גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אם לאדם יש עניין במשהו, הרי הוא בעל עניין: וידויו של עיתונאי בניגוד עניינים

תשוקה לייפות את הסיפור על חשבון האמת, משקעים מעבודות קודמות, עיסוקים זרים ומעורבות בעניינים ציבוריים • הטיות הן חלק בלתי נמנע מחייו של כל עיתונאי, וגם כותב שורות אלה לא חף מכך • כך הייתי שותף לפגיעה באמון הציבור בתקשורת ● פרויקט מיוחד

הפגנה בכיכר הבימה / צילום: לידר ארצי
הפגנה בכיכר הבימה / צילום: לידר ארצי

בימים שהייתי קורא עיתונים היו לי הרבה טעמים לא להאמין לתקשורת. זה שנתיים וחצי שאני עובד בתקשורת, ואחרי שראיתי לה את הקרביים מבפנים, יש לי הרבה טעמים לא להאמין לעצמי.

אני מגזים. אבל הנטייה להגזים היא דוגמה להטיה שיטתית אחת שטבועה בעבודה בעיתון: הצורך באפקט רטורי. עיתון לא רק מדווח, הוא מספר סיפור. לפעמים המטרות מתנגשות, והשאיפה לייפות את הסיפור מנצחת.

הסיפור הזה עוסק בהטיות השיטתיות שלי, אבל הוא רק נועד להדגים - על עצמי - כמה הטיות שיטתיות של התקשורת. זה יהיה טקסט וידויי.

בין אמת לספרות

ההטיה הספרותית קיימת בכל מקום בעיתון, אפילו במדור בדיקת העובדות שאני עורך. תחקירי עובדות הם ז'אנר. כדי למכור אותם לקוראות יש לעצב אותם כסיפור-פואנטה: מתחילים בתעלומה וחותרים לסיום נחרץ. אם התחקיר לא נחרץ דיו, מפתה לחזק אותו במילים נחרצות. "נתונים על אבטלת חדרי ניתוח לא פורסמו עד היום", כתבתי לא מכבר בפתיח לבדיקה על היעילות של בתי החולים הציבוריים. בעומק הטקסט לא הסתרנו שרק שלושה מוסדות סיפקו לנו מידע. אבל הפתיח היה פחות מסויג, כי ככה זה בביזנס.

ריבוי כובעים

מהו אדם אם לא פקעת של ניגודי עניינים? בחודש שעבר כתבתי בשם "המשרוקית" כתבה על הכנסות המדינה מגז טבעי. השתדלתי להראות ששני פוליטיקאים (בנימין נתניהו וניצן הורוביץ) הפיצו טענות מוטות - זה מפוזיציה וזה מהאופוזיציה. אבל פוזיציות יש גם לעיתונאי, ובסוגיית הגז חבשתי בעבר מגוון כובעים.

ב-2012 השתתפתי בארגון ההפגנות נגד מתווה הגז. ציירתי שלטים, כתבתי פמפלטים, התווכחתי עם שכניו של שר האנרגיה דאז סילבן שלום. והנה, בכתבה אני רומז שההבטחות שהיו במתווה טרם התממשו. אחר כך, כפעיל בעמותת "המשמר החברתי", השתתפתי בדיונים בכנסת על חוק קרן העושר שתשקיע את ההכנסות מהגז. כמה ביקורות שנשמעו על החוק בוועדה ובעיתונים כתבתי בעצמי. והנה, בכובעי כעיתונאי ב"גלובס" אני כותב שיש ספק "אם הליכי ההקצאה שנקבעו יבטיחו שכספי הקרן יגיעו ליעדים המובטחים".

נדמה לי שהעובדות דיברו בעד עצמן. אבל הספק תמיד מכרסם, ויכול לעורר נטייה הפוכה - לפרסם מסקנות שיוכיחו שאתה דווקא עצמאי, בלתי תלוי, כותב נגד מי ש"מזוהה" איתך. תמיד יימצא המגיב שיאשים, כפי שהואשמתי לא-מזמן: "אתה כותב על איש פוליטי באצטלה של פאקט-צ'ק, בלי לציין שאתה מוטה לטובתו". ובמקרה כזה אולי ינצח היצר להוכיח שאין לך אחות.

עיסוקים סותרים

פקעת הקשרים של עיתונאי פולשת גם להווה. לרבים מאתנו יש עיסוקים נוספים, ולך ספר לעצמך (וקל וחומר לזולת) שהאינטרסים לא מתערבבים. אני, למשל, מתרגם ספרים. רובם ספרי היסטוריה ותיאוריה, חלקם עוסקים במחשבה כלכלית. כשהתקבלתי לעבודה ב"גלובס" ביקשו ממני להעביר לאישור כל ספר חדש, שמא יעורר ניגוד עניינים עם עבודת העיתון. פייר? חשבתי שזה מופרך. מה בין תרגום של מובאות מכתבי לנין להכרעה בדבר אמיתותה של טענה על גובה הגירעון?

אבל הנה דוגמה אחרת. תחקירי המשרוקית עוסקים לא פעם בצה"ל, וכדי לקבל נתונים רשמיים אנחנו פונים לדוברו - "דו"צ". ניפוח מספר החרדים המגויסים הוכיח שלנתונים האלה כדאי להתייחס בספקנות. עד כאן האינטרס העיתונאי. אבל קרה שמנהל יחידת המשרוקית הוא גם קצין די בכיר במילואים. האם יחסינו עם דו"צ יכולים להיות כיחסינו עם שאר הדוברים? התנגשויות כאלה לא נדירות בעיתונות.

כתיבה על עיתונאים

עיתונאי הוא כמו סרטן: הוא יכול להתקדם בעיקר הצידה. התקשורת בישראל היא ביצה, התפקידים בצמרת מעטים, והמערכות גדושות אפוא פליטי כלי תקשורת אחרים, שבעיתון כלכלי כמו "גלובס" הם לרוב מתחרים. גם אני עברתי בימיי הקצרים בשני עיתונים.

לכאורה משחק הכיסאות המוזיקליים מחסן מהטיות. איך כופים קו מערכתי כשהצוות מורכב מיוצאי "הארץ" ו"ישראל היום"? אבל אופי העבודה מעודד הסתגלות: כל כותרת דורשת אישור סדרה של עורכות ועורכים, ואלה יכולים לדרוש תיקונים, בדרך כלל בלחץ. הזוטרים לומדים לכוון לדעתם.

חוץ מזה, העולם שאנחנו כותבים עליו מכיל גם עיתונים, ולפעמים כתבה מפגישה אותך עם האקס שלך. שוב אדגים על עצמי. לפחות פעמיים כתבתי במשרוקית על פרסומים בקבוצת "ידיעות". פעם אחת התברר שפוליטיקאים ביססו נתון כלשהו על כתבה ב"כלכליסט"; פעם אחרת, שבני גנץ טעה בפרטי אירוע חבלני בשל כותרת שגויה ב-ynet. אני רוצה להאמין שהייתי הוגן, אבל יש לי משקעים משם: הייתי פעיל בוועד העובדים ב"כלכליסט", ביקרתי את המו"ל ופוטרתי. אפילו קיבלתי תביעה מעורך דין של העיתון שעדיין מתבררת. האם כתבתי קצת מתוך טינה? מי יודע.

ואפרופו ועד: גם על ההסתדרות כתבתי ב"גלובס". פרסמתי נתונים שמראים שהשביתות פחתו בימי ניסנקורן, דבר שהוא עצמו התגאה בו. באותם ימים קיבלתי סיוע מההסתדרות בתביעה נגדי. האם הייתי מפרסם את הטקסט באותו חשק אילו הגעתי למסקנות פחות נוחות לארגון?

אין סוף לתסביכים האלה. הם נובעים מעצם המבנה של עבודת העיתונים. עורכות וכתבים הם בני אדם מעורבים, עם השקפות ועיסוקים - ודווקא בתחומים שהם מסקרים. אם לאדם יש עניין במשהו, הרי הוא בעל עניין. בכל המובנים. ואם אין לו עניין - כי אז ודאי שצריך לחשוד בו. לעולם אל תסמכו על עיתונאי שאינו מתעניין בנושא שלו.

הכותב הוא עורך ב"משרוקית של גלובס"

* מהגרסה המקוונת של הטקסט הוסרה התייחסות לאדם שהעדיף ששמו לא יוזכר.

עוד כתבות

לו הנג / אילוסטרציה: AI

היזם שגילה 10 מיליון כתובות IP שלא בשימוש - וגרף רווחים עצומים

לו הנג, יזם מכפר דייגים בסין, גילה באפריקה אוצר בלום: 10 מיליון כתובות IP שלא בשימוש ● אז הוא החל להשכיר אותן מחוץ ליבשת ● ההזדמנות שזיהה הפכה לעסק מצליח שגרף רווחים עצומים ● כשספקיות האינטרנט התעוררו, הוא הואשם בפעילות לא חוקית - והצדדים יצאו לקרב

משה מזרחי, מייסד אינמוד / צילום: איל יצהר

חברת האסתטיקה הרפואית אינמוד מועמדת למכירה; אלו המתחרות עליה

על העסקה מתחרות קרן קוריאנית וקבוצת משקיעים ישראלית, כאשר המחירים שהוצעו משקפים פרמיה של 15%-25% על מחיר המניה בנאסד"ק ושווי של כמיליארד דולר ● המניה רחוקה מאוד מהשיא שרשמה ב-2021, אך עדיין נסחרת בתשואה של 98% ביחס למחיר ההנפקה שלה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

האם בת של בעלת נחלה במושב זכאית למגרש ללא מכרז?

בעלת נחלה במושב שביקשה מרמ"י להקצות לבתה מגרש מגורים ללא מכרז עוד ב-2007, גילתה כי בקשתה נדחתה ● העליון הורה על עיכוב ביצוע פסק דין ליהלומן בן 87 שחויב במס של כ־34 מיליון שקל, עקב חשש שיקרוס כלכלית לפני בירור הערעור ● ושכנות שבנו דק בחצר משותפת חויבו להשיב את המצב לקדמותו ● 3 פסקי דין בשבוע

ההפגנה על מצב החברה הערבית בארץ בסכנין / צילום: Reuters, Ammar Awad

האלימות בערים הערביות שוברת שיאים, והתושבים עוזבים. לאן הם עוברים?

האלימות גואה, תופעת הפרוטקשן משתוללת ורוב תיקי הרצח נשארים לא מפוענחים ● התוצאה: יותר ויותר תושבים עוזבים את הערים הערביות - אבל לאן הם עוברים? ● המשרוקית של גלובס עם המספרים מאחורי המחאה בחברה הערבית

עלי חמינאי / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

דיווח איראני: "חמינאי עבר לבונקר תת קרקעי מחשש לתקיפה אמריקאית"

על רקע פריסת הכוחות של צבא ארה"ב במזרח התיכון, גורם איראני בכיר מזהיר: "אנו מקווים שהתגבור הצבאי הזה אינו מיועד לעימות ממשי" ● בחברת התעופה הצרפתית אייר פראנס החליטו להמתין עם ההחלטה הסופית לגבי ביטול הטיסות לישראל והערכת מצב סופית תתקיים היום ● דובר משרד ההגנה האיראני: "כוח הטילים של איראן גדל מאז מלחמת 12 הימים" ● חמינאי עבר לבונקר תת קרקעי, בנו קיבל לידיו את הניהול השוטף ● דיווחים שוטפים 

באר שבע. דבקה במודל הפרברי / צילום: Shutterstock

71% צמודי קרקע: המתכון הבטוח לעיר בלי ביטחון, בלי תחבורה ובלי עתיד

בזמן שיתר הערים מצטופפות, בירת הנגב דבקה במודל פרברי שהולך נגד הזרם ● עם כישלון המכרזים בשכונת רקפות, מתברר שהמרדף אחרי בית עם גינה רק מייצר פקקים, פוגע בביטחון וחונק את פריון העבודה ● כך, הלקח שנלמד בתל אביב - נשכח בדרך לבאר שבע

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

ועדת החקירה בפרשת הצוללות מצאה: ליקויים ברכש במיליארדים והחלטות שסיכנו את ביטחון המדינה

ועדת החקירה הממלכתית לפרשת הצוללות וכלי השיט, בראשות נשיא העליון לשעבר אשר גרוניס, מצאה "ליקויים מערכתיים היורדים לשורשם של תהליכי בניין הכוח וקבלת ההחלטות ברכש ביטחוני, בעלות של מיליארדי שקלים, ובתהליכים ביטחוניים-מדיניים רגישים אחרים" ● על המוקד: המל"ל, חיל הים, משרד הביטחון והקבינט המדיני-ביטחוני

ליאור פרנקל בשיחה עם אמיר פלד / צילום: אילן בשור

מצאתם 200 שקל על הרצפה? מתברר שהרווחתם הרבה יותר מזה

עם מי מדברים? אמיר פלד, מייסד ומנכ"ל טיים אקונומי - מיזם לניהול תמחור ומוניטיזציה של זמן ● על מה מדברים? כיצד להפיק את הערך המרבי מהזמן שלנו, איך נוכל להחליט אם פרויקט שווה את ההשקעה, ומה אפשר לעשות כדי להגדיל את ההחזר עליה?

המבורגר של GDB / צילום: אנטולי מיכאלוב, ליאל סנד

"תשואה שמתקרבת ל-10% בשנה": איך הפכו המסעדות של ת"א לסחורה הכי חמה בשוק

שורה של עסקאות בתחום המסעדות, הכוללת השקעה של גופים מוסדיים לפי שווי של עשרות ומאות מיליוני שקלים, עומדת בניגוד מוחלט לסגירה של מרבית בתי העסק בתחום במהלך השנים ● גורמים בתחום מדברים על יתרונות לגודל, מיתוג והתוכניות להנפקה בבורסה: "כבר לא סיפור של אוכל טוב ושירות נחמד, אלא של מודל עסקי שניתן לשכפל"

אסתי פורטנוי / צילום: גבריאל סימן טוב

"כשהגעתי לראיון עבודה אצל מייקל ג'ורדן לא הבנתי כלום בכדורסל, אבל התקבלתי"

כשאסתי פורטנוי קיבלה הצעה לעבוד עם אגדת הכדורסל מייקל ג'ורדן, היא לא ממש התלהבה. אחרי הכול, כדורסל לא היה ספורט מועדף עליה. מאז חלפו כמעט 30 שנה שבהן היא משמשת כמנהלת השיווק והמנהלת האישית שלו ● בראיון מיוחד לגלובס היא מסבירה איך מתחזקים מותג שדור ה-Z מעולם לא ראה על המגרש, מה עומד מאחורי מותג הטקילה שלו סינקורו הנמכר גם בארץ, מה השיעור שלמדה ממנו, ואיך אפשר לשפר את תדמית ישראל בעולם

יפתח רון-טל / צילום: יוסי וייס חברת החשמל

אחרי שנתיים ללא יו"ר: הממשלה אישרה את מינוי יפתח רון-טל ליו"ר רשות שדות התעופה

מינויו של יפתח רון-טל ליו"ר מועצת רשות שדות התעופה אושר היום בישיבת הממשלה, לאחר שוועדת המינויים אישרה את מועמדותו בכפוף להסדר ניגוד עניינים ● המינוי מגיע לאחר תקופה ממושכת שבה לא כיהן יו"ר קבוע לרשות

פסטיבל הפנסים בשנגחאי, סין. שפל ילודה / צילום: Reuters, Zhou junxiang

כלכלות במשבר דמוגרפי: מי יחליף את הילדים שלא נולדים

האוכלוסייה מזדקנת ובמקביל מיליוני עובדים חוששים שיוחלפו בבינות מלאכותיות ● ד"ר מריה וסאלו, ראש מחלקת המחקר בבנק פיקטה, סבורה ששני החזיונות הדיסטופיים האלה חייבים להיפגש: "לישראל כדאי להשקיע ברובוטים שמגבירים פריון, ולא רק מחליפים עובדים"

סיכום שווקים שבועי / צילום: Shutterstock

חגיגת המימושים בבורסה, והשכירים שהפכו למיליונרים – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

באיזה בנק תקבלו יותר ריבית, אילו ני"ע סולידיים ניתן לרכוש בבורסה, ואיזו אפליקציית תשלומים מתנה ריבית גבוהה בהוצאות בכרטיס האשראי ● בבתי השקעות שמניותיהם זינקו במאות אחוזים, בכירים מימשו אופציות ומניות ● סקירה שפרסם בנק אוף אמריקה, מציעה לבחון השקעות בפריפריה של תחום הבינה המלאכותית ● וגם: יועצת ההשקעות הבכירה שמציעה חשיפה למט"ח דווקא משום שהשקל התחזק כל כך

חגיגות פתיחת 2016. חזרה שהיא מקלט / צילום: Reuters, Darren Ornitz

הטרנד שלא מפסיק ברשתות: איך שוב הגענו ל-2016

בוודאות נתקלתם בטרנד שמחזיר את 2016 לפיד שלכם: תמונות מלפני עשור, פילטרים ישנים, ותחושה מוזרה של "כבר היינו פה" ● זה לא סתם געגוע נוסטלגי אלא ניסיון אנושי לברוח מהעומס של חדשות רעות, פוליטיקה וחששות מבינה מלאכותית

היטל השבחה / איור: Shutterstock

העליון: פטור מהיטל השבחה בשכונות שיקום - גם בעת מכירת דירה בפרויקט התחדשות עירונית

הרכב של שלושה שופטים דחה את מרבית טענות עיריית תל אביב־יפו, ואת חוו"ד היועצת המשפטית לממשלה, וקבע כי כל עוד לא מדובר בבנייה חדשה – הפטור מהיטל השבחה תקף גם במכר ● השופט גרוסקופף אף קבע "עקרונות ליישום הוראת הפטור"

שר המשפטים יריב לוין והיועמ''שית גלי בהרב-מיארה / צילום: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), יואב דודקביץ (ידיעות אחרונות)

היועמ"שית מתנגדת להצעת לוין: "פגיעה קשה בציבור"

שר המשפטים יריב לוין מציע לשנות את תקנון הממשלה כך שלא תידרש חוות-דעת משפטית לקידום החלטות והצעות חוק – לרבות חוקים עם משמעות תקציבית ● היועמ"שית גלי בהרב-מיארה: "פגיעה חמורה בשלטון החוק, החלפת משילות בפריצות מסגרות התקציב"

החשב הכללי יהלי רוטנברג / צילום: תדמית הפקות

מתחת לצפי אך עדיין גבוה: יחס החוב לתוצר עמד על 68.6% ב-2025

יחס החוב לתוצר של הממשלה עמד ב-2025 על 68.6% - עלייה של 0.9% משנת 2024 ● העלייה, מטבע הדברים, מיוחסת להוצאות הכבדות של המלחמה, אך נראה כי הדרך לירידה משמעותית, גם בזמן הפסקת האש, עוד ארוכה ● נגיד בנק ישראל: "אנחנו לא ארה"ב ולא יכולים להתנהל עם חוב כפי שהם מתמודדים איתה"

קניון אם הדרך / צילום: בר - אל

קניון M הדרך עומד שוב למכירה, וזאת הסיבה

חברת אוסטרליה ישראל של האחים ניומן ושלומי עקריש העמידה למכירה את החזקותיה בקניון ובנכס מסחרי נוסף בעפולה ● על פי ההערכות, המכירה נובעת מרצון לנקות את החברה לקראת מיזוג אפשרי עם אספן, וכן למימון רכישת מניות השליטה בחברת הנדל"ן

"המשטר האיראני אכזרי כי אם הוא ייפול הוא יהיה הראשון בתור לנקמה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ישראל תומכת במילציות החדשות ברצועת עזה שמתנגדות לחמאס, המשבר של השלטון באיראן, הסגר של צה"ל בחברון פוגע כלכלית בעיר, והאנטישמיות שסובלים מורים יהודים בארה"ב • כותרות העיתונים בעולם

אורי אלון וטוני בלייר / צילום: תמונה פרטית

​ערב עם טראמפ ובלייר: יו"ר לאומי היה הישראלי היחיד במפגש המנהיגים העסקיים בדאבוס

במסגרת הפורום הכלכלי העולמי בדאבוס, שהתקיים בשבוע שעבר, ערך נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מפגש סגור לכ–100 מבכירי המגזר העסקי הגלובלי - אורי אלון מלאומי היה הישראלי היחיד ● בכירי משק האנרגיה נפגשו באילת, והספריה הלאומית נחנכה סוף–סוף באופן רשמי ● אירועים ומינויים