גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המינוי והסערה: מ"מ פרקליט המדינה דן אלדד לא צפוי לעסוק בתיקי ראש הממשלה

מקורבי עו"ד דן אלדד, שייפגש לראשונה עם מנדלבליט, אמרו ל"גלובס" כי אלדד לא צפוי לעסוק בתיקי נתניהו או בתיקים אחרים שכבר התקבלו בהם החלטות • במקביל, נשיאת העליון חיות יוצאת להגנת שיטת מינויי השופטים בארץ, וחזית חדשה נפתחת בין שר המשפטים ליועמ"ש

עו"ד דן אלדד, ממלא-מקום פרקליט המדינה / צילום: שלומי יוסף
עו"ד דן אלדד, ממלא-מקום פרקליט המדינה / צילום: שלומי יוסף

מערכת המשפט הודפת את המתקפות עליה ומנסה לחזור לשגרת עבודה: השבוע החולף היה סוער במיוחד עבור מערכת המשפט בכללותה. זה התחיל בחשיפת ההתכתבות הבעייתית בין שר האוצר משה כחלון, חבר הוועדה לבחירת שופטים, לבין השופטת אסתר (אתי) כרייף - חשיפה שהולידה קריאות לשינוי אופן הבחירה של שופטים בארץ.

זה המשיך בהחלטה השנויה במחלוקת של שר המשפטים, אמיר אוחנה, למנות את עו"ד דן אלדד לתפקיד ממלא-מקום פרקליט המדינה, חרף התנגדותו של היועמ"ש אביחי מנדלבליט - מינוי שהוליד ביקורת על אוחנה אבל ביקורת חריפה לא פחות על קבלת-הפנים הצוננת שהעניקו מנדלבליט וחלק מבכירי הפרקליטות לאלדד.

וזה נגמר, לפחות בינתיים, בעימות הנוסף בין מנדלבליט לשר המשפטים אמיר אוחנה, בשל ההחלטה של השר להקים ועדת חקירה ממשלתית שתחקור את התנהלות המחלקה לחקירות שוטרים (מח"ש) למרות התנגדותו העזה של מנדלבליט למהלך ערב הבחירות לכנסת.

1. "השיטה לבחירת שופטים טובה"

בחזית מערכת בתי המשפט נקטה נשיאת בית המשפט העליון, אסתר חיות, צעד די חריג. הנשיאה שלחה היום (א') לכל הנשיאים, השופטים, הרשמים ועובדי הרשות השופטת מכתב שבו היא חיזקה את ידיהם והבהירה כי למרות החשד לשחיתות בוועדה לבחירת שופטים שהתגלה בפרשת אפי נוה, שיטת מינוי השופטים בארץ היא בבסיסה שיטה טובה ונכונה.

"עם כל המבוכה והקושי, עלינו לזכור כי מדובר בפרשה אחת (פרשת אפי נוה) שאסור שתכתים את שופטי ישראל כולם או את תהליך המינוי ואת שיטת מינוי השופטים בכללותה", כתבה חיות לשופטים. לדבריה, "זוהי שיטה שבבסיסה היא שיטה טובה, אשר הוכיחה את עצמה לאורך עשרות שנים ואלפי מינויים".

חיות פתחה את מכתבה בכך שמאז שהחלה לפני כשנה חקירת המשטרה הנוגעת לחומרים מתוך הטלפונים הניידים של ראש לשכת עורכי הדין לשעבר, עו"ד אפי נוה, אנו עדים מעת לעת לחשיפה של קטעים שונים מתוך החקירה מפרשה זאת.

נוה חשוד בקבלת שוחד מיני ובהפרת אמונים בכך שפעל למינויה של כרייף לשופטת בעת שקיים עמה יחסים אינטימיים. כרייף חשודה בהתאמה במתן שוחד לנוה ובשיבוש מהלכי חקירה. בשבוע שעבר נחשף כי יותר משנה אחרי בחירתה לשיפוט ניהלה כרייף התכתבות בעלת נופך אינטימי גם עם שר האוצר משה כחלון, שתמך במינויה. השניים מכחישים את המיוחס להם על-ידי הפרקליטות.

במכתבה לשופטים היום חיות ציינה כי ככל שהדבר נוגע למערכת היחסים שהתקיימה בין נוה לכרייף, היא לא יכולה להרחיב את הדיבור בעת הזו, כי הפרשה מצויה בשלב של כתב חשדות לפני שימוע. הנשיאה כתבה כי "אומר רק כי עם תחילת החקירה, בראשית 2019, חדלה השופטת כרייף לשבת בדין, וכיום היא מושעית מתפקידה. לאחר שיתקיים השימוע ובהתאם לתוצאותיו, יוחלט על המשך הטיפול בעניינה".

עוד כתבה חיות לשופטים כי "צר לי שפרשת נוה והפרסומים בעקבותיה מעיבים על פועלכם החשוב בעשיית משפט ובעשיית צדק בכל ערכאות השיפוט הפרוסות לאורכה ולרוחבה של הארץ".

חיות חיזקה את ידי השופטים והבטיחה כי אם יתברר שיש מקרים בלתי תקינים נוספים הטעונים בירור, אלה ייבחנו ויטופלו במלוא הרצינות.

2. פגישה בין היועמ"ש למ"מ הפרקליט

בחזית השנייה - הנוגעת ליחסי היועמ"ש מנדלבליט, שר המשפטים אוחנה וממלא-מקום פרקליט המדינה החדש דן אלדד - נקבעה ביום ראשון פגישת עבודה ראשונה בין היועמ"ש לאלדד. ל"גלובס" נודע כי השניים כבר אמורים היו להיפגש בשבוע שעבר בעקבות בקשת אלדד. ואולם, כשאלדד כבר היה בדרכו ללשכת היועמ"ש לפגישה, וללא ידיעתו, הוציא מנדלבליט את המכתב שבו הודיע כי הוא מוותר על התנגדותו למינוי אך עומד על כך שאלדד אינו מתאים לתפקיד. אלדד נעלב מהמכתב ועשה "אחורה פנה", והפגישה בוטלה. 

אלדד והיועמ"ש צפויים לדון בדרכים להכנסת אלדד למסלול ניהול הפרקליטות למרות הקשיים וההתנגדויות בקרב בכירים בפרקליטות למינוי. בימים האחרונים כבר התחיל אלדד להיפגש עם פרקליטי מחוזות, ובמהלך השבוע הוא צפוי לכנס פגישות נוספות כדי להתחיל לקדם מהלכים בפרקליטות.

עם כניסתו של אלדד לתפקיד, אחת השאלות הגדולות היא האם אלדד, מינוי של שר המשפטים אוחנה, יידרש וירצה לעסוק בתיק החשוב והרגיש מכולם שבו עוסקת הפרקליטות בימים אלה - תיק ראש הממשלה, בנימין נתניהו.

גורמים בסביבתו של אלדד אמרו היום ל"גלובס" כי אלדד לא צפוי לעסוק בתיקי ראש הממשלה אפילו יידרש לכך. לדברי אותם גורמים, המטרה המרכזית של אלדד בזמן הקצר שהוא צפוי לשמש בתפקיד היא ליישר את ההדורים בפרקליטות ולקדם תהליכי עומק שחשוב בעיניו לקדם. כמו כן, אין בכוונתו להיכנס לתיקים שבהם כבר התקבלה החלטה על העמדה לדין.

אלדד לא שש להיכנס לעיסוק בתיק שנוהל עד עתה בידי היועץ המשפטי לממשלה ושמי שאמורה להוביל אותו בבית המשפט היא עו"ד ליאת בן-ארי, המשנה לפרקליט המדינה (אכיפה כלכלית). בן-ארי היא אחת מגדולות המתנגדים בצמרת הפרקליטות למינוי של אלדד וסבורה כי הוא אינו מתאים לתפקיד ממלא-מקום פרקליט המדינה. אלדד יודע היטב שכל החלטה שיקבל בנוגע לתיקי ראש הממשלה תפורש כאילו היא קשורה למינוי שלו על-ידי השר אוחנה שנתניהו הוא פטרונו.

3. מי יהיה פרקליט המדינה הקבוע?

בתוך כך, בימים האחרונים גברו ההערכות כי המועמד שהיועמ"ש מנדלבליט רוצה שיקבל את המינוי הקבוע לפרקליט המדינה, הוא הפרקליט הצבאי הראשי (פצ"ר), אלוף שרון אפק. אפק מקורב מאוד למנדלבליט עוד מתקופתו של האחרון כפצ"ר, והוא מוערך מאוד בצבא ומחוצה לו. בין היתר הורה אפק על העמדתו לדין בגין הריגה של החייל אלאור אזריה, והוא ערך כמה רפורמות חדשות במדיניות ההעמדה לדין של חיילים.

כשהוענקו לאפק דרגות האלוף ביולי 2018, אמר מנדלבליט כי הענקת דרגת האלוף לאפק מייצגת שלוש משמעויות מרכזיות מבחינתו. "ברמה המוסדית, הענקת הדרגה מבטאת את חשיבות ערך שלטון החוק בצה"ל והכרה בחשיבות עצמאות מוסד הפרקליט הצבאי הראשי; במישור המקצועי, מדובר בהבעת אמון אישית בקצין מוערך, בעל הישגים רבים בנושאים בעלי חשיבות לאומית, שהוכיח בשלוש השנים האחרונות עצמאות, עמוד שדרה ערכי ומקצועיות;

"לבסוף, מנדלבליט הוסיף במישור האישי כי מעבר ליכולות המקצועיות הגבוהות המאפיינות את שרון, מדובר באדם בעל סגולות יוצאות דופן, ועל כן הוא ראוי בזכות לדרגה אותה קיבל היום מהרמטכ"ל ומשר הביטחון".

עו"ד דן אלדד צפוי לכהן כממלא-מקום פרקליט המדינה עד לאחר אחרי הבחירות והקמת ממשלה חדשה שתקים ועדת איתור לבחירת פרקליט מדינה קבוע. בראש הוועדה יעמוד היועמ"ש.

4. אושרה הצעת השר לבדיקת מח"ש

בתוך כך, ובחזית העימות הנוספת בין היועמ"ש לבין אוחנה, אישרה הממשלה בתום עימות סוער את הצעת השר אוחנה להקים ועדת חקירה ממשלתית לבדיקת התנהלות מח"ש. אוחנה הודיע בשבוע שעבר כי בכוונתו להביא לאישור הממשלה את הקמת הוועדה שלטענתו נחוצה כדי לחזק את אמון הציבור במערכת, ויוטל עליה לבחון את הטיפול המערכתי בעבירות שוטרים, נוהלי העבודה, אופן ניהול החקירה בתיקים שבהם הוחלט לנהל חקירה ועוד.

בראשות הוועדה יעמוד שופט בית משפט השלום בדימוס הרן פיינשטיין, ועימו בוועדה הפרופסור אברהם דיסקין והפרופסור רינת קיטאי סנג’רו. לוועדה ניתנו סמכויות של ועדת חקירה, והיא אמורה לבדוק את התנהלות מח"ש, הליכי הטיפול בתלונות, מנגנוני בקרה ופיקוח וכן הגוף המפקח - הפרקליטות.

הדיון, בין השרים גלעד ארדן, יריב לוין ואוחנה לבין מנדלבליט, עלה לטונים גבוהים. בין השרים היו שהאשימו כי פרטי החקירה בתיק סלומון טקה ז"ל הודלפו מסביבתו של מנדלבליט. ארדן טען כי היועמ"ש וצוותו מסרסים את עבודת הממשלה, וכי הם מתנגדים להצעה רק כי מח"ש היא גוף הנתון למרות הפרקליטות ולא בגלל היות הממשלה ממשלת מעבר. אחד מהשרים האחרים אמר כי מדיניות מנדלבליט כעת היא למנוע הכול, ולא משנה מה ההשלכות. היועץ המשפטי זעם; לפי גרסה אחת דפק על השולחן ודרש לעצור את הדיון. לאחר דין ודברים קצרים ראש הממשלה ביקש כי הרוחות יירגעו והמשיך את הדיון.

היועמ"ש מתנגד באופן נחרץ להקמת הוועדה. לדברי מנדלבליט, יש מניעה משפטית להקמתה ערב הבחירות. טעם נוסף להתנגדות היועמ"ש להקמת הוועדה הוא שיש חשש שהקמת ועדת הבדיקה תכבול את שיקול-הדעת של הממשלה הבאה. "עצם הקמת הוועדה תשפיע הלכה למעשה על הממשלה הבאה ותציב אותה בפני עובדה מוגמרת בכל הנוגע לעצם קיומה של הוועדה והתוצרים של עבודתה", כתב היועמ"ש. כעת הכדור צפוי לעבור לבג"ץ.

עוד כתבות

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק