גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חטא הפייק ניוז: התנועה נגד עיגול פינות - ארגוני בדיקת העובדות חודרים לעיתונים הגדולים בעולם

אי-דיוק בעובדות היא מחלה עיתונאית מוכרת שגורמת לקוראים לחשוד בדיווחים • כדי לשקם את האמינות, עיתונים שואבים השראה מהתנועה הפורחת של בודקי עובדות • במה יכולות שיטות שנועדו להיאבק בהטעיות של פוליטיקאים להשפיע על העיתונות, ואיך זה עובד אצלנו? ● פרויקט מיוחד

החטאים של התקשורת - פייק ניוז / אילוסטרציה: אפרת לוי, גלובס
החטאים של התקשורת - פייק ניוז / אילוסטרציה: אפרת לוי, גלובס

50% מהידיעות העיתונאיות כוללות שגיאות - זה היה הממצא הבולט במחקרו המכונן של מיצ'ל צ'רנלי, שנערך ב-1936. צ'רנלי פיתח שיטה אמפירית למדידת הדיוק של הדיווחים, שנשענה על חוות דעתם של אנשים ונשים שהיו שותפים לאירועים המסוקרים. בשמונת העשורים שחלפו מאז שוכללו שיטות המדידה, אבל הממצאים, לפי העורך וחוקר התקשורת אורי פז, מלמדים על הידרדרות, "מגמה של תקשורת המהלכת בעקביות על מדרון חלקלק של מעידות וטעויות". מחקר מקיף שנעשה בארה"ב ב-2007 כבר איתר שגיאות בכ-60% מהידיעות.

אמון הוא דבר שהעיתונות צריכה לזכות בו. אבל המחקרים המעטים שנעשו בישראל מראים שחוץ מהחשד באינטרסים הפוליטיים, הכלכליים והמסחריים של כלי התקשורת ובעליהם, קיימת בעיה פשוטה של דיוק בפרטים. בסוף העשור הקודם בחנו צבי רייך ולינור קאן 121 ידיעות פלילים שראו אור בכמה עיתונים ואתרי אקטואליה ישראליים, ומצאו ששלושה רבעים מהן כללו לפחות טעות אחת - משיבושים בכתיבת שמות ועד ניסוח מטעה של הכותרת.

ברבים מהפרמטרים, "הארץ", עיתון "רציני" לשיטת החוקרים, דייק קצת יותר מעיתונים "פופולריים" דוגמת "ידיעות אחרונות" ו"מעריב", והעיתונים המודפסים כולם היו מדויקים יותר מעיתוני האינטרנט. אבל תחלואים רבים היו משותפים לכולם, החל בהשמטת מידע רלוונטי וכלה בפרסום מספרים שגויים.

הביקורת פונה פנימה

איך משכנעים את הקוראים להאמין למה שכתוב בעיתון? נתיב אחד שגופי תקשורת פונים אליו בשנים האחרונות הוא אימוץ הטכניקות של ארגוני בדיקת עובדות, ולפעמים הטמעתם במערכת. "גלובס" לא היה הראשון. קדמו לו בין השאר "לה-מונד" הצרפתי, שטיפח את גוף הבדיקות Les Decodeurs, ו"ניו יורק טיימס", שקלט בודקת עובדות בוגרת "פוליטיפאקט", אחד מארגוני הבדיקה הוותיקים בארצות-הברית.

בודקי העובדות הפכו בעשור האחרון לתנועה עולמית תוססת. הם שילשו את מספרם בין 2014 ל-2018.

אבל הם התמקדו לרוב בחשיפת טענות כוזבות של פוליטיקאים ובמאבק ב"פייק ניוז" - ידיעות מפוברקות ברשת. הם לא עסקו בתיקון פנימי של העיתונות. גם כשכלי תקשורת ממסדיים פרשו עליהם חסות, הם הוסיפו בדרך כלל להתמקד בשגיאות של אחרים. גם אנחנו ב"משרוקית" לא בודקים, בשלב זה, את הידיעות והכתבות ב"גלובס" עצמו.

אז מה תורם החיבור עם בודקי עובדות לאמינות של העיתון? דבר ראשון, עיתונאים משמשים לעתים קרובות ערוץ הפצה לשגיאות, שלא לומר שקרים, שהמסוקרים מוכרים לקהל. הכתבים לא מייצרים את הטעויות האלה, אבל מחוסר זמן לבדוק אותן - וייתכן שמסיבות אחרות - מעבירים אותן הלאה. מערכת נפרדת של בדיקת עובדות יכולה לצמצם את התפשטות הנגע.

אבל חשוב יותר: בודקי העובדות בעולם, שעל מנת להתמודד עם טענות של פוליטיקאים משמאל ומימין היו חייבים להפגין אמינות עילאית, פיתחו עם השנים עקרונות עבודה מחמירים. חלק מהעקרונות האלה נבדלים מהפרקטיקות של העיתונות המסורתית, ותובעים משאבים שעיתון יומי אולי יתקשה להקדיש לכל סיפור וסיפור. ובכל זאת הם יכולים לחלחל בהדרגה לכל עבודת העיתון.

5 כללים, למען הדיוק

חמישה עקרונות מפתח כאלה מעוגנים היום בקוד המחייב של רשת בודקי העובדות הבינלאומית IFCN (International Fact Checking Network), שהוקמה ב-2015. לקוד הזה, שגם "המשרוקית" כפופה לו, יש שיניים: חברי הרשת כפופים לביקורת שנתית, ואם סטו מהכללים, תג הארגון נשלל מהם.

1. הגינות והיעדר שיוך מפלגתי. לבודקי עובדות אסור לבקר רק צד אחד במפה הפוליטית; הם מחויבים לבדוק את כולם, ולפי אותם קריטריונים. המסקנות צריכות להישען על הדיוק העובדתי בלבד. גם אם הטענה העובדתית נועדה להצדיק מדיניות ציבורית כלשהי, בודקי העובדות לא מקדמים מדיניות משלהם.

זה לא אומר שמספר הבדיקות שווה לכולם. מאחר שנציגות ונציגי המפלגות שבשלטון נוטים לקבל יותר זמן מסך, גם הדייקנות שלהם נבדקת לעתים יותר קרובות. כך זה גם ב"משרוקית": בתשע"ט בדקנו 71 טענות של אנשי ליכוד, ורק 31 טענות של אנשי כחול לבן. אבל אמות המידה אמורות להיות זהות. בפועל, כ-64% מהאמירות של אנשי כחול לבן קיבלו מאתנו ציון "לא נכון" או "לא נכון ברובו, לעומת 59% מאלה של נציגי ליכוד.

2. שימוש במקורות גלויים. בניגוד לעיתונאים רגילים, שמקורות המידע שלהם נשארים בדרך כלל מאחורי הקלעים, בודקי עובדות מספקים הפניות למידע הגולמי ששימש אותם. כך הקוראות יכולות לוודא בעצמן אם המסקנות מבוססות היטב. אמנם בעיתון מודפס אין מקום לרשימות ביבליוגרפיות ארוכות, אבל כל תחקיר של "המשרוקית" מלווה בגרסה מקוונת עם קישורים. דבקות במקורות גלויים היא עיקרון שעיתונים יכולים להטמיע גם בטקסטים אחרים, אם כי יש לו מחיר: כבודקי עובדות, אסור לנו להסתמך על שיחות רקע עם "גורמים" עלומי-שם, גם אם הוויתור מחייב לגנוז בדיקה.

3. שקיפות ארגונית וכספית. בודקי עובדות חייבים לחשוף את מקורות המימון שלהם, לדווח לקוראים על שיתופי-פעולה עם גופים אחרים, לספר מיהם העובדים ומה הרקע שלהם, ולפרט את המעמד המשפטי של הארגון. הכלל הזה חל גם על ארגון כמו "המשרוקית", שמאז הטמעתו ב"גלובס" לא נשען עוד על תרומות של קרנות ואנשים פרטיים.

4. שיטות עבודה שקופות. כדי לאפשר לקוראים לבחון ולבקר את איכות העבודה של הבודקים, הם חייבים להסביר בבהירות את כל שלבי התחקיר והכתיבה. במקרה של "המשרוקית", התהליך כולל האזנה לתפריט מאוזן של ראיונות בתקשורת הישראלית וברשתות חברתיות, שנעשית ברובה בידי סטודנטים מלגאים; סינון יומי של הטענות שיש עניין ציבורי לבדוק אותן; תחקיר שמבוסס על הצלבה של מקורות פומביים; והכרעה על מידת האמיתות. הכול כפוף לכללים ולביקורת הדדית.

5. מחויבות לתקן טעויות. כללי IFCN, שאפשר למצוא כמותם גם בכמה מהעיתונים המסורתיים, קובעות שהבודקים לא רק יקפידו לפרסם תיקונים, אלא גם יציינו במפורש שהגרסאות הקודמות נערכו.

אבל בארגון שפועל בתוך עיתון מסחרי, חמשת העקרונות האלה לא יספיקו. האלמנט המשלים הוא עצמאות מערכתית לארגון בודקי העובדות. 

עוד כתבות

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הדיפ פייק מגיע לבית החולים: "זיוף חמור כחלק מקמפיין הונאה"

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

מחנה אוהלים בח'אן יונס / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

דיווח: התנאים החדשים של חמאס, ואיך יתנהל המו"מ בדוחא

טיסת רה"מ לארצות הברית נדחתה לשעה 17:00, לפני העלייה למטוס נתניהו צפוי לשאת דברים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד