גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדוע יותר ויותר חברות זרות מבצעות פרויקטי תשתית לאומיים?

קו המים החמישי לירושלים, הנמלים החדשים והרכבת הקלה, בעשור האחרון מוקמים פרויקטי תשתית רחבי היקף על ידי חברות בינלאומיות ● את כוח האדם לבנייה עצמה מספקות חברות מקומיות

נמל אשדוד החדש. חברה סינית אחראית לעבודות / צילום: איתמר בן שושן
נמל אשדוד החדש. חברה סינית אחראית לעבודות / צילום: איתמר בן שושן

הכתבה בשיתוף פרוג'קט פרו

עוד מימי חומה ומגדל היו הישראלים בעלי יכולות הנדסיות ותכנוניות מרשימות. מסוגלות זו אפיינה את מדינת ישראל לאורך כל שנותיה ופרויקטי תשתית לאומיים דוגמת המוביל הארצי, נמלי אשדוד ואילת, תחנות הכוח, טרמינל 3 בנתב"ג, שדה התעופה רמון, כביש חוצה ישראל (כביש 6) ומסילות הרכבת נבנו ותוכננו על ידי חברות ישראליות.

אך מתברר כי בעשור האחרון חל שינוי בכל הנוגע לפרויקטי תשתית לאומיים: יותר ויותר חברות בינלאומיות נכנסות למקום בו פעלו בעבר החברות המקומיות. דוגמאות יש למכביר: החל מהנמלים החדשים באשדוד וחיפה שאמורים לייצר תחרות לנמלים הוותיקים והקמתם או תפעולם מתבצעים על ידי מספר חברות אירופאיות וסיניות, דרך פרויקט קו המים החמישי לירושלים - פרויקט תשתית ענקי המתבצע על ידי חברה גרמנית, הקמת הרכבת הקלה (הקו האדום) בגוש דן שנעשה על ידי חברה סינית, וכלה בפרויקט החשמול של רכבת ישראל המבוצע על ידי חברה ספרדית.

מדוע זה קורה והאם אנו עדים למגמה חדשה בה בסוף הדרך החברות הבינלאומיות יחליפו לחלוטין את החברות הישראליות? איתמר בן שושן, מנכ"ל ובעלי חברת "פרוג'קט פרו" המספקת כוח אדם לענף הבנייה, מסביר: "בעוד שלחברות הישראליות יש ניסיון רב בתחומי הנדל"ן העילי, כלומר זה הנבנה מעל הקרקע, הרי שלחברות בינלאומיות יש ניסיון משמעותי יותר בתחום המנהור. לכן בפרויקטים כמו קו המים החמישי לירושלים והרכבת הקלה אנו רואים יותר חברות בינלאומיות שנכנסות לתחום, כי הן בעלות ניסיון רב בחפירות עמוקות ומנהור. אגב, זה לא מסתיים רק ביכולות ההנדסיות והביצועיות להקמת פרויקטים כאלו. פן נוסף לעבודה הוא המכני, שכן למעט מספר חברות מצומצם, לרוב החברות הישראליות אין עובדתית את ציוד המנהור המשוכלל והמתקדם שיש לחברות הבינלאומיות, ולכן הן פשוט לא עומדות בתנאי המכרזים. ישנו גם עניין האסטרטגיה הפנימית של מדינות זרות. בספרד, למשל, עקב משבר כלכלי, חברות רבות נאלצו לחפש עבודה ופרויקטים מחוצה לה, וישראל שנמצאת בתנופת בנייה היא יעד אטרקטיבי עבורן".

- מה בנוגע לנמלים?

"בדומה לתחום המנהור כך גם בתחום העבודות הימיות המורכבות - אין מספיק חברות ישראליות שמתמחות בכך ומסוגלות לתכנן ולבצע את פרויקטי הענק האלו. יש לציין כי בשני סוגי עבודות התשתית הללו מדובר על פרויקטים ארוכי טווח שמצריכים איתנות פיננסית רבה מאוד, ולא לכל חברה ישראלית יש את היכולת הכספית העצומה הנדרשת למימון פרויקטים כאלו במשך שנים. בנוסף לכך, הסינים מחזיקים ב"אסטרטגיית דרך המשי" שישראל היא חלק חשוב ממנה - הם רואים בנמל אשדוד חוליה משמעותית המחברת בין אפריקה, אירופה ומערב אסיה".

זקוקים לעובדים בענף הבנייה והתשתיות? בפרוג'קט פרו תמצאו אותם. לפרטים הקליקו כאן>>

ידיים עובדות ישראליות

אך בכל זאת, מקומם של הישראלים לא נפקד לגמרי מהפרויקטים הלאומיים רחבי ההיקף. בעוד שהחברות הבינלאומיות מביאות איתן ארצה צוותי מהנדסים ופקחים, הרי שהקמת התשתיות עצמן מבוססת על כוח אדם מקומי.

חברת פרוג'קט פרו, למשל, מספקת כוח אדם מיומן ואיכותי לעולמות הבנייה והתשתיות מאז שנת 2014. לדברי בן שושן, "בכל רגע נתון מעל ל-500 עובדים שלנו מועסקים בפרויקטים בפריסה ארצית. על אלו ניתן למנות עובדים מקצועיים, מנהלי עבודה, ממוני בטיחות, מנהלי פרויקטים, אנשי מנהלה ואנשי מטה. כמו כן, אנו מאפשרים את העסקתם של צוותים קבועים באתרים, המלווים את הפרויקט לאורך כל חייו. העובדים שלנו מועסקים בין השאר ברכבת הקלה, בנמלים ובקו המים החמישי לירושלים והם נטלו חלק באין ספור פרויקטים לאומיים - כמו הקמת תחנת הכוח הסולאריות באשלים וטורבינות הרוח בגלבוע".

קו המים החמישי בירושלים. בכל מכרז לפרויקט תשתית לאומי המדינה מקצה מקום לעובדים ישראליים / צילום: אריק מסילתי

- במה שונה תחום התשתיות מתחום המגורים?

"בתחום הבנייה למגורים מרבית הפועלים הם זרים - סינים, מולדבים ומיעוטם ישראלים. לעומת זאת, בפרויקטי התשתית רוב הידיים העובדות הן ישראליות. זה נובע מן העובדה שבמסגרת המכרזים המדינה קבעה מראש שתהיה הקצאה בכל פרויקט להעסקת כוח אדם מקומי. כמו כן, ישנם תפקידים כגון מנהלי עבודה או ממוני בטיחות שהעוסקים בהם חייבים להיות בעלי הסמכות ישראליות, אז ממילא כוח האדם לא יכול להיות בהם זר".

 - אתם מספקים לפרויקטים גם מנופאים?

"בהחלט. בעבר המנופאים הועסקו במסגרת חברת פרוג'קט פרו ולאחר שביולי 2019 נכנס לתוקפו חוק המנופאים - שקובע שבשביל להעסיק מנופאים צריך חברה ייעודית, הקמנו חברת בת שעוסקת בכך. החברה הזו מונה כיום מעל ל-50 מנופאים מכל הסוגים. מבחינת כוח האדם אנו יודעים לא רק לספק מנופאים לעבודות ארוכות טווח, אלא גם לתת מילוי מקום קצר בן יום או שבוע למנופאים קבועים שיצאו לחופשה או נעדרים עקב מחלה. חשיבותם של המנופאים באתרים היא עצומה וישנם מקרים שללא מנופאי כל העבודה באתר מושבתת.

"חשוב לי לציין גם כי אנו מקיימים אצל המנופאים ובכלל באתרים שלנו ביקורות בטיחות באופן עקבי. יש לנו ממונה בטיחות ותיק ומקצועי בעל הסמכות ורישיון, שאחראי על הנושא. כל יום עבודה באתרים מתחיל בתדריך בטיחות לכלל העובדים, בהתאם כמובן למאפיינים הספציפיים בכל אתר. כמו כן, כל העובדים שלנו מצוידים בציוד מגן - קסדות, נעליים מיוחדות וכיוצא בזה, וממונה הבטיחות מבצע בדיקות פתע בשגרה. נושא הבטיחות זוכה אצלנו לתשומת לב רב ואנחנו לא מתפשרים על כך בשום אופן".

- מה תענה לאלו שיגידו שהחברות הבינלאומיות, המקימות את הפרויקטים הלאומיים, תופסות את מקומן של החברות הישראליות ופוגעות במשק?

"ראשית, כאמור, לחברות הישראליות לא תמיד יש את הידע והניסיון בתחומי תשתית מורכבים כאלו; שנית, אותן חברות יכולות לקחת חלק בפרויקטים הללו כקבלניות משנה. כך הן יוכלו להתנסות וללמוד את צורות העבודה החדשות האלו ובעתיד להתחרות בחברות הבינלאומיות. בסופו של יום, מדינת ישראל נמצאת בשנים של תנופת בנייה ויש מספיק עבודה גם לחברות בינלאומיות וגם לחברות מקומיות. המדינה לא עוצרת ומישהו צריך לבנות אותה. לאדם המבקש להגיע לעבודה ברכבת מהירה מירושלים לתל אביב - זה לא משנה אם המתכנן הוא ישראלי או ספרדי. העיקר שהרכבת תגיע ליעדה, ובזמן".

פרוג'קט פרו - כוח אדם איכותי לפרויקטי בנייה ותשתית. לפרטים הקליקו כאן>>

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● "לעובדים היה קשה לתפקד דווקא כשהבינה המלאכותית התפוצצה"

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באסיה; הניקיי צולל ב-2%

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים