גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סנטימנט וירוס קורונה: הנגיף לא קטלני כמו שסין משמעותית

על רקע בהלת הקורונה, מתבקש להשוות את המצב הנוכחי להתפרצות הסארס לפני 17 שנה - הפעם הווירוס מסתמן כקטלני פחות, אבל סין הרבה יותר משמעותית בכלכלה הגלובלית ● וגם: אילו ענפים צפויים להיפגע במיוחד מהתפרצות הנגיף?

מאבטח בודק טמפרטורת גוף של אישה שרוצה להיכנס למכולת / צילום: Mark Schiefelbein, Associated Press
מאבטח בודק טמפרטורת גוף של אישה שרוצה להיכנס למכולת / צילום: Mark Schiefelbein, Associated Press

על פי ארגון הבריאות העולמי, הזן החדש של נגיף ה"קורונה" מגיע ממשפחה גדולה של נגיפים המכונים CoronaViruses, הידועים כגורמים למחלות שונות החל מהצטננות ועד מחלות קשות יותר בדומה למחלת הסארס שהתפרצה במזרח בין נובמבר 2002 ליולי 2003. מאז התפרצות נגיף הקורונה בעיר ווהאן שבסין, המחלה התפשטה לערים מרכזיות אחרות כמו בייג'ינג, שנחאי, הונג קונג ובשבוע האחרון התגלו מקרים ראשונים גם בהודו, רוסיה, בריטניה וצרפת. בניסיון לבלום את התפשטות נגיף הקורונה החדש, הטילה סין סגר על יותר מ-15 ערים, ונקטה פעולות יוצאות דופן כמו הקמת בתי חולים חדשים בתוך ימים אחדים. לאור גודלה הנוכחי של סין ועצם העובדה שהיא למעשה היום מבוגרת מהעולם באופן חסר תקדים, ברור כי הסיכונים הפעם לכלכלה הם הרבה יותר גדולים, גם אם מדובר על השפעות טווח קצר בלבד.

התפרצות הנגיף מתרחשת בזמן לא טוב למעצמה השנייה בגודלה בעולם. כלכלת סין, שגם ככה מתמודדת עם האטה בצמיחה הכלכלית על רקע מתיחות הסחר עם ארה"ב והשינוי המבני שסין עוברת (במטרה לשנות את מבנה הכלכלה באופן שימצב את סין כמובילה עולמית בטכנולוגיה עד שנת 2025), נאלצת כעת להתמודד עם נגיף הקורונה.

הבהלה בעולם מפני הפגיעה הכלכלית והתפשטות הווירוס דחפה את מדדי המניות בעולם לירידות חדות בשבוע האחרון, תחילה במדדי סין ובהונג קונג ובהמשך גם בשאר השווקים הגלובליים. עם זאת, ההיסטוריה מלמדת כי איומים מסוג זה הם בעלי השפעה קצרת טווח על הכלכלה או השווקים, ולכן סביר להניח כי כך יהיה הדבר גם הפעם. כשמסתכלים על ביצועי שוק המניות האמריקאי למשל (S&P 500) לאחר כל סיום של מקרים דומים, ניתן לראות כי קיים דפוס ברור - המשקיעים אכן נכנסים לפאניקה, אך השווקים נותנים את המענה מספר חודשים לאחר מכן.

הסארס היה יותר קטלני

בניסיון לתת השוואה של מגיפה דומה מהעבר, ההשוואה המתבקשת היא למגפת הסארס שהתפשטה במזרח בין נובמבר 2002 ליולי 2003. במבט ראשון, נכון לשלב זה נראה כי וירוס הקורונה פחות חמור מהסארס, שכן נכון לכתיבת שורות אלה, סין מונה כבר 360 בני אדם שמתו כתוצאה מהמחלה, כשלמעלה מ-17 אלף בני אדם נדבקו. כלומר, שיעור התמותה עומד כעת על כ-2.1% זאת לעומת מגפת הסארס בה שיעור התמותה מהמחלה עמד על 9.6%. עם זאת, ישנם כמה הבדלים מהותיים והמשמעותי בהם הוא כלכלת סין שהלכה והשתנתה עם השנים.

כאמור, כיום סין היא שחקנית גדולה יותר על הבמה העולמית, שכן חלקה בצמיחה העולמית רק הלך וגדל במהלך העשורים האחרונים, ולכן ההשלכות הכלכליות עשויות להיות מהותיות יותר. סין מהווה כיום כמעט 20% מהתוצר העולמי והתרומה הישירה שלה לצמיחה הגלובלית היא 35% (וקרוב יותר ל-50% אם מסתכלים גם על התרומה העקיפה). לשם השוואה, ב-2003 (תקופה ה-סארס) תרומתה לצמיחה העולמית עמדה על 10% בלבד באופן ישיר והאפקט העקיף שלה על מדינות אחרות היה הרבה יותר שולי.

בנוסף, להבדיל מ-2003, הצרכנים הסינים ממלאים היום תפקיד גדול יותר בכלכלה. הצריכה הפרטית הפכה לאחד המנועי צמיחה המרכזיים בכלכלה הסינית בשנים האחרונות, על כן הסיכון העיקרי לטווח הקצר הוא ההשפעה השלילית של הווירוס על סנטימנט הצרכנים. זאת לאור הסגירה של אתרי נופש מרכזיים כמו "דיסנילנד" בשנחאי, סגירה זמנית של מסעדות ובפרט אנשים שסגורים בתקופת חג ראש השנה הסיני. מצד שני, סין נמצאת כעת בעידן המסחר באינטרנט, כך שבניגוד לשנות האלפיים הצרכנים מבצעים יותר ויותר רכישות באינטרנט, כך שחלק ניכר מהירידה במכירות הלא מקוונות על רקע הנגיף עשויות להתקזז חלקית עם עלייה ברכישות המקוונות.

אמנם מוקדם מדי לכמת את ההשפעה הכלכלית של הנגיף הנוכחי, אך מהנתונים ההיסטוריים עולה כי הסארס השיל כאחוז מהצמיחה של המשק הסיני (אז סין צמחה ב-10% לעומת 6.0% היום) וכ-0.1% מהצמיחה העולמית. לאור גודלה, ברור כי בסבב הנוכחי ההשפעה תהיה גדולה יותר. כמובן שככל שסין תצליח למגר את הווירוס מהר יותר, כך הנזק הפוטנציאלי לפעילות הכלכלית יהיה מוגבל יותר ולהפך, ככל שמשך הזמן עד להשתלטות על התפשטות המחלה יהיה ארוך יותר, צפויה פגיעה כלכלית גבוהה יותר.

מדד הפחד והשווקים

2020 נפתחה כהמשך ישיר לעליות שנרשמו באחת השנים הטובות שידעו שוקי המניות בעולם, אך היוודעות דבר המגיפה הובילה לשינוי בכיוון המסחר בשווקים ברחבי הגלובוס. אם כי עד כה, להוציא את הירידות החדות שנרשמות בבורסה הסינית ולמרות הדרמה, עדיין לא נרשמו בשווקים ירידות חדות. את אלו שנרשמו אפשר כרגע להגדיר כתיקון קל, לא יותר מזה.

כדי לקבל פרופורציות לתגובות דרמטיות של השווקים, נזכיר שבחודש דצמבר 2018 נרשם אחד החודשים הגרועים בבורסות בעולם של השנים האחרונות, במהלכו מחקו המדדים המובילים בארה"ב יותר מ-15% מערכם, בפחות משלושה שבועות, על רקע העלאת הריבית שביצע הפד. לימים, הדרמה דעכה, המגמה התהפכה בחדות ו-2019, כפי שאתם כבר יודעים, הפכה לאחת השנים המוצלחות ביותר שידעו השווקים הפיננסים. אפילו מלחמת הסחר שהתפתחה במהלך השנה, לא גרמה ליותר מהתעטשות קלה מידי פעם של השווקים בהובלת סקטור הטכנולוגיה שהיה (ועדיין נמצא) במרכז המאבק בין שתי המעצמות.

בשבועיים האחרונים, מאז נודע לראשונה התפרצות הנגיף בסין, מדד הפחד זינק ב-50% (בדצמבר 2018 המדד זינק ב-120%) וסביר שבשבועות הקרובים, אם לא תגיע צפירת הרגעה מכיוון סין, הוא ימשיך לטפס מעלה והשווקים ימשיכו להילחץ מטה. נכון לעכשיו, הפאניקה עדיין לא אחזה בשוקי ההון בעולם וניתן לסכם את הירידות האחרונות (מאז ה-17 בינואר ועד ה-3 בפברואר) בשווקים המרכזיים (ארה"ב, יפן ואירופה) בטווח שבין 2%-5%. בסין כמובן התנודתיות חדה יותר ובקופה זו נרשמו ירידות של כ-12%.

מדד הפחד והירידות בפועל של השווקים, לא אחת, נגרמות נוכח הפאניקה ביחס להיקף הידיעות המפורסמות בכלי המדיה השונים בתקופה, בהם קיים עודף מידע שאינו מדויק לצד מחסור במידע מדויק, במיוחד כאשר מדובר באזור בעולם כדוגמת סין. עם זאת, במקרה הנוכחי צפויה השלכה כלכלית אמיתית על חברות רבות ממגזרים רבים נוכח הסגר על מחוזות רבים בסין.

מקור המחלה - גם מקור אספקת טכנולוגיה

אפשר למנות מספר רב של ענפים שעשויים להיפגע מהמצב: חברות הפועלות בענף התיירות, שכולל בין היתר גם את ענף התעופה והמלונאות בעולם. אפשר בתחום זה לציין גם שווקים ספציפיים התלויים מאוד כלכלית בענף זה כגון: תאילנד, סינגפור והונג קונג. חשוב לציין כי ביטול טיסות אינו מתבצע בימים אלו רק לסין וממנה, התפשטות הנגיף למדינות נוספות מובילה לחשש רב מצד התיירים ולביטול טיולים באזורים נוספים בעולם, גם למדינות בהן התגלה הנגיף, אך גם למדינות אחרות, נוכח החשש הכללי מפני הטיסות עצמן כגורם פוטנציאלי להידברות ולכן רבים ברחבי הגלובוס לבטל טיסות וטיולים, גם כנסים ונסיעות עסקים.

ענף הקמעונאות על גווניו השונים צפוי להיות מושפע קודם כל מהירידה בצריכה של הצרכן הסיני, נוכח ההסגר במחוזות רבים שם, לצד סגירת מפעלים ומחסנים וירידה בשילוח של חבילות אל מחוץ לסין (שעשויה במעגל השני והשלישי שלה להוביל למחסור במוצרים מסוימים גם באזורים אחרים בעולם). לכך כמובן השפעה על היקף הפעילות של חברות השינוע והמשלוחים, כאשר לירידה בהיקף השילוח וסגירת מפעלים, השלכות על תעשיית האנרגיה, שרשמה ירידות חדות של כ-10% בתקופה המדוברת.

גם יצרניות של מכשירי אלקטרוניקה, תעשיית השבבים והסמיקונדוקטור עשויות להיפגע, נוכח מחסור אפשרי של חלקים המיוצאים ממפעלים בסין. נציין כי העיר וואהן בסין (בה התגלתה לראשונה המגיפה) הינה חשובה מאוד בשרשרת האספקה הטכנולוגית העולמית. העיר מצויה בעוצר כשבועיים ימים.

עוד עשויות לסבול מהתפשטות המגיפה, יצרניות הרכב, בעיקר נוכח העובדה כי סין מהווה כ-30% מהביקוש הגלובלי לרכבים. בתגובה רשמו יצרניות הרכבים ירידות חדות בטווח של 10%-15%.

התארכות זמן והתפשטות המגיפה כמובן עשויות להרחיב את המעגלים ולהוביל לפגיעה בתעשיות נוספות. בכל מקרה, נראה כי המגיפה חידדה את מקומה של סין בכלכלה העולמית והתלות של העולם בייצור ובצריכה הסינית. 

הכותבים הם מנהלת מחלקת מחקר ברוקראז' וכלכלן במערך המחקר והאסטרטגיה בפסגות. אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות ו/או תחליף לייעוץ/שיווק המתחשב בנתונים של כל אדם ו/או תחליף לשיקול-דעתו של הקורא ואינו מהווה הצעה לרכישת ניירות ערך.

עוד כתבות

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

עד לפני יומיים ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מציב דד ליין לאיראן: "תגלו ב-10 הימים הקרובים"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

בית בקיבוץ. לא נחתם הסכם ממון / צילום: איל יצהר

הבעל סירב להיות חבר קיבוץ ודרש מחצית מהדירה. מה קבע בית הדין?

לצורך רכישת הבית נלקחה משכנתא שנרשמה על שם שני בני הזוג, והבעל השתתף בתשלומי המשכנתא למשך תקופה מוגבלת של כשנה ● הבחירה שלא להצטרף לקיבוץ עלתה ביוקר, והבעל נותר בלי זכויות בבית

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר