גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מועצת התאגיד הכריעה: סמכויות ברוך שי יוגבלו

מועצת תאגיד השידור קבעה כי מנהל חטיבת החדשות ברוך שי יחזיק בסמכויות העריכה וקביעת התוכן בלבד, ואילו בכל הנוגע לניהול העובדים ההכרעה הסופית תהיה בידי המנכ"ל אלדד קובלנץ ● בתוך כך, מתיחות רבה בין קובלנץ לבין חלק מחברי המועצה

ברוך שי, מנהל חטיבת החדשות בתאגיד השידור "כאן" / צילום: גילי שם טוב
ברוך שי, מנהל חטיבת החדשות בתאגיד השידור "כאן" / צילום: גילי שם טוב

מועצת תאגיד השידור הציבורי "כאן" הסדירה את מאזן הכוחות שבין מנכ"ל חטיבת החדשות ברוך שי למנכ"ל התאגיד אלדד קובלנץ - ולא לטובתו של שי: ל"גלובס" נודע כי במועצה נקבע כי מנהל חטיבת החדשות בתאגיד יחזיק בסמכויות העריכה וקביעת התוכן בלבד; ואילו סמכויות ניהוליות משמעותיות - כמו אישור על שכירת עובדים או פיטוריהם, כל מה שקשור ב-look and feel של החטיבה (בעיקר בענייני המהדורה), האריזה והמעברונים - בכל אלה ההכרעה הסופית תהיה בידי מנכ"ל התאגיד קובלנץ.

מועצת התאגיד החלה לעסוק בגבול הדק שבין הסמכויות כבר לפני מספר חודשים, בעקבות ביקורת קשה של חלק מחברי המועצה על ביצועי חברת החדשות מצד אחד, וטענות של גורמים מחוץ לתאגיד, בהם עמותת "הצלחה", על התערבות בניהול חטיבת החדשות של קובלנץ.

חוק השידור הציבורי מסדיר את תפקידו של מנהל חברת החדשות וקובע כי "בענייני היום, במסגרת תקציב חברת החדשות, יהיה מנהל חטיבת החדשות העורך הראשי. בביצוע תפקידו זה יפעל מנהל חטיבת החדשות באופן עצמאי". אולם, מאחר שחברת החדשות היא חלק חשוב מהתאגיד, ועל התאגיד מופקד המנכ"ל, יש לו אחריות כוללת. האם ההכרעה הסופית של שכירת כוח-אדם - נושא בעלת חשיבות משמעותית בחברת חדשות שיש לו גם משמעות כלכלית נכבדה - היא בידי המנכ"ל או מנהל החטיבה?

המועצה כבר לא "בכיס של קובלנץ"

אל השאלות שהגיעו מחוץ לתאגיד השידור הצטרפה ביקורת חריפה בתוך מועצת התאגיד על ביצועי חטיבת החדשות באופן כללי, ועל תפקודו של שי באופן ספציפי. מי שהוביל את הקו התקיף והביקורתי היה חבר המועצה שלומי שטיין, שבישיבת מועצה סוערת שנערכה לפני מספר חודשים התמקד בעיקר בביצועים הלא מבריקים של החטיבה מבחינת נתוני רייטינג ואי-הצלחתה בקביעת סדר יום. על-פי מקורבים, שטיין מתח ביקורת חריפה, בין היתר, על משדר הבחירות ועל התוצאות שהוא הניב למרות השקעה כספית גבוהה.

באותה ישיבה דנו חברי המועצה בהיררכיה הניהולית שאמורה להתקיים בין מנהל חטיבת החדשות למנכ"ל התאגיד. עו"ד רונן ריינגולד, שכיהן אז בתפקיד היועץ המשפטי, הסביר כי החוק מעורפל ואינו חד-משמעי בנושא, ועל המועצה להחליט ולגבש מדיניות. במועצה קבעו כי התערבותו של קובלנץ עולה בקנה אחד עם המותר על-פי חוק, אך עם זאת החליטו להגדיר גבולות גזרה במטרה לדייק את רמת המעורבות של המנכ"ל בחטיבה.

על פניו, חלוקת התפקידים כפי שהוגדרה על-ידי המועצה מחלישה את שי ומחזקת את קובלנץ, ויש בה כדי לאותת על כוחו של קובלנץ בתוך המועצה. אולם בפועל התמונה מורכבת יותר. נזכיר כי רק לפני מספר חודשים זכה קובלנץ במכרז על תפקיד מנכ"ל התאגיד. מתוך תשעה חברי מועצה צידדו שבעה בבחירתו, ורק היו"ר גיל עומר וחבר המועצה דוד אלכסנדר (שהיה חבר בוועדת האיתור) צידדו דווקא במי שהתמודד מולו - יורם מוקדי, לשעבר סמנכ"ל הוט. מאז הקמת התאגיד המועצה נתפסה כ"יושבת בכיס של קובלנץ", ולכן הבחירה בו לא הפתיעה איש.

אבל שלא לייחוס מקורבים בתאגיד מספרים כי בחודשים האחרונים מאז שקובלנץ נבחר לתפקיד המנכ"ל הקבוע, חל שינוי במערכת היחסים שבינו לחברי המועצה. על-פי אותם גורמים, שוררת כיום מתיחות רבה בין קובלנץ לבין חלק מהחברים, ומעת לעת הם נוקטים מולו צעדים לעומתיים. למשל: קובלנץ, כך טוענים המקורות, ביקש להאריך בשנה נוספת את שיתוף-הפעולה של התאגיד עם קשת והתוכנית "הכוכב הבא לאירוויזיון" - בקשה שיש להניח שהייתה עוברת בקלות עד לפני זמן לא רב, אך המועצה לא קיבלה את בקשתו והחליטה על הפסקת שיתוף-הפעולה כבר השנה.

ממתינים לאיוש המועצה החדשה 

מתוך כוונה להגן על עצמאות תאגיד השידור הציבורי, הגוף היחיד שמפקח על פעילותו ויכול להחליט בנושאים כבדי-משקל כמו הדחת מנהל חטיבת חדשות או מנכ"ל, הוא מועצת התאגיד. לכאורה, מתיחות חריפה עם חברי המועצה הייתה עלולה להעלות לסדר היום אפשרות של הדחת מי מהדמויות הבכירות.

ואכן, לפני מספר חודשים היה בתאגיד מי שטרח להפריח בלוני ניסוי על כוונות לפעול להדחתו של שי. אולם למרות הביקורת הקשה על הישגי חטיבת החדשות והמתיחות מול קובלנץ, נראה לא סביר שחברי המועצה ינקטו צעדים קיצוניים. בין היתר כי הם נמצאים לקראת סוף הקדנציה שלהם, ובאפריל אמורה להיבחר מועצה חדשה, ועל בחירתה מופקד השופט אילן שיף העומד בראש ועדת איתור.

נזכיר כי מועצת התאגיד כבר פועלת בחסר של שלושה חברים שפרשו. בתקופה האחרונה בחרה ועדת האיתור שני מועמדים סופיים שמצאה כמתאימים להחליף שניים מתוך השלושה, והם אמורים לקבל את אישור שר התקשורת, אך בינתיים כלל לא ברור אם ניתן לקבל את אישורו בתקופה בה מכהנת ממשלת מעבר. באפריל תידרש ועדת האיתור להחליט מה היא עושה לגבי איוש תשעת חברי המועצה הפעילים כיום - האם היא מעריכה את כהונתו של מי שיהיה מעוניין בכך, או שתפעל לגיוס חברי מועצה חדשים.

בסיטואציה הנוכחית נדמה שכולם משלמים מחיר מסוים: גורמים בתאגיד מציינים כי בחודשים האחרונים שי, שבעבר לא היסס להתנגד למהלכים שיזם קובלנץ, יותר נוטה ליישר קו - וכך אפשר לראות קידום ויחסי ציבור של תכני התאגיד בתוך תוכניות חטיבת החדשות - דברים שבעבר שי התנגד להם לחלוטין.

בחודשים שאחרי בחירתו אולי קל יותר לקובלנץ לנהל את התאגיד, והיכולת של המועצה להצר את צעדיו מוגבלת - אולם במקום שכן ניתן, נראה שהם לא מהססים לעשות זאת. 

כך או כך, הדרמה הגדולה תתרחש ככל הנראה כשיתברר כיצד תאויש המועצה החדשה ומי יהיה העומד בראשה.

ממועצת "כאן" נמסר בתגובה: "ארבע שנים מהקמתו המורכבת והמאתגרת, התאגיד נמצא בהליך של גיבוש תוכנית אסטרטגית לכלל החטיבות ובהן גם חטיבת החדשות. החוק קבע כי מנהל חטיבת החדשות הוא העורך הראשי של שידורי החדשות ותוכניות בענייני היום, ויפעל באופן עצמאי לעניין שידורים אלה, כולל קליטת עיתונאים בחדשות. הנוהל החדש מסדיר את חלוקת הסמכויות בין המנכ"ל למנהל חטיבת החדשות, תוך שמירה מלאה על כוונת המחוקק. בעניין 'הכוכב הבא' - בפני מועצת 'כאן' הוצגה עמדת ההנהלה, ובהתאם לה קיבלה המועצה את החלטתה. מועצת התאגיד והנהלת התאגיד עובדים בשיתוף-פעולה מלא".

שידור חוזר: בתאגיד מחפשים משנה למנכ"ל, שוב

בתאגיד השידור הציבורי מחפשים שוב משנה למנכ"ל. לפני מספר ימים התפרסמה מודעה שהזמינה מועמדים שמעוניינים בתפקיד להגיש מועמדותם, זאת לאחר שמודעה כמעט זהה התפרסמה כבר לפני שבעה חודשים, אולם המכרז כפי שהתפרסם אז נגנז.

תפקיד המשנה למנכ"ל "כאן" לא היה קיים עד עתה בתאגיד. אומנם בחוק התאגיד הוקצה תקן לתפקיד, ובעבר אף נבחנה האפשרות לקדם בחירה כזאת, אך מאחר שתפקיד המנכ"ל הוגדר כזמני, נראה היה מיותר לקדם מהלך שכזה.

במאי שבנה שעברה, שבועות ספורים לאחר שאלדד קובלנץ, מי שכיהן מאז הקמת התאגיד בתפקיד מנכ"ל הזמני, מונה לתפקיד המנכ"ל הקבוע, ההחלטה למנות לו משנה הפכה לסבירה יותר, והמהלך יצא לדרך.

בתוך זמן קצר פורסם מכרז שהגדיר את תפקיד המשנה באופן הבא: "שותף למנכ"ל בניהול התאגיד בהיבטים המינהלים והלוגיסטיים ומבצע פעולות נוספות ככל הנדרש בהתאם למדיניות המועצה ולהנחיית המנכ"ל. המשנה אמור להיות שותף בהגדרת היעדים וגיבוש תוכניות העבודה של היחידות השונות, באחריותו להטמיע מתודולוגיות לניהול ולביצוע מעקב ובקרה על עמידה ביעדים ומימוש תוכניות עבודה, אחריות ישירה על תחומי המנהל, משאבי אנוש כספים ותפעול. כמו כן, הוא אמור לייצג את התפקיד בפורומים שונים רגולטוריים, ממשלתיים ומקצועיים".  

המכרז הסתיים, מועמדויות הוגשו, אולם משנה למנכ"ל לא נבחר, ובפועל המכרז נגנז. לפי גורמים מקורבים לתאגיד, במועצה הייתה מחלוקת לגבי התכונות הנדרשות לצורך מילוי תפקיד זה: נבהיר כי מנכ"ל התאגיד הוא על-פי חוק גם העורך הראשי, וחלק נרחב מעיסוקיו קשור בתוכן ולא במנהלה. ולכן, קובלנץ וחברי מועצה אחרים סברו כי רצוי שהאדם שייבחר יהיה בעל חוזקות בתחום התוכן. מנגד, אחרים התעקשו כי יש לתת למנכ"ל חיזוק דווקא בתחומי האדמינסטרציה והניהול, ולכן יש לחפש דמות מינהלן. בסופו של דבר ניצחה האסכולה שדגלה בחיפוש מינהלן, והמודעה פורסמה מחדש באופן זהה - רק בפער של שבעה חודשים.

עוד כתבות

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

לא נסוג ולא התנצל. באד באני מופיע בסופרבול השבוע / צילום: Reuters, Imagn Images

הכינוי של הזמר באד באני ניתן לו לאחר אירוע שחווה. מהו?

איזה שחקן NBA הפך לאחר פרישתו להיסטוריון וסופר, בכמה נמכר השבוע קלף פוקימון נדיר, ואיזה שיר הלחין מתי כספי לסרט "חגיגה בסנוקר"? ● הטריוויה השבועית

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

נשיא איראן, מסעוד פזשכיאן / צילום: ap, Vahid Salemi

על רקע המו"מ - נשיא איראן במסר למעצמות: "לא נרכין את ראשנו"

דיווח: מדינות המפרץ נערכות לעימות צבאי באיראן ● עוד מדינה אירופית קוראת לאזרחיה לעזוב את איראן ● מטוסי קרב של חיל האוויר תקפו אמש מפקדות של ארגון הטרור חיזבאללה במרחב בעלבכ שבעומק לבנון - על פי דיווחים לבנוניים, בהפצצות נרשמו נפגעים רבים ● דובר צה"ל: "עוקבים אחרי ההתפתחויות וערים לשיח הציבורי על איראן" • המשחתת האמריקנית "מהן" מקבוצת התקיפה של פורד נכנסה לאזור ● עדכונים שוטפים

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

בתחילת השבוע ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים באחת השכונות המבוקשות בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

דיווחים בתקשורת הזרה ושיחות עם שורה של גורמים משרטטים את דמותו של המיליארדר ואיל התקשורת פטריק דרהי, שבנה אימפריה על הלוואות בעידן של כסף זול, מתמודד מול חובות של עשרות מיליארדים וכעת רוצה גם לרכוש את רשת 13

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; השקל התחזק, ישראל קנדה זינקה ב-7%, הבורסה לני"ע ב-6%

מדדי הביטוח והבנייה זינקו במעל 2% ● מחזור המסחר עמד על 5 מיליארד שקל ● עליות באירופה ובחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל מתחזק הבוקר ל-3.12 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן