גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סנטימנט וירוס קורונה: הנגיף לא קטלני כמו שסין משמעותית

על רקע בהלת הקורונה, מתבקש להשוות את המצב הנוכחי להתפרצות הסארס לפני 17 שנה - הפעם הווירוס מסתמן כקטלני פחות, אבל סין הרבה יותר משמעותית בכלכלה הגלובלית ● וגם: אילו ענפים צפויים להיפגע במיוחד מהתפרצות הנגיף?

מאבטח בודק טמפרטורת גוף של אישה שרוצה להיכנס למכולת / צילום: Mark Schiefelbein, Associated Press
מאבטח בודק טמפרטורת גוף של אישה שרוצה להיכנס למכולת / צילום: Mark Schiefelbein, Associated Press

על פי ארגון הבריאות העולמי, הזן החדש של נגיף ה"קורונה" מגיע ממשפחה גדולה של נגיפים המכונים CoronaViruses, הידועים כגורמים למחלות שונות החל מהצטננות ועד מחלות קשות יותר בדומה למחלת הסארס שהתפרצה במזרח בין נובמבר 2002 ליולי 2003. מאז התפרצות נגיף הקורונה בעיר ווהאן שבסין, המחלה התפשטה לערים מרכזיות אחרות כמו בייג'ינג, שנחאי, הונג קונג ובשבוע האחרון התגלו מקרים ראשונים גם בהודו, רוסיה, בריטניה וצרפת. בניסיון לבלום את התפשטות נגיף הקורונה החדש, הטילה סין סגר על יותר מ-15 ערים, ונקטה פעולות יוצאות דופן כמו הקמת בתי חולים חדשים בתוך ימים אחדים. לאור גודלה הנוכחי של סין ועצם העובדה שהיא למעשה היום מבוגרת מהעולם באופן חסר תקדים, ברור כי הסיכונים הפעם לכלכלה הם הרבה יותר גדולים, גם אם מדובר על השפעות טווח קצר בלבד.

התפרצות הנגיף מתרחשת בזמן לא טוב למעצמה השנייה בגודלה בעולם. כלכלת סין, שגם ככה מתמודדת עם האטה בצמיחה הכלכלית על רקע מתיחות הסחר עם ארה"ב והשינוי המבני שסין עוברת (במטרה לשנות את מבנה הכלכלה באופן שימצב את סין כמובילה עולמית בטכנולוגיה עד שנת 2025), נאלצת כעת להתמודד עם נגיף הקורונה.

הבהלה בעולם מפני הפגיעה הכלכלית והתפשטות הווירוס דחפה את מדדי המניות בעולם לירידות חדות בשבוע האחרון, תחילה במדדי סין ובהונג קונג ובהמשך גם בשאר השווקים הגלובליים. עם זאת, ההיסטוריה מלמדת כי איומים מסוג זה הם בעלי השפעה קצרת טווח על הכלכלה או השווקים, ולכן סביר להניח כי כך יהיה הדבר גם הפעם. כשמסתכלים על ביצועי שוק המניות האמריקאי למשל (S&P 500) לאחר כל סיום של מקרים דומים, ניתן לראות כי קיים דפוס ברור - המשקיעים אכן נכנסים לפאניקה, אך השווקים נותנים את המענה מספר חודשים לאחר מכן.

הסארס היה יותר קטלני

בניסיון לתת השוואה של מגיפה דומה מהעבר, ההשוואה המתבקשת היא למגפת הסארס שהתפשטה במזרח בין נובמבר 2002 ליולי 2003. במבט ראשון, נכון לשלב זה נראה כי וירוס הקורונה פחות חמור מהסארס, שכן נכון לכתיבת שורות אלה, סין מונה כבר 360 בני אדם שמתו כתוצאה מהמחלה, כשלמעלה מ-17 אלף בני אדם נדבקו. כלומר, שיעור התמותה עומד כעת על כ-2.1% זאת לעומת מגפת הסארס בה שיעור התמותה מהמחלה עמד על 9.6%. עם זאת, ישנם כמה הבדלים מהותיים והמשמעותי בהם הוא כלכלת סין שהלכה והשתנתה עם השנים.

כאמור, כיום סין היא שחקנית גדולה יותר על הבמה העולמית, שכן חלקה בצמיחה העולמית רק הלך וגדל במהלך העשורים האחרונים, ולכן ההשלכות הכלכליות עשויות להיות מהותיות יותר. סין מהווה כיום כמעט 20% מהתוצר העולמי והתרומה הישירה שלה לצמיחה הגלובלית היא 35% (וקרוב יותר ל-50% אם מסתכלים גם על התרומה העקיפה). לשם השוואה, ב-2003 (תקופה ה-סארס) תרומתה לצמיחה העולמית עמדה על 10% בלבד באופן ישיר והאפקט העקיף שלה על מדינות אחרות היה הרבה יותר שולי.

בנוסף, להבדיל מ-2003, הצרכנים הסינים ממלאים היום תפקיד גדול יותר בכלכלה. הצריכה הפרטית הפכה לאחד המנועי צמיחה המרכזיים בכלכלה הסינית בשנים האחרונות, על כן הסיכון העיקרי לטווח הקצר הוא ההשפעה השלילית של הווירוס על סנטימנט הצרכנים. זאת לאור הסגירה של אתרי נופש מרכזיים כמו "דיסנילנד" בשנחאי, סגירה זמנית של מסעדות ובפרט אנשים שסגורים בתקופת חג ראש השנה הסיני. מצד שני, סין נמצאת כעת בעידן המסחר באינטרנט, כך שבניגוד לשנות האלפיים הצרכנים מבצעים יותר ויותר רכישות באינטרנט, כך שחלק ניכר מהירידה במכירות הלא מקוונות על רקע הנגיף עשויות להתקזז חלקית עם עלייה ברכישות המקוונות.

אמנם מוקדם מדי לכמת את ההשפעה הכלכלית של הנגיף הנוכחי, אך מהנתונים ההיסטוריים עולה כי הסארס השיל כאחוז מהצמיחה של המשק הסיני (אז סין צמחה ב-10% לעומת 6.0% היום) וכ-0.1% מהצמיחה העולמית. לאור גודלה, ברור כי בסבב הנוכחי ההשפעה תהיה גדולה יותר. כמובן שככל שסין תצליח למגר את הווירוס מהר יותר, כך הנזק הפוטנציאלי לפעילות הכלכלית יהיה מוגבל יותר ולהפך, ככל שמשך הזמן עד להשתלטות על התפשטות המחלה יהיה ארוך יותר, צפויה פגיעה כלכלית גבוהה יותר.

מדד הפחד והשווקים

2020 נפתחה כהמשך ישיר לעליות שנרשמו באחת השנים הטובות שידעו שוקי המניות בעולם, אך היוודעות דבר המגיפה הובילה לשינוי בכיוון המסחר בשווקים ברחבי הגלובוס. אם כי עד כה, להוציא את הירידות החדות שנרשמות בבורסה הסינית ולמרות הדרמה, עדיין לא נרשמו בשווקים ירידות חדות. את אלו שנרשמו אפשר כרגע להגדיר כתיקון קל, לא יותר מזה.

כדי לקבל פרופורציות לתגובות דרמטיות של השווקים, נזכיר שבחודש דצמבר 2018 נרשם אחד החודשים הגרועים בבורסות בעולם של השנים האחרונות, במהלכו מחקו המדדים המובילים בארה"ב יותר מ-15% מערכם, בפחות משלושה שבועות, על רקע העלאת הריבית שביצע הפד. לימים, הדרמה דעכה, המגמה התהפכה בחדות ו-2019, כפי שאתם כבר יודעים, הפכה לאחת השנים המוצלחות ביותר שידעו השווקים הפיננסים. אפילו מלחמת הסחר שהתפתחה במהלך השנה, לא גרמה ליותר מהתעטשות קלה מידי פעם של השווקים בהובלת סקטור הטכנולוגיה שהיה (ועדיין נמצא) במרכז המאבק בין שתי המעצמות.

בשבועיים האחרונים, מאז נודע לראשונה התפרצות הנגיף בסין, מדד הפחד זינק ב-50% (בדצמבר 2018 המדד זינק ב-120%) וסביר שבשבועות הקרובים, אם לא תגיע צפירת הרגעה מכיוון סין, הוא ימשיך לטפס מעלה והשווקים ימשיכו להילחץ מטה. נכון לעכשיו, הפאניקה עדיין לא אחזה בשוקי ההון בעולם וניתן לסכם את הירידות האחרונות (מאז ה-17 בינואר ועד ה-3 בפברואר) בשווקים המרכזיים (ארה"ב, יפן ואירופה) בטווח שבין 2%-5%. בסין כמובן התנודתיות חדה יותר ובקופה זו נרשמו ירידות של כ-12%.

מדד הפחד והירידות בפועל של השווקים, לא אחת, נגרמות נוכח הפאניקה ביחס להיקף הידיעות המפורסמות בכלי המדיה השונים בתקופה, בהם קיים עודף מידע שאינו מדויק לצד מחסור במידע מדויק, במיוחד כאשר מדובר באזור בעולם כדוגמת סין. עם זאת, במקרה הנוכחי צפויה השלכה כלכלית אמיתית על חברות רבות ממגזרים רבים נוכח הסגר על מחוזות רבים בסין.

מקור המחלה - גם מקור אספקת טכנולוגיה

אפשר למנות מספר רב של ענפים שעשויים להיפגע מהמצב: חברות הפועלות בענף התיירות, שכולל בין היתר גם את ענף התעופה והמלונאות בעולם. אפשר בתחום זה לציין גם שווקים ספציפיים התלויים מאוד כלכלית בענף זה כגון: תאילנד, סינגפור והונג קונג. חשוב לציין כי ביטול טיסות אינו מתבצע בימים אלו רק לסין וממנה, התפשטות הנגיף למדינות נוספות מובילה לחשש רב מצד התיירים ולביטול טיולים באזורים נוספים בעולם, גם למדינות בהן התגלה הנגיף, אך גם למדינות אחרות, נוכח החשש הכללי מפני הטיסות עצמן כגורם פוטנציאלי להידברות ולכן רבים ברחבי הגלובוס לבטל טיסות וטיולים, גם כנסים ונסיעות עסקים.

ענף הקמעונאות על גווניו השונים צפוי להיות מושפע קודם כל מהירידה בצריכה של הצרכן הסיני, נוכח ההסגר במחוזות רבים שם, לצד סגירת מפעלים ומחסנים וירידה בשילוח של חבילות אל מחוץ לסין (שעשויה במעגל השני והשלישי שלה להוביל למחסור במוצרים מסוימים גם באזורים אחרים בעולם). לכך כמובן השפעה על היקף הפעילות של חברות השינוע והמשלוחים, כאשר לירידה בהיקף השילוח וסגירת מפעלים, השלכות על תעשיית האנרגיה, שרשמה ירידות חדות של כ-10% בתקופה המדוברת.

גם יצרניות של מכשירי אלקטרוניקה, תעשיית השבבים והסמיקונדוקטור עשויות להיפגע, נוכח מחסור אפשרי של חלקים המיוצאים ממפעלים בסין. נציין כי העיר וואהן בסין (בה התגלתה לראשונה המגיפה) הינה חשובה מאוד בשרשרת האספקה הטכנולוגית העולמית. העיר מצויה בעוצר כשבועיים ימים.

עוד עשויות לסבול מהתפשטות המגיפה, יצרניות הרכב, בעיקר נוכח העובדה כי סין מהווה כ-30% מהביקוש הגלובלי לרכבים. בתגובה רשמו יצרניות הרכבים ירידות חדות בטווח של 10%-15%.

התארכות זמן והתפשטות המגיפה כמובן עשויות להרחיב את המעגלים ולהוביל לפגיעה בתעשיות נוספות. בכל מקרה, נראה כי המגיפה חידדה את מקומה של סין בכלכלה העולמית והתלות של העולם בייצור ובצריכה הסינית. 

הכותבים הם מנהלת מחלקת מחקר ברוקראז' וכלכלן במערך המחקר והאסטרטגיה בפסגות. אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות ו/או תחליף לייעוץ/שיווק המתחשב בנתונים של כל אדם ו/או תחליף לשיקול-דעתו של הקורא ואינו מהווה הצעה לרכישת ניירות ערך.

עוד כתבות

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

הפד הותיר את הריבית בארה"ב ללא שינוי

יו"ר הפד פאוול לא השיב על שאלות עיתונאים בנוגע לעתידו בבנק המרכזי ולמתקפות מצד טראמפ ● בהודעת הפד לא ניתנה הנחיה לגבי הצעדים הבאים; בשווקים מעריכים כי הפד ימתין לפחות עד יוני לפני שינוי נוסף בריבית ● הנגידים סטיבן מירן וכריסטופר וולר, שמונו ע"י טראמפ, הצביעו נגד ההחלטה ● "הייתה תמיכה רחבה בוועדה בהחלטה היום", אמר פאוול, "הבנק בעמדה טובה לבחון את הנתונים מפגישה לפגישה"

גלעד בר אדון, מנכ''ל מוריה / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מוריה: "ירושלים תהפוך לעיר הראשונה בישראל עם רשת של רכבות קלות"

גלעד בר אדון, מנכ"ל מוריה - החברה לפיתוח ירושלים, התייחס בכנס תשתיות לעתיד של גלובס למהפכת תשתיות התחבורה שעוברת עיר הבירה בימים אלו ●  "רואים היום תוכניות של מגדלים בני 30–40 קומות ליד הרכבת הקלה – דבר שלא היה מעולם בירושלים"

פאנל בהשתתפות עדי קין קרני, עלי בינג, יעל סלומון ומעיין הראל / צילום: שלומי יוסף

נציג אגף התקציבים: "מס הגודש יקרה. זו תהיה איוולת לא לעשות את זה"

פאנל בכנס תשתיות לעתיד של גלובס עסק בפרויקט המטרו, האתגרים, המימון וההתקדמות ● בפאנל השתתפו סמנכ"לית קו M2 בנת"ע עדי קין־קרני, סגן הממונה על התקציבים עלי בינג, סמנכ"לית מינהל התכנון יעל סלומון, סמנכ"לית תשתיות במינהל רשות החברות מעיין הראל

דיון בבית המשפט העליון בעתירות שעניינן החלטת הממשלה על סגירת גלי צה''ל / צילום: דוברות הרשות השופטת

בג"ץ דן בהחלטת הממשלה לסגור את גלי צה"ל: "למה זה כ"כ דחוף?"

השופטים רמזו לפגמים בהליך שהוביל להחלטת הממשלה לסגור את תחנת השידור עד 1 במרץ, כולל סביב זיקה לליכוד של חלק מחברי הוועדה הציבורית שהמליצה על המהלך ●  מנגד, השופט שטיין תהה "מה ההבדל בין סגירת התחנה לסגירת פלס"ר נח"ל"

אברהם נובוגרוצקי / צילום: תמר מצפי

ברוב גדול: זה נשיא התאחדות התעשיינים החדש

אברהם (נובו) נובוגרוצקי זכה ב-523 קולות מול המועמד צורי דבוש שקיבל רק 219 קולות ● הוא יחליף את רון תומר שכיהן בתפקיד בשש השנים האחרונות

נשיא ומנכ''ל חברת טבע, ריצ'רד פרנסיס / צילום: אלעד מלכה

טבע מציגה שנה שלישית של צמיחה, אז למה המשקיעים מאוכזבים?

ענקית התרופות דיווחה על הכנסות של 17.3 מיליארד דולר, המשקפות צמיחה שנתית של כ-4% ● עם זאת, תחזית ההכנסות שלה לשנת 2026 נמוכה מקונצנזוס האנליסטים ● מניית טבע יורדת בכ-3% במסחר המוקדם בוול סטריט

כוחות חמאס בעזה / צילום: Reuters, Majdi Fathi

בצה"ל מזהים: חמאס העמיק את משילותו ברצועה בחסות שלב א' של ההסכם

דיווח: טראמפ שוקל לתקוף באיראן כדי להצית מחדש את המחאות ● בכיר במערכת הביטחון: נתניהו סירב 11 פעמים לחסל את סינוואר ● האיחוד האירופי צפוי להגדיר את משמרות המהפכה כארגון טרור ● יועצו של ח'אמנאי: כל תקיפה של ארה"ב באיראן תיענה בתגובה לתל אביב ● עדכונים שוטפים

יגאל לנדאו, מנכ''ל רציו אנרגיות / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל רציו: "המדינה מקבלת 10 מיליארד שקל בשנה מהגז - בלי שהשקיעה אגורה"

מנכ"ל רציו, יגאל לנדאו, שוחח בכנס תשתיות לעתיד של גלובס על הסכם הגז החדש עם מצרים ועל הרחבת מאגר לוויתן ● הוא הדגיש את החשיבות הגאופוליטית של ההשקעה בהרחבת לוויתן: "ישראל כבר היום מספקת קרוב ל-15% מצריכת הגז של מצרים, וזה יגדל למעל 20% מרגע שהאספקה של ההרחבה תתחיל"

מימין: איל ברוש, אביב רווח, עומר מילר / צילום: אקליפס מדיה

אביב רווח חושף את אדפטיב6: גייסה 44 מיליון דולר לשוק הענן הרותח

היזמים הסדרתיים אביב רווח ואיל ברוש חוזרים עם חברה חדשה, שנועדה הפעם לתחומי תשתיות הענן והבינה המלאכותית: אדפטיב6, שגייסה עד היום 44 מיליון דולר בשני סבבים ● בחברה טוענים כי המערכת שלהם מסוגלת לחסוך בין 15% ל-35% מסך הוצאות הענן

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס תשתיות לעתיד / צילום: שלומי יוסף

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "על רקע קריסת העיתונות שראינו ב-BBC, התפקיד שלנו בגלובס רק מתחדד"

כנס תשתיות לעתיד של גלובס נפתח עם דבריה של מו"ל גלובס, אלונה בר און, שדיברה על ירידת האמון בתקשורת בישראל ובעולם, אך אמרה שזה לא קורה בטעות, אלא בגלל התנהלות לקויה של כלי התקשורת ● "לתפיסתנו יש להביא תוכן עובדתי, בדוק, רלוונטי ומונגש - ובהקשרו"

25 מניות אירופיות שעשויות לנצוץ השנה / צילום: Shutterstock

משבבים דרך אנרגיה ועד מותגי יוקרה: 25 מניות אירופיות שעשויות לנצוץ השנה

בזמן שהשוק האמריקאי מתייקר, בבנק אוף אמריקה מסמנים את היבשת הישנה כיעד חלופי מרכזי ● בניגוד לריכוזיות במדדים בארה"ב, אירופה מציעה שוק מגוון ובריא יותר ● איפה מחכות הזדמנויות צמיחה וחדשנות במגזרים מסורתיים שעוברים טרנספורמציה טכנולוגית

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס תשתיות לעתיד / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל נתיבי ישראל: "אנחנו במבוא לקרייסס של התחבורה בגוש דן"

בכנס תשתיות לעתיד של גלובס, מנכ"ל נתיבי ישראל, ניסים פרץ, הביע פסימיות גדולה באשר למצב התחבורה בישראל בשנים הבאות ● הוא לא מאמין שהמטרו יהיה מוכן ב-15 השנים הקרובות, וגם מעוניין לפרוש השנה, אחרי 10 שנים בתפקיד

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות קלות לאחר החלטת הריבית; אינטל זינקה ב-11%, Wix ב-5%

כצפוי, הפד הותיר את הריבית בארה"ב ללא שינוי ● ASML, חברת השבבים ההולנדית, עקפה את הציפיות ומפיחה אופטימיות במניות השבבים ● אמזון מפטרת 16 אלף עובדים ● Wix הודיעה על רכישה עצמית של מניות בשווי 2 מיליארד דולר ● הדולר התאושש לאחר דברי שר האוצר בסנט: "מעוניינים בדולר חזק" ● מיקרוסופט, מטא וטסלה יפרסמו דוחות אחרי הנעילה

פרופ' מתן גביש / צילום: ינאי יחיאל

הפרופסור הישראלי שנלחם באדובי: "הגיע הזמן להחליף את ה-PDF"

החברה של פרופ' מתן גביש מהאוניברסיטה העברית, עושה את צעדיה הראשונים ובוחנת את האפשרות להחליף את מסמכי ה-PDF הוותיקים של אדובי, בפורמט דיגיטלי משוכלל הרבה יותר ● "הגיע הזמן לסטנדרט חדש. ה-PDF הוא אובייקט סגור ולא יעיל, וגם כזה שלא מתאים לעידן האוטומציה של ה-AI", אומר גביש לגלובס

אילוסטרציה: Shutterstock

"סערה מושלמת זה אנדר-סטייטמנט": הגורמים מאחורי צניחת הדולר

מדד הדולר האמריקאי, המשקף את כוחו מול סל המטבעות, הגיע לשפל של ארבע שנים בעידודו של הנשיא דונלד טראמפ ● היתרונות מבחינתו: שחיקה של החוב הגבוה, עידוד התעשייה המקומית ותמיכה בשורת הרווח של החברות הרב-לאומיות ● מי המפסידים הגדולים, ואיך זה קשור לנעשה ביפן וסין?

מיקי רביב, מנכ''ל כאף ישראל / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל כאף ישראל: "יש גורמים שיהיו מעוניינים לממן את הפרויקט לחיבור המסילה במפרץ עם ישראל"

מיקי רביב, מנכ"ל כאף ישראל, סיפר בכנס תשתיות לעתיד של גלובס כי החברה פועלת בסעודיה ובאמירויות והיא בהחלט רואה היתכנות להשלמת רשת הרכבות המפרצית ● "רק 200 קילומטר בירדן מפרידים בינינו לרשת הרכבות המפרצית"

משרדי ענקית ציוד השבבים ASML / צילום: ap, Peter Dejong

עקפה תחזיות ומפטרת: מה היה בדוחות ענקית השבבים?

ASML דיווחה על צמיחה של כ-29% בהכנסות לעומת הרבעון הקודם, ועקפה את צפי האנליסטים בשורה העליונה והתחתונה ● ההזמנות החדשות שהתקבלו ברבעון הרביעי עקפו בפער גדול את תחזיות האנליסטים ● חברת השבבים דיווחה גם על פיטורים של כ-1,700 עובדים בהולנד ובארה"ב ● המניה קופצת בקרוב ל-7% בבורסה באמסטרדם

מנכ''ל מיקרוסופט, סאטיה נאדלה / צילום: ap, Elaine Thompson

מיקרוסופט עקפה את התחזיות, אז למה המשקיעים מודאגים מהתוצאות?

ענקית הטכנולוגיה עקפה את התחזיות בשורה העליונה והתחתונה ● עם זאת, הצמיחה מפלטפורמת הענן שלה, אז'ור, עמדה על 39% - מעל צפי האנליסטים, אך מתחת לשיעור הצמיחה שנרשם ברבעון הקודם, שעמד על 40% ● מניית מיקרוסופט יורדת במסחר המאוחר בוול סטריט

דורון ארבלי, יו''ר חברת החשמל / צילום: כדיה לוי

יו"ר חברת החשמל: "האינטרס הלאומי והביטחון האנרגטי מחייבים שנמשיך להיות חלק ממערך ייצור החשמל"

דורון ארבלי, יו"ר חברת החשמל, קרא בכנס תשתיות לעתיד של גלובס להסרת המגבלות על פעילות החברה בתחום ייצור החשמל, והציג תוכנית השקעות של כ־50 מיליארד שקל ברשת החשמל עד סוף העשור ● "חברת החשמל היא לא הבעיה של משק האנרגיה, היא הפתרון"

אילן סיגל, מנכ''ל פלאפון ו-yes, בשיחה עם גלית חתן בכנס תשתיות לעתיד / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל פלאפון ו-yes: "הגיע הזמן שהתחרות בסלולר לא תהיה רק ברמת המחיר אלא גם ברמת האיכות"

בכנס תשתיות לעתיד של גלובס הזהיר אילן סיגל, מנכ"ל פלאפון ו-yes, כי התחרות בשוק הסלולר הפכה למלחמת מחירים, וכי בלי מיזוגים והסרת חסמים ישראל תישאר מאחור בפריסת דור 5