גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טרומי, גמיש, ללא דלת מסורבלת: היכונו לממ"דים החדשים

צה"ל יוצא בכמה חידושים במבנה הממ"ד, שיאפשרו להוזיל את הבנייה ולאפשר גמישות תכנונית ● למה רק עכשיו? בזכות סוגי בטון חדשניים ומציאת פתרון טכנולוגי ל"דלת הדף"

בית בבאר שבע שנפגע מטיל ויושביו שרדו בזכות הממ"ד / צילום: Tsafrir Abayo, Associated Press
בית בבאר שבע שנפגע מטיל ויושביו שרדו בזכות הממ"ד / צילום: Tsafrir Abayo, Associated Press

המרחבים המוגנים חדרו לעולם הבנייה הישראלי בתחילת שנות ה-90, אחרי מלחמת המפרץ, וגרמו לשינוי משמעותי באדריכלות של המבנים. לדירות מגורים נוספו חדרי ממ"דים שהיה צריך לייצר להם כניסות מוגנות, במגדלי תעסוקה נוצרו מגדלי ממ"דים, שהגבילו מאוד את גמישות התכנון, וצריך לציין כאן גם את ההתייקרות המשמעותית בעלות הבנייה.

בימים אלה מפרסם פיקוד העורף תקנות חדשות שנועדו להגמיש ולהוזיל את בניית הממ"דים.

סא"ל אברי ברנס, ראש ענף הנדסה בפיקוד העורף, מסביר שיש לפיקוד העורף עניין גם באספקטים הכלכליים של בניית הממ"דים: "אנו מבקשים להקל על יזם או קבלן שמתלבט אם לבנות משום שהממ"ד מעמיס עליו, וכוונתי גם לרגולציה וגם לזמן. ברור לנו שככל שהמיגון יהיה יותר ישים, יותר יעיל ופחות מעיק כלכלית, הוא יקל על הבנייה".

בעבר, על פי תקנות המיגון של פיקוד העורף, כל אדריכל או מהנדס שתכנן מבנה חדש נדרש לשמור על כך שתהיה רציפות ורטיקלית של קירות המרחב המוגן (ממ"ד), כך ש-70% מיסודות המבנה יישמרו בכל גובה הבניין. תקנה זו הקשתה באופן מיוחד על תכנונם של בניינים שבהם יש שימושים מעורבים (קניון ומעליו בית מגורים, מרכז מסחרי שמעליו משרדים ומעל מגורים, מלון ומעל מגורים וכיו"ב), וגם בניין דירות עם טיפוסי דירות שונים, ומנעה גמישות תכנונית כי הכתיבה תנאי מקדים ושרירותי בתכנון הבניין.

סא"ל אברי ברנס, פיקוד העורף / צילום: דובר צה"ל

"נפתחה האופציה לעירוב שימושים"

ברנס: "אנחנו מבינים שגם אם הבניין ייפגע, הרי שמגדל הממ"דים לא אמור להיפגע. עד כה עמדנו על זה ש-70% מסך הקירות ההיקפיים של הממ"ד יגיע עד המרתף. אבל כשאתה צריך לדקור באמצע הבשר עמודים, בגלל הממ"דים שלמעלה, אתה מייצר הרבה מאוד מגבלות. אחד הדברים שהעולם המודרני הולך לקראתו זה עירוב שימושים".

איך זה התאפשר עכשיו?

"המצאת סוגי בטונים חדשים איפשרה לנו העברה של עומסי הממ"דים גם לקירות ההיקף. סוף סוף נפתחה האופציה לעירוב שימושים בצורה יותר יעילה".

בשורה נוספת קשורה לבנייה הטרומית. ברנס: "בשנת 1992, בחוק הג"א, נקבע שהממ"ד צריך להיות מקשה אחת בכל חלקיו (כלומר, עשוי מיציקת בטון מזוין). כדי להוכיח שבנייה טרומית יודעת לעמוד בדרישה הזאת צריך לגרום לה להיות הרבה יותר מסיבית מבנייה רגילה. לכן, הייתה בעיה גדולה להוכיח שממ"דים טרומיים הם שווי ערך לבנייה הרגילה. פתרנו את זה לאחרונה באמצעות ניסויים והגענו למסקנה שניתן לאשר מרחבים מוגנים טרומיים כאשר נצמדים לסכמה מאוד ספציפית. הוצאנו את הסכמה הזאת כמפרט, כך שכל חברה תוכל לייצר מרחבים מוגנים טרומיים. עשינו משהו מאוד גנרי, ופשוט לאכיפה".

עניין אחר, שדי יעניין את מעצבי הפנים, הוא הביטול של קיר ההדף. ע"פ תקנות הג"א, דלת המרחב המוגן נדרשת בקיר מגן בכדי לספק הגנה מפני הדף אשר עלול לדחוף אותה פנימה בעת מלחמה ופגיעה המבנה מאמל"ח. קיר המגן הקלאסי שנתן עד כה מענה, היווה מטרד תכנוני כי הוא יצר סוג של מסדרון ובזבז שטח יקר.

ברנס: "כשמסתכלים על תוכניות של דירות בישראל לעומת מקומות אחרים בעולם, רואים שהשוני העיקרי הוא שיש לנו מסדרונות. המסדרון נולד בגלל הציפייה של פיקוד העורף לראות קיר מול הממ"ד. כל מתכנן בישראל מצייר את הקיר מול הממ"ד, ומשם ממשיך. אחד הדברים שהבנו זה שהמסדרון מבזבז לפחות 2 מ"ר, ועלות של מ"ר בנייה בישראל, לא באזור ת"א, היא כ-20 אלף שקל. מכיוון שכך, הצבנו לעצמנו כיעד לפתח דלת ממ"ד נסתרת, שהיא בתוך הקיר. עשינו ניסיונות רבים והצלחנו לייצר דלת שעומדת בפני פיצוצים, בלי קיר הדף. הפיתוח הוא שלנו והדלתות האלה נמצאות כבר בייצור".

"החידוש המשמעותי הוא הממ"ד הטרומי"

דורון אבקסיס, כיום מנהל את הפרויקטים של וויוורק ישראל ובעבר שימש כמנכ"ל של דגש ניהול מערכות בניה, אומר שהשינויים שפיקוד העורף מדבר עליהם הם משמעותיים: "דלתות ההדף הן מוצר שכבר היה קיים ברמה המוסדית והן דבר מצוין, כי הן מאפשרות לייעל את התכנון וממעיטות את הצורך לתאם בין יועצים על רוחב מעברים. החידוש שמצמצם את הצורך להוריד את קירות הממ"דים כלפי מטה, מאפשר לתכנן חללים בצורה טובה יותר. מי שנהנה מזה הם היזמים והאדריכלים וכמובן הדיירים.

"החידוש היותר משמעותי בעיניי הוא הממ"דים הטרומיים. להפוך את אתרי הבנייה לאתרי הרכבה יגביר את היעילות, יקצר את לוחות הזמנים וישפר את החיסכון בחומר.

"יש פה בשורה מאוד גדולה כי זה יוכל לשמש לא רק את היישובים בדרום, אלא את מגדלי המגורים. כשיוצקים בטון באתר זה לוקח כמה ימים. במפעל, עושים את זה הרבה יותר מהר. זה נוקאאוט". 

עוד כתבות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

הרש גולדברג פולין

דיווח ב-CNN: בממשל ביידן קיבלו את הסרטון של החטוף גולדברג-פולין כבר ביום שני

מטוסי קרב תקפו תשתיות טרור של חיזבאללה ● פרסומים זרים: הוידאו הועבר ע"י הקטארים עקב לחץ אמריקני לקבלת אות חיים מהרש ומחטופים אמריקנים נוספים • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים ובת"א להחזרת החטופים • סנטקום: הפלנו טיל בליסטי וכטב"מים ששיגרו החות'ים • עדכונים בולטים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לישראל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה