גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אטרקציה חדשה: הפלגה על אם הנהרות

אטרקציה חדשה במסגרת טרנד השיט הפופולרי, לבוגרי הפלגות על הדנובה, הריין והסיין, וגם לאלה ש"עשו" כבר את הקרוז ממוסקבה לסנט פטרסבורג: שיט בנהר הוולגה והדון דרך הערים ההיסטוריות והיפהפיות של רוסיה

הקרמלין (מבצר) של העיר אוגליץ'/  Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב
הקרמלין (מבצר) של העיר אוגליץ'/ Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב

נהר הוולגה קפוא עכשיו. הוא קופא ברובו מנובמבר ועד אפריל, אבל במאי כאשר הוא מפשיר, הוא האדיר בנהרותיה של רוסיה, לב-ליבה של אמא רוסיה ומושא לשירים, געגועים וסיפורים. הוא גם הארוך בנהרותיה של אירופה, כ-3,700 ק"מ אורכו, ועורק תעבורה ראשי. תחילתו בגבעות מצפון-מערב למוסקבה, ובאמצעות רשת של תעלות ונהר הדון שאליו הוא חובר בהמשך, ניתן לשוט עליו ממוסקבה ועד לים הלבן שבצפון הרחוק, לים הבלטי במערב, ועד לים הכספי והים השחור שבדרום-מזרח המדינה הענקית.

בעוד שהשיט ממוסקבה לסנט פטרסבורג הוא כבר כמעט קלאסיקה, ורוב התיירים מתמקדים בשתי הערים המרתקות האלה, השיט על הוולגה דרך עריה ההיסטוריות של רוסיה - אוגליץ' (Uglich), ירוסלבל (Yaroslavl), קזאן (Kazan), סמרה (Samara), וולגוגרד (Volgograd), אסטרחן (Astrakhan) ורוסטוב שעל הדון (Rostov-on-Don) - הוא בבחינת חידוש תיירותי במסגרת הטרנד הפופולרי של חופשות השיט, אחד הטרנדים החמים בתיירות העולמית בשנים האחרונות. השיט הזה יוצג לראשונה בישראל על-ידי נציגי חברת השיט הרוסית S-Cruises, בתערוכת התיירות הבינלאומית השנתית IMTM שתתקיים בשבוע הבא באקספו תל אביב (ראו מסגרת). 

"פתגם רוסי אומר: 'אם אתה רוצה להכיר את רוסיה, אתה צריך להכיר את הוולגה'", אומר ולדימיר סיזק, מנהל פיתוח פרויקטים בינלאומיים בחברה. לוולגה יש חשיבות לא רק היסטורית וכלכלית, אלא גם תרבותית. רגשותיהם העזים של רוסים רבים כלפי הנהר מוצאים ביטוי באמנות ובשירה, בעיקר בהתייחסות ל"אמא וולגה", שהיא ליבה המיתולוגי של רוסיה.

לכן משולבת בשיט גם הכרות עם התרבות הרוסית, אומר סיזק. "בנוסף להרצאות על ההיסטוריה של הוולגה, הערים שלגדותיו והאדריכלות הייחודית לאזור, נקיים על גבי הספינה גם מופעי מוזיקה על-ידי נגנים מהשורה הראשונה, טעימות וודקה, היכרות עם המטבח הרוסי ומופעי פולקלור. בירידות לחוף נציע סיורים שיתמקדו בחיי היומיום ברוסיה במאה ה-21, בטבע וביערות, ובכנסיות יוצאות הדופן באזור, הנחשב לערש הנצרות הרוסית האורתודוקסית".

נסו להגיע באוטובוס לירוסלבל

שיט נהרות הוא אחת הדרכים הפשוטות לטייל ברוסיה. "נסי להגיע בתחבורה ציבורית ממוסקבה לירוסלבל או לאוגליץ' או לסמרה, אם אינך דוברת רוסית", אומר סיזק בחיוך. לתיירים מוצעים מסלולים רבים ושונים, הנמשכים בין שלושה ל-25 ימים, תלוי ביעדים ובתחומי העניין.

כך לדוגמה, אפשר לבחור בין שיט של חמישה ימים בין רוסטוב שעל הדון - השוכנת כמשתמע משמה על נהר הדון בדרום-מערב המדינה, לפני תחילת רכס הרי הקווקז - עד סָרָאטוֹב שעל הוולגה. אפשר גם להפליג בשיט של חמישה ימים בין מוסקבה לניז'ני נובגורוד, העיר החמישית בגודלה ברוסיה, היושבת במפגש הנהרות וולגה ואוקה, או להצטרף לשיט בן 11 יום המתחיל ומסתיים בקזאן ועובר בניז'ני נובגורוד, מוסקבה, אוגליץ' וירוסלבל. המחירים נעים בין 250 ל-810 אירו לאדם (פירוט במסגרת "מידע מעשי").

דייג ותיק / צילום:  shutterstock א.ס.פ. קריאייטיב

לאוגליץ', אחת מערי "טבעת הזהב" (כינוי לשמונה ערים הערוכות כטבעת צפונית-מזרחית למוסקבה, כולן ערים עתיקות שהיה להן תפקיד חשוב בהתפתחות הכנסייה הרוסית ובהיסטוריה של רוסיה בכלל), שווה להגיע ולו בשביל הקרמלין (מבצר, ברוסית) שלה, שהוא אחד מהיפים שתראו. בתחומי המבצר ניצבת קתדרלת ההשתנות, שכיפת הבצל הירוקה שלה בולטת למרחקים.

לא רחוק משם ניצבת כנסיית "סנט. דמיטרי על הדם", המנציחה את מותו בגיל שמונה של בנו של שליט רוסיה איוון הרביעי, הלוא הוא "איוון האיום", שמשל במאה ה-16 והפך את רוסיה ממדינה למעצמה אזורית. מותו של הילד בנסיבות חשודות הצית מאבק על המלוכה וחולל משבר גדול בתולדות רוסיה. אוגליץ' הוא מסוג המקומות שכדאי לשוטט בהם לבד כדי לנסות ולהבין את מקורות התרבות הרוסית: לקנות במכולת לחם שיפון, נקניק מעושן ובקבוק קטן של וודקה, ולספוג מעט מן "הרוח הרוסית", שכבר אי אפשר למצוא במוסקבה. 

לפני שמתרחקים מ"טבעת הזהב", מומלץ לא לפספס את ירוסלבל, עיר עתיקה בת כאלף שנים, הנחשבת לבירת הכנסיות של רוסיה. על הכנסייה המרהיבה שבמתחם מנזר ההשתנות (Transfiguration) מתנוססת כיפת זהב, והפנים מעוטר בפרסקאות מהמאה ה-16. כנסיית ההתגלות (אפיפניה) מחזיקה אוספים של איקונות מהמאות 18-16, ואת הפנים מקשטים אריחים מזוגגים צבעוניים להפליא.

כנסיה מצוירת בעיר ירוסלבל / צילום: *shutterstock א.ס.פ. קריאייטיב

אגב, על גדות הוולגה חיים זה דורי-דורות בני עמים שונים, בהם טטרים, מורדובים (Moradovians), צ'ובשים (Chvashians) ואחרים. אחת הדרכים שעוזרות להם לשמור על זהותם ולשמר את הפולקלור שלהם, הם דווקא התיירים, שרובם מגלים עניין רב בתרבויות ההולכות ונעלמות.

המקלט של סטלין

משחקי גביע העולם בכדורגל שנערכו ברוסיה ב-2018, העלו לתודעה גם ערים שעל הוולגה, כמו קזאן, ניז'ני נובגורוד, סמרה ואחרות. האמינו או לא, קזאן, עיר היסטורית השוכנת במפגש הנהרות וולגה וקזאנסקיה (Kazanskaya), היא בירת רפובליקת טטרסטאן (Tatarstan), חבל ארץ אוטונומי למחצה.

יצור אגדי דמוי דרקון, סמלה הרשמי של העיר קזאן /  Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב

בתחומי הקרמלין העתיק שלה ניצב מסגד קול שאריף (Kul Sharif), שהוקם לזכרו של מלומד מוסלמי שפעל כאן במאה ה-16, ונהרג עם תלמידיו בקרב נגד הרוסים ב-1552. המסגד על ארבעת צריחיו וכיפת התכלת שלו הוא פנינה אדריכלית המציתה את הדמיון. ממול ניצב מגדל סויימביקה (Soyembika) הבנוי בקומות ומזכיר עוגת חתונה.

 מסגד קול שאריף בקזאן/  Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב

על סמרה שמעתי מהסיפורים של אבי, שנמלט מפולין לרוסיה במלחמת העולם השנייה, ובמסגרת נדודיו מזרחה התגלגל גם לסמרה, עיר היסטורית שקבוצות אתניות שונות התיישבו בה כבר לפני כאלפיים שנה. נמל סמרה מופיע כבר במפות איטלקיות מהמאה ה-14, ובמאה ה-16 אחרי שהעיר פסקה מלשמש בסיס של פיראטים, היא הפכה למרכז קשר דיפלומטי וכלכלי בין רוסיה למזרח. מי שאהב (כמוני) את השירים הרוסיים שלהם היינו מכורים בשנות ה-60 של המאה הקודמת, אולי זוכר את השיר של להקת הוולגה "אצלנו בקויבישב" (שמה של העיר בתקופה הקומוניסטית) ואת השיר על הגיבור האגדי סטיפן ראזין.

המוזיאון המרכזי של העיר שוכן באחוזה היסטורית ומחזיק אוסף של אמנות רוסית מהמאה ה-16 ואילך. בקרבת מקום נמצא הבונקר של סטלין בכבודו ובעצמו, שנבנה כדי להגן על חיי השליט. סטלין עצמו לא עשה בו שימוש והמבנה הוא כיום מוזיאון תת-קרקעי.

 מסגד קול שאריף בקזאן, מבפנים /  Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב

על מלחמה וקוויאר

חופשת שיט על הוולגה היא צורת נופש פופולרית ברוסיה מאז שנות ה-50 של המאה הקודמת. זה כעשר שנים היא צוברת פופולריות גם בקרב תיירים מחו"ל, במקביל לעלייה הגואה בפופולריות של חופשות שיט בכלל. מספר התיירים הבוחרים בשיט ברוסיה נאמד כיום בכ-400 אלף בשנה.

גם מי שלא מגלים עניין רב בהיסטוריה צבאית לא יוכלו להישאר אדישים כשהספינה תעגון בוולגוגרד (Volgograd), או בשמה הקודם סטלינגרד, שם התחולל אחד הקרבות שהכריעו את גורל מלחמת העולם השנייה ואת גורל האנושות כולה.

אין מי שמגיע לוולגוגרד ולא מבקר באתר המונומנטלי The Motherland Calls שהוקם לזכר כ-35 אלף הקורבנות שנהרגו בקרב וקבורים באתר, ועשרות אלפים רבים אחרים שמתו במערכה העקובה מדם שהתחוללה באזור בין ברית המועצות למדינות הציר בראשות גרמניה הנאצית, מאמצע יולי 1942 ועד ראשית פברואר 1943. במרכז האנדרטה ניצב פסל אדיר של אישה המניפה בידה חרב, שגובהו כ-85 מטר. במוזיאון הסמוך מתנוסס ציור קיר פנורמי המנציח את הקרב ב-360 מעלות.

המערכה באזור סטלינגרד ובתוך העיר עצמה הייתה אחת הקשות, העקובות מדם והממושכות ביותר במלחמת העולם השנייה. היא ארכה למעלה משישה חודשים, ובמהלכה ספגו שני הצדדים כ-2 מיליון אבדות - הרוגים, פצועים, נעדרים ושבויים. מעל לתעלת השיט המחברת בין הוולגה לדון נמתחת קשת גדולה על שם לנין. זוהי תעלה מלאכותית באורך של 101 ק"מ. 45 מתוכם הם נהרות ואגמים טבעיים והיתר נחפר בידי האדם, רבים מהם עובדי כפייה ממחנות עבודה וגולאגים.

לעיתים ניתן לראות כאן כנסייה השטה בנהר. זוהי כנסיית הנסיך ולדימיר - דוברה ישנה ששימשה ככנסייה צפה שסיפקה שירותי דת ליישובים מרוחקים לאורך הוולגה, ולימים הוסבה לספינת מנוע, שגם כיום נערכים בה טקסים דתיים.

העיר אסטרחן, הקרובה לשפך הוולגה לים הכספי, נחשבת לבירת הקוויאר של רוסיה, מהקוויאר הפשוט ועד קוויאר שחור בלוגה. שוחרי קוויאר אניני טעם יכולים להזמין סיור טעימות, הכרוך בתשלום נוסף.
הקרמלין של אסטרחן, שנבנה ב-1500, נחשב לאחד המרהיבים מסוגו. צפייה בהצגה בתיאטרון בעיר, שמעלה קלאסיקות רוסיות ושייקספיריות, נחשבת חוויה (מן הסתם בעיקר לדוברי רוסית).  

מידע מעשי 

ויזה: ישראלים אינם זקוקים לוויזה לרוסיה.

טיסות
: חברות תעופה שונות מפעילות טיסות סדירות מתל אביב לקזאן, וולגוגרד, סמרה ועוד ערים. המחירים נעים סביב 350 דולר לאדם.

מחירים
: לתיירים מוצעים מסלולים רבים ושונים הנמשכים בין שלושה ל-25 ימים, תלוי ביעדים וברמת התא. כך לדוגמה, שיט בן 5 ימים בין רוסטוב שעל הדון עד סרטוב, עולה מ-250 אירו לאדם בתא זוגי; מחיר שיט בן 5 ימים מניז'ני נובגורוד למוסקבה מ-490 אירו לאדם.
שיט בן 11 יום המתחיל ומסתיים בקזאן ועובר בניז'ני נובגורוד, מוסקבה, אוגליץ' וירוסלבל, עולה מ-810 אירו לאדם.
שיט בן 5 ימים המתחיל ומסתיים בניז'ני נובגורוד עולה 340 בתא זוגי ועד 900 אירו בסוויטה עם מרפסת. שיט בן 6 ימים מרוסטוב שעל הדון לסמרה עולה מ-280 אירו; שיט בן 4 ימים מוולגוגרד לקזאן עולה מ-130 אירו. לפרטים: https://russian-river-cruises.com/destinations/classic-volga/

הדרכה
: ההדרכה על הספינה ובסיורים ביבשה היא באנגלית, צרפתית, גרמנית וספרדית.

מידע על תערוכת התיירות: כמדי שנה בפברואר מתקיימת באקספו תל אביב תערוכת התיירות הבינלאומית IMTM, המשלבת ביתנים ודוכנים של לשכות תיירות מטעם מדינות, אזורים וערים, נציגים של חברות תעופה, שיט, מלונות, אתרי סקי, מיזמי תיירות ושאר גורמים מרחבי העולם.

מעבר לצד השיווקי משמשת התערוכה גם כפלטפורמה להתעדכנות בנעשה בתחום ולהרחבת דעת לגבי יעדים וטרנדים בעולם התיירות. לצורך זה מתוכנן גם מגוון רחב של כנסים, מפגשים והרצאות, שחלקם הגדול פתוח גם לקהל הרחב ולא רק לאנשי מקצוע. אחד הכנסים מוקדש לנושא הדיגיטל והחדשנות בעולם התיירות, אחרים עוסקים בתיירות Wellness, בתיירות נגישה ועוד.

בין ההרצאות בולטות אלה המוקדשות לאתיופיה כיעד תיירות מתפתח, חידושים בלימסול, תיירות היתר באמסטרדם ובמקומות נוספים כהזדמנות בפריפריה, יעדים חדשים בסין (לימים שאחרי הקורונה), קולינריה כנישה מובילה בתיירות העולמית ועוד. אחת מהן מוקדשת לשיט על הוולגה.

IMTM 2020 - International Mediterranean Tourism Market ,11-12.2, אקספו (גני התערוכה) תל אביב. אינטרנט: www.imtm.co.il

עוד כתבות

כללים פיסקליים / צילום: Shutterstock

הוצאות הממשלה מזנקות? זה מה שמונע מהן להשתולל

המלחמה הביאה לזינוק בכספים שמשלמת המדינה, והתקציב עומד להיפתח מחדש ● מהו המנגנון ששומר על רמה נשלטת של הוצאות ממשלתיות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

נשיאת נציבות  האיחוד האירופי, אורסולה פון־דר־ליין ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Jonathan Raa, Fritz Nordengren

רגע האמת של אירופה: ביבשת מתלבטים איזו עסקת סחר לסגור עם ארה"ב

מסתמן שהדדליין להטלת מכסים הוארך ל־1 באוגוסט. על הפרק עומדים יחסי סחר בהיקף 1.6 טריליון דולר ● הדעות באירופה חלוקות בין תמיכה בהסכם מהיר לחשש מוויתורים ● האפשרויות המרכזיות: רכישת אנרגיה מסיבית מארה"ב לצד ״מכס מינימלי״ של 10% על סחורה אירופית

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: ap, Mark Schiefelbein

"הממשלה תצטרך למצוא מקורות": נגיד בנק ישראל מזהיר שעשויה להגיע העלאת מסים

בראיון עם פרופ' אמיר ירון, הוא מבקר את המעבר לשיטת החישוב החדשה של הלמ"ס, וכן מתייחס לאפשרות של העלאת מסים, בשל צורכי הביטחון שגדלו, בעקבות המלחמה: "יש פערים מאוד גדולים בין דרישות משרד הביטחון, מול מה שמשרד האוצר מדבר עליו"

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

המספרים שמגלים עד כמה קשה לקנות דירה בתל אביב

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם ובולטת לרעה גם עם מחירי הדיור, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

רחובות טהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הקשיים של איראן בתחום הנפט והחשמל עשויים לזרז הסכם גרעין

הסכם גרעין חדש שיבטל עיצומים יעמיד את טהרן בפני ירידה במחיר הנפט, התפתחות שלילית מבחינתה, אבל זינוק ביצוא צפוי לפצות על כך ויותר ● בנוסף, למשטר יש צורך דחוף בסיוע אמריקאי בפרט ומערבי ככלל בשדרוג תשתיות

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נתן ווייל, לע''מ

היועמ"שית: הליך הדחתי על־ידי הממשלה בלתי חוקי ופוליטי לגמרי

גלי בהרב־מיארה הגישה את עמדתה באשר לעתירות שהוגשו לבג"ץ נגד הדחתה, בה קבעה כי ההליך הוא בלתי־חוקי ביסודו ● "השיקול המרכזי בבסיס ההחלטה - רצונה של הממשלה להסיר מגבלות על כוחה השלטוני, באמצעות הליך הפסקת כהונה פוליטי", כתבה היועמ"שית

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות בעקבות החלטת הריבית; מדד הנדל"ן ירד בכ-1.7%

ת"א 35 איבד 0.4% ות"א 90 ירד בכ-0.7% ● בנק ישראל הותיר את הריבית ללא שינוי ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

הספקולציות חוגגות כאילו אנחנו ב-2021: שובן של מניות המם וה־YOLO

הראלי הנוכחי בוול סטריט הציף מגמה שמזכירה נשכחות: מניות של חברות לא רווחיות הניבו מתחילת אפריל ביצועים עדיפים גם ביחס למניות רווחיות ואיכותיות ולמדדים מרכזיים ● בין אלה בולטות חברות מכירת והשכרת רכב ● מה מוביל לכך ואיך הטרנד צפוי להסתיים הפעם

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

הזמר עומר אדם (במרכז) עם המנכ''ל משה לארי ומנהל החטיבה העסקית אופיר מורד / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

מלאומי למזרחי טפחות: עומר אדם באירוע של הבנק המתחרה

הזמר עומר אדם הופיע באירוע של בנק מזרחי טפחות  - לאחר שרק לאחרונה, כיכב דווקא בפרסומת של המתחרה בנק לאומי ● ה-SUV החדש של מותג הרכב הסיני Zeekr הושק במתחם ה-VIP של אצטדיון בלומפילד ● וגם: דלויט ישראל מגייסת עובדים למשרות בתחום ה-AI ● אירועים ומינויים

תל אביב / צילום: Shutterstock

פס"ד דרמטי מציע גישה חדשה לחישוב היטל השבחה בפינוי־בינוי, שתעלה הרבה כסף ליזמים

פסק דינו של השופט גלעד הס מציג נוסחה לחישוב היטל השבחה בפרויקטים של פינוי־בינוי, שמעלה את שווי המצב החדש של הנכס ● המשמעות היא תוספת עלות מהותית ליזם, שעלולה לפגוע בהיתכנות הכלכלית של פרויקטים מהסוג הזה

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?