גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גן סגור: מי אחראי לבנות מבנה ציבור בפרויקט פינוי-בינוי?

ועדת הערר של המועצה הארצית לתכנון ובנייה קבעה כי אסור לעיריית גבעתיים לכפות הקמת גני ילדים על יזמים כתנאי להיתר ● עו"ד שחר בן-עמי: "נדרשת חקיקה מסדירה כדי שהנטל לא ייפול על כתפי העיריות"

הפרויקט הפינוי-בינוי ברחוב גולומב בגבעתיים / הדמיה: טובול ייזום ובניה
הפרויקט הפינוי-בינוי ברחוב גולומב בגבעתיים / הדמיה: טובול ייזום ובניה

ועדת הערר של המועצה הארצית לתכנון ובנייה, בראשותה של עו"ד שמרית גולן, דחתה ערר שהגישה הוועדה המקומית גבעתיים נגד החלטת הוועדה המחוזית, בעניין חיוב יזם להקים מבנים לטובת הציבור בפרויקט פינוי-בינוי ברחוב גולומב בעיר. הפרשה שהגיעה עתה לסיום כללה כמה שאלות משפטיות, שהגדולה שבהן היא איפה ראוי להטיל מטלות ציבוריות על היזם - בתוך התוכנית או מחוצה לה.

התוכנית: 214 דירות במקום 68 דירות ישנות

התוכנית ממוקמת בלב העיר גבעתיים, בצומת הרחובות ויצמן וגולומב, על שטח של כ-13 דונם. המתחם הקיים כולל 12 מבנים ו-68 דירות שייהרסו, ובמקומם ייבנו שלושה בניינים בני 16 קומות ו-214 דירות. שניים מהבניינים ישמשו רק למגורים, והמבנה השלישי ישלב מסחר, תעסוקה ומבני ציבור בקומות התחתונות, ומגורים בקומות העליונות. התוכנית ביוזמת הרשות המקומית גבעתיים וחברת טובול ייזום ובניה, ונערכה על ידי בר ברשקוביץ אדריכלים.

טענות העירייה: היזם צריך לבנות גן על חשבונו

הוועדה המקומית גבעתיים טענה, כך עולה מהערר, כי התוכנית המוצעת כוללת תוספת של 150 דירות, אולם מפרישה שטח של 1,400 מ"ר בלבד למבני ציבור. יש צורך להוסיף מבני ציבור ואת זה צריך לעשות היזם בעצמו ועל חשבונו, אף שגני הילדים והמתנ"ס יועברו לבעלות העירייה.

לדברי הוועדה המקומית, לוועדה המחוזית יש סמכות להטיל את היזם לבצע מטלות לטובת הציבור ולאפשר לוועדה המקומית להתנות את מתן היתר הבנייה בביצוע עבודות אלה.

טענת הוועדה המחוזית: לעירייה אין סמכות

הוועדה המחוזית טענה מנגד כי דרישת עיריית גבעתיים לחייב את היזם לבנות מבני ציבור כתנאי למתן היתר בנייה עלתה לראשונה רק בשלב הערר, וכי היא לא נטענה קודם לכן בשלב קידום התוכנית, שאותה העירייה הגישה בעצמה ואף תמכה בה.

הוועדה המחוזית אף העלתה טיעון נוסף, בכיוון אחר, שלפיו אין חקיקה בנושא ההתניה שמבקשת עיריית גבעתיים לכפות על היזם, ולכן אין היא מוסמכת לקבוע הוראות כאלה בתוכנית - אלא רק במשא ומתן של העירייה מול היזם.

טענת היזמית: העירייה חזרה בה מאוחר מדי

היזם, חברת טובול ייזום ובניה, טען באמצעות עורכי הדין שחר בן עמי ועודד בקרמן ממשרד שרקון, בן עמי, אשר ושות', כי אמנם העירייה ראויה לשבח על נכונותה לקדם את התוכנית, אולם היא חזרה בה בשלב מאוחר והחליטה להטיל עליה את האחריות לבניית גני הילדים. עוד טען כי לא ניתן להתנות היתר בנייה בבניית מבנים לטובת הציבור.

כמו כן טען היזם כי אם תוטל עליו מטלה נוספת שתחרוג מהתחשיבים שנעשו עבור התוכנית, הדבר יוריד את הרווחיות שלו מתחת לרף הנדרש לצורך קבלת ליווי בנקאי.

עו"ד שחר בן עמי / צילום: תמונה פרטית

החלטת ועדת הערר: "הרשות אחראית"

ועדת הערר דחתה את טענותיה של הוועדה המקומית וקבעה כי אין להתעלם מכך שעיריית גבעתיים תמכה בתוכנית ואף הצטרפה אליה כמגישה, וכי שינתה את עמדתה רק בשלב מאוחר מדי של ההליך התכנוני. לדברי ועדת הערר, לא הוצג לשינוי כל הסבר מקצועי-תכנוני שלא היה ידוע קודם לכן לוועדה המקומית.
לגופו של עניין, יו"ר ועדת הערר עו"ד שמרית גולן פסקה כי "ההנחה היא כי רשות מקומית אחראית לביצוע הצרכים הציבוריים בתחומה על פי חוק... את הפתרון הראוי ניתן לספק בהסכמים חוץ תכנוניים או בהסדרה בחוק, או בחוקי העזר של העירייה לגבי הסמכות לקבוע הוראות לביצוע מטלות ציבוריות על ידי היזם".

עוד קבעה ועדת הערר כי הטענה של עיריית גבעתיים כי לא תעמוד בנטל של מימון הקמת השטחים הציבוריים, לא נתמכה בראיות מספקות ואין לה שום עילה להטיל את הקמת המבנים על היזם, בוודאי כשאין סמכות לכך בחוק.

המשמעויות: "רשויות יתנגדו לפינוי-בינוי"

לדברי עו"ד שחר בן עמי, להחלטה זו יהיו השלכות רבות על תחום ההתחדשות העירונית: "המקרה הזה מעמיד בספק את היכולות של הרשויות המקומיות להטיל מטלות יזם ונדרשת חקיקה מסדירה כדי שהנטל לא ייפול על כתפיהן, בייחוד שבפרויקטים של התחדשות עירונית יש לעתים פטור מהיטל השבחה. זה עלול להביא למצב שרשויות יתנגדו לפינוי-בינוי".

עו"ד יובל גלאון ממשרד עוה"ד שביט בר און גלאון צין ויתקון ושות' משמש בין היתר כיועמ"ש לוועדה המקומית לתכנון ובנייה בגבעתיים. הוא סבור כי ועדות מחוזיות שמסרבות לקבוע בתוכנית עצמה את היקף המטלה הציבורית ואת התנאים להטלתה, ומפנות את העירייה ואת היזם לרקום הסכם חיצוני לתוכנית - פועלות בניגוד לדין: "ראשית, כבר לפני 12 שנה, בפסק דין בעת"מ 1001/03 מרגליות נ' הוועדה המחוזית, נקבע כי ועדה מקומית רשאית לדרוש מיזמים, באופן גלוי, בתוכנית עצמה, לממן תשתיות ציבורית - בנוסף לתשלום היטלי השבחה. לאורך השנים, בתי משפט אשררו פסיקה זו והיא הדין הנוהג בפועל.

"בהתאם - ולאחר שב-2011 בוטל הנוהג שבמסגרתו נחתמו הסכמי פיתוח לביצוע מטלות ציבוריות כחלף היטלי פיתוח (בפס"ד דירות יוקרה) - נחקק ב-2016 סעיף 198א. סעיף זה איפשר לעיריות לשוב ולחתום על הסכמים לביצוע מטלות ציבוריות, במסגרת תוכנית המוגדרת כתוכנית לפיתוח.

"לדעתי, חובה היא על מוסד התכנון המאשר תוכנית לקבוע במסגרת הוראותיה את כל הבסיס להסכמים עתידיים בין רשויות מקומיות ליזמים לצורך ביצוע מטלות ציבורית. זהו נושא שחובה על הוועדות המחוזיות להסדירו במסגרת הוראות התב"ע ולא להשאירו למו"מ מאוחר בחדרי חדרים. עמדה זו מבוססת על הוראות חוק ופסיקה והיא עולה בקנה אחד עם כללי המנהל התקין". 

עו"ד יובל גלאון / צילום: רותם שביט

עוד כתבות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס