גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה: גלדיאטורים שמשעשעים את ההמון הריאקציונרי בטוויטר

סוכני הריאקציה עסוקים בלהחטיף להגמוניה הישנה. העיתונאים משיבים מלחמה ומפשיטים מעליהם את חליפת הריפורטר הקלאסי ● בלי לשים לב הם נותנים לריאקציונרים לקבוע את כללי המשחק ● פרויקט מיוחד

ברוך קרא / צילום: Ariel Elinson, ויקיפדיה
ברוך קרא / צילום: Ariel Elinson, ויקיפדיה

לרוב דרושה פרספקטיבה כדי לגבש תובנות היסטוריות תקופתיות, אבל התקופה שבה אנחנו חיים כל כך בוטה וצעקנית שהיא כאילו כותבת את עצמה לנגד עינינו, ואפילו נותנת לעצמה שם באותיות קידוש-לבנה: תקופת הריאקציה. קבוצות אידאולוגיות פוליטיות באירופה, בארצות-הברית וכמובן גם בישראל מנסות במופגן לדחוק ערכים פרוגרסיביים שהכו שורש בעשורים האחרונים, ולהחזיר את מה שהן רואות כערכים של פעם: מהמבנה הקלאסי של משפחה גרעינית, ועד יחס המדינה למהגרים (ואצלנו כמובן חלוקת ימין-שמאל מוכרת, הסכסוך הישראלי-פלסטיני וכו').

מאז מהפך 77' הימין לרוב בשלטון, ובמשך השנים הלך וגבר התסכול בקרב רבים מתומכיו שכמה מוקדי הגמוניה נותרו בפועל מעוזים לא כבושים: מערכת המשפט, הממסד התרבותי, וכמובן - התקשורת.

בכל השנים הללו, עד תקופת הריאקציה, יתכן שהעיתונות הישראלית הייתה שאננה מדי, ואדישה מדי לדימוי שלה. עד שנות ה-90 דמותם של העיתונאים שהיו בקדמת הבמה נחזתה לרוב כלבנה, שמאלנית ושבעה, בין אם היו כאלה ובין אם לא. הם הגיעו מאותם בתי גידול, וחלק גדול מהם נבחר בקפידה כבר בצו ראשון ושני בדרך ל"במחנה" ול"גלי צה"ל". אלה עובדות שקשה להתווכח אתן.

רוצה לומר, זאת תהיה הנחה גדולה מדי לתקשורת הישראלית לחשוב ש"ערוץ 20", "ישראל היום", ושלל התוכניות והטאלנטים שמשמיעים היום את קול הימין בשיח התקשורתי הם רק תוצאה של האובססיה של בנימין נתניהו לתקשורת.

ברור שהאובססיה של נתניהו, עידן טראמפ ופריצת הרשתות החברתיות (שמאתגרות את המדיה הקונסרבטיבית), היוו קטליזטור מצוין לריאקציה הזאת, אבל כאמור יש רקע לצמיחה שלה.

עכשיו בואו נדבר על הריאקציונרים: כמו רבים בהיסטוריה שביקשו לחולל שינוי (אולי לשיטתם מהסיבות הנכונות), הם הופכים יותר ויותר לשיכורי כוח, בזים לכל מי שלא חושב כמותם, עסוקים יותר ויותר בהתרסה ופחות באידאולוגיה, ובעיקר מפקיעים את שעות השידור לתעמולה מוצהרת, אפילו לא בעד אידאולוגיה, אלא בעד מנהיג אחד ששמו נתניהו. כל פרסום שלילי על אודותיו ייתקל מיד במתקפה משותפת של כל חייליו בתקשורת מכל הכיוונים, והעיתונאים המפרסמים ייהפכו מיד ליעד לכלי ניגוח ברשתות החברתיות. המתקפה יכולה להיות נגד ביקורת על קיפאון מדיני, ומאידך על ביקורת בדבר קיפאון צבאי בדרום. לא משנה אם זה מצלצל ימין או שמאל, משנה אם זה בעד ביבי או נגד.

בשיח השבטי הזה אין מקום לדעות מורכבות, ואתה חייב להצהיר בקול לאיזו קבוצה אתה שייך. אחרת לעתים נראה שאין לך מקום. יש גם מחיקת זיכרון מכוונת - "למה אתם כל כך נגד ביבי?" אני נשאל עליי ועל חלק מעמיתיי. לך תסביר שפרסמת תחקירים וחשפת חשיפות על כל ראש ממשלה שהיה כאן, ושכולם שנאו אותך באותה מידה. זה לא מעניין אף אחד.

אז כן, הריאקציה הקיצונית הזאת צמחה על פלפטורמה שהדירה קבוצות מהתקשורת הישראלית; ועכשיו סוכני הריאקציה עסוקים בלהחטיף להגמוניה הישנה. בפועל, המערכות המיינסטרימיות מרגישות שהן לא יכולות להתעלם מהתהליך שמתרחש וחשות צורך לאזן פוליטית את עיתונאיהן (גם אם אותם עיתונאים סבורים עדיין שדעותיהם הפוליטיות אף פעם לא השפיעו על עשייתם העיתונאית).

העיתונאים המותקפים משיבים מלחמה, ולאט לאט מפשיטים מעליהם את חליפת הריפורטר הקלאסי. בלי לשים לב הם נותנים לריאקציונרים לקבוע את כללי המשחק ומשתתפים בו; והכל קורה בזירת הגלדיאטורים המושלמת - טוויטר. העיתונאים נלחמים אלה באלה וקהל העוקבים מריע: "הכה בו", "תנגח בו", "וואי וואי מה אמר עליך, לא הייתי שותק". כולנו לפתע הופכים למבדרי ההמון חובב הז'אנר, והעיתונות הקלאסית נראית לרגע כאיזה פריט נוסטלגי.

ובתוך כל הטרלול הזה יש בכל זאת נקודת אור - גרעין של עיתונאים בכל כלי התקשורת שאין לו מנוע אחר לקום בבוקר זולת הרצון להביא סיפור מהדהד על גורמי הכוח במדינה - השלטון והמערכות הציבוריות. הם רוצים לחשוף עוולות שלטוניות, ציבוריות ומשפטיות מכל סוג שהוא. אלו אותם עיתונאים שתקפו את שלטון ברק באותו להט שבו תקפו את שלטונות שרון, אולמרט ונתניהו.

בעולם שבו העיתונאים הללו עדיין עובדים במערכות, בעולם שבו עיתונאים אינם כלי שרת של מנהיג ספציפי, יש עדיין תקווה לעיתונות. מאידך, בראייה קדימה קברניטי התקשורת צריכים גם לקחת את הדברים החיוביים מהריאקציה הנוכחית ולנסות להחזיר את המטוטלת למרכז. הציבור רוצה לשמוע קולות מגוונים; הציבור רוצה לראות פנים מגוונות, וכדאי להיות קשוב לו.

מעל הכל, אני מאמין שהציבור, גם אם הוא מתעצבן עלינו כשאנחנו תוקפים את נתניהו או כל ראש ממשלה אחר, ירגיש רע מאוד אם יום אחד נושתק. הקורא, הצופה והמאזין, כך נדמה לי, מחפשים את דברי העיתונאי כדי לקלל אותו, אבל גם על הדרך לשמוע כמה דברים חשובים שיש לו לספר.

הכותב הוא פרשן משפטי בחדשות 13 

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס ח'ליל אל-חיה קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים