גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה מטריד את האמריקאים יותר מגזענות, הגירה לא חוקית, טרור וסקסיזם? פייק ניוז

חוסר האמון בגופי התקשורת קשור בחשש מפני זיוף מסיבי של החדשות בשנת הבחירות, אבל בממדים גדולים הרבה יותר ממה שאנחנו מכירים • מסייעת לכך גם היעלמות העיתונות המקומית מחלקים גדולים של אמריקה • 1,800 עיתונים מקומיים נסגרו מאז 2004 - והיד עוד נטויה

אמריקאים שורפים בוושינגטון הבירה מכונה למכירת עיתונים לאחר ההשבעה של טראמפ לנשיאות 2017 / צילום: AP John Minchillo
אמריקאים שורפים בוושינגטון הבירה מכונה למכירת עיתונים לאחר ההשבעה של טראמפ לנשיאות 2017 / צילום: AP John Minchillo

מה מטריד את האמריקאים יותר משינוי האקלים, מגזענות, מהגירה לא-חוקית, מטירור ומסקסיזם? פייק ניוז.

מרכז פיו (Pew) לחקר דעת הקהל מצא לפני קצת פחות משנה שמחצית מהאמריקאים חושבים שזיוף החדשות הוא האיום הגדול ביותר על ארצם. כשהתבקשו לפרק את האיום לגורמיו, 68% חשבו שהוא מקעקע את אמונם בממשלתם; 54% חשבו שהוא שוחק את האמון שלהם זה בזה; 51% אמרו שהוא פוגע באפקטיביות של מנהיגיהם.

סבלנותם של האמריקאים פקעה. 79% רוצים שיינקטו צעדים להצר את צעדיהם של בודי-החדשות. שנתיים לפני הבחירות לנשיאות, שבינתיים התקצרו לתשעה חודשים, 56% ממרואייני המחקר (6,127 בוגרים, פברואר-מארס 2019) חשבו שהבעיה תלך ותחמיר בחמש השנים הבאות.

צריך אגב להעמיד את הנתונים האלה בקונטקסט רחב יותר. לצד פייק ניוז, כמעט אותו שיעור של אמריקאים מייחסים "איום גדול לארצנו" למשבר המערכת הפוליטית ולפער בין עשירים לעניים. אווירת נכאים כזאת, הספוגה חשדות ואי-אמון, היא רקע עגום, קצת מפחיד, לבחירות הממשמשות ובאות.

למרבה העניין, 62% מאלה המזהים את עצמם כרפובליקאים רואים בזיוף החדשות "איום גדול"; אצל הדמוקרטים, השיעור עומד רק על 40%. ללמדכם שהשימוש במושג "פייק ניוז" נעשה קרדום פוליטי לחפור בו - כלי ניגוח של טראמפ נגד יריביו. מי אשמים בפייק ניוז? "העיתונאים", אומרים 58% מהרפובליקאים; ורק 20% מהדמוקרטים.

רפובליקאים מול דמוקרטים האמון בתקשורת האמריקאית

מידע שגוי לצורכי רווח

כך או כך, פוליטיקאים דמוקרטיים הם אלה הנוטים להזהיר בימים האלה מפני ניסיון מסיבי להטות את הבחירות באמצעות חדשות כוזבות. הסנאטורית אליזבת וורן, טוענת דמוקרטית בולטת לנשיאות, קראה בסוף חודש ינואר, למנכ"לים של ענקיות הטכנולוגיה לעשות יד אחת נגד מערכת הדיסאינפורמציה; לא רק להיאבק נגד מקורותיה, כי אם גם להדריך את ציבור המשתמשים איך לזהות אותה ואיך להימנע מפגיעתה. בשנה שעברה וורן אף תיארה את פייסבוק כ"מכונת דיסאינפורמציה לצורכי רווח".

פייסבוק הודיעה בחודש אוקטובר שהיא זיהתה וחסמה 50 חשבונות הקשורים במודיעין הצבאי של רוסיה. מחציתם פעלו ב"מדינות מתנדנדות", שעל הצבעתן יקומו או ייפלו הבחירות. חיציהם הופנו לעבר הדמוקרטים. תהיה הביקורת על פייסבוק אשר תהיה, ברור שגישתה השתנתה. לפני שלוש שנים, בעיצומה של מערכת הבחירות הקודמת, היא סירבה להתערב ב"חופש הדיבור" של משתמשיה ושל מפרסמיה. עכשיו היא מעסיקה 35 אלף עובדים, בתקציב של מיליארדי דולרים באבטחת המידע.

כמובן, 2016 לימדה לא רק את ענקיות הטכנולוגיה איך לטפל במסתנני המידע, היא גם לימדה מסתננים פוטנציאליים איך לדלג על משוכות. אל רוסיה הצטרפו איראן, סין, צפון־קוריאה ואולי נוספות. וכמובן, סכנה גדולה מאיימת גם מבית. אחד הביטויים המסוכנים האחרונים שלה הוא עריכה ממולחת של סרטי וידיאו, כדי לייחס לפוליטיקאים את ההיפך ממה שאמרו. סגן הנשיא לשעבר ג׳ו ביידן, שנוא נפשו של טראמפ, היה בתחילת ינואר קורבן בולט של העריכה שכזו.

כשחדשות נעלמות

האיום על אמון הציבור בתקשורת אינו קשור רק בהונאה. האמון מתערער כמעט בלי משים מפני שחלקים ניכרים של אמריקה הופכים ל"מדבריות תקשורת".

השבועון "ניו יורקר" מפרסם סדרה תקופתית על עתיד הדמוקרטיה" באמריקה. כותרת אחרונה בסדרה ששואלת ‘מה קורה כאשר החדשות נעלמות?’, עוסקת בהיעלמות ההדרגתית של העיתונות הכתובה בערי שדה קטנות. וזאת לדעת: היסטורית, בארה"ב מעולם לא היו עיתונים ארציים, אלא רק עיתונים מקומיים. אפילו השמות המפורסמים ביותר, ה"ניו יורק טיימס", ה"שיקגו טריביון", ה"בוסטון גלוב" ודומיהם, משרתים רק עיר אחת, אולי גם את פרווריה. ניסיונות להקים מהדורות ארציות נעשו בשנות ה-80, כאשר תקשורת לוויינית חדשה איפשרה הדפסה בו-זמנית בחלקים מרוחקים של אמריקה. הניסיונות האלה הסתיימו בדרך כלל בלא-כלום.

בערך 30 מיליון אמריקאים מתגוררים בערים קטנות, בין 10,000 ל-50 אלף תושבים. בימים כתיקונם, ערים כאלה הצליחו לקיים נוכחות עיתונאית כלשהי, גם אם לא בהכרח יומית.
מאז 2004 נסגרו בארה"ב 1,800 עיתונים מקומיים. ב-200 מחוזות של ארה"ב אין כלל עיתונים; ב-1,500 מחוזות נשאר רק עיתון אחד. הסיבה המרכזית היא שמספר הקוראים המשלמים פוחת והולך. סקר שעשה מרכז פיו (Pew) בוושינגטון מראה, כי רק 14% מן המרואיינים שילמו, או תרמו לעיתונים במקומות מגוריהם.

איום קיומי

בהדרגה, נעלמות החדשות העוסקות בחיי היומיום של אמריקאים. העיתונים התלויים על בלימה (זאת אומרת, רובם) מתכווצים כדי להישאר בחיים; חדרי חדשות מתרוקנים מרוב כתביהם; הוצאות מקוצצות עד התקלפות הבשר מן העצמות. עיתונים הנשארים בחיים מוותרים על סיקור שוטף של חדשות העיר או העיירה או המחוז. הקשר בין נבחרים לבוחרים מתנתק.

ארגון PEN, המעיד על עצמו שהוא עומד ב"צומת הדרכים שבו נפגשת הספרות עם זכויות האדם", פרסם בינואר דוח תחת הכותרת "מאבדים את החדשות: חיסול החדשות המקומיות והחיפוש אחר פתרונות". הוא מתריע מפני "איום קיומי המרחף על העיתונות שנהגה לפקוח עין על הזירה המקומית".

בהיעדר עין פוקחת, מתמעטת והולכת היכולת לעקוב אחרי פעולותיו של השלטון המקומי, ההחלטות שהא מקבל, הכסף שהוא מוציא, השירותים שהוא מגיש. את מקומם של "סוחרים מקומיים המכירים את ספקיהם ואת לקוחותיהם", כותב הדוח במטאפורה מעולם העסקים, "תופסים מנהלים אזוריים עם תארים במינהל עסקים, לעיתים קרובות ללא כל ידיעה על השירות שהם מספקים או על המקום שהם משרתים".
אגב, המצביעים בערים הקטנות האלה הם שהעניקו את הבחירות של 2016 לדונלד טראמפ.

לשכנע או ליידע?

מבלי להבחין, אמריקאים ממירים את מקורות המידע המסורתיים שלהם. פוליטיזציה של עובדות פוגעת בפרגמטיות המסורתית של קבלת החלטות. סקר אחר של מרכז פיו, מהחודש שעבר, מראה כי פוחת והולך מספר האמריקאים הניזונים מאותם מקורות של חדשות.

היקף האי-אמון במקורות מידע הוא מהמם. שימו לב למראה ההפוכה: 75% מהשמרנים (=ימנים) בוטחים ב"פוקס ניוז"; ו-67% לא בוטחים בסי.אן.אן; 70% מן הליברלים (-שמאלנים) בוטחים
בסי.אן.אן, ו-77% לא בוטחים בפוקס ניוז.

משבר האמון בתקשורת נעשה מנוף של קיטוב. צרכני חדשות חדלו זה כבר לצפות לעובדות שיאפשרו להם לגבש דעות. הציפייה עכשיו, מיניה וביה, היא לעובדות שיאשרו דעות מגובשות. במובן זה, העיתונות חוזרת למקורותיה. היא נולדה כדי לשכנע. רק בהדרגה וברבות הימים היא התחילה ליידע.
אם נסכם את התפנית הזו בסימני פיסוק, אולי אפשר להגיד כי סימן הקריאה מוחזר אל מקומו הטבעי, לרעת סימן השאלה. אולי גם לרעת הפיכחון. 

עוד כתבות

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתכנית חסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ביה"ד קבע: רכיב לא מוצדק יכול להפוך תלוש שכר לפיקטיבי

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת