גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשנות: בין זיכוי בסנאט לנאום מבריק בקונגרס: הנשיא טראמפ ממריא

יו"ר בית הנבחרים, ננסי פלוסי, קרעה את הנוסח לגזרים עם סיום המושב, אבל הנשיא נשא נאום מבריק במושב השנתי של הקונגרס ● שעות אחדות קודם הראה סקר חדש של גאלופ שהוא מחק את גרעון הפופולריות רב-השנים שלו ● משפטו בסנאט יסתיים בזיכוי ● סיכוייו כנראה מעולם לא היו טובים יותר

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מגיע לנאום בקונגרס / צילום: AP Patrick Semansky
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מגיע לנאום בקונגרס / צילום: AP Patrick Semansky

הנשיא דונלד טראמפ נשא ברביעי לפנות בוקר (שעון ישראל) את הנאום, שאליו התאוותה מפלגתו, שהאסטרטגים הפוליטיים דחקו בו לשאת; הנאום שעל יסודו סיכוייו לחזור ולהיבחר מוכרחים להיחשב לפחות לסבירים.

"זו גאות הצווארון הכחול" (blue color boom), הוא הודיע בעיצומה של סקירת הישגיו הכלכליים. הוא הקדיש תשומת לב חסרת תקדים לתועלת שהפיקו שחורי אמריקה מהצלחותיו הכלכליות. הוא הקים על רגליו את הסנאטור השחור היחיד של מפלגתו, כדי להחמיא לו על יוזמותיו בפיתוח שכונות עוני. הוא הקים על רגליו איש עסקים שחור, נרקומן לשעבר, שישב ביציע לצד בתו איוונקה ובעלה ג'ארד.

הוא הודיע שהעלה לדרגת גנרל את אחרון הטייסים השחורים של מלחמת העולם השניה, צ'ארלס מקגי, שעתה זה מלאו לו מאה שנה. טראמפ סיפר, שנכדו בן השמונה של מקגי שישב לידו ביציע, רוצה לשרת יום אחד בחיל-החלל, שהוא הקים בשנה שעברה.

הוא הזמין ילדה שחורה מפילדלפיה, תלמידת כתה ד', לקום על רגליה, ובישר לה ולאמה שהיא קיבלה מלגה לבית ספר פרטי. "שום תלמיד אינו צריך להישאר בבתי ספר כושלים", הוא הכריז, והרג מספר לא ידוע של ציפורים במכה אחת.

מלאניה ענדה מדליה לרש

אין זאת אומרת שהוא ניסה לאחות קרעים וללכד שורות. זה לא היה מתיישב עם הגיונו הפוליטי ועם נטיותיו. הוא הגיע לשלטון בזכות קיטוב, והוא יישאר בו (אם יישאר) בזכות קיטוב.

באקט תיאטרלי מאין כמותו הוא הטיל על אשתו מלאניה, ביציע הכבוד, להעניק את מדליית החירות, העיטור האזרחי הגבוה ביותר של ארה"ב, לשדר הרדיו רש לימבו, שגילה השבוע בשידור חי שהוא סובל מסרטן הריאה בשלב מתקדם מאד (4). לימבו האחרון מילא תפקיד חשוב בהתחזקות הימין השמרני בדור האחרון. מיליוני אמריקאים מאזינים מדי יום ביומו להטפותיו הפוליטיות.

טראמפ חישמל את חברי מפלגתו, שהריעו לו בסוף כל משפט. מחוץ לכמה יוצאים מן הכלל, הדמוקרטים נשארו יושבים בפנים חתומות, ופעם אחת אפילו מחו בקול.

יושבת ראש בית הנבחרים, ננסי פלוסי, שהנשיא השתמט מללחוץ את ידה, הואילה למחוא כפיים בנימוס רק כאשר הנשיא הזכיר את אשתו. הנשיא סירב ללחוץ את ידה המושטת של פלוסי לפני שפתח את הנאום - והיא, במחווה דרמטית, קרעה לגזרים את נוסח נאומו לאחר שירד מן הדוכן. "זו היתה החלופה המנומסת", היא הסבירה אחר כך.

 ננסי פלוסי קורעת את דפי הנאום של טראמפ / צילום: AP Alex Brandon :

ביטחון עצמי - ושליטה עצמית

מלחמת הבחירות השתוללה במליאת הקונגרס, והנאום השנתי על מצב האומה (בעצם, התרגום ההולם הוא "מצב הברית") התפתח לעצרת בחירות, בדיוק תשעה חודשים לפני יום ההצבעה. חברי הקונגרס הרפובליקאים פתחו את הופעת הנשיא בקריאות קצובות "עוד ארבע שנים". ספק אם נשמעו דוגמתן באיזשהו נאום נשיאותי בעבר.

מכל נאומי הנשיא מאז השבעתו אני מסופק אם נשמע טוב ממנו, לא רק מצד תוכנו אלא גם מצד סגנון נשיאתו. טראמפ לא רק שפע ביטחון עצמי, אלא ליווה אותו בשליטה עצמית ובשקט מפתיע. זה נשיא, הרגיל ללוות את נאומיו בהעוויות, בהרמות קול, בחיקויים ובמחוות של לעג. לפנות בוקר "הוא נשמע נשיאותי", כפי שהאמריקאים אוהבים להגיד.

זה היה אקורד פתיחה מבריק לעונת הבחירות. האקורד הזה ניתן לילה אחד לאחר הסיבוב הראשון של הבחירות המקדימות, במדינת איווה; ולילה אחד לפני זיכויו הממשמש ובא של הנשיא במליאת הסנאט. הוא עמד בפיתוי, ולא הזכיר את משפטו אפילו ברמז.

קול דממה דקה

המשפט מסתיים מבלי שהסנאט האזין אפילו לעד אחד. ברוב קטנטן, 51 נגד 49, הסנאטורים הצביעו בשבוע שעבר נגד זימון עדים חדשים. היו עדים בדיוני האימפיצ'מנט של בית הנבחרים (אימפיצ'מנט אינו הדחה, אלא הוא האקט של הגשת כתב אישום). הקטגוריה במשפט הסנאט הקרינה קטעי וידיאו של העדויות מבית הנבחרים. אבל הרפובליקאים דחו את הקריאה לזמן שורה של אנשי סגל מן הבית הלבן, שהנשיא אסר עליהם להעיד בבית הנבחרים.

הרבה יותר מדיי מוקדם להעריך את השפעת המשפט על דעת הקהל. הדרמה הגדולה מסתיימת עכשיו בקול דממה דקה. אין ספק שהנשיא יטען, כי זיכויו מנקה אותו מכל רבב. עדיין איננו יודעים אם יימצאו קומץ של רפובליקאים, אשר יהיו מוכנים לתמוך בגינוי כלשהו של התנהגות הנשיא בפרשת אוקראינה גם בשעה שהם יצביעו נגד הרשעתו. ארבעה רפובליקאים ו-47 דמוקרטים יספיקו לגינוי כזה.

הסקרים הראו פעם אחר פעם בשבועות האחרונים, שתהליך החקירה וההעמדה לדין לא חולל תזוזות בדעת הקהל. אמריקה חצויה כמעט שווה בשווה בין מחייבי הרשעתו של הנשיא לבין מתנגדיה.

החדשות הטובות ביותר לנשיא הגיעו אתמול בבוקר. מכון גאלופ רב היוקרה פירסם סקר חדש, המראה בפעם הראשונה זה שלוש שנים, שגירעון הפופולריות של הנשיא נמחק פחות או יותר. 49% מן האמריקאים סומכים עכשיו את ידיהם על התנהלותו. אלה חדשות מרנינות בשביל מחנה טראמפ, מפני שבעבר נשיאים הצליחו לחזור ולהיבחר עם שיעורי פופולריות נמוכים הרבה יותר, למשל ברק אובמה. בשבעת החודשים הראשונים של 2012, כאשר אובמה נאבק על בחירה חוזרת, הפופולריות שלו לא הגיעה ל-50% אף פעם אחת.

הצעיר היכה את הזקן?

השפלתה של המפלגה הדמוקרטית במדינת איווה העניקה בונוס מיוחד לנשיא. שעות ארוכות המפלגה לא הצליחה לפרסם שום תוצאה, חלקית או מלאה, של ההצבעה במקדימות הנשיאותיות. זו היתה כנראה הפעם הראשונה בהיסטוריה האלקטורלית ששידורים חיים של התוצאות ברשתות הטלוויזיה היו מוקדשים לניסיונות סרק להבין מדוע אין תוצאות. "אני המנצח היחיד", צייץ טראמפ למחרת בבוקר. הוא כמובן זכה ב-99% מן הקולות במקדימות של מפלגתו.

באיחור של 20 שעות, הדמוקרטים של איווה הצליחו לפרסם 62% של התוצאות ב-4 אחה"צ ביום שלמחרת ההצבעה. הן הראו יתרון זעיר לפיט בוטיג'יג', צעיר המתמודדים (38), ראש עיר לשעבר במדינת אינדיאנה. הוא גבר בהפרש של פחות משני אחוזים על זקן המתמודדים, הסנאטור ברני סנדרס (78).

אבל העיכוב בפירסום שלל ממנו את אפקט התנופה, שעמד למלא את קופותיו של המנצח ולהעניק לו חשיפה תקשורתית לקראת הסיבוב הבא, במדינת ניו המפשייר, ביום ג' הבא.

השבוע הזה עומד להכביר את חרדותיהם של הדמוקרטים. הם יודעים זה זמן מה שלא יהיה קל להוציא את טראמפ מן הבית הלבן. עכשיו הם יודעים שיהיה קשה מאוד, בייחוד לנוכח פילוג השורות אצל הדמוקרטים והיעדר כיוון ומנהיגות בסיעתם בקונגרס.

כמעט לכל נשיא יש יתרון נתון כאשר הוא נושא את נאומו השנתי על מצב הברית. הוא תמיד מקרין עוצמה, והכוריאוגרפים שלו הופכים כל נאום למאורע תיאטרלי.

מקובל להניח שהאפקט של נאומים כאלה פג בתוך כמה ימים. שטות תהיה אפוא להציע תחזיות על יסוד נאום אחד. אבל אפשר כנראה לטעון, שמצבו של טראמפ טוב ממה שהיה כמעט בכל נקודה של נשיאותו. אויבו הפוטנציאלי הגדול ביותר נשאר חשבון הטוויטר שלו.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

המלחמה האפשרית באיראן מרחיקה את הורדת הריבית בישראל

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

מניות ה-IT בתל אביב חוו צניחה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

עם ירידות של כ-30% מתחילת השנה: המניות שחוטפות חזק, והסיבות

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT ● הסיבה: טלטלה גלובלית שמפילה את מניות התוכנה, על רקע השקת כלי AI חדישים שמאיימים על ההגמוניה של חברות ותיקות ובעלות מוניטין ● האם הן הגיעו לתחתית, ומה לגבי העובדים?

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מציב דד ליין לאיראן: "תגלו ב-10 הימים הקרובים"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל־2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ־60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו

זום גלובלי / צילום: Reuters

קים ג'ונג און מתכוון לחשוף "יעדים חדשים" לתקיפה פוטנציאלית

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת הסייבר סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר