטריט ביום חמישי האחרון, והעליות ביום שלמחרת, אנליסטים ששוחחו עם מרקטווץ' הסבירו כי התנודתיות כנראה כאן כדי להישאר ● לדברי אחד מהם: "המשקיעים רודפים אחרי רצפים של עליות, כיסי אוויר. זה שם את השוק על מסלול מאוד בלתי־יציב"

יאן לקון. זכה בפרס טיורינג הנחשב / צילום: Reuters, Ron Sachs - CNP

40 שנה הוא צדק לגבי הבינה המלאכותית. עכשיו הוא חושב שכולם טועים

יאן לקון המציא רכיבי בסיס רבים של ה-AI המודרני ● כעת האיש החריג במטא משוכנע שרוב השחקנים בתחום מסונוורים ממודלי שפה גדולים כמו ChatGPT ושבתוך חמש שנים לכל היותר, הם יעלמו: "אף אדם שפוי לא ישתמש בהם יותר"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה אדומה בתל אביב; מדד ת"א־נפט וגז נפל במעל 3%

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.2% ● טאואר צנחה במעל 8%, נייס עלתה בכ-4% ● וול סטריט מסכמת סוף שבוע מטלטל נוסף, ודברים שנשא אחד מבכירי הפד הזניקו את ההסתברות להורדת ריבית בארה"ב ● מחר, בשוק מצפים לראות הורדת ריבית של בנק ישראל ● וגם: האנליסט שמעריך - "שוק המניות האמריקאי לא יציב"

הרמטכ''ל אייל זמיר / צילום: דובר צה''ל

הדחת הקצינים הבכירים: איך ההליך אמור להתבצע, והאם זה יפגע להם בכיס?

הרמטכ"ל אייל זמיר הודיע במפתיע על שורת הדחות בצמרת הצבא, ועורר סערה ציבורית ● עם מי צריך להתייעץ לפני שמדיחים מהצבא, האם יש להדחה משמעויות פרקטיות ועד כמה מדובר בצעד תקדימי? ● המשרוקית של גלובס עושה סדר

בורסת נאסד''ק, ניו יורק / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות חדות, בהובלת מניות הטכנולוגיה; אלפאבית זינקה במעל 6%

הנאסד"ק זינק בכ-2.7% ● ברודקום זינקה במעל 11% ● האנליסטים חלוקים באשר לכיוון אליו הולכת וול סטריט, אך התנודתיות כנראה כאן כדי להישאר ● בלומברג: מניות הקמעונאות זקוקות לנס כדי להציל את 2025 הקשה • במיטב מציעים את אסיה כאלטרנטיבה לשוק האמריקאי היקר

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: ap, Mark Schiefelbein

הנגיד מצנן את הצפי להמשך הורדת ריבית, ויוצא נגד מיסוי חדש על הבנקים

לראשונה זה קרוב לשנתיים, בנק ישראל הפחית את שיעור הריבית ב־0.25% ● הנגיד פרופ' אמיר ירון משדר בראיון לגלובס כי הוא מתכוון להיות זהיר בהחלטות הבאות ● בנוסף, הוא יצא נגד כוונת הממשלה להטיל מס חדש על הבנקים וקרא להקים ועדה מיוחדת שתבחן את הנושא

שר האוצר בצלאל סמוטריץ’ וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

למרות ההתנגדות בקואליציה: נתניהו תומך ברפורמת החלב של סמוטריץ'

במשרד החקלאות כינו את התוכנית הזו "אובססיה", ארגוני הרפתנים תומכים בתכנון הריכוזי הקיים, וגם חלק ממפלגות הקואליציה והאופוזיציה מתנגדות ● אך כעת, הרפורמה בחלב של שר האוצר זוכה לתמיכתו של ראש הממשלה ● בינתיים, סמוטריץ' תוקף: "תנובה, טרה ושטראוס שופכים עכשיו מיליונים על מיליונים על מיליונים בקמפיין שקרי ודמגוגי נגדי"

באי הוועידה / צילום: ראי כץ

המגזר העסקי בוועידת ישראל לעסקים: תמונות ורגעים מהמפגש

כ-250 מנכ"לים ויושבי-ראש של חברות במשק לקחו חלק בערב הפתיחה של ועידת ישראל לעסקים, שהתקיים במוצאי שבת במלון דיוויד אינטרקונטיננטל בתל אביב ● היום, בפעם ה-32 התקיימה ועידת ישראל לעסקים של גלובס, בסימן "חוסן מול האתגרים" ● אירועים ומינויים

חדשות הביומד / צילום: Shutterstock

החברה הישראלית שקיבלה אישור FDA למכשיר להערכת תפקוד המוח

מערכת ישראלית להערכת תפקוד המוח מקבלת אישור FDA ● טבע יוצאת בסדרת אתגרי חדשנות בהשקעה שנתית של עשרות מיליוני דולרים ● סטארט־אפ לעריכה גנטית מגייס 8 מיליון דולר ● בדיקת ההיריון ברוק של סליגנוסטיקס מגיעה למדפי הפארם בגרמניה ● וגם: חוקר מהדסה זוכה להכרה בינלאומית ● השבוע בביומד

המניות הלוהטות נפלו בבורסה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

פוטין, התמחור וההסכם המצרי: שלושה אירועים שהכבידו על המניות הלוהטות בת"א

מניות הנפט והגז הציגו תשואה פנומנלית בשנה האחרונה, אבל בימים האחרונים סדקים בהסכם הגז עם מצרים, איתות אופטימי מגזרת רוסיה אוקראינה וסקירה מאכזבת של גולדמן זאקס, הביאו לשינוי כיוון ● האם המגמה תימשך, או שמדובר בירידה לצורך עלייה מחודשת?

זיו יעקובי, מנכ''ל קבוצת אקרו נדל''ן / צילום: אלכס פרגמנט

אקרו מוכרת הרבה פחות דירות, אך המחיר קפץ וגם הרווח

חברת דירות היוקרה מדווחת על צניחה של 84% במספר הדירות שמכרה ברבעון השלישי, לצד סימני התאוששות מאז הסכם הפסקת האש ● הרווח זינק, גם בזכות מכירת שטחי משרדים בת"א

חנות נייקי בהמבורג, גרמניה, שמפעילה ריטיילורס / צילום: באדיבות החברה

חולשת נייקי ממשיכה להכות בריטיילורס: הרווח נחתך ביותר מחצי

מפעילת חנויות נייקי בארץ ובאירופה אמנם הציגה צמיחה בהכנסות, אך המשיכה להציג חולשה בפעילות המרכזית שהביאה לשחיקה משמעותית בשורת הרווח ● המכירות בחנויות זהות של נייקי ירדו בכ-10% במהלך הרבעון החולף

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

קרן התשתיות ג'נריישן מציגה עלייה של 30% בתזרים המזומנים

גלובס מביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● מליסרון הציגה שיא רבעוני ב-NOI וב-FFO ● רשת הקמעונאות ויקטורי דיווחה על צניחה חדה של 30% ברווח הנקי ● וקרן ג'נריישן הציגה עלייה של 30% בתזרים המזומנת, לצד תחזית אופטימית להמשך

שכר דירה זינק ב-31% ב-7 שנים / צילום: Shutterstock

השכירות החודשית זינקה, אך השכר הממוצע זינק יותר

בשנים האחרונות הוצאות הדיור עלו בחדות, אך בדיקת מחירי השכירות בנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מעלה ממצא מעניין: השכר הממוצע עלה בשיעור חד יותר מהשכירות החודשית ● אלא שלא הכל ורוד, ומומחים מזהירים מפני חוסר האיזון ביחסי הכוחות בין המשכירים לשוכרים