גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הממשלה החליטה, מנדלבליט התנגד: 398 עולים חדשים יגיעו מאתיופיה

היועמ"ש אביחי מנדלבליט והיועצת המשפטית של משרד רה"מ טוענים כי ההטבה מיועדת לציבור בוחרים בני העדה האתיופית ועלולה להיראות כמונעת משיקולים של התמודדות בבחירות ● "לא צוין כל טעם המצביע על דחיפות קונקרטית לקבלת ההחלטה פחות מחודש לפני מועד הבחירות"

היועמ"ש אביחי מנדלבליט / צילום: רפי קוץ
היועמ"ש אביחי מנדלבליט / צילום: רפי קוץ

הממשלה אישרה בישיבתה היום (א') את ההחלטה להעלות מאתיופיה 398 אזרחים נוספים, שלהם קרובי משפחה בדרגה ראשונה בישראל. זאת בניגוד לעמדת היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט והיועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה שלומית ברנע-פרגו, הסוברים כי קיימת מניעה משפטית לאישור ההחלטה. בחוות דעתו שהוגשה לשרים לפני הדיון מאשימים ברנע-פרגו ומנדלבליט את נתניהו בכך שמדובר בהטבה לציבור בוחרים בני העדה האתיופית ועלולה להיראות כמונעת משיקולים של התמודדות בבחירות, תוך שהוא מותח ביקורת קשה על היעדר עבודת מטה שלמה, והיעדר נתונים אמיתיים על מספרי המבקשים לעלות מאתיופיה.

בחוות הדעת המשפטית נאמר כי בהצעה שהובאה לממשלה "לא צוין כל טעם המצביע על דחיפות קונקרטית לקבלת ההחלטה פחות מחודש לפני מועד הבחירות. כמן כן אין עסקינן ברציפות ביצוע מדיניות של עבודת הממשלה כי אם בשינוי מדיניות. הוא מציין עוד כי כפי שנמסר מרשות האוכלוסין וההגירה אין בנמצא נתונים מדויקים בדבר מספר הממתינים באדיס אבבה ובגונדר העומדים בקריטריונים האמורים.

"ללא נתונים אלה לא ניתן לבחון את השלכות ההחלטה. קיים חשש לכן שבקבלת ההחלטה ייכבל שיקול דעתה של ממשלה חדשה. ההצעה אינה תוצר של עבודת מטה מקצועית שהחלה קודם והבשילה כעת, ויתרה מכך עבודת המטה טרם הסתיימה ולכן לא ברור מדוע להביא את ההצעה כעת".

חוות הדעת מסכמת: "לפיכך עולה חשש כי קבלת ההצעה בעת הזו שיש בה מטבע הדברים הטבה לציבור בוחרים מסוים, עלולה להיראות כמונע משיקולים של התמודדות בבחירות."

עוד מתנגד אפשרי להצעה, שר הפנים אריה דרעי, נרשם בהצעת ההחלטה כתומך, זאת למרות התנגדות שהביעו רבנים להעלאתם של "לא יהודים" לישראל.

נתניהו אמר בתחילת הישיבה בנושא: "הממשלה תאשר הבאת לישראל של עוד 400 עולים מאתיופיה. אני גאה שבכהונותיי כראש ממשלה הבאתי ארצה אלפים מעולי אתיופיה. לצד זה אנחנו מחויבים לשילובם המלא בחברה הישראלית ויש לכך תוצאות יפות בהשכלה הגבוהה בחינוך ובדיור. כמובן שאנחנו נמשיך לפעול בארץ בכל הכוח נגד ביטויי גזענות, בכל מקום, ובוודאי בכל חלק של הממשלה וגם של הציבור.

"אנחנו יוצאים נגד זה, אנחנו מבינים באמת את התחושות של בני ובנות העדה. מעת לעת, מדי כמה שבועות, כינסתי כאן ישיבה של שרי הממשלה כדי לטפל בכל הצרכים אבל קודם כל בצורך היסודי הזה - להבין כיצד הם מרגישים, לשנות את הגישה הציבורית ולעמוד באמת בצורה הכי ברורה נגד כל ביטוי של גזענות בכלל ומול אחינו ואחיותינו בפרט. "

ההחלטה היא למעשה ביצועה של החלטות ממשלה קודמות מ-2016 ו-2018, ולפיהן יש להעלות את האתיופים שלהם קרובי משפחה מדרגה ראשונה בישראל, רובם מה"פלאשמורה" - צאצאי יהודים שהתנצרו במאה ה-19, והם שוהים במחנות מעבר בגונדר ובאדיס אבבה, אף שאין להם כל קשר ליהדות.

זו הסיבה שהעלאתם היא במסגרת חוק הכניסה ולא חוק השבות החל על יהודים או צאצאי יהודים. בהחלטה אז נקבעו תנאי סף ובהם: קרוב משפחה מדרגה ראשונה בישראל שמבקש רשמית את הבאתם, הימצאות ברשימת הממתינים במחנות המעבר, התחייבות לעבור הליך של גיור ועוד. בהצעת ההחלטה היום נוספה עוד מגבלה - הכניסה לישראל תאושר רק אם אין למועמד קרובי משפחה מדרגה ראשונה באתיופיה, זאת כי למנוע דרישות המשכיות לכניסה לישראל מכוח איחוד משפחות.

גורם מכריע בקבלת ההחלטה היה הלחץ הפוליטי שהפעיל חבר הכנסת לשעבר אברהם נגוסה, שבכעת כהונתו ובשיתוף חבר הכנסת דודי אמסלם, תוך ניצול מצבה של הממשלה הצרה, רק 61 חכ"ים בקואליציה. השניים הודיעו כי לא יצביעו עם הממשלה כל עוד לא תתקבל החלטה על העלאת אלפי הפלאשמורה וקרובי המשפחה מאתיופיה. בחודש האחרון, ולאחר חזרתו של ח"כ גדי יברקן לליכוד, נתניהו מחזר אחר קולות בני הקהילה האתיופית, והצעד הזה נראה כחלק מהמהלך להביא את המצביעים האתיופים בחזרה לליכוד.

"יהיו עוד עשרות אלפים שידרשו עלייה בשם קרבת המשפחה"

ועם זה, הוויכוח על העלאתם קורע את העדה האתיופית כאשר רבים מאלה שלא ויתרו על יהדותם, רואים בהעלאת צאצאי הפלאשמורה עוול להם עצמם, ששמרו על היהדות למרות הקשיים והרדיפות. לדידם זו עלייה של יוצרים, המביאה לפריחה של מיסיונריות נוצרית ולעלייה עצומה במספר האתיופים המבקרים בכנסיות וממשיכים את הפולחן הנוצרי.

איינאו פרדה סנבטו, עיתונאי שעלה במבצע שלמה עם הוריו, אומר כי קהילת האתיופים היהודים בישראל בסכנה קיומית בשל "העלייה הנוצרית", כדבריו. מי שמתכוונים להעלות הם כבר לא פלאשמורה אלא נוצרים גמורים. לטענתו, ארגונים מיסיונריים בארצות הברית אוספים את כל מי שהיה לו איזשהו קשר ולו עקיף לפלאשמורה, עוטפים אותם בציציות ומביאים אותם לגונדר למחנה המעבר. הוא וארגונים אחרים המתנגדים למהלך מזהירים כי אחרי אותם 400, יהיו עוד עשרות אלפים שידרשו עלייה בשם קרבת המשפחה. הוא מוסיף: "בנימין נתניהו שוב נכנע ללחץ של מיסיונרים ומבזה את ההנהגה הרוחנית של הקהילה, הדורשת להקים ועדה מקצועית בהשתתפות הקייסים, זקני העדה ונציגי משרד הפנים והרבנות הראשית. החלטה זו היא סטירת לחי וביזוי ההנהגה הרוחנית, וזלזול בזהותם היהודית של ביתא ישראל."

מטה המאבק להעלאת יהודי אתיופיה מברך על החלטת הממשלה אך מצדיק במידה רבה את דברי סנבטו כי עוד רבים ממתינים.

בהודעת המטה נאמר: "מברכים על העלייה, אך זה לא מספיק. כל עוד העולים לא בישראל זה רק דיבורים. חשוב להזכיר את האבסורד העצום בכך שהעלאת 400 יהודים מאתיופיה היא פרוצדורה קשה וסבוכה בעוד ממזרח אירופה מעלים אלפי אנשים מדי חודש ללא בדיקה בררנית. נוסף, הממשלה בראשות נתניהו קיבלה החלטה ב-2015 להעלות 9,000 מבני הקהילה היהודית באדיס אבבה ובגונדר, והעלאת 400 אנשים זה ביצוע חלקי ביותר של העלייה."

אורי פרדניק, יו"ר המאבק להעלאת יהודי אתיופיה, אמר: "כל עוד לא נראה את העולים בישראל - מדובר בדיבורים בלבד. יש להשלים את ההחלטה מ-2015 במלואה ולעשות צדק אחת ולתמיד עם שארית יהודי אתיופיה שעזבו את כפריהם וויתרו על כל רכושם כדי לעלות לישראל, ושכיום חיים בפליטות ובניתוק ממשפחותיהם. עשיית צדק עם שארית יהודי אתיופיה תקל על אלפי משפחות בישראל הסובלות קשות מהנתק האכזרי מאהוביהם."

ההחלטה שאושרה אמורה להתבצע עד סוף השנה, אך כאמור בשל הלחץ הציבורי והפוליטי נראה שאין מדובר בסופה של העלייה הזו.

עוד כתבות

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

אייפון / צילום: Shutterstock

פשרה בפרשת האטת האייפונים: אפל צפויה לפצות לקוחות ב-10 מיליון שקל

בתביעה הייצוגית נטען כי אפל התקינה במכשירי האייפון, באמצעות עדכוני תוכנה, תוכנות שהאטו ושיבשו את פעולת המכשירים - וזאת באופן יזום ומתוכנן, ללא ידיעת המשתמשים וללא הסכמתם ● עוד נטען כי אפל ישראל וחברת איי דיגיטל היו מודעות לכך, ולכן הן נושאות באחריות ● הסדר הפשרה כפוף לאישור בית המשפט

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

פרטיות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

ייצוגית נגד מימון ישיר בגין הפרת פרטיות: "הכול מהכול חשוף לטיקטוק"

לפי הבקשה לתביעה הייצוגית, קוד פיקסל שחברת מימון ישיר הטמיעה באתר שלה אוסף מידע של גולשים ומעבירו לטיקטוק - וזאת ללא ידיעתם וללא הסכמתם להעברת המידע ● ההערכה היא שזו הסנונית הראשונה בגל התביעות שצפוי לאחר כניסתו לתוקף של תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות

כותרות העיתונים בעולם

תרחיש האימה של טראמפ: התגובה האיראנית שעוצרת מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: תקיפה באיראן לא תהיה קלה לביצוע כמו המבצע האמריקאי בונצאולה, השאלות הפתוחות שנשארו לטראמפ, ואיך עשויה להיראות המלחמה מול איראן? • כותרות העיתונים בעולם

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק עושה זאת שוב: כלי ה-AI החדש שהפיל את מניות הסייבר

ההשקה של "קלוד קוד סקיוריטי" עוררה חשש מפגיעה בענף והובילה לירידות חדות במניות קראודסטרייק, קלאודפלייר וזיסקלר ● גם הישראליות התרסקו, ביניהן סנטינל וואן וג'יי פרוג ● כעת, בשוק חלוקים אם מדובר באיום ממשי או בירידה חדה מדי ביחס להיקף המהלך

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

פרויקט ''תלפיות החדשה'' בירושלים / צילום: יח''צ

תושב חוץ רכש 7 דירות בירושלים. כמה הוא שילם?

הדירות נקנו בפרויקט "תלפיות החדשה" וכולן בנות 4 חדרים ● המחיר הממוצע של דירה בעסקה הגיע ל־3.86 מיליון והמחיר למ"ר הגיע לכ־38.5 אלף שקל ● הפרויקט מוקם על סמך תוכנית מ־2014, שכוללת פארק פנימי גדול, שדרה מסחרית ושטחים משותפים

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים באחת השכונות המבוקשות בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

מה שהתקיים רק בראש העובד נעשה ממוסד / אילוסטרציה: Shutterstock

אנשים חוששים שה-AI תגזול את עבודתם, אבל היא כבר גוזלת את מה שיש להם בראש

השאלה אינה האם AI תחליף את העובדים - השאלה היא מי ישלוט בידע שהחברות אוספות מהם ● בעולם של בינה מלאכותית ארגונית, גם כשעובד עוזב את העבודה, הוא משאיר את הידע ואת הניסיון שלו מאחור - לבוט או למי שיחליף אותו, אם יהיה צורך במחליף בכלל

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי הקריסה: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● עוה"ד המייצג את מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש כי הדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו"

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה / צילום: ap

סדקים בכתר ובקבינט: רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה

"אתה אדם טוב בצורה יוצאת דופן", כתב דיפלומט נורבגי בכיר לאפשטיין, והוא לא לבד ● ממסדרונות השלטון בפריז ועד למעצרו ההיסטורי של הנסיך הבריטי לשעבר: השערוריות המביכות בצמרת הופכות לחשד לפלילים ● המחיר הוא פגיעה אנושה באמון הציבור במוסדות היבשת

רונן בר / צילום: אוהד צויגנברג

משפחת ראש השב"כ לשעבר הבטיחה הנפקה של 2 מיליארד שקל

הנפקת פרודלים, חברת תמציות הטעם והריח לתעשיית המזון והמשקאות שבשליטת משפחתו של ראש השב"כ לשעבר רונן בר, בדרך להשלמה ● המהלך שזכה לביקוש גבוה יכלול גיוס של 390 מיליון שקל תמורת 15% מהחברה

נתן שירות למוכרים, וגם לקונים. האם המתווך זכאי לדמי תיווך?

בית המשפט קבע: פסיכולוגית תחויב ב־40 אלף שקל פיצוי לאחר שסיפקה הערכה שלילית על תובע מבלי לפגוש אותו ● השכנים טענו לירידת ערך בשל חריגות בנייה - אך ביהמ"ש קבע כי דווקא הם השתלטו על רכוש משותף וחייב אותם בפיצוי ● מתווך שניהל ייצוג כפול לקונה ולמוכר ללא גילוי נשלל מזכאותו לדמי תיווך והתחייב בהוצאות משפט ● 3 פסקי דין בשבוע

עידן קרבט / צילום: פרטי

סל הקניות הזול ביותר יכול להגיע אליכם בדרך מפתיעה

שוק הפארם הישראלי נחשב לאחד הריכוזיים והיקרים במשק, אך עידן קרבט (23), קצין שריון משוחרר ללא רקע בתכנות, החליט להרים את הכפפה ● בעזרת כלי בינה מלאכותית בלבד, הוא פיתח את אפליקציית "פארמי" שמשווה מחירים בזמן אמת ומייצרת את הסל הזול ביותר

לא נסוג ולא התנצל. באד באני מופיע בסופרבול השבוע / צילום: Reuters, Imagn Images

הכינוי של הזמר באד באני ניתן לו לאחר אירוע שחווה. מהו?

איזה שחקן NBA הפך לאחר פרישתו להיסטוריון וסופר, בכמה נמכר השבוע קלף פוקימון נדיר, ואיזה שיר הלחין מתי כספי לסרט "חגיגה בסנוקר"? ● הטריוויה השבועית