גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אטרקציה חדשה: הפלגה על אם הנהרות

אטרקציה חדשה במסגרת טרנד השיט הפופולרי, לבוגרי הפלגות על הדנובה, הריין והסיין, וגם לאלה ש"עשו" כבר את הקרוז ממוסקבה לסנט פטרסבורג: שיט בנהר הוולגה והדון דרך הערים ההיסטוריות והיפהפיות של רוסיה

הקרמלין (מבצר) של העיר אוגליץ'/  Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב
הקרמלין (מבצר) של העיר אוגליץ'/ Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב

נהר הוולגה קפוא עכשיו. הוא קופא ברובו מנובמבר ועד אפריל, אבל במאי כאשר הוא מפשיר, הוא האדיר בנהרותיה של רוסיה, לב-ליבה של אמא רוסיה ומושא לשירים, געגועים וסיפורים. הוא גם הארוך בנהרותיה של אירופה, כ-3,700 ק"מ אורכו, ועורק תעבורה ראשי. תחילתו בגבעות מצפון-מערב למוסקבה, ובאמצעות רשת של תעלות ונהר הדון שאליו הוא חובר בהמשך, ניתן לשוט עליו ממוסקבה ועד לים הלבן שבצפון הרחוק, לים הבלטי במערב, ועד לים הכספי והים השחור שבדרום-מזרח המדינה הענקית.

בעוד שהשיט ממוסקבה לסנט פטרסבורג הוא כבר כמעט קלאסיקה, ורוב התיירים מתמקדים בשתי הערים המרתקות האלה, השיט על הוולגה דרך עריה ההיסטוריות של רוסיה - אוגליץ' (Uglich), ירוסלבל (Yaroslavl), קזאן (Kazan), סמרה (Samara), וולגוגרד (Volgograd), אסטרחן (Astrakhan) ורוסטוב שעל הדון (Rostov-on-Don) - הוא בבחינת חידוש תיירותי במסגרת הטרנד הפופולרי של חופשות השיט, אחד הטרנדים החמים בתיירות העולמית בשנים האחרונות. השיט הזה יוצג לראשונה בישראל על-ידי נציגי חברת השיט הרוסית S-Cruises, בתערוכת התיירות הבינלאומית השנתית IMTM שתתקיים בשבוע הבא באקספו תל אביב (ראו מסגרת). 

"פתגם רוסי אומר: 'אם אתה רוצה להכיר את רוסיה, אתה צריך להכיר את הוולגה'", אומר ולדימיר סיזק, מנהל פיתוח פרויקטים בינלאומיים בחברה. לוולגה יש חשיבות לא רק היסטורית וכלכלית, אלא גם תרבותית. רגשותיהם העזים של רוסים רבים כלפי הנהר מוצאים ביטוי באמנות ובשירה, בעיקר בהתייחסות ל"אמא וולגה", שהיא ליבה המיתולוגי של רוסיה.

לכן משולבת בשיט גם הכרות עם התרבות הרוסית, אומר סיזק. "בנוסף להרצאות על ההיסטוריה של הוולגה, הערים שלגדותיו והאדריכלות הייחודית לאזור, נקיים על גבי הספינה גם מופעי מוזיקה על-ידי נגנים מהשורה הראשונה, טעימות וודקה, היכרות עם המטבח הרוסי ומופעי פולקלור. בירידות לחוף נציע סיורים שיתמקדו בחיי היומיום ברוסיה במאה ה-21, בטבע וביערות, ובכנסיות יוצאות הדופן באזור, הנחשב לערש הנצרות הרוסית האורתודוקסית".

נסו להגיע באוטובוס לירוסלבל

שיט נהרות הוא אחת הדרכים הפשוטות לטייל ברוסיה. "נסי להגיע בתחבורה ציבורית ממוסקבה לירוסלבל או לאוגליץ' או לסמרה, אם אינך דוברת רוסית", אומר סיזק בחיוך. לתיירים מוצעים מסלולים רבים ושונים, הנמשכים בין שלושה ל-25 ימים, תלוי ביעדים ובתחומי העניין.

כך לדוגמה, אפשר לבחור בין שיט של חמישה ימים בין רוסטוב שעל הדון - השוכנת כמשתמע משמה על נהר הדון בדרום-מערב המדינה, לפני תחילת רכס הרי הקווקז - עד סָרָאטוֹב שעל הוולגה. אפשר גם להפליג בשיט של חמישה ימים בין מוסקבה לניז'ני נובגורוד, העיר החמישית בגודלה ברוסיה, היושבת במפגש הנהרות וולגה ואוקה, או להצטרף לשיט בן 11 יום המתחיל ומסתיים בקזאן ועובר בניז'ני נובגורוד, מוסקבה, אוגליץ' וירוסלבל. המחירים נעים בין 250 ל-810 אירו לאדם (פירוט במסגרת "מידע מעשי").

דייג ותיק / צילום:  shutterstock א.ס.פ. קריאייטיב

לאוגליץ', אחת מערי "טבעת הזהב" (כינוי לשמונה ערים הערוכות כטבעת צפונית-מזרחית למוסקבה, כולן ערים עתיקות שהיה להן תפקיד חשוב בהתפתחות הכנסייה הרוסית ובהיסטוריה של רוסיה בכלל), שווה להגיע ולו בשביל הקרמלין (מבצר, ברוסית) שלה, שהוא אחד מהיפים שתראו. בתחומי המבצר ניצבת קתדרלת ההשתנות, שכיפת הבצל הירוקה שלה בולטת למרחקים.

לא רחוק משם ניצבת כנסיית "סנט. דמיטרי על הדם", המנציחה את מותו בגיל שמונה של בנו של שליט רוסיה איוון הרביעי, הלוא הוא "איוון האיום", שמשל במאה ה-16 והפך את רוסיה ממדינה למעצמה אזורית. מותו של הילד בנסיבות חשודות הצית מאבק על המלוכה וחולל משבר גדול בתולדות רוסיה. אוגליץ' הוא מסוג המקומות שכדאי לשוטט בהם לבד כדי לנסות ולהבין את מקורות התרבות הרוסית: לקנות במכולת לחם שיפון, נקניק מעושן ובקבוק קטן של וודקה, ולספוג מעט מן "הרוח הרוסית", שכבר אי אפשר למצוא במוסקבה. 

לפני שמתרחקים מ"טבעת הזהב", מומלץ לא לפספס את ירוסלבל, עיר עתיקה בת כאלף שנים, הנחשבת לבירת הכנסיות של רוסיה. על הכנסייה המרהיבה שבמתחם מנזר ההשתנות (Transfiguration) מתנוססת כיפת זהב, והפנים מעוטר בפרסקאות מהמאה ה-16. כנסיית ההתגלות (אפיפניה) מחזיקה אוספים של איקונות מהמאות 18-16, ואת הפנים מקשטים אריחים מזוגגים צבעוניים להפליא.

כנסיה מצוירת בעיר ירוסלבל / צילום: *shutterstock א.ס.פ. קריאייטיב

אגב, על גדות הוולגה חיים זה דורי-דורות בני עמים שונים, בהם טטרים, מורדובים (Moradovians), צ'ובשים (Chvashians) ואחרים. אחת הדרכים שעוזרות להם לשמור על זהותם ולשמר את הפולקלור שלהם, הם דווקא התיירים, שרובם מגלים עניין רב בתרבויות ההולכות ונעלמות.

המקלט של סטלין

משחקי גביע העולם בכדורגל שנערכו ברוסיה ב-2018, העלו לתודעה גם ערים שעל הוולגה, כמו קזאן, ניז'ני נובגורוד, סמרה ואחרות. האמינו או לא, קזאן, עיר היסטורית השוכנת במפגש הנהרות וולגה וקזאנסקיה (Kazanskaya), היא בירת רפובליקת טטרסטאן (Tatarstan), חבל ארץ אוטונומי למחצה.

יצור אגדי דמוי דרקון, סמלה הרשמי של העיר קזאן /  Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב

בתחומי הקרמלין העתיק שלה ניצב מסגד קול שאריף (Kul Sharif), שהוקם לזכרו של מלומד מוסלמי שפעל כאן במאה ה-16, ונהרג עם תלמידיו בקרב נגד הרוסים ב-1552. המסגד על ארבעת צריחיו וכיפת התכלת שלו הוא פנינה אדריכלית המציתה את הדמיון. ממול ניצב מגדל סויימביקה (Soyembika) הבנוי בקומות ומזכיר עוגת חתונה.

 מסגד קול שאריף בקזאן/  Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב

על סמרה שמעתי מהסיפורים של אבי, שנמלט מפולין לרוסיה במלחמת העולם השנייה, ובמסגרת נדודיו מזרחה התגלגל גם לסמרה, עיר היסטורית שקבוצות אתניות שונות התיישבו בה כבר לפני כאלפיים שנה. נמל סמרה מופיע כבר במפות איטלקיות מהמאה ה-14, ובמאה ה-16 אחרי שהעיר פסקה מלשמש בסיס של פיראטים, היא הפכה למרכז קשר דיפלומטי וכלכלי בין רוסיה למזרח. מי שאהב (כמוני) את השירים הרוסיים שלהם היינו מכורים בשנות ה-60 של המאה הקודמת, אולי זוכר את השיר של להקת הוולגה "אצלנו בקויבישב" (שמה של העיר בתקופה הקומוניסטית) ואת השיר על הגיבור האגדי סטיפן ראזין.

המוזיאון המרכזי של העיר שוכן באחוזה היסטורית ומחזיק אוסף של אמנות רוסית מהמאה ה-16 ואילך. בקרבת מקום נמצא הבונקר של סטלין בכבודו ובעצמו, שנבנה כדי להגן על חיי השליט. סטלין עצמו לא עשה בו שימוש והמבנה הוא כיום מוזיאון תת-קרקעי.

 מסגד קול שאריף בקזאן, מבפנים /  Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב

על מלחמה וקוויאר

חופשת שיט על הוולגה היא צורת נופש פופולרית ברוסיה מאז שנות ה-50 של המאה הקודמת. זה כעשר שנים היא צוברת פופולריות גם בקרב תיירים מחו"ל, במקביל לעלייה הגואה בפופולריות של חופשות שיט בכלל. מספר התיירים הבוחרים בשיט ברוסיה נאמד כיום בכ-400 אלף בשנה.

גם מי שלא מגלים עניין רב בהיסטוריה צבאית לא יוכלו להישאר אדישים כשהספינה תעגון בוולגוגרד (Volgograd), או בשמה הקודם סטלינגרד, שם התחולל אחד הקרבות שהכריעו את גורל מלחמת העולם השנייה ואת גורל האנושות כולה.

אין מי שמגיע לוולגוגרד ולא מבקר באתר המונומנטלי The Motherland Calls שהוקם לזכר כ-35 אלף הקורבנות שנהרגו בקרב וקבורים באתר, ועשרות אלפים רבים אחרים שמתו במערכה העקובה מדם שהתחוללה באזור בין ברית המועצות למדינות הציר בראשות גרמניה הנאצית, מאמצע יולי 1942 ועד ראשית פברואר 1943. במרכז האנדרטה ניצב פסל אדיר של אישה המניפה בידה חרב, שגובהו כ-85 מטר. במוזיאון הסמוך מתנוסס ציור קיר פנורמי המנציח את הקרב ב-360 מעלות.

המערכה באזור סטלינגרד ובתוך העיר עצמה הייתה אחת הקשות, העקובות מדם והממושכות ביותר במלחמת העולם השנייה. היא ארכה למעלה משישה חודשים, ובמהלכה ספגו שני הצדדים כ-2 מיליון אבדות - הרוגים, פצועים, נעדרים ושבויים. מעל לתעלת השיט המחברת בין הוולגה לדון נמתחת קשת גדולה על שם לנין. זוהי תעלה מלאכותית באורך של 101 ק"מ. 45 מתוכם הם נהרות ואגמים טבעיים והיתר נחפר בידי האדם, רבים מהם עובדי כפייה ממחנות עבודה וגולאגים.

לעיתים ניתן לראות כאן כנסייה השטה בנהר. זוהי כנסיית הנסיך ולדימיר - דוברה ישנה ששימשה ככנסייה צפה שסיפקה שירותי דת ליישובים מרוחקים לאורך הוולגה, ולימים הוסבה לספינת מנוע, שגם כיום נערכים בה טקסים דתיים.

העיר אסטרחן, הקרובה לשפך הוולגה לים הכספי, נחשבת לבירת הקוויאר של רוסיה, מהקוויאר הפשוט ועד קוויאר שחור בלוגה. שוחרי קוויאר אניני טעם יכולים להזמין סיור טעימות, הכרוך בתשלום נוסף.
הקרמלין של אסטרחן, שנבנה ב-1500, נחשב לאחד המרהיבים מסוגו. צפייה בהצגה בתיאטרון בעיר, שמעלה קלאסיקות רוסיות ושייקספיריות, נחשבת חוויה (מן הסתם בעיקר לדוברי רוסית).  

מידע מעשי 

ויזה: ישראלים אינם זקוקים לוויזה לרוסיה.

טיסות
: חברות תעופה שונות מפעילות טיסות סדירות מתל אביב לקזאן, וולגוגרד, סמרה ועוד ערים. המחירים נעים סביב 350 דולר לאדם.

מחירים
: לתיירים מוצעים מסלולים רבים ושונים הנמשכים בין שלושה ל-25 ימים, תלוי ביעדים וברמת התא. כך לדוגמה, שיט בן 5 ימים בין רוסטוב שעל הדון עד סרטוב, עולה מ-250 אירו לאדם בתא זוגי; מחיר שיט בן 5 ימים מניז'ני נובגורוד למוסקבה מ-490 אירו לאדם.
שיט בן 11 יום המתחיל ומסתיים בקזאן ועובר בניז'ני נובגורוד, מוסקבה, אוגליץ' וירוסלבל, עולה מ-810 אירו לאדם.
שיט בן 5 ימים המתחיל ומסתיים בניז'ני נובגורוד עולה 340 בתא זוגי ועד 900 אירו בסוויטה עם מרפסת. שיט בן 6 ימים מרוסטוב שעל הדון לסמרה עולה מ-280 אירו; שיט בן 4 ימים מוולגוגרד לקזאן עולה מ-130 אירו. לפרטים: https://russian-river-cruises.com/destinations/classic-volga/

הדרכה
: ההדרכה על הספינה ובסיורים ביבשה היא באנגלית, צרפתית, גרמנית וספרדית.

מידע על תערוכת התיירות: כמדי שנה בפברואר מתקיימת באקספו תל אביב תערוכת התיירות הבינלאומית IMTM, המשלבת ביתנים ודוכנים של לשכות תיירות מטעם מדינות, אזורים וערים, נציגים של חברות תעופה, שיט, מלונות, אתרי סקי, מיזמי תיירות ושאר גורמים מרחבי העולם.

מעבר לצד השיווקי משמשת התערוכה גם כפלטפורמה להתעדכנות בנעשה בתחום ולהרחבת דעת לגבי יעדים וטרנדים בעולם התיירות. לצורך זה מתוכנן גם מגוון רחב של כנסים, מפגשים והרצאות, שחלקם הגדול פתוח גם לקהל הרחב ולא רק לאנשי מקצוע. אחד הכנסים מוקדש לנושא הדיגיטל והחדשנות בעולם התיירות, אחרים עוסקים בתיירות Wellness, בתיירות נגישה ועוד.

בין ההרצאות בולטות אלה המוקדשות לאתיופיה כיעד תיירות מתפתח, חידושים בלימסול, תיירות היתר באמסטרדם ובמקומות נוספים כהזדמנות בפריפריה, יעדים חדשים בסין (לימים שאחרי הקורונה), קולינריה כנישה מובילה בתיירות העולמית ועוד. אחת מהן מוקדשת לשיט על הוולגה.

IMTM 2020 - International Mediterranean Tourism Market ,11-12.2, אקספו (גני התערוכה) תל אביב. אינטרנט: www.imtm.co.il

עוד כתבות

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית